Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vänsterpartiets är ett extremt parti!

Att Vänsterpartiet likt SD framstår som ett extremt parti som inte är som alla andra partier har jag vetat länge men att de skulle vara så extrema som deras kongressbeslut påvisar är för mig en stor nyhet.

Anledningen – Vänsterpartiets kongressdelegater körde över sin egen partistyrelse och röstade igenom att V ska driva på för att skapa ett register där SCB uppdras att ta fram statistik på etnicitet och religiös bakgrund – För mig är ett sådant register första steget till ett rasifierat samhälle och en rasifierad brottsstatistik.

Motionärerna och delegaterna som drev igenom förslaget hävdar att registret ska användas för att samla in jämlikhetsdata vilket jag ser som ett rent utopiskt tänkande.

Därtill torde Jimmie Åkesson och hans partikamrater jubla när nu Vänsterpartiet av alla partier är det parti som öppnar för tillskapandet av den sorts etniska register SD strävat efter att upprätta under lång tid.

För egen del är jag starkt emot alla form av register som delar upp människor efter etnicitet och/eller religiös tillhörighet och bakgrund – Skapar vi ett sådant register blir nästa steg en registrering av sexuell läggning, politisk hemvist, hälsostatus och eventuella engagemang i politiska partier och föreningar av olika slag.

Hur Vänsterpartiet som påstår sig stå upp för alla människors lika värde kan komma med ett förslag som innebär att människor delas in i grupper och därmed tillmäts olika värde övergår mitt förstånd.

Med det sagt så framstår det klart och tydligt att Vänsterpartiet fortsatt har långt kvar innan man blir ett politiskt parti med stabilitet och en långsiktig politisk idé om hur samhällsbygget ska se ut.

Trots Jonas Sjöstedts svidande kritik gentemot S om att S och Stefan Löfven sviker sina väljare när de aviserar att de kan tänka sig att bilda regering med hjälp av C och L står en sak helt klar – Det beskedet beror på att Vänsterpartiet som parti inte är ett parti man kan lita på i ett eventuellt regeringssamarbete.

Att Löfven i det läget öppnar för samarbete med partier han tror sig kunna lita på ter sig därför naturligt – Alldeles speciellt så då Vänsterpartiet bestämt sig för att lägga första stenen i bygget av ett rasifierat samhälle.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

78 kommentarer

  1. Bertil

    Registrering sker redan idag på många sätt. Dennfria marknaden har sitt grepp över oss.

    Tänk er t.ex tiggarna varför som moderaterna förbjuda det. Visst är det bättre att de söker tillstånd registreras och den vägen kan man sedan sätta press på de länder de kommer ifrån att jobb eller sociala stöd utbetalas så de slipper tigga i en Värld där miljardärer
    Får allt mer.

    Sen att all registrering är ett dilemma och
    gör oss utsatta är ett oerhört svårlöst dilemma.
    Samtidigt som vi av det via en välfärd även får service och hjälp.

    Så vad ska man säga om vänsterpartiet
    Man utmanar skapar debatt.
    6-timmars arbetsdag är även det ett provocerande förslag i en tid när högern vill sänka trösklar för att skapa jobb.
    Då kommer vänstern med det hemska att jobben skapas genom att minska arbetstiden.
    Faktiskt rätt bra nån går emot de slentrianmässiga politiska utspelen där målet är att utsatta grupper alltid får betala priset.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad gäller införandet av registrering av etnisk och religiös bakgrund står jag för varje ord jag anfört Bertil.

      Därtill driver jag som Socialdemokrat frågan om både 6-timmars arbetsdag och en basinkomst och ska den saken bli verklighet går det aldrig att driva den sortens frågor via V som i allt övrigt är ett extremt parti med extrema åsikter.

      • Bertil

        När väljarna inte känner igen socialismen
        Och borgarna får ta över och extremt försämra sociala skydd frysa statsbidrag till landstingen. Sluta bygga bostäder så priserna skenat och bostadsbrist uppstått. På det har man omvandlat hyresrätt till bostadsrätter.

        Ska vi tala om extremt så tycker jag vi ska sätta den etiketten på Alliansen.
        Vem skulle aceptera en försörjningsinkomst som sänks med över 30% i ett slag. Eller vem skulle bland höginkomsttagarna godkänna att fallskärmen beskattas med 100%

        Arbetslösa fick sin försäkring i ett slag försämrad med över 30% vilket lett till stora löneskillnader där lågavlönade får allt sämre löneutveckling.
        Sjuka som utförsäkrats.

        DET OM NÅGOT ÄR EXTREMT.

        Vad har vänstern fått igenom i politik
        Jo små små förbättringar som är närmast osynligt i plånboken.

        Så snacka om vänstern är ett extremt parti då har man fanken ingen koll vad Alliansen genomförde.

        Sossarna har blivit ett högerparti med lama visioner man vågar ju för attan ingenting längre och de som sitter i toppen är välgödda kapitalister.

        Löfven säger ett men sen händer inte ett skvatt. Många av de övriga är rädd om sina jobb för det ger så bra lön.

        Jonas han är ärlig och tycker han har för hög lön jämfört vad pensionärer får.

        Sossarna kommer försvinna som parti om man inte ryter till och står hårdare för skattehöjningar där pengar finns.

      • Michael Rönnlund

        Anders – Hur kan du påstå att som du gör – Därtill driver jag som Socialdemokrat frågan om både 6-timmars arbetsdag och en basinkomst och ska den saken bli verklighet går det aldrig att driva den sortens frågor via V som i allt övrigt är ett extremt parti med extrema åsikter.

        Vilka andra extrema åsikter från Vänsterpartiet är det du ondgör dig på? Om du påstår att V är ett extremt parti med extrema åsikter tala då om vad som du ser som extremt. Det enda extrema du beskrivit i din blogg som jag även håller med om är ett register där SCB uppdras att ta fram statistik på etnicitet och religiös bakgrund.

        Att som du gör plocka ut ett förslag och påstå att hela partiet och dess politik är extremt är inget annat än populistiskt och ett försök rättfärdiga Socialdemokraternas planer på att regera med Liberalerna och Centern och svartmåla Vänsterpartiet. Den här bloggen kan jag inte kalla för något annat än politiskt fulspel och populistiskt. Tror inte ditt parti vinner på såna bloggar i nästa val.

        Här är en intervju med Jonas Sjöstedt (V) där han svarar på frågor från SVT:s tittare, jag hittar inget extremt alls i hans svar och i stort sett alla aspekter på politik tas upp.

        https://www.svt.se/nyheter/inrikes/jonas-sjostedt-chattade-med-svt-s-tittare – ett axplock –

        Pensionär: Vad vill ni göra åt den orättvisa skatten på pensioner.
        Jonas Sjöstedt: Hej, Vi vill ha samma skatt på pension som på lön. Vi börjar med att sänka skatten för dem med låga pensioner.

        Björn: Anser V att ränteavdragen bör minskas eller kanske helt slopas? Det är ju inte rimligt att staten subventionerar köpa av t.ex. båtar och bilar genom att ge tillbaka 30 % av räntekostnaden. Många tror att ränteavdragen enbart gäller bostadslån men så är ju inte fallet.
        Jonas Sjöstedt: Hej Björn. Vi tror på en stegvis minskning. Det är möjligt att de kan tas bort helt på mycket lång sikt.

        Siri: Tycker du att vi ska bedriva värnplikt i Sverige? Om ja, varför, och om nej, varför inte?
        Jonas Sjöstedt: Ja, vi vill ha värnplikt. Alla tjejer och killar ska mönstra och erbjudas att delta i militär eller civil värnplikt.

        Anki: Är det inte dags att införa 6 timmars arbetsdag som heltidsnorm. Den tekniska utveckling och automation och effektivisering borde väl leda till detta?
        Jonas Sjöstedt: Anki, det är vårt mål. Vi har redan börjat genom olika försök i bland annat Göteborg och Umeå. Vi kan dela på arbetet och livet är mer än arbete.

        Mikael: Hej! Jag kan tycka att en del saker i din politik är bra men vad jag har hört är ni mot vinstdrivande friskolor och gymnasium, stämmer det? Är inte så insatt.
        Jonas Sjöstedt: Vi är emot vinster i skolan, överskott ska återinvesteras. Skolor ska bedrivas för elevernas bästa, inte för ägarnas vinster.

        Åke Karlsson: Varför vill Vänsterpartiet ta bort rut- avdraget i städ – och hemservice är 71 procent av egenföretagarna är kvinnor och 17 000 jobb det skapats som är vita jobb nu riskerar dom bli svarta jobb?
        Jonas Sjöstedt: RUT nyttjas flitigast av dem med höga inkomster, men betalas av oss alla. Genom att satsa pengarna på välfärden får vi fler jobb och mer rättvisa.

        Var är det extrema Anders?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I inlägget har jag talat om vad jag ser som extremt Michael och i andra inlägg om annat som jag ser som extremt – Titta bara på hur Umeås vänsterpartister frångår ingångna avtal och röstar emot saker de själva varit med om att bestämma så ser du vad jag menar.

      • Bertil

        Håller inte med dig i det svaret.
        Vänsterpartiet är inget extremt parti.
        Bara för att man ger stöd till de mest utsatta så är man inte extremt.
        Däremot provocerar man med motsatser.
        Vilket jag tycker är bra.
        Extremt är inte minst moderater när de slår mot utsatta, de både provocerar och genomför politik som slår mot utsatta.

        Vänstern lär aldrig kunna genomföra 6-Tim arbetsdag, men det förvånar inte om det sker i framtiden med ett annat parti.
        Kanske sossarna i bästa fall.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          V är inte extrema i allt de föreslår och vad gäller de förslagen samarbetar vi allt som oftast med V – I andra frågor är man mycket extrema och det är det som är Vänsterpartiets akilleshäl om man vill vinna större stöd bland väljarna.

    • Petter

      Bertil, vi är redan registrerade på facebook vi som är med där. Både politiskt och vad vi är intresserade av. Har inget att dölja så vem bryr sig. Facebook vet också var man är och det är ju bra om man blir vilse i pannkakan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ligger på den vänstra sidan av S så långt är vi helt överens Alexander – Men trots det är det i de flesta frågor ljusår mellan min uppfattning och den som råder i V.

    • Bertil

      Jag och Anders åsikter även om vi inte alltid har samma åsikt ligger närmare den grund som socialismen vilar på.

      Man kan dock säga att både socialdemokraterna men även vänsterpartiet tvingats gå mer mot höger.

      C, L, har även de gått mer mot höger och M ligger stadigt kvar i sin gamla högerpolitik där man alltid slagit mot den som ligger, alltid gynnat kapitalet och alltid stått på storföretagens sida.

      En eloge till M är väl just att de alltid varit lika konsekventa.
      Tyvärr har Sossarna inte klarat den uppgiften. Inom socialdemokratin har massor infiltrerade högeranhängare smugit sig in. Många av dessa har sen fått höga poster inom Svenskt Näringsliv.
      Att ex:M smugit sig in i viktiga socialdemokratiska grejer syntes inte minst 2006 När man t.o.m. Fick in propaganda i Fackföreningarnas medlemstidnigar, hur det kunde ske utan att höga fackliga företrädare reagerade har jag än idag inte förstått.
      Detta var sedan grunden för att slå sönder a-kassan arbetarskydd medlemskapet o.s.v.
      Redan då var det som att Socialdemokratin bestämt sig till underkastelse, partiledningen vill bli mer höger.
      Att en moderat blir sosse sker aldrig men att en sosse blir moderat skedde kontinuerligt från 80-talets slut.
      Det banade även väg för att Sossarna lämnade den riktiga arbetslinjen år -90.

      Sen höger tig makt 2006 har ordet arbetslinje varit en bluff.
      hur länge den bluffen pågår utan att avslöjas vet inte jag. Jag ser dock inget hopp så länge socialdemokraterna är så höger som de är idag.

  2. Brorson

    Tycker det är en ren oförskämdhet påstå att V skulle vara mer extremt än Mp, som har förhalat åtgärder mot extremism i islams namn. Forss vet tydligen inte att imamer, som har försökt bemöta extremisternas falska läror, har blivit dödshotade? Vågar de då göra vad vi rimligen kan kräva av dem, nämligen hålla rent från våldsläror i de svenska moskéerna?

    Muslimska kvinnor trakasseras våldsamt om de inte till punkt och pricka rätta sig efter ”religionspolisernas” klädkoder. Och det är ur dessa kretsar, som förre bostadsministern Mehmet Kaplan, mp, hämtades och drev sin valrörelse.Till följd av detta är Sverige idag en rekryteringsbas för terrorister, med över 300 svenska IS-krigare, som har hållit sexslavar och våldtagit i Irak. Jag tvivlar inte att det huvudskligen var kvinnliga V-medlemmar, inte minst med invandrarbakgrund, som drev fram det klarsynta kongressbeslutet. De vill ha rätt att vistas utomhus utan att vara livrädda.

    Jag har noterat att det ligger klart rasistiska motiv bakom gruppvåldtäkterna mot svenska kvinnor. där gärningsmännen tillhör vissa etniska grupper. Genom dessa överfallsgruppvåldtäkter hånar dessa män oss svenska män, som inte skyddar ”våra” kvinnor bättre. Jag har delgivit denna iakttagelse till en socialarbetare, som har arbetat med invandrare, och hon tvivlade inte ett dugg på vad jag sade, men svarade att det är ännu värre för muslimska kvinnor: De gruppvåldtas som bestraffning för att de är ”syndare”. Det är precis samma beteende som i Egypten efter den arabiska våren. Trakasserierna och våldtäkterna mot kvinnor med vänsteråsikter eller allmänt västerländska ideal blev slutligen så omfattande att militären ingrep och återinförde militärdiktaturen.

    Du motarbetare kraven att kartlägga i vilka kretsar som dessa avskum gömmer sig. Du glömmer att det inte bara gärningsmännens etnicitet kommer att registreras, utan även brottsoffrens. Jag kan inte tänka mig att någon enda vänsterpartist vill att dessa register ska bli offentliga, så att vem som helst kan se vilken etnicitet X och Y har. Det kommer säkert att bli dubbla hemligstämplar. Vad du är motståndare till är statistiska uppgifter, som både brottsbekämpare och forskare behöver.

    Som vanligt agerar du valarbetare åt SD, i detta fall genom att utpeka V som ett extremistparti. Anledningen till att S inte vill ha med V i en S-ledd regering är inte, som du tror, att V inte är att lita på. Anledningen är att det fortfarande finns en stor misstänksamhet mot V bland gamla S-väljare.Min erfarenhet av V är att det är ett alltför pålitligt parti, d.v.s att vänsterpartister har alltför svårt att överge gamla dogmer – vilket snarare är ett hinder för samarbete än det du påstår.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten där allt som anförs får stå för dig Brorson.

  3. Krister

    V vill ha ett register av en helt annan anledning.
    Det tycker jag att du skulle förklara seriöst.
    Dom vill ha det för att få faktaunderlag för diskriminering.
    Som du beskriver det är det rent felaktigt.
    Det säger jag som stödjer SD.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag beskrev det som kortast men ett register innebär därtill de saker jag anfört och att V inte tänker längre än näsan räcker förskräcker.

  4. Anders

    Att vänsterpartiet består av en samling opålitliga människor är inget nytt men vad är det som är så farligt med en rasifierad brottsstatistik?
    Vi vet redan att olika etniska grupper är överrepresenterade när det gäller viss brottslighet.
    Politiker har hittills försökt förneka att så är fallet och har stoppat alla försök att forska och kartlägga problemet ordentligt.
    Det i sig är mer oroväckande än någon kartläggning. Vi förekommer alla redan i olika register.

    Ska man kunna bota en sjukdom måste läkaren få göra en ordentlig undersökning och ställa rätt diagnos.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den största delen av dagens samhällsproblem stavas inte etnicitet utan segregation och utanförskap – Ska de problemen lösas måste andra åtgärder än register som registrerar etnicitet till.

      • Anders

        Min uppfattning är att register är en del av lösningen. Segregation och utanförskap tycks hänga ihop med vissa etniska grupper. Andra etniska grupper lyckas nämligen etablera sig i det svenska samhället betydligt snabbare och är underrepresenterade i brottsstatistiken. Man kan hantera sådan fakta på två sätt. Antingen går man till botten med saken och försöker se sambanden eller så drar man på sig skygglapparna och låtsas som ingenting. Alternativ två fungerar bara en kortare tid och tittar man rent krasst på hur debatten i stort förändrats de sista åren så har allt fler partier anammat SD:s retorik.
        Om 5-10 år kommer inte någon att höja på ögonbrynen för den här typen av register och forskning.

        Du har såklart rätt i att det till stor del handlar om segregation och utanförskap, men det i sin tur är ett resultat av socialdemokratisk politik som massproducerat bidragstagare på löpande band. Grunden till utanförskapet lades redan när det sk. miljonprogrammet byggdes och lanserades.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi kan lösa segregation och utanförskap helt utan register Anders – Den löses bäst genom att följa de metoder belgiska Mechelen använt sig av.

  5. Bertil

    Jag må faktisk säga det är mycket väsen lite ull i våra Svenska företag.
    Nu gnälls det om utflyttningsskatt förr var det om 3:2 regler som regering ville skärpa. Det gnälls på fria vinstuttag i välfärden som sossarna med Vänstern
    Föreslagit . Man hotar och gnäller hela tiden.

    Men när jobbskatteavdrag genomfördes och sjuka utförsäkrades arbetslösa fick sämre a-kassa som i sin tur sänkte låglöner, då myste man.

    De arbetslösa,sjuka hade ingen media de ägde som de kunde skrika sin frustration i.

    Nä jag stöder vänstern bär de kommer med det höger tycker är kontroversiella förslag ja även sossarna gnäller på vänstern när de vill fördela arbete och
    De samlade ekonomiska resurserna mer.

    Kalla det extremt eller vad ni vill, men man kan inte som sossarna komma med att man stoppat stupstocken i sjukförsäkring sen mygelvägrm lika förbenat utförsäkra för att spara på sjuka.

    Vi behöver mera av det extrema annars tar Nyliberslwrna allt för oss.
    De behöver bara sänka på ögonbrynen minsta lilla så springer sossar och högerpartier lång väg för att trösta dem med mera slag mot utsatta.

    Rösta rött ju rödare ju bättre , sluta mesa på ska det gå åt helsefyr ska alla med.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bästa sättet är att rösta på de företrädare som står för en sund socialdemokratisk politik Bertil – Ett register över etniskt ursprung och religiös bakgrund är början på en fasansfull rasifiering av vårt samhälle.

  6. Alexander

    Från dagens VLT:

    ”Äldre ligger och dör nerbajsade och rapporter slängs i papperskorgen”

    Socialdemokratisk politik ger resultat på alla plan i samhällsbygget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag både tror och vet att politiken aldrig bestämt att det ska vara på det sättet Alexander – Skulden till det bör du leta hos utföraren och hos de tjänstemän som leder den verksamhet som står för utförandet.

      • Anders

        Politiken har visst bestämt att det ska vara på det sättet. Inte rent ut, men de har möjliggjort en sådan situation och sedan tittat på utan att agera och det är precis lika illa.
        Visst kan du skylla på enskilda utförare och tjänstemän, men politikerna är ytterst ansvariga i slutändan! Det är de som lägger ribban, skapar regelverket och lägger budget som utförarna måste förhålla sig till. De måste givetvis även följa upp och korrigera när så behövs och det har de ju inte heller gjort. Som jag ser det handlar det om ett systemfel som inte ens dina partikamrater är intresserade av att rätta till.

        Man kan ju tycka att de senaste decenniernas skandaler skulle få några politiker att lyssna och skärpa regelverket men inte ens det har de gjort.

        Ja vi har t om en sådan situation att politikerna inte ens vill lagstifta om att äldre ska få rätt att vistas ute i friska luften. Något som interner på våra fängelser och intagna på rättspsykiatriska kliniker har rätt till – varje dag dessutom. Vad är det för parti du företräder Anders Forss?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att förhållandena i äldrevården måste bli bättre är vi överens om – Övriga kommentarer överflödiga och varför har jag skrivit om många gånger.

          • Anders

            Jag vet att frågan har varit uppe sedan åtminstone slutet av 80-talet, så det har funnits gott om tid att lägga om kursen. Företrädare för socialdemokraterna har konsekvent sagt blankt nej och vill vare sig utreda eller ens diskutera saken. Säga vad man vill om socialdemokraterna, men i den här frågan har de varit konsekventa i flera decennier. Men det visar tydligt att de floskler du kör med om ”alla människors lika värde” bara är just floskler som man inte kan finna belägg för i den faktiska politik som socialdemokraterna bedriver.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag jobbar envetet på för att den typ av socialdemokratisk politik jag står för ska vinna starkt stöd – Det kommer den att göra och när så är fallet så blir det mycket verkstad och lite snack och därtill inga floskler.

  7. Michael Rönnlund

    Dagens socialdemokrater är socioekonomiskt ett extremt parti. Det är inte Vänsterpartiet som står upp för ett Sverige för alla och inte bara de rikaste.

    Denna diskussion i aktuellt visar tydligt vart socialdemokraterna är på väg – Göran Greider (S) är orolig över att socialdemokraterna gått åt höger och att Sverige har blivit ett skatteparadis. Stig-Björn Ljunggren som är en höger sosse säger i samma diskussion om inkomstklyftorna: ”Alla ska inte ha det lika perfekt”

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ar-sveriges-stora-inkomstskillnader-ett-problem

    Ett bra exempel på hur socialdemokraterna prioriterar i sin budget att alla inte ska ha det lika perfekt är när man försvarar att rika villa- och bostadsrättsägare ska fortsätta få sina skattelindringar (bidrag) på i det närmaste 50 miljarder i ränteavdrag och ROT/RUT. Hyresgäster får 0 kronor i ränte- och ROT-avdrag.

    https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/rika-far-mest-av-statens-30-miljarder-i-ranteavdrag

    http://www.dalademokraten.se/opinion/ledare/rot-framforallt-bidrag-till-hogavlonade-i-villa

    Att årligen subventionera rika villa- och bostadsrättägare med 50 miljarder är nästan 10 miljarder mer än vad hela rättsväsendet inklusive polisen kostar i år, det är 2 miljarder mer än utgiften för hela försvaret samt samhällets krisberedkap under 2016.

    Att fördela skattemedel på ett sådant socioekonomiskt orättvist sätt kan bara beskrivas som extremt.

    Socialdemokraterna har gått till höger på den politiska skalan och även Stefan Löfven kallar dagens socialdemokrater för ett borgeligt mittenparti. Kan även läsas här –

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/QV9qx/sjostedt-har-guldlage-nar-sossarna-gar-at-hoger

    Jonas Sjöstedt påstod också att Socialdemokraterna drar sig högerut. Det måste man nog ge honom rätt i. Trots att S-väljarna definierar sig som vänster säger Stefan Löfven allt oftare att han leder ett mittenparti.

    Det ivriga uppvaktandet av av framför allt Liberalerna och Centern om samarbete över blockgränsen måste tolkas på samma sätt. S rör sig högerut.

    Det är Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiets gyllene chans. Det finns vänsterväljare i Sverige. Och de kanske vill lägga sin röst på ett parti som kallar sig vänster. Och inte hävdar att det är ett mittenparti.

    Denna diskussion i aktuellt visar tydligt vart socialdemokraterna är på väg – Göran Greider (S) är orolig över att socialdemokraterna gått åt höger och blivit som han säger att Sverige har blivit ett skatteparadis. Stig-Björn Ljunggren som är en höger sosse säger i samma diskussion om inkomstklyftorna: ”Alla ska inte ha det lika perfekt”

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ar-sveriges-stora-inkomstskillnader-ett-problem

    Håller med om att förslaget om att ett register där SCB uppdras att ta fram statistik på etnicitet och religiös bakgrund är i mina ögon extremt och felaktigt.

    Jag röstar dock på V även i fortsättningen då de är det enda parti i Sverige idag som vill se ett ekonomiskt rättvisare samhälle.

    Socialdemokraterna vill inte ha ett ekonomiskt rättvisare samhälle utan de tycker som Stig-Göran Ljungren säger ”Alla ska inte ha det lika perfekt”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi är helt överens om att dagens socialdemokratiska politik ligger allt för långt till höger för att vara helt i min smak – Det är av den anledningen jag försöker flytta partiets politik till vänster genom att jobba för ett återinförande av den politik vi drev under Erlanders och Palmes dagar.

      Trots det är en röst på V inget alternativ för mig och då av just den anledning jag anfört i inlägget – V är ett extremt parti som inte är som alla andra partier – Därtill ett parti där inslagen väg kan ändras över en natt.

    • Bertil

      Som vanligt Michael Rönnlund så är dina inlägg suveräna. Du skriver det man vet men inte får fram i text.

      Tack för dina inlägg.

  8. Per Kjellén

    Men sex timmars arbetsdag?

    Om det är så, att den frågan skall lösas av arbetsmarknadens parter, så är den väl redan löst?

    Jag vet att det finns individer som redan nu har sextimmars arbetsdag efter överenskommelse med sin arbetsgivare (Den omtalade Toyotametoden har jag hört visar att produktiviteten på sex timmar är densamma som på åtta timmar). Problemet är alltså inte en sänkning av lönen utan faran att de som fortsätter att arbeta åtta timmar kommer att kräva skillnad mellan lönerna för sex och åtta timmar.

    Vill inte Socialdemokraterna också ha sextimmars arbetsdag?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För egen del står jag för den lösning jag anför i inlägget och det är den lösningen jag arbetar på att skaffa stöd i partiet för.

  9. Michael Rönnlund

    Återigen använder du en klatschig och populistisk titel till din blogg. Du plockar ut ett exempel på 1000-tals förslag från V kongressen och använder det för att påstå att V är ett extremt parti.

    Vilket bottenmärke Anders. Om du vill verka trovärdig i din politiska gärning bör du se till ett partis totala åsikter och inte plocka ut ett förslag och utifrån detta sätta stämpeln extrem.

    Håller med om att det förslag du beskriver är extremt och något jag inte vill se förverkligat men att påstå att partiet är extremt utifrån ett förslag är även det extremt och populistiskt.

    ”Vänsterpartiet som parti inte är ett parti man kan lita på i ett eventuellt regeringssamarbete. Att Löfven i det läget öppnar för samarbete med partier han tror sig kunna lita på ter sig därför naturligt

    Budgeten är viktig få igenom för en regering, utan budget ingen regering.

    Vänsterpartiet har från 2014 hjälpt regeringen få igenom sin budget och ställt krav på ekonomiska reformer som hjälper de ekonomiskt svagaste i samhället.

    Detta verkar du som självpåtagen vänster sosse idag fnysa åt och ser istället fram emot att samarbeta med Liberalerna och Centerpartiet?

    Kan du som självpåtagen vänster sosse förklara vad du gillar mer hos Liberalerna och Centerpartiets politik när man jämför med Vänsterpartiet?

    Är det att Liberalerna i sitt valmanifest 2018 vill sänka skatterna för de 10% rikaste i Sverige? De rikaste i Sverige har aldrig varit rikare och ett parti som vill göra dem ännu rikare vill socialdemokraterna regera med. Säger det mesta hur långt till höger ni sossar gått.

    Är det för att Centerpartiet vill avskaffa turordningsreglerna LAS på den svenska arbetsmarknaden? Tycker du att det bra att den som är hemma med barn ofta eller den som är ensamstående förälder eller sjuk sägs upp först?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det förslag jag plockar ut är ett förslag som verkligen sticker ut och som om det skulle bli verklighet gör det jag anför i inlägget.

      När man bedömer ett politiskt parti ska man självfallet alltid titta på helheten och det gör jag – Det innebär på inget sätt att det går att bortse från förslag som är extrema vilket ett register över etnicitet och religiös bakgrund är.

      Mycket hade jag kunnat svälja vad gäller V men att V ska profilera sig som det parti som står för en rasifiering av Sverige hade jag aldrig förväntat mig.

  10. Brorson

    Nu har även Lennart Holmlund hoppat på Vänsterpartiet med beskyllningar för gammelkommunism och helt osanna påståenden om att den registrering som V föreslår skulle vara olaglig enligt personuppgiftslagen. Detta påstående stödjer han på ren desinformation från en anställd vid SCB. Som f.d. kommunalråd borde Holmlund veta att en enskild anställd inte kan uttala sig för myndigheten utan en särskild delegation.

    Först ett viktig påpekande. Personuppgiftslagen gäller alla personregister, även hos privata företag och ideella föreningar. Om denna lag skulle tillämpas lika även för myndigheter som för privata, skulle många myndigheter inte kunna fullgöra sina uppgifter. Däför finns ett stort antal undantag, som anges i lagen. Det syfte som V har uppgivit är alltså tillåtet enligt lagen. Dessutom kan regeringen bevilja ytterligare undantag.

    Offentlighetsprincipen gäller inte, utan sträng sekretess gäller undantagslöst för alla uppgifter om enkskilda personer..Däremot får avidentifierad statisk offentliggöras. Om personer med viss hudfärg är mer utsatta för diskriminering än andra, är det tillåtet att bevisa detta med offentlig statistik. Vad jag förstår kan bara rasister ha något intresse av att dölja omfattningen av diskriminering p.g.a hudfärg eller etnicitet.

    Vad sedan beträffar etnicitet och brottslighet, så omfattas inte det av V-förslage. Men sådana undersökningar har gjorts i Norge. Den senaste undersökningen visar kraftigt minskad brottslighet, även av våldtäkter jämfört med den näst sista undersökningen. Förklaringen är att man har fått en så god bild av gärningsmännen, så att motåtgärder ha kunnat sättas in redan innan de dragits in i denna form av brottslighet.

    Om det nu är så enkelt, som Anders Forss tror, att våldtäkter kan förebyggas med saft och bullar, så kan det ju vara bra att veta vilka halvkriminella ungdomsgäng som ska bjudas in till bullfesten, så att de kommer på bättre tankar. Även om cxemplet är något överdrivet, så är det väl en god idé förebygga brotten, innan de begås?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det Lennart anfört får stå för honom Brorson – För egen del står jag för det jag anfört i ärendet.

      En sak är helt klar – Det register V vill införa är starten på en rasifiering av Sverige på alla plan.

      • Krister

        ”Det register V vill införa är starten på en rasifiering av Sverige på alla plan.”

        Det är inte sant.
        De vill ju ha registret för att MOTVERKA diskriminering.
        Motsatsen kan ju vara att ÖKA diskriminering.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag vill påstå att förslaget i förlängningen kommer att få motsatt effekt och det är det jag anför i inlägget.

  11. Erik white

    Så ditt förslag att hyresvärdar ska samla in etnicitet och sen endast hyra ut enligt Sveriges snitt är inte aktuellt längre?

    Du har ju haft många värre idéer än vänsterpartiet har.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig föreslagit det du anfört ovan Erik så i denna kommentar är du helt ute och cyklar.

      • Erik White

        Så du har inte skrivit:
        ”Riksdagen bör genom lagstiftning och riktlinjer ge landets kommuner ansvaret för att se till att segregationen bryts – Detta genom att lagstiftningsvägen se till att både kommunala och privata hyresvärdar tvingas att se till att befolkningen i alla deras bostadsbestånd utgör samma mix som samhället i stort.”

        http://blogg.vk.se/andersforss/2016/05/21/attackerna-pa-blaljus-personal-maste-tas-pa-allvar-och-stoppas/

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du läser det inlägget och övriga inlägg så ser du att allt jag vill göra är att införa en ordning som följer den i belgiska Mechelen.

          • Brorson

            Den ordningen är att svarta låginkomsttagare inte får hyra lägenhet i Mechelen. Däremot vit medelklass med höga inkomster. Och förvisso har Forss själv tidigare lagt fram liknande förslag. Då handlade det om tvångsförflyttning av invandrare från bostadsområden med många invandrare. Men var får mörkhyade invandrare egentligen bo, om de nekas hyra i vissa områden? Var får de bo, som nekas hyra en lägenhet i Mechelen? Ingenstans, om alla följer exemplet.

            När V vill synliggöra den dolda rasismen för att bekämpa den, vill Forss ha mörkläggning, Vildsinta angrepp mot V för att dölja att Forss driver V-politik i andra sakfrågor. Detta är ju direkt ohederligt. Och på tal om etnisk registrering, så försökte ju Forss själv få ut uppgifter från kommunen om vilka medlemmar i Somaliska föreningen, som låg bakom beslutet att stödja V:s 1 maj-demonstration.

            Du uppgifter Forss försökte få ut från kommunen omfattades emellertid av sekretess. Man förstår ju att Forss själv vill vara ”den vita hövdingen” för alla invandrare, men så hade somalierna fräckheten att stödja ett annat parti och dess företrädare. Annars är det ju bara rasister, som försöker koppla ihop etnicitet och politiska åsikter till vänster,

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den ordning du för fram är inte den ordning som råder i Mechelen Brorson – Skulle det vara som du påstår skulle Mechelen vara oerhört segregerat vilket det inte är därför att det är motsatsen – Dvs. en stad med en bra mix i de allra flesta bostadsområden.

          • Jonny Disenfeldt

            Dvs exakt det Erik White påpekar – ”att hyresvärdar ska samla in etnicitet och sen endast hyra ut enligt Sveriges snitt ” …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är inte vad det innebär Jonny – Studera hur man gjort i Mechelen så ser du att man använt sig av helt andra metoder.

          • Brorson

            ”…en stad med en bra mix i de allra flesta bostadsområden.”

            När Vänsterpartiet vill synliggöra den dolda rasismen, vill du ha ”en bra mix” byggd på ett rasifierat” urval av bostadssökande. Om det redan finns för många med fel, ras, hudfärg etnicitet, eller religion ska de inte få en lägenhet. Det är ju så man gör i Mechelen. Vad du än säger.

            Dina angrepp mot V är som ett litet barn, som skyller på någon annan ”Det var inte jag. Det var han”. Ja det finns skillnad mellan dig och V. Du är ännu värre. Det är mycket du försöker dölja. Varför avslöjar du inte dina kunder, som du hjälpte att smita undan skatt? Och nu vill du inte synliggöra de dolda rasistiska strukturerna – eftersom sådana avslöjanden skulle omöjliggöra dina problemlösningar.

            Beklagar. Man kan inte ”mixa” folk som du vill, utan att någon diskrimineras. Vill man ha samma grannar som i den afrikanska byn, har man rätt till det. Vill man att ens barn ska gå i samma muslimska friskola som grannars ungar, har man rätt till det.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag vill ha bostadsområden som helt saknar segregation och där alla lever i stark symbios med insikten att alla människor är lika mycket värda.

  12. Alexander

    Anders

    Så Anders Teljebäck/Solveig Nilsson och Socialdemokraterna har inte skuld i det som beskrivs om de kommunala äldreboendena?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De kan säkert ha del i skulden men knappast den direkta skulden då de själva inte jobbar eller chefar över den aktuella verksamheten.

  13. Brorson

    Du slänger invektiv omkring dig. Du gör dig enbart löjlig. För att ta som exempel hyresvärdar som diskriminerar bostadssökande p.g.a. hudfärg eller etnicitet, så går det aldrig att komma åt dem med fortsatt mörkläggning. De ändrar sig snabbt, om de ser risken att bli anmälda och hyr ut till just den personen och fortsätter att diskriminera alla andra.

    Du kan inte motverka ”rasifiering” genom mörkläggning. Rasister kan få fram alla uppgifter, som behövs för att upprätta illegala register om etnicitet och en massa andra uppgifter ur offentliga register. Svenskarna torde vara världens mest registrerade folk, och det gäller givetvis även alla invandrare som vistas legalt i landet. Skillnaden är bara att det endast är rasisterna själva som har tillgång till sina register, som kanske redan finns.

    Utländska kriminella ligor planerar sina brottsturnéer i Sverige med hjälp av offentliga register. de vet sina offers ålder och om de bor ensamma och om de har grannar.

    Däremot vistas c:a 50.000 personer illegalt i Sverige. De ljuger om vilka de är, varifrån de kommer och hur gamla de är. De byter pass med varandra. Givetvis är brottsligheten bland dessa illegala skyhögt högre än hos legala invandrare, men okontrollerade rykten sprids om bovarnas härkomst. Liknande signalement återkommer i rapporterna om överfallsgruppvåldtäkterna. Personer med den etniciteten har fått avslag på sina asylansökningar i alla rättsinstaser, men de fortsätter att bråka och naiva svenskar driver kampanjer för att just de ska få stanna

    Fattar du inte att legala invandrare med samma etnicitet blir misstänkliggjorda av all mörkäggning?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att kontrollen på vissa områden behöver skärpas för att säkerställa att diskriminering inte sker är ingen anledning eller skäl till att införa ett register i enlighet med V:s förslag.

  14. Alexander

    Anders kastar skit på alla partier för att sedan föreslå att de ska vara stödhjul åt en socialdemokratisk regering.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den uppfattningen står för dig Alexander – För egen del har jag en annorlunda syn på saken.

  15. Bengt Svensson

    Paragraf 19 i personuppgiftslagen ger SCB rätt att samla statistik över etnicitet, medlemskap i fackförening osv i forskningssyfte, vilket de redan gör.

    De flesta länder i väst gör det som V föreslår utan att bli anklagade för att vara odemokratiska.

    Syftet är inte att rasifiera utan att finna orsaker till strukturell rasism mm.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Infört så kommer V:s förslag precis på det sätt jag beskrivit i inlägget att leda till en rasifiering av samhället.

  16. Alexander

    VLT skriver återigen om de kommunala äldreboenden där gamla vanvårdas. Anders Forss bör läsa och begrunda. Det sker under ert styre…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kan inte läsa artikeln Alexander – Vill du att jag ska läsa den får du länka till ett ställe där den är läsbar.

  17. Petter

    Att detta är ett extremparti kan jag hålla med om, titta bara på demonstrationerna där ungvänstern agerar motdemonstranter med hugg och slag. Inte är detta nåt bättre än det de demonstrerar mot.

    De kan ju ansluta sig till sina kompisar i Venezuela

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten så att läsarna kan ta del av din åsikt i ämnet.

  18. Alexander

    När jag läser inlägget om blåljuspersonal som utsätts för stenkastning så ser jag att du propagerar för att män och kvinnor ska bada tillsammans och att inga skilda tider ska finnas. Tvärtemot vad du nu tycker….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig propagerat för något annat än gemensamma badtider för både kvinnor och män Alexander.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.