Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Användningen av plast måste dras ner till ett minimum.

En sak är jag helt övertygad om och det är att människans användning av plast i tid och otid måste upphöra om vi vill värna miljön och klimatet – Ska det ske måste vi börja med oss själva genom att tänka på hur mycket plast vi själva använder i våra dagliga liv.

Upprinnelsen till den tankegången fick jag denna morgon i samtal med min familj och våra bästa vänner när vi tillsammans intog vår frukost sittande i vår lägenhet i Yaoundé Kamerun.

Det som fick mig att reagera var osten jag använde som pålägg till dagens frukost - Ost producerad i Frankrike, exporterad till Kamerun och med varje skiva förpackad i ett eget plastomslag som i sin tur packats i en plastförpackning.

Vid närmare eftertanke slog det mig att precis samma sak förekommer i Sverige för vissa sorters ost vilket är rena rama vansinnet sett ut miljösynpunkt.

Trots att vi vet att plast är det största hotet mot vår havs- och vattenmiljö och trots att vi vet att plast tillverkas av olja som är en fossil och det enskilt största hotet mot vårt klimat fortsätter vi att leva vårt dagliga liv med plastanvändning precis som om ingenting hänt.

Ska det ändras måste vi börja med oss själva och vårt eget beteende – Ska vi göra det räcker det inte med att välja tygkassar eller papperskassar istället för plastkassar när vi ska bära hem maten från affären – Vill vi se ordentlig skillnad ska vi välja bort alla livsmedel som är förpackade i plastförpackningar.

Därtill välja lokalproducerat snarare än importerat.

Med det sagt så är det hög tid att vi genomför genomgången till cirkulär ekonomi som innebär att vi på nytt börjar leva lika hållbart och på samma sätt som i det gamla bondesamhället – Då med skillnaden att vi gör så utan att återinföra den fattigdom som existerade i det samhället.

Det är dags för en renässans där vi på nytt köper maten på lösvikt och bär hem den som den är alternativt omslagen i papper när vi pratar kött, fisk och mejeriprodukter.

Därtill borde det rimligen gå att skapa en renässans för den gamla tidens mjölkflaskor med tillhörande retursystem för att gå än längre i vår strävan att leva ett hållbart och miljöanpassat liv.

Att minska plastanvändningen är för vår miljö och för vårt klimat precis lika viktigt som att göra övergången från fossildrivna till fossilfritt drivna bilar och fordon.

Ska miljön och klimatet ha en chans måste alla bidra på sitt eget lilla sätt – För egen del kommer det arbetet att börja idag genom att jag och min familj från och med nu kommer att välja produkter förpackade i andra saker än plast där så är möjligt.

Därtill kommer jag att inleda ett aktivt arbetet för att begränsa plastanvändningen för att dra mitt strå till stacken.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

37 kommentarer

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Sannolikt många och jag har inget problem med att du tycker att inlägget är löjligt – Alldeles speciellt så när det majoriteten sannolikt håller med mig i det jag skrivit.

   • Matti

    Att majoriteten håller med dig om att användandet av plastförpackningar är ett problem känns rimligt. Att majoriteten även håller med om att är löjligt att under en nöjesresa till Afrika välja att lyfta fram plastförpackningar som ett hot mot klimatet, utan att reflektera över effekten av ditt nöjeaflygande, tar jag för givet.

    Min gissning som lekman är att en flygresa till afrika bidrar mer till klimatförändringarna än plastförpackningarna från alla franska ostar du hinner trycka i dig under en livstid. Vad tror du?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     jag har inte räknat på saken Matti men i gemen så undviker jag at flyga så långt det är möjligt – Att åka till Afrika är ingen direkt nöjseresa utan en resa som görs för att jag ska kunna träffa min familj och mina barn sina morföräldrar och sina kusiner och övriga släktingar. Därtill var det inte det inlägget handlar om utan om vikten av att sluta använda plastförpackningar.

 1. Fredrik

  Hur ska du lyckas med att minska användandet av plast samtidigt som du vill se fler miljöbilar/nyproducerade bilar? Det är en matematik som inte går ihop.

  I tidigare inlägg har du lyft fram det viktiga att vår svenska bilpark måste bli mer modern för att klara krav på utsläpp med mera, och inte bara vår bilpark. Ny teknik är effektivare än gammal teknik vilket i praktiken betyder att de bilar som produceras idag kommer att vara mindre effektiva än bilar som kommer att produceras om tio år.

  Och plast är en stor komponent i de bilar produceras idag och plast spås ta över större delar av de komponenter i bilar som produceras framöver, så hur ska vi minska användningen av plast samtidigt som plast mer och mer tar plats där plast inte funnits tidigare?

  Så, ditt inlägg är inget mer än ett populistiskt försök att få din röst hörd. Det finns inget förankrat i verkligheten i det, det vet alla som kört en ny bil en gång den senaste tiden.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Min övertygelse är att det inte finns några motsatsförhållanden i det jag vill uppnå Fredrik.

 2. Bertil

  Kan man inte ens skapa en vettig sjukförsäkring i Sverige och än mindre i USA som ska vara Världsherre. så har jag litet hopp om att plasten ska komma bort.
  Jag tror det kommer när Oljan sinar och priset avgör. Eller när annat innovativt kommer.

  När man ser hur världen styrs av knäppgökar som Trump och i Sverige av ”pickvisare” som Anders Borg så är hoppet litet. Storföretagens kapitalister är de som avgör. Ser de ingen vinstmaximering i plast utan det kostar mer än det smakar då kommer nåt annat.

  Nästa stora gigantiska problem tror jag blir bilbatterier. Man räknar med att ex. Skellefteås batterifabrik när den kommer i full produktion kommer producera lika mycket som alla produktion i Världen just nu.
  Tänk er då när Världen är full av Batterifabriker batteristyrda prylar, maskiner.
  Då kommer nya gigantiska problem.

  Detta att människan aldrig blir nöjd är ett gigatisk problem och det kommer förmodligen sluta med att Jorden blir obeboelig för mänskligheten.
  Hur länge det dröjer kan även det spekuleras om.- Men fortsätter Världen i den takt den gjort de senaste 150-200 åren ser det väldigt illa ut.

  Påskön är en tänkvärd förlaga.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Där du ser problemen ser jag möjligheterna Bertil – Med det sagt så tycker vi i grunden lika vilket jag är glad för.

   • Bertil

    Visst tycker vi lika i oerhört mycket
    Jag spetsar dock till det flera ggr i.o.m.
    Man som svarskommentar kommer i en annan sits.

    Jag brukar t.o.m. skriva lite provokativt för att kolla reaktionerna.

 3. Olle

  Det är inte plasten det är fel på utan vi som använder denna, och hur den tas om hand efter vi använt denna. Sen kan vi minimera plastanvändandet mycket ,men det är mer miljöovänligt att producera en kasse i papper än i plast förutsatt att man tar hand om plasten efter användandet.Sen tycker jag att allt kött i butiken ska säljas över disk så man kan som på gammalt vis måtta biten falukorv.Eller köttbiten, detta innebär också en massa positiva miljöeffekter som att svinnet minskar.Fridolins lag är ju bara ett populistiskt påhitt som han tror ska minska svinnet och öka hans popularitet .Se hur det gick i Frankrike när denna lag infördes.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   I grunden vill vi samma sak Olle – En återgång till hur vi jobbade och levde fram till början av 1980-talet är en bra start.

  • Sven

   Olle
   Kolla dina källor. Uttalandet om papper vs plast för påse bygger på en hel del diskutabela gränsdragningar. Eller vad tycker du efter att ha synat påståendet.
   Fö är det märkligt att koldioxidutsläpp ska vara enda miljömarkering.

   • Olle

    Sven ,jag borde ha utvecklat detta lite mer men tiden räckte inte.Det finns ju olika plaster, vissa går att återanvända och vissa är engångstyp som direkt ska bort givetvis. Går att tillverka hållbara butikskassar i plast som håller jättelänge och som sen plasten går att återvinna.En papperspåse håller bara oftast en gång, men bäst är nog en tygpåse tillverkad i tex Viskos som är ett gammalt beprövat kort tillverkat av träfiber. Vid produktion av papper släpper vi ut kemikalier i naturen och koldioxid. Vid tillverkning av Viskos släpper vi ut lite mer än vid tillverkning av tex kasse i papper men då håller den många gånger längre också. PP plaster av tjockare typ går att mala ner och Extrudera till nya produkter många gånger utan större miljöverkan än åtgång av energin till formsprutningen som förhoppningsvis då kommer från fossilfri el. Så allt är inte bara svart eller vitt,inget fel på plast om förnuftet får råda och att återanvändningen fungerar. Har jobbat med plaster och trä hela livet

 4. Sven

  Klädval och varav rengöringsmedel, skönhetsprodukter osv för att minska microplaster?
  Politiker har f ö tagit en mängd beslut som gör att plastanvändning är det enda alternativet på förpackning till en mängd saker. Fast de vet såklart inte konsekvenserna av sina beslut….

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Precis Sven och det är den saken jag beslutat mig för att verka för att förändra.

 5. Brorson

  Känns det inte pinsamt för dig också att du vräker ur dig så mycket goja utan att ha en susning om vad du yrar om? ”Fyra sanningar om plast” heter en liten redogörelse från Svenska Naturskyddsföreningen, som du kan läsa på nätet. SNF – som inte precis har gjort sig kända för att bagatellisera miljöhoten – vederlägger det mesta som du säger i plastfrågan.

  Plast är inte ett material utan flera material, som tillverkas av olika råvaror. Och därmed har helt olika miljöpåverkan. Tyvärr har de sorter, som är billigast att tillverka och bäst ur användarsynpunkt, sämst ur miljösynpunkt. Men det går ju faktiskt att välja andra sorter, om man är beredd att betala lite extra. Dessutom borde mer pengar läggas på forskning om olika plasters egenskaper och miljöpåverkan.

  Men plastfrågan har kommit helt i skymundan för klimathysterin, som får sluka hur mycket pengar som helst.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har bara ett svar Brorson – Jag är fullt medveten om att det finns olika sorters plast och olika tillverkningsmetoder – Trots det är det bästa att vi slutar använda plast överhuvudtaget.

   • Brorson

    Har du tänkt återgå till diesel som drivmedel hos stadsbussarna i Umeå? Elen till elbussarna i Umeå produceras nämligen genom förbränning av plastavfall – plasten har tillverkats av petrolium. En lösning som lovordas av sossarna i Umeå. Genom återanvändning av oljeråvaran i plasten halveras ju kvantiteten olja som pumpas upp ur berggrunden. Är du verkligen både Umeå-bo och socialdemokrat?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag är precis det Brorson – Umeåbo och Socialdemokrat och Dåva fungerar minst lika bra utan plast att förbränna då anläggningen kan förbränna sopor och andra restprodukter.

     • Brorson

      Svaret avslöjar att du inte begriper ett enda dugg. Läs på om koldioxidens kretslopp, så att du vet vad du pratar om. Det går ju inte att föra ett seriöst samtal med dig. Om sossarna i Umeå har gjort någonting bra, är det mot det också. Hur kan du då kalla dig socialdemokrat?

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Det enda som är vetenskapligt fastställt är att det är människans utvinning och förbränning av fossiler som skapar mer koldioxidutsläpp Brorsson. Kan vi minska fossilutvinningen genom att sluta använda plast är det bra för klimatet.

      Att Dåva är bra har jag aldrig sagt emot men precis som jag sa fungerar Dåva minst lika bra utan plast.

     • Brorson

      Känns det inte pinsamt att vara så otroligt okunnig? All förbränning ökar koldioxidhalten i atmosfären. Är det inte en god idé, som sossarna i Umeå men inte du står bakom, att utvinna energin i plastavfallet i stället för att deponera det i naturen?

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är fullt medveten om at all förbränning ökar koldioxidhalten men det undantar inte det faktum att det bara är människans utvinning av fossiler som ökar andelen koldioxid sett till totalen. Jag har aldrig sagt emot att vi ska bränna plast på Dåva så länge den finns – Det jag anfört är att vi bör sluta använda plast från nu och framåt.

 6. Brorson

  Du har fortfarande fel. Men den här gången ska jag inte tala om för dig varför du har fel. Eftersom du varje gång jag har gjort det, så låtsas du att det har du vetat hela tiden. Du bluffar. Dina kunskaper i naturvetenskap är på en femårings nivå.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   På inget sätt Brorson – De är snarare uppdaterade fullt ut – Det finns bara en sak som ökar på koldioxidutsläppen i världen och det är människans utvinning och förbränning av sedan länge döda fossiler som inte gör någon skada fram tills dess att de utvinns.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>