Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Bra att regeringen sätter ner foten och startar en utredning om Nya Karolinska.

Att regeringen klampar in på landstingens/regionernas och kommunernas område och tillsätter en utredning om vad som gått fel i bygget av Nya Karolinska och om vem som bär ansvar för det kan säkert ses som både ett övergrepp på det kommunala självstyret och som ett sätt att komma åt Ulf Kristersson och hans inre krets.

De argumenten tycker jag kommer helt på skam då regeringen blott och allena tillsätter utredningen därför att de har en moralisk skyldighet att göra så när ledningen för Stockholms Läns Landsting trots upprepade uppmaningar att utreda saken konsekvent avstått från att göra så.

Att regeringen måste stå på medborgarnas sida och utreda gigantiska slöserier av skattepengar tycker jag är självklart – Att tillsätta en oberoende utredning som utreder hur skattebetalarnas pengar kan försvinna helt okontrollerat som i fallet Nya Karolinska är varje ansvarstagande regerings ansvar.

Därför säger jag tack till Magdalena Andersson och Annika Strandhäll för modet att fatta beslutet att äntligen ta itu med denna sak och tillsätta en utredning.

Med det sagt så hoppas jag att utredningen i lugn och ro kan arbeta utan att ta politisk hänsyn och att utredningen vänder på varje sten så att vi kan undvika den sortens misstag som skett i bygget av Nya Karolinska i en framtid – Därtill att utredningen inte räds att lyfta fram skuldbördan hos de som bär ansvaret till fiaskot.

Utöver det vill jag om jag får önska något att utredningen tar fasta på och på djupet utreder hur den så kallade OPS-lösning som innebär att de privata investeringar som gjorts i Nya Karolinska och som ska återbetalas av samhället (läs skattebetalarna i Stockholm) medverkat eller drivit på fiaskot med bygget av Nya Karolinska.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

72 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tar in alla kommentarer som kan publicerar och som inte hänger ut enskild person Alexander.

      • Bertil

        Det är SIFO som kommit med en opionsmätning.
        en nergång på 0.5% för sossarna.
        Att M tappar 0.6 skrivs inget om.
        https://www.svd.se/ny-svd-sifo-mork-lasning-for-partiledarna

        Sen är bägge sifforna inom felmarginalen.
        Kort sagt relativt värdelöst vetande.

        Däremot vad som hänt och sker kring Karolinska visar på mer och mer skandal.
        Skeppet som ligger utmed Karolinska är också ett påkostat skrytbygge värre än Värst
        även där har skandaler härjat. Pengar som istället kunnat gå till bra vård för sjuka istället.

  1. Michael Rönnlund

    Helt riktigt starta en utredning när Moderaterna som har ansvaret för detta skrytbygge vägrar.

    Detta sjukhus visar på Moderaternas hyckleri när det kommer till skatter, å ena sidan vill man på alla sätt och vis sänka skatterna för de rikaste men när det gäller att hantera skattemedel finns det inga gränser i slöseriet av skattemedel. Så länge man skor sig själva och dessa i det närmaste korrupta företag är fickorna med skattemedel hur djupa som helst.

    Detta syns även tydligt i hur M+L+C+KD+SD agerar när det gäller vinster i välfärden. Viktigast är att riskkapitalbolag får fortsätta göra sina enorma vinster på våra gemensamma skattemedel avsedda för skola, vård och omsorg. Vinster som lämnar landet och faller ner i fickorna på riskkapitalister utomlands.

    Vi skulle kunna anställa 11.250 sjuksköterskor för vinsterna man gör i den privata sjukvården.

    Givet att marginalerna är desamma i resten av branschen har mer än 30 miljarder skattekronor gått till vinst under alliansen (2006-2012). I snitt 4,5 miljarder per år, vilket motsvarar lönekostnaden för 11 250 sjuksköterskor. Men Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på branschorganisationen Vårdföretagarna, tycker att vinstnivåerna är rimliga.

    – Det är ett tecken på att företagen går bra, vilket är bra för välfärden, säger han.

    Vinsten skapas till stor del genom lägre personaltäthet, visar siffror från Socialstyrelsen och Skolverket. Genom färre händer i vården och fler elever i skolklasserna. Istället går pengarna till att köpa konkurrenter, till dyra räntor och till ägarna.

    https://www.etc.se/inrikes/vinsten-pa-barn-och-gamla-30-miljarder

    • Erik

      Moderaterna bär inte ansvaret ensam. Politikerna i landstinget bär ansvaret. Om jag inte är fel underrättad beslutades det nya sjukhuset i bred politisk enighet till och med finansieringsformen ”OPS”.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Det är Moderaterna som leder SLL och det var Alliansen som bestämde sig för att bygga och för att tillämpa OPS.

        • Erik

          I så fall har radions P1 genom programmet ”Studio ett” fake news. Lyssna på fredagen den 16 februaris sändning. Eller så skjuter du från höften i någon form av propaganda.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vad påstår de i den sändningen som skulle vara relevant för inlägget Erik?

      • Michael Rönnlund

        Erik du har fel, det är alla allianspartier+SD som har ansvaret för detta fiasko. Det kommer bli en utredning vilket är bra och här har du en bra beskrivning från en från V som var med –

        http://flamman.se/a/historien-om-nya-karolinska-sjukhuset

        Den borgerliga majoriteten i Stockholms landsting har under lång tid fokuserat på privatiseringar och vidlyftiga affärer som gynnat det privata och missgynnat det offentliga. Alltifrån försäljningen av vårdcentralen Serafen för en spottstyver, och som över en natt gjorde ett antal läkare till mångmiljonärer, till förlängningen av en spårvägslinje med några hundra meter till en kostnad av en kvarts miljard – den så kallade NK-expressen. Nu befinner vi oss i slutfasen av byggandet av det nya universitetssjukhuset (NKS). Spårvägsbygget och sjukhusbygget har det gemensamt att de upphandlades utan konkurrens – det fanns bara en anbudsgivare!
        NKS har en tioårig historia sprungen ur en utredning som visade att det skulle kosta ca 10 miljarder kronor att renovera och modernisera. Och så rullade NKS-projektet igång. Ett sjukhus som kom att bli ett av landets dyraste byggprojekt någonsin. Sjukhuset är också världens största som byggs i offentlig privat samverkan (OPS).
        Vad innebär då denna modell? Jo, upphandlingen vanns av Skanska som bygger och brittiska Innisfree som står för större delen av investeringskostnaderna. Landstinget bedriver vården och betalar alla räkningar. Vänsterpartiet var mot denna modell och hävdade att landstinget skulle kunna låna till mycket lägre ränta än Innisfree. Hur rätt har vi inte fått? När avtalet löper ut år 2040 har det kostat medborgarna minst 52 miljarder kronor.

        Jag var med under den hela den långa upphandlingsprocessen och belagd med munkavle precis som alla andra politiker. Vi var helt i händerna på konsulter och tjänstemän. Demokratin sattes på undantag. Upphandlingssekretessen vägde tyngre än hälso- och sjukvårdslagen.
        Konsulter kom att styra hela processen och på tre år, från beslutet att upphandla till tilldelning av uppdraget uppgick konsultkostnaderna till 154 miljoner kronor! Konsulter från företaget PWC kom att spela en central roll. De påstod att med OPS-modell så minskade risken för förseningar och fördyrningar och fler företag skulle vara intresserade av att delta i själva upphandlingen – de fick fel på alla punkter. 2008 fattades beslut om upphandlingen och oppositionen sa nej, men röstades ned. I beslutet står att upphandling kan bara ske om ”förväntad konkurrens kan uppnås” annars skulle den avbrytas och att tre till fem konsortier bör vara med och lägga anbud. Det blev bara ett! Men borgarna ansåg att ett anbud var tillräcklig konkurrens!
        Det konsultföretag, PWC, som rekommenderat OPS fick nu ett nytt uppdrag, man blev huvudrådgivare i upphandlingen. Samma företag som senare kom att kritiseras för att ha anställda i ett rum som hjälper företag att sköta ekonomin och i rummet bredvid ha andra anställda som hjälper företag att undvika skatt och flytta pengar till skatteparadis. ”Från oberoende granskare till inflytelserik krängare” som Dagens industri skrev (den 5 maj, 2015).

        Skanska och Innisfree tilldelades år 2010 den förmånliga upphandlingen utan konkurrens och dessutom ville man ha skattebefrielse. Den så kallade Luxleaks visar att 590 miljoner kronor som betalats ut av landstinget skulle slussas vidare till brevlådeföretag i Luxemburg för att minska skatten.
        De borgerliga partierna hävdar i dag att alla partier stod bakom beslutet om OPS-upphandling, men det är lögn. Vänsterpartiet och övriga oppositionspartier var under hela den långa processen mycket kritiska och ville att upphandlingen skulle avbrytas.
        Beslutet i landstingsfullmäktige den 5 maj 2010 var minst sagt märkligt. I det sekretessbelagda underlaget som fullmäktigeledamöterna fick framgick inte klart kostnaderna för OPS-avtalet och V, S och MP krävde att upphandlingen skulle avbrytas. Socialdemokraternas nytillträdde lands

  2. Alexander

    ”Gjort av vilket institut?”

    Märkligt att du inte vet det, du som har sådan koll på allt… Det är SIFO.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ibland jobba jag Alexander – Precis som denna helg och jag har inte sett någon referens till denna undersökning i de media jag läser på daglig basis.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inga problem med att ta in en kommentar om att du och jag pratats vid i telefon Alexander.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sifo är ett trovärdigt institut men däremot ligger mätresultatet för både S och M som bägge backade något inom felmarginalen vilket innebär att man i detta läge bör sätta mindre vikt vid det. Nästa mätning blir därmed viktigare att följa och den därpå då det är först då det går att utläsa en trend.

      För egen del är jag fortsatt övertygad om att vi kommer att landa runt 35% i kommande val.

  3. Bertil

    Man tycker helt plötsligt att batterifabriken i Skellefteå blir billig endast 40 miljarder.
    men som kommer dra in enorma miljarder om allt går i Lås.
    Karolinska beräknas kosta 61 miljarder fram till 2040.
    Undrar om det ens räcker.

    Karolinska är en skandal. Det är det mildaste ordet man kan säga
    Visar hur Moderater handskas med skattepengar.
    Sänka skatter ta skatter plundra sjuka, arbetslösa, skapa klassklyftor .
    När ska folket fatta galenskapen. man driver dessutom Folket till kriminalitet ( ja efter den lag rika skapat) men vilket är mer kriminellt idka stöld för överlevnad eller idka stöld för girighet.

    Glöm inte hur Alliansen även frös statsbidragen till landstingen , Hur Filippa reinfeldt omtalade att karolinska skulle kosta 4 miljarder bygga om. Glöm intte hur Moderaterna i Stopckholm skänkt bort gemensamma verksamheter som sedan inte minst filippa gjort sig rik på. i Nästa skeenden sedan de privatiserats.

    Det är inte bara politik de utövat på ett oärligt sätt man har drivit sjuka till självmord geniom utförsäkringslagen 2008 och stöld av utsattas pengar inte minst i A-kassan men även Sjukförsäkring. Det är märkligt att ingen åtalas och att allt prövas i domstol.

    Man kan även läsa citat: ”Nyligen vittnade en handläggare på Försäkringskassans kontor vid Globen i Stockholm om hur ledningen driver på för att öka antalet avslag. Nu berättar två handläggare från ett annat kontor om sifferhetsen och den råa attityden mot sjuka.
    Enhetschefen sa ”Släpp inte in folk i försäkringen”, berättar en handläggare.”

    Det Samhälle Högern och Moderaterna och centern i synnerhet vill skapa driver människor mot grova brott och jag bävar för framtiden när krig kommer ske genom sabotage av vatten kraftledningar o.s.v
    tro inte man kan driva folk till hur djupt elände som helst utan konsekvenser.
    Folk kommer offra sina liv för att hämnas.

    Nyliberal politik med enorma löneklyftor och andra ekonomiska klyftor är förödande sanna mina ord.
    Än värre kommer detta märkas när AI tar jobben och mängden utan job kommer öka enormt.

    Det är inte om det sker. det är när det sker som vi väntar på.

    • Michael Rönnlund

      Bra inlägg Bertil.

      Man förstår hur detta sjukhusbygge avslöjar Moderaterna och övriga allianspartier och även SD:s syn på hur man använder skattemedel. På ett oansvarigt och oseriöst sätt används skattemedel. Man tar pengar från det de är avsedda för och betalar 1,2 miljoner för byte av en dörr.

      Att det är känsligt för M+L+C+KD+SD förstår man ett valår som detta.

      Bra att sanningen kommer ut och diskuteras så folk får ta ställning.

  4. Lars Winter

    Du kanske glömde nämna att Socialdemokraterna röstade för bygget och OPS-lösning, alltså lika bra kålsupare båda partiet i själva byggprojektet. Skillnaden kommer fram efteråt, aldrig hört talas om att moderaterna försöker svartmåla andra partier för misslyckade byggprojekt tex. socialdemokraternas Hallandsås tunnelbygge mm. Troligtvis kommer väljarna genomskåda försöket till svartmålning som brukar vara S-partiets varumärke.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är M som leder SLL och det är de som drivit igenom besluten – Vem som bär skulden kommer utredningen förhoppningsvis att påvisa.

  5. Bertil

    Vänligen Anders!

    Tycker Du kunnat hålla fast vid Karolinska och allt dumt Alliansen gjorde istället för att hoppa över till lokala problem.

    Bättre du tar en vecka med lokala problem för att sen gå tillbaka till det viktiga valet i höst och vara skarp mot
    Högerpartierna.

    Det lokala kan du även ta efter riksdagsvalet.
    Allt måste ges nu för att vi slippa en högerregim.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Valrörelsen har börjat et kan jag hålla med om men detta är något som inte tillhör valrörelsen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      det interna trycket i partiet är hårt så mitt tips är att LSS kommer att återställas och utvecklas.

  6. Alexander

    Anders

    Enligt SIFO har Socialdemokraterna tappat fyra månader i rad, från 30,5 till 27,3. Finns svart på vitt. Är det en trend?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har haft en setback det är helt korrekt och det är den vi nu ska vända för att nå de 35% jag förutspått – Något som därtill är fullt möjligt nu när resultaten av vår framsynta politik börjar synas för gemene man.

      • Krister

        Jag hörde en av era säljare, en KPT från LO, som igår talade som en gammal gråsosse.
        Det skall bli intressant att se om han uppnår uppsatta mål. Han sa att om det inte är hälften
        av LO anslutna som röstar på S så kommer inte LO att tex bli neutrala. Så säger en sann demokrat.

        ”I Kommunal blandar samman rollen som anställd och förtroendevald. Det har gett förbundsledningen privilegier som i vanliga fall är helt otänkbara för ett förtroendeuppdrag. När vi nu går till nya val – välj inte en ombudsman!”/Inför kongress 2016

        • andersforss (inläggsförfattare)

          LO är det organ som bildade SAP så att LO skulle vara neutrala vad gäller partipolitik är inte möjligt.

          Hur djupt äktenskapen med S ska vara kan till viss del bero på hur många av medlemmarna som röstar på S men så länge majoriteten av dem röstar på S ser jag inget problem med LO:s nuvarande inställning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har ju sagt att vi talats vid och jag har inga problem med det – Däremot är vad vi pratade om en sak mellan dig och mig tillskillnad från det jag skriver om på bloggen som riktar sig till alla som läser den.

  7. Alexander

    Anders

    Vad anser du om det jag sagt om telefonsamtalet? Har du eller har du inte gjort det jag påstår? Det var nämligen vad du sade när vi pratade….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag sagt i telefonsamtalet står jag för och vad vi talade om där är mellan dig och mig eller hur?

  8. Alexander

    ”Vi har haft en setback”

    Ni tappar alltså stöd?

    ”resultaten av vår framsynta politik”

    Vilka är då resultaten?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du kommer att få se resultaten och förklaringen av dem mer och mer ju närmare valet vi kommer och det valresultat jag förutspått när valet är avklarat.

  9. Alexander

    ”Det jag sagt I telefonsamtalet står jag för”

    Det gör du ju inte. Du skrev att det inte fanns några belägg för att du hjälpt kriminella affärsmän att skatteplanera, men i samtalet erkänner du att du gjort exakt det.

    ”mellan dig och mig”

    Varför då? Du har ju inget att dölja så då gör det väl inget om alla får reda på det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig påstått att jag hjälpt någon kriminell att skatteplanera Alexander – Påstår du det ljuger du rakt av alternativt belägger någon som aldrig begått brott med att vara kriminell.

    • Michael Rönnlund

      Alexander – du drar dig alltså inte för någonting för att smutskasta en politisk opponent? Påstå det eller det efter ett samtal ingen annan lyssnat på kan jag också göra.

      Trodde du nått botten Alexander men du verkar nå djupare och djupare.

  10. Alexander

    Anders

    Jag ser att du inte vill att de andra som skriver här ska få reda på det du berättade för mig. Ok, men påstå då inte att du är öppen med ditt förflutna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är helt öppet med mitt förflutna Alexander – Vilka mina klienter varit är precis som jag anfört många gånger tidigare något jag aldrig kommer att skriva om eller debattera offentligt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så länge frågor handlar om politiska skeenden och inte om individer utanför politiken så är de aldrig känsliga Alexander.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.