Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Demokratisk socialism 2.0 är framtidens framgångspolitik.

Hela mitt politiska engagemang bygger på en stark ideologisk övertygelse – En övertygelse om att traditionell Socialdemokratisk politik är vägen framåt om strävan är att bygga ett mer jämlikt samhälle där alla människor har lika värde.

Den övertygelsen färgar givetvis av sig på de förslag jag lägger därför att den ideologiska grund ett förslag vilar på alltid får genomslag i förslaget i sig självt. För egen del så är den grunden i det stora hela vårt Socialdemokratiska partiprogram anno 1975 som för mig är det partiprogram som bäst åstadkommer ett jämlikt samhällsbygge baserat på den svenska modellen.

I 1975-års partiprogram definierade och införde partiet och Olof Palme en viktig företeelse som Palme benämnde som varande demokratisk socialism. Det är precis den sortens politik jag nu vill använda mig av för att här och nu för att förändra och vända riktningen på den samhällsutveckling den skadliga nyliberalismen skapat.

Grundbultarna i den samhällsutveckling som Socialdemokratin under Olof Palme stakade ut 1975 är precis lika relevanta idag som någonsin 1975 om samhället ska utvecklas på ett positivt sätt.

Ideologiska kärnvärden såsom solidaritet, alla människors lika värde och jämlikhet blir aldrig omoderna och är precis lika relevanta idag som de var 1975 trots att mer än 40 år förflutit sedan dess.

Det fundamentalt viktigaste om vi ska vända samhällsutvecklingen i rätt riktning är att se till att folkflertalet på nytt återfår makten över fåtalet.

  • Precis som Palme sa är det viktiga att organisera samhällsförhållandena under folkflertalets aktiva deltagande – Detta genom att tillse att vi får en produktionsordning som styrs av andra faktorer än ensidiga och begränsade vinstintressen.
  • Precis som Palme delar jag uppfattningen att den fredliga samhällsomdaning som sker på den demokratiska socialismens grund erbjuder den enda framkomliga vägen till människornas frigörelse.

Att all samhällsutveckling som ska vila på stadig grund bara kan ske så länge som samhällsutvecklingen ger medborgarna inflytande över sina arbetsplatser, sin arbetssituation och sin livssituation ser jag som självklart.

Att en sådan ordning måste byggas inom ramen för en stark och progressiv blandekonomi för att bli framgångsrik är jag starkt övertygad om.

Att den samhällsordningen även ska tillse att vi har en stark offentlig sektor som är offentligt finansierad och driven av behov snarare än av vinstintresse är en självklarhet om man precis som jag strävar efter ett jämlikt samhälle där alla människor har samma värde och samma skyldigheter, rättigheter och möjligheter.

En stark offentlig sektor är själva motorn i varje jämlikt samhällsbygge – Det är precis därför blandekonomi och en stark offentlig sektor har stor tyngd i doktrinen om den demokratiska socialismen.

En stark offentlig sektor är garanten för och något som genom sin blotta närvaro ser till att världsomspännande företag inte får ensidig tillgång till världens naturtillgångar och/eller ensamrätt till världsomspännande handel.

Det är därför jag är övertygad om att det i varje välmående land är viktigt att den offentliga sektorn står som motvikt mot det privata näringslivet för att balansera medborgarnas intressen gentemot företags ensidiga vinstintresse.

Palme sa att den demokratiska socialismen bygger på en grundmurad tilltro på människors vilja och förmåga att skapa ett samhälle präglat av gemenskap och värdighet – Något jag kan skriva under på fullt ut varje dag i veckan.

Tilltro till människans vilja och förmåga att göra rätt för sig är en fundamental bevekelsegrund i varje väl fungerande samhällsbygge.

Det är just därför måste vi lägga om kursen – Bort från det egoistiska och giriga samhällsklimat som sätter jaget före laget tillbaka till en samhällsordning som ger medborgarna tilltron tillbaka till solidaritet och gemenskap.

Kan vi gemensamt skapa den samhällsordningen kommer alla de problem som dagligen lyfts och avslöjas i VK, Aftonbladet med flera tidningar att få sin naturliga lösning.

Demokratisk socialism är lösningen på nutidens problem likväl som den var lösningen på dåtidens problem – Den ideologiska övertygelsen står jag orubbligt fast vid och det är därför jag står upp för den politik jag ser som vägen framåt i renoveringen av välfärdslandet Sverige.

Därför upprepar jag det jag sagt många gånger tidigare – Det är hög tid att re-lansera tanken om den demokratiska socialismen som varande problemens lösning. Låt oss implementera den, förankra den för att tillsammans bygga det långsiktigt hållbara Sverige vi alla förtjänar att leva i.

Ett Sverige som kan tjäna som mönster och modell för resten av världen för hur ett land ska byggas för att bli långsiktigt hållbart i alla avseenden.

Jag har tidigare lovat att jag kommer att ta täten i den kampen och det löftet kvarstår – Min kamp för ett jämlikare och bättre Sverige byggt enligt den svenska samhällsmodellens principer kommer att fortsätta hela vägen in i kaklet och långt därefter.

Idag precis som igår och alla dagar därföre handlar mitt fokus i den politiska debatten om att förklara och driva på återinförandet av den lika enkla som självklara teori som Palme var upphovsman till – Teorin om den demokratiska socialismen och dess förträfflighet för ett långsiktigt stabilt och hållbart samhällsbygge.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

31 kommentarer

  1. Olle

    Denna politik kommer aldrig framtidens Sverige att anamma ,Sverige är på väg att bli ett kaos på grund av den dåligt genomtänkta integrationen av nysvenskar tyvärr.
    Fanns ingen plan och finns fortfarande ingen fungerande plan för detta.
    Vi ser ju vad som hände ,Löfven stod upp och påstod att i Sverige finns inga gränser. Men han kom snabbt till insikt med vad som höll på att hända.
    Dagens regering och eventuellt ny regering efter valet kommer heller inte att lyckas, var lättare på 70 talet, nu finns alldeles för många kulturer och religioner. När ”nysvenskar” inte kan hålla sams och kriminaliteten blomstrar kommer detta att finnas i focus lång tid innan strukturen infinner sig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att vi ska ha en effektiv och kravställande integrationspolitik är vi helt överens om – Att en sådan ska bli verklighet jobbar jag för varje dag i veckan,

  2. Jonny Disenfeldt

    Din numrering stämmer dåligt.

    Försök med socialism har gjorts under 100 år och man har kommit mycket längre än version 2.0 … mera typ version 24.7 … konstigt nog slutar alla versioner i samma kaos oavsett
    vad man kallar dem och oavsett hur bra dess visionärer målar upp spektaklet. Senaste försöket avnjuter befolkningen i Venezuela för fullt.

    Nu väntar vi bara på att ”demokratisk fascism 2.0” ska utropas … vem ska bli först ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad gäller den demokratiska socialismen så är vi med mitt förslag framme vid version 2.0 då 1.0 var den Palme införde under sin tid som statsminister och partiledare.

    • Bertil

      Ser man Venezuela som en produkt av socialism ja då förstår jag Disenfeldts negativa syn om socialism.
      Han har kort sagt inte förstått den Svrnska socialismen.
      Men i.o.m. Disenfeldt inte är född Svensk utan en invandrare så har jag förståelse för Hans okunniga uppfattning.

      Svensk socialism har varit helt outstanding. Med Socialism blev Sverige ett Land där vi höll ihop jobbade i vårt anletes svett och fick positiva reformer för folket ständigt.
      När Fälldin kom i makt. Så hade nyliberslism och rå kapitalism redan börjat sin råa era,
      Ingen politik som tilltalar mig och den lär sldrig göra det heller.
      När vi ser såna som Trump och hans politiska attityd liksom i Sverige
      Pickvisaren Borg ha hand om vår gemensamma plånbok då förstår man varför allt håller på rasa ihop i Sverige.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

        Jag har inte förstått annat än att Jonny är född och uppvuxen i Sverige.

  3. Jonny Disenfeldt

    Anders, du skriver – ”Jag har tidigare lovat att jag kommer att ta täten i den kampen och det löftet kvarstår”

    Täten – du har ju av ditt eget parti lagts sist på 73:e plats … ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att ta täten har inget att göra med vart på listan man står Jonny – Att ta täten är att oförtrutet jobba på för att skapa förändring.

  4. Bertil

    Klart socialism i den bästa form är den absolut bästa politiska lösningen.
    Den politik som var från 30-tal till -70 tal var den överlägset bästa.
    Den lär aldrig bli överträffad dessutom inte om man går efter den tid som var och de förutsättningar som fanns.

    T.o.m i USA så var en fantastisk tid mellan ca-30 och fram till mitten på 60- talet. Keynesianism rådde och den VAR bäst. Idag sköljer Monetarismen över världen och den politiken har en helt annan uppbyggnad som har med
    Individualism, rå kapitalism och marknadsekonomi som grundbult.

    Den kan eller kommer förgöra demokratin vilken även syns i USA där valdeltagandet blir allt färre och där makten inte finns hos folket utan hos de med störst plånbok. Sån ser vi även i Sverige växa sig starkare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns olika syn på det Krister – För mig är demokratisk socialism framtidens politik – I vart fall så länge vår strävan är att bygga ett jämlikare samhälle där alla människor har lika värde.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De länderna har aldrig tillämpat demokratisk socialism Jonny – Det jag hänvisar till är det system och den politik vi hade i Sverige under regeringarna Erlander och Palme.

          • Jonny Disenfeldt

            Sverige har aldrig, tack och lov, varit socialistiskt.

            Försök att göra Sverige mer socialistiskt har skett men som tur är så är socialister i minoritet, du hittar dem i det gamla kommunistpartiet V som levde i symbios med Sovjet och DDR, och som en vänsterextrem fraktion i S, den sosse-fraktion som stödde Pol Pot, som tyckte det var fint bordsskick att vara med i socialistinternationalen tillsammans med typer som Khadaffi, som stöttade allsköns vänstergerillor och vänsterterrorister (t,ex Arafat), som talade väl om Kuba.

  5. Olles brorsa

    ”Mein kampf” hade varit en lämpligare rubrik för det här inlägget för det handlar ju huvudsakligen om dig själv om DIN kamp för din s.k. övertygelse, som du tillskriver Olof Palme. Som i själva verket var stenhård motståndare till flera av dina s.k. övertygelser.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror inte att Palme skulle motsätta sig ett enda av de förslag jag lagt Olles brorsa – Däremot finns det säkert delar han skulle vilja debatera så att vi är säkra på att vi gör på rätt sätt.

      • Larven

        Ja Sverige var fantastiskt under Palme med ett skatte tryck som närmade sig 70%. 76 då men drev igenom att Sverige skulle bli ett mångkulturellt samhälle där dom som kom hit skulle få minst samma rättigheter eller mer. Som dom som bodde här. Erlander var ju också en fin figur som ansvarade för Sveriges koncentrationsläger i Sverige under kriget. Du hyllar personer och en tid och kult som du inte verkar ha kunskap om.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har full kunskap om hur vår historia ser ut och att Sverige är mångkulturellt är en styrka eller hur?

  6. Leif Andersson

    Visst var Sverige ett oerhört mycket bättre land ur ett internationellt perspektiv i mitten av 1970-talet jämfört med idag även om det självfallet fanns många andra orsaker till detta än den förda politiken. Men den degenerering som alla politiska felbeslut skapat sedan dess kan inte reverseras. Inte heller kan man vrida klockan tillbaka pga de förändringar som skett genom bl.a. globalisering och digitalisering. Sverige är numera ett högst mediokert europeiskt land som tyvärr är på väg utför i en allt snabbare takt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det går alldeles utmärkt att använda samma sorts ideal idag som då Leif om än anpassade i praktisk handling till vår tid.

  7. Fredrik

    Det finns flera påståenden som jag skulle vilja en förklaring på. Ett, ”… jämlikt samhälle där alla människor har samma värde och samma skyldigheter, rättigheter och möjligheter.”. För mig, och här kan jag vara helt ensam i hela världen så har inte alla människor samma möjligheter. Inte ens om du får din vilja igenom Anders med ditt samhälle som du ritar upp här i detta inlägg, varför? Jo, därför att alla kan inte bli piloter, läkare, fotbollsproffs eller t ex lastbilschaufförer. Inte ens om de vill det jättemycket. För, det krävs något mer än bara möjlighet, det krävs talang och kunskap. Och denna extremt viktiga detalj är något du alltid ”glömmer bort”.

    Två, ”En stark offentlig sektor är garanten för och något som genom sin blotta närvaro ser till att världsomspännande företag inte får ensidig tillgång till världens naturtillgångar och/eller ensamrätt till världsomspännande handel.”. Detta, ditt inlägg alltså, är något som ska implementeras i hela världen? Hur? En majoritet av svenska folket vill ju inte ens detta, hur ska du få drygt 7 miljarder människor att vilja ha detta?

    Tre, blandekonomi. Det du inte talar om för den potentiella väljaren är bland annat hur mycket allt det kommer att kosta herr och fru skattebetalare. Men framför allt så vill du reglera VAD ett företag får och inte får göra, t ex vill du att kommunala bostadsbolag ska verka på svensk marknad, men inte efter samma regler som privata bostadsbolag. Diskriminering, men det är ändå bara under en kort period eftersom till slut så finns ingen möjlighet för privata bostadsbolag att existera då man inte kan konkurrera med kommunala bolag som blandar leken så att den alltid ger vinst till en själv istället för den andre. Så, på sikt finns inga bostadsrätter, bara hyresrätter. På sikt finns heller inga privata villor, bara villor som hyrs. Ägande blir till slut inte möjligt i privat regi, bara i statlig regi. Det är blandekonomi som bland annat Palme och Erlander stod för, och tydligt även du Anders. Att inte du vill berätta om det mönster som en normal person kan se är förståeligt, men Ryssland Anders. I Ryssland kan du inte verka som företagare om inte staten ger sitt godkännande, samma sak eftersträvar du med din blandekonomi.

    Att du så klart kommer att svära dig fri från allt detta råder inget tvivel om, du har gjort det så länge nu att du inte klarar av att möta meningsmotståndare med argument längre utan din ideologiska övertygelse förblindar dig. Du påstår dig vara ekonom, men klarar inte av att se historien från 1939 fram till 1975 ur ett ekonomiskt perspektiv. Ett land och dess infrastruktur som inte bombats sönder under andra världskriget gjorde att ekonomin aldrig varit starkare, ur ett världsperspektiv, än just då. Men 1975 var dom ikapp, och många förbi. Länderna som Sverige sålde dyrt till för att bygga upp sina länder, städer, fabriker, vägar, hus m.m. Och plockar vi bort gruvan och skogen så producerar vi inte idag, allt är borta. Textil, telekommunikation, varven m.m. Borta. Men det är Alliansens fel visst?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alla människors lika värde är en grundläggande princip och att alla ska omfattas av samma lagar och regler är att ge alla det jag anför i inlägget. Att vi sedan kan ha olika yrken och därmed olika lön är något helt annat och det är därför vi ska ha ett bra och progressivt skattesystem som främjar en sund fördelningspolitik.

      En stark offentlig sektor är nödvändigt för att ge alla samma förmåner och att göra det behöver inte kosta mer än idag – Möjligen de med de allra högsta inkomsterna undantagna som med fördel kan betala aningen mer i skatt.

      Min plan är att möjligheten att skatteplanera ska stoppas eller i vart fall begränsas ordentligt – Sker det kan vi både bygga ut välfärden och samtidigt sänka skatten för de med de lägsta inkomsterna.

  8. Per Kjellén

    I debatten om blandekonomi nämns aldrig oligarki. Och oligarki är när kapitalet kontrolleras av ett fåtal personer. I Sverige är den största kapitalansamlingen pensionsfonderna. Vem styr pensionsfonderna – jo av statsministern tillsatta personer. Statsministern har utnämningsmakten i Sverige. Det spelar ingen roll vilken partifärg statsministern har. Utnämningarna sker och avvägs av statsministerns bedömningar.

    Attityderna i riket påverkas överallt av detta. Myndigheter leds av person som vet att de har den politiska makten/statsministern att tacka för sina uppdrag. Denna attityd sipprar ner till obetydlig myndighetsutövning i kommuner och landsting som hanteras i offentligägda aktiebolag. (En styggelse därför att aktiebolagets idé är något helt annat.) I de kommunala bostadsbolagen sitter en styrelse helt politiskt tillsatt. Detta betyder, att ägarfunktionen är bortkopplad och ersatt av en ideologisk attityd.

    Sverige styrs inte ens av en socialistisk demokrati utan av en oligarkisk solidaritetsideologi.

    Blandekonomi är inget ekonomiskt system. När de fria marknadsekonomins principer blir alltför stötande ersätts den med politiskt kontrollerade företag som har maktens stöd.

    Att makten består av ett antal personer, okända till identiteten, stör inte alla de som inte ser sig själva som en del av hela samhället, utan är nöjda med sin post som Generaldirektör eller byrådirektör i en myndighet. Och som inte vill bita den hand som föder dem.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      AP fondernas styrelse tillsätts av regeringen medan dess operativa ledning tillsätts av styrelsen – Att våra gemensamma pensionspengar står under statligt inflytande är bra.

  9. Per Kjellén

    ”AP fondernas styrelse tillsätts av regeringen medan dess operativa ledning tillsätts av styrelsen ” Regeringen = statsministern och statsministerns nätverk blir de oligarker som har ett okänt inflytande.

    ”Att våra gemensamma pensionspengar står under statligt inflytande är bra” kan bara sägas av en som inte har förtroende för andra än statsministern och hans nätverk.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att AP-fonderna står under statligt inflytande kan sägas av alla som värnar säkerhet för våra gemensamma pensionspengar Per.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.