Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Pensionsuppgörelsen ett fall framåt trots att det är långt kvar till målgång.

Jag har ägnat stora delar av förmiddagen åt att analysera pensionsuppgörelsen och de effekter uppgörelsen får för oss alla. Vissa saker är bra även om jag tycker att det fortsatt är långt kvar innan vi nått hela vägen in i mål.

Allt sedan 2014 har jag med jämna mellanrum skrivit i ämnet och senast i oktober i år skrev jag ett inlägg om att det är dags att göra om hela pensionssystemet.

Hur och varför kan du läsa om genom följa denna länk: http://blogg.vk.se/andersforss/?p=10638

Min grundinställning till hur pensionssystemet bör utformas beskriver jag ingående i det inlägget och kommer därför inte att skriva mer om det i detta inlägg varför den som vill veta mer om det gör bäst i att följa angiven länk.

Vad tycker jag då fattas i den pensionsuppgörelse som nu träffats mellan regeringen och Allianspartierna?

Först och främst tycker jag precis som många andra att garantipensionerna är alldeles för låga och att regeringen borde lagt ordentligt med krut på att skapa en nivå på garantipensionen som gör att garantipensionen går att leva ett värdigt liv på.

Min analys ger vid handen att det även efter uppgörelsen finns stora risker att många, främst kvinnor i lågbetalda vårdyrken framgent kommer att få leva på en låg garantipension på samma sätt som idag – Att så är fallet är fel.

Att Sverige ska ha en nivå på garantipensionen som bara är hälften så hög som i vårt grannland Norge som har ett välfärds- och pensionssystem som liknar vårt tycker jag är skämmigt för att använda ett modernt uttryck.

Sedan delar jag helt den åsikt alla som vill skrota systemet med premiepension anför – Premiepensionen och det egna valet av pensionsförvaltare gagnar ingen och är i grund och botten inget annat än en eftergift åt borgerligheten och nyliberalismens lobbyister för att ge banker och finansinstitut möjlighet att profitera på våra pensionspengar.

För mig som Socialdemokrat är det självklart att pensionens storlek inte ska vara ett lotteri. Ett lotteri är precis vad det är så länge PPM-systemet finns på plats – Ett lotteri därför att de flesta arbetstagare saknar den expertkunskap som krävs för att välja rätt fonder eller rätt fondförvaltare.

I den bästa av världar skrotas PPM-systemet helt och hållet samtidigt som all förvaltning av pensionsmedel återgår till och sköts av AP-fonderna.

Vill vi som nation fortsatt att banker och finansinstitut ska få vara med och tjäna pengar på att förvalta våra allmänna pensionsmedel ska detta i sådana fall ske genom att AP-fonderna för del av sin förvaltning använder sig av externa förvaltare.

Organisationen Svenskt Näringsliv gillar att människor måste jobba längre för att få full pension. Däremot ogillar de kraftigt att åldern för hur länge en arbetstagare har rätt att jobba kvar höjs från dagens 67 år till 69 år.

Enligt Svenskt Näringsliv kommer den höjningen av åldersgränsen att göra att äldre får det svårare att erhålla en tillsvidareanställning i framtiden – Skulle så visa sig bli fallet ska vi självfallet skärpa den lag Svenskt Näringsliv ser som sitt största hot – Lagen om anställningsskydd.

Sedan tycker jag att det i grund och botten måste vara så att det är antalet år man arbetat snarare än fysisk ålder som ska styra när man går i pension.

Med det sagt så ser jag hellre ett system där man får rätt att gå i full pension utan inskränkningar efter X år av arbete – Lämpligen 40 år som norm för full pensionsrätt. Ett sådant system finns i många länder och skulle ge oss som individer mer frihet och större förutsägbarhet för när man kan pensionera sig och hur stor pensionen kommer att bli.

Avslutningsvis återkopplar jag till det som jag skrivit om i inlägget jag länkat till – Uppgörelsen är ett fall framåt men fortfarande långt ifrån målgång.

Ska pensionssystemet bli hållbart och rättvist behövs en ny genomgripande pensionsreform och ett reformerat sätt att finansiera morgondagens pensioner.

Bästa sättet att åstadkomma en stabil finansiering av morgondagens pensioner är att skrota systemet med arbetsgivaravgifter och ersätta dessa med en produktionsavgift som utgår oavsett av om företagen tillverkar/producerar manuellt eller maskinellt.

I min värld är är det därför den vägen vi bör gå – Därtill skyndsamt om vi vill värna bygget av ett jämlikare samhälle.

Som slutord vill jag tillägga att vi bör se över hela skatte- och bidragssystemet och se hur vi kan lösa de utmaningar framtiden för med sig – Hur det skulle kunna ske har jag skrivit många inlägg om – Inlägg du hittar genom att söka i min blogghistorik.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

36 kommentarer

  1. Bertil

    Javisst Pensionsuppgörelsen är ett fall framåt. Helt klart. Sep nästa år ligger sossarna fällda på rygg.

    Pensionsuppgörelsen som drabbar de med hårda jobb gör att fler kanske röstar vänsterut vilket ju är bra.
    Men det värsta är att man kommer rösta höger.

    Var är LO i sammanhanget??
    Uppgörelse om att full pension ska nås efter 44 år är bra. Den bör dock sänkas till 35-40 år.

    Fattar inte varför man tänker så stelbent detta när AI tar över allt mer och framtiden är oviss gällande jobb.

    Dock fattar jag grejen? Det är nu när ”alla”har jobb och allt är på topp.
    Det är då man slår till.

    Man borde tänka precis tvärtom plocka pengar genom produktionsskatt typ så
    Pengar finns när jobben försvinner och en lågkonjuktur kommer.

    En lågkonjuktur kommer. Den kan dessutom bli absurd.
    Det sker inom senast 6-7 år.
    Höjd pensionsålder kommer enbart drabba lågavlönade med dålig lön sänkta trösklar o.s.v. De kommer tvingas jobba tills de dör.

    Andra de kan lägga undan ta pension vid 40 år.
    Sen skriker dessa om att arbetslinjen måste gälla.

    Rösta rött men rösta med extra rött inslag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är just därför jag i inlägget jag länkar till lagt de förslag jag lagt Bertil. Därtill i detta inlägg att det är antalet år man arbetar och inte fysisk ålder som ska styra när man blir ålderspensionär om man själv önskar bli det.

      • Bertil

        Exakt 35-40 år räcker gott och väl som
        Arbetstid underblivet. Står en människa bredvid en maskin bör även maskinen
        Få en lön och beskattas till 100%

        Det är egentligen vi människor som ska kräva lön och då ska vi även kräva lön till den maskin vi ex:servar.

        Visst! jobba en viss tid är rätt väg. Fortsätter du sedan jobba ska det till 100% beskattas hela löjen.
        Detta så även de som föds svaga ,
        Sjuka o.s.v även de får full pension god sjukvård bra äldreboenden o.s.v. och värdigt avslut.

  2. Michael Rönnlund

    Att man helt bortser från att ta hänsyn till jobbets tyngd är ett bevis på att dagens Socialdemokrater inte bryr sig om män och kvinnor som sliter ut sig i tidig ålder inom offentlig sektor. De med fysiskt tunga jobb ska gå i pension tidigare än de som har jobb som kräver liten fysisk ansträngning.

    Sen är det ofattbart att nästan 25% av Sveriges väljare inte fick vara med och ta fram denna överenskommelse. Det gör överenskommelsen ej trovärdig.

    Sen har jag svårt förstå hur du kan tycka att det här är ett bättre pensionssystem än det vi hade? Själv kommer jag gå i pension vid 61 år 2019 så jag klarar mig från denna uppgörelse vilket är bra men många med tunga jobb kommer förlora stort på denna ”överenskommelse”.

    Det här är en överenskommelse som enbart är bra för de med lätta jobb.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag påstår inte att dagens pensionssystem är bra Michael – Det är därför jag föreslår förändringar och det är därför jag säger att pensionsuppgörelsen på inget sätt innebär att vi gått i mål.

      I min värld är vi i mål först när vi når de mål jag beskrivit i inlägget jag länkade till.

    • Jonny Disenfeldt

      Michael Rönnlund –

      För en gångs skull (?) vill Michael Rönnlund att man ska lyssna och tala med Sverigedemokraterna … ? En överenskommelse utan SD är enligt honom ”inte trovärdig” !

      • Michael Rönnlund

        Jag noterar att nästan 25% av Sveriges väljare inte hade någon talan i pensionsöverenskommelsen och när pensioner diskuteras behövs alla väljares förtroendevalda vara närvarande.

        Utfallet hade mest troligt blivit bättre för Sveriges lågavlönade och framförallt för de med tunga fysiska jobb. LO tog inte sitt ansvar utan röstade med borgarna. V hade inte accepterat en sådan här usel överenskommelse.

        SD är närvarande i riksdagen och röstar på alla politiska beslut så jag förstår inte problemet?

        • Jonny Disenfeldt

          Michael Rönnlund –

          OK, då tycker du väl att man alltid ska ta med SD i politiska diskussioner och förhandlingar från regeringens sida för att försöka få ett så brett stöd till olika beslut som möjligt … och inte mobba ett så pass stort parti som man gjort i alla dessa år… vad bra att du har den åsikten !
          LO tog alltså inte sitt ansvar utan röstade med S och MP (samt allians) enligt dig.

          • Michael Rönnlund

            Nej det tycker jag inte men en pensionsöverenskommelse ska ha alla partier i Riksdagen representerade vid överläggningarna. Det gör en sådan här viktig reform trovärdig vilket den inte är idag.

            De som fryser ut SD är alla partier i Sveriges Riksdag. Deras rasistiska politik gör det lätt att förstå varför det är på det viset.

    • Bertil

      Man skulle kunna mäta ansträngningen på jobben och utifrån det skapa en pensionsålder. Men överhuvudtaget så borde dagens pensionsålder knappast överstiga 50 år.
      Idag använder ingen en timmersvans för att fälla ett träd. Det behövs inte häst och vagn för att frakta en säckar av mjöl till butiken o.s.v.

      Allt detta borde sänka pensionsålder istället för tvärtom.

      Men som sagt mäta jobbets ansträngning borde enkelt kunna mätas.
      Blodtryck, muskelspänningar, trötthet. Läkarbesök, tristess, läkarbesök, frånvaro.
      Av detta får man fram jobb som tär på människor. Vi kan ta ex: varför jobbar inte en hockeyspelare till 65. Ja förutom konkurenssituationen då har de enormt mycket skador.
      Varför ska en som jobbar som attan varje dag i högt tempo inte bli likt en idrottare utsliten och utkonkurrerad.

      Om man av det skapar alla dessa parametrar och vad folk jobbat med under livet och även om de utsatts för arbetslöshet hur hårt det tär på människor.

      Har man ett intressant jobb styr dagen själv som skattesmitaren Östling.
      Vad är problemet? Jo för en sån är döden nära om en sådan skulle måsta vara hemma laga sin egen mat och städa.

      Allt idag blir fel och det kommer bara öka
      Klassklyftor ökar och sossarna är ett högerparti som resten av patrasket i riksdagen. Inte för att sossar vill utan för att högern med kapitalet styr.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        I detta håller jag inte med dig Bertil – Då av den anledningen at psykisk utmattning många gånger är skadligare och mer tröttande än någonsin den fysiska utmattningen.

        Att pensionera sig så tidigt som vid 50-års ålder med fulla förmåner och på samhällets bekostnad är inte realistiskt – Däremot kan det vara fullt ut realistiskt att alla ges större frihet att styra över sitt arbetsliv och liv genom att alla får en basinkomst/medborgarlän i botten – Det är därför jag vill utreda effekterna av en sådan noga.

        • Leif Andersson

          Det finns gott om exempel på f.d. heltidspolitiker som gått i pension vid 50 års ålder på skattebetalarnas bekostnad. Om jag inte missminner mig var där bl.a. en f.d. S-politiker i denna ålder som med full pension från skattebetalarna flyttat till varmare breddgrader där han fördrev tiden med att surfa.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Politiker har ett eget system – Ett system som jag öppet kritiserat och det var inte dessa jag avsåg med min kommentar utan alla övriga.

        • Bertil

          Självklart behöver du inte hålla med.
          Med den enorma produktion och rovdrift som idag sker på vår planet så är 50 år som pensionsålder ändå för högt.
          Men! Som du säger är det orealistiskt detta för att ekonomiska politiken är statisk och av den anledningen inte skulle funka. Vi skulle utplånas som välfärdsnation.

          Det verkar som att ju mer produktionen ökar och ju snabbare och effektivare vi blir med allt mer invecklade utbildningar
          Så ska vi jobba längre och ännu mer övertid kort sagt vi ska vara uppkopplade dygnet runt.

          Självklart inser alla att detta är fel.

          Som Anders säger så är nog inte de slitsamma jobben de som idag tär mest utan den mentala pressen. Jobb där en person kan ha hand om enorma ekonomiska värden samtidigt som många har jobb där man servar eller på annat sätt har hand om människoliv.

          Idag ska alla vara psykiskt starka du ska vara kort sagt tusenkonstnär och stark både psykiskt och mentalt.

          Dock ska man veta att förr jobbade man fysiskt tungt en förkylning som idag botas tog livet av folk.
          Döden för 100 år sedan var brutal
          Ex: Spanska sjukan.
          Idag är det ändå trots att vi borde lärt oss
          Andra sjukdomar mest psykiska som knäcker oss.
          På det förs en ekonomisk politisk riktning där vi ska vara individualister egoister och ta för oss.
          Kollektivet som fanns förr den finns inte idag.
          Blir någon sjuk så kommer inte grannen ger stöd precis. Dör någon så inte är hela byn och ger stöd till den som blev ensamstående.
          Finns knappt kollektivet ens på arbetsmarknaden där man har gemensamt förhandlat fram en lön.

          Pensionen ska du fixa själv genom pensionsfonder. Så du kan ta pension vid 40
          Klart det därmed är lätt höja pensionsåldrar för det drabbar inte mig
          Utan den korkade som har dålig lön inget pensionssparande och varför ska man bry sig om en sådan.

          Pensionsuppgörelsen är skapad av de som har jobb där de kan lägga undan och själva inte alls behöver jobba till 75.

          Men samtidigt har de så kul på jobbet så de kan som det heter ”jobba” tills de dör.

          För jobba hemma vore ju rena döden för dessa.

          Orättvisor och egoismen individualismen är tidens dilemma. Gemenskapen som fanns förr är allt mer främmande för oss.

          Se bara USA nu ska enorma skattesänkningar genomföras.
          Det gynnar inte precis de fattigaste.
          Tvärtom det ökar bara klassklyftor och
          Det skapar bara mer makt åt fåtalet som leker livet

          Dessa kräver bort med sjukförsäkring A-kassor, semester, höj pensionsålder
          o.s.v.
          Individualismen blir det som likt Påskön
          Kommer ta död på vår planet.
          Detta medan Trump vill komma till planeten Mars. Istället för se klimathotet på vår planet.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vi är helt överens om en sak – Dagens samhälle har utvecklat en girighet och egoism som innebär att man sätter jagets bästa före kollektivets bästa.

            Det är där grundproblemet ligger och det är därför jag lägger så mycket kraft på att lägga politiska förslag som förändrar ett sådant beteende.

  3. Leif Andersson

    Ett helt vansinnigt beslut när vi har redan har en av EU:s högsta pensionsåldrar sedan tidigare.

    Allting blir bara sämre i Sverige för var dag som går: Invasion av lågutbildade flyktingmigranter som ges asyl på oskälig grund, en valuta vars värde deprecieras mot USD och EUR för var dag som går, en sjukvård i fritt fall med patienter som dör i vårdköerna, en polis utan resurser att hantera de ökande antal brott som begås, en skola med allt sämre utbildade elever osv.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sedan vi Socialdemokrater tog över regeringsmakten har vi vänt utvecklingen på många områden åt rätt håll Leif – Det finns fortsatt saker kvar att lösa och en bra pension är ett av de områdena.

  4. Kuya Larsson

    Ett fall framåt med ansiktet nedåt utan skydd.
    Jag skulle vilka kalla det av socialdemokratins största svek.
    Inte i min vildaste fantasi kunde jag tänka mig att Socialdemokraterna kunde driva på ett så arbetarfientligt beslut.
    Då menar jag den kraftigt höjda åldersgränsen för tidigaste uttag.
    Vi är många som är upprörda just nu.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att många är upprörda över höjningen av åldern för tidigaste uttag kan jag först – Alldeles speciellt så innan de fulla effekterna av det är fullt utredda och kända för väljarna.

      Det är därför min inställning är att det är dags för en ny och genomgripande pensionsreform som ger alla en bättre pension och ett flexiblare sätt att gå i pension.

  5. Olles brorsa

    Vi borde kasta ut Mp ur regeringen och göra upp direkt med M i alla frågor, som inte kan vänta till efter valet. Att göra upp om pensionerna mindre än ett år före valet är ett ytterligare ”förräderi” av S mot de egna väljarna. Det kan tyckas bra med en pensionsuppgörelse som står sig över regeringsskiftet. Men varför ska vi ha allmänna val, om valresultaten, blått eller rött, inte spelar någon roll?

    Därför är Michaels fråga varför 25% av väljarna inte har någon talan. Onödiga uppgörelser över blockgränsen stärker bara SD:s offerkofte-argumentation.Men att SD har hållits utanför kan man förstå, när man känner till orsaken till brådskan att göra upp. Men det kommer SD nog att tjata om ändå. Somliga av de framtida pensionärerna har gjort av med sina pensionspengar, som de har sparat ihop i sina tidigare hemländer. De har betalat dyrt till illegala resebyråer för att bli insmugglade i Sverige.

    Orsaken till brådskan är inte en demografisk bomb, utan en demografisk bluff. Ökande medellivslängd har vi haft sedan början av 1700-talet, när den var 35 år, men nu har ökningen minskat. Den starkaste ökningen var under 1910-talet, då den allmänna folkpensionen infördes. Trots en mycket kraftig ökning av antal personer, som kom att uppnå pensionsåldern. Det var en formlig explosion av antalet 60-åringar som blev 70 år och äldre. Någon motsvarande ökning av antalet 60-åringar, som INTE dör under de närmaste åren, ser vi inte alls nu. De flesta har fler år än så kvar att leva.

    Detta medför visserligen att andelen 65+ av befolkningen fortsätter att öka (trots att ökningstakten har saktat av), men den stora ökningen är att andelen personer i övre delen av sin yrkesverksamma ålder (c:a 45 – 65) har ökat mycket kraftigt under de senaste årtiondena och fortsätter att öka. Att arbetskraften snart inte kommer att räcka till är skitsnack. Problemet är tvärtom att jobben inte räcker till för den arbetsföra befolkningen. Något behov av höjd pensionsålder finns inte, sett ur de aspekten.

    Vi ska för en gångs skull vara tacksamma för att Svenskt Näringsliv för att säger sanningen, nämligen att arbetsgivarna kommer att tveka att anställa 55 + ar. för att det kommer att bli svårt att bli av med dem,. som inte orkar med lägre tio år senare. Äldlre, som redan har sitt på det torra genom att ha hyggliga pensioner, ska inte hindra ungas inträde på arbetsmarknaden, eftersom dessa unga kommer att få stora problem, när de uppnår pensionsåldern. Det är bättre, om äldre som har arbetsförmåga kvar, står till arbetsmarknadens förfogande som reservarbetskraft vid vakanser och produktionstoppar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Valet står runt hörnet och fram tills dess skapar det mer oreda än reda att kasta ut Mp ur regeringen och gå in i ett politiskt limbo.

  6. Olles brorsa

    Problemet är att om en person har en yrkesverksam tid mellan 25 och 65, d.v.s. 40 år,lever tills han blir 105, måste han i princip spara halva inkomsten under sin yrkesverksamma tid, om han inte vill ha sänkt inkomst som pensionär. Vartill kommer de vanliga skatterna. Vem vill avstå 75-80% av lönentill skatter och sociala avgifter? Okej, då, jag kan kanske acceptera en höjd pensionsålder, om veckoarbetstiden sänks till 30 timmar. Och om arbetskraften omskolas till fysiskt lättare arbetsuppgifter efter 20 – 25 år, så att alla verkligen kan jobba tills de blir 65 – 70 år.

    Med sänkt veckoarbetstid kan arbete förenas med studier i betydligt större omfattning än vad som nu är fallet, så att arbetslivsdebuten sänks från 25 till 20 år, vilket skulle ge en sammanlagd yrkesverksam tid på uppemot 50 år. Som jag har beskrivit i debatten om bussförares arbetstider, skulle bortfallet av arbetstimmar p.g.a övergången till 30-timmars arbetsvecka inte behöva kompenseras med nyanställnignar fullt ut.

    Detta p.g.a bättre resursutnyttjande. av personal, fordon, maskiner och byggnader. Fler passagerare per körtimme för bussförare., för att ta ett exempel. Till detta kommer att många jobb inte behövs, utan har tillkommit för att ”skapa jobb”, åt sig själv eller andra. Ta alla konsulter, som inte gör någon nytta alls. I tider av arbetslöshet avstår anställda, trots lockande förslagsbelöningar att lämna in förslag som kan göra dem själva eller arbetskamrater arbetslösa. Dessutom har personer, med goda kontakter med anslagsbeviljande myndigheter en enorm uppfinningsrikedom att hitta på arvoderade uppdrag åt sig själva.

    Som svar på kritiken mot pensionsuppgörelsen från bl.a..Jonas Sjöstedt, V, har socialminister Annika Strandhäll, S, svarat ett med höjningen av den lägsta åldern då man kan ta ut sin allmänna pension medför att sjukpensionärer kan fortsätta att leva på sjukpension under lika många år, vilket leder till att dras ålderspension blir högre när det går över från sjukpension till ålderspension. Men då krävs också att sjukpensionssystemet restaureras.

    När alliansen vill återinföra ”stupstocken” i sjukförsäkingen, som i praktiken inte har avskaffats, måste det beslutet kompletteras med en näst intill automatisk övergång från sjukpenning till sjukpension. Utan att den sjuke ska prövas teoretiskt mot hela arbetsmarknaden. Jag har i tidigare debatter föreslagit att sjukpensionen (till personer som inte KAN arbeta p.g.a sin sjukdom, kompletteras med förtidspension till personer som inte kan FÄ jobb p.g.a sin sjukdom.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är för att utröna vilken väg som är den bästa framåt som jag vill genomföra både en ordentlig pensionsreform, en skattereform och därtill på djupet utreda konsekvenserna av ett eventuellt införande av en basinkomst som ersättning för många av dagens bidrag.

      • Olles brorsa

        Jag trodde att inlägget handlar om intjänade pensioner och hur och under hur lång tid som de ska intjänas. Du förespråkar nu återigen ett system (”basinkomst”), som går ut på att staten ska stjäla från medborgarna, det som de har betalat in till sin egen trygghet, och dela ut till höger och vänster, som något slags kompensation till personer som har givit bort sina i andra länder (som saknar allmän pension) ihopsparade pensionspengar till kriminella ligor i människosmugglarbranschen.

        Vi borde i stället kräva att de, som kommer till vårt land, tar med sig sina sparpengar och använder dem som entréavgift till våra socialförsäkringssystem Argumentet att denna s.k. basinkomst skulle medföra en administrativ förenkling genom att ersätta ”många av dagens bidrag” är direkt löjeväckande, när man själv kan fylla i alla uppgifter via internet, varefter en ”robot” räknar ut hur mycket man ska få. Du har heller inte förstått varför det behövs en generell arbetstidsförkortning för alla som har jobb. Jo, för att alla ska ha jobb och att inga arbetsföra ska behöva leva på bidrag, vad du än kallar bidragen för.

        Arbetsfria inkomster till personer som är under 65 och kan arbeta, men inte vill, ska vi inte ha. Det vore en direkt uppmuntran till ohederligt beteende, stöld av det som andra har arbetat ihop. Vad vi i stället borde diskutera är arbetet, och hur det fördelas över människans olika åldrar. Och mellan människor i arbetsför ålder, så att alla kan försörja sig genom eget arbete. Socialförsäkringarna ska vara dels ett sparande till sin egen försörjning, och dels försäkringar i egentlig mening, mot ofrivillig arbetslöshet.

        Om man inte kan arbeta i något yrke efter fylllda 60, så är det inte resultatet av normalt åldrande. Därför är det helt rätt att senarelägga tidigaste uttag av ålderspension. Det, som är kontroversiellt i förslaget, är förslaget att äldre ska kunna tvinga sig kvar på arbetsplatsen under ytterligare två år, alltså även när det finns yngre arbetskraft att få tag i.

        Den, som inte kan arbeta i något yrke efter 60 är sjuk, och ska ha sjukpension upp till de lägsta ålder som man kan få ålderspension. Jag har föreslagit att sjukpensionen kompletteras med förtidspension, för de som har s.k. restarbetsförmåga, men inte kan få något jobb för att deras arbetsförmåga är så nedsatt. så att ingen arbetsgivare vill anställa dem.

        De förslag, som jag har fört fram, har utgått från verkligheten, som den har varit för både svårt sjuka och för personer med partitiellt nedsatt arbetsförmåga. Sjukpensionen ska vara ovillkorlig och ges till dem, som vid pensionstillfället bedöms aldrig kunna återgå i arbete. Pensionsrätten ska vara på livstid, och alltså finnas kvar även om personen försöker återgå i arbete och mot förmodan får jobb. Erfarenheten visar att sjukdomen återkommer efter en tid.

        Förtidspensionen ska däremot vara villkorad till att personen ifråga på grund av sin sjukdom har extremt svårt att få jobb trots att personen fortfarande har viss arbetsförmåga. Om detta förhållande ändras, så att även sjuka personer kan få jobb, ska rätten till förtidspension upphöra. Det var ett misstag, när man slog ihop de olika pensionskriterierna för personer under 65 till en enda pensionsform: sjukpension. Vilket fick till följd att ”snälla” läkare började sjukpensionera personer, vars egentliga problem var att de var arbetslösa

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Inlägget handlar om en enda sak – Om hur vi kan reformera pensionssystemet och hur det bör finansieras i en framtid.

          I den debatten och under utredningen för hur det ska ske bör alla dörrar hållas öppna – Även den bakom vilken en basinkomst lika för alla döljer sig.

  7. Olle P

    Tråkigt att inte Socialdemokraterna står upp för dem som är deras egentliga väljarbas-det vill säga arbetarna inom LO-kollektivet.
    Tänker på alla kvinnor som under många år har jobbat inom vård och omsorg slitsamt i en stressad arbetsmiljö under oregelbundna arbetstider med en i många fall påtvingad usel deltidslön som ”belöning”.Till detta ;tack för denna tiden efter avslutat arbetsliv mot en framtid som fattigpensionär i en värkbruten och utsliten kropp..
    Att LO;ledningen inte tar till brösttoner och markerar tydligt och tar tydligt avstånd mot denna överenskommelse S gör med Högeralliansen är för mig en gåta..(kan ibland sakna Anneli Nordström Kommunals tidigare-ordförande )
    Såg TV:Aktuellt igår när Annika Strandell ovanligt på tårna och näst intill aggressiv ,när hon skulle försvara uppgörelsen i debatt mot J Sjöstedt.Min tolkning när jag lyssnade var att S inte känner sig riktigt bekväm med vad man ställt till med..
    Vem vänder sig dessa välfärdsarbetande kvinnor till för att göra sina röster hörda ?Är ganska säker på att förstahandsvalet inte blir högeralliansen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är mot den bakgrunden jag skrivit inlägget och lagt mina förslag på hur vi ska gå tillväga framgent. För mig finns inga genvägar och min inställning är att vi socialdemokrater ska återgå till våra rötter och till det jag anser vara traditionell socialdemokratisk politik som i allt den gör sätter arbetarklassens och folkflertalets bästa främst.

  8. Jonny Disenfeldt

    Michael Rönnlund –

    Inte oväntat kom sanningen fram från dig ovan.
    När SD tycker som V i en politisk fråga så är allt så bra och DÅ ska man lyssna på SD och ta hänsyn till dem men i frågor som skiljer dem från V så¨ska SD istället frysas ut.

    V själva, tidigare VPK, är ett parti med DJUPA rötter i kommunismens blodiga träsk, som levt i symbios under stora delar av sitt liv med Sovjet och DDR socialismen och fått sin näring från en av tidernas värsta politiska ideologier…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.