Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Charlotte Kallas OS-guld ett resultat av socialdemokratins folkrörelse Sverige.

Jag ska på inget sätt försöka tillskriva någon annan än Charlotte Kalla själv och den stab som finns runt henne framgången och guldet i dagens OS-lopp i Skiathlon – Detta trots att rubriken kan få många att tro så.

Kallas framgångar beror givetvis hennes egna hårda arbete och på hennes inbyggda envishet och dedikation att nå hela vägen fram till den absoluta toppen – Något som därtill betyder att man får lägga allt annat åt sidan för att koncentrera sig på en enda sak – Att uppfylla de mål man satt upp.

Det rubriken avser är det som utgör början på Kallas karriär och hennes möjligheter att komma till det läget att hon kunde fatta beslutet att satsa helhjärtat på att bli bäst i världen på att åka skidor.

Grogrunden till Kallas framgånger och till hela det svenska idrottsundret ligger i det Folkrörelsesverige socialdemokratisk politik skapat – Det Folkrörelsesverige som innebär att det finns skidspår att åka på, slalombackar att åka i och hockeyrinkar att spela ishockey på etc.etc.

Därtill på alla eldsjälar som i enlighet med doktrinerna som byggde Folkrörelsesverige solidariskt ställer upp och jobba idéellt för att andra ska få de bästa av förutsättningar för att utöva sin idrott.

En annan viktig byggsten är alla klubbar runt om i Sverige som tar hand om barn och unga och fostrar dem idrottsligt och på andra sätt – Klubbar som många gånger ställer upp och lånar ut utrustning till de barn och ungdomar som har föräldrar som inte har en ekonomi att klara av det på egen hand.

Just det sistnämnda är viktigt därför att det är det som gjort det möjligt för alla att utöva idrott på någorlunda lika villkor oavsett vilken samhällsklass de tillhör.

En sak oroar mig dock och det är att Charlotte Kalla och hennes generation kan bli den sista generationen i Sverige som har möjligheten att utöva idrott på lika villkor.

Den oron grundar jag på att idrott mer och mer tenderar att bli en klassfråga som ett resultat av att landets kommuner debiterar landet idrottsklubbar hallhyror och avgifter för att använda kommunernas idrottsanläggningar – Avgifter som klubbarna sedan debiterar sina medlemmar rakt av.

Därtill blir det färre och färre klubbar som gratis lånar ut sportutrustning som ett resultat av att de statliga och kommunala bidragen för inköp av sådan mer eller mindre försvunnit.

I min generation och när jag höll på med idrott betalade man en enda avgift till sin idrottsklubb – Medlemsavgiften. I den ingick förutom medlemskapet fria resor till tävlingar med allt som därtill hör och tävlingsdräkter att använda i samband med matcher och tävlingar – Därtill licenser och försäkringar mm.

I dag är det inte ovanligt att klubbarna förutom medlemsavgiften debiterar sina medlemmar träningsavgifter och tävlingsavgifter och därtill alla kostnader för att delta i tävlingar och för att ta sig till och från tävlingar.

Med en sådan utveckling hotas det vi idag kallar det svenska idrottsundret och tillsammans med den folkrörelsekulturen som socialdemokratin med våra förfäders hjälp byggt och alltid hållit högt.

Jag vill därför påstå att Folkrörelsesverige som vi känner det är hotat och att det hotet om dagens utveckling får fortgå kommer att förvandla det svenska idrottsundret till något mediokert och sällsynt.

Det jag vill är att vi på nytt skapar en anda som innebär att samhället gemensamt och solidariskt tar ansvar för det svenska idrottsundret och för återuppbyggnaden av det Folkrörelsesverige idrotten verkat i historiskt.

För mig är det en självklarhet att idrott och möjligheten att idrotta ska vara tillgänglig för alla på lika villkor!

Ska det bli verklighet måste stat och kommun sluta debitera landets idrottsklubbar hyror för landets idrottsanläggningar och därtill återinföra de bidrag till inköp av idrottsutrustning för utlåning som fanns när jag växte upp.

Ska det bli möjligt måste vi tillbaka till läget där landets företag solidariskt sponsrade landets idrottsklubbar utan att ställa krav på motprestationer därför att samhället förutsatte eller snarare krävde av dem att göra så om de ville ses som en del av samhällsbygget.

Därför anför jag avslutningsvis följande - Ska det svenska idrottsundret bestå är det dags att lägga egoism och girighet åt sidan och ersätta dessa med kärlek, solidaritet och alla människors lika värde.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

88 kommentarer

 1. Alexander

  ”För stunden behövs ingen sådan av den anledningen att det jag anfört i inlägget är helt korrekt”

  Nej, ditt påstående om nationers framgångar per capita är ju helt enkelt inte sanna. USA är bättre än Kina på de allra flesta områden trots 20-25% av befolkningen, Varför fortsätter du att hävda direkta osanningar? Du kan inte heller redovisa vilka kriterier som du anser vara avgörande för toppnivå. Det blir bara larvigt. Erkänn att du inte har koll och backa. Jag lovar att världen inte går undan för att du någon gång har fel.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Mitt påstående är oerhört sant Alexander och det finns åtskilliga länder runt om på vår jord som är och varit avundsjuka på hur det svenska idrottsundret kunnat uppstå och fortgå.

   • Anders

    Om du vill vara trovärdig måste du lära dig att argumentera med hjälp av fakta och tydliga belägg.
    Vilka länder är avundsjuka på Sverige?
    Du slänger ju bara ifrån dig grejer utan att ens specificera närmare…..

    USA är världens mest framgångsrika idrottsnation hur du än vrider och vänder på saken. Det är resultat och medaljer som räknas. En betydande andel av idrottarna är för övrigt svarta och kommer från fattig bakgrund men får ändå chansen, och lyckas -helt utan några folkrörelser och sossar som ska lägga sig i allt möjligt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag har både bott och verkat i många av världens länder Anders och Sverige har nästintill alltid väckt beundran hos de jag träffat och då inte minst det svenska idrottsundret.

     I det här läget behöver vi inte ge oss in i att debatera sakfrågan i detalj utan snarare nöja oss med att skaffa gehör för den ideologiska inriktning och därmed de åtgärder som går i takt med den.

     • Anders

      Det är just sånt där jag menar. Om du nu har verkat i ”många av världens länder” borde du väl åtminstone kunna lägga fram några konkreta exempel. Nä istället duckar du för de frågor som ställs ochl du vill flytta fokus istället för att diskutera sakfrågan. Det inger ingen större trovärdighet om man säger så. Synd kan jag tycka men det är ju bara du själv som förlorar på det.

      Det är möjligt att människor du träffat varit genuint imponerade…kanske var de bara artiga.
      Kanske är det så att ditt grundantagande är fel. Kanske hade det svenska idrottsundret varit ännu större utan några ”folkrörelser” och missunnsamma Jante-Sossar.

      Bevisligen går det att nå stora sportsliga framgångar på annat sätt och detsamma gäller samhället i stort.
      Kapitalismen och marknadsekonomi är det som skapat störst välstånd av de alternativ som finns.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Det första vi ska göra är att skaffa stöd för den ideologiska inriktning vi vill se i samhällsbygget – När det stödet finns är lösningen av sakfrågorna en självklarhet.

      Hur och varför har jag skrivit om många gånger varför jag rekommenderar dig att leta i min blogghistorik för att finna svaret.

 2. Alexander

  ”Mitt påstående är oerhört sant”

  Fast du har ingenting som backar upp det. Förutom din egen självgodhet.

  ”Det finns åtskilliga lander som är och varit avundsjuka”

  Det finns åtskilliga länder som per capita är bättre än Sverige. Trots avsaknad av socialdmokrati.

  Vilka är framgångsrikast, USA eller Kina? Tredje gången du undviker att svara.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Den som bemödar sig med att undersöka saken kommer att finna att jag har fog för saken och att som dig försöka göra en rent ideologisk debatt till en teknisk debatt i en sakfråga är den sortens handlande som raserat vårt gemensamma samhällsbygge.

 3. Alexander

  Anders

  Det finns åtskilliga länder som är framgångsrikare än Sverige per capita, förnekar du det?

  Är USA eller Kina framgångsrikast?

  ”är den sortens handlande som raserat vårt gemensamma samhällsbygge”

  Japp, det är mitt fel i kombination med Alliansen och SD. Du har ingen del i det, trots att du lämnade Sverige för din personliga tillfredsställelse.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Tittar vi på idrottens område så är Sverige precis så framgångsrika som jag anfört Alexander.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>