Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Delade turer i arbetslivet är inte värdigt ett Sverige anno 2018.

Jag har skrivit om de delade turerna många gånger och ju mer jag betraktar företeelsen och ju mer jag tänker på saken ju mer övertygad blir jag om att de delade turerna ska avskaffas och bara förekomma när en arbetstagare själv ber om att få dela upp sitt arbetspass i två delar.

Därför bör de delade turerna i framför allt vård och omsorg fasas ut och ersättas av sammanhängande arbetspass så snabbt detta är tekniskt möjligt att genomföra.

Att delade turer finns går förstås att förstå då det i många yrken är så att behoven av personal är störst på morgonen och kvällen – Men som jag ser saken har delade turer införts därför att landets arbetsgivare sätter den egna vinsten före arbetstagarnas väl och ve.

Som samhälle måste vi reagera på detta då även de som jobbar inom de yrken där delade turer är legio har samma rätt till ett bra familjeliv och en bra fritid som alla andra arbetstagare.

Därför måste vi även acceptera större kostnader för samhället för att bli av med dessa delade turer.

Kärlek – Solidaritet – Alla människors lika värde måste gälla alla yrkeskategorier på ett jämlikt sätt. Den principen ska vi aldrig frångå.

Dessutom tror jag att många av de delade turerna finns kvar på grund av slentrian och därför att man inte uttömt alla möjligheter när arbetsscheman läggs.

Därför är det glädjande att många Socialdemokratiskt styrda kommuner inlett arbetet med att ta bort alla delade turer och dessutom erbjuda fast anställning på heltid som standard men med det sagt så tycker jag att det arbetet stannat upp och hamnat i skymundan sedan en tid.

I de yrkeskategorier som ligger hos privata entreprenörer som utför kommunal och/eller annan offentlig serviceverksamhet ska vi politiker som beställare av uppdragen kräva att entreprenörerna avskaffar de delade turerna – Dessutom ska vi fullt ut kompensera för de eventuella kostnadsökningar som blir resultatet av avskaffandet av delade turer.

Alla arbetstagare i alla yrkeskategorier ska behandlas på samma sätt vad gäller arbetstid och arbetstidens förläggning. Delade turer drabbar kvinnor i högre utsträckning än män – Därför är avskaffandet av delade turer även en jämställdhetsfråga.

Jag lovar därför att göra avskaffandet av delade turer till en av de huvudfrågor jag aktivt ska driva i det kommande valet,

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

28 kommentarer

  1. Ville-Valle

    …ännu ett slående exempel på socialdemokraternas arroganta maktfullkomlighet som bland annat går ut på att roffa åt sig själv så mycket som möjligt av skattebetalarnas pengar. Här har du Anders Forss någonting att fundera över för det här inlägget är skrivet av en person som är respekterad även av ledande socialdemokrater. Läs och begrunda: https://www.vk.se/2245700/oblygt-forsok-att-flytta

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vilken respekt personen som har skrivit har eller inte har ska jag inte uttala mig om då jag inte känner vederbörande – I övrigt har jag läst artikeln när den publicerades och min tanke är att det måste vara upp till de förtroendevalda att besluta vad som är lämpligast.

      Att påstå att detta är arrogant maktfullkomlighet från socialdemokraterna tycker jag är ett felaktigt påstående då Anna så vitt jag vet inte sitter på någon ledande politisk position.

  2. Bertil

    Tänk att detta som Anders tar upp. Ja det har jag surrat om i 20 års tid minst.
    jag har sagt det till de som jobbat inom vården. Många har så klart tyckt som jag men
    det händer inget.

    Men jag har sagt man kan sy kuddar. tillverka nåt ex i en rum utmed eller en lokal utmed.
    Men huvudgrejen ska vara vårda. man kan så klart ägna vårdtagarna åt att ge dem livskvalitet.
    gå ut och gå. Sitta prata med dem hjälpa dem med nån aktivitet.

    Effektivisesera mindre, bort med privatisering och ta ut skatt där kapital knappt beskattas utan används till att just minska personalstyrkan ta över vårt gemensamma minska personalstyrkan även där och kort sagt sträva i propaganda för en arbetslinje men hela tiden motarbeta denna.
    Vi ska så klart satsa på en livslinje och arbete ska utföras åt de behov vi har inte behovet att berikade ska ha mer och andra erhålla mindre.

    Tycker Anders som kämpar på friskt i rätt riktning och på sitt sätt, ska ta in livslinjen i sitt skrivande och istället kritisera Arbetslinjen.

    Arbetslinjen är falsk och kapitalet är inte alls intresserade av att folk ska ha arbete tvärtom de vill bort med folk på sina företag. Delade turer är ovärdigt och ska så klart avskaffas.

  3. Alexander

    Att hävda att delade turer bryter mot ”allas lika värde” visar hur Anders ser på begreppet. Lika urvattnat som rasism. Direkt pinsamt av någon som ska kalla sig politiker.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får gärna tycka att det är pinsamt Alexander – Ditt uttalande säger mer om dig än om mig.

    • Bertil

      Har du inget motargument till Anders
      Alexander. Delade turer tror jag även du tycker är en ovärdig arbetsform.

      Tycker inte alls Anders är pinsam tvärtom.
      Han tror på saker och han kämpar på.
      Du verkar tyvärr inte ha koll på nåt och har inga visioner.
      Du gnäller utan att försöka hitta lösningar.

  4. Krister

    Övrigt:
    Det tyska invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD)
    har nu gått om socialdemokratiska SPD och är landets näst största parti,
    rapporterar Reuters.

    Du spådde tidigare att invandringsfrågan inte skulle hamna i topp i det svenska
    valet men varför skulle det inte göra det när undersökningar pekar motsatsen och
    tex Tyskland liksom Italien har samma läge inför sina respektive val?

  5. Krister

    Ur arbetsgivarens syn är det bra med delade turer.
    Ur arbetstagarens dito är det inte bra.

    Men tex bussarna är fulla 7-9 och 16-19.
    9-16 är dom halvtomma.
    Det är fakta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis men det betyder inte att man som en effekt av det behöver tillämpa delade turer.

    • Krister

      Jag håller med personligen om att delade turer är inget vidare.
      Arbetsgivaren ser säkert det på annat sätt.

    • Bertil

      ja men då får man väl nyktra till.
      Jobb behöver inte vara till 100% effektivt jämt.
      då är det borgelig politik man vill ha och
      en sjuk arbetslinje.

      Vi lever en stund på Jorden och då ska vi alla få ha det
      vettigt efter de förutsättningar vi skapat tillsammans efter förmåga.
      Livslinje istället för arbetslinje är det som borde få större plats.

      Sen överbetalda börsmäklare direktörer,
      Inte är de så effektiva alltid. De rullar tummarna och låtar andra göra jobbet.

      Delade turer är fel. En arbetsgivare nyttjar därmed anställdas fritid.
      När arbetstid flyter ihop med fritid.

  6. Alexander

    Anders

    Så de som jobbar delade turer omfattas inte av allas lika värde? Hur är det med de som jobbar natt? Skolpersonal som kallas horor? Sjukhuspersonal som måste bära larm?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har nog missförstått det jag skrev Alexander – Att värdera de som jobbar delade turer annorlunda än de som jobbar heltid i ett block är det jag avser med det jag skrivit.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag devalverar på inget sätt allas lika värde Alexander – Påstår du det har du inte förstått vad jag skriver.

  7. Alexander

    Anders

    Hur är det med människovärdet för den skolpersonal som utsätts för våld och trakasserier? Sjukhuspersonal som måste ha beväpnade vakter? Poliser som utsätts för stenkastning? Är det lindrigare än att jobba delad tur?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Inlägget handlade inte om dessa personalgrupper eller om andra specifika grupper utan om fenomenet delade turer. Att du i vanlig ordning försöker avleda uppmärksamheten från inlägget förvånar på inget sätt.

      Sedan är det självklart inte bra eller korrekt att vissa yrkesgrupper utsätts för våld och hot på sin arbetsplats – Men som sagt ovan – Jag ser inget motsatsförhållande mellan dem och det ämne om delade turer jag tagit upp i inlägget.

  8. Alexander

    Anders

    Jag avleder inte från inlägget utan ställer högst relevanta följdfrågor. Klarar du inte det bör du nog inte satsa på att bli politiker, bättre att du håller dig klubben för inbördes beundran.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inga problem med följdfrågor som handlar om ämnet i inlägget Alexander – Däremot har jag problem med att du anser att det jag anför om delade turer skulle stå i motsatsförhållande till vad jag tycker om arbetssituationen för specifika arbetsgrupper och då därför att jag aldrig i inlägget med ett enda ord antytt att så skulle vara fallet.

      Saknar du argument bör du avstå från att argumentera.

  9. Steffo

    Kommunen borde väl kunna lätt plocka bort delade turer eller? Sedan vet jag ett boende där personal ibland jobbar över 11 timmar schemalagt. Jo min andra hälft jobbar så. På helgerna dvs varannan helg kan hon jobba 08-20 och 07.30-20 dagen efter. Endast en halvtimme rast. Inga delade turer. Hon har flera långa turer på en månad men även kortare turer dvs 7-15 eller 14-20. Inte rimligt. Hur tänker kommunen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.