Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

I Uppsala verkar man ha hittat rätt arbetsmodell mot gängkriminalitet och utanförskap.

Stefan Löfven hyllar med all rätta det arbete polisen i Uppsala bedriver för att få ordning på gängkriminaliteten och för inställningen om att få bort bostadsområdet Gottsunda från listan om svenska så kallade utanförskapsområden.

Hur och varför det sker går att läsa om i ett antal tidningsartiklar – Bland annat i Aftonbladet på följande länk: https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/J1Ja0m/uppsalapolisens-superfacit-200-gripna-gangmedlemmar

Läser man artikeln kan man se att polisen i Uppsala genom att undvika att bilda specialstyrkor och i stället använda alla tillgängliga personer inom polisen uppnått smått fantastiska resultat.

  • Drygt 200 gripna kriminella.
  • Utdömande av sammantaget 70-års fängelse i 46 olika ärenden bland de gripna.
  • Beslag av 38 vapen, 20 kilo narkotika och 319 bilar som används av kriminella.
  • Utplåning eller närapå utplåning av 4 av stadens kriminella gäng.

En viktig sak att ta fasta på och som lett till framgångarna i Uppsala är att polisen valt att på bred front jobba tillsammans med andra myndigheter för att en gång för alla få ett stopp på gängkriminalitet och brottsliga handlingar.

Att som i Uppsala se till att Polis, Kommun, Skattemyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Försäkringskassan arbetar tillsammans gentemot kriminella grupperingar är uppenbarligen mycket effektivt och bör därför tjäna som exempel för resten av Sverige.

Det som sker i Uppsala borde därför uppmärksammas ordentligt och leda till en arbetsmodell som tillämpas i hela Sverige.

Därtill tycker jag att Uppsalas goda exempel påvisar det jag anfört länge – Att det är fullt möjligt att besegra kriminaliteten så länge viljan att göra så finns hos alla samhällsfunktioner som behöver delta för att göra framgång i arbetet mot kriminaliteten effektiv.

Ska kriminaliteten brytas samtidigt som utanförskapsområden omformas och blir till innanförskapsområden måste alla delar av samhällsmaskineriet jobba samfällt och samordnat – Görs det kommer vi som samhälle att vinna striden gentemot de som valt eller funderar på att välja brottets bana.

Att se till att utvisningar av de som försöker gömma sig undan utvisning verkställs samtidigt som vi slår sönder de kriminella gängen är vägen framåt mot ett bättre och säkrare Sverige än det vi ser idag.

Därför tycker jag avslutningsvis att vi av precis den anledningen ska lära av Uppsala och applicera deras arbetsmetoder i resten av Sverige.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

16 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    En liten början men det fanns väl ca 20 gäng i Uppsala så det finns mycket kvar att göra … många har utvisats vilket du inte nämner, 3 av de 4 spräckta gängen var väl helt utländska…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag länkande till artikeln Jonny och där kan den som vill läsa om det jag inte skrev om – Visst finns det saker kvar att göra men det förringar inte att den inslagna vägen fungerar mycket bra.

      • Olles brorsa

        Gottsunda är nog ett ovanligt lyckat exempel på bra stadsplanering, sett ur brottsbekämpningssynpunkt. Det är långt till centrala Uppsala och vägarna är få och kan lätt spärras av vid polisrazzior inne i stadsdelen. Att fly från polisen ut i skogen är väl heller inte att rekommendera, dels därför att terrängen är oländig och dels därför att den fortsatta flyktvägen spärras av sankmarkerna kring Fyrisåns nedre lopp och Ekoln, som är en vik av Mälaren. Man kan nog säga att Gottsunda ligger på en stor halvö, som utgörs av Ekoln och dess tillflöden i öster och väster.

        Vad efterspanade personer kan göra, är att gömma sig inne i stadsdelen. Men efter en tids spaning vet polisen vilka gömställena är. Jag vet inte om det är en medveten strategi av det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem att placera stökiga personer i Gottsunda. Men det har alltid varit stökigt där sedan stadsdelen byggdes under 1970-talet.

        Det är förstås klokt av polisen att utnyttja gynnsamma lokala förutsättningar vid tillslag mot den grova, organiserade brottsligheten. Men det betyder ju inte att erfarenheterna från Gottsunda är direkt överförbara till andra stora städer. Tyvärr!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det jag vill överföra är polisens sätt att använda alla sina anställda som resurser och det faktum att alla samhällsfunktioner arbetar samfällt tillsammans för att nå resultat – I övrigt så ska det självfallet ske lämplig lokal tillämpning av det som görs i Uppsala.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det återstår att se vart de flyttat om de flyttat – Många av dem har utvisats och andra sitter i fängelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.