Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det måste brinna en ideologisk vilja att förändra i varje sant politikerhjärta.

Olof Palme höll 1964 ett tal med titeln ”Politik är att vilja” – Det han sa i det talet håller jag med om till 100% och det är det talet som utgör grunden för mitt politiska engagemang och min outtröttliga vilja att vilja.

För mig handlar politik om att kombinera viljan att vilja med en vision och med dådkraft tillräcklig nog för att förverkliga visionen.

För egen del är visionen kort och gott ett bättre och mer jämlikt Sverige – Ett Sverige där inkomsterna av allas arbete fördelas mer rättvist och ett Sverige där alla människor sett ur alla synvinklar har samma värde.

För att nå dit krävs att medborgarna känner att demokratin ligger närmare väljarna tillsammans med en utveckling där alla i sanning delar upplevelsen att inkomst- och förmögenhetsklyftorna minskar snarare än ökar.

Min vision för ett bättre Sverige innehåller även målet om att Sverige på nytt ska bli ett land där alla lever i harmoni och känner en stark optimism inför den framtid vi ska möta tillsammans.

Ju mer människor kritiserar min vision och säger att den är omöjlig och ogenomförbar ju starkare blir viljan att bevisa alla belackare om motsatsen.

Allt går att förändra bara man lyfter blicken och ser längre än till nästa vecka, nästa månad, nästa kvartal eller till och med nästa år – Eller som för de flesta politiker fram tills nästa opinionsundersökning.

Förändring sett ur politisk kontext kräver en vision om något som är bättre än det som finns idag – Därtill att visionen konkretiseras i en god plan byggd på en stark och solid ideologisk grund.

Förändring tar dessutom tid och kräver hårt arbete – Men mest av allt kräver förändring precis det som Palme anförde – En okuvlig vilja att förändra.

För egen del har visionen konkretiserats i en plan för ett bättre Sverige som hittat sin ideologiska drivkraft i de socialdemokratiska kärnvärdena kärlek – solidaritet och alla människors lika värde – Detta därför att det är just dessa kärnvärden och den politik de leder till som gör att jag är socialdemokrat i själ, i hjärta och i praktisk handling.

I ett annat tal sa Palme följande ”Som vi ser det är det inte enskilda människor som sitter vid makten – utan en rörelse och vissa idéer”. Han var noggrann med att poängtera att socialdemokratins vilja alltid har varit att förändra samhället utan att de ideologiska kärnvärdena går förlorade.

I Palmes värld innebär det ovanstående att rörelsen består av människor som vågar driva på för att förverkliga sina idéer och söka stöd för den förändringen hos väljarna – Något jag anammat fullt ut i min politiska gärning.

Samma sak gäller för min vision om ett bättre Sverige – För att uppnå det ska vi vara otrogna vad gäller vilka metoder vi använder för att uppnå visionen men oerhört trogna mot vår övertygelse och våra ideologiska kärnvärden.

Det är därför jag skapat skalan som värderar och klassificerar politik och politiska förslag som varande kärleksfulla eller giriga.

Den skalan är viktig för att kunna avgöra om de förslag och frågor som debatteras i vårt parti och i riket i stort är i enlighet med min och vår ideologiska övertygelse. Dessutom behövs den för att kunna förändra samhället utan att de ideologiska kärnvärdena går förlorade.

Skalan ska dessutom appliceras på ett enkelt sätt där grunden är att ”flertalet” ska gynnas för att ett förslag eller ett beslut ska anses vara kärleksfullt – Gynnas bara ”fåtalet” av beslutet såvida beslutet inte avser skyddandet av en grundlagsskyddad minoritet är det att betrakta som girigt.

Detta är min politiska agenda och det sätt på vilket jag kommer att agera både internt i vårt parti och gentemot andra partiers företrädare – Något jag hoppas att både partikamrater och de som följer min blogg förstått och förhoppningsvis uppskattar.

De socialdemokratiska kärnvärdena och värderingarna sammanfaller till 100% med min vision om ett bättre Sverige – De gör så därför att det yttersta målet är att skapa ett jämlikt samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader än dagens samhälle.

Ett samhälle där vi i sanning kan säga att ”Full valfrihet för alla på lika villkor” råder – Ett samhälle där medborgarna om de tillfrågas säger att de ser framtiden an med största tillförsikt.

Palme sa vid ett tillfälle att: ”Samhället är människornas verk – Om något är fel kan vi ändra på det”.

Palmes använde ofta vi och oss vilket är fundamentalt viktigt om vi vill leva upp till våra ideologiska kärnvärden.

Alla sammanhang där samtalet handlar om vi och dem istället för vi och oss är omöjliga om vi vill bygga ett starkt och harmoniskt Sverige för alla. Så länge vi och dem existerar kommer det alltid att finnas någon som känner sig utanför och därför betraktar förändringen som kommande från dem.

Att enbart tänka i banor om vi och oss är därför första steget i bygget av ett jämlikt samhälle.

För egen del har jag redan applicerat vi och oss i allt mitt tänkande och i allt jag gör. Ibland händer det att jag talar om vi och oss i jagform här på bloggen vilket får många att beskylla mina inlägg för att vara både självsäkra, diktatoriska och verklighetsfrämmande.

Låt mig därför en gång för alla klargöra att mina inlägg aldrig handlar om vad som är bäst för mig som individ – Snarare om vad som är bäst för vi och oss som kollektiv mätt på den skala som sträcker sig mellan kärlek och girighet.

Med ett tänkande i termerna vi och oss blir det enklare för alla och envar att inse att jag tycker och argumenterar som jag gör därför att jag insett att det bara är genom att argumentera utifrån våra grundläggande ideologiska kärnvärden som politiken kan bli en angelägenhet för alla och inte bara för experter och en smal politisk elit.

Palme sa en gång: ”Vi behöver aldrig överlämna beslut till experterna och specialisterna. Politiken är åtkomlig för var och en att bedöma ty den bestäms ytterst av värderingar och idéer”.

Att ta strid för idéerna genom att lyfta upp den ideologiska debatten och aktivt arbeta för att få människorna att förstå vår ideologi är således en kamp för att infria Palmes övertygelse om att ”Alla kan ta ställning – Även till de största och svåraste frågorna” bara de känner ideologin och idéerna som bär frågorna.

Förverkligandet av min vision för ett bättre och mer harmoniskt Sverige saknar inte utmaningar – Tvärt om är utmaningarna fler och större än någonsin tidigare – Inte minst bland vissa av mina egna partikamrater.

En sak dock kan du som läsare och väljare vara helt säker på och det är att viljan att förverkliga visionen växer ju större utmaningarna blir – Allt är möjligt bara viljan är stor nog.

Tillsammans är vi starka – Därför hoppas jag att så många som möjligt vill förena sig med mig och oss socialdemokrater för förverkligande av ett bättre och mer jämlikt Sverige där alla människor har lika värde.

  • Ett Sverige där det finns bostäder för alla.
  • Ett Sverige där alla har ett arbete att gå till.
  • Ett Sverige där de sociala trygghetssystemen fungerar när olyckan är framme och förhindrar fortsatt arbete.
  • Ett Sverige där man i tider av arbetslöshet kan få sin försörjning genom en fungerande a-kassa.
  • Ett Sverige där fackföreningarna är starka nog att genom kollektivavtal tillse att det blir en rättvis föredelning av företagens vinster.
  • Ett Sverige där skatteplaneringen stoppas så att välfärden kan tryggas.
  • Ett Sverige där offentlig sektor är offentlig och drivs i offentlig regi och inte av privata vinstdrivande företag.

Och mest av allt ett Sverige där medborgarna känner delaktighet i politiken fullt ut övertygade om att förändring är möjlig så länge den sker för flertalets bästa – Detta genom att inse att vi tillsammans av egen kraft och eget engagemang kan skapa den ljusa framtid vi alla tror på och förtjänar. 

Avslutningsvis vill jag avge ett löfte till er alla – Mitt engagemang i politiken grundar sig inte på personlig vinning – Mitt engagemang vilar i sin helhet på visionen om att vi alla tillsammans genom hårt arbete kan bygga ett bättre och mer jämlikt Sverige för alla.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

29 kommentarer

  1. Erik

    Palmes tal måste sättas in i dåtidens kontext. De så kallade rekordåren där AB Sverige i princip var en sedelpress. Sedan vet vi vad som hände. Det började redan år 1973 med nedgången och inte att förglömma det ökade skatteuttaget som på marginalen översteg över ett hundra procent (Pomperipossa du vet). Och kollektivistiska lösningar där de enskilda människorna förpassades i baksätet eller egentligen i bakluckan. Palme kan möjligen hyllas för sitt internationella fredsbevarande sammanhang inte mer. Om jag inte missminner mig var han en tid utbildningsminister och resultatet av detta kan vi mer eller mindre varje dag läsa om. Debaclet i skolan. Människan främst är mitt motto i varje fall. Sedan kan du få ett fläskben av mig så här i juletider. Är du medveten om att skatteuttaget för biobesök är högre än operabesök? Nä, nu tar vi fram en enhetlig moms i Sverige för alla varor och tjänster och rimligen leder detta till att vi kan sänka skatten på arbete.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Pomperipossa kan vi prata om separat då det förtjänar det.

      I övrigt så var den politik vi drev då vida överlägsen den som drivits därefter och en återgång har alla förutsättningar för att som du säger göra Sverige till den sedelpress det en gång var.

      • Erik

        Vi vet inte vad alternativen gett om sossarna under rekordåren sansat sig och inte haft ett DDR framför ögonen. Helt enkelt tagit hänsyn till den stora minoriteten som inte ville ha ett socialistisk land. Ytterst handlar politik om att handskas med oenighet på ett konstruktivt sätt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ytterst handlar politik om att genomföra det folkflertalet i demokratiska val röstat för Erik – S har aldrig haft DDR som ideal – Den som påstår det fart med osanning.

    • Bertil

      Vi kommer aldrig någonsin av oss levande idag få uppleva nåt så fantastiskt som det gemenskapen med socialismen genomförde. T.o.m marcus Wallenberg var nöjd skådespelare, fabrikörer, kapitalister, alla var nöjda.

      men så började man i Amerika titta på Ayn Rands ” ”och Världen skälvde”
      fantiserade om att genomföra det bland kapitalister i USA. krossa välfärdsstaten och driva på
      så rika blev rikare och att privatisering och storföretag hade all makt.

      Idag ser vi effekterna av en nyliberal galen experimentpolitik. Reinfeldt med sitt oprövade jobbskatteavdrag. En idelogi där sociala välfärdsskydd skulle betala enorma skattesänkningar åt välmående folk. Eller som Maud O sa efter de vunnit valet. ” nu är det dags för de rika bli ännu rikare”.

      I USA såg vi förändringen efter att Reagan börjat skattesänkartaktiken där det mesta han sänkte i skatt gick till den 1% rikaste. Därefter har politiken i stort förts på Wall Street och där kapitalister av dignitet styrt politikens penningflöde. Välfärden i USA som skulle byggas ut de presidenterna blev mördade, fram kom presidenter som hade mycket skumma affärer .
      Inte minst Nixon som tvingades avgå.

      Idag ser vi ett USA som har som mål utrota all välfärd. Skatter ska helt enkelt inte finnas.
      Företagen ska styra allt och omdömet om sjuka, svaga, invandrare o.s.v är inte nämnt med fina ord.
      Trump är ifrågasatt vad gäller hälsan. Vad lider han av för psykisk sjukdom? Det är frågan!

      Men han är republikanernas messias. I Palm Beach där röstade över 80% på Trump.
      Kärringar som aldrig gjort nåt annat än putsat naglarna ansåg trump som en messias.
      Han lär få högre status nu sedan han genomfört skattesänkningar där 83% går 1% rikaste.

      Där är vi. Men håller den politiken. Nyliberalismen har härjat snart 50 år.
      Vi ser allt mer av dagens tekniska landvinningar som skett utan kontroll utan av ren girighet och kortsiktiga vinster.

      Inget är säkert idag. Förr kunde man lämna farstudörn olåst. Idag löns det inte ens med avancerade larm stölder sker ändå. I dag kan personnummer kapas. Mobilen datorn. har du ett tekniskt avancerat hus kan även det sluta fungera när någon kapat din elektroniska programvara.
      Bilar kan stjälas via din nyckel och teknik. Sociala skydd plundras av nyliberalister som menar allt som är ditt är mitt medan allt mitt är mitt. Klimatet erkänner Trumpdårar inte är nåt problem. Ett problem som många andra är skapade av Människans rovdrift och girighet.

      Så för att nån gång få slut på denna kommentar.

      Nog var det fantastiskt då Socialism byggd på Keynesianism styrde, helvetet bröt loss när Milton Frideman fick nobelpriset. Då hade en katt bland hermelinerna smugit sig ända in i Nobelkommiten.

      God jul på er.

  2. Krister

    Olof Palme var en man av sin tid.
    Om han levat idag hade han säkert
    uppdaterat sig och omprövat en del.

    Jag träffade Carl.Gustaf Lindstedt en
    gång och om han hade dragit sina skämt
    idag 2017 hade få skrattat. Tiden gör sitt.

    En stor del av befolkningen är unga och få
    alla känner inte till Olof Palmes politiska tankar.
    Att han blev skjuten, ja, Men inte mycket mer.

    Du kan ju ringa Lisbeth och fråga vag hon tycker.
    Eller deras söner. Sen kan du lägga ned det hela.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Dwt jag menar med det vi säger är att vi ska bäras av Palmes ord och av hans klara och tydliga budskap om att vi politiskt kan vara oerhört otrogna vad gäller metoderna så länge vi är oerhört trogna våra ideal. Det är det och inget annat jag avser Krister – Att sättet på vilket budskapet är annorlunda nu än då Palme levde är självklart – Lika självklart som att vår ideologiska plattform är lika aktuell nu som när Palme levde.

      • Krister

        OK.
        Finns det någon som kan axla Palme IDAG?
        Man eller kvinna i ”rörelsen”?
        Kjell-Olof Feldt verkar bli mer efterfrågad och både
        Göran Persson och Ingvar Karlsson hör i media.
        Tre män från dåtiden.
        Men var är Olof Palme Jr?
        Framtidsrösten?
        Jag inser att Olof Palme var en ideologisk ”STORMAKT”.
        Men jag ser ingen kommande.

          • Krister

            ”Mannen som fann sig själv” är namnet på sina memoarer
            som Anders Forss gett ut via. Där beskriver han hur han genom
            att återanvända Olof Palmes tankar från 70-talet ville omforma
            Sverige till retro landet. En utopi blev verklighet i en mans drömmar.
            7 sorters kakor, tonfisksallad med grön paprika och bara en kanal
            på TV. ”Ninna, ninna, ninna na…” Boktipset – premiär 1976 på SVT.
            Vi minns böcker som ”Ville åker till Vietnam”, ”Sara och farbror Che”
            och inte minst ”När farmor spelade på Stalinorgeln”. När buss 744
            gick från Skogås till Balingsnäs och det fanns wc på SJ:s bruna
            pendeltåg. VIVA REVOLUTON!

  3. Bertil


    Det måste brinna en ideologisk vilja att förändra i varje sant politikerhjärta.”

    Ja det ligger nåt i den rubriken.
    Man kanske måste önska de som kommit på att förstöra den Svenska sjukförsäkringen att brinna i helvetet, är det så du menar Anders?

    Denna julaftonskvällen fick vi höra skrämmande ex hu sjukförsäkringen verkligen funkar eller inte funkar.

    Det är kort sagt åt helvete. De som kommit på detta önskar jag att de själva
    Drabbas hårt en vacker dag. Det är faktiskt rå kriminell verksamhet som skapt denna sjukförsäkring, inblandade är tjänstemän lobbyister och råbarkade politiker.
    Dock finns ingen lag som straffar dessa.
    De enda som borde och jan straffa dessa är folket.

    Varför lägger folk inte ner arbetet och sätter regering på pottkanten. Detta görs inte enbart för att vi har ingen gemenskap idag. Alla går som zombies och tror deras egen egoism ska rädda dem.

    Sossarna är körda rösta på för mig vilket jag nämnt tidigare. Högern de är så klart ljusår från att få min röst. De bör sättas i fängsligt förvar.
    Vänsterpartiet är det närmaste jag kan rösta på.
    Det är vidrigt det som sker inom sjukförsäkringen och liknar en målsättning att nå Trumps mål att slå ut all välfärd.

    Jag anser det börjar bli brottom allt dom nu sker håller på gå käpprätt åt helvete
    Och kapitalister de gnuggar händerna för varje sjuk som blir utblottad.
    Det som sker är faktiskt häpnadsväckande korkat och där ondskans ansikte visar sig tydlig,

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – Bertil – Under kommande år ska jag göra mig tillgänglig för att träffa dig och tala om saken då vi inte bor längre än ett norrländskt stenkast från varandra (13,6 mil). När vi träffats är min övertygelse att du precis som jag inser att den enda hållbara vägen framåt är att rösta på S och därtill på kandidater i S som vill återställa S politik till sin forna glans.

      • Bertil

        Javisst är det enda vägen med sossarna som styre. Men för att ge stöd till utsatta måste man rösta vänster för att få starkare välfärdskrydda i socialismen.

        Det är tack vare vänstern som små korn av förändringar nått utsatta.
        Vänstern med högre opinionssiffror
        Får högern att darra.

        Så mera vänster är det som behövs
        I socialdemokraterna. Löfven anser jag är för svag och en högersosse. Juholt däremot han var en som i skarpa ordalag gav stöd åt utsatta. Men han ogillade sossetoppen.
        Mycket väsen men ingen pondus i handlingskraft tycker jag gäller Löfven

        Den stora förändringen hoppas man sker i USA och att man inser socialism är nåt som måste till även där.
        Ensam är ingen stark.

        Sen varför inte hänga ut f-läkare. Försäkringskassans höga chefer, tjänstemän som kommit med dessa ideer.

        Reinfeldt och gänget de hedras ju för allt man gjort mot sjuka. De är lika poppulära som Timell var före han blev uthängd.

        hur många har de utförsäkrat
        Gör som med Metoo. Anna Hedborg
        Varför inte hänga ut hon som Timell eller Kroner.
        Dessa har ju inte behövt straffas för nåt av all galenskap de medverkat till.

        Blir de sjuka har de garderat sig upp över öronen.

  4. Bertil

    ”Låt mig därför en gång för alla klargöra att mina inlägg aldrig handlar om vad som är bäst för mig som individ – Snarare om vad som är bäst för vi och oss som kollektiv mätt på den skala som sträcker sig mellan kärlek och girighet.”
    Skriver Anders.

    Jag tänker likadant. Själv har jag väl allt på det torra. Lever ett fantastiskt pensionärsliv. Men jag ser ju hur politiken slår mot utsatta. Det är ju så uppenbart.
    Hade man haft otur hade man varit där själv. Behövs väldigt lite för att hamna i utsatthet.
    Om jag blir allvarligt sjuk vet jag dock inte av egen erfarenhet hur vården funkar.

    Jag fattar inte hur ett rikt och dominant Land som USA kan behandla sina medborgare så illa.
    Rosevelt skulle vrida sig i graven om han visste.

    Det är inte bara Trump som är en jubelidiot. Reinfeldt i Sverige som påstod
    Välfärden var en omöjlig konstruktion är ju lika korkad. Medan ansta tycker han är smart.

    Jag tror vi föds mer olika än vi anar, skalet ser likadant ut.
    Men en del föds till egoister individualister medan andra föds till
    Sociala varelser som ser gruppgemenskapen som livets mening.

    Det sägs vi föds ensamma och dör ensamma. Ja det kanske är så.
    Men däremellan vad är livets mening om vi inte växer upp i en gemenskap.

    Vad är livet för mening om du alltid ska vara individualist. Aldrig nånsin njuta av nån annans åsikt, vänlighet, och omtanke. Att ge bort nåt är för mig lycka
    För en egoist är motsatsen det enda viktiga.

  5. Eva

    När jag tycker allt ser bekymmersamt ut, med allt elende, med kriminalitet, fattigdom,tiggeri etc brukar jag tänka på Nelson Mandela och hur han klarade och använda kraften som kunde ha använts i hämndens spår, men han valte försoningen. Det måste väl finnas nån liknade karl eller kvinna som tar den utfordringen och stå på för folket och inte sina egen vinning, men vägen är krånglig och många hindringar står i vägen, men vi måste! Har inget val! God fortsättning på julen!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack Eva och God fortsättning till dig med – Jag ska göra mitt bästa för att axla manteln efter både Palme och Mandela trots att det är i princip omöjligt att nå en nivå där man kan mätas sig med dessa 2 politiska giganter.

      • Krister

        FREEEEEE Nelson Mandela!!!

        Nelson Mandela var initiativtagare till och ledare för Umkhonto we Sizwe,
        (MK), vilket var ANC:s och kommunistpartiets väpnade gren.
        En riktig mysfarbror…

  6. Nils Lindholm

    Jo ’Palmetiden’ ökade skatten från runt 18% till 56% sen kom den underbara natten men pga, alla ’Rätten till’. så är skatten återigen hög igen.
    Ska man lova o dela ut så måste man ha nått att dela ut och det är skatten, skatteintäkterna måste motsvara det som politikerna delar ut.
    Och vem betalar skatten, tjaee, dom som betalar skatten är dom som betalar alla löftena.
    Så allt det Palme ’skapade’ finansierades från skatteökningarna, alltså han tog ur folkets börsar och sen stoppade han tillbaka det och påstog att det var en gåva från honom ??
    Om vi flyttar FÖRE ’Palmetiden’ (18%) till i dag så betyder det att löntagarna skulle fått haft 750-miljarder mer kvar i plånboken än vad dom har idag, efter Palmetiden o skattehöjningar.
    Säger vi att det finns 5-miljoner löntagare så motsvarar det 150-tusen per arbetare och år i överuttag av skatt.
    Det är alltså inte ’manna från Staten o politiker’ utan helt enkelt beskattning för att arbetaren ska få ex.v. pension, a-kassa, sjukpeng så betalar arbetaren in detta själv, inte politikerna, kallas arbetsgivaravgift som ingår i arbetarens löneutrymme inget som politiker skapat från ingenstans.

    Sverige var det land som var oskadat efter kriget och hade full produktion under uppbyggnaden av Europa, det skapade välfärden, inte höga skatter, skatter är bara omfördelning från ’va-faen-får-jag-för-skatten’ ner till arbetsvägrare o Statliga o kommunala politikers experiment med andras pengar, skattepengar, socialismen har inte skapat några jobb, mest bara fattigdom, se dej om i Världen, Sverige hade ju blandekonomi, där Wallenberg&Co också var med på ett hörn, det är Wallenberg&Co som skapar jobb, dom vet ju ’hur en slipsten ska dras’, jobb skapar rikedomar att fördela ut, höga skatter skapar skatteflykt o lägre skatteinkomster o då ’nackskottsdiplomati’.
    Palme var bra för partiet han hade talets gåva och kunde förvilla dom flesta, men till slut kom ’Pomperipossa’ ikapp och dom rika börja fatta ’va-faen-får-jag-för-skatten’, vilket gjorde att ’lafferkurvan’ började verka .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi Socialdemokrater har aldrig påstått att vi ger någon gåvor Nils – Däremot använder vi skatter som ett fördelningspolitiskt instrument för att säkerställa att alla människor har samma tillgång till sjukvård och skolor mm.

  7. Rolf Magnuson

    Jag är inte politisk aktiv, men läser nästan alla partiers bloggar. En stor förundran är när du påstår att många, högt uppe i socialdemokraternas ledning, läser din blogg?

    Om du nu är så förträfflig, så undrar jag när du har minst 11 inlägg, att inte fler på s- bloggen inte stöder dig eller kommenterar dina inlägg? Du har ju din ” vapendragare” i Bertil Lund, som kommenterar med inlägg som mellan varven inte uppfyller kraven på inläggen. Förstår inte att du kan diskvalificera många av hans kommentarer. Rena påhopp!

    Jag har många vänner som tillhör S, men när jag frågar dem om de läst dina inlägg, så svarar de inte, eller ruskar på huvudet att det är inte deras uppfattning om socialdemokratisk politik.

    Sen begriper jag inte att du säger att du aldrig har fel? Ingen människa, även Anders Forrs kan ha fel.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är mycket vi inte begriper Rolf och när det är så får vi lämna det. Jag påstår att den läses av höga företrädare för vårt parti och då därför att de bekräftat det till mig – I övrigt så är det vanligaste för alla politiska bloggar att övervägande delen av kommentarerna kommer från de som har en annan uppfattning än den jag anför så jag ser inget underligt i att kommentarerna ser ut som de gör.

      Sedan är din kommentar utanför ämnet för blogginlägget men jag väljer att publicera det i vart fall.

  8. Petter

    Vi har ju i Sverige hävdat att vi har demokrati utgående från folkets vilja. Det har ansetts, att detta garanteras genom det system vi har med en riksdag, representativ för befolkningens åsikter, som högsta beslutande organ. En regering ska ombesörja att riksdagens önskningar och målsättningar verkställs. Till sin hjälp har regeringen sedan en mängd statliga myndigheter som ska bistå med kunskaper och verkställa vad riksdag och regering beslutat. Myndigheterna har av hävd haft relativ stor frihet.

    Det senaste årtiondet har dock vi kunnat konstatera, att myndigheterna i väldigt många fall har börjat agera efter egna agendor i strid med riksdagens önskningar och regeringens beslut. Den av hävd stora friheten myndigheterna har haft, har medfört att riksdag och regering kommit till korta i ett stort antal ärenden. Detta kan vi konstatera näst intill dagligen genom medias rapporter.

    Ett typiskt exempel är när riksdagen startar en process med avsikt att underlätta för det strandnära byggandet. När frågan har passerat myndigheterna, i detta fall länsstyrelserna, så har resultatet blivit tvärtemot riksdagens intentioner. Det blir ännu svårare. Andra exempel är djurskyddet, den småskaliga vattenkraften o.s.v.

    Myndigheterna har på eget bevåg tagit över makten och så kan vi inte ha det, om vi vill hävda att vi har en fungerande demokrati! En myndighet ska naturligtvis vara skyldig, att med alla medel försöka uppfylla riksdagens intentioner. Anser myndigheten att detta inte är möjligt till exempel på grund av någon lag, så ska myndigheten självklart föreslå vad som behöver ändras i lagen för att det ska bli möjligt att uppnå riksdagens önskemål. Idag är det tvärtom. Så bekostar till exempel Naturvårdsverket jurister hos Naturskyddsföreningen, för att denna ska överklaga Naturvårdsverkets egna beslut, eftersom Naturvårdsverket inte accepterar riksdagens beslut om rovdjursförvaltningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.