Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Stödet för Socialdemokraterna ökar bland Sveriges arbetare.

När SCB gör sina stora väljarsympatiundersökningar gör de så på ett grundligt sätt – En av sakerna de undersöker är partiernas väljarsympatier i olika yrkesgrupper och sett till den har Socialdemokraterna ökat sitt förtroende rejält bland de som har ett arbetaryrke för att i november ha stöd av hela 46,3% av landets arbetare – Upp från 42,1% i maj 2017.

Att den ökningen kan tillskrivas framsynt politik såsom höjt barnbidrag, avdragsrätt för fackföreningsavgiften och satsningar på skola och omsorg tror jag att de allra flesta är beredda att hålla med om.

På samma sätt tror jag att de flesta håller med om att vägen framåt för Socialdemokraterna är att fortsätta på inslagen väg med sjukförsäkringen och A-kassan som nästa förbättringsområden.

Att återge sjukförsäkring och A-kassa sin forna styrka och sin funktion som varande just försäkringar är för mig en ödesfråga och något jag anser att vi som socialdemokrater måste göra om vi fortsatt vill åtnjuta arbetarklassens och folkflertalets fulla förtroende.

Sjukförsäkringen ska återgå till att vara det den en gång var – Är man sjuk ska man ha full sjukpenning fram tills dess man blivit frisk – Är man så sjuk att man aldrig mer kan arbeta ska man sjukpensioneras.

Befinner man sig i ett läge där man efter en sjukskrivning kan arbeta om än i ett annat yrke än det man är sjukskriven från ska omskolningen till det yrket ske med bibehållen sjukpenning under hela utbildningstiden samtidigt som en eventuell inkomstförlust på grund av bytet av yrke ska kompenseras fullt ut av samhället.

Ordet försäkring innebär just det jag anfört ovan och att som Socialdemokrat bryta det samhällskontraktet finns inte i min politiska gärning som Socialdemokrat.

Sedan är min uppfattning att folkflertalet vill se en reformerad A-kassa med full avdragsrätt för premien precis som under socialdemokratins glansdagar och så vitt mig anbelangar är det detta vi ska genomföra för att stärka vår ställning som varande ett arbetarparti än mer.

Med allt det sagt ska jag som avslutning återgå till det SCB:s stora väljarsympatiundersökning påvisade vad gäller stödet bland Sveriges arbetare. Samtidigt som S stärkts med 4,2% har SD förlorat 4,5% av sitt stöd bland väljarna i arbetarklassen för att nu ligga på en nivå på 17,1% av dessa röster.

Det mest påfallande är att män i LO-kollektivet är den grupp som lämnat SD i störst omfattning – Män i arbetaryrken i LO-kollektivet var under en kort tid SD:s största väljargrupp med hela 31,5% av LO-männen som sympatisörer för partiets politik – Det stödet är nu kraftigt ner och landar för stunden på 23,6% vilket därtill är statistiskt säkerställt.

Som jag sagt tidigare – Vi Socialdemokrater befinner oss i en stabil och uppåtgående trend medan SD befinner sig i en stabil och nedåtgående trend.

När vi Socialdemokrater återställt ordningen inom sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen kommer ordningen att vara återställd  – En ordning där vi hittar SD på sin naturliga nivå runt 4% av de totala röstetalet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

66 kommentarer

  1. Krister

    – Sjukförsäkringen ska återgå till att vara det den en gång var – Är man sjuk ska man ha full sjukpenning fram tills dess man blivit frisk – Är man så sjuk att man aldrig mer kan arbeta ska man sjukpensioneras.

    Då måste behandlande läkare vara den vars intyg inte överprövas av
    FK handläggare och dess förtroendeläkare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är en komponent Krister – Övriga har jag beskrivit i ett nyss publicerat inlägg.

  2. Krister

    Jag tror S kommer att drabbas av en stor affär i slutet av augusti som
    kommer att leda till ett valresultat på 26.5 %. Dess naturliga plats kommande
    val efter 2018 är att bli nr 3 efter M och SD. S är ett ”25 % parti”. Det är MIN tro.

    Vad är en arbetare? En som indoktrineras av ett LO som sitter samma båt som
    S vilket knappast är demokratiskt. Du sitter här och pratar om demokrati när ni
    stödjer icke demokrater som ANC eller skumma kurdiska organisationer. Om det
    bildas en organisation så är S de första som ringer när telefonen är inkopplad.
    När F! bildades fick S nobben och man startade eget under namnet ”Rebella”.
    Det blev en flopp. http://rebellaungaskvinnor.se/
    ???? NEJ,HÅLL TILL HÖGER SVENSSON!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi ska hålla till vänster Krister – Sverige och svenskarna mår bäst av socialdemokratisk politik.

      • Krister

        Annie Lööf:”Det finns tre saker jag tycker riktigt illa om:1.socialism 2. Arrogans. 3.män som inte förstår ett nej. Jag säger nej till (S).”
        Det blir nog H-trafik…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I slutändan brukar Lööf vända kappan efter vinden och jag tror nog att både hon och partiet inser att de har allt att tjäna på att samregera med S om valresultatet blir sådant att det kan bli nödvändigt för att regera Sverige.

  3. Bertil

    Tycker alla fallskärmar sjukförmånerna ska beskattas med 100% .
    Sen tycker jag f-läkare ska avskedas med omedelbar verkan och politiker som är ansvarig för sjukförsäkringens utformning åtalas. Alternativt hängas ut.

    Jag kommer inte ge min röst åt sossarna när partiet inte gör nåt åt sjukförsäkringen.
    Att Alliansen var ett mördarparti
    är känt man betedde sig som pirater först såg man till att plundra de sjukas försäkring. Sen fick de förhoppningsvis tyckte man ta livet av sig,ja om man inte led ihjäl före.

    Så är den äkta sannigen om sjukförsäkringen. Samtidigt kunde välmående folk inklusive politiker stanna hemma från jobbet med full lön även om de var sjuka.

    Är ett sådant sosseparti vi ska rösta på.
    Näää! Jag röstar hellre på Vänsterpartiet.
    Egentligen skulle man rösta ännu rödare
    Men det ger tyvärr ingen effekt då får vi en ännu värre regim.

    Jag fattar inte hur folket kan ge stöd åt partier som tar livet av folk, detta när man har möjligheten omfördela och verkligen ge stöd åt de mest utsatta.

    Vi behöver mera Castro i politiken mycket mer.

  4. Jonny Disenfeldt

    Inte ens i LO-kollektivet har S majoritet längre … dags att klippa banden mellan parti och fack och börja arbeta för medlemmarnas bästa istället …

    Novembermätningar för Socialdemokraterna från övriga institut …

    DEMOSKOP 28.2%
    SIFO 29.8%
    NOVUS 29.8%
    IPSOS 28.0%
    INIZIO 28.6%

    Samtliga rejält lägre …

    Demoskops decembermätning (28 november – 5 december)…
    V 8,5 (+1,0)
    S 27,1 (-1,1)
    MP 3,9 (-0,5)
    SD 18,3 (+0,2)
    C 9,1 (±0,0)
    L 5,8 (+0,9)
    KD 3 (+0,2)
    M 20,9 (-1,0)

    S fortsätter sin nedåtgående trend, den odemokratiska 4%-spärren hotar direkt MP och KD men även L ligger nära.

  5. Leif Andersson

    Studerade aldrig detaljerna kring väljarsympatier beroende på socioekonomisk gruppering men baserat på de generella beskrivningarna av vilka som sympatiserar med partierna borde jag främst rösta på Moderaterna eller alternativt Miljöpartiet eller Vänsterpartiet. Emellertid är det främst kvinnor som röstar på de två senare partierna och som jag nämnt tidigare är jag inte alls nöjd med att jag gav Miljöpartiet min röst i senast valet. Vänsterpartiet avskyr jag pga deras historiska samröre med kommunistdiktaturerna i Öst. och Centraleuropa. Ideologiskt gillar jag inte Moderaterna heller så det får antagligen bli Liberalerna för min del. Enligt SCB så har Soclaldemokraterna större stöd bland utrikes än inrikes födda vilket är en varningssignal.

  6. Leif Andersson

    När man skärskådar statistiken framgår det att S även har en mycket större procentuell andel sympatisörer bland ”ej sysselsatta” jämfört med ”sysselsatta” 41,5% mot bara 27,3%. Med detta är man det parti som överlägset drar till sig procentuellt flest ”ej sysselsatta” jämfört med ”sysselsatta”. Motsvarande siffra för SD är t.ex. 17% ”sysselsatta” jämfört med 13,7% ”ej sysselsatta”.

    Detta gör självklart att S känner en press att leverera bidrag till ”ej sysselsatta” även om vissa i den här gruppen är fullt arbetsföra och inte skaffar något jobb av ren bekvämlighet för att fortsätta tillgodoräkna sig vederbörandes röster.

  7. Jonny Disenfeldt

    Har du stängt ner ditt Malysiska lilla skattefifflarbolags web-sida jukana.com till slut … eller bara glömt att betala , det är dags för årlig avgift …

    Om du behöver så har jag laddat ner hela siten med alla texter så inga problem Anders, allt du skrev finns kvar … inget är glömt, inget är gömt …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inga problem med att du laddat ner hemsidan Jonny – Den kommer att förändras och återuppstå för att spegla den verksamhet företaget bedriver i dagsläget – launch efter jul om jag förstått saken rätt.

      • Jonny Disenfeldt

        Bra Anders, jag dumpade ner innehållet på din skattefifflarsite eftersom den kan komma till nytta i kommande val, det kan ju finnas ett massmedialt intresse i framtiden, vem vet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig ägnat mig åt skattefiffel Jonny utan enbart åt helt lagliga åtgärder – Något jag för övrigt lämnade bakom mig för länge sedan.

  8. Ville-Valle

    …jo du Anders Forss, det är möjligt att stödet för socialdemokraterna ökar, men varför är du och dina partifränder så tysta om socialdemokratins fruktansvärt smutsiga rötter/historia. Du borde veta att bara mellan 1947 – 1958 lobotomerades 771 personer som var deporterade till Umedalens sjukhus…? Varför skriver du inte om dessa människor…? Har dessa människor inget människovärde enligt socialdemokratins synsätt. Glöm inte bort Anders Forss att några av dem är fortfarande i livet och är märkta av misshandeln/lobotomin så länge de lever. Du Anders Forss är snabb att dra upp andra partiers rötter, inte minst SD:s, men du skriver aldrig om ditt eget partis smutsigas historia. Hur många människor lät de socialdemokratiska regeringarna steriliseras under förra seklet Anders Forss. Anständigheten kräver att du svarar på frågorna …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har kommenterat ämnet du försöker lyfta tidigare Ville-Valle – Detta var något vetenskapen drev på för i enlighet med den kunskap vetenskapen hade vid den tiden – I dag vet vi bättre och det är därför vi använder andra metoder idag än vad som gjorde historiskt.

      • Krister

        Man kan inte resonera på det sättet.
        Då kan man säga det om en del av nazismens illdåd.
        ”Detta var något vetenskapen drev på för i enlighet med den
        kunskap vetenskapen hade vid den tiden – I dag vet vi bättre
        och det är därför vi använder andra metoder idag än vad som gjorde historiskt.”
        Nazisterna tog livet av 100.000+ funktionshindrade inkl psykiskt sjuka tyskar i Tyskland!
        Inte judar,romer, politiska eller andra bakgrunder. Mest barn men också vuxna.
        Läkare och sjuksköterskor utförde dödliga injektioner och till viss del gasning.
        Vetenskapen var både teoretiskt och praktiskt MED i detta. Det finns fakta!!!

      • Ville-Valle

        …du slingrar dig runt som vanligt Anders Forss och vägrar svara på frågorna du fick i mitt inlägg. Varför…?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag slingrar mig aldrig Ville-Valle och är frågorna ärliga och uppriktiga så besvarar jag dem alltid.

          • Ville-Valle

            … jo du Anders Forss, du har fortfarande inte svarat på de frågor som jag ställde till dig i mitt inlägg på din blogg. Är det så man gör inom socialdemokratin att när man får lite besvärliga frågor struntar man i att svara på dem med hänvisning att ”frågorna inte är ärliga”. Om inte det är höjden av arrogant maktfullkomlighet Anders Forss, vad är då det…?

      • Jonny Disenfeldt

        Hmmm… jag som trodde att det var politiker som styrde Sverige och stiftade lagar och regler… den så kallade regeringen …

          • Jonny Disenfeldt

            Nja, ”Bertil” brukar ju påstå att det är andra än regeringen som styr landet … du verkar skylla på vetenskapsmän … det kan ju nationalsocialisterna göra med då.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag skyller inte någon annan än regeringen för att regera och styra landet Jonny – Därtill gör regeringen ett bra jobb även om det fortsatt finns saker som behöver åtgärdas.

  9. Patrik

    Hej Anders.

    Jag kan för min del inte förstå hur både vänstern och Sossarna får röster när de varje år, en dag, står och kritiserar de låga kvinnolönerna när de resten av året har gör allt för att trycka ned sagda löner för allt vad tygen håller.
    Einstein beskrev vansinne som att göra samma sak och förvänta sig olika resultat och det måste ju stämma på detta.

    Mvh

    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag jobbar varje dag på året för att alla löner ska höjas och för att lönen för samma arbete aka vara lika oavsett kön.

      Därtill har jag lagt många förslag som handlar om att satsa på att höja lönerna i typiska kvinnoyrken och som jag ser saken har det börjat hända även om det kommer att ta lite tid innan lönerna i de yrkena ligger på samma nivå som industrilönerna.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Samma arbetsuppgifter ska belönas med samma lön – Därtill ska vi försöka minska skillnaderna mellan lönen i kvinnodominerade och mansdominerade yrken.

          • Jonny Disenfeldt

            Så du vill inte att det ska löna sig att prestera mer alltså ! Oavsett prestation, samma lön, det är noterat.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jobbar man på ett vanligt jobb med arbetsuppgifter som har en rak månadslön är det så det blir Jonny – Jobbar man över eller jobbar man extra är lönen för det stipulerad via kollektivavtal.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Förvisso inte men det innebär inte med självklarhet att de som jobbar i industrin ska ha högre lön än de som jobbar på NUS.

          • Jonny Disenfeldt

            Vem betalar vems löner via skattesystemet ?

            De som arbetar i industrin betalar lön, skatt och arbetsgivaravgifter åt de som arbetar på t.ex NUS

          • andersforss (inläggsförfattare)

            En skröna Jonny och inget annat – Alla skattebetalare betalar för offentlig sektors tjänsteutövning.

  10. Jonny Disenfeldt

    Anders Forss skriver – ”Alla skattebetalare betalar för offentlig sektors tjänsteutövning.”

    Var kommer huvudsakligen pengarna från till att börja med som betalar löner, löneskatter och arbetsgivaravgifter för de offentligt anställda Anders Forss ? Vet du verkligen inte en så grundläggande nationalekonomisk sak ?

    Du hade ju läst lite gymnasieekonomi. Försök en gång till att tänka till lite hårdare …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De pengar som betalar offentlig sektors verksamheter kommer från skatter och de övriga intäkter i form av biljettintäkter, patientavgifter med mera som offentlig sektor erhåller från de som använder tjänsterna. Därtill sysselsätter offentlig sektor oerhört många människor och ger dem inkomst vilket gör den till en lika produktiv sektor som den privata.

      Ditt försök visar på stort förakt för alla som jobbar i offentlig sektors verksamheter Jonny och på en skröna högern länge försökt sig på att förmedla.

      • Krister

        Det finns en jargong och argument som återkommer och låter ung lika
        år efter år tex från näringsliv och facket. I detta fall håller jag med Anders.

      • Jonny Disenfeldt

        Jag föraktar inte alls de som arbetar i offentliga sektorn, det var ett oerhört dumt påstående.

        Varför kan du inte svara på min fråga Anders Forss ? Vad är det som är en skröna ?

        Var kommer ***huvudsakligen*** pengarna från till att börja med som betalar löner, löneskatter och arbetsgivaravgifter för de offentligt anställda Anders Forss ? Vet du verkligen inte en så grundläggande nationalekonomisk sak ?

        Du hade ju läst lite gymnasieekonomi. Försök en gång till att tänka till lite hårdare …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har läst ekonomi på betydligt högre nivå än gymnasiet Jonny och att som du påstå att en sektor skulle vara närande och den andra tärande är inte rätt. Bägge sektorerna behövs och fungerar de bra tillsammans vilket det kommer att göra i en blandekonomi byggd på den demokratiska socialismens doktriner finns inge närande och tärande utan bara en närande som gynna alla solidariskt.

          • Jonny Disenfeldt

            Jag har inte pratat i termer av närande och tärande Anders, det var ännu ett oerhört felaktigt påstående. En offentlig sektor, dvs det du kallar blandekonomi hittar du överallt i världen, det har inget med oxymoronen ”demokratisk socialism” att göra, appropå oxymoronerm vad skulle ”demokratisk fascism” innebära ?

            Varför kan du inte svara på min fråga Anders Forss ? Vad är det som är en skröna ?

            Var kommer ***huvudsakligen*** pengarna från till att börja med som betalar löner, löneskatter och arbetsgivaravgifter för de offentligt anställda Anders Forss ? Vet du verkligen inte en så grundläggande nationalekonomisk sak ?

            Du hade ju läst lite gymnasieekonomi plus lite lösa kurser (ingen universitetsexamen dock) . Försök en gång till att tänka till lite hårdare … det här bör du klara !

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har svarat på din fråga alla redan Jonny och skatter är samhällets sätt att säkerställa att vinsterna av allas arbete fördelas någorlunda rättvist.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.