Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Het debatt när man kritiserar moderaternas misslyckande med Nya Karolinska.

Hur mycket debatt det blir runt ett blogginlägg beror på ämnet i inlägget – En sak står dock klar och det är att debatten går mycket het om jag i inlägget kritiserar eller lyfter upp misstag och tillkortakommanden begångna av M eller SD – Detta som om det skulle vara kriminellt att kritisera dessa 2 partier.

Jag har skrivit ett antal inlägg om fiaskot Nya Karolinska som är en skandal av megaformat och fullt ut ett moderat ansvar och varje gång jag gör det kommer moderata kommentatorer med mothugg i form av saker som gått fel för socialdemokratin historiskt som ett tänkt försvar för detta gigantiska misstag och fiasko.

Ännu underligare blir saken när många av de moderater som kommenterar vill påstå att jag inte har någon rätt att kritisera moderaterna utan att först lyfta upp och göra upp med alla de misstag och felsteg de påstår att socialdemokraterna gjort historiskt – Påståenden jag bara har ett svar till – Skitsnack.

Låt mig därför slå fast följande:

  1. Ett misstag begånget nu kan aldrig försvaras eller förminskas genom att lyfta upp historiska misstag begångna av andra.
  2. I en debatt är det viktigt att hålla sig till ämnet istället för att försöka avleda uppmärksamheten och lägga ut villospår.
  3. Som politiker bör man stå för de misstag man gjort och konsekvenserna av dem.

Som jag ser saken har både socialdemokrater, regeringen, riksrevisionen och andra institutioner haft ett enormt stort tålamod i denna fråga och givit Moderaterna oräkneliga chanser att tillsätta den oberoende utredning regeringen till sist tvingades tillsätta för att skydda SLL:s skattebetalare från ett okontrollerat utflöde av de skattepengar som bör användas till mer, bättre och snabbare sjukvård.

Därtill har jag kritiserat OPS (Offentlig Privat Samverkan) men inte som företeelse utan för det felaktiga sätt på vilken den använts i samband med bygget av Nya Karolinska.

Att OPS kan fungera mycket bra om det använts som avsett finns åtskilliga exempel på – Bland annat i Finland där motorvägar tillkommit med hjälp av OPS och blivit till en bra affär för både staten och de privata entreprenörer som byggde vägarna.

Samma sak har jag på ort och ställe upplevt i Malaysia och andra länder i Asien där OPS kallas BOT = Build Operate & Transfeer. – Utan BOT skulle många av de vägar och övriga infrastrukturprojekt som finns idag aldrig blivit byggda vilket talar för att modellen fungerar så länge den används på rätt sätt.

Att använda OPS på rätt sätt är precis det som moderatledda SLL kapitalt misslyckats med.

Hela idéen met OPS är att det allmänna sätter kostnadsramen och att de därtill innan bygget startar har full kontroll på de årliga kostnaderna för samhället fram tills dess projektet överlämnas till det allmänna vid kontrakttidens slut och det är i det avseendet moderaterna misslyckats fullt ut.

Därför tycker jag att det är bra att utredningen äntligen kommer till stånd även om jag tycker att det är tråkigt att det skulle behöva gå så långt som till att det blev regeringen som på grund av moderaternas oförmåga att tillsätta den tvingades göra så i deras ställe.

Med det sagt vill jag därför vädja till alla moderata debattörer som kastar argument utan faktaunderlag runt omkring sig som vore de i krig att besinna sig och se vad utredningen kommer fram till – Att försöka försvara det som hänt i fiaskot Nya Karolinska låter sig inte göras genom att lyfta upp historiska misstag på andra områden begångna av socialdemokrater.

Låt oss i stället föra en öppen och ärlig debatt där de moderata debattörerna kostar på sig att erkänna att de gjort fel och att avreglering och fri marknadsekonomi inte är den bästa lösningen på alla nivåer i samhällsbygget.

Kan vi skapa det läget och få till en sansad debatt finns chansen för alla att lära av de misstag som skett i samband med bygget av Nya Karolinska – Gör moderata företrädare som nu och likt strutsen gömmer huvudet i sanden kommer samma misstag att upprepas gång på gång.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

62 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har fördömt det dessa få människor gjorde men att kalla det trollfabrik låter sig inte göras Alexander – Därtill var de inblandade allt för få.

    • Michael Rönnlund

      Alexander – tycker du att det var väl använda skattemedel när alliansen byggde detta sjukhus?

      Är det försvarbart att det kostar 1,2 miljoner för att byta en dörr?

      Ta av dig dina rosa glasögon och försök se sanningen som den är, allianspartierna+SD spenderar enorma mängder skattemedel för att påtvinga folk sin ideologi. Ett bra exempel är hur man tillåter dyra privata alternativ i skola, vård och omsorg.

      Man skickar skattemedel utomlands till rika riskkapitalister.

      De tio största välfärdsbolagen gjorde en vinst på 9,5 miljarder mellan 2008 och 2012, visar Dagens ETC:s granskning. Hela branschen beräknas ha tjänat drygt 30 miljarder sedan Reinfeldt tillträdde.

      https://www.etc.se/inrikes/vinsten-pa-barn-och-gamla-30-miljarder

  1. Alexander

    ”som om det skulle vara kriminellt att kritisera dessa två partier”

    Fast det är ju inte problemet. Det du gör är att du säger att ALLT dessa partier gör är fel och det är så oseriöst så klockorna stannar. Jobbskatteavdraget är ett lysande exempel, du hävdar att de krossat mångas ekonomi men på frågan varför ni tar inte tillbaka dem svarar du att det inte går med hänsyn till att det skulle förändra ekonomin för allt för många. Fattar du inte hur ologiskt det är? Säg som det är, det skulle innebära en säker valförlust. Vem tror du att du lurar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kritiseras det och dem som bör kritiseras Alexander och det kommer jag att fortsätta att göra.

      Att du sedan inte förstår varför eller hur det jag säger sitter ihop med andra företeelser är något helt annat – Den som på djupet följer mig kan både se den röda tråden i det jag anför samt hur jag alltid är konsekvent trots att du och fler med dig försöker göra ert bästa för att blanda bort korten och avleda uppmärksamheten.

    • Bertil

      ”Fast det är ju inte problemet. Det du gör är att du säger att ALLT dessa partier gör är fel och det är så oseriöst så klockorna stannar. ” skriver Alexander.

      Alexander det Moderaterna gjort i Stockholm är mycket fel. Klockorna har redan stannat. Allt set gemensamma man kort sagt skänkt bort. Där dessa privata gjort enorma personliga vinster genom att ex: Filippa skänkte ut gemensamma verksamheter till kort sagt sina kompisar.

      ”Jobbskatteavdraget är ett lysande exempel, du hävdar att de krossat mångas ekonomi men på frågan varför ni tar inte tillbaka dem svarar du att det inte går med hänsyn till att det skulle förändra ekonomin för allt för många. Fattar du inte hur ologiskt det är? ” skriver Alexander.

      Man kan inte ta tillbaka nåt som redan är förbrukat eller upplånat hos privata.
      Jobbskatteavdraget var oprövat skapar tydliga klassklyftor och folk har inte fått mera utan de har fått mindre. Men man har stoppat det i plånboken på dem för att det skulle se ut som de fått nåt.
      I verkligheten har Alliansen varit inne i deras sparbössa och plundrat den och lagt det i deras plånbok. Sen tog man en del och gav till andra som definitivt inte behöver det.
      Av denna plundring har lönerna kunnat hållas lägre eller för lågt avlönade t.o.m blivit minus.

      Du Alexander är den som saknar logik.
      Man lan inte ta bort nåt som redan är förbrukat. Om folk haft kvar pengarna som alliansen knyckte från deras sparbössa då hade sossarna kunnat
      Säga till löntagarna att vi lägger tillbaka det ni fått i plånboken i sparbössan det kan ni behöva om ni blir sjuka eller arbetslösa.

      Jag imponeras Inte över din kunskap Alexander eller brist på kunskap. Den är bedrövlig.
      Trösten är att du är tyvärr inte ensam.
      Många vet inte än idag att man ”fått” jobbskatteavdrag. .

      Tur Anders är uthållig han försöker få vett i dig.

  2. Alexander

    ”Därtill var de inblandade alltför få”

    Och de fick behålla sina tjänster vilket betyder att ditt parti inte tycker att det är så farligt. Du sluggar vilt mot andra partier och kräver avgångar till höger och vänster, men nu är du tyst.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De fick inte behålla sina tjänster men väl sin anställning och helt nya arbetsuppgifter där de inte kan upprepa det de gjorde.

      Jag har redan påtalat att de gjort fel och det du nu gör i din kommentar är at leva upp till precis den debattmetod jag anfört i inlägget.

  3. Erik

    Jag antar att politikerna i landstinget i Stockholm sett behov av ett nytt sjukhus. Tydligen togs beslutet i bred politisk enighet att förverkliga NKS. Att bygget blivit dyrare är inget ovanligt. När har stora projekt hållit ursprungskalkylen? Exempelvis tunneln genom Hallandsåsen eller för den del vår egen Bothniabana. Tydligen har Stockholms universitet fått uppdrag för ett år sedan att utvärdera NKS-projektet och tydligen ska en delrapport presenteras under vårkanten. Den fullständiga rapporten kommer tydligen att presenteras om två år. Sedan blir man självklart fundersam över att det inte finns klädskåp till personalen och att datan inte är fulländad. Likaså konsultkostnader till BCG i storleksordningen 250 mkr.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kritiserar varken bygget eller underlaget till att bygget behövdes – Det jag kritiserar är utförandet och avsaknaden av ansvar för att kostnaderna hålls inom de ramar som beslutats.

      Hade SLL:s ledning gjort sitt jobb rätt hade merkostnaderna landat på de privata utförarna och finansiärerna snarare än på skattebetalarna.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Hade SLL:s ledning gjort sitt jobb rätt hade merkostnaderna landat på de privata utförarna och finansiärerna snarare än på skattebetalarna.”

        Hmmm … hur var det med de extrema fördyringarna för JAS … Hallandsås-tunnelprojektet… helikoptrarna …. etc etc

        Dåliga upphandlingar gång efter gång, årtionde efter årtionden oavsett vem som råkat ha makten.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den upphandlingsmetod som användes för Nya karolinska har inte använts för de projekt du anför Jonny.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är fortfarande helt skilda upphandlingsformer och hela vitsen med OPS är att flytta det ekonomiska ansvaret för felräkningar från beställare till utförare.

    • Bertil

      Svar till Erik. Att byggen blir dyrare är som du säger inget nytt.
      Det har med konjunkturen, materialkostnader, m.m så klart.
      att göra.

      Men när det gälker Stockholm och den gemensamma sektorn så är Karolinska inget nytt.

      Moderaterna i Stockholms län har kort sagt plundrat gemensamma verksamheter och gett det till sig själva.
      En klick med rika har sett chansen påverka och såna som Filippa såg till skänka ut bara hon fick dela på frukterna i ett senare skede.

      Karolinska är en skandal man har dessutom knyckt en miljard ur utjämningssystemet för att de övriga Landstingen överhuvudtaget skulle få nåt.

      Det är kort sagt ren kriminalitet som skett inom politiken i Stockholm,
      Samma fenomen har vi sett inom bostadsbyggandet utförsäljning av hyresrätter. o.s.v
      Man uteslöt t.o.m. Bygga bostäder så priserna skulle skena och i senare skede byggföretag tjäna enorma pengar,

      Betala priset har främst unga fått betala i form av lån inte minst.

    • Michael Rönnlund

      Erik – när Moderaternas och övriga allianspartier+SD får sin ideologi igenom då ska blöjor vägas på dyra privata boenden allt för att maximera vinsten och skicka skattemedel utomlands.

      När Moderaterna+allianspartier+SD hanterar skattemedel själva då får byte av en dörr kosta 1,2 miljoner.

      Ditt snack om förväntade fördyringar är just bara det – snack. Inga exempel på vilket sätt det är förväntat att ett dörrbyte kostar 1,2 miljoner.

      Politiker med i stort sett obegränsade mängder skattemedel agerar inte som man gör på privata boenden där man väger blöjor utan då finns det inget ansvar mot skattebetalarna, man slösar som det inte finns nån dag imorgon.

      Försök nyansera ditt resonemang med åtminstone ett exempel varför det är förväntat att ett bygge med en planerad kostnad på 14,5 miljarder istället beräknas kosta 25 miljarder.

      Offentlig-Privat-Samverkan – Den privata parten tar ett helhetsansvar för projektering, byggprocess, drift och underhåll, och lånar därmed upp pengar för offentliga projekt. Beställaren, landstinget eller kommunen, betalar i sin tur ersättning till bolaget.

      ”En OPS-upphandling är bästa sättet att säkerställa att bygget inte blir dyrare, eller försenat”, sa Erik Gjötterberg, projektledare för OPS-upphandlingen, när den var i hamn 2008.

      Idag låter det annorlunda.

      Sjukhuset har fått epitetet ”världens dyraste sjukhus”, och slutnotan för att bygga, utrusta och underhålla NKS fram till år 2040 har beräknats till cirka 61 miljarder kronor.

      OPS-lösningen har skapat splittringar i landstingsfullmäktige. Oppositionen vill häva OPS-avtalet, medan Alliansen vill omförhandla det för att sänka kostnaderna.

      Till detta ska läggas att sjukhuset inte fungerar trots dessa fördyringar.

      1. Försenad flytt på grund av ett strulande it-system

      2. Bygget har kantats av oväntade – och dyra – extrautgifter. I november 2017 visade det sig att vattnet rann åt fel håll i patienters badrum, totalt 165 stycken. Felen skulle kosta cirka 100 000 kronor att åtgärda per rum, enligt Svenska Dagbladet.

      3. Övriga exempel på uppmärksammade uppgifter har varit: 93 000 kronor för att sätta upp ett nytt hyllplan på hjärtintensiven, 143 000 kronor för att flytta en vattenkran och 600 000 kronor för att bygga om en entré.

      4. Det amerikanska konsultbolaget Boston Consulting Group (BCG) anlitades för att hjälpa till att planera sjukhusflytten till Nya Karolinska. Totalt sedan 2011 har BCG fakturerat Karolinska universitetssjukhuset på 257 miljoner kronor, enligt Dagens Nyheter, som även avslöjat att snittkostnaden per konsult var 700 000 kronor i månaden mellan 2015 och 2017. Avtalet med BCG sades upp förra året.

      Det har dessutom visat sig saknas fakturaunderlag för utbetalningar på 57 miljoner kronor.

      5. Flytten från Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge till Nya Karolinska i Solna inleddes 2016. Samtidigt har operationsköerna vuxit till 8 700 personer, och i somras opererades 20 svårt sjuka cancerpatienter för sent och två av dem avled.

      Moderaterna+allianspartier+SD påstog – ”En OPS-upphandling är bästa sättet att säkerställa att bygget inte blir dyrare, eller försenat”, sa Erik Gjötterberg(M), projektledare för OPS-upphandlingen, när den var i hamn 2008.

      När privata får chans agera utan översyn av kostnader skor man sig maximalt. Användandet av OPS var ideologiskt betingat av Moderaterna+allianspartier och det ansvaret ligger på just dessa partier, inga andra Erik.

      • Erik

        Michael; var socialdemokraterna emot att bygga ett nytt sjukhus? Var socialdemokraterna emot att finansieringen skulle ske via OPS?

        • Michael Rönnlund

          Erik – läs denna beskrivning av händelseförloppet och du kanske förstår lite bättre vilka som har ansvaret till detta fiasko dvs alla allianspartier+sverigedemokraterna –

          Jag var med under den hela den långa upphandlingsprocessen och belagd med munkavle precis som alla andra politiker. Vi var helt i händerna på konsulter och tjänstemän. Demokratin sattes på undantag. Upphandlingssekretessen vägde tyngre än hälso- och sjukvårdslagen.
          Konsulter kom att styra hela processen och på tre år, från beslutet att upphandla till tilldelning av uppdraget uppgick konsultkostnaderna till 154 miljoner kronor! Konsulter från företaget PWC kom att spela en central roll. De påstod att med OPS-modell så minskade risken för förseningar och fördyrningar och fler företag skulle vara intresserade av att delta i själva upphandlingen – de fick fel på alla punkter. 2008 fattades beslut om upphandlingen och oppositionen sa nej, men röstades ned. I beslutet står att upphandling kan bara ske om ”förväntad konkurrens kan uppnås” annars skulle den avbrytas och att tre till fem konsortier bör vara med och lägga anbud. Det blev bara ett! Men borgarna ansåg att ett anbud var tillräcklig konkurrens!
          Det konsultföretag, PWC, som rekommenderat OPS fick nu ett nytt uppdrag, man blev huvudrådgivare i upphandlingen. Samma företag som senare kom att kritiseras för att ha anställda i ett rum som hjälper företag att sköta ekonomin och i rummet bredvid ha andra anställda som hjälper företag att undvika skatt och flytta pengar till skatteparadis. ”Från oberoende granskare till inflytelserik krängare” som Dagens industri skrev (den 5 maj, 2015).

          Skanska och Innisfree tilldelades år 2010 den förmånliga upphandlingen utan konkurrens och dessutom ville man ha skattebefrielse. Den så kallade Luxleaks visar att 590 miljoner kronor som betalats ut av landstinget skulle slussas vidare till brevlådeföretag i Luxemburg för att minska skatten.
          De borgerliga partierna hävdar i dag att alla partier stod bakom beslutet om OPS-upphandling, men det är lögn. Vänsterpartiet och övriga oppositionspartier var under hela den långa processen mycket kritiska och ville att upphandlingen skulle avbrytas.
          Beslutet i landstingsfullmäktige den 5 maj 2010 var minst sagt märkligt. I det sekretessbelagda underlaget som fullmäktigeledamöterna fick framgick inte klart kostnaderna för OPS-avtalet och V, S och MP krävde att upphandlingen skulle avbrytas. Socialdemokraternas nytillträdde landstingsråd Ilijan Batljan sa att ”Detta är utan konkurrens det dummaste offentliga förslag jag någonsin sett”. Efteråt utbröt en kaotisk debatt som resulterade i att ett extra fullmäktige inkallades den 8 juni och maj-beslutet revs upp. I det nya beslutet tar landstinget ett större ekonomiskt ansvar genom att låna upp pengar till lägre ränta än Innisfree kunde och avkastningen till aktieägarna sänktes. På så sätt sänktes kostnaderna med åtta miljarder och det var skälet till att V, S och MP röstade för det nya förslaget, men vår kritik av hela upphandlingsprocessen kvarstod.

          Nu står vi här med ett nytt sjukhus som ska tas i bruk under nästa år. Ett sjukhus med färre vårdplatser och förlossningsplatser och en mindre akutmottagning. Men också ett sjukhus som kräver mer personal eftersom all vård sker i enkelrum. Risken är stor att vi får ett nytt fint sjukhus till höga kostnader och med många stängda vårdplatser.
          S, V och MP har föreslagit en extern revision av hela OPS-avtalets utformning och hur själva upphandlingen gick till i strid mot fullmäktiges beslut att den borde avbrytas om bara ett anbud kom in. Det röstades ned av de fyra borgerliga partierna som styr i minoritet tillsammans med Sverigedemokraterna.

          http://flamman.se/a/historien-om-nya-karolinska-sjukhuset

          Erik – att vara okunnig är helt ok men det är bra att man sätter sig in i ärendet speciellt om man ska diskutera vad som hänt och vilka som var ansvariga. Bra med en utredning i ärendet.

      • Patrik

        Hej Anders

        Håller med dig NKS är en skamfläck för Sverige som inte lyckas sätta stramare tyglar vid upphandlingar. Tyvärr så gäller det de flesta upphandlingar. Återinför tjänstemannaansvaret och det ska gälla även politiker så att sånt här inte ska kunna hända. Givetvis ska de pengar som försnillas av inkompetens och bedrägligt beteende betalas tillbaka.

        Michael: Blöjvägning ska utföras enligt socialstyrelsen för att kontrollera behovet hos patienten och görs på alla vårdinrättningar där behovet av blöjor finns. Gäller både på offentliga och privata vårdgivare.

        Med vänlig hälsning

        Patrik

    • Kim

      Det är väl ytterst få som inte ansett att det behövs ett nytt sjukhus. Hur man får det samt upplägg och styrning kan man dock ha åsikter ok.

      Man är rätt enögd om man inte ser att Anders har en poäng i att (M) skött det hela med den kompetens man förfogar över – väldigt illa. Man är å andra sidan lika enögd om man inte ser att (s) använder detta för att flytta fokus från sina egna misslyckanden.Att hänvisa till att projekt inte skulle bli av om man inte hade upplägget får aldrig bli en ursäkt. Det är som privatekonomin. Kan man inte planera och se till att man har råd så ska man inte handla. Att handla på ett sätt som ger betydligt högre kostnader för skattebetalarna är ALDRIG ok. (Se tex Riksgäldens räkneexempel på OPS.) Har man dessutom arbetat i den typen av ”samverkansprojekt” så vet man hur mycket mindre kostnadseffektivt de drivs av entreprenören. I synnerhet då det råder inkompetens hos beställaren, vilket det uppenbart gjort i tex NK.

        • Kim

          Det finns folk som har samma resonemang kring sms-lån.
          Ingen som förstår mekanismerna och de totala kostnaderna väljer det upplägget.

          • Kim

            Tyvärr förstår vissa inte likheten mellan lånen och OPS. Antagligen för att de är för dåligt insatta.
            Har man inte pengar och har så skral ekonomi att man inte ens kan få ett vanligt lån ska man inte låna av andra heller. OPS är ett exempel på just det – ett lån som ger stora kostnader under lång tid. Precis som lån av Balticgrupopen eller Raja innebär detsamma. Man styr bara kostnaderna framåt och ökar dem. Men då är det ju någon annan som får ta skiten. Själv kan man glänsa …
            För övrigt skrämmande att se hur kompetensen hos kommunen är på angränsande upplägg, dock utan driftdelen. Här i Umeå har vi Maja Bescow-skolan som är ett utmärkt exempel på ett upplägg där man TROR man samverkar, men får betala dyrt. Rekordstor budget. Den kommer att spricka. STORT! Helt i onödan. Pga inkompetens.
            Ska vi gissa att s är lika oförstående som m är i S-holm då det inträffar och har en rad ursäkter. Även de utan att ha en aning eller egentligen förstå?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            OPS om det används på rätt sätt blir varken dyrare eller sämre – Att OPS och BOT som är samma sak men med annat namn fungerar bra syns klart och tydligt i både Finland, Malaysia och stora delar av Asien där denna typ av lösningar använts frekvent under lång tid.

            Hur det står till med Maja Beskow skolan ska jag inte uttala mig om i detalj då jag inte studerat upplägget i detalj – Däremot är jag böjd att hålla med dig om att budgeten kommer att spricka då de experter jag haft förmånen att lyssna på med en mun säger att det kommer att kosta mycket mer än någon någonsin vill tro att åtgärda de vattenskador som finns i byggnaden.

  4. Alexander

    Anders

    Du tycker alltså att det är rätt att dessa personer får behålla sin anställning. Då antar jag att du inte kommer att kräva att andra partier utesluter folk? Titta i historiken så har du gjort det mer än en gång….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig påstått att jag tycker att det är rätt Alexander och jag har aldrig försvarat deras beteende.

  5. Thomas Åkerblad

    ”Socialdemokraternas nya drag liknar maktmissbruk”, säger Expressen.

    Självklart är det maktmissbruk. Svensk socialdemokrati är ju synonymt med maktmissbruk. Partiet skyr inga medel för att behålla makten.
    Titta bara på turerna runt platsen i Säkerhetsrådet. Mutkostnaderna smögs över på olika, icke-transparenta organisationer och intressenter. UD skötte sin mejlkonversation på en separat digital plattform så att den inte syntes. I veckan meddelade dessutom UD att man tappat bort den externa utvärdering som gjorts om Sveriges plats i Säkerhetsrådet.
    Transportstyrelsens lagbrott skedde med den socialdemokratiske styrelseordförandens godkännande och enligt uppgift var orsaken att Mp skulle kunna driva sitt Bonus-Malus system. Mp:s vallöfte var viktigare än rikets säkerhet.
    Nog är (s) ett MAKTPARTI. Partiet kommer alltid först och riket i andra hand.

    https://www.expressen.se/ledare/socialdemokraternas-nya-drag-liknar-maktmissbruk/?utm_campaign=social_sharing&utm_medium=link&utm_source=facebook

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det du anför vill jag påstå är fake news till största delen.

      Vi socialdemokrater har aldrig och kommer aldrig att ägna oss åt maktmissbruk då sådant står i bjärt kontrast mot den ideologi vi står för.

          • Petter

            I från ditt tidigare inlägg där du säger .

            Vi socialdemokrater har aldrig och kommer aldrig att ägna oss åt maktmissbruk då sådant står i bjärt kontrast mot den ideologi vi står för.

            För jag anser att hjälpa vissa utvalda föreningar / företag är ett maktmissbruk och hämmar fria konkurrensen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Finns det handfasta bevis på att så skett är det fel Petter – Saknas handfasta bevis är påståendet från din sida en ickefråga.

      • Anders

        Ändå framstår socialdemokratiska partiet för alla vakna och nyktra individer som det parti som mest av alla ägnat sig åt maktmissbruk, fiffel och mygel. Listan är lång, från politiker på riksdagsnivå till kommun- och landstingspolitiker samt SSU.

        Den ideologi du påstår socialdemokraterna står för är väldigt olik den politik partiet praktiserar i verkligheten.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du har fel i den uppfattningen Anders – Det är inte partiets politik att ägna sig åt mygel och maktmissbruk.

          • Patrik

            Hej Anders.

            Tobleroneaffären!
            ”Håll käft och rösta som jag säjer” Parafras på en diskussion i media mellan GP och Margareta Vinberg i samband med Euro omröstningen.
            Arrendeavtal med kommunen som är bättre än de övriga arrendatorer för det handlar om S-Kommunalråd i en inlandskommun samt att det var inskrivet att han skulle föra kommunens talan.
            Lövens nazist utbrott mot SD fast S egna historia
            Egendomsstölder!
            Osv

            Det finns säkert de som kan fylla på listan med ännu fler ”skandaler”.

            Med vänlig hälsning

            Patrik

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det du gör är precis det jag anför i inlägget Partik – Detta genom att försöka avleda debatten från ämnet.

      • Magnus

        ”Vi socialdemokrater har aldrig och kommer aldrig att ägna oss åt maktmissbruk då sådant står i bjärt kontrast mot den ideologi vi står för.”

        Det var nog bland det dummaste och mest verklighetsfrånvända jag någonsin läst en politiker säga. Det blir otroligt svårt att ta något du säger på allvar när du skriver sånt här.
        Du kommer säkert inte publicera min kommentar, men bara jag vet att du har läst det så är jag nöjd.
        Skämmes.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag står för det jag anfört och att du inte håller med om det jag säger har jag inga problem med.

      • Olle

        Vilken ideologi ??
        Att inte låta personer över 12 år få assistans, detta är en del i S ideologi .Fine !!
        Att göda islamistisk extremism via föreningar som sponsras av statliga bidrag, här lägger ni locket på .

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är inte socialdemokratisk ideologi att gynna specifika föreningar Olle – Däremot är det socialdemokratisk ideologi att stötta folkrörelsearbete.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            LSS ska vi satsa på – Därtill i statlig regi vilket Löfven mer eller mindre lovat när han nu uttalat sig i ärendet.

        • Michael Rönnlund

          Olle du verkar lyssna på fake news. Här har du den riktiga versionen –

          http://blogg.vk.se/lundgren/2018/02/21/lss-och-hot-mot-demokratin/?_ga=2.180399911.1881798421.1516580903-1084529168.1513082977

          De senaste dagarna har debatten rasat om att statens LSS-utredning kommer att föreslå att äldre och barn inte längre ska ha sin assistans. En rad borgerliga har sett sin chans att ge regeringen nålstick och hävda att ”titta vilka förslag man lägger”.

          Självklart står inte Socialdemokraterna bakom att plocka bort assistansen för äldre och barn. Stefan Löfven har också gått ut och förklarat att socialdemokraterna inte kommer stödja sådana förslag.

          Så klart.

          Samtidigt måste man ha helt klart för sig vad en statlig utredning är för något. I Sverige har vi ett förfarande att de statliga utredningarna får först lägga sina förslag, oavsett om vi håller med eller ej, innan den politiska processen tar vid. Den här möjligheten för utredningar att arbeta fristående inom ramen för beslutade direktiv är central. Utifrån icke politiserade tjänstemannaberedningar utgår hela Sveriges förvaltningsorganisation.

          Det här är inget att ta lätt på. Sverige ska under inga omständigheter ha den ordning som uppenbarligen vissa borgerliga debattörer förespråkar där politiken ska vara inne och styra statliga offentliga utredningar(SoU).

          Ett sådant arbetssätt skulle göra att de offentliga utredningarna politiseras och det skulle inte finnas någon möjlighet att politiskt enas om vare sig problemställningar eller åtgärder. Det vore förödande för demokratin och vi kommer aldrig acceptera en sådan ordning.

          Det är naturligtvis så att det är den hägrande valrörelsen som får Peder Westerberg(L) och en rad Sverigedemokrater att blanda ihop utredningsförslag med politiska förslag. Men det är inte acceptabelt, och i dessa tider av Trumpifiering och alternativa fakta är det särskilt viktigt att vi står mot skarvningar och sammanblandningar.

          Andreas Lundgren(s)
          Ordf, Individ- och familjenämnden

          Sätt dig in i frågan är ett tips.

  6. Olle

    Denna valstrategi med NK är inget smart drag att samla röster, men har inte S mer att komma med så ….. Eller är det så att S väljare inte fattar mer

  7. Alexander

    ”Jag har aldrig påstått att jag tycker att det är rätt”

    Varför kräver du då inte att de sparkas som du så ofta gör med andra partiers representanter? Var är kritiken mot omoralen och det oanständiga?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De gånger jag kräver det gör jag så därför att jan anser att det är det enda rätta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har jag aldrig någonsin påstått att jag tycker Alexander. Därtill har du ingen aning om vad jag krävt eller inte krävt internt i vårt parti.

  8. Alexander

    ”Det har jag aldrig någonsin påstått att jag tycker”

    En enkel fråga. Tycker du att de skulle sparkats? Ja eller nej?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De har fått sparken från sina arbetsuppgifter och nu fått andra – Hade jag fått bestämma hade de fått lämna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.