Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ibland är det bra att få distans till tillvaron.

Precis som jag säger i rubriken så är det ibland bra att få ordentlig distans till tillvaron – Distans för att hitta sig själv och för att hitta människor att diskutera med om både livet och om politik utan att diskussionerna direkt respondera i ett nytt blogginlägg.

Därtill är det åtminstone för mig både karaktärsdanande och nyttigt att ibland tillbringa tid längre än några timmar eller en dag på en plats utan tillgång till internet.

Precis det har jag gjort och kommer att göra igen från imorgon lunch under min rundresa i Afrika eller närmare bestämt i Kameruns Sydvästra och Nordvästra provinser där jag befinner mig nu. I skrivande stund befinner jag mig i provinshuvudstaden i Nordvästra Kamerun vilket gör att jag på nytt är uppkopplad mot resten av världen och därav tillkomsten av detta inlägg.

Förutom semester och avkoppling har jag under denna resa haft en hel del möten med både regeringsföreträdare och med företrädare för ett stort antal kommuner för att diskutera politik ur ett allmänt perspektiv och för att lära ännu mer om hur man jobbar politiskt i Kamerun.

Mötena har som sagt varit många och därtill mycket intressanta och speciellt på kommunnivå är det enorma skillnader mellan de kommuner som jobbar målinriktat och aktivt och de där politikerna mer finns till för sig själva än för de medborgare som röstat fram dem till deras ämbete.

Största skillnaden mellan dessa förhållningssätt ses i servicen till medborgarna i form av el, vatten, avlopp och sophämtning och givetvis på standarden på vägnät och övrig infrastruktur.

Trots dessa skillnader så finns en likhet mellan svenska socialdemokrater och kommunpolitikerna i Kamerun då vi bägge lever med inställningen att vägen till framgång går via ett mer jämlikt samhälle där män och kvinnor är varandras jämlikar.

Just vad gäller kvinnofrågan har Kamerun hunnit rätt långt – Speciellt inom offentlig sektor och även om männen även här fortfarande är fler till antalet finns det många kvinnor på ledande positioner vilket värmer mitt hjärta.

En sak som är slående med Kamerun och Afrika är precis det jag anfört i tidigare inlägg det faktum att både kommunföreträdare och företag här skriker efter möjligheten att få göra affärer och utbyta erfarenheter med oss svenskar.

Många är de medskick jag fått med mig både från kommuner och företag om önskemål om affärer och erfarenhetsutbyten och dessa kommer jag att jobba vidare på när jag är tillbaka på hemmaplan.

En annan sak som är fantastiskt med detta land är det bemötande jag får från alla – fattig likväl som rik. Oavsett vem jag och min familj och våra vänner besöker så kan vi aldrig lämna utan att först äta oss mätta – Då oavsett om den som bjuder bjuder på det enda de äger eller om de är så rika att det inte ens märks i deras plånbok att de spenderar.

Kärleken till sina medmänniskor och samvaro med andra utan att förvänta sig att vinna ekonomiska fördelar eller andra fördelar än nya intryck och nya kunskaper är vad som räknas i detta land – Något jag gillar därför att det är precis det som i min värld symboliserar alla människors lika värde.

Allt annat är underordnat detta vilket gör att man reser hem med ett hjärta fyllt till brädden av kärlek och med upplevelser, erfarenheter och kunskaper som annars är svåra att skaffa sig – Upplevelser som jag hoppas få dela med mig av till många när jag är hemma både på bloggen och i det personliga mötet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

18 kommentarer

 1. Bergis

  Nu förstår jag. Det här är inget annat än en rekreationsresa för politiker på skattebetalarnas bekostnad.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Denna resa betalar jag helt med egna pengar Bergis – Både för mig själv och för min familj.

  • Olle

   AF kommer inte upp sig i politiken så han kommer att få glida runt på räkmackan ,hoppas jag och några till. Men AF mål är nog detta ,

   • andersforss (inläggsförfattare)

    Mitt enda mål är att påverka i den riktning jag anför i inläggen Olle – Räkmacka har jag inget behov av att glida runt på då jag klarar mig helt perfekt som det är idag.

 2. Bertil

  Jag förstår dig Anders. Det är svårt läsa sig till olika länders politik välfärd o.s.v.
  Brukar själv ha letat på nätet men det är väldigt ytlig info man får.

  Jag tycker Trump imponerar för var dag som går.
  Senaste uttalandet ” Trump: Haiti, El Salvador och afrikanska länder är ‘shithole countries’”

  Visar väl med tydlighet hur sjuk Trump är och även hur sjukt USA är.

  Det visar även lite hur SD i Sverige försöker nå politiska marknadsandelar genom att förtrycka andra människor.

  Fortsätt så Trump så hoppas jag vi når en global socialism med jämlikhet broderskap fortare.

  Trump kan vara den Messias Världen behöver fast inte på det sätt Republikanska krigiska kapitalister önskar utan kanske folket inser på allvar Nyliberalismens enorma fara genomsken mannens galenskap.

  Vår tids Hitler finns numera i USA och det kan förändra Världen till det positiva.
  Eller så går vi mot total katastrof för mänskligheten.

 3. Krister

  Det tycks finnas 2 internationella flygplatser nära varandra.
  Douala och i Yaoundé.
  Vilken har du flugit till?

 4. Leif Andersson

  Om det är så som du beskriver är det egendomligt att så många flyktingar från Nordafrika söker sig hit. Varför vill de till ett individualistiskt samhälle där olika intressegrupper tävlar om att tillskansa sig maximala fördelar på andras bekostnad genom massiv lobbying mot riksdag och regering?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Nordafrikaner har ingen genuin flyktingstatus Leif – Den gruppen är att anse som ekonomiska migranter.

 5. Bertil

  Detta kan man läsa på Wikipeda.

  ”Jämfört med andra länder i Afrika är Kamerun politiskt och socialt stabilt. Detta har möjliggjort utveckling av jordbruk, vägar, järnvägar och stora olje- och träindustrier. Ändå lever många kamerunier i fattigdom som småbrukare”

  Läs även resten på Wikipeda.

  Om du Anders jämför med Wikipeda så kanske du har nya synpunkter komma med.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Den enda synpunkt jag ska redovisa här och nu är denna – Oavsett vilket så behöver ingen gå hungrig eller törstig i detta land vilket jag ser som en stor välsignelse för befolkningen.

 6. Leif Andersson

  Tycker det är dags att du tar upp någonting intressant. T.ex. beslutet om s.k. bail-in som innebär att när våra svenska storbanker får problem igen pga sin omdömeslösa utlåning till bostadsköp så får de beslagta spararnas inlånade kapital samt deras pensionssparande.

  Konstigt nog har Magdalena Andersson inte nämnt detta med ett ord så man bör uppmana alla som lånat ut pengar till Nordea, Danske Bank, Swedbank, SEB, Handelsbanken samt SBAB att göra en bank run med det snaraste.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Bankerna har jag skrivit om länge – Det kommer jag att göra på nytt när jag känner att det är angeläget att göra så.

 7. Jan

  Svar till Bertil L: S-bloggar har varit död länge nu. I princip är det bara Forss, Widegren (aggressiv, skriver med versaler, föraktar avvikande åsikter, vägrar kommentarer) och Kokk (skriver ingenting om politik överhuvudtaget) kvar. Och du är den ende kommentatorn (förutom på Forss sida).

  Det är censur som ligger bakom det här. Alla som var det minsta kritiska stängdes av eller fick inte sina kommentarer publicerade. Således blev det envägskommunikation. Debatten ströps. Fast det är väl så Socialdemokraterna vill ha det. Det handlar enbart om makt nu – och positioner bland avlönade partitjänster. Väljarna ger man blanka fan i. Förutom i valtider då man sockrar valboskapen…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>