Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

LO:s förslag om att höjningen av VD löner ska följa ”märket” är ett sunt förslag.

I en artikel i Tidningen Arbetet påtalar LO att löneökningarna för VD:ar bör följa det så kallade märket – Detta därför att det är hög tid att göra något åt de skenande inkomstklyftorna mellan en VD och dennes arbetstagare.

1980 var lönen för en VD i genomsnitt 9 gånger högre än för en vanlig industriarbetare. I dag när siffrorna för 2016 är helt kända ligger VD lönerna i genomsnitt på 55,1 industriarbetarlöner vilken är en enorm skillnad jämfört med tidigare.

Då ska vi veta att den siffra som används för att beräkna detta är uppbyggda så att LO reducerat de högst betalda VD:arnas löner till 200 gånger en industriarbetarlön trots att den högst betalde VD:n tjänar hela 1,201 industriarbetarlöner per år.

En annan jämförelse som låter sig väl göras är att LO-chefens lön är begränsad till maximalt 3,5 industriarbetarlöner inklusive alla sidouppdrag samtidigt som situationen vad gäller LO:s motpart Svenskt Näringsliv är att dess VD har en årslön som motsvarar 21,9 industriarbetarlöner.

I rapporten går det även att läsa att maktelitens löner helt programenligt är på tillbakagång jämfört med den genomsnittliga industriarbetarlönen – Från 4,2 industriarbetarlöner 2015 till 3,8 industriarbetarlöner för 2016.

Även vad gäller byråkrateliten är trenden den att skillnaden mellan deras lön och industriarbetarlönerna sjunker – Från 8,7 industriarbetarlöner 2006 ner till 7,8 industriarbetarlöner 2016.

Med allt detta anfört vill jag fullt ut hålla med LO – Det är hög tid att begränsa även en VD:s löneökning till samma nivå som märket.

Fotnot: Industriarbetarlönen som använts för 2016 uppgår till 358.218 kr/år.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

42 kommentarer

  1. Michael Rönnlund

    Med tanke på att de rikaste i Sverige bara blir rikare är ”märket” en lämplig modell att följa.

    Kapitalskatterna måste också höjas om man ska vara trovärdig i sin syn på att de rikaste inte ska fortsätta bli rikare och rikare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis och det har jag anfört flera gånger – Skatten på passiva kapitalinkomster måste alltid vara högre än skatten på löneinkomster om klyftorna ska minska.

  2. Jonny Disenfeldt

    Fake news igen …
    Lär dig läsa Anders – ”I fokus för undersökningen står ett urval av knappt 200 personer på höga poster, främst inom näringslivet, politiken och statlig och kommunal förvaltning.”

    En genomsnittlig svensk VD tjänar betydligt mindre, varför dessa lögner hela tiden ?
    Medianlönen för en svensk VD ligger på 76 000 kronor i månaden

    PS – har du äntligen lärt dig mer om vad en svensk genomsnittlig heltidsarbetare tjänar …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du tittar i inlägget så ser du vad jag skrivit och det som står där är inga fake news och siffran 200 finns med i det jag skrivit och/eller refererat till.

      Därtill att man hållit nere lönen för de som tjänar allra mest vad gäller VD:ar.

      • Jonny Disenfeldt

        Som sagt, lär dig att läsa OCH att skriva. Du skrev ordagrant :

        ”1980 var lönen för en VD i genomsnitt 9 gånger högre än för en vanlig industriarbetare. I dag när siffrorna för 2016 är helt kända ligger VD lönerna i genomsnitt på 55,1 industriarbetarlöner vilken är en enorm skillnad jämfört med tidigare.

        Då ska vi veta att den siffra som används för att beräkna detta är uppbyggda så att LO reducerat de högst betalda VD:arnas löner till 200 gånger en industriarbetarlön trots att den högst betalde VD:n tjänar hela 1,201 industriarbetarlöner per år.”

        Du ljuger alltså. Medianlönen för en svensk VD ligger på 76 000 kronor i månaden, dvs ca 2.5 ggr en industriarbetarlön (om vi tar din siffra).

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det jag beskriver är verkligheten i den grupp som används i jämförelsen och det jag uppger stämmer fullt ut Jonny.

          Du däremot försöker alltid att göra ditt bästa för att avleda uppmärksamheten från sådant som är reell verklighet och då gärna genom att komma med siffror avseende något helt annat än det jag anfört eller refererat till – Det är så det är med de som röstar höger när man tar dem med byxorna nere.

          • Jonny Disenfeldt

            ”1980 var lönen för en VD i genomsnitt 9 gånger högre än för en vanlig industriarbetare. I dag när siffrorna för 2016 är helt kända ligger VD lönerna i genomsnitt på 55,1 industriarbetarlöner vilken är en enorm skillnad jämfört med tidigare.

            Du ljuger alltså. Medianlönen för en svensk VD ligger på 76 000 kronor i månaden, dvs ca 2.5 ggr en industriarbetarlön

            Du ljög alltså men du kan inte erkänna det.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag ljuger inte och refererar därtill till den gängse mätmetod som använts allt sedan 1950-talet.

  3. Bertil

    Nyliberaliseringen är en fara globalt enär den kommer sänka demokratin och fram växer därmed extremitet som blir grotesk.

    krig kan komma att ske genom sabotage av viktiga samhällsfunktioner.
    Inte minst vatten och el.

    En person kan sabotera en hel stad genom att ta sig an ex: färskvattensystemet .

    Hålla på som USA med miljarder i en massa kanoner, flygplan och ärtsoppa är ute. Det är enbart ett hållbart sätt göda aktieägare inom krigsindustrin.
    Berika rika och spä på sabotagehystetin
    När den lilla människan inser att tillväxt och frukterna av de samlade produktionsfrukterna bara tillfaller fåtalet
    Som dessutom tar allt.

    De stora kriget har vi tack och lov inte sett än. Men jag bävar.

  4. Alexander

    ”Industriarbetarlönen som använts för 2016 uppgår till 358218 kr/år”

    Alltså de arbetare som ska få högre skatt om Forss får bestämma. Den som vill kan titta i bloggen, han är tydlig med att det är välavlönat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har pratat om högre skatter på löner över 30.000 kr/månad och så vitt jag vet blir 12 x 30.000 kr 360.000 kronor Alexander vilket gör att jag inte räknat in industriarbetarna i den grupp jag tycker bör ha högre skatt.

      • Jonny Disenfeldt

        Du vill ju helst avskaffa de s.k. jobbskatteavdragen, det skulle bli skattehöjningar för alla som arbetar.
        För övrigt tyckte du förra året att löner över ca 25 000 var höga löner …

        Har du lärt dig vad en genomsnittlig svensk heltidsarbetande har i lön nu Anders eller lutar du dig fortfarandfe på den där ”medianen av medianer” som togs fram med ”mycket komplex matematik” för LO …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har länge pratat om att de med högre inkomster borde betala mer i skatt och vid frågan om vart sådana skatteökningar ska börja gälle så har mitt svar alltid varit på lönedelar över 30.000 kr/månad.

  5. Fredrik

    Hur ser det ut i övriga EU/Europa/Världen? Och mest viktigt, källa på EU/Europa/Världen – inte en gissning från din sida.

    Och varför gör man egentligen jämförelsen mellan en industriarbetare och ett företags VD? De konkurrerar inte direkt om samma utrymme i samhället. Hade du gjort jämförelsen mellan t ex svenska politiker (inklusive all förmåner när de röstas bort) och företags VD hade det åtminstone varit i samma utrymme.

    Till sist, hur mycket har S-politiker höjt sina löner/arvoden/förmåner sedan 1980 i jämförelse med en industriarbetare? Det hade varit enormt kul att få veta. Kan du leverera ett svar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag använder mig av den mätmetod som använts länge i Sverige Fredrik och det är den vi har att förhålla oss till vad gäller detta som mätningarna utförs idag.

  6. Björn Röring

    Kvalitet kostar. Haha. Vill du att det ska lagstiftas mot löneökningar som anses för höga? Styrelsen måste väl ändå få besluta om vilken lön deras Vd ska ha. Däremot så håller jag med dig om att lönen till Vd i kommunala bolag måste hållas ner pga av att det är gemensamma pengar som behövs bättre i verksamheten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst ska styrelsen och ägarna få bestämma – Det jag talar om är att skapa en syn där samhället och dess medborgare gemensamt straffar de företag som inte håller sig till det som är rimligt – Dvs. till en väg där kollektivets bästa sätts före jagets bästa.

      • Michael Rönnlund

        Bra svar Anders – på sent 70-tal och 80-talet kom nyliberalismen med ett tema att man ska tänka på sig själv. Solidaritet blev fult.

        Ronald Reagan kom att bli den som utformad USA ekonomiska politik. Margareth Thatcher den engelska. Nyliberalismens blev den nya doktrinen som sedan kom att sprida sig över världen.

        Kort kan den sammanfattas med deviserna: ”Tänk på dig själv och skit i andra” – ”Staten ska inte läggas sig i ekonomin” – ”Sänk lönerna för dem som arbetar och skatterna för de rika”

      • tjalle

        Kollektivet COOP s VD tjänar 10,7 miljoner /år och då i ett företag som hela tiden tappar marknadsandelar.
        Så jag tror inte mycket på kollektivet heller.

        Coop kämpar med svag försäljning och förlorade marknadsandelar. Magnus Johansson är företagets fjärde vd sedan 2010.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Coop Nord går mycket bra och att lönen för Coops centrala VD är alldeles för stor håller jag med om fullt ut,

  7. Per Kjellén

    Att jämföra en ägarlön eller en vd lön med en ”vanlig industriarbetare” har ingen mening. Ur industriarbetarens synpunkt är intresset att själv få så hög lön som möjligt. Då är tanken eller tron att företagets vd-lön står i någon relation till företagets anställdas löner ett hinder. Det som är avgörande är företagets vinstutveckling. Är vinstutvecklingen stark så blir lönebetalningsförmågan stark. Då blir LO:s filosofi avgörande. Åtminstone förr i tiden uttalades uppfattningen att branschutvecklingen måste vara jämn och att några företag inte kunde tillåtas att rusa iväg i löner. Då skulle industriarbetare i mindre effektiva företag hjälpas att hänga med. Den politiken har alltid gynnat aktieägare och Vd-ar.

    Är din avsikt nu att få LO att förhandla också VD-löner och kanske i framtiden utdelningarna.

    Dessutom är lönesättning i förhållande till ’märket’ en något dunkel målsättning.

    Stimulera i stället företagens konkurrens om arbetskraften. Erkänn att det kan finnas bra företagsledare och dåliga företagsledare. En bra ledare är värd mycket mer pengar än en dålig. En dålig företagsledare kan dessutom vara rent farlig för företaget. Tror du, att en bra industriarbetare är bättre för företaget än en dålig arbetare. En bra och en dålig löntagare, gäller både Vd och städare, är inte bra på allt eller dålig på allt. En differentierad lönesättning, gäller både VD och städare, kan vara en bra förutsättning att den som inte är nöjd med sin lön i förhållande till alla sina arbetskamrater kan söka sig till andra uppgifter.

    (Blir en dålig generaldirektör en bättre generaldirektör om man höjer lönen för hen?)

  8. Per Kjellén

    Såg kvällens Opinion med Daniel Suhonen och Fredrik Segerfeldt. Segerfeldt sa att vi har ett samhälle med löneskillnader. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att förbli. Vilken är den nya och bättre ordningen som du vill LO skall driva?

    Jag fattar, att ’märket’ är de där ”2,5%” som parterna landar på. Det tog lång tid för LO att fatta att 2,5 % på en industriarbetarlön är mycket mer än 2,5% på en undersköterskelön. Undersköterskelönen skulle aldrig komma upp till arbetarlönen, tvärtom så skulle undersköterskorna alltid halka mer och mer efter.

    Om samma princip nu skall användas på VD lönerna så kommer de alltid att dra ifrån och klyftan ökar alltmer.

    Nej, låt marknaden och produktionen styra alla arbetstagares löner och lämna kapitalägarnas och deras lakejers intressen åt dem själva.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att vi alltid kommer att leva med löneskillnader har jag aldrig förnekat eller haft något emot – Däremot på hur stora skillnaderna ska vara.

  9. Per Kjellén

    ”det är hög tid att göra något åt de skenande inkomstklyftorna mellan en VD och dennes arbetstagare.”

    Så börjar ditt inlägg. Det finns någonting oklart och outsagt i den meningen.

    Om produktionsmedlen ägs av enskild kapitalägare kommer med nödvändighet det alltid finns klyftor mellan kapitalägare och löntagare.

    Om LO:s avsikt är att göra någonting åt det förhållandet så måste LO eller en lämplig organisation inom staten ta över ägandet. Utdelningen på kapitalet går då till staten och arbetstagarnas löner sättas till en tredjedel av de ledande statstjänstemännen. Dessa anställes alltid av den politiska majoriteten. Det måste då lagstiftas så att inte Wallenbergs och Kamprads lakejer kan bilda ett parti som kan komma i majoritet eller i samarbete med andra bli större än det statsbärande partiet.

    Hur tänker du lösa dessa problem? Eller ser du i problemen en möjlighet?

      • Per Kjellén

        Det enda ’hur’ jag kan hitta i ditt inlägg är att du håller med LO om att märket skall gälla även för en VD. Någon skall begränsa en VD:s löneökning till ? procent, men i alla fall en procentuell höjning = Märket.

        Med märket kommer VD lönen alltid att öka klyftan till industriarbetarlönen. Vad det det som var meningen?

        Och vilken ’någon’ är det som skall begränsa ökningen av VD lönerna?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Med ett följande av märket minskar ökningen av klyftorna och nästa steg är att skapa ett skattesystem där skatten på kapitalinkomster alltid är högre än skatten på lönearbete.

  10. Alexander

    ”Tänk på dig själv och skit i andra”

    Vilket är exakt vad Anders gjorde när han satte sina personliga utmaningar/mål framför kollektivet Sveriges bästa. Hyckleriet är närmast larvigt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inte alls vad jag gjorde Alexander – Ditt försök att påstå så ser jag som patetiskt och som avsaknad på hållbara argument.

  11. Per Kjellén

    Är det inte lite väl fjäskigt att acceptera en ökning av klyftan mellan en Vd och en industriarbetaren bara att ökningen skulle förväntas bli mindre än om ökningen var större. Har du alldeles tappat stinget.

    Du glömde svara på vem som är denna`e någon som skall hålla VD lönernas ökning till märket.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte tappat stinget och att begränsa ökningen är ett bra första steg även om min ambitionsnivå ligger betydligt högre än så.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag letade en yrkesmässig utmaning som inte fanns i Sverige Alexander – hade den gjort det hade jag med största sannolikhet blivit kvar i Sverige.

  12. Alexander

    Anders

    Exakt, det som DU inte fann i Sverige fanns på andra ställen. DU satte DITT bästa framför kollektivet Sverige. Hade gått alldeles utmärkt att jobba i Sverige och ta smällen som vi andra fick göra på 90-talet. Sedan har du mage att hävda att jag och andra är egoister, skäms tamejfan!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du är helt ute och cyklar med det påståendet Alexander och det finns inget som säger att man måste bo och arbeta i Sverige hela sitt liv för att vara en god samhällsmedborgare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.