Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

God Jul till alla med hopp om ett bra och progressivt 2018.

Så här i juletid brukar vi ju ge bort julklappar till nära och kära och i det avseendet vill jag inte vara sämre – Därför ger jag alla mina följare och alla som stödjer mig politiskt en julklapp i form av vilken politik jag ska stå upp för kommande år.

Till att börja med vill jag föra en enkel och tydlig politik – En politik som tar fasta på medborgarnas oro och en politik som åtgärdar de problem som är orsakerna till att många svenskar idag upplever osäkerhet och rädsla.

Den sortens politk tror jag är efterlängtad bland i ett Sverige som fortfarande lider av efterdyningarna av 8 år av girig nyliberal politik som slitit sönder samhället genom att kraftigt öka skillnaderna mellan fattig och rik.

RÄTTEN TILL ETT ARBETE – RÄTTEN TILL EN BOSTAD – RÄTTEN TILL SOCIAL TRYGGHET – RÄTTEN TILL SJUKVÅRD – RÄTTEN TILL SCHYSSTA ARBETSVILLKOR och RÄTTEN TILL LIKA VÄRDE FÖR ALLA MÄNNISKOR är grundbultar som ska omfatta ALLA – Inte bara ett utvalt fåtal.

Med mod, dådkraft och hårt arbete ska vi visa och staka ut vägen för hur dessa rättigheter ska infrias.

Allt detta och mer därtill kan och ska vi lösa med Socialdemokratisk politik – Dock fodrar det en återgång till den politik vi förde tidigare – Den politik som skapade det Sverige som präglades av harmoni, optimism och framtidstro.

Rätten till ett arbete ska säkerställas genom en massiv satsning på skapandet av nya arbetstillfällen – Främst inom offentlig sektor men även genom kompetensutveckling av de vars kompetens behöver höjas för att möta arbetsmarknadens krav. Därutöver genom satsningar på entreprenörskap och småföretagande.

Rätten till en bostad ska vi säkerställa genom införandet av en Bostadsförsörjningslag – Dvs. den lag som stipulerar att alla landets kommuner måste förse alla med behov av en bostad med en bostad – Den lag som ser till att allmännyttan bygger nytt och återtar initiativet när det gäller byggande och förvaltning av hyresfastigheter. Dessutom genom att införa amorteringskrav och genom att fasa ut räntesubventioner på bostadslån.

Rätten till socialtrygghet ska vi säkerställa genom att återställa nivåerna i sjukförsäkringen och a-kassan och genom att öka personaltätheten inom omsorgen och skolan.

Rätten till sjukvård av god kvalitet ska vi säkerställa genom att tillse att det finns tillräckligt många anställda i sjukvården för att klara av att ge alla god sjukvård. Att skrota LOV för att skrota hyrläkarsystemet är ett av stegen och hur det i övrigt ska gå till har jag beskrivit ingående i en rad inlägg.

Rätten till schyssta arbetsvillkor ska vi säkerställa genom att ge landets fackföreningar större inflytande och genom att kräva svenska avtal och villkor på svenska arbetsplatser oavsett vart ifrån arbetstagarna kommer.

Rätten till alla människors lika värde ska vi säkerställa genom att bli bättre på integration av invandrare samt genom att reformera skattesystemet så att tillräckligt mycket skatter betalas för att klara välfärden och pensionerna.

Möjligheten att skatteplanera ska begränsas kraftigt och helst stoppas helt och hållet. Vidare ska arbetsgivaravgifterna och dagens lönebikostnader skrotas och istället ersättas av en produktionsavgift som utgår oberoende av om tillverkningen sker manuellt eller maskinellt.

Bank & finansindustrin ska regleras så att dessa inte kan skapa situationer som gör att de på grund av vidlyftiga affärer och stort risktagande riskerar att gå i konkurs och därmed bli en belastning för landets skattebetalare.

Sist men inte minst bör vi Socialdemokrater enligt mitt förmenande öppet deklarera att vi aldrig kommer att tveka att höja skatten för högavlönade och för de med stora förmögenheter om åtgärderna ovan inte skapar tillräckligt med skatteintäkter för att klara välfärden.

Gör vi allt detta vilket är ett måste att göra om vi på nytt vill se ett Sverige fyllt av harmoni, optimism och framtidstro – Ja då har vi återskapat det kärleksfulla Sverige som existerade fram till mitten av 19080-talet.

Med det sagt vill jag tillönska er alla en riktigt God Jul!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

28 kommentarer

  1. Ville-Valle

    …”God Jul till alla med hopp om ett bra och progressivt 2018″ då vanstyret av Sverige och Umeå får ett slut och vårt ärevördiga land och fina stad får en möjlighet att gå mot en ljusnande framtid…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det både Umeå och Sverige mår bra av är starkare stöld för Socialdemokraterna och mer av progressiv socialdemokratisk framgångspolitik.

  2. Bertil

    Man kan verkligen se saker på olika sätt, personligen är jag nog den som ser julens ofta ledare, insändare mer likt det Anders skriver än den ledare ex: Mikael Bengtsson skriver i Norran.
    Anders menar på att den Nyliberala politiken skapat orättvisor ekonomiskt och de sociala skydden fallerar klassklyftor vuxit.
    Mikael Bengtsson han väljer den lätta vägen skyller på sossarna och hyllar samtidigt vilket överflöd vi lever i.
    Ja så blev min tolkning av två olika jultankar.

    Att orättvisor klassklyftor ökat tycker jag är självklart vilka som orsakat. Det är Nyliberal politik där storföretag har makten och skapar via lobbyism och kapital de klassklyftor vi ser.

    Se bara Trump som sänker skatter 83% går till den 1% rikaste att Mikael Bengtsson inte förstått det sambandet och klassklyftor är att dölja sanningen.
    Detta började redan när Reagan var i makt där han sänkte skatter och även då gick det mesta till den 1% rikaste.

    Europa och inte minst Reinfeldt i Sverige tog notis om detta och tog fram stora skinkkniven skar ut utsattas hjärtan sänkte skatter som de som inget fick även får betala, där är vi sen låtsats Nyliberaler visa empati genom att skylla på sossarna,
    Man tar sig för pannan kort sagt.

    God Jul Anders för dina åsikter
    Teman o.s.v. Jag håller inte med i allt
    Men jag har inga problem ändra mig om jag ser min åsikt syn är enligt mig fel.
    Att alltid ha en åsikt är inte alltid så självklart.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Huruvida mina hjärtefrågor är politiskt korrekta eller inte spelar mindre roll för mig – Det viktiga är att förslagen jag lägger blir realpolitik.

  3. Bertil

    Jag kan faktiskt inte önska god jul till alla. De som medvetet för en politik mot ökade klassklyftor mindre
    gemenskap är fel ute och gör man det medvetet då är dessa inte värda varken gott nytt år eller God jul.

    Att politiska beslut är svårt flera ggr när kapitalism styr och makten sitter i kapitalet är lätt förstå.
    Men dessa som ändå efter förmåga försöker utifrån förutsättningarna skapa en god politik.
    De ska så klart ha all heder och en god jul och gott nytt år.

    Men falska typer som med retoriska knep försöker lura in folk i nåt för att dessa ska kunna skapa en god julklapp till de som redan är fyllda av julklappar
    De är inte goda i mina ögon.
    Namn kunde nämnas men jag nämner ingen.

    Dock till er alla utom vissa önskar jag en God Jul. ja även ett gott år nästa år d.v.s gott nytt år.

  4. Carl

    Verkligen trevligt att du lyckats att få dina partikamrater i S ledningen att följa dina råd som du skrivet i din blogg

  5. Nils Lindholm

    Jo alla dina ’rätten till’ kräver nog också det sista, att höja skatten till ’Pomperipossa’ nivå.
    Det finns inga ’vad får samhället kräva av dej’ ’vad kan du göra för samhället’ i den diskussionen ?
    Vad gör att högavlönade ska känna att dom ska bidra till detta samhälle ?
    Eller är det KGB stilen i Sovjet som ska finansiera detta?

    Evin‏ @evinbdya
    1 dför 1 dag sedan
    Ett bisarrt fenomen i Sverige är när folk tror socialdemokratiska skattehöjningar skapat välfärden. Helt fel. Svenska folket och svenska företags drivkrafter skapade tillväxten som gav oss möjlighet till välfärd. Utan dessa omöjligt. Förstå det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du lyssnade på intervjun met Petter Stordalen så förstår du vad jag menar med det jag säger Nils.

      Kan vi stoppa skatteplanerandet vilket vi kan bara viljan finns kan vi både bygga ut vår gemensamma välfärd och samtidigt sänka skatterna för de med lägst inkomster.

    • Bertil

      Är väl få som tror skattehöjningar är grunden till den svenska f.d.välfärden.
      Jag anser det är attityden.

      Det skapades en balans mellan företag och arbetstagare som skapade politiker med rätt moralpredikan.
      Reformer skapades och skatter sociala skydd som a-kassa, sjukförsäkringar skapades för att attityden var att vi skulle leva i en gemenskap.

      Alla ville se välfärden växa. Wallenberg våra kapitalister hade en annan syn på kapital än vad som är idag.

      Man ville skapa jobb och avkastning för landets bästa. Själva såg de aldrig rikedomen som ett sätt placera i lågskatteländer eller att nyttja det för dyra turistresor o.s.v, De var kapitalister av rätt sort.

      Alla såg vårt gemensamma som nåt som var värt satsa på.
      Förändringen skedde med Ayan Rand.
      En filisofi som var helt förkastad på 50- talet och in på -60.

      Med Thatcher, Milton Friedman. Reagan,
      Som tog de ideer Ayn Rand hade så förändrades hela väst.

      Från en attityd att ”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.”
      Så kom ideologin där individualism sågs som nåt nytt och bra. Den handlade om att göra allt som tidigare men göra det individuellt.
      Även retoriken förändrades.
      Istället för att lyssna på folket och av det skapa det bästa för alla så! Att inte lyssna på folket men ändå ge dem svar.

      Minns ex: Reinfeldt, Maud O.
      Man gav en massa retoriska svar,
      Men man lyssnade inte på folket.

      Minns Reinfeldt som fick ett samtal från en kvinna om hur illa sjukförsäkringen skulle bli. Han hade hörlurar på sig såg ut som han lyssnade men självklart lyssnade han inte och av det blev sjukförsäkringen kort sagt en mordisk reform.

      Politiker som inte lyssnar på folket och skapar en politik för alla där våra samlade resurser fördelas rättvist är inga politiker de är kapitalets tjänare och de har inga ambitioner skapa rättvisa utan mer kapital till de som redan har överflöd.

  6. Patrik

    Hej Anders

    Önskar dig och din familj en God Jul och ett Gott Nytt År!

    Och jag hoppas på en nytt lärorikt debattår där vi alla kan hålla en god debatt ton trots att vi tycker olika i de flesta, dock inte alla konstigt nog, frågor.

    God Jul

    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack Patrik – Det värmer mitt hjärta och jag delar din syn på debatten fullt ut – Väl mött 2018 för fler spännande debatter där vi bägge kan debattera utifrån vår ideologiska övertygelse.

      God Jul och Gott Nytt År till dig och din familj med från oss alla i familjen Forss.

  7. Krister

    En julklapp kan man byta eller lämna tillbaka
    om man får ett kvitto eller skänka bort…

    God Hjul och Gott nytt hår!

  8. Bertil

    God jul till alla stackars tiggare som står på knän och förstör sina kroppar.
    Utanför vår affär har vi en ca: 16 års kille
    Som står på knä och säger hej.

    Man blir så bedrövad av att se honom,
    I den åldern ska man ha kul vid ledigheten från skolan.

    Men länderna de kommer från har inte ens kommit på försörjningsstöd jobb med den attityd styret har är nog inte ens uppfunnet.

    Så är det några jag önskar God Jul så är det alla de som förtrycks ja Svenskar som i de länder där man inte har ett styre som tänker empatiskt.

    Såna som Reinfeldt och sådant pack behöver ingen God Jul önskan
    De kan öppna sina hjärtan och visa
    Om de har nåt sånt.
    Eller åtminstone ta fram stetoskopet och visa vem deras hjärtan klappar för .

    God jul på er alla tiggare liksom alla utsatta i övrigt.

  9. Jan-Erik Vahlström

    Att få tillbaka en äkta socialdemokratisk politik är målet, men allt är inte så lätt när alliansen och sverigedemokraterna har majoritet i riksdagen. Man röstar ju emot regeringens förslag när dom går emot deras egen politik. Därav dessa kompromisser som gör det svårt att få igenom sin politik. Förhoppningen är att man inser detta och i valet som kommer röstar fram en stark socialdemokratisk politik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Den förhoppningen är den förhoppning jag har inom mig varje dag i veckan – Det är det som driver mig att envetet fortsätta driva på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.