Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det går tungt i opinionen för Kristdemokraterna.

Efter Svt/Novus mätning där KD med 2,7% fortsatt ligger långt under riksdagsspärren gjorde Svt nyheter främst genom Aktuellt en ordentlig genomgång av saken – Bland annat med intervjuer av Alf Svensson och Sara Skyttedal och med Ebba Bush Thor som inbjuden gäst i studion.

Efter att ha tittat på reportaget och alldeles speciellt efter att ha lyssnat på EBT så klarnar bilden ännu mer om varför väljarna ratar KD och hellre röstar på andra partier.

Svaret är enkelt – KD saknar politisk riktning och framför allt en politik som väljarna kan ta till sig och relatera till för att sedan tänka sig stödja.

Enligt EBT är det inte partiets politik det är fel på – Enligt EBT är det väljarna det är fel på då de inte förstår vilken politik KD står för och att den politiken enligt EBT är den sorts politik som är bäst för Sverige.

I detta desperata läge försöker sig KD på en charmoffensiv där nämnda EBT ska resa runt i Sverige med Bert Karlsson som vapendragare för att försöka få väljarna att förstå vilket briljant parti KD är.

Förvisso är Bert Karlsson en säljare av rang som kan sälja det mesta men att sälja KD:s politiska budskap och lova dem 8% väljarstöd om han leder kampanjandet tror jag att han kommer att misslyckas med kapitalt.

Min tro nu efter att ha tagit del av dagens Aktuellt är densamma som den jag presenterat vid et antal tillfällen tidigare – KD kommer att åka ut ur riksdagen och Alliansen som regeringsalternativ är dött och snart begravet.

Allt sedan Alf Svenssons avgång som partiledare och alldeles speciellt efter det att EBT tillträdde som partiledare har KD:s politik hamnat så långt till höger att den ligger till höger om både M och SD – Den sortens politik känner inte KD:s kärnväljare igen sig i därför att den går stick i stäv med de kristna ideal som genomsyrar de som tillhört partiets kärnväljare.

Med det sagt tycker jag att loppet verkar helt kört för KD då jag utgår från att försöket att ta kommandot i SD:s kärnfråga invandringen och Moderaternas skrik om fler poliser kommer att misslyckas.

Om jag vore partiledare i KD skulle jag helt och hållet släppa allt snack om Alliansen och koncentrera mig på att hitta tillbaka till partiets kärna och till de frågor som historiskt mobiliserat partiets kärnväljare att rösta på KD – Detta för att sedan forma ett helt eget valmanifest som drivs helt i egen regi utan sammanblandning med de forna kollegorna i Alliansen.

Att vi får se KD göra den vändningen på den korta tid som återstår till valet tror jag är ogörligt.

Däremot tror jag att ett KD som parti har en given plats i en svenska politiken om man återvänder till sina rötter och börjar driva en kärleksfull politik baserad på det kristna värderingar man säger sig stå för.

Ska det ske måste KD från och med nu koncentrerar sig på det interna partiarbetet och på att hitta tillbaka till sina rötter – Gör man det kommer KD att återkomma till riksdagen i samband med valet 2022 förutsatt att man dessutom byter partiledare och skapar en långsiktig strategi för att torgföra och vinna stöd för sin politik.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

88 kommentarer

  1. Alexander

    Hur ser du på de övriga partiernas siffror? Din profetia om SD under valresultatet efter första kvartalet verkar inte stämma, och Socialdemokraternas stabila läge över 30% är ju inte sant. Dessutom brukar du påpeka att det är poll of polls som gäller,varför hänvisa till en enskild undersökning?

  2. Jonny Disenfeldt

    Framförallt KD och L men även på sikt C har ingen framtid, de bör gå samman med M och bilda ett eller möjligen två allianspartier istället för denna stora fraktionering.

    Hur ser det ut för ditt eget parti Anders ?

    Tydlig nedåtgående trend för socialdemokraterna enligt SIFO:

    Februari 2018 27,3 %
    Januari 2018 27,8 %
    December 2017 29,3 %
    November 2017 29,8 %
    Oktober 2017 30,5 %

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För mitt eget parti ser det rätt hoppfullt ut Jonny – Jag är övertygad om att vi kommer att landa på de +35% jag förutspått sedan länge när valet väl är över.

      • Jonny Disenfeldt

        Hur kan någon tycka att en stadig nedgång sedan oktober 2017 från 30.5% till 27.3% nu ser hoppfullt ut ? Vad är detta för nyspråk Anders ???

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag använder inget nyspråk Jonny och jag är fortsatt övertygad om att vi kommer att landa på +35% i valet.

  3. Michael Rönnlund

    Att ta med en som jag ser det en skojare som Bert Karlsson säger det mesta om hus desperata de börjar bli. Bert Karlsson förknippas politiskt med Ny Demokrati.

    Ny demokrati bildades genom att två personer fick för sig att man skulle starta ett politiskt parti, varpå man gick ut och annonserade efter folk som var intresserade av att sitta i riksdagen. De hade inte byggt upp partiet underifrån och företrädarna var inte genomtänkta i sina ståndpunkter, man fick olika svar beroende på vem som yttrade sig. Efter en mandatperiod var partiet borta. „
    – Bengt Westerberg

    Man kan relativt säkert påstå att det är kört för KD när man har en partiledare som säger – ”Enligt EBT är det inte partiets politik det är fel på – Enligt EBT är det väljarna det är fel på då de inte förstår vilken politik KD står för och att den politiken enligt EBT är den sorts politik som är bäst för Sverige.”

    Själv hoppas jag de åker ur riksdagen då de idag tillför väldigt lite positivt till det svenska samhället.

  4. Bertil

    Bra det går tungt för KD. jag hoppas istället FI gör ett ryck,
    och det vore helt fantastiskt om de kom in i riksdagen till förmån att KD åker ur.

    Det ser dock det inte ut så men man kan alltid hoppas.
    Det är ju ett vänsterparti som ger stöd åt socialism
    Därmed kan Moderater elimineras och socialism få bestående makt.

  5. Krister

    Det är tydligt att både KD och L inte lyfter med sin partiledare.
    Där har de ett gemensamt problem. Jag tror de få slå sig samman.
    Birgitta Olsson hade varit en bra partiledare för bägge partierna och
    dessutom slagit undan benen på Gudrun och F!.

  6. Bergis

    Jag hoppas på att KD och Miljöpartiet åker ur riksdagen. Helst ska Centern åka ut också men alla Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan” flummare har sökt sig från Moderaterna till Centern så det blir en utopi.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      KD vill jag se åka ut – Däremot inte MP och C då de partierna behövs i svensk politik.

      • Jonny Disenfeldt

        MP är det parti som orsakat mest skada av alla… först i deras samarbete med alliansen och nu etter värre i regering med S … och du vill behålla dem …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          MP har en given plats i riksdagen – Att tycka det innebär inte att jag vill behålla dem i regeringsställning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Noterat och det är ju bra om han delar min uppfattning då det torde visa att jag är rätt ute i det jag anför.

  7. Alexander

    Anders

    Hävdar du att Socialdemokraterna ligger stabilt över 30% i mätningarna ljuger du. Sedan var du också säker på att SD under första kvartalet 2018 skulle hamna under valresultatet, inte heller det ser ut att stämma.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag hävdar att Socialdemokraterna ligger stabilt runt 30% och sedan länge har jag sagt att jag när jag talar om procentsatser i detta sammanhang pratar om +/- 2%.

      • Jonny Disenfeldt

        +-2 ? Det förslår inte, du får nog ändra till +-3, partiet ligger ju på 27.3 i SIFO …

        Februari 2018 27,3 %
        Januari 2018 27,8 %
        December 2017 29,3 %
        November 2017 29,8 %
        Oktober 2017 30,5 %

        Trenden Anders …

  8. Alexander

    Anders

    Socialdemokraterna kanske får +35% i valet,det visar sig då. Min fråga är varifrån du tror att rösterna ska tas och framförallt vad det är som ska få folk att byta parti och rösta på er?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Betrakta valrörelsen och analysera sedan valresultatet så kommer du at hitta svaret Alexande.

  9. Alexander

    Anders

    SD har vänt från sitt lägsta mätvärde sedan valet. Innebär det att trenden pekar uppåt? Logiskt sett borde det vara så eftersom att det är så du resonerar kring Socialdemokraterna…..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SD ligger fortsatt under sitt högsta mätvärde under mandatperioden och trenden pekar nedåt.

      • Krister

        Det säger du bara för att retas.
        Jag tror att SD kommer hamna på 86 %.
        Trenden går upp HELA tiden,
        Och Kent Ekeroth kommer ut som gay
        och blir sambo med Mona Sahlin som byter
        kön och blir ”Spåna Pralin” som håller en
        show på Börsen som är utsåld till 2029.

  10. Alexander

    ”SD ligger fortsatt under sitt högsta mätvärde”

    Fast varför använder du olika mätvärden för SD och Socialdemokraterna?

    ”Betrakta valrörelsen och analysera valresultatet”

    Nu frågade jag ju dig och vad du tror…..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får ta saken som du vill Alexander – För egen del står jag fast vid de förutsägelser jag gjort och om ett halvår vet vi hur det gick.

  11. Brorson

    Intressant, Anders Forss. Om du vore KD-ledare skulle du driva en stenhård kampanj mot homoäktenskap och aborter. Du skriver ju faktiskt att om du vore KD-ledare skulle du koncentrera på ”de frågor som historiskt mobiliserat partiets kärnväljare att rösta på KD”.

    Att EBT inte är populär bland partiets kärnväljare kan förklaras med att hon som första KD-ledare någonsin ställde upp i PRIDE. I själva verket har hon ingen skuld i partiets svek i sina egna hjärtefrågor, eftersom de skedde före hennes tid som partiledare. Men företrädarna kunde skylla på att det var nödvändiga eftergifter för att få delta i det borgerliga samarbetet och sedermera i allianssamarbetet. Men de antydde aldrig att dessa taktiska eftergifter överensstämde med deras personliga övertygelser i samma frågor.

    KD har alltid haft sin huvudsakliga väljarbas inom frikyrkorörelsen. KD har alltid haft bättre väljarstöd i valen en mellan valen. Detta kan förklaras både med borgerliga taktikröster på KD och på att partiet brukat driva valrörelse i frikyrkorna med argumentet att KD är det enda ”kristna” partiet. Kommer det att lyckas den här gången också, när partiledaren har utsått tvivel om att hon kommer att driva de partiets gamla hjärtefrågor ens om så gives möjlighet?

    Vi får inte heller glömma att EBT vann partiledarvalet mot Jakob Forssmed och Emma Henriksson, som snarare är liberaler än kristdemokrater. I stället för att göra sig av med dessa sänken har EBT gjort dessa forna rivaler till sina närmaste medarbetare, vartill hon har behållit ännu ett sänke – Acko Ankarberg – som partisekreterare. Att hon nu ska ta hjälp av Bert Karlsson att driva valrörelse säger en del av Ankarbergs tillkortakommanden…

    Någon märkbar högervridning har självfallet inte skett sedan Göran Hägglunds tid som partiledare, men med ”nyliberalen” Jakob Forssmed som ekonomisk-politisk talesperson, har den marsch mot mitten i svensk politik, som hade behövts för att leva upp till partiprogrammets sociala ambitioner, uteblivit. Forssmed är en ”allmänborgare” med blind tro på marknadslösningar ut i fingerspetsarna.

    Han har fullständigt suddat ut KD:s image som självständigt politiskt parti och tävlar med hökarna inom C att lägga sig till höger om M i ekonomisk-politiska och arbetsrättsliga frågor. Och mången gammal kristdemokrat minns väl Emma Henrikssons galna förslag som ung juridikstuderande att även förbjuda kyrkklockor för att skapa rättvisa mellan kristna och muslimer ifall böneutrop skulle förbjudas…

    Om EBT hade avstått från PRIDE och i övrigt fått sätta mer av sin personliga prägel på partiet, hade nog valsegern varit räddad för KD.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig sagt ett enda ord om att driva någon kampanj mot vare sig homoäktenskap eller aborter Brorson. Därtill ska sägas att det i Bibeln inte står ett enda ord om att det skulle vara en synd att vara homosexuell.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har läst Bibeln många gånger Brorson – Ge mig ett enda ställe där det står att homosexualitet är en synd – Något sådant finner du inte så vitt jag vet.

          • Brorson

            Frågan, som du nu försöker diskutera är om det som står i Bibeln faktiskt står där, inte om det som står där är rätt eller fel, d.v.s något som nutida människor bör rätta sig efter. Min homosexuella dotter tycker inte de,t men det skulle aldrig falla henne in att blåneka till något som hon själv har läst. Men det gör du, om du nu verkligen har läst Bibeln, hela Bibeln och inte bara några rumphuggna fraser om ”kärlek” ryckta ur sitt sammanhang.

            Men nu var ju fråga vad du skulle göra om du vore KD-ledare. Du har ju själv skrivit att du skulle koncentrera på ”de frågor som historiskt mobiliserat partiets kärnväljare att rösta på KD” – tydligen utan att ha en aning om vilka de frågorna är. KD är visserligen inget religiöst samfund, utan är ett politiskt parti som inte gör anspråk på att styras av religiösa dogmer. Och har ju hittills klarat sig bra genom att skylla på ”taktisk nödvändighet”, när man har gjort sina kärnväljare besvikna. Men har dock hittills aldrig haft någon framträdande politiker, som har blånekat till att det som står i Bibeln, faktiskt står där.

            Eftersom det förmodligen finns en del kristna KD-väljare (vilket de flesta KD-väljare brukar vara) som läser den här bloggen, överlåter jag åt dem att förklara hur det egentligen ligger till med synderna och de enskilda människornas syndamedvetande. Man hör ju ibland ”Det som jag gör är ingen synd”. Och utifrån det säger de att inga människor är syndare (eftersom ingen är en syndare enligt sig själv), utom möjligen de, som har begått mycket grova brott.

            Jag skulle hellre föredra att med dig fortsätta diskutsonen om ett ämne, som du behärskar bättre, exempelvis behovet av ”påreglering” av taxi. Vi är ju överens om att det behövs? Men hur?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Bibeln säger klart och tydligt att ett äktenskap bara kan ingås mellan en man och en kvinna – I vart fall om det ska betraktas som ett äktenskap i Guds ögon.

            Med andra ord betraktar Gud inte ett samkönat äktenskap som ett äktenskap i sina ögon varför det heller aldrig kan bli till en synd.

            Ska man vara riktigt bibeltrogen och följa det Jesus sa när han fick frågan så är et bara saker uttalade direkt av honom och fadern som gäller som sanning och regler – Allt skrivet av en penna hållen av människohand saknar betydelse enligt honom (överkurs)

            Bibeln och det som står där kan vi gärna debattera vid tillfälle – Dock inte i detta forum där debatten ska handla om politik.

          • Krister

            Moseboken 18:22
            Du får inte ligga med en man som man
            ligger med en kvinna; det är något avskyvärt.

            Bibeln säger att en person bli homosexuell p.g.a synd
            (Romarbrevet 1:24-27), och i slutändan är det deras egna val.

            Men du Anders vet säkert bättre…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Inget av styckena talar rakt av om saken Krister – Därtill är inget av det sagda sagt direkt av Gud eller Jesus.

  12. Gerd

    Det finns en förklaring till KDs minskade siffror som ingen nämnt. När Ebba Buch Thor blev partiledare så hade hon aldrig suttit i Riksdagen. Hon gör det inte nu heller. Samma ”öde” drabbade Stefan Löfven när han blev ny partiordförande. Då ursäktades sossarnas dåliga siffror och valresultat med just detta att han inte satt i RiksdAgen. Sedan dess har det ju gått ytterligare utför för sossarna. Inte så konstigt. ”Fullständigt oacceptabelt” säger SL om i princip allt, sen åker han utomlands och sysslar med annat än att rätta till allt som är oacceptabelt på hemmaplan.
    Dessutom har EBT under samma period varit gravid och fött två barn. Den mediala exponeringen har inte gått deras väg kan man säga. Hon har kämpat på och jag tycker även om jag inte delar hennes åsikter att hon ska ha kredit för detta. Borgarna kommer att taktikrösta så att de blir kvar. Med hänvisning till samällets utveckling de senaste åren så borde det finnas utrymme för ett parti som inte knusslar med svenska värderingar och då tror jag att alla vet vad jag menar.

  13. Bertil

    Läser i Expressen att Anna Dahlberg ser S-M som alternativ efter valet.

    Vill man totalt döda intresset att gå till valurnorna i framtiden då är S-M
    ett säkert kort
    Därmed ser jag enbart två alternativ som folket väljer nämligen V och SD
    Resten stannar hemma.
    Att sätta ihop S med M skulle vara förödande för sossarna.
    Jag lan inte tänka mig man väljer så korkat alternativ.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min grundinställning är och har alltid varit att alla partier ska gå till val på ett eget valmanifest – När valet är avklarat och folket sagt sitt vidtar arbetet med att bilda starkast möjliga regering – Hur en sådan ska se ut beror på valresultatet och därför är det dumt att låsa sig innan valet är avklarat.

      Därtill behöver de som ska utgöra regering inte komma överens i alla frågor utan kan nöja sig med att göra upp där så är möjligt för att sedan förlita sig på hoppande majoriteter i riksdagen.

  14. Alexander

    Anders

    Varför använder du olika mätvärden för Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna?

    ”SD ligger under sitt högsta märvärde”

    Och det gör även ditt parti….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag använder inte olika mätmetoder Alexander och därtill är det jag som bestämmer vilka parametrar jag väger in när jag gör mina förutsägelser.

      Jag har svårt att förstå varför du lägger ner så mycket tid på detta – Beror det månne på att trenden för SD pekar nedåt precis som jag förutspått och på att du inser att jag kommer att få rätt?

  15. Alexander

    ”Jag använder inte olika mätmetoder”

    Jo, för SD tar du högsta värdet och utgår från det. För Socialdemokraterna använder du det lägsta. Det kan du väl inte förneka?

    ”på att du inser att jag kommer att få rätt?”

    Nej, det är en fråga varför du gör som du gör. Sedan är det möjligt att du får rätt. Det kanske blir så att SD får 10% och Socialdemokraterna 35%. Jag underskattar inte era ”hästväljare” som inte gör annat än klagar på allt men ändå röstar på samma parti jämt och ständigt.

    Undrar om det är en bild på dig bredvid självgod i ordlistan? Du lever definitivt inte upp till de dygder som din kära kristendom håller högt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig förnekat att jag påstår att S visar en klar uppåtgående trend från det lägsta mätvärdet under perioden och att SD visar en klar nedåtgående trend från sitt högsta mätvärde under mandatperioden.

  16. Alexander

    Anders

    En enkel fråga kring ”högsta mätvärde”. Innebär inte det att varje gång ett parti inte slår rekord så hamnar man under det? I

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det det innebär är vart man ligger idag sett till det högsta mätvärdet under mandatperioden.

      • Jonny Disenfeldt

        Om vi t.ex tittar på S och siffror från SIFO så har partiet inte under en enda mätning sedan valet 2014 passerat valresultatet (31.01%)…

        Istället ser vi en tydlig nedåtgående trend för socialdemokraterna enligt SIFO:

        Februari 2018 27,3 %
        Januari 2018 27,8 %
        December 2017 29,3 %
        November 2017 29,8 %
        Oktober 2017 30,5 %

        • andersforss (inläggsförfattare)

          S har under mandatperioden varit nere på en mycket låg nivå och därifrån har siffrorna bara pekat i en riktning – Uppåt.

          • Jonny Disenfeldt

            I vilken riktning pekar dessa 5 månaders siffror (du skrev ju att man behöver 2 – 3 månader för att utläsa en trend …) ?

            Februari 2018 27,3 %
            Januari 2018 27,8 %
            December 2017 29,3 %
            November 2017 29,8 %
            Oktober 2017 30,5 %

  17. Alexander

    Anders

    Hur ligger Socialdemokraterna sett till högsta mätvärdet under mandatperioden? Mycket enkel fråga som du kanske kan svara på….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Strax under men det viktiga är trenden efter det att vi varit nere och vänt på vår lägsta nivå och den trenden pekar uppåt.

  18. Alexander

    Högsta mätvärde under mandatperioden för Socialdemokraterna: 34,3% i Ipsos januari 2015

    ALLA mätningar ´efteråt visar ett LÄGRE resultat. Alltså är trenden nedåtgående för Anders parti. Allt enligt hans egna referenser.

    Sverigedemokraternas lägsta mätvärde under mandatperioden:12.0% i Inizio i november 2014.

    De har alltså en uppåtgående trend eftersom att ALLA mätningar efteråt visar ett HÖGRE resultat.

    Detta är faktiskt exakt hur du resonerar. Ser du det eller kommer du att fortsätta förneka?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har ökat allt sedan vi var nere på vår lägsta nivå under mandatperioden Alexander – Vill du påstå att vi inte gjort det?

  19. Alexander

    Anders

    Om du tittar på partierna så ser du att ALLA ligger högre än lägsta mätvärdet. Menar du då att samtliga är i en positiv trend?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SD ligger lägre än sitt högsta mätvärde under mandatperioden – Till och med mycket lägre.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders skriver ”SD ligger lägre än sitt högsta mätvärde under mandatperioden – Till och med mycket lägre.”

        Vi tittar på t.ex SIFO

        SD 16.2% (högsta 19.0 dec 2015)
        S 27.3% (högsta 31.0 dec 2014)

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi var förvisso högst då men sedan har vi varit ner och vänt på en mycket låg nivå från vilken kurvan pekar rakt upp mot de 35% jag förutspått i kommande val.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.