Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Segregationen i Umeå går att lösa bara viljan finns.

Till att börja med vill jag tacka VK för att ni lyft frågan om segregation och att den ökar i Umeå trots att vi politiskt gör allt vi kan för att förhindra den genom att bygga på ett sätt som gör at vi får en bra blandning av olika upplåtelseformer i alla Umeås bostadsområden.

I reportaget som den som vill hittar på följande länk: https://www.vk.se/plus/2202996/politiker-bostader-viktigaste-fragan-mot-skillnader kan vi läsa hur kommunens politiker är rörande överens om att segregationen ökar därför att politiken aldrig kan styra bostadspriserna och därför att nyproduktion oavsett upplåtelseform blir för dyrt för svaga grupper.

Förutom Vänsterpartiet som i vanlig ordning pratar i nattmössan och anför att feltet ligger i att övriga partier förutom V inte vill bygga en stad för alla finns samsynen hos övriga partier att utvecklingen beror på två saker – En växande befolkning och dyr nyproduktion.

Det som förvånar mig är att ingen av de som uttalar sig kommer med lösningen på problemet då de alla är rörande överens om varför problemen uppstått – Det sagt även om Hans Lindberg faktiskt nuddar vid den utan att utveckla hur lösningen ser ut fullt ut.

I min värld är lösningen glasklar – Om problemet är att nyproduktion blir för dyr för de med låga inkomster stavas lösningen ett återinförande av bostadsförsörjningslagen och en nyordning om hur allmännyttiga bostadsföretag ska fördela sina totala lånekostnader.

En återinförd bostadsförsörjningslag innebär att landets kommuner framgent precis som när miljonprogrammen byggdes måste förse alla med behov av en bostad med en bostad.

När det handlar om fördelningen av allmännyttans totala upplåning ska den återgå till gamla tiders ordning där ett allmännyttigt bostadsbolag fördelar den totala upplåningen lika på varje kvadratmeter uthyrbar yta.

Med den fördelningen och en klar reglering av hur en lägenhet av normalstandard ska vara beskaffad skapar vi en ordning där även de med lägre inkomst har råd att flytta till en nyproducerad lägenhet.

Har vi den ordningen kan vi i Umeå med lätthet fortsätta vår strävan att bygga bort segregationen genom att blanda olika upplåtelseformer.

Med det sagt är min uppmaning till de politiker som uttalat sig i artikeln att driva på sina partikamrater i Riksdagen så att den sortens beslut kan fattas snarast möjligt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

16 kommentarer

  1. Olle

    Det är klart ingen vågar komma med lösningen,den kostar pengar och i och med att denna fråga också berör invandringen så blir den ännu mer farlig för sittande partier att ta tag i. Detta kommer att kosta stora summor som då visar på vad invandringen kostar och människor väljer då andra partier vid val.Som jag sagt tidigare så MÅSTE de stora partierna jobba över blockgränserna och tillsammans komma framåt iställe för att käbbla om vems fel det är .För vad gäller käbbel är ingen bättre än den andra.Lägg ner jakten på makten och försök komma överens eller medla från båda sidor,annars kommer problemen att bli för stora att lösa i framtiden.

  2. Michael Rönnlund

    Största orsaken till den ekonomiska segregationen är arbetslöshet och bostadsmarknaden.

    Att leva på försörjningsstöd bidrar till segregation och oroligheter, det skapar i längden en hopplöshet. Tvingas man dessutom som idag straffbeskattas för man bor i en hyrd lägenhet gör inte den ekonomiska situationen bättre.

    Bostadsmarknaden som idag gynnar det ägda boendet som villor och bostadsrätter bidrar i högsta grad till segregation. Att höja hyrorna för de med äldre lägenheter inom allmännyttan är att inte se denna idag enorma ekonomiska orättvisa.

    Inför en skatteneutralitet på bostadsmarknaden så villor/bostadsrätter och hyreslägenheter har samma skatt så blir nyproducerade lägenheter flera tusentals kronor billigare varje månad.

    Enligt hyresgästföreningen skulle en en 3:a/4:a kosta 2000-3000 kr mindre varje månad om skatteneutralitet gällde mellan hyresrätter och ägda bostäder.

    Villan 3 000 kronor billigare
    För en bostad med fyra rum och kök skiljer det nästan 3 000 kronor i månaden i boendekostnad mellan villa och hyresrätt. Då är även amorteringen inräknad i villaägarens boendekostnad. För trerummaren stannar skillnaden på cirka 2 000 kronor.

    Egna hus med två rum och kök finns inte så många, men även i jämförelsen med bostadsrätt är hyresgästerna förlorare. Här är hyresrätten nästan 1 000 kronor dyrare.

    Lägst inkomst, betalar mest
    Förklaringen till att en större del av hyresgästernas inkomster går till boendet är alltså inte bara att deras inkomster i genomsnitt är lägre, utan också att deras boende är dyrare än ägda bostäder i samma storlek. Till och med när man räknat in amorteringen, som ju egentligen inte är en kostnad utan ett sparande.

    Förklaringen till att hyresrätter är dyrare än ägda bostäder är framför allt att beskattningen skiljer sig åt. Skattesystemet gynnar ägda bostäder, vilket också klargörs i en statlig utredning.

    http://hurvibor.se/boendekostnader/jamfor-boendeformer/

    Med en sådan bostadsmarknad skulle segregationen minska. Förbättrad ekonomi i de hushåll som idag har svagast ekonomi leder till mindre segregation.

    Politikerna har bestämt man ska vänta till efter valet 2018 innan som man säger tar tag i bostadsfrågan. Skatteneutralitet ska naturligtvis vara högst upp på en sådan dagordning. Varför ska man betata mer skatt för sitt boende enbart för att man valt bo i en hyresrätt?

    Ränteavdragen som kostar staten 30 miljarder årligen bidrar också till segregationen, politikerna betalar ut dessa enorma summor årligen och 85% av dessa bidrag går till rika. Varför ska rika få bidrag till att betala sina räntor? Ska de med idag äldre billigare lägenheter i allmännyttan få höjd hyra medan räntebidragen fortsätter till de rikaste i samhället? Ska skatterna på hyreslägenheter fortsätta vara högre för hyresrätten medan rika får fortsätta få bidrag till sina privata räntor?

    När räntorna är så låga som idag borde ränteavdragen tas bort/ fasas ut nu och inte efter valet.

    https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/rika-far-mest-av-statens-30-miljarder-i-ranteavdrag

    Att se en höjning av hyrorna för de med äldre lägenheter i allmännyttan är ett feltänk när bostadsmarknaden idag ser ut som beskrivits ovan.

    Med vänlig hälsning

    Michael Rönnlund

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett läsvärt inlägg i debatten med följande tillägg – Att skatten mellan upplåtelseformerna måste jämställas är vi överens om men trots det så är största problemet fördelningen av lån för nybyggnation som jag ser saken – Så länge varje enskild fastighet måste bära sina egna kostnader blir nyproduktion alltid dyr.

  3. Bertil

    Segregationen är ju nåt som medvetet är skapad. Att Umeå skulle bli nåt undantag för nåt som medvetet skapats är ju orimligt.

    Det var länge sedan det talades om att löneklyftorna måste öka sociala försäkringssystem försämras.

    Att då 25 år senare fundera över varför våldet klassklyftor ökar är ju bara falskt.

    När det är medvetet skapat så bör samma människor som skapat detta även få betala priset och även ta konsekvenserna.

    Tyvärr så är orsaken den Nyliberala ordningen som har sin grund inte minst av den tyvärr hyllade Milton Friedman

    Därmed så har Nobelpriset smutsats ner och är idag inte av samma värde som när det gavs till de som verkligen gjort nåt för mänskligheten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med tillägget att min syn är att problemen med segregation kan lösas på genom de åtgärder jag föreslagit.

  4. Nils Lindholm

    Lika barn leka bäst.
    Muslimer flyttar inte till Ronna hur billiga hyrorna än blir, utan dom flyttar till Malmö oavsett hur dyra hyrorna är, eller där deras likar bor, rätt klansamhälle med rätta värderingarna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med rätt sorts integrationspolitik och hyror på nivåer som även låginkomsttagare kan betala så löser vi problemen med segregation Nils.

  5. Krister

    Om man gör nybyggda lgh mer flexibla i inredningen så att de kan anpassas
    till vem/vilka som bor där OCH har en enklare grundstandard kan vi också
    komma en bit vidare. Dessutom bygga fler uthyrnings rum i anslutning till
    lgh men med dusch/toa och pentry så att unga kan få ett första hem.

    • Bertil

      Redan -69 byggdes lägenheter som än idag är fantastiska anpassade efter folket och efter önskemål.
      Idag är det som byggs närmast bara styling.Det ser bra ut vid första påseendet men vid närmare granskning så är det mest förenklat fusk.

      Vi lever i ett extremt konsumtionssamhälle men det byggs inte ens några förråd värt namnet. Vi lever med ökad kriminalitet men det byggs inte garage åt bilarna värt namnet.
      Allt som görs idag ska gå fort vinstmaximeras och segregera människor. Hur kan utvecklingen i Samhället blivit så att bostad blivit en lyx.
      Idag behöver en ung människa 150000 kr i kontantinsats för att erhålla ett kyffe.
      I samma veva föreslår alla Nyliberalister sänkta trösklar.

      Att då påstå man kan lösa segregationen klassklyftor och all den ökande kriminalitet som ökar är utopi.

      Grunden i synen på människor och våra samlade resursers fördelning måste först åtgärdas.
      När Sverige aldrig varit rikare så håller hela vårt gemensamma på kolappsa detta medan rikas finansiella instrument kort sagt snart inte betalar nån skatt.

      Idag plundras fattiga medan rika som plundrar går ostraffade genom livet.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Publicerar som ett inlägg i debatten med tillägget att jag anser att byggarna gör ett bra jobb där fusk förekommer oerhört sällan – Därtill är det naturligt att vi bygger färre garageplatser därför att planen för samhället är att färre ska köra bil i framtiden.

      • Petter

        150 000 för ett skyffe det var billigt var finns dessa inte i Umeå i alla fall. Båda mina pojkar har nu skaffar eget boende 23 respektive 24 .Ena köpte en bostadsrätt för 1 200 000 på 58 kvadrat den andra byggde ett eget hus för totalt 2 000 000 kr .Båda är kollektivanställda sen de gick ur skolan bott hemma tills 22 och 23 . Sommarjobbat sen de var 15 år. Inga ekonomiska slarvrar . Han som köpte lägenheten hade sparat 700 000kr han som byggde huset hade sparat 1 100 000 på sina arbete . De har betalat 1500kr i månaden var sig för sitt boende hemma. Deras kompisar har inte råd med bostadsrätter eller hus på grund av sina skotrar och ständiga krogbesök. Ett av de stora problemen som jag ser det är den stora jakten på statusprylar och uteliv inte lågavlönade jobb.Så är man skötsam och tänker bostad för prylar så är det inga problem, så fick min generation tänka i alla fall men så görs inte idag.Idag slösar man bort det man tjänar och sen lånar man när man inte har råd. Har du ett normalt jobb med normal lön är det inte så synd om nån.Sen kommer alla inte ha råd med allt

  6. Krister

    I min byggnad såldes en lgh på 20 m2 NU I VECKAN för 2.400.000.
    Ett fullständigt vansinne.
    Det är säker samma sak i Umeå med höga priser på sin marknad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.