Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Skandalen runt Nya Karolinska har skördat sitt första offer.

Jan Svenonius gift med det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius lämnar sitt jobb som upphandlingschef på Nya Karolinska vilket innebär att denna skandal skördat sitt första offer redan innan den utredning regeringen just sjösatt hunnit påbörja sitt arbete.

Svenonius avgår därför att saken enligt honom redan nått en nivå han inte ens vill tänka på vad gäller hur den kommer att utvecklas.

Vidare säger Svenonius att han avgår därför att han vet att utredningen kommer att skada hans familj, hans kollegor och sjukhuset på ett sätt som gör det omöjligt för honom att på ett vettigt sätt verka på sin befattning.

För min del innebär Svenonius avhopp beviset på att det var för att han skulle slippa kliva av sin position som den moderata landstingsledningen i SLL blundade för att tillsätta en utredning av skandalen.

Att experter ser Irene Svenonius som partisk i målet förvånar på inget sätt då det måste vara omöjligt att kritisera en process som den egna maken varit ytterst ansvarig för.

Jag ska på inget sätt döma någon av makarna Svenonius innan utredningen gjort sitt och kommit fram till sina slutsatser om vem som bär skulden till denna monstruösa skandal som äventyrar ekonomin för hela SLL.

En sak kan jag dock konstatera och det är att Moderaterna och Ulf Kristersson gjort ett mycket dåligt val när de valde in Irene Svenonius i partiets inre krets och därtill som tänkt talesperson i sjukvårdsfrågor.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

10 kommentarer

  1. Michael Rönnlund

    Att moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius använt sin make Jan Svenonius som upphandlingschef på Nya Karolinska är uppenbart jäv.

    Hur detta skötts får en att tänka på korrupta länder som Nordkorea, Afghanistan och Somalia.

    Att ansvaret ligger främst på allianspartierna beskrivs väl i denna debattblogg – http://flamman.se/a/historien-om-nya-karolinska-sjukhuset

    Jag var med under den hela den långa upphandlingsprocessen och belagd med munkavle precis som alla andra politiker. Vi var helt i händerna på konsulter och tjänstemän. Demokratin sattes på undantag. Upphandlingssekretessen vägde tyngre än hälso- och sjukvårdslagen.
    Konsulter kom att styra hela processen och på tre år, från beslutet att upphandla till tilldelning av uppdraget uppgick konsultkostnaderna till 154 miljoner kronor! Konsulter från företaget PWC kom att spela en central roll. De påstod att med OPS-modell så minskade risken för förseningar och fördyrningar och fler företag skulle vara intresserade av att delta i själva upphandlingen – de fick fel på alla punkter. 2008 fattades beslut om upphandlingen och oppositionen sa nej, men röstades ned. I beslutet står att upphandling kan bara ske om ”förväntad konkurrens kan uppnås” annars skulle den avbrytas och att tre till fem konsortier bör vara med och lägga anbud. Det blev bara ett! Men borgarna ansåg att ett anbud var tillräcklig konkurrens!
    Det konsultföretag, PWC, som rekommenderat OPS fick nu ett nytt uppdrag, man blev huvudrådgivare i upphandlingen. Samma företag som senare kom att kritiseras för att ha anställda i ett rum som hjälper företag att sköta ekonomin och i rummet bredvid ha andra anställda som hjälper företag att undvika skatt och flytta pengar till skatteparadis. ”Från oberoende granskare till inflytelserik krängare” som Dagens industri skrev (den 5 maj, 2015).

    Skanska och Innisfree tilldelades år 2010 den förmånliga upphandlingen utan konkurrens och dessutom ville man ha skattebefrielse. Den så kallade Luxleaks visar att 590 miljoner kronor som betalats ut av landstinget skulle slussas vidare till brevlådeföretag i Luxemburg för att minska skatten.
    De borgerliga partierna hävdar i dag att alla partier stod bakom beslutet om OPS-upphandling, men det är lögn. Vänsterpartiet och övriga oppositionspartier var under hela den långa processen mycket kritiska och ville att upphandlingen skulle avbrytas.
    Beslutet i landstingsfullmäktige den 5 maj 2010 var minst sagt märkligt. I det sekretessbelagda underlaget som fullmäktigeledamöterna fick framgick inte klart kostnaderna för OPS-avtalet och V, S och MP krävde att upphandlingen skulle avbrytas. Socialdemokraternas nytillträdde landstingsråd Ilijan Batljan sa att ”Detta är utan konkurrens det dummaste offentliga förslag jag någonsin sett”. Efteråt utbröt en kaotisk debatt som resulterade i att ett extra fullmäktige inkallades den 8 juni och maj-beslutet revs upp. I det nya beslutet tar landstinget ett större ekonomiskt ansvar genom att låna upp pengar till lägre ränta än Innisfree kunde och avkastningen till aktieägarna sänktes. På så sätt sänktes kostnaderna med åtta miljarder och det var skälet till att V, S och MP röstade för det nya förslaget, men vår kritik av hela upphandlingsprocessen kvarstod.

    Nu står vi här med ett nytt sjukhus som ska tas i bruk under nästa år. Ett sjukhus med färre vårdplatser och förlossningsplatser och en mindre akutmottagning. Men också ett sjukhus som kräver mer personal eftersom all vård sker i enkelrum. Risken är stor att vi får ett nytt fint sjukhus till höga kostnader och med många stängda vårdplatser.
    S, V och MP har föreslagit en extern revision av hela OPS-avtalets utformning och hur själva upphandlingen gick till i strid mot fullmäktiges beslut att den borde avbrytas om bara ett anbud kom in. Det röstades ned av de fyra borgerliga partierna som styr i minoritet tillsammans med Sverigedemokraterna.

  2. Jonny Disenfeldt

    Ett bra beslut, tyvärr får han väl som alla andra i elitens skikt en fin fet fallskärm.

    Fallskärm eller en fin omplacering är ju riktmärket för hur inkompetens och fel belönas för regeringens, landstingsledningarnas och kommunfullmäktigeledamöter (oavsett partifärg), eller hur …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det återstår att se vad som händer med honom efter det att han sagt upp sig – När och om något händer ska jag kommentera det då.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt Jonny – Det råder ingen som helst tvekan om att det är Alliansen med M i spetsen som bär skulden till detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.