Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

I vanlig ordning låg jag steget före nyhetsförmedlarna – Denna gång om affärsmöjligheterna i Afrika.

Den 27 december skrev jag en blogg med titeln ”Hur länge har svenska företag råd att avstå från den afrikanska marknaden?” – Ett inlägg där de visar sig att jag i vanlig ordning i regel ligger ett steg före medierna i denna typ av ämnen och därtill att det jag anför går helt i takt med verkligheten och världsutvecklingen.

I går på nyårsafton sände Dagens Eko ett inslag med precis samma innehåll som den blogg jag skrev – Ett reportage du hittat på följande länk:http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6852754

Inte nog att reportaget handlar om just Kamerun som är det land jag befinner mig i för tillfället – Därtill berättar reportaget om hur Kina och kinesiska företag agerat i Afrika med uppmaningen till svenska och europeiska företag att göra på samma sätt som kineserna.

Att Europa behöver den afrikanska kontinenten för sin egen ekonomiska tillväxt och att afrikanska länder, dess ledare och dess befolkning inte kommer att göra om sina historiska misstag är självklart. Ännu självklarare är det att europeiska företag som vill lyckas i Afrika måste skapa win-win situationer där afrikaner likväl som européer blir vinnare.

Därför upprepar jag frågan jag ställde i mitt inlägg – Hur länge har svenska företag råd att avstå från den afrikanska marknaden?

Mitt svar på den frågan är maximalt ett halvår till – Väntar svenska företag längre än så har företag från andra länder redan lagt den afrikanska kontinenten under sig och tagit de marknadsandelar svenska företag skulle ha haft om de agerat som de borde.

Avslutningsvis vill jag säga till alla läsare att den som är intresserad kan få råd och handfast hjälp från mig om de så önskar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

 

11 kommentarer

 1. Bertil

  Undrar om inte olja att borra efter är nåt att söka i Afrika. Detta skulle gynna användandet av plast.
  Eller hur Anders.
  Ironiskt eller hur.

  Med Afrika som tillväxtkontinent så lär vår planet gå än snabbare mot sin egen undergång.

  Det är mot 20 år sedan Afrika spåddes en enorm tillväxt. Den har dock inte alla blivit den förväntade.
  Jag tror dock Afrika kan passa in bra i den elbilshaus som kommer allt starkare.

  Kan gälla malmerna liksom bygga batterifabriker i Afrika.
  För detta behövs så klart stora ekonomiska satsningar.

 2. Olle

  Nja först var väl att ta i ,detta har det väl snackats om sen början på 2000 , och vi är flera som tagit steget redan. Men som vanligt jagar du väljare i alla läger med att mata ut din förträfflighet ,med inslag av narcissism .

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är din syn på saken Olle – För egen del ser jag på saken på det sätt som jag anför – I vart fall om man tittar på vem som i egentlig mening driver tesen och frågan.

 3. Bertil

  ”I vanlig ordning låg jag steget före nyhetsförmedlarna” skriver Anders.

  Tycker även Kim Jong-Un verkar vara steget före Trump.
  Kims senaste uttalande var mer sakligt än allt Twittrande och
  uttalande Trump gjort. Vilket är rätt skrämmande.
  Citat från Aftonbladet.

  ”Kim Jong-Un fortsatte att indirekt hota USA och president Trump genom att i sitt tal varna för att avtryckarknappen till landets kärnvapen hela tiden finns på hans skrivbord. För att understryka hotet la han till följande nyckelmeningar.

  – Det är inte ett hot. Det är verkligheten.
  I de två meningarna sammanfattade han president Trumps dilemma. Trump, precis som Obama före honom, har sagt att han aldrig kommer att acceptera att skurkstaten förfogar över kärnvapen som kan nå USA. Något som de flesta experter nu verkar betrakta som ett faktum.”

  USA satsar enorma pengar på det militära. Man tillverkar skapar jobb av skattemedel till nåt som aldrig används.- Om man istället satsade mindre på det militära och mer på Välfärden som gav jobb och användes då skulle USA vara rikare. Det värsta är när sådana som Trump får verktyget av att nyttja dessa vapen. Då kan det bli hur dåraktigt som helt. Vi vet ju hur krigiska Republikanerna varit med Klanen Bush. Senast Irakkriget som medförde den flyktingström tilol Sverige som sedan gav
  luft åt SD-
  USA-s dåraktiga makt på vår planet blir allt mer sjuk och de får allt sjukare ledare. Vi får hoppas kulmen är nådd och en sån som liknande Bernie Sanders får folkets röster.

  Hur länge kan Sverige följa detta skitland i företagsaffärer när det finns kontinenter som Afrika att satsa på. Nåt som ger välstånd även för Afrika samtidigt får väl USA stå där med sina kulsprutor.
  flygmaskiner och vi andra se dem rosta upp.

  • Anders

   Politiker som Bernie Sanders är chanslösa i USA på samma sätt som Amerikanska presidenter hade varit chanslösa i Sverige. (T om gullgossen Obama drev en politik som står långt mer till höger än de svenska moderaterna.) det handlar om traditionella amerikanska värderingar.

   Att världen inte gjort något åt Nordkorea är en skandal.
   FN har haft fullt upp med att fördöma Mellanösterns enda demokrati och skiter i allt annat. Ryssland har ägnat sig åt Syrien och EU har fullt upp med att skapa arbetstillfällen åt sina egna byråkrater.
   Det blir alltså upp till USA och Trump att ta tag i Nordkorea. USA är världens mäktigaste nation och måste agera. Annars är kärnvapenkrig ett faktum. Kim är nämligen den som inte har något att förlora på att använda dem.

   • andersforss (inläggsförfattare)

    Publicerar som ett inlägg i debatten – Därtill som en kommentar som inte har med inlägget att göra överhuvudtaget.

 4. Lars Winter

  ” ligger ett steg före medierna ” men många steg efter Anders Borg, han riktade redan 2012 sina blickar mot Afrika som nästa stora investeringsobjekt och media har skrivit 2012, 2013, 2014 och 2015 om hans tankar om investeringar i Afrika. Inlägget visar var är skillnaden mellan två Anders, Moderaten Anders B sitter redan tåget 2012 och Anders F Socialdemokrat står på perrongen 2017 och väntar tåget till Afrika, precis som inom politiken mellan M och S.

  http://www.iva.se/event/afrikas-tid-ar-nu—seminarium-med-anders-borg/

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag var långt före Borg Lars – För egen del har jag aktivt predikat den saken sedan 2005 och därtill hjälpt företag att göra affärer och etablera sig här på ett hållbart sätt.

   Att det är så kan du hitta om du Googlar,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>