Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Varför ska de som förhandlar våra löner ha skyhöga löner själva?

Så hör skrev jag för exakt ett år sedan och detta inlägg är lika aktuellt idag som det var då – Därtill har jag inte fått något svar på de frågor jag ställde i inlägget så därför publicerar jag det ytterligare en gång – Håll tillgodo:

Carola Lemnes månadslön på 490.000 kronor/månad för jobbet som VD i Svenskt Näringsliv sticker ut ordentligt.

Att den främste företrädaren för arbetsgivarorganisationerna trycker på och vill hålla tillbaka löneutvecklingen för Sveriges arbetstagare när denne själv har en månadslön som är mer än dubbelt så hög som den genomsnittliga LO-kvinnans årslön är ovärdigt tycker jag.

Därutöver pendlar lönerna för Arbetsgivarorganisationerna mellan 106.000 kronor/månad och 378.400 kronor per månad hos den arbetsgivarföreträdare som har näst mest betalt vilket även det är mycket höga löner jämfört med de arbetstagare man vill hålla tillbaka löneutvecklingen för.

Som jämförelse ska sägas att Karl-Petter Thorwaldsson har en månadslön på strax under 96.000 kronor per månad vilket även det är en hög lön – Dock väsentligt lägre än den sämst betalde arbetsgivarrepresentanten.

När de som förhandlar lönerna på svensk arbetsmarknad själva har löner i dessa storleksklasser tycker i vart fall jag att hela lönerörelsen förlorat stora delar av sin trovärdighet.

Lemnes förklaring till varför hon ska ha denna höga lön gör att man häpnar – Hon säger att lönenivån speglar att hon jobbar mycket hårt för att göra sig förtjänt av lönen och att lönen speglar vad som är en marknadsmässig lön för en person med hennes arbetsuppgifter.

Så kan det mycket väl vara och det är den skevheten och det sättet att tänka som gör att klyftorna i Sverige ökat dramatiskt under de sista 20 åren. Därför tycker jag att det är hög tid att vi tar en ordentlig debatt i Sverige om hur förhållandet mellan chefslöner och arbetarlöner ska se ut.

Min fråga till Lemne måste därför bli huruvida hon anser att även Sveriges arbetstagare jobbar mycket hårt för att göra sig förtjänta av en högre lön?

Till att börja med så tycker jag att de som sitter och förhandlar fram lönerna för Sveriges arbetare själva ska nöja sig med samma procentuella lönehöjningar som gäller för arbetstagarna.

Därutöver tycker jag att Lemne och övriga chefers löner borde ligga på en nivå som innebär att deras månadslön inte överstiger den genomsnittlige arbetstagarens årslön för de grupper de förhandlar lönerna för.

Ska Sveriges arbetstagare känna respekt för arbetsgivarsidan måste dessa skevheter rättas till – Så länge denna elit behandlar arbetstagarna enligt en standard för att sedan själva följa en helt annan standard vad gäller löneutveckling kommer missnöjet att jäsa.

Därför vill jag att vi ska lyfta detta till debatt och gör den debatten till en bärande del av debatt om hur vi ska minska klyftorna i Sverige.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

19 kommentarer

  1. Krister

    Rättvis lön, rimlig lön, normal lön etc
    är en olöslig fråga för det finns inte
    nån absolut rättvisa. Jag tror att vi kan
    diskutera detta i oändlighet.

    Min grundsyn är att VD för ett företag skall
    ha DUBBELT så mycket som medellönen
    bland anställda. Men om det är vettigt???

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är vettigt Krister och som jag ser borde det absoluta taket ligga på max 3 x medianlönen.

      • Jonny Disenfeldt

        Medianlönen för en svensk VD ligger på 76 000 kronor i månaden, dvs ca 2.5 ggr genomsnittlig industriarbetarlön (medianlön för alla heltidsarbetande är högre och faktorn därmed ännu lägre).

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De siffror som används i den mätmetod som jag relaterade till stämmer även de och det är de VD:ar som har de högsta lönerna jag hoppar på Jonny – Inte de som håller sig inom nivåer som är rimliga.

          • Jonny Disenfeldt

            Märkligt resonemang. Varför då inte bara jämföra den högst betalde med den lägst …

            FAKTA :

            Medianlönen för en svensk VD ligger på 76 000 kronor i månaden, dvs ca 2.5 ggr genomsnittlig industriarbetarlön (medianlön för alla heltidsarbetande är högre och faktorn därmed ännu lägre).

            Du är oärlig i din argumentation.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag refererar till den gängse mätmetod som används i mitt inlägg Jonny och att göra så är på inget sätt oärligt. De siffror jag anger i inlägget stämmer till punkt och pricka.

  2. Michael Rönnlund

    Speglar löne- och förmögenhetsutvecklingen i Sverige och i Världen. De riktigt rika blir rikare men även chefer och småchefer har betydligt bättre löneutveckling jämfört med medarbetare på golvet.

    Det finns framförallt två orsaker till de senaste tre decenniernas utveckling:

    1 – Toppen – de med högst inkomster i Sverige – drar ifrån resten av befolkningen. Sedan 1980-talet har inkomsterna i toppen kontinuerligt ökat snabbare än vad inkomsterna i resten av befolkningen gjort. Detta är till stor del ett resultat av att kapitalinkomsterna blivit både större och mer koncentrerade till den del av befolkningen som har högst inkomster.

    2 – Inkomsterna i botten har vuxit väldigt långsamt jämfört med inkomsterna för resten av befolkningen. Detta är till stor del en konsekvens av att inkomstförsäkringssystemen (arbetslöshets- och sjukförsäkringen) urholkats under 2000-talet. Ersättningsnivåerna för den som är sjuk eller arbetslös har inte hållit jämna steg med utvecklingen av andra inkomster, t ex löneutvecklingen.

    http://loblog.lo.se/ekonomisk-politik/ny-inkomstfordelningsstatistik-toppen-fortsatter-dra-ifran/

    LO nämner kapitalinkomsterna som en stor bidragande orsak till denna utveckling och enda sättet att stävja denna orättvisa löne- och förmögenhetsutveckling är att höja skatterna på kapital.

    Varje år granskar LO hur mycket industriarbetare tjänar i förhållande till den så kallade ”makteliten” – 200 personer på höga positioner inom näringsliv, politik, ekonomi och andra viktiga samhällsområden.

    Mätningen har gjorts sedan 1950 och när skillnaden var som minst – 1980 – motsvarade maktelitens löner i genomsnitt 4,9 industriarbetares löner.

    Nu är den siffran uppe i 18,7, vilket är nytt rekord för granskningen. Tittar man bara på näringslivets högsta direktörer tjänar var och en av dem i genomsnitt 54 industriarbetarlöner.

    – Ja, det är ju en sjukligt hög skillnad, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

    – Det är en explosion i löner sen 1980. Det är förstås helt moraliskt förkastligt att direktörerna förser sig själva på det här sättet, samtidigt som de är ute i debatten och säger att det inte finns något löneutrymme för sina anställda – det är så jävla moraliskt fel.

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/koa8j/vdarnas-inkomst–54-arbetarloner

      • Jonny Disenfeldt

        Michael Rönnlund – Propaganda är vad du, metall etc sprider.

        FAKTA :
        Medianlönen för en svensk VD ligger på 76 000 kronor i månaden, dvs ca 2.5 ggr en industriarbetarlön. Inte lika kul att prata om för dig kanske men så ser verkligheten ut.

  3. Bertil

    Svaret är mycket enkelt. Man har
    Hög lön för att man ska se till att
    Hålla nere löner.
    Det är det uppdraget man får betalt för.

    Många stora ledare, kapitalister, innovatörer är sjuka psykopater som inte känner minsta ångervom de sårar eller tar död på andra.

    Man tänker på när man hörde applåderna i riksdagen när Per Westerberg flinande klubbade igenom utförsäkringslagen i sjukförsäkringen.
    Tror aldrig de kände minsta empati för de som skulle bli utförsäkrade trots att det manglats och omtalats effekterna
    Inte minst från Lise-lott Ohlsson.

    Det finns många empatilösa svin i vårt Sverige och inte minst inom högern är det utbrett. Ta Hitler han var en extrem högermänniska.
    Ofta blir dessa fullkomligt galna av ilska om de drabbas själva av en motgång.

    Minns Gunnar Axén som gick åt utförsäkrade oerhört empatilöst som själv slängde ut TV när han hörde radio

    Även Helena Riviere är en människa med väldigt extrema åsikter, hennes insändare var så groteska så dessa hittar man inte på nätet.

    Men hennes bok ”bidragskulturen ” säger en hel del.

  4. Michael Rönnlund

    För den intresserade finns en mycket intressant bok av Thomas Pikettys bok Capitalism in the 21:th century (Kapitalismen i tjugonde århundradet).

    Ett utdrag –

    Piketty presenterar fakta över inkomster och förmögenheter en lång rad år tillbaka i ett stort antal länder och formulerar utifrån detta en teori.
    Han visar att den långsiktiga trenden är att rika bli rikare och samlar alltmer kapital och makt över åren. Den utjämning som skett under andra hälften av 1900-talet var bara en tillfällig blip och är nu på väg att förbytas i sin motsats.
    Att vi fått den här utvecklingen, hävdar Piketty, beror på att kapitalavkastningen normalt är högre än tillväxten. De rikas kapital växer därmed snabbare än löneinkomsterna.
    Förmögenheterna går sedan i arv och det förstärker ytterligare orättvisorna.
    Piketty tror att kapitalavkastningen kommer att ligga över tillväxten även framgent och är därför pessimist om framtiden. Han tror att vi får se vidgade klyftor. Såvida vi inte gör något åt det.
    Själv föreslår Piketty en internationell kapitalskatt som skulle kunna korrigera trenden mot allt större klyftor och allt större obalans i makt.
    USA är ett tydligt exempel hur politiken i allt högre utsträckning påverkas av de superrika.
    I Sverige har utvecklingen gått åt samma felaktiga håll. Skatter som drabbat de rika, t ex förmögenhetsskatten, har avskaffats. Allt i vällovlig avsikt att stimulera investeringar och företagande.
    Men därmed blir också de rika allt rikare. Mellan 2006 och 2012 ökade t ex inkomsten för tiondelen med högst inkomster 21 procent medan låginkomsttagarna fick mindre än hälften.
    Socialdemokraterna trycker i buskarna i de här frågorna för att inte riskera en hägrande valseger.
    Men någon gång måste vi våga tala om ökade inkomst- och förmögenhetsklyftor i Sverige.
    Och göra någonting åt dem.

    http://www.sydostran.se/ledare-sydostran/darfor-blir-de-rika-rikare/

    En internationell kapitalskatt som skulle kunna korrigera trenden mot allt större klyftor är önskvärd men kan vara svårare att realisera.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den boken är en bok som jag rekommenderar alla att läsa och så vitt mig anbelangar borde alla världens regeringar lyssna till det Piketty säger och skriver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.