Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Alliansen och SD har en cynisk och ovärdig syn på sjukskrivna.

I går röstade Allianspartierna med stöd av SD i riksdagen igenom ett förslag som tvingar riksdagen att uppmana regeringen att lägga ett lagförslag som återinför den bortre tidsgränsen/parentesen i sjukförsäkringen.

Med det har de forna Allianspartierna och SD påvisat att man har en cynisk och allt annat än värdig syn på de som haft oturen att bli så sjuka att de inte kan arbeta.

Den stora frågan som omedelbart uppenbarar sig är hur dessa partier kan besitta en så cynisk människosyn att de tror att en som är sjukskriven blir friskare av att förlora sin sjukersättning och kastas ut ur sjukförsäkringssystemet?

Varför detta röstas igenom nu kan vi säkert spekulera i hur länge som helst – Min tro är att det sker för att med alla medel försöka sätta stopp för den framgång vår socialdemokratiska politik haft allt sedan vi påbörjat restaureringen av de sociala trygghetssystemen.

Socialförsäkringsutskottets ordförande Johan Forsell (M) säger att man lägger förslaget därför att den långa sjukfrånvaron ökat kraftigt sedan den bortre parentesen i sjukförsäkringen avskaffades. – Ett uttalande som påvisar en enligt mitt tycke förskräcklig människosyn.

Att den långa sjukfrånvaron inom sjukförsäkringen ökar är naturligt därför att avskaffandet av den bortre parentesen innebär att fler stannar kvar i sjukförsäkringen istället för att slussas över till systemen för försörjningsstöd.

Frågan Johan bör ställa sig är om människor tillfrisknar fortare om de får ersättning via försörjningsstöd istället för via sjukförsäkringen?

Mitt svar på samma fråga är självklart NEJ det blir de inte. Snarare riskerar de att bli sjukare samtidigt som barnen till de som drabbas riskerar att hamna i än större barnfattigdom än tidigare.

Under de år den bortre parentes Alliansen införde verkade och Ulf Kristersson var ansvarig på området ökade sjuktalen med 50% – Detta samtidigt som 100.000 sjukskrivna utförsäkrades och lämpades över som en förödande kostnadspost på landets kommuner.

En bortre parentes är således något vi prövat – Därtill med förödande resultat och stort mänskligt lidande och den stora frågan är vilket av Alliansens påfund – Arbetslinjen eller den bortre parentesen i sjukförsäkringen som skadat den svenska samhällsutvecklingen mest?

Att SD nu sällar sig till den grupp som vill stampa på den som redan ligger är i sak bra – Bra därför att det nu finns två grupperingar inom svensk politik – Den grupp som värnar alla människors lika värde och den grupp dit SD nu sällat sig som ser sjuka och arbetslösa som mindre värda.

Sedan är det bara att hoppas att alla de som gett SD och Jimmie Åkesson sitt stöd och nu svikits rejält tar sitt förnuft till fånga och inser att en förbättring till det bättre bara kan ske så länge rösten läggs på Socialdemokraterna.

Att det blivit så ska vi Socialdemokrater givetvis göra till en av de stora frågorna i kommande val – Med detta ställningstagande blir det val väljarna ska göra betydligt lättare.

Vilken sorts regering och vilket Sverige vill väljarna se efter valet? 

Vill de se en som leds av Socialdemokraterna där vår dynamisk politik fortsätter att sätta fler i arbete och bygga ett jämlikare Sverige eller vill de se ett Sverige där sjuka, arbetslösa och invandrade ses som en tärande massa som förtjänar att behandlas som något oönskat som katten släpat in?

Min tro och övertygelse är att väljarna vill se det förstnämnda och därför ger oss Socialdemokrater än större stöd i samband med nästa val.

Därtill vidhåller jag det jag anfört i tidigare inlägg – Vi ska reformera och återställa sjukförsäkringen och A-kassan till sin forna glans och funktion.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

62 kommentarer

  1. Per Kjellén

    Jag trodde, att den bortre gränsen – var det efter 42 månader skulle den som uppbar ersättning från försäkringskassan slutgiltigt prövas.

    Om personen hade arbetsförmåga (efter enig bedömning av FK, läkare och personen) skulle sjukpenning upphöra. Om personen fortfarande hade behov av vård skulle den finansieras genom förtidspension.

    Vad menas nu? Skall en person som har/haft behov av vård fortsätta med sjukpenning utan att få någon kontrollerad vård?

  2. Patrik

    Hej Anders.

    Undra vem som är synisk. Den som som vill att folket ska bli friska eller den som vill att folk ska vara sjukskrivna för att säkerställa sin väljarebas samt att man slipper göra något åt de ökande köerna inom sjukvården. Där det gått så långt att folk hinner dö innan de får vård!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vill självfallet att människor ska botas och bli friska så långt det är möjligt – Att kasta ut människor ur sjukförsäkringen gör dem inte friska och det är där problemet ligger.

      Att sjukvården måste byggas ut så att den har rätt kapacitet ser jag som en självklarhet i varje välfärdsland och det arbetet pågår för fullt Patrik även om det tar lång tid innan resultaten blir synbara och mätbara.

      • Patrik

        Hej Anders

        Hur mycket längre än 50 år behöver ni?
        Alliansen kortade köerna på bara 8 år och ni behövde bara 4 år för att få dem att öka igen.

        Om sjukvården gjorde sitt jobb skulle ingen behöva bli utförsäkrad utan de skulle ha blivit friska eller sjukpensionärer om de mot alla odds inte klarar av att med hjälpmedel och stöd klara av ett jobb.

        Med vänlig hälsning

        Patrik

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är Alliansens politik som ställt till med den situation vi lever med idag Patrik – Att vända utvecklingen tar åtminstone 2 mandatperioder om man ska vara realistisk.

          • Patrik

            Hej Anders.

            Vilket prat i nattmössan. Anledningen till dagens situation är att trots högkonjunktur är plånboken tom. Allt pga av regeringens otroligt idiotiska prioriteringar med MP i spetsen.
            Men det förklarar ju inte hur dina kollegor inom Landstinget år efter år misslyckas med att ge alla som behöver vård vård. Utifrån verkar det som de endast försöker att sko sig på de offentliga medlen som är dina och mina skattepengar efter som de ökar de icke vårdgivare delen i verksamheten. Men att ge personalen riktiga löner och vettiga arbetssituationer så folk känner glädje över att gå till jobbet och veta att ledningen uppskattar den hjälteinsats de verkligen gör. Då skulle vi inte behöva någon stafettpersonal oavsett LOV.

            Mvh

            Patrik

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Plånboken är långt ifrån tom Patrik – Den är till och med så välfylld att vi amorterat av på statsskulden som Alliansen ökade på under sitt regeringsinnehav.

  3. Leif Andersson

    Nja, faktum är ju att redan idag så sker utförsäkringar pga de besparingskrav som ”bostadsmagda” ålagt de olika departementen. Sen saknar jag din kritik av regeringen när denna lämpar över kostnaderna till kommunerna för försörjningsstöd till mottagna flyktingmigranter som fått uppehållstillstånd. Utförsäkringen från sjukförsäkringen är ju bara en annan variant på samma sak ur statens perspektiv. Skillnaden är att medan flyktingmigranterna pga avsaknad av ekonomiskt historik i Sverige kan ha tillgångar dolda i länder utanför svenska skattemyndigheters kontroll kan inte svenska utförsäkrade komma undan utan staten och kommunen har full kontroll på om vederbörande har några tillgångar eller ej. Resultatet är att flyktingmigranterna alltid får fullt försörjningsstöd medan utförsäkrade svenska arbetstagare ofta inte får några pengar alls med hänvisning till att de har en mindre mängd tillgångar i form av t.ex. bostad eller buffertsparande.

    Emellertid håller jag självklart med dig i din kritik och det är självfallet helt fel att svenska arbetstagare som åsamkats olika typer av fysiska eller psykiska åkommor via arbetet som omöjliggör fortsatt arbete ska utförsäkras. Men då ska man också öppna upp för en tabubefriad diskussion om varför detta ”besparingsmål” överhuvudtaget diskuteras och tillämpas/tillämpats i olika grad av alla regeringar sedan 2008. Representanter för S hävdar att det bara handlar om pengar som sedan transfereras till skattesänkningar för löntagare men jag hävdar att det även handlar om att täcka de eskalerande kostnaderna för flyktingmottagningen vilket ingen vågar diskutera. Därför hade det varit önskvärt om något parti vågade lägga korten på bordet och vissa den prognostiserade årliga kostnaden för en sjukförsäkring utan ”bostadsmagdas” sparbeting och utan en utförsäkring. Sen kan detta jämföras med den prognostiserade årliga kostnaden för flyktingmottagningen inkluderat både uppskattat antal nya flyktingar samt alla bidrag som tidigare flyktingar som inte kan försörja sig själva uppbär från skattebetalarna. Även en jämförelse med kostnaderna för ränteavdragen samt ROT/RUT vore på sin plats. Sedan kan man låta väljarna avgöra vilket som är viktigast och prioritera.

  4. Per

    Jag tror inte du ska tro för mycket på att folk kommer att rösta på S pga detta beslut, inget parti i Sverige har någon ambition att riktigt sjuka människor inte ska få hjälp, men till skillnad från regeringen och v så tycker övriga partier att alla människor i arbetsför ålder skall arbeta efter sin förmåga. I dag är det så att väldigt många människor är sjukskrivna av två anledningar, antingen vill dom inte arbeta eller så är ersättningsnivån för hög när man ligger hemma så det lönar sig dåligt att arbeta. Nu kommer du givetvis att predika om hur cancersjuka ensamstående mamman kommer att bli utförsäkrad pga av alliansens och SD’s syriska människosyn, men faktum är att om alla som kunde arbeta gick till jobbet i stället för att ligga hemma så skulle detta förslag aldrig behövas. I Sverige lever vi väldigt länge(säkert enligt dig Palmes förtjänst) men vi har bland den sjukaste befolkningen i världen, hur kommer det sig? Enkelt svar, det är inte lönsamt att gå från sjukskrivning till arbete(och det är inte för att vi har låga löner i Sverige) men först en fråga, visst är vi överens om att sjukskrivning skall vara tillfällig och inte permanent, dvs man skall återgå till arbete så fort man kan? Sammanfattningsvis så är det så att ersättningsnivåerna för att göra ingenting är för höga i Sverige och vi måste höja ett redan oförskämt högt skattetryck ännu mer för att klara det och det kommer inte befolkningen i dagens samhälle acceptera. Jag kan ställa frågan till dig så här, om du fick 23000:- i månaden för att ligga hemma och göra vad du vill eller fick 25000:- för att gå till ett riktigt arbete(inte politiker) och jobba på dagarna, vad skulle du göra?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst ska människor arbeta efter sin förmåga – Något annat har jag aldrig påstått men ska sjukförsäkringen fungera som en försäkring så ska man behålla sjukpenningen under den tid man skolas om till ett nytt yrke – Därtill ska en eventuell inkomstminskning på grund av bytet av yrke kompenseras fullt ut av sjukförsäkringen.

    • Bertil

      ” I dag är det så att väldigt många människor är sjukskrivna av två anledningar, antingen vill dom inte arbeta eller så är ersättningsnivån för hög när man ligger hemma så det lönar sig dåligt att arbeta.”
      skriver: Per 15 december, 2017 kl 18:10

      Hur många vill vara löneslavar. massor så klart. Men många skulle vilja jobba men med nåt de styr över själva. Alla vill pyssla med nåt. Men inte alltid där du ska lyda order jämt.

      Idag är taket i sjukförsäkringen ca. 30 000 kr. d.v.s skatt så erhåller du max nånstans kring 20000-23000. Det är väldigt viktigt med en hög nivå då är även de med höga löner med på att skatt måste in för att finansiera denna försäkring.

      Om den skulle vara lägre mycket lägre maxtak på skulle massor de med höga löner ta egna f-lösningar och därmed skulle de som har låga löner och inte kan ta egna lösningar bli utan sjukförsäkring i princip.

      Vad högerpartierna är ute efter är så klart att sänka maxnivå i sjukförsäkringen så högavlönade i större utsträckning tar egna lösningar. Därmed kan man från högern som i allt annat strunta i utsatta med låga löner som därmed knappt får nån sjukförsäkring.

      Detta liknar mer det Amerikanska sjuksystemet där Företagen är de som håller med sjukförsärkring men där som vanligt lågavlönade blir helt utan sjukförsäkring.

      Jag är inne på att både A-kassa liksom Sjukförsäkring måste höjas nivåerna rejält på, detta så solidariteten ökar så även högt avlönade får en A-kassa som så klart är hög men där man solidariskt betalar för detta i skatt.

      Vi ser nu när de med höga löner tar egna A-kassor med fullkompensation så de får 80% av lönen i A-kassa därmed påverkat så att Arbetslösa med låga löner utförsäkras får dålig A-kassa och sen hamnar i FAS-3 där ren förvaring sker. D.v.s en fängelseliknande reform som syftar till att hålla en svag grupp i tukt och förmaning och där man inte ens hjälper eller låter folk ens knappt söka andra jobb på marknaden.

      Allt är tydligt Högern vill privatisera segregera och individualisera mer. Då blir det bekvämt för politiker då kan merparten fixa egna lösningar medan resten eller en utsatt grupp kan man haffa sätta i fängelse sedan privatisera fängelser och av fångar skapa den maximala billiga arbetskraften.

      Så är den slutliga lösningen för högern och Reinfeldt ville redan 2002 privatisera fångvården men var för tidigt ute. Men målet är det jag skrivit men vem vill säga nåt sådan högt och tydligt.
      Den maximala billiga arbetskraften får man när man fängslar folk som i övrigt inte kan göra motstånd.

      Thats it och jag är säker på att den ultimata tanken är så från högern.

      Kanske lösningen ändå är utförsäkring : Men då ska de därefter direkt förtidspensioneras. Inte hamna i ingenmansland där försörjningsstöd tömmer deras ägande.- ersättningen bör även vara god. säg 15000 -18000 kr sedan skatt är dragen.

      Om utförsäkring efter viss tag sker då kommer även de med höga löner snabbt få en sämre förtidspension. Alltså kommer de sträva efter att jobba. medan de med låga löner tråkiga meningslösa jobb får det bättre kan konsumera och istället anpassa sig efter kapitalets önskan om att man inte vill ha lågutbildat folk med monotona lätta uppgifter utan istället vill ha en robot som gör sådant.

      Kort sagt en arbetslinjeväxling där företagen får som de vill d.v.s sätta in en robot men där den med låg utbildning lågt intresse av arbetsgivare anställa kort sagt gör nytta hemma genom att inte jobba.

      Därmed blir alla nöjda utom de som av avundsjuka gnäller på att arbetslinje måste gälla och att man nog minsann ska sätta dessa obegåvade individer på pottkanten . Det är det allt handlar om.

      Som det är nu vill kapitalet ha hela kakan man vill inte ens lämna smulorna.
      Med arbetslinjeväxling så kommer alla bli nöjda utom vissa avundsjuka som gillar terror och att jä

    • Bertil

      Om det är som Per beskriver att folk får 25000 ur sjukförsäkringen ,
      Hur mycket har då Alliansen roffat år sig i pengar om 100 000 blivit utförsäkrade.

      Man fängslar Clark Olofsson för lite småstölder och annat och man fängslar en massa andra dmåsnattsre.
      Men hur mycket har egentligen Alliansen stulit från sjukförsäkringen.
      Det handlar om miljarders miljarder.
      Vi vet att sedan 2006 har alliansen skat en politik som tömt vår välfärd på i runda slängar 2000 miljarder.

      Sen gnäller Per om nån skulle råka ta ut pengar som försörjning från sjukförsäkringen istället för jobba.

      Kort sagt småsummor detta när de konsumerar och pengar via skatt går tillbaka till vårt gemensamma.

      Men de 2000 miljarder som Alliansen
      Plundrat de försvinner till försäkringsbolag till skatteparadis till att få bort folk från jobb.
      Kort sagt Alliansen som skapat detta skulle dömas tillförts tusen år i fängelse och aldrig komna ut.
      Vi kan mata dem med grismat
      Så de överlever men mycket mer än så
      Ska de inte ha. För att använda lite av Reinfeldts ord eller Helena Riviere.

  5. Fredrik

    Enligt ditt sätt att se på människan Anders, hur länge ska det gå innan man går från sjukskrivning till sjukersättning?

    Ex. Kalle är 45 år, sjukskriven sedan 2 år tillbaka i tiden 100% och hans läkare påstår att chansens till arbete är minimal.

    Du målar upp S som ljuset och alla andra som mörker, men du ger inga konkreta exempel HUR ska sjukfrånvaron minskas, sjukskrivningarna minskas m.m. Med ditt sätt att se på världen så ska Kalle kunna gå hemma sjukskriven resten av sitt liv? Det är helt okej att ha den ståndpunkten, men säg det då istället för att undvika att själv besvara HUR sjukskrivningarna ska minskas.

    Och, idag är Försäkringskassan i statlig kontroll och de läkare som bedömer sjukskrivna är detsamma, så påhopp på LOV fungerar inte nu Anders. Faktum är att alla läkare som är verksamma i Sverige har genomgått en utbildning som utformats i statlig regi. Även om du kommer från ett annat land och fått din legitimation verifierad i Sverige så har den bedömts utifrån de krav som gäller för svenska läkarstudier. Så, än en gång LOV fungerar inte att hoppa på här.

    Till sist, vad kostar ditt förslag? I rena kronor och ören. Hur stor skatteökning måste göras för att bekosta det du vill ha, kom igen – du är ekonom och då borde du kunna ge oss detta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du tittar i blogghistoriken så hittar du åtskilliga inlägg där jag skriver om hur vi ska gå till väga Fredrik – Till och med sådana publicerade denna och föregående vecka.

  6. Bertil

    Tycker det är bra Anders att du tar upp om sjukförsäkringen och hur sjuka idag
    behandlas.

    Varför har det blivit så här??
    Ja orsakerna är nog många. Men
    Det började redan i början på 90-talet
    Men den stora effekten kom efter att
    Anna Hedborg tillsatt en utredning som sedan utnyttjades av Alliansen när de vann valet 2006.
    Samtidigt hade Anna Hedborg uttalat sig illa och hade planer på försämringar även hon. Kort sagt socialdemokraterna.

    Men när Alliansen kom i makt tog de verkligen chansen,
    Man försämrade kort sagt sjukförsäkringen till 100%
    För så blir det ju när man beslutade att sjuka skulle utförsäkras efter en viss tid.

    Av det sparades massor skattepengar dessa gick sen kort sagt rakt ner i fickorna på fullt friska och mest till de som hade så gott om pengar så man kunde ta egna försäkringar egna lösningar för vård och även gå före i vårdköer och till specialistvård.

    Man kan säga Alliansen ville alla skulle strunta i fackföreningar det kollektiva och
    Betala för egna lösningar både vad gällde sjukdom och när du blev arbetslöshet.

    Nyligen sa Moderatledaren följande:
    ”Står man inte ut med individualism, jämlikhet och jämställdhet, eller med lagar som ger barn och kvinnor egna rättigheter över familjen – ja, då är nog inte Sverige rätt land att skapa sig en framtid i.”

    Lägg märke till ordet individualism,
    Där kommer även orsaken till att istället för just kollektiva gemensamm skatt till en god sjukförsäkring, sjukvård, så ska du själv se till att betala till försäkringsbolag så egna lösningar kan
    Köpas och duvslag strunta i om din granne eller bästa kompis dör för att denne inte hade råd till en sjukförsäkring.
    Det är även fritt att plundra denne på sitt slit som denne åstadkommitbi livet genom arbete och sparat i form av kanske hus, bil, m.m.

    Samma tankegång har vi sett när Alliansen inte minst modetaterna frös statsbidragen till Landstingen.
    Ännu ett sätt att driva utvecklingen mot
    Individualism och egoism.

    Räkna inte med att om man röstar blått
    Att sjukförsäkring hänsynen till utsatta stärks eller att du får stöd och hjälp oavsett vad det är.
    Du får skylla dig själv i alla sammanhang
    Ingen bryr sig om dig.

    Vi ska födas ensamma dö ensamma och gå genom livet med rak rygg och laserseende. Lyckas du inte med det
    Då får du skylla dig själv.

    Så är den Nyliberalism vi ser blir allt absurdare.
    Det lustiga är att så många gillar den formen av liv.

    Men skiter politiker i mig kommer jag skita i de och rösta på det som har ambitionen att skapa jämlikhet jämnställdhet gemenskap och att vi ska vara goda mot varann.

  7. Bergis

    Vilket hyckleri! Samtligt drar Socialdemokraterna in assistans efter en ny tolkning av LSS-lagen – där andningshjälp inte längre ses som ett grundläggande behov

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För det har jag kritiserat mina egna och jag är rätt säker på att regeringen kommer att ta sitt förnuft till fånga och agera för att rätta till detta.

  8. Sixten Jonsson

    Det sossestyrda landstinget kan betala 100 000kr för en helgtjänstgöring av en hyrläkare,sjuklönekostnader som skenar utan att man reagerar.regeringsförslaget är att skicka över mera sjuklönekostnader till arbetsgivarna trots att man redan betalar för mycket Till slut måste väl skattetrycket ändå rinna över för alla som tvingas arbeta ihjäl sig för attfinansera kalasen. Men du kan vara lugn,regeringen kommer att ignorera riksdagsbeslutet fram till valet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är därför jag anfört att LOV ska skrotas Sixten – Skrotas LOV försvinner hyrläkarna.

      • Bertil

        Håller helt med LOV bör så fort som möjligt skrotas.

        Men för att återgå till sjukförsäkringen.
        Kommer en tidsgräns åter i sjukförsäkringen där utförsäkring gäller,
        Ja då bör personen i fråga istället omedelbart förtidspensionerad.

        I annat fall är arbete med lön en fälla.
        Blir du sjuk och utförsäkras ja då blir du även plundrad på ditt ägande.

        Därmed kan man fråga sig. Är det värt jobba. Är du redan från födsel född svag och bräcklig är ofta sjuk kanske har
        Fler sjukdomsbilder får svårt med anställning ska du då även straffas med utförsäkring och tvingas be om försörjningsstöd för överlevnad.??

        Frågan som politiker måste ställa hur långt ska vi gå att strunta i en människa??

        Är det elitisering effektivisering vinstmaximering och extrem privatisering som ska gälla??
        Ska vi helt lämna kollektivisering och gemenskap?

        Av allt detta uppkommer nya frågor,
        Är det därmed elitens lag, rikas lag, som alltid ska gälla??

        Hur tänker därmed motparten ??
        Om du inte får tillhöra Samhället vad är det då för mening följa dess lagar??

        Den som har lite bak pannbenet måste ju inse att kollektivisering och gemenskap med maximal jämlikhet, jämställdhet ,
        Är det enda rätta.
        Om inte så är ju alla lagar, regler meningslösa för en stor massa som dessutom lär växa.
        Därmed går vi mot anarkism där var och en gör precis som de vill, sunda regler omkullkastas därmed och all politisk ordning är därmed meningslös.

        Kort sagt blir du utförsäkrad ska du i gengäld uppbära en god och mänsklig förtidspension med möjlighet att börja jobba när du vill och direkt om du blir utan jobb igen falla tillbaka till förtidspension.

        Om det är ren utförsäkring alliansen vill skapa. Då ser jag meningen med att jobba som meningslös. Risken att du blir plundrad på det du av ett arbete införskaffat i ägande är oerhört stor risk för att du förr eller senare i livet blir plundrad på. Detta är ännu mer uppenbart nu när även pensionsåldern ska höjas.

        Kort sagt vi lever i en tid när politiken går helt fel väg.

          • Olles brorsa

            Bertil
            I stället för att instämma i allt gnöl mot alliansen och allt som den föreslår, bra eller dåligt eller delvis bra, ska jag ge Bertil en eloge för att ha skrivit någonting riktigt bra:

            ”Kommer en tidsgräns åter i sjukförsäkringen där utförsäkring gäller,
            Ja då bör personen i fråga istället omedelbart förtidspensioneras”

            Det tycker nämligen jag också. Om den bortre gränsen kombineras med en automatisk övergång till sjukpension, så får vi en bättre ordning än de vi har idag.Samtidigt som alliansens avsikt med sitt förslag, att minska antalet långa ”passiva” sjukskrivningar infrias. Ingen ska ju vara sjukskriven om han både vill och kan jobba och dessutom kan få ett jobb. Vi får inte glömma att alliansen år 2008 införde ett förbud mot diskriminering av sjuka och funktionshindrade i arbetsförmedlingsverksamhet.

            Men jag tycker att den bortre gränsen, när sjukskrivning automatiskt ska övergå till sjukpension. kommer alltför tidigt, om den kommer redan efter ett år. Övergång till sjukpension bör kunna aktualiseras av läkare när som helst under sjuktiden, redan fr.o.m. dag ett vid en riktigt allvarlig skada eller sjukdom. Frågan kan sedan aktualiseras varje gång sjukskrivningen förlängs.

            Om det är läkarens bedömning att patienten aldrig före 65 års ålder (då ålderspensionen tar vid) kommer att återfå arbetsförmågan, ska läkaren skriva ett medicinskt underlag för bedömning av rätt till sjukpension. Försäkringskassan bör, som idag, besluta i frågan.

            Om det är läkarens bedömning att patienten fortfarande är sjuk, men kommer att återfå arbetsförmågan innan han har varit sjukskriven under tre år, ska han föreslå förlängd sjukskrivning under högst sex månader i taget. Försäkringskassan ska utreda och besluta.

            När det så har gått tre år, och patienten fortfarande inte kunnat återgå i arbete, får man nog anse att bedömningen att han skulle kunna göra det har varit alltför optimistisk, varför beslutet ska bli sjukpension i stället för ytterligare förlängning av sjukskrivningen. För att ingen ska hamna mellan stolarna vill jag införa olika slag av sjukpension, med olika pensionsrätt, beroende på bl.a. ålder och graden av nedsättning av arbetsförmågan.

            Den som uppfyller kraven för sjukpension med dagens stränga regler ska ha livslång pensionsrätt, och därmed inte riskera att inte förlora pensionsrätten om han försöker återgå i arbete, men misslyckas.

    • Bertil

      Svar till Sixten Jonsson:
      Är väl inte mycket bättre som moderaterna gör frysa statsbidragen till landstingen.
      Lösningen är anser jag stoppa det monopol läkare har på utbildningen.
      Det är det som styr de enorma löner stafettläkare får.
      Läkarna är ett eget skrå där set är begränsat hur många som utbildas.

      Utbilda läkare som tar emot på vårdcentraler de behöver inte mycket till kompetens. Det mesta handlar om vardagskrämpor och förkylningar.

      Gallring där borde kunna ske där man via
      Enkel utbildning snabbt kan sortera folk.
      Misstänker man nåt allvarlig skicka vidare

  9. Olles brorsa

    I min första kommentar till inlägget om pensionsuppgörelsen skrev jag att vi borde kasta ur Mp ur regeringen och göra upp direkt med M i alla frågor som inte kan vänta till efter valet. Jag menade förstås att S-delen av regeringen inte borde ha vikit ner sig för Mp.s utpressningstaktik och testat om Mp menat allvar med sitt hot att ställa till med en regeringskris. Genom uppgörelsen med Mp har regeringen dragit på landet ännu mer oreda och kostnader, som kunde ha använts till pension åt partitiellt arbetsföra, som inte kan få jobb p.g.a. av deras sjukdomar.

    Att alliansen nu gör så här, vill återinföra ”stupstocken”, är en direkt följd av S-ministrarnas ständiga lismande, bugande och nigande för Mp-magistrarna. Detta är riktigt, riktigt illa inför valet nästa år. S-ministrar som är så förfärligt rädda för att ta eget regeringsansvar i form av en socialdemokratisk enpartiregering, bör inte ställa upp för omval. Jag föreslår att de sjukpensioneras i diagnosen samhällsfarlig beslutsångest.

    Svårigheterna för partitiellt arbetsföra att få jobb, förvärras ytterligare av integrationspolitiken, att flyktinginvandringen används som maskerad arbetskraftinvandring genom att asylsökande (som inte ens fått besked om de fått uppehållstillstånd) och flyktingar med tillfälliga uppehållstillstånd, till varje pris ska ut på arbetsmarknaden. De, som drabbas av undanträngningseffekten är givetvis de permanentboende, som har svårast att hålla sig kvar på arbetsmarknaden.

    Lönebidragen, som är till för att arbetsgivare ska anställa sökande med nedsatt prestationsförmåga används i ökande utsträckning till fullt arbetsföra personer, som ska ”integreras”, fastän de saknar asylskäl. Att antalet långtidssjukskrivna med s.k. restarbetsförmåga har ökat, sedan ”stupstocken” avskaffades är är en logisk följd av den ”integrationspolitik” som SMp-regeringen och allianspartierna har enats om, att en anställning för den som kommit hit som asylsökande ska ha samma giltighet som verkliga asylskäl.

    Visserligen ska endast sjukdom berättiga till ersättning från sjukförsäkringssystemet, men så länge långtidsarbetslösa riskerar bli utförsäkrade ur a-kassesystemet,. utsätts läkare för en press att överdriva sjukdomssymtom och /eller tillgripa diagnoser som är svåra att kvantifiera. och motbevisa. Detta ger ökat utrymme för Försäkringskassans förtroendeläkare att motbevisa behandlade läkares diagnoser. Det är ju lika svårt att motbevisa förtroendeläkarens bedömning som den behandlande läkarens. Detta är ett systemfel, som drabbar både svårt sjuka, vars sjukdomar ifrågasätts, och lindrigt sjuka, som plötsligt kan ställas utan försörjning.

    Undanträngningseffekt drabbar inte bara permanentbodende med den svag ställning på arbetsmarknaden. Den slår nu till med full kraft mot psykiatrivården och sjukförsäkringssystemet. S.k. ensamkommande flyktingbarn går direkt från försörjning via Migrationsverket till försörjning via sjukpensionssystemet. De skräms upp av gode män och andra profitörer på dras vistelse här med hur hemskt det är i hemlandet och av de ständiga motstridiga beskeden,: utvsas, inte utvisas, utvisas inte utvisas, utvisas… ,

    I ett främmande land, vars kultur och tänkesätt de inte alls förstår,är detta extremt ångestframkallande. Detta förstår alla som vet något om psykiatrisk diagnosticering. De går ner sig i knarkmissbruk, kommer i slagsmål och drar kniv. Att vara en ung afghansk man i Sverige är ny farligare än att vara en ung afghansk man i Afghanistan. Ett netativt besked som är defintivit är mer hälsorämjande än fortsatt ovisshet.

    Alliansens hållning i stupstocks-frågan kan tyckas cynisk, men de partitiellt arbetsföra borde flyttas från sjukförsäkringssystemet till något annat system. – ett system som synliggör de partitiellt arbetsföra, som en särskild grupp med sin egen problematik. Så att de får adekvat hjälp.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kvarstår vid att vi får se till att ro båten in till land när vi tagit med MP i den – Valet är strax här och hur en eventuell regering kommer att se ut efter valet vet vi när det avlöpt – Att göra något på de få månader som återstår med en sommar och en valrörelse däremellan är inte mödan värt.

    • Krister

      Olles Brorsa:
      ”Detta ger ökat utrymme för Försäkringskassans förtroendeläkare
      att motbevisa behandlade läkares diagnoser”

      Det är det JÄVLIGA!

  10. Jonny Disenfeldt

    SIFO DECEMBER — S nedåtgående trend fortsätter …

    V 7,4 (+0,5)
    S 29,3 (-0,5)
    MP 4,1 (-0,1)
    SD 16,5 (+1,8)
    C 10,2 (-0,1)
    L 5 (-0,4)
    KD 2,7 (-0,4)
    M 22 (-0,4)

  11. Lassenorr

    Under alliansens 8år fungerade LSS, 1% nekades.

    Under 3år med S har LSS havererat totalt, 4% eller ännu mer nekas sjukskrivning.
    Dessutom misslyckas man totalt och tvingar folk att jobba till 64år istället för 61år. Det kan vi också tacka S öppna gränser för.

    Kasta inte sten i glashus.

    Nu kommer S aldrig över 28-29% i valet nästa år, underbart ????????????

    • andersforss (inläggsförfattare)

      S kommer att landa på +35% Lasseinorr – Sedan är vi helt överens om att det som nu sker med LSS är ett haveri och det har jag kritiserat mina egna för sedan länge.

      • Lasse söder

        Tror att nuvarande styrande partier kommer att hamna lågt efter nästa val
        vackra ord och förhoppningar i ett handlingsförlamamat styrande skapar ett
        missnöje som media ( AB ) med flera skapar när det inget händer till det bättre efter några
        år skapas ett missnöje och dom kommer att vinna efter valet, förtroendet släcks
        lika fort som man bryter strömmen så snabbt kan en förändring ske i vårt
        sårbara samhälle.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den framsynta politik socialdemokraterna för leder fler in i arbete och åtgärdar flera andra skevheter i samhället – Det börjar nu rota sig i medborgarnas medvetande och det är därför kurvan för S pekar uppåt Lasse söder.

  12. Bertil

    Frågan man inte ser nåt svar på är!!
    När nu majoriteten av riksdagen vill utförsäkra människor vad är tanken därefter??

    Är det ex: försörjningsstöd?
    Eller är det förtidspension?
    Eller ska du jobba och jobbar du inte får du inget?

    Utförsäkring javisst.
    Men då bör väl även fallskärmar,
    Avgångsvederlag o.s.v. Även avskaffas eller beskattas till 100%

    Eller ska vissa ha en gräddfil för att man hamnat på rätt sida om Samhällets normer?

    Kort sagt flummig beskrivning och otydliga förslag som ger mer frågor än svar.

    Kom även ihåg att under Allianstiden utförsäkrades 100 000 tals människor vad som skedde med dessa finns ingen
    Klargörande statistik om,
    Man struntar även i sånt.

    Frågan man ställer sig! politiker som sammantaget röstar för förslag som är otydliga men som ger enorma ekonomiska konsekvenser i ett samhälle där allt handlar om pengar.
    Förstår de egentligen vad de sysslar med???

    Jag säger det nu och har sagt det förr.
    Är inte den formen av politik där man utsätter folk för ekonomiskt utsatthet lika med mord idag.
    Detta när allt i Samhället handlar om överlevnad via pengar allt annat är stöld och brott. Man vill ju t.o.m. Förbjuda tiggeri .

    Hur många mördade förra Alliansregimen medvetet??
    Dessa mördare går lösa i Samhället och deras människosyn går ut på mörda ännu fler.

    Eller CAD är det som händer???

      • Krister

        ”Hur många mördade förra Alliansregimen medvetet??
        Dessa mördare går lösa i Samhället och deras människosyn går ut på mörda ännu fler.”

        Tycker det var över gränsen.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du får fråga Bertil som skrev kommentaren Krister – Att det drivit vissa till självmord har media redan rapporterat om så det var därför jag släppte igenom kommentaren efter viss tvekan.

  13. Bertil

    Läser på Norran Om Ola frökjaer som varnar för Blodtrycksmedicin som kan ge hudcanser.
    Samt andra mediciner som han anser patienter bör byta ut.
    Men inte bara det. Man kan läsa en artikel av honom även där han som rubriken säger.
    ”Företagsläkarens kritik mot Försäkringskassan: ”FK har förvandlats från en samarbetspartner till en förbannelse”
    Läs. http://norran.se/plus/nyheter/foretagslakarens-frana-kritik-fk-har-forvandlats-fran-en-samarbetspartner-till-en-forbannelse-781594

    I artikeln kan läsas:
    Citat.

    ”Han har patienter som uttrycker sig i ordalag som att FK terroriserar dem, att det kommer blanketter, kompletteringar, överklaganden och andra formulär konstant. Och allt till ingen nytta.

    – Och patienterna kan inte prata på ett naturligt sätt med handläggaren för hen sitter i södra Sverige eller svarar inte i telefon. Det upplevs som en mardröm. Flera gånger har en patient talat om att de inte vill leva mer på grund av att de inte orkar kämpa mot FK. Och det ska ha gått mycket långt innan en människa reagerar på det sättet. Många läkare, däribland jag, upplever att FK har förvandlats från en samarbetspartner till en förbannelse. De utövar ett myndighetsmissbruk mot svaga och utsatta människor.” slut citat.

    Detta visar att Regering plus oposition är kort sagt helt fel ute och att vi har ett styre oavsett vem det blir eller är som konstant förföljer sjuka.

    Se bara USA. enorma skattesänkningar sen ingen sjukförsäkring och det talas inte ens om det.
    USA sätter alla ribbor. Den saken är helt klar. ”lengräddade ” pickvisare som Borg och fred Flinta i Sverige som aldrig utfört ett ärligt vettigt arbete är de som förhäxade av amerikansk förföljelsepolitik och man vet hur man man list falsk fakta och en smidig tunga ska lura folket. Det värsta! Var att man även lyckades med det.

    Skattesänkningar som gynnar de rikaste enormt och som med den politiken ökar statens underskott enormt.
    Samma politik vill framförallt högern. Vilket man även visade 2014 när man lämnade över en gigantisk hög av budgetunderskott.

    Det verkar bara vara vänsterpartiet som talar för de utsattas rätt.
    Resten av partierna är rena terroristerna mot sjuka. arbetslösa o.s.v

    Värst är utan tvekan Alliansdårarna. partier liksom de som kommenterar på Anders bloggar. Detta ser vi inte minst p från ett antal som inte bara terroriserar ämnet hela tiden och kommer med det som är utanför ämnet.
    Man stöder dessutom partier som kort sagt har en människosyn som är skrämmande.

    Man ska vara kritisk till alla partier om det finns kritik att ge.
    Sen vad vi i slutändan röstar blir för många enbart det man hatar mest.

    Jag är givetvis socialist.
    Men jag kommer inte rösta på sossarna utan med största sannolikhet på Vänstern.

    De som röstar på högerpartierna eller allianspartierna kanske gör det av en viss anledning
    för att det gynnar dem. men många gör det enbart för att Alliansen alltid slår mot utsatta grupper

    När sedan så stor mängd idag har det väldigt bra. ( På andras skulder utsatthet och misslyckande.)Så vill de bara ha mer och struntar fullkomligt om det slår mot utsatta.

    Det om något visar hur empatilöst många tänker.
    Det om något skrämmer mig.-

    Sänkt Sjukförsäkring och utförsäkring, frysta statsbidrag till landsting, oerhörd stor sänkning av A-kassa 2007. Högre skatt på sjuka. A-kasseersättning, pensioner.
    Detta är bara några ex. på hur Alliansen angrep utsatta. Men på allt detta genomförde man i smyg andra politiska ingrepp som ytterligare fick betalas av utsatta.

    När nu alla dessa försämringar genomförts. Vad kommer man då med.
    Ja Kristersson ( M ) är tydlig när han flinande ger sina skarpa uttalande.- Det måste försämras ännu mer för de som redan har det tillräckligt djävligt ( ursäkta uttrycket men jag finner inget mildare ord. )
    Man undrar egentligen hur tänker de.???

  14. Bergis

    Om ni inte hade kallat SD för rasister så hade ni haft dem på er planhalva nu och därmed säkrat regeringsmakten för 4 år till.

  15. Bertil

    Detta säger det mesta läs.
    Jag kommer även rösta på Jonas parti.
    Jonas är den sakligaste av alla partiledare i Sverige.
    Sjuktalen ska ner genom att göra folk utfattiga. Därmed behöver inte friska
    bry sig. Samma sker med de som jobbar efter 65 de får lägre skatt.
    Detta när de istället borde få högre skatt som skulle ge stöd till de som
    inte har den fördelen i sitt liv att jobba längre.

    Kort sagt det är för lite Castro i Sverige. och alldeles för mycket hitlertänk.

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/3jJvM9/jonas-sjostedt-lagger-skulden-for-okade-sjukavslag-pa-regeringen

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – Det viktiga är att du röstar rött Bertil.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.