Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

SD:s tapp fortsätter – Nu ner ytterligare 3,6%.

Att SD ska tappa väljarsympatier har jag påstått länge – Att tappet blir så stort från mätning till mätning hade jag inte trott trots att jag förutspått att SD i samband med nästa val i sin färd ner mot den 4%-nivå där man hör hemma skulle landa på ett valresultat runt 10%.

SCB som är de som gjort undersökningen som därtill baserar sig på ett större antal intervjuer än övriga (8.919 personer) säger nu det jag sagt länge – SD:s uppgång i väljarkåren har nu definitivt vänt och trenden pekar stadigt nedåt.

SD backar 3,6% och landar på 14,8% vilket för ett så pass litet parti är ett jättetapp.

I övrigt så går Moderaterna starkt framåt med en ökning på 4,1% och är med råge Sveriges näst största parti på 22,1% av rösterna – Röster de tagit från SD och de övriga Allianspartierna.

Socialdemokraterna befinner sig i en stabil uppåtgående trend och noterar en uppgång på 1,5% till ett röstetal på 32,6% vilket är över valresultatet i förra valet. Uppgången för Socialdemokraterna följer i stora drag min förutsägelse om att S kommer att landa på +35% av rösterna i nästa val.

Om man analyserar vart de partier som ökat sina röstetal tagit röster ifrån finns det anledning att tro att de röster som L och C förlorat med allra största säkerhet gått till M medan det sannolikt är så att V tagit det mesta av de väljare som MP tappat.

SD:s tappade röster ser ut att ha gått i två riktningar – Till Moderaterna och till Socialdemokraterna.

Mest glädjande av allt är att de rödgröna partierna trots sitt regeringsinnehav ligger stabilt före Allianspartierna sett till det totala väljarstödet – S+MP+V samlar 43,4% medan M+C+L+KD samlar 39,2% vilket ger de rödgröna ett försprång på hela 4,2% gentemot Alliansen.

I övrigt visar SCB:s opinionsmätning att både KD och MP skulle ramla ur riksdagen om det vore val idag vilket skulle göra en regeringebildning efter valet till en riktig balansgång för den som får uppdraget att bilda regering.

Avslutningsvis tycker jag att det är bra att vi börjar återfå en ordning i svensk politik som blir mer förutsägbar än den varit på mycket länge.

Med S och M som ankare på respektive sida finns det två klara och tydliga alternativ för väljarna att välja mellan – Alternativ vars politik och verkan är känd på förhand.

Trots det är mitt tips att nästa regering kommer att bli en koalitionsregering som går över dagens blockgränser – Hur den ska se ut ska jag låta vara osagt men en koalition S+C+L är inte alltför osannolik.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

77 kommentarer

  1. Ville-Valle

    …här får du Anders Forss ännu ett exempel från verkligheten hur dina socialdemokrater behandlar vanliga människor. Ni borde skämmas hela bunten…

    Erland tog sitt liv dagen efter beskedet att han inte fick vara sjukskriven
    Granskning: Försäkringskassans hårdare bedömningar
    Erland levde med konstant smärta. Precis när det började finnas hopp om ett mer smärtfritt liv nekade Försäkringskassan hans fortsatta sjukskrivning.
    Dagen efter beskedet begav Erland sig ut i skogen och begick självmord.

    Det började med en olycka på en lastbil. Erland trasslade in sig i ett rep och blev hängandes upp och ner. Han skriver i ett brev: ”2005 råkade jag ut för en olyckshändelse som förändrade mitt liv. Sedan den dagen har jag kronisk smärta i bröstryggen.”
    Därefter följde 11 år av smärta, morfin, självmordsförsök och en ovisshet inför framtiden.

    Margareta berättar om sin förtvivlan att förstå vad som hände den sista tiden före Erland tog sitt liv.
    Bild: Linda Hedenljung
    I en stuga i natursköna omgivningar i Jämtland sitter Margareta och berättar om Erland. Hon säger att han var så väldigt snäll, att han alltid försökte hjälpa till och hon berättar om hans stora hundintresse.
    Det var just hundintresset som förde Erland och Margareta samman några år före olyckan. Nu finns det bara minnen, väggord och tre hundar kvar i stugan.

    Margareta berättar att Erland efter olyckan hade så ont att han knappt kunde röra på sig.
    – Erland började gå på tunga värktabletter mot smärtan han hade, säger Margareta.
    Erland träffade många olika läkare, åkte till Umeå för undersökningar och utredningar. Margareta berättar att smärtan tärde på honom. Det första självmordsförsöket skedde bara något år efter olyckan. I patientjournalen finns en redogörelse från det tillfället och det står att Erland inte haft planer på att begå självmord, utan det bara uppstod en tanke och han försökte agera på den. Några år senare försökte han igen. Polisen kom och tog med sig honom för att han skulle få vård.
    Margareta berättar att med tiden blev Erlands hälsa allt sämre. Han fick ont i ländryggen, ljumskarna och domningar i händer och fötter. Han opererades för hjärtflimmer två gånger.
    Åren gick. Erland testar att arbetsträna några gånger men det fungerar inte. Han beslutar sig under 2015 att sluta med morfinet. Han tycker att det påverkar hans förmåga att tänka klart. Men smärtan finns kvar. I patientjournalerna lyfts hans positiva inställning fram.
    Våren 2016 genomförs ett utförligt test av Erlands arbetsförmåga. Utredningen görs på uppdrag av Försäkringskassan eftersom det fanns planer på att inte förlänga hans sjukskrivning. På testet fick han placera saker på en hylla, lyfta lådor, hålla i ett mjölkpaket, svara på frågor och lägga klossar i mönster. De som övervakade testet angav att det tog 13 sekunder för honom att snabbt gå 20 meter, de skriver att Erland söker på fel ämneshylla på biblioteket och det antecknas hur han själv beskrev sin smärta. I slutsatserna noterar läkaren att Erland har aktivitetsbegränsningar.
    – Senare får han åka till Rygginstitutet i Sundsvall i 17 dagar. Han är där och får hjälp med träning, simma, ja, allt. Han hade blivit längre när han kom hem. Han var så stilig, säger Margareta.
    Erland beskrivs ha gjort fina framsteg i rapporten från Rygginstitutet, men det gällde att han fortsatte träningen. Väl tillbaka på hemmaplan skulle Erland själv ordna med besök på simhallen och boka in sjukgymnast. Drygt en vecka efter han kommit hem från Rygginstitutet åker han på möte med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Det skriftliga beslutet tas samma dag om att han inte längre får vara sjukskriven. Han ska stå till arbetsmarknadens förfogande.
    Dagen efter mötet försvann Erland ut i skogen. Hemvärnet, polisen, fjällräddningen och en helikopter sattes in i sökningen. Han hittades avliden dagen därpå. Han hade tagit sitt liv. Några dag

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att skylla detta på socialdemokraterna är allt annat än korrekt Ville-Valle – Den historia du beskriver är en kombination av många saker och mest av allt av ett samhälleligt misslyckande som hela samhället bör ta på sig skulden för.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det du skriver kan inte tillskrivas socialdemokraterna ensamma Ville-Valle – Snarare är det du beskriver ett samhälleligt misslyckande som hela samhällsapparaten kollektivt bär skulden till.

      Den stora frågan är dock vad detta har med inlägget du postat kommentaren under att göra?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      tappet kommer att bli i den riktning jag länge anfört – Först till 10% i kommande val för att därefter landa på SD:s naturliga nivå runt 4%-spärren.

      • Ville-Valle

        …jo du Anders Forss, du skriver: ”Den stora frågan är dock vad detta har med inlägget du postat kommentaren under att göra?”
        Din fråga avslöjar med all önskvärd tydlighet varför dina partifränder i Umeå förpassade dig till 73:e och sista platsen på fullmäktigelistan. Mitt svar till dig Anders Forss är också en fråga som jag tycker du ska tänka efter innan du svarar på den: TROR DU ANDER FORSS ATT SVERIGEDEMOKRATERNA, OM DE HADE HAFT MAKTEN I SVERIGE, SKULLE BEHANLDA EN SVENSK ARBETARE PÅ DETTA SÄTT, EN SVENSK SOM ARBETAT I HELA SITT LIV OCH BETALAT SKATT, SKATTEPENGAR SOM TILL STORA DELAR GÅTT TILL ATT SÄKRA DEN SVENSKA VÄLFÄRDEN …?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Din fråga är helt hypotetisk och ingen vet svaret på den Ville-Valle. Därtill går det inte att hänföra det exempel du lyft till invandringen och effekterna av den. Det som beskrivs är betydligt mer komplext än så att förklara och reda ut.

          En sak är dock glasklar – SD:s politik attraherar allt färre till skillnad från den Socialdemokratiska som ökar i attraktionskraft.

          • Krister

            Det spelar ingen roll om S och MP styr när det sitter så
            många inkompetenta ministrar som tex inte kan debattera
            med Jonas S i vid samma bord.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Noterar att du har den åsikten – Själv har jag en annan även om du kan ha rätt i vissa specifika fall.

      • Olle

        Detta är ju bra för många av dessa SD anhängare är INTE rasister och många av dom är också vanliga arbetare som både röstar vänster eller höger.Kanske lite större majoritet åt höger. Så flera av de som hoppat har nog lyft M och även fler partier. Men hur det ser ut vid valet vet vi inte partier typ SD kan poppa upp vid valet och överraska. De som jag tycker är allvarligast är om MP kommer att sitta bredvid S efter nästa val .Röstar höger men blir det en S regering igen så måste det bli utan MP,detta parti är livsfarligt vad de kan ställa till med i politiken.Sd kan vi nog sluta oroas för,bara snacket kunde sluta också så kommer nog detta parti att självdö. Det du håller på med ökar bara deras anhängare ,detta finns psykologiska utredningar som styrker i andra länder.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Situationen ser nog lika ut för bägge sidor då både MP och KD riskerar att hamna utanför Riksdagen.

          • Olles brorsa

            Mp kommer inte att hamna utanför riksdagen. S kommer att driva en avsiktligt dålig valrörelse för att rädda kvar Mp i riksdagen, precis som 2014, En tid före valet, när väljarstödet för S var över 36 % och prognoserna pekade på ytterligare ökning, greps S-ledningen av panik. och justerade ner förväntningarna till 35 % med den märkliga motiveringen att undvika besvikelse bland S-medlemmarna, om valresultatet skulle bli sämre än väljarundersökningarna tydde på. Beskedet från partiledningen till de taggade socialdemokratiska valarbetarna var kristallklart: ”Gå hem och lägg er, och ställ inte till det för Mp, för vi är så inkompenta så att vi inte kan regera utan Mp-magistrarnas pekpinnar.”.

            Det var samma argument som 2008, då Mona Sahlin skänkte bort ministerposter efter den förväntade valsegern 2010 till Mp.Sahlin yrade om att borgerligheten skulle rycka fram under den sta veckan före valet. Vilket naturligtvis skulle varit möjligt, men den möjligheten borde S ha besvarat med lite mer krut än vanligt i valrörelsen. I stället vädjade man till Mp om hjälp, som ett litet barn som skriker efter mamma. S är ett parti med extremt dåligt självförtroende. Man är rädd för allting: veganrörelsen, klimathotet, bilistorganisationerna, hbtq-lobbyn, rasisterna, antirasisterna, etc, etc, etc.

            Resultate av Sahlins egenmäktiga agerande, bakom ryggen på den socialdemokratiska partiorganisationen, blev att S minskade mer än Mp ökade samt att SD kom in i riksdagen. Därför tror jag inte att det kommer att gå så dåligt för SD. Valet 2018 kan bli en upprepning av 2010, då SD knep många av de röster, tidigare S-väljare, som S-ledningen hade hoppats skulle gå till Mp. Det troligen tillfälliga tappet för SD nu till M och S. innebär ju bara att dessa SD-väljare funderar på att tå tillbaka till de partier, som de stödde innan de gick till SD. Det är en osäker väljargrupp, vars röstande är svårt att förutse.

            Det vi kan se, är att M går starkt framåt, medan S bara går svagt framåt. Det finns en uppenbar risk att de tillfälliga SD-väljare, som är f.d. S-väljare, håller på att bestämma sig permanent för SD. Men Anders har naturligtvis rätt i att S skulle kunna komma tillbaka till nivån runt 45 % genom att åter börja driva en politik, som gynnar majoriteten av väljarna. Anders har dock en tendens att bortse från att en majoritet byggs upp av flera minoriteter tillsammans. Samt att en mycket stor andel av de svenska väljarna har en stark solidaritet med utsatta minoriteter.

            Sveket mot sjuka och funktionshindrade för att finansiera allt valfläsket till Mp;s kärnväljare (övre medelklass boende i storstäderna) ännu en gång kan leda till att vi får en borgerlig regering – eventuellt med passivt stöd från ett ganska stort SD. Socialdemokratins svanesång börjar likna en grekiskt tragedi. Det är en litteratur-genre som går ut på att allt som huvudpersonen gör för att undvika det som han fruktar allra mest leder till just det. Ju mer S hoppas på Mp som en räddande ängel, desto fler väljare kommer att gå till SD.

            SCB:s undersökningen gjordes väl strax före den senaste uppgörelsen mellan S och Mp?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Min tro är att vi Socialdemokrater kommer att satsa på att få så många röster som möjligt i valet Olles Brorsa – Allt annat är otänkbart som jag ser saken.

  2. Lasse

    Tapp, vilket tapp? De ökar ju från valet 2014..det är det som är viktigt. Det är var 4:e år det räknas..inte åren imellan 🙂

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst är det vid valen det ska räknas och min spådom är att SD kommer att landa runt 10% i kommande val vilket många försöker säga emot trots tecknen på att det är dithän utvecklingen leder.

      • Krille

        Det bästa är:

        För att visa hur lite SCB-mätningen egentligen säger, 23,9% av de tillfrågade var oanträffbara, 3,1% hade förhinder och 20,1% vägrade delta.

        Ni kan ju gissa hur många SD:are som lärt sig att inte svara när opinioner eller myndigheter vill veta vad de röstar på, med risken att bli uthängda eller kastad till vargarna 😉

        • andersforss (inläggsförfattare)

          det viktiga är att drygt 8.900 svarade och vad de gav uttryck för – Det antalet svarande är vida överstigande antalet i övriga undersökningar.

          • Krille

            Du använder en undersökning du själv inte har koll på som argument. Samtidigt har ju heller ingen påstått att socialdemokrater är smarta, titta bara på herr Löhven.

            Hela 47% vill inte svara eller medverka. Det är där SD’s röster ligger.
            SCB hade valet 2014 hela 58% fel på SD’s väljarbas.

            ”Av urvalet har 23,9 procent ej anträffats (inkl. hemligt telefonnummer och saknar telefon), 3,1 procent har varit förhindrade att medverka och 20,1 procent har inte velat delta i intervjun. Det totala individbortfallet uppgår till 47,1 procent. Det totala antalet svarande är 4 715, vilket motsvarar 52,9 procent. Det förekommer också att personer inte velat besvara vissa frågor.”

          • gerd

            Kolla gärna en ny undersökning som presenteras i Expressen i dag (nätupplagan) 8’dec.
            Socialdemokraterna 27,1%
            Mupparna liksom KD under 4%
            SD 18,3%

            Jag tycker mig se en klar trend. Gör inte du det?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har noterat den men SDB:s undersökning bygger på det i särklass största underlaget – Läste därtill en undersökning i dag som påvisar att färre än de som sagt att de tänker rösta på SD sympatiserar med SD. Antalet sympatisörer var 11,9% vilket inte är allt för långt från de 10% jag förutspått sedan länge.

            Det dessa siffror används för är för att fastslå hur stor väljarpotential ett parti har – I SD:s fall är den potentialen negativ.

  3. Bertil

    Bra att röster går över till Sossarna och vänstern.
    Samtidigt går många röster över till Moderaterna vilket inte förvånar i.o.m SD ÄR ett högerparti.
    Liberalerna borde byta ledare en mer socialliberal ledare de ligger farligt nära 4% spärren.

    Sen är det bra att KD är på väg ut ur riksdagen.
    MP är i regeringsstälning en besvikelse att de sjunker blir därmed naturligt.

    Sen får vi ändå räkna med att media är höger till 95% vilket påverkar
    siffrorna negativt för vänstersidan.

    Man får hoppas dagens unga inser att både fack a-kassa, sjukförsäkring ska sitta ihop.
    Även att de inser rösta på högern då ska man ha tur och inte drabbas av olycka i livet då
    får man på käften av Moderater, centerpartister , SD och även liberalerna .

    Håll er till rött då sover ni även gött.

  4. Steffo

    Fixa jobb och bostäder till nyanlända vad kostar det och vad kostar det samhället tills de klarar sig själv. Var ska folk bo under tiden.

  5. Jonny Disenfeldt

    Novembermätningar för Socialdemokraterna från övriga institut …

    DEMOSKOP 28.2%
    SIFO 29.8%
    NOVUS 29.8%
    IPSOS 28.0%
    INIZIO 28.6%

    Samtliga rejält lägre …

  6. Bergis

    Lugn i stormen tills de olika blocken presenterat sin migrationspolitik inför väljarna. Först då vet vi var SD landar.

  7. Jan

    Nonsens. Att SD tappar är naturligt eftersom särskilt M och S anpassat sin flyktingpolitik efter dem. Till slut… SD kommer att få ett högre resultat i valet 2018 än de hade 2014. Kanske till och med ett väsentligt högre resultat. Mitt tips är 17 procent. S kommer dock att få svårt att upprepa sitt resultat från förra valet. Mitt tips är att de får en procentenhet lägre resultat. Det blir en borgerlig regering med stöd av SD.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så här långt är min förutsägelse betydligt korrektare än din Jan – Min övertygelse är att utfallet av valet blir som jag förutspått.

      Över tid borde S kunna komma tillbaka till en nivå runt 45% av rösterna om vi driver rätt politik – Dvs. en politik som gynnar folkflertalet.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders skriver ”Över tid borde S kunna komma tillbaka till en nivå runt 45% av rösterna om vi driver rätt politik”

        Haha… tror du på tomten med Anders ?
        Socialdemokratin i Sverige och resten av Europa för en tynande tillvaro och den trenden har sett ut så i ca 50 år nu …

          • Jonny Disenfeldt

            Du är uppenbarligen inte någon som vill skydda minoritetsgrupper och svaga i samhället. Obehagligt resonemang du för.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vad baserar du den kommentaren på Jonny? Vad har den kommentaren med ämnet i inlägget att göra?

    • Bertil

      Valspurten blir intressant, nya väljare skapas på 4år fler blir pensionärer
      Trender förändras och politiker kommer med ny falsk retorik.

      En sak är säker det är bekräftat att Norrland har fortfarande starkt rött fäste
      blir det besvärligt och MP riskerar åka ur då kommer jag sympatirösta på MP
      Annars gäller vänstern gör mig

      Tänk på en sak håll er borta från blåfärgat.
      Sossarna har blivit mycket höger men vi får hoppas de återgår till sitt ursprung när folk förlorar jobben AI tar över och inte ens den välbetalde utbildade känner sig trygg.
      Sossarna kommer och vill det sig väl kan även USA. Med tiden bli meta rött,

      Det äg vad jag ser fram emot.

    • Olles brorsa

      Vilken förutsägelse som är mest korrekt, är nästan omöjligt att förutse, eftersom det sker mycket snabba kast i politiken, och ett litet extremistparti som Mp kan dribbla med S, som med en fotboll. Det förtroende som S byggt upp genom en mer realistisk flyktingpolitik kan nu vara bortblåst, när man med berått mod har varit beredd att offra sjuka och funktionshindrade för att tillfredsställa ett litet extremistparti med under 4 i väljarstöd enligt den senaste undersökningen. Flera miljarder vräks över ”rika villaägare”, och då talar jag självfallet inte om ränteavdragen, utan på de enorma subventionerna till värmepumpar, solpaneler, elbilar och elcyklar. Alltså sådant som de mer välbeställda bland villaägarna kan köpa på avbetalning genom nya inteckningar i sina hus.

      Hyresgästföreningen, som är en skam för hela arbetarrörelsen har, där jag bor, fräckheten att kräva nästan 1000kr i medlemsavgifter, för att gå bakom ryggen på hyresgästerna, trots att vi redan har betalat föreningens förhandlingskostnader på hyran. Denna förening av ockrare försöker nu förbättra sitt dåliga rykte genom att spela på avundsjukan, då man påstår att hyresgästerna får betala 3- 4.000 kr mer för en fyrarummare än ägaren till en likvärdig villa. Jo. med den nuvarande låga räntenivån kan det nog bli så, för den som kan låna mycket på sitt hus.. Och kan sedan skyfflat över skulden på nästa ägare till huset. Här borde regeringen ha kommit till skott och bestämt en procentsats för ränta och amortering tillsammans. Så att man måste amortera mer när räntan är låg.

      Ni, som vill diskutera detta seriös, bör gå in till en fastighetsmäklare och begära bokalkyler på de hus, som utbjuds till försäljning, så att ni lär er hur det fungerar. Självfallet ska det inte vara flera tusen kronor billigare att bo i eget hus jämfört med hyresrätt, såvida man inte har slutamorterat på huset. .Men igen: Hur kan en organisation, som har till uppgift att företräda fattiga hyresgäster, vara sådana ockrare, som att ingen fattig hyresgäst har råd att vara med och bestämma, när man de facto har betalat föreningens förhandlingsverksamhet via hyran?

      Med dessa kritiska synpunkter, har jag inte förnekat att det senaste förslaget om amorteringskrav är ett steg i rätt riktning. Men S-delen av regeringen har vingklippt sig själv genom att överlåta både bostadspolitiken i stort och bostadsfinansieringen till Mp.

      Det är sådant här som sätter käppar i hjulen för socialdemokratin, och om SD utnyttjar. Det enda rätta hade varit att avskaffa Hyresgästföreningens förhandlingsmonopol gentemot den s.k. allmännyttan, Men vad har bostadsministern ägnat sig åt, om inte utpressning mot S-delen av regeringen i en helt annan fråga? S-delen av regeringen borde ha haft kurage nog att låta Mp utlösa en regeringskris till jul, att sparka ut Mp ur regeringen och att bilda en socialdemokratisk enpartiregering, som hade fortsatt att regera genom uppgörelser med alliansen. Det hade ju inte blivit någon skillnad, sett till den praktiska politiken, eftersom regeringen inte ens tillsammans med v förfogar över någon egen majoritet i riksdagen.

      S ägnar sig för mycket åt ”spelet” och för lite åt att mobilisera väljarna kring den politik som S-väljarna (nuvarande och potentiella) vill ha.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Visst ändras saker snabbt Olles brorsa – Det är just därför jag tittar på de långsiktiga trenderna.

        • Krister

          Förra valet bildade S en grupp på Sveavägen 68 som skulle
          leta fram negativa saker om SD. Du kan vara säker att SD
          gör det samma om S. Du kan säkert bli utsatt för detta med
          dina ibland märkliga åsikter. Lunchen är avbokad…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att partierna internt letar upp negativa saker om varandra ingår i spelet Krister – Att lyfta att SD tappar handlar dock inte om att leta fram det som är negativt utan blott och allena om att påvisa det som bevisligen sker.

  8. gerd

    Jag unnar dig verkligen skadeglädjen (den enda sanna) över SCBs redovisning. Förra veckan presenterades två andra undersökningar (Demoskop och en annan som svt stod för). Där hade SD + 0,4 i båda liksom – 1,2 för S. SD strax över 16% medan S stannade på 28,2%. M hade en liten minskning i den ena men en höjning i den andra. Problemet med SCBs väljarundersökning är att,de ringer och intervjuar personerna som är med. De diskuterar och har synpunkter på intervjupersonernas svar. Jag tror att väldigt många Sd sympatisörer mörkar för intervjuarna att de ska rösta på SD. Olika skäl till detta kan vara att de vill få igång valarbetarna eller att de inte vill tillmötesgå intervjuarna om de är otrevliga. Dagens verkliga höjdare var annars miljömupparnas siffror. Enligt min mening så finns inget berätttigande för detta usla kvinnofiéntliga parti att finnas i Sveriges riksdag.
    Ta inte ut några segrar i förskott. Du blir bara besviken. Du borde kanske granska andra partier också. Centern med förflutet i Bondeförbundet. Kolla deras partiprogram under 1936 – 46. De står med båda fötterna i den ”bruna möllan”. Det går bra att googla och kolla upp detta. Annie Lööf har tillskansat sig 160.000kr i bidrag från riksdagen genom att vara mantalsskriven i sin mans förra lägenhet i Småland. Hon bor tillsammans med övrig familj i Stockholm. S sammarbetar ju gärna med centern vad jag förstår.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det handlar inte om skadeglädje Gerd – Bara om ett konstaterande att den förutsägelse jag gjort sedan länge blir allt mer trolig.

      • gerd

        Idag 7 december presenteras en ny väljarundersökning. Demoskop- Expressen. Axplock, Mupparna under 4%. Socialdemokraterna 27,1% och Sverigedemokraterna 18,3%. SCB undersökningen som du gladdes åt visar sig nu vara en aning vidlyftig. Av de ”utvalda” var det under 50% som svarade på undersökningen. Den kan därför inte anses pålitlig. Jag tror att det är deras intervjuare som skrämmer folk. Vill man ta reda på vad folk tycker så ska man inte ifrågasätta svaren vilket de gör. För mig som ska rösta blankt nästa val eller möjligen rita hin håle på en tom valsedel spelar dessa undersökningar ingen roll. Politikerna måste höja sig och kliva upp från sandlådan om de ska få min röst och det verkar inte vara möjligt att så ska ske.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har noterat även den men SCB:s underlag är oerhört mycket större så jag sätter större tilltro till den som varande mer rättvisande.

  9. Petter

    Jag tror även S kommer att minska rejält i början på nästa år.En stadsminister som bara hoppar fram och tillbaka mellan besluten.Hushållens återhållsamhet när deras bostadsvärde minskar på grund av för snabbt införande av bra men jobbiga lånekrav för många .Byggboomen som kommer att avstanna när lägenheterna inte går att sälja till tänkt pris.Jobben som S påstår sig ha skapat är enbart skapade av en gigantisk högkonjunktur som snabbt bromsas upp av byggboomens nedbromsning kommer att skapa en lågkonjunktur. Och troligen drar det ner ytterligare för S trovärdighet hur de behandlar sjuka och handikappade trots att de sa tvärt om i valet.Sjukvården har aldrig varit sämre ä de sista 2 åren.Sen kommer valet och svenska folket har genomskådat S. Gissar på ca 25 % väljarstöd

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Noterar din syn Petter – För egen del kvarstår jag vid den förutsägelse jag gjort sedan länge.

      • Petter

        Glömde tillägga att jag tror att det framför allt är MP som orsakar det största tappet för S som jag ser det .Ska i alla fall bli mycket spännande val. Tyvärr finns nog inget optimalt parti att styra Sverige som det ser ut för tillfället.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          En stark socialdemokrati med stöd av 45% av väljarna är nog det bästa alternativet Petter.

  10. Leif Andersson

    Personligen hoppas jag att Miljöpartiet åker ur riksdagen vid valet nästa år. Deras miljöpolitik är inte speciellt mycket bättre än övriga partiers och det enda sätt de utmärker sig på är via en extrem migrationspolitik. En mer riktig varudeklaration vore att de kallade sig Migrantpartiet istället.

  11. Krille

    Det bästa är:

    För att visa hur lite SCB-mätningen egentligen säger, 23,9% av de tillfrågade var oanträffbara, 3,1% hade förhinder och 20,1% vägrade delta.

    Ni kan ju gissa hur många SD:are som lärt sig att inte svara när opinioner eller myndigheter vill veta vad de röstar på, med risken att bli uthängda eller kastad till vargarna 😉

    • Krille

      Som sagt, Anders har ett helt blogginlägg utan att själv ha läst rapporten utan säkerligen grundat hela sitt inlägg från vänstermedia.

      Av urvalet har 23,9 procent ej anträffats (inkl. hemligt telefonnummer och saknar telefon), 3,1 procent har varit förhindrade att medverka och 20,1 procent har inte velat delta i intervjun. Det totala individbortfallet uppgår till 47,1 procent. Det totala antalet svarande är 4 715, vilket motsvarar 52,9 procent. Det förekommer också att personer inte velat besvara vissa frågor.

      Alltså, 47% av dessa 8.900 är ett mörkertal, och alla vet att SD’are ogärna svara på frågor om partisympati med okända över telefon, kan ju likagärna vara Aftonbladet med anhang bakom andra telefonen.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Jag hämtar inte mitt tyckande och fakta från vänstermedier Krille – faktum kvarstår vilket är att drygt 8,900 personer besvarat undersökningen.

  12. Olles brorsa

    Med en titt i backspegeln, hur den socialdemokratiska partiledningen har agerat i de två föregående valen, 2010 och 2014, kommer S att göra en avsiktligt dålig valrörelse 2018 för att rädda kvar MP i riksdagen i fullt medvetande om att detta svek mot arbetarrörelsens kärnväljare kommer att rädda SD att hålla sig kvar ovanför 15-procentnivån.Vänstersvansen inom S vill ha det så. Deras politiska förebild är ju det tyska kommunistpartiets agerande i början av 1930-talet, när kommunisterna hjälpte Hitler till makten genom sin vägran att samarbeta högerut, med den demokratiska borgerligheten. Man ville ha ett högerspöke att skrämma med. Då i Tyskland Adolf Hitler. Nu i Sverige Jimmie Åkesson. Extremvänsterns hemliga kelgrisar.

    Ja, du Anders Forss, du och jag må vara oense om vad som är ”rätt” socialdemokratisk politik, men vi är helt överens om att med ”rätt” politik har S potential att nå ett väljarstöd på minst 45 %.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har oerhört svårt att tänka mig att vi avsiktligt skulle ge oss på att göra en dålig valrörelse Olles brorsa – Siktet är inställt på att öka väljarstödet och det kommer jag att kämpa för på min kant.

      Sedan är det bra att vi är överens om att det finns potential för att nå ett stöd på 45%.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.