Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Bra att regeringen sätter ner foten och startar en utredning om Nya Karolinska.

Att regeringen klampar in på landstingens/regionernas och kommunernas område och tillsätter en utredning om vad som gått fel i bygget av Nya Karolinska och om vem som bär ansvar för det kan säkert ses som både ett övergrepp på det kommunala självstyret och som ett sätt att komma åt Ulf Kristersson och hans inre krets.

De argumenten tycker jag kommer helt på skam då regeringen blott och allena tillsätter utredningen därför att de har en moralisk skyldighet att göra så när ledningen för Stockholms Läns Landsting trots upprepade uppmaningar att utreda saken konsekvent avstått från att göra så.

Att regeringen måste stå på medborgarnas sida och utreda gigantiska slöserier av skattepengar tycker jag är självklart – Att tillsätta en oberoende utredning som utreder hur skattebetalarnas pengar kan försvinna helt okontrollerat som i fallet Nya Karolinska är varje ansvarstagande regerings ansvar.

Därför säger jag tack till Magdalena Andersson och Annika Strandhäll för modet att fatta beslutet att äntligen ta itu med denna sak och tillsätta en utredning.

Med det sagt så hoppas jag att utredningen i lugn och ro kan arbeta utan att ta politisk hänsyn och att utredningen vänder på varje sten så att vi kan undvika den sortens misstag som skett i bygget av Nya Karolinska i en framtid – Därtill att utredningen inte räds att lyfta fram skuldbördan hos de som bär ansvaret till fiaskot.

Utöver det vill jag om jag får önska något att utredningen tar fasta på och på djupet utreder hur den så kallade OPS-lösning som innebär att de privata investeringar som gjorts i Nya Karolinska och som ska återbetalas av samhället (läs skattebetalarna i Stockholm) medverkat eller drivit på fiaskot med bygget av Nya Karolinska.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

72 kommentarer

  1. Alexander

    Michael Rönnlund

    Anders har i det samtalet berättat att han hjälpt ägaren till en europeisk toppklubb att skatteplanera, fast det vill han inte erkänna. Du kanske kan fråga varför? Det är ett enormt hyckleri.

    ” Du drar dig alltså inte för någonting”

    Jag gör precis som du, Bertil och Anders. Fast ni anser er vara de goda så det är bara ni som får bete er illa.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inga problem med att skriva om skatteplanering rent generellt och vidhåller att jag i allt jag gjort i den vägen alltid följt alla lagar och regler.

      Att prata om enskilda individer i bloggform låter sig dock inte göras Alexander – Därtill gagnar en sådan diskussion ingen.

  2. Alexander

    Michael Rönnlund

    Anders har vid flera tillfällen refererat till hans och mitt telefonsamtal, varför kan då inte jag göra det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som Alexanders svar till Michael med tillägget att den första som refererade till vårt samtal var du Alexander.

  3. Alexander

    Anders

    Det var du som tidigare tog upp vårt telefonsamtal. Titta i bloggen så ser du…

    ”Att prata om enskilda individer låter sig dock inte göras”

    Du menar som du gjort om Peder Westerberg, Hanif Bali mfl mfl?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Dessa människor är politiker och offentliga personer Alexander och sådana kan man prata om då det tillhör det politiska spelet och därtill är något man kan räkna med som politiker.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har klart och tydligt sagt vilken standard som ska gälla för de kommentarer jag tar in och den håller jag mig till.

  4. Krister

    ”en utredning om vad som gått fel i bygget av Nya Karolinska och om vem som bär ansvar för det”

    Det kan de inte göra.
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6892514
    – Det är viktigt att understryka att regeringen inte gör en formell granskning, det kan regeringen inte göra, säger Agneta Karlsson, statssekreterare hos socialministern.

    – Det utredaren ska göra är att kartlägga vad som hänt, identifiera risker och se om man behöver ändra i lagar och regler för att det inte ska hända igen. Men något formellt ansvarsutkrävande är det inte, säger Karlsson.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I slutändan är min övertygelse att utredningen i det den ska göra även kommer att titta på skuldfrågan.

      • Krister

        Det är emot lagen.
        Översynen kommer inte att bli klar förrän i mars 2019.
        Långt efter valet…
        Men jag vet inte vad din övertygelse består av.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är emot lagen att politiskt gå in och styra en utredning i detalj – Däremot är det upp till utredarna att bestämma vad de vill ha med i sin utredning och hur den ska göras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.