Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Staten bör inte försöka smita från betalningsansvaret för LSS.

Jag tillhör skaran som aktivt kritiserat och drivit på för att regeringen ska stoppa den ovärdiga hantering av människor som behöver hjälp via LSS – Då genom att uppmana regeringen att beordra Försäkringskassan att besinna sig och sluta dra in LSS-timmar för hjälpbehövande.

I tidningen Kommunalarbetaren går det att läsa ett reportage om att Regeringens utredare av LSS Gunilla Malmborg kommer att föreslå att barn under 12 år oavsett funktionsnedsättning och äldre över 80 år inte ska ha rätt till LSS i framtiden.

Den saken gör mig orolig för den kommunala ekonomin. Ändå oroligare blir jag därför att en sådan förändring med säkerhet kommer att leda till Sverige får en ojämlik vård av de som idag har rätt till LSS därför att olika kommuner har olika ekonomiska förutsättningar att klara vården.

Att som regeringens utredare rakt av föreslå att ansvaret för de äldre ska övergå från staten till landets kommuner för att spara på statens utgifter tycker jag är ovärdigt en socialdemokratisk regering.

Det går inte att utläsa huruvida det ekonomiska ansvaret och utföraransvaret för gruppen barn under 12 år även det är tänkt att övergå från staten till kommunerna men att det är det som är grundtanken är en slutsats som är lätt att dra baserat på det som framförs i artikeln.

För mig är frågorna runt hanteringen av LSS fullständigt absurd och min inställning är glasklar – LSS ska fullt ut vara ett statligt ansvar och kostnaden för LSS ska bäras solidariskt av alla landets skattebetalare.

Ingen och då menar jag ingen agerar på ett sätt som gör att de blir beroende av stöd och hjälp enligt LSS. Fick människor fritt välja tror jag att alla skulle välja att vara friska snarare än beroende av stöd enligt LSS.

Att i det läget sparka på de som redan ligger och göra tillgången till hjälp enligt LSS till ett kommunalt ansvar fullt medveten om att en sådan ordning kommer att skapa ojämlikhet bland de hjälpbehövande är inte socialdemokratisk politik.

Ansvaret för sjuka och hjälpbehövande ska alltid vara ett statligt ansvar om grundtanken är den att alla människor har lika värde.

Den linje utredaren slagit in på innebär att de som idag har rätt till LSS kan tvingas flytta till en kommun som har råd att ge dem den hjälp de kräver. Ser vi den utvecklingen kommer landets fattiga kommuner att dräneras på än fler invånare och gå sotdöden till mötes vad gäller kommunal service.

Därför uppmanar jag Annika Strandhäll att ingripa genast och förtydliga direktiven till regeringens utredare – Denna gång genom att ge utredaren direktiv att hitta bästa sättet att göra LSS till ett fullt ut statligt ansvarsområde.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

20 kommentarer

  1. Bertil

    Först kanske vi måste omtala att LSS = Lagen om stöd och Service till funktionshindrade.
    Självklart ska staten stå för det. Lämnas det över till Kommuner så skapas ju ingen frihet för funktionshindrade. Kommuners ekonomi avgör.

    EX Djursholm lär inte ha många handikappade.
    Medan kommuner med flyktinginvandrade krigsskadade får ökad belastning.
    Kommuners ekonomi avgör allt mer om svaga grupper får bra stöd.

    Så gäller även andra sociala åtagande som försörjningstöd sjukskrivningar och även arbetslösa.
    Alliansen la över massor mer ansvar till Kommuner. Medan Stockholmare fick sänkta skatter som gynnade välmående mest.

    Solidariteten är satt ut spel med Nyliberal politik och numer är attityden att smita från allt vad solidaritet gäller en ny attityd.

    Detta är ännu ett led i hur vårt gemensamma segregeras plundras och hur det finns en kapitalstark grupp som gör allt för att Vårt gemensamma ska försvagas.
    Se bara hur Björklund förstörde skolan
    som blivit kommunal och som många nu vill ska förstatligas men då privatiseras den istället med följden att framtiden lär segregera även barn

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hon bör koncentrera sig på att göra rätt vad gäller LSS Krister – I vart fall enligt mitt synsätt.

  2. Michael Rönnlund

    Anders – håller med om att det är staten som ska stå för fiolerna.

    Vad jag saknar i denna debatt är en beskrivning av orsakerna varför LSS numera behandlas som det görs.

    Det är viktigt man förstår orsak och verkan.

    https://assistanskoll.se/20171027-Forsekringskassan-varnar-Ny-dom-leder-till-manga-kommer-beviljas-ferre-assistanstimmar.html

    Allianspartierna undviker beskriva orsak för att istället bedriva valpropaganda och ljuga. Ett bra exempel på detta är –

    http://blogg.vk.se/hans-inge-smetana-vannas/2017/11/22/dom-svagare-i-samhallet/

    där han helt ignorerar sitt och övriga allianspartiers ansvar för dagens orimliga situation.

    Hur alliansen falskspelar om LSS beskrivs bra av Maj Karlsson(V) i denna artikel –

    https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Rx9X5x/lagg-ner-fulspelet-om-lss-ebba-busch-thor

    Antingen vilseleder Ebba Bush Thor avsiktligen eller så har hon helt enkelt ingen koll. I Aftonbladet 12 december påstår hon att Vänsterpartiet skulle vara medskyldiga till den pågående LSS-krisen. Detta eftersom vi gjort upp om budgeten med regeringen. Det är helt enkelt inte sant – och det vet rimligen Ebba Bush Thor mycket väl.

    Det fruktansvärda haveri som vi just nu bevittnar med den personliga assistansen startade redan under alliansregeringen 2008, då den första domen kom om grundläggande behov. Redan då krävde vi en lagändring. I stället förde alliansregeringen, inklusive KD, en hårdnackad retorik om kostnader och fusk.

    Sen har en socialdemokratisk regering dessvärre gått ännu längre genom sitt regleringsbrev till Försäkringskassan, där de uppmanades att minska antalet timmar. Det försökte vi stoppa med ett utskottsinitiativ som tack vare moderaterna inte gick igenom.

    Därefter har dom efter dom fallit som fullständigt slagit sönder LSS reformen. Med allt snävare tolkningar från Försäkringskassan är det i dag i princip omöjligt att få assistans.

    Det som krävs är att lagen återställs till det som var grundintentionen: en rättighetslagstiftning. Ett krav vi drivit i snart 10 år nu. Det är nämligen lagen som styr bedömningarna från Försäkringskassan – inte budgeten. Budgeten är en prognos utifrån rådande läge, inget annat. Om Försäkringskassan fått mer pengar i budgeten – hur skulle de bedöma då? Jo, fortfarande enligt gällande direktiv och lagstiftning såklart. Det är Ebba Bush Thor väl medveten om.

    För oss är inte frågan om alla människors rätt att leva sina liv ett politiskt maktspel. För oss är det här en grundläggande del av vårt välfärdssystem som vi vill ska räddas. Därför fortsätter vi att vända andra kinden till och låter vår hand förbli utsträckt. Ebba Busch Thor – lägg ner fulspelet och låt oss rädda LSS istället.

    Maj Karlsson, socialpolitisk talesperson (V)

    Orsak och verkan behöver förstås.. Alliansen har det största ansvaret till dagens orimliga situation för alla som behöver stöd av LSS men de har hitintills lyckats bra med sina lögner och valpropaganda i ärendet. Detta behöver motargumenteras då de inte äger frågan och absolut inte står utan ansvar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte lett i debatten på djupet ännu därför att jag tycker att det skulle göra den alltför teknisk i detta läge – Min största mission är att få alla att tycka att LSS ska vara självklar och att LSS solidariskt ska bekostas av alla Sveriges skattebetalare.

      • Michael Rönnlund

        Håller med dig.

        Tror dock att du med lite research kan ta udden av alliansens hyckleri i denna fråga. Alliansen är i högsta grad medansvarig till hur LSS fungerar idag men använder denna fråga som ett slagträ i valrörelsen.

        Bara en ide’. Ha det.

  3. Petter

    Det är många frågor din guru Löfven bara säger är ICKET ACCEPTABELT detta måste utredas sen händer inget mer. Handlingsförlamad är regeringen

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vill inte beskriva regeringen som handlingsförlamad och det vi alla måste inse är att resultaten sällan och aldrig är mätbara med omedelbar verkan när den politiska inriktningen förändras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.