Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Moderaterna och SD har kopplat armkrok vilket gör att Alliansen är död.

Det börjar klarna mer och mer om hur de eventuella konstellationerna efter nästa val kommer att te sig – Som jag ser saken finns det 3 grupperingar som sinsemellan i grupperingen ligger nära varandra i sakfrågorna.

De röd/gröna med V som passivt stödparti utgör en grupp medan ett tätare samarbete mellan M och SD framstår som ett eget block – Möjligen med stöd av KD. Därutöver ser C och L ut att utgöra ett eget block och det som återstår av Alliansen – I vart fall om C och L vidhåller att de aldrig kommer att acceptera aktivt eller passivt stöd av SD.

Det mest slående är hur SD successivt anpassar sin politik i sakfrågorna så att den passar in med Moderaternas syn – Därtill att Ulf Kristersson inte aktivt och bestämt tar avstånd från ett samarbete med SD efter valet.

För mig framstår den hållningen som om Kristersson redan nu räknar med att försöka ta över regeringsmakten med hjälp av SD.

I den verkligheten är Alliansen död och det som då återstår för C och L är ett samarbete med S om de avser att stå för löftet att de aldrig kommer att göra sig beroende av stöd från SD oavsett av om stödet är aktivt eller passivt.

Går valet som jag tror med ett stöd för S på ca 35% och ett stöd för C runt 10% med L runt 5%-nivån öppnas möjligheter för att bilda en majoritetsregering som kan regera utan att ta hänsyn till hur SD röstar i sakfrågorna.

Min uppfattning är att vi ska bilda starkast möjliga regering efter valet och en sådan behöver inte vara överens i alla frågor. I stället bör man göra upp i de frågor man kan nå överenskommelser i och därefter förlita sig på hoppande majoriteter i övriga frågor.

Med det sagt ser jag med tillförsikt fram emot det kommande valet där jag tror att många kommer att fly M till förmån för C i takt med att banden mellan M och SD växer sig starkare och starkare.

För egen del har jag ett enda mål – Att aktivt arbeta för att vi Socialdemokrater ska få så många röster som möjligt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

46 kommentarer

  1. Petter

    Centern kommer inte att ha 10% om de allierar sig med S ,samma sak med L.
    Då kommer de att tappa många väljare tyvärr ,röstar c själv.
    Sen tycker jag det är lustigt att du kan tänka dig att samarbeta med C efter dina smutskastningar tidigare. Men förstår ju arr för dig är % viktigast för att kunna köra över C politik.
    Många med mig är eniga,C + S = byte av parti. SD kommer tyvärr att vända upp igen med dagens focus på oroligheterna i vissa områden och vilken grupp som utför dessa dåd.Och de större partiernas totala handlingförlamning eller rädsla för att ta tag i problemen. Sen måste vi införa gamla tiders gränsbevakning med tull och passkontroll för att göra det svårare för brottslingar och vapen att komma in i länder.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur regeringebildningen kommer att se ut vet vi efter valet och jag har inte påstått att partierna ska gå till vel med en gemensam plattform – Tvärtom ska varje parti gå på val på eget valmanifest.

  2. Jonny Disenfeldt

    Drömma om att få klistra sig fast vid makten till varje pris är typiskt ditt parti.

    Det ser ut som att MP, L och KD kanske åker ut ur riksdagen, i värsta fall (ur demokratisk synpunkt) alla tre, det vore en svart dag för svensk demokrati om så många röster därmed inte har samma värde som andra.

    I riksdagen finns en stor icke-socialistisk majoritet. Vi har M + KD + L + C + SD + MP som samtliga är ickesocialistiska och en stor del av S likaså, endast V och en fraktion av S är socialister.

    Vad gäller att anpassa sin politik så försöker både S och M nu att ta över SD’s migrations/integrationspolitik men dessa partiers trovärdighet vad gäller detta är ju gränsande till obefintlig.

    S ligger och kretsar under 30% och är alltså klart under senaste valresultat och har fortsatt sin nedåtgående trend man haft i många årtionden.

  3. Niklas Karlsson

    Kristersson har varit väldigt tydligt ang SD inget samtal eller samarbete, vet inte under vilken sten du har gömt dig under.
    Snarare så verkar ju S vilja ha passivt stöd från SD, försök att påverka SD i flera frågor under nuvarande mandat period har ju skett.
    SD är ju arga S-väljare

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte gömt mig under någon sten – varför har jag förklarat i inlägget och analyserar du saken ser du att jag har rätt.

  4. Michael Rönnlund

    En röst på M är en röst på SD.

    En röst på SD är en röst på M.

    Något att tänka på när det är dags för val i höst.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Varje väljare ska givetvis rösta på det parti som de känner ligger närmast deras egna grundvärderingar – Efter valet ser vi sedan vilken regeringskonstellation som har störst förutsättningar att bilda en stark regering – För egen del tror jag att den kommer att bestå av S, C och L med passivt stöd av V och MP.

          • Olle

            Ja risken är stor att C allierar sig med S ,därför är det viktigt att vi i C ställer partiet mot väggen före valet att inte detta sker .Finns minsta lilla tvekan kommer nog jag och fler med mig att rösta annorlunda .Det vill säga de som ligger på gränsen att välja nåt annat högerparti.Ser ju en liten negativ trend hos C ,dock för liten för att det betyder nåt än att avhopp från C går till M. Vi kommer att se ännu mer av detta närmare valet både från SD och C. Utan C stöd i S kommer högern att vinna valet, tyvärr med väldigt låg marginal.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Min tro är att det är bättre för C att regera med S än att inte regera alls eftersom de varken kan tänka sig aktivt eller passivt stöd av SD.

    • Bertil

      Man ska inte ens tänka påbdessa två partier, de har sådan egoistisk politik så de har inte en tanke på utsatta och människor med problem. De vill kort sagt plundra utsattas ekonomi som tag 100 år att skapa.
      Det är istället dags plundra eller fördela den samlade produktionen och dela ut den till alla. Detta innan all makt tagits av kapitalism i storföretag.
      Vi är väldigt nära en fullskalig situation där storföretag med enorma kapital har all makt och där val av politik från folket
      Enbart är ett spel för galleriet.

      Storföretagens kapital ställer allt fler utsatta mot varann för att erhålla maximal billig arbetskraft.

      Finanser beskattas snart ingenting. Produktionsvinster går direkt till kapitalstarka, medan människan byts ut MIT teknik och kvarvarande folkfår en lönehöjning som är simpel för företag.
      Resten utan jobb som kommer bli allt fler när lågkonjuktur slår till kommer tvingas till kriminalitet när vårt gemensamma genom rå kapitalism och Nyliberalism
      Inte ser till hela folket.

      Rösta rätt rösta rött.

  5. Alexander

    Den som tittar i bloggen ser att tidigare var förutsägelsen att MP och V tillsammans skulle få 20 procent. Gäller det fortfarande?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det får vi se när valet är avklarat men att V kommer att växa tror jag att de flesta är överens om.

  6. Bergis

    Magdalena Andersson sa att migranterna som kommit till Sverige bör söka sig vidare till andra länder där det finns arbete och bostad åt dem. Och du fortsätter att skälla på Sverigedemokraterna. Jag fattar ingenting!!!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den trend jag förutspått kommer att bli tydligare ju närmare valet vi kommer Jonny.

      • Jonny Disenfeldt

        Även SVT/Novus säger motsatsen, C ner och M upp.

        Socialdemokraterna 28,6 procent (-0.9)
        Vänsterpartiet 7,6 procent (+0,1)
        Miljöpartiet 4,1 procent (-0,2)
        Moderaterna 23,8 procent (+2,5)
        Centerpartiet 8,9 procent (-0,9)
        Liberalerna 5,0 procent (-0,4)
        Kristdemokraterna 2,7 procent (-0,6)
        Sverigedemokraterna 16,5 procent (-0,3)

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har tagit del av den och noterat att SD backar helt enligt min förutsägelse – Sedan är min tro att det kommer att ske förändringar inom det borgerliga blocket till fördel för C och till nackdel för M innan valet.

  7. Bertil

    Intressant analys,
    Det lär vara väldigt svårt se hur det verkligen slutar.
    Men en sak är jag ganska säker på den kommande lågkonjuktur som kommer så kommer det bli ett h-vete bli sjuk eller arbetslös. Sen politik vi ser framgent oavsett konstellation har målet klart redan.

    Slå mot utsatta sänka trösklar därmed blir a-kassan ännu sämre för dessa och blir du sjuk räkna med att ditt slit har varit förgäves.

    Så illa ser jag politiken oavsett vilken regim det än blir.

    Jag kommer hålla mig till Vänsterpartiet vilket är enda chansen. Men jag hoppas på en stark socialism.

    Man kan hoppas att politiken Sossarna har nåt i bakfickan som får folket att ta rött. Gärna så gymnasten Kristersson gör en dubbel målbergare och sänks ordentligt.

    Vi kan även hoppas fler inser att SD är inget för den i hopplös situation utan att man ser till att ge spelaren Åkesson ett frispel så han får banditen med sig hem och hamnar utanför det politiska spelet.

    Tycker det senaste om begränsade vinster i Välfärden var ett steg i rätt riktning, men ska välfärden stärkas måste
    mer LOV bort och vårt gemensamma ta in mer skatter så den kan sköta åtagandet. Därmed går pengarna tillbaka till där de hör hemma.

  8. Leif Andersson

    Problemet är att V inte alls är ett passivt stödparti som när Göran Persson styrde. Löfven låter Sjöstedt och hans kommunistlakejer få alldeles för stort inflytande.

  9. Bertil

    Kan det uppkomna begränsning av vinster i välfärden det som avgör valet.

    Vi läser nu hur näringsliv och Nyliberaler spgarvförslaget. Men kommer Svenska folket såga förslaget.
    Om så ja då sågar man väl även sosseregim? Eller??

    Själv tycker jag vänstern ska lägga ord för att LOV ska rivas då blir det riktigt liv i luckan skulle jag tro.

    Men vad händer då sänker man rött ordentligt eller blir det tvärtom rött sänker
    Blåljusen.

    Ja mycket hänger nog på det globala läget inte minst Trump.
    Men det vore ju otroligt klämmigt om vinster i välfärden kunde begränsas och sossarna vinna makt.

    Man har bara hoppet kvar att nyliberal politik går mot sitt slut.

  10. Jan

    Finns dessvärre inte en chans att nyliberalen Annie Lööf ingår i en vänsterregering. Och L är för små för att det ska vara någon mening med ett samarbete. Det mesta talar för jämnt skägg mellan blocken. Ungefär som nu. Vilket innebär att det blir en Alliansregering med passivt stöd av SD.

    Kanske lika bra det? Sverige går en dyster framtid till mötes. De problem som tidigare sopats under mattan kommer nu upp till ytan. Då kanske det känns bättre att sitta i opposition?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min tro är att hon kommer att ingå i en S regering Jan om andra hållbara alternativ saknas.

  11. Leif Andersson

    Hur ser du på att din regering vägrar stödja Swedish Match mål i EU-domstolen att snus ska få säljas inom EU? Detta skulle ge nya arbetstillfällen i Sverige men Löfven & Co verkar bara intresserade av att skapa statligt subventionerade jobb där skattebetalarna får subventionera halvkriminella arbetsgivare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min övertygelse är att regeringen i det tysta gör allt de kan för Swedish Match. Därtill konstaterar jag att kommentaren inte har något alls att göra med ämnet i inlägget.

  12. Krister

    Skall S bilda regering med partier som de hånat och förtalat hela mandatperioden?
    Nej.
    Skall tex C och L förlåta?
    Nej.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min övertygelse är att den konstellation jag nämnt blir den som kommer att regera efter valet – Då därför att andra dugliga alternativ saknas.

  13. Brorson

    C och L ett gemensamt block? Och om detta ”block” + S inte når upp till 50 %, så blir ju denna extremt arbetarfientliga regering att bli beroende av SD för att få igenom sina förslag i riksdagen. Att C och L har lovat att inte ens ta emot passivt stöd från SD har du fått om bakfoten. Det har ju inte ens S lovat…

    Det är numera bara en handfull extremt extrema vänsterextremister på Aftonbladets ledarsida, som kräver att S inte ska lägga fram egna förslag om det finns minsta risk att de kommer att stödjas av SD. Detta förutsätter ju reella förhandlingar mellan S och SD, som skriver under formella avtal att inte stödja S i någon fråga, i utbyte mot …. ?

    Att S låter SD framstå som det enda vettiga partiet, som bryr sig om vad väljarna tycker? Hur tror du att det då kommer att gå i valet efter detta?

    Att ett av regeringspartierna, vid oenighet inom regeringen, ska ta stöd av oppositionen – utan att ens ta emot passivt stöd från SD – för att köra över de andra regeringspartierna var i alla fall någonting nytt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den risken ser jag som obefintlig Brorson – En regering bestående av S, C och L kommer alltid att få passivt stöd av MP och V.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det återstår att se Jonny – men med nuvarande opinionsläge för MP är det rätt troligt att de hamnar utanför nästa regering.

      • Olle

        Jag röstar inte S men S stiger lite i mina ögon utan MP.
        Om det i värsta fall skulle bli en S regering i framtiden så hoppas jag i alla fall den skulle bestå av enbart S utan MP och V för det blir bara ett kaos .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.