Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Hyrläkare/stafettläkare är en företeelse som måste stoppas helt.

På följande länk i VK: https://www.vk.se/plus/2121185/fuffens-leder-till-dyrare-hyrlakare går det att läsa om hur de bolag som tillhandahåller hyrläkare manipulerar systemet för att kunna ta ut horribla arvoden.

Att Västerbottens Läns Landsting ska behöva betala upp till 200.000 kronor per vecka för en enda specialistläkare är horribelt och något samhället och regeringen omedelbart måste regera mot och göra något åt.

Att reformer som LOV missbrukas av giriga läkare och ännu girigare bemanningsföretag och tillåtas åsamka samhället merkostnader som för VLL:s del uppgår till ett par hundra miljoner per år och om dessutom ökar år från år är inte hållbart i längden.

Att sådana kostnadsökningar kommer att leda till konsekvenser och en av två saker är självskrivet. Fortsätter dagens utveckling har vi inget val – Endera höjer vi skatten eller så får vi göra neddragningar inom sjukvården.

Jag har dessutom oerhört svårt att tänka mig att regeringen tänkt sig att de extra pengar man tillför sjukvården i höstbudgeten är avsedda att hamna i fickorna hos giriga hyrläkare och som vinst hos de giriga bemanningsföretag som utnyttjar systemet och utövar utpressning mot landets landsting och regioner.

Jag har skrivit många inlägg i detta ämne tidigare och den lösning jag presenterat där står jag fast vid – Skrota LOV och återför all skattefinansierad sjukvård till drift av det allmänna utan privata inslag.

Genom att avskaffa det fria vårdvalet och återföra all sjukvård till det allmänna under offentlig drift drar vi undan mattan för de som verkar som hyrläkare. Saknas möjligheten att arbeta på privatägda vårdcentraler och sjukvårdsinrättningar återstår bara en arbetsgivare – Offentlig sektor.

Bestämmer sig sedan staten alternativt landstingen för att bojkotta allt vad hyrläkare heter har hyrläkaren två val – Söka fast anställning hos staten/landstinget alternativt flytta till ett annat land.

Min tro är att de allra flesta kommer att välja det förstnämnda då en flytt till utlandet är oerhört mycket mer än att bara flytta sin anställning dit.

Förvisso kan mitt förslag verka drastiskt men ska vi lösa problemet från grunden och se till att lösningen blir permanent finns bara ett sätt – Att angripa problemet vid roten – En rot som i detta fall är det fria vårdvalet och lagen om valfrihet förkortad LOV.

Vill vi inte avskaffa LOV finns bara en möjlig utväg och det är att lagstifta om att det är förbjudet att verka som hyrläkare inom den svenska sjukvårdsapparaten.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

81 kommentarer

  1. Sven

    Ett alternativ kan ju vara att utbilda fler läkare. Något som efterlyst åtminstone sedan 80 talet. Kanske tidigare? Dessutom högljutt i många år. Men politikerna lyssnar lika mycket som vanligt….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst ska vi utbilda fler läkare Sven – Därtill se till att de som utbildas på allas vår bekostnad måste betala tillbaka genom att jobba i offentlig sektor.

      • Bertil

        ”Visst ska vi utbilda fler läkare Sven – Därtill se till att de som utbildas på allas vår bekostnad måste betala tillbaka genom att jobba i offentlig sektor.”
        skriver Anders som svar.

        Helt korrekt svarat Anders. De ska så klart jobba inom det offentliga och inte erhålla fördelaktiga lån eller bidrag sedan smita över till privata. Snyltandet måste upphöra.

    • Krister

      OK, jag skall förklara:
      När tillgången på läkare är HÖG då balanseras lönerna.
      Nu är det ont om vissa läkare och då höjs lönerna.

      Det är nästan omöjligt att få träffa en psykiatriker.
      Istället får dom träffa en AT-läkare.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Offentlig sektor ska inte styras av marknadsekonomins marknadsmekanismer Krister – Det är därför demokratisk socialism och framgångsrik blandekonomi är ett måste för att Sverige och svenskarna ska må bra.

  2. Petter

    Detta måste ju vara upphandlarna på landstinget som inte bryr sig om vems pengar de spenderar. Vi privata företag har i många år jobbat med inhyrt folk och visst är dessa lite dyrare men så långt som landstinget har vi inte släppt det. Antagligen för att det är våra egna företag som betalar detta,landstingets inköpsansvariga tycker tydligen att börsen är hur djup som helst och . Titta bara på stödstrumporna Sthlm landsting köpte.
    Jag tycker nog inte felet ligger på lagen utan mer på ansvariga inköpare av dessa tjänster.Drivs landstinget på samma sätt och med samma inköpsrutinerna vi har inom industrin vore det inga problem.Skillnaden är bara vems pengar man handlar med.

  3. AK

    Återigen Anders: LOV och stafettläkare har ingenting med varandra att göra. Absolut ingenting.

    Stoppa LOV för att komma åt stafettläkare är som att rotfylla en tand för att fixa ditt nageltrång.

    LOV är en specifik upphandling för hemtjänst och personlig assistans och i vissa fall äldreboenden. Stafettläkare upphandlas som vilken produkt eller tjänst som helst på lasarettet (pennor, läkemedel, städtjänster).

    Man kan ha åsikt om LOV är bra. Man kan ha åsikter om stafettläkare. Men som politiker har du ett ansvar mot dina medborgare att hålla dig till sanningen och då kan du inte blanda och ge bara för att det passar din egen ideologiska övertygelse.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      LOV är den reform som medger privata vårdcentraler och sjukvårdsinrättningar som finansieras av skattepengar – stoppar vi dessa har läkarna inga andra alternativ än att jobba åt det allmänna – Därför är LOV roten till att stafettläkare finns då de aldrig skulle ha klarat sitt uppehälle om inte LOV införts.

      • AK

        Du har enligt mig helt fel och gör en väldigt ologisk analys.

        Visst jobbar en del läkare hos privata vårdgivare, och dessa vårdgivare brukar vara bättre på att attrahera och behålla personal. Effekterna av det är snarare att hyrläkeriet minskar eftersom dessa privata vårdgivare tar en del av den totala vårdbördan och hanterar den med fast personal.

        Hyrläkare förekommer dock även hos privata vårdgivare eftersom grundproblemet är läkarbristen – inte LOV.

        Vill man komma åt hyrläkare är det mycket riktigt förbud som krävs. Och att landstingen blir bättre arbetsgivare så inte läkarna sticker och gör annat trots förbudet, t ex jobbar i andra länder eller inom företagshälsovård/motsv. Men att ta bort vårdvalet kommer ge mer hyrläkare.

        Det enda beviset jag behöver för det är att det fanns MASSOR av hyrläkare och bemanningsföretagen tjänade stora pengar redan INNAN vårdvalet ens var påtänkt. Fattar dock inte hur du kan blunda för det, gång på gång.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi har skilda uppfattningar AK – För egen del anser jag att min analys är helt korrekt.

          • Ak

            Då får du gärna förklara orsakssambandet.

            Du begriper väl att bemanningsföretagen inte är en aktör inom vårdvalet?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Bemanningsföretagen kan säkert anses som varande utanför rollen som aktör i vårdvalet – Trots det hävdar jag att de indirekt är det och att det är LOV som utgör grogrunden för att bemanningsföretagen kunnat verka inom sjukvårdssystemet. Fanns ingen annan arbetsgivare än det offentliga skulle det inte finnas utrymme för några bemanningsföretag.

          • AK

            Så, till frågan som du hela tiden undviker: varför fanns det då hyrläkare i stora mängder innan vårdvalet infördes?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det fanns inte speciellt många hyrläkare innan LOV AK – Snarare var den sortens verksamhet rätt ovanlig.

          • Ak

            Fel. Mellan 2004 och 2008 ökade kostnaderna för inhyrd personal från 1 till 2 MILJARDER kronor. För att sedan gå ner till 2009.

            2008 började vårdvalet införas på bred front (Stockholm mfl).

            Förklara det tack? Och inget svammel.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Redan under de åren du angett så hade vi påbörjat en viss avreglering av sjukvården och det är den som ligger bakom dagens situation.

            Förklaringen är enkel – Finns bara en arbetsgivare och ingen privat marknad att arbeta på finns bara ett sätt att jobba som läkare – Att ta arbete i offentlig sektor och där verka som läkare på samma villkor som alla andra läkare.

          • Ak

            Hmm ok så om alla privata vårdgivare nu försvinner. Hur hjälper det Gällivare/Hagfors/Brunflo vårdcentral som saknar 3-4 fasta läkare och blir uppringda av bemanningsföretag som kan bemanna dessa för 60 tkr/vecka?

            Svar: det hjälper dem inte alls för LOV har ingenting med saken att göra.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Om dessa vägrar hyra in läkare så kommer problemet att lösas över tid när läkarna inser att man måste arbeta för att få en inkomst att leva av.

            Fram tills dess ska landstingen och sjukhusen låna av varandra på det sätt jag ägnat ett helt inlägg åt at beskriva.

      • Bertil

        Svar till andersforss (inläggsförfattare)
        20 oktober, 2017 kl 00:59

        Lov bör så klart skrotas. Det är aldrig godkänt av Svenska folket.
        De flesta Svenskar vet inte vad LOV är och hur det funkar.

        Bort med individualistiska tänket. LOV är en reform för att just privatisera vårt gemensamma.
        Det skulle aldrig Svenska folket godkänt. Men genom att låtsas få LOV till att bli en slags valfrihet
        för folket vilket det så klart inte är så kör man över folket.

        Vi behöver mera vänsterpolitik,. Mycket mer.

  4. Anders nilsson

    Var ar Alla de lakare som sags finnas bland de over en miljon invandrare
    som beviljats uppehallstillstand/medborgarskap sedan 2000 ? Du borde
    ha slagit larm tidigare. Off sektor ar inte dimensionerad for 10 miljoner invanare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Offentlig sektor ska alltid dimensioneras efter antalet invånare Anders och det är dit vi är på väg så länge vi socialdemokrater får styra landet.

  5. Fredrik

    Monopol rimmar illa för någon som påstår sig stå för mångfald. När staten styr samhället med järnhand, vad blir då kvar av folkets egen vilja?

    Du vill inte ha fritt val av skola, inga fria val av omsorg eller sjukvård. Du vill att vinster från företag, speciellt privata företag, ska tvingas återinvesteras i företaget alternativt delas ut till de anställda.

    Till detta vill du att folket ska sluta att köpa nytt, istället använda sig av det de köpt under längre tid och inte falla in i köpiver något vi vet med säkerhet minskar Sveriges totala BNP.

    Du ber inte folket om att välja detta, du vill införa det vare sig de vill det eller inte. Utan någon som helst eftertanke på hur detta påverkar folkets egen fria vilja. Det är klassisk socialism, till dess yttersta gräns faktiskt. En socialism som inte praktiserats i Sverige på över 50 år, inte ens av Palme (din husgud).

    Varför inte våga erkänna att du står för en hårdare och striktare kontrollapparat, styrd av några få individer för folkets bästa?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För det som bekostas med skattepengar kan staten styra fullt ut – För det som bekostas med privata pengar ska staten inte styra alls.

      • Leif Andersson

        Varför har S då inte infört statliga byggbolag som utför all byggnation av offentligfinansierade byggnader såsom fängelser, sjukhus etc? På samma sätt borde det bara vara statliga bolag som kan komma ifråga för ROT/RUT eftersom detta är skattesubventionerat (nu när man inte vågar ta bort dessa vansinnigheter).

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är en helt annan sak att bygga än att driva verksamhet Leif vilket jag ser som ett tillräckligt konkret svar på din fråga.

  6. Bertil

    Alla tycker det är galet men vad gör man jo man fryser statsbidragen till landstingen .
    Ja så gjorde Alliansen. Detta för att samma grupp skulle få skattesänkningar.
    Detta medan patienter blev utförsäkrade.
    Det kallar jag ren och Skär utrensning.
    Med Castro skulle man kunna göra precis tvärtom.
    Man stärker mer och mer sina hjärnceller med att rösta på Vänsterpartiet.

  7. Michael Rönnlund

    Frys ut bemanningsföretag är enda sättet. De har inget existensberättigande med sin girighet och är en samhällsfara.

    Fattas det doktorer eller sköterskor är det bara att låta det fattas tills dessa giriga läkare och sköterskor inser att det är bättre ha ett jobb än vara utan. Det är bara en tidsfråga innan de rättar in sig i ledet.

    De får acceptera en vanlig lön som alla andra.

    • Patrik

      Hej Anders.

      Hoppas att Mikael kommer ihåg den här kommentaren när han inte får vård pga att inte finns några läkare som kan ta hand om honom.

      Med vänlig hälsning

      Patrik

    • Omar

      Jag anser verkligen att din åsikt är absurt! Du inser väll att det slutar med att du inte får vård på grund av att läkare inte tänker jobba som fastanställda efter de villkoren som finns nu! Jag tycker att om du inte är en läkare som jobbar och känner av stressen så har du ingen rätt att säga sådana saker! Ta och hitta ett annat ämne att samla skatt på.

  8. Patrik

    Hej Anders

    Jag var in och sökte lediga läkartjänster för ett tag sedan. Med tanke på att hyrläkarkostnaden skenar så borde det finnas lediga tjänster men jag kunde inte finna en enda ledig tjänst.
    Så då måste ju hyrläkarna vara en del av den socialdemokratiska sättet att slippa ta tag i arbetssituationen. För man vill väl inte ha nöjd personal som känner sig önskad på jobbet, då inte bara från patienterna.
    Var står S i frågan om att höja sina riksdagsarvoden med 0,5 procent mer än de normgivande 2,0 %.

    Med vänlig hälsning

    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag vet inte vart du letat efter lediga läkarjobb Patrik men så vitt jag vet finns det många lediga läkarjobb i Sverige att söka.

      • Krister

        Nu skall jag berätta att det finns jobb utanför storstäderna.
        I Haparanda, Virserum eller Öregrund.
        Det fattas dock läkare inom många specialområden.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi ska självfallet se till att utbilda så många läkare att läkarbristen blir ett minne blott.

  9. Gerd

    Visst är det konstigt att landstingen som styrs av smarta politiker inte kan sätta sig ner och tillsammans besluta att inte använda s k hyrläkare. Får hyrläkarna inga jobb via bemanningsföretag så måste de ju återgå till normala anställningar inom sjukvården. Det är upprörande. Privata vårdcentraler och omsorgsföretag är däremot bra. Betydligt bättre än den offentliga överbyråkratiserade vården.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så länge privata vårdcentraler finns som alternativ för läkare kommer hyrläkarsystemet att bestå Gerd.

  10. Leif Andersson

    Det egendomliga är att ditt parti och V inriktar sig på privata större aktörer som tillhandahåller vård till en överenskommen prislapp motsvarande vad man bedömt att samma offentliga vårdalternativ kostar. Samtidigt har ni inga förslag på att förbjuda Landstingen/Regionerna att använda skattepengarna för att hyra in svindyra stafettläkare. Hål i huvudet om du frågar mig var prioriteringen bör ligga men så blir det när Sjöstedt får styra. För övrigt var bilden i Aktuellt häromkvällen där Sjöstedt kontrollerade Löfven och Fridolin som marionettdockor ganska talande när man ser den budget regeringen lagt. Inte konstigt att han hånflinade vid intervjun.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du läser inlägget så ser du att jag som Socialdemokrat vill förbjuda alternativt hindra inhyrningen av läkare.

      • Krister

        Det är som att förbjuda bilarna pga utsläpp.
        Och erbjuda rullskridskor.
        Du får tänka på att landet är stort och med
        ditt förslag så blir det som i CCCP där man
        får en order att inställa sig på en viss plats
        under en viss tid.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          På inget sätt Krister – Att göra som jag föreslår är att vara framsynt och använda skattepengarna på bästa möjliga sätt.

  11. Jörgen

    Jag håller med dig fullständigt i sakfrågan. Enda sättet att jämna ut läkartillgången i Sverige är att förstatliga sjukvården, och styra läkartjänsterna till där behoven finns så att det det blir en allmänläkare/1800 invånare, inte där man har utbildat sig.Unga nyutexaminerade läkare är inte annorlunda än andra människor, de vill gärna stanna kvar där de har rotat sig om de kan. Tyvärr innebär detta förstatligande betydligt färre läkare i storstockholm, Göteborg och Skåne. Där finns fler väljare än i hela norrland. Tror du att partierna (oavsett färg) vill avstå alla dessa röster så att deras väljare i dessa områden får ännu sämre läkartillgång på kort sikt? Fråga nr 1.
    Sedan till hyrläkardebatten. En specialist i Allmän Medicin tjänar idag 35.000 kr/vecka som stafett. Då ingår inte semesterlön eller tjänstepension som man har som fast anställd. Så i praktiken är det 30.000. dvs 120.000/mån. Sedan betalar inte landstinget någonting om hyrläkaren blir utbränd och sjukskriven vilket man gör för en fast anställd. Sjukskrivningar ökar bland de fast anställda distriktsläkarna idag vilket jag tycker är sorgligt. Några korta sjukskrivningar per år har vi väl alla eller hur?
    Landstinget behöver inte heller betala lön som vid frånvaro pga vidareutbildning (händer för sällan tyvärr) eller fackliga uppdrag. De flesta landstingen ställer också högre krav på produktion av hyrläkaren så den kanske har 1-2 patienter fler/dag istället för den fast anställde så att den ordinarie inte ska sluta. Så man kanske kan dra av 15 % av lönekostnaden för dessa utgifter i det stora hela. Då är du nere på 100.000/mån. vad tror du själv en fast anställd distriktsläkare har för månadslön? Särskilt om man väljer att bosätta sig i inlandet. Vad tycker du att en fast anställd distriktsläkare i Malå är värd i månadslön? Det är skulle jag vara intresserad av att veta innan du ger dig in i den här debatten.Malåborna är också intresserade eftersom de inte har någon fast anställd just nu. Fråga nr 2. Svara gärna på båda frågeställningarna så jag vet att du har koll på löneläget.
    Många branscher har en marginal med bemanningsanställda för att kunna anpassa sig till behov.
    Titta på Sverige i stort. Urbaniseringen är total. Varför skulle läkare vilja bosätta sig i avfolkningsområden? Om man förstatligar sjukvården kan man fördela AT och specialisttjänster till olika delar av landet men det kräver ett gemensamt politiskt (obekvämt) beslut.
    Oj vilket långt inlägg det här blev.
    Jag skulle gärna vilja att du tittar på fråga 1 och 2 eftersom du är så oerhört kategorisk i din överskrift till ditt inlägg. Tror du på allvar att din ledare Löfven kommer att tvinga iväg tusentals läkare från Stockholm , när det blivit ett himla liv om att strålskyddsmyndigheten med några hundra anställda ska flytta till Katrineholm?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi börjar med det du kallar kategoriskt så är VLL:s betalning på 150.000 till 200.000 kronor i veckan för specialistläkare helt ohållbart både i det korta och långa perspektivet då sådana övertaxor dränerar sjukvården på pengar som borde använda still sjukvård.

      För svaret på fråga 1 och 2 tycker jag att du ska läsa artikeln jag länkande till i inlägget.

      • jorgen

        Klart jag läst artikeln. Den handlar om att oseriösa bemanningsföretag utnyttjar systemet och begär orimliga summor för oumbärliga specialistläkare på sjukhuset. Om inte den där hyrortopeden stått och opererat tills klockan 1 på natten alla veckans dagar hade patienterna fått ligga i bensträck med brutna höfter och väntat tills måndag morgon då ordinarie ortoped kommit tillbaka från sin jourkompledighet. Eller att lab hade varit stängt i en vecka då ingen läkare funnits på plats. Jag tror nog att pengarna gick till just sjukvård faktiskt. Bemanningsföretagen brukar ta 5000/vecka för att förmedla tjänsten.Och i Västerbotten finns inget privat alternativ att välja för dessa specialiteter.
        Jag reagerar på att du klistrar på dödssynden ”girig” på personer du inte känner. Klassisk halmdocke-retorik. Det ser inte så trevligt ut.
        Du svarar dock inte frågorna: Tror du att riksdagen oavsett majoritet skulle tvinga lärosätena och även landstingen att fördela ut nyutexaminerade läkare till glesbygden där de behövs som mest? Sälja lägenheten och flytta till Arvidsjaur efter 5,5 år läkarlinje på Karolinska.Lägg gärna fram en motion om detta så får du se hur det tas emot.
        Och vad tycker du är en rimlig månadslön för en fast heltid distriktsläkare i glesbygden?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag står upp för varje ord jag anfört i inlägget Jörgen – Även användandet av ordet girig. Hade läkarna i fråga inte varit giriga hade de sökt anställning i Landstinget istället för hos bemanningsbolaget.

          • Krister

            Och vad tycker du är en rimlig månadslön för en fast heltid distriktsläkare i glesbygden?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Samma som för den som jobbar i stan – Plus traktamente och jourersättning om sådant förekommer.

          • Jörgen

            Du svarar fortfarande inte på frågan vad du tycker en fast landstingsanställd läkare i Malå bör ha i månadslön, så att denne kan flytta dit, stanna kvar och landstinget slipper hyra in läkare. Jag citerar John McEnroe i Stockholm open 1981 ” Answer the question!
            En stor del av de som jobbar som hyrläkare gör detta på (ofta schemalagd) komptid från sin fasta anställning i landstinget eller någon privat vårdgivare som de redan har. Detta gäller i synnerhet jourtunga specialiteter som ortopedi, narkos,kirurgi,medicin. Ska de ha två fasta anställningar i samma landsting tycker du? Eller är det bättre att de går hemma och kommenterar inlägg på internet istället för att jobba med det som de kan bäst? Den tidigare nämnde ortopeden som fick så ofantligt mycket betalt gick jour varenda kväll den veckan så att de fast anställda ortopederna på NUS fick vara hemma med sina familjer. Är det girighet i dina ögon? Inte ok enligt arbetstidslagen kanske, men den har inte högsta prio hos arbetsgivaren i dessa fall.
            Säg en månadslön i glesbygd nu bara, inget mer tomprat.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den som jobbar i Malå bör ha samma lön som den som jobbar i Umeå – Livet i Malå är billigare än livet i Umeå så den som väljer att jobba där kommer att ha betydligt mer över än den som jobbar i Umeå.

            Tittar vi på arbetstidslagen så stipulerar den maximalt 56 timmars arbete under en och samma vecka och maximalt 90 timmars arbete per 14-dagars period – Att den lagstiftningen gäller även läkare tycker jag är en självklarhet.

            Lösningen är att se till att det finns tillräckligt många läkare utbildade så att de som arbetar kan arbeta normala arbetsveckor och inte mer än det.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Huruvida vi ska bli sjuka eller inte är inget vi kan bestämma över fullt ut Krister.

  12. Patrik

    Hej Anders

    Roten till dagens situation beror INTE på LOV utan på att Landstingen med inkompetenta politiker i spetsen är värdelösa som arbetsgivare.
    Ett exempel är sjuksköterskan som hade fått ett nytt jobb med 3000 kr i högre lön erbjuder sin gamla arbetsgivare att om hon får samma lönepåslag så skulle hon stanna kvar. Ledningen ber hon fara och flyga trots att hennes avdelning saknar personal. Där ledningen samtidigt som de har beviljat en högre chef en månadslön på 160 000 kr.
    Jag kanske har fel men jag tror att sjuksköterskorna och undersköterskorna skulle göra ett bättre jobb och vårda fler människor utan chefen med fantasilön än vad chefen skulle göra utan sjuksköterskor och undersköterskor.
    När du röstar nästa gång rösta på ett parti som vill lägga ned landstingen och fördela vården mellan stat och kommun.

    Med vänlig hälsning

    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Roten till det onda stavas LOV Patrik – Därtill leds landstingen av oerhört kompetenta politiker och tjänstemän.

      • Leif Andersson

        Regionen och Landstingen styrs av inkompetenta politiker där många inte kan få jobb på den konkurrensutsatta privata arbetsmarknaden. Detta är en av anledningarna att dessa ska skrotas och huvudmannasakapet för vården återföras till staten som i t.ex. Finland.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att huvudmannaskapet för sjukvården bör övergå till staten är vi överens om Leif – För min del därför att det kommer att garantera att hela landet får en jämlikare sjukvård än idag. Däremot håller jag inte med om att de politiker som styr i landsting och regioner skulle vara inkompetenta – Att påstå så är att kränka alla duktiga och engagerade politiker som dagligen jobbar med att göra sjukvården bättre.

  13. Olle

    Det som verkar vara problemet som min son drabbats av är att det inte finns AT-platser och tillgå .Han har nu väntat i 36 månader och under denna tid jobbat med annat som han trivs bra med och ev kommer att fortsätta med. Alltså en läkare mindre som nästan är klar.Utbildningarna är tydligen inte problemet som jag uppfattat det hela.Hellre verkar landstingen köra vidare med hyrläkare än bereda AT- platser vilket är deras ansvar.En annan anledning till den stora bristen på specialistläkare är att det är en lång utbildning.
    Det handlar om 12-15 år, och därför kommer vi inte att märka effekten av utökandet av platser som faktiskt gjorts på många år än

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förvisso tar det tid att utbilda specialistläkare och vad gäller den sortens utbildning så är den rätt lika i hela västvärlden.

      AT-platser finns det till alla läkarstuderande enligt den information jag har.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att kalla människor valboskap är att förminska människor och deras betydelse Krister – Vi Socialdemokrater bryr oss om alla – Det är därför budskapet om alla människors lika värde är en av våra mest grundläggande värdegrunder.

      • Jörgen

        Här är väl pudelns kärna. Du har helt rätt Anders, det finns AT till så gott som alla som examineras ut. I alla fall inom 6 månader. Men det är lite tungt att lämna Uppsala, eller Umeå, eller Söder för att bosatta sig 2 år i Sveg. Så då knegar man hellre på som icke legitimerad underläkare 36 månader på stora sjukhuset i väntan på din AT-tur. Och när du väl blivit legitimerad så kan du fortsätta som underläkare i väntan på specialistutbildningen och jobba som hyrläkare då och då på din jourkomp. Och så rullar det på. Man kan alltså inte rakt av förbjuda detta system från dag ett, eftersom det omöjligen kommer att innebära att läkarna säljer sina hus och flyttar till glesbygd. Då blir det tomt i läkarexpeditionen på vårdcentralen i Arjeplog. Man måste alltså antingen erbjuda väldigt bra betalt för att jobba i glesbygden( läkare i avlägsna delar i nordnorge tjänar åtminstone 200.000/mån) eller också villkora läkarutbildningen med krav på tjänstgöring i glesbygd efter examen, ungefär som lumpen i Boden. Vilket av dessa två förslag tilltalar dig bäst?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Som läkare måste man vara beredd att flytta på sig dit AT-tjänsterna finns – fick jag bestämma skulle det vara lagstadgat och en del av det man tvingas acceptera som en del av läkarutbildningen.

          Att lönen sedan ska vara samma oavsett vart i landet man arbetar tycker jag är en rättvisefråga. Trots det så bör vi studera det norska systemet och se vad vi kan lära av det.

          • Johan Nilsson

            Skickar en hälsning från soliga Flekkefjord i Norge….där jag denna vecka jobbar som…just det – hyrläkare!
            ☀️

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Hälsar tillbaka Johan från ett mycket soligt Umeå.

  14. Jörgen

    Det är något högre lön idag (10-15% högre) för en inlandsläkare än en som jobbar i Umeå,. så det har man försökt och ändå inte lyckats. Men kör på i samma hjulspår och håll tummarna. Samma lön kan du glömma. Sedan är kommunalskatten alltid någon tabell högre, och utbudet vad gäller kultur,idrott, uteliv och närhet till flygplatser är alltid sämre. Värnskatten är exakt samma för en höginkomsttagare (>55.000/mån) i glesbygd som i storstaden men vad man får i samhälleligt utbyte mot skatten man betalar skiljer sig en smula eller vad tycker du själv? Hur många poliser, landstingsfinansierade operahus,museum, busslinjer med avgång var femte minut hittar du i Vilhelmina jämfört med Umeå? Det enda som alltid är bättre är väl luftens kvalité. Och varför skulle någon vilja ”ha betydligt mer över” som du skriver. Att vilja ha ”betydligt mer över” är väl ett klassiskt mått på girighet. Varför har inte de giriga hyrläkarna flyttat dit redan?
    Vilka andra yrkesgrupper tycker du att man efter fullgjord utbildning ska lagstadga till glesbygd; poliser, socionomer, brandmän, ambulansssk, lärare och psykologer känns väl ganska rimligt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min tro är att sammansättningen bland de som utbildar sig till läkare ser ut som landet i gemen – Därför tror jag att de läkarstudenter som kommer från inlandet kan tänka sig att jobba i inlandet för att komma åt den livskvalitet de anser finns där.

      Det enda hindret jag ser är det som finns hos de som har drivet att bli specialistläkare inom professioner som bara finns på våra stora universitetssjukhus.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Så kan det vara även om jag inte verifierat och kollat den saken och i sådana fall är det 1% för mycket.

  15. Omar

    Jag håller verkligen inte med dig! Jag tror man måste kolla anledningen till varför människor väljer att jobba som hyrläkare? Just nu är ex arbetet som fastanställd gynekolog otroligt stressigt och tuffare än vad det var innan ,vilket gör att lönen som man får blir otroligt oattraktiv. Och hellre värt med hyr. Många läkare får hemska vilkor för deras fantastiska arbete.

    Och problemet som många inte fattar är att lösningen är inte att stänga möjligheterna för hyr, då många har möjligheten att jobba i Norge och Danmark som i sin tur gör att sjukvården här i Sverige blir ännu sämre.

    Antingen så ska läkare få bättre vilkor och mindre stress eller så kommer hyr att forsatta på ett eller annat sätt.
    Och vad förväntar ni er för reaktion med läkare som har dåliga arbetsvillkor? Jag tror du fokuserar på fel säker och är otroligt outbildad i ämnet. Har du erfarenhet av att arbeta som läkare 2017 ? Om inte, säg då inget ! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.