Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

I Umeå är Edward Riedel grevinnan och Anders Ågren betjänten.

Även om jag har som princip att i möjligaste mån avstå från att kritisera mitt partis politiska motståndare då man sällan och aldrig tjänar på sådant politiskt finns det tillfällen när det som inträffat är så flagrant fel och galet att det inte går att undvika att kritisera och skriva om saken – Moderaterna i Umeå och Edward Riedel är ett glasklart sådant exempel.

Att som Edward Riedel fortsatt hävda att det sifferunderlag avseende brottsstatistiken som Moderaterna i Umeå presenterat är korrekt och att deras tolkning av densamma är korrekt trots att en samlad opinion och en samlad expertis säger motsatsen tycker jag är ett huvudlöst beteende som ligger i gränslandet till hyckleri.

Det är därför inte allt för svårt att dra slutsatsen att det är samma orsaker och samma tankar från media och experter som han gjort att han tidigare lagt skulden på media för att inte exponera honom och hans åsikter tillräckligt mycket och därför startat den egna moderata utgåvan Nyheter i Västerbotten.

I publikationen Nyheter i Västerbotten är Edward Riedel enväldig i och med att det Edward Riedel som avgör vilka nyheter som är nyheter och värda att skrivas om – Detta för att därefter själv skriva dem utifrån sin egen synvinkel och därtill i efterhand själv granska det som skrivits.

Tänker man och handlar på det sätt är det inte underligt att det kan bli så fel som det uppenbarligen blivit denna gång när Edward Riedel och Anders Ågren under moderat flagg försöker måla upp en situation i Umeå som inte överensstämmer med verkligheten – Allt i en scen som påminner om Grevinnan & Betjänten som visas varje nyårsafton på TV.

Därtill är det ganska uppenbart att det går att dra slutsatsen att det är Edward Riedel som är chefen och Anders Ågren lakejen hos moderaterna i Umeå – Något som gör att det blir svårt att ta någon av herrarna på allvar.

Precis som jag sa i mitt tidigare inlägg i detta ämne så har dessa herrar redan kastat första stenen genom glasrutan inifrån på det glashus man verkar ha isolerat sig i för att undkomma verkligheten – Den fråga alla nu bör ställa sig är om det överhuvudtaget kommer att finnas någon hel ruta kvar i glashuset innan denna historia är helt utagerad.

Avslutningsvis vill jag därför ännu en gång framföra mitt medlidande till alla kloka moderata företrädare i Umeå som tvingas utstå och genomlida detta nu när valrörelsen är i sin linda och alla krafter behövs för att debattera realpolitik och samhällsbygge.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

84 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt – Det jag slår emot är att du försöker använda statistiken på fel sätt genom att påstå att den är matematiskt exakt när den inte är det utan en schablon på det sätt jag beskrivit.

    • Michael Rönnlund

      Alexander – det är bra att du håller med om att Moderaterna ljugit i sin beskrivning av hur trygg/otrygg Umeå är. Att med osanning medvetet försöka skrämma upp folk är bland det fulaste jag sett från nån politiker.

      Att emot all expertis och sifferunderlag avseende brottsstatistiken påstå att sanningen är något annat är faktiskt att begå politiskt självmord. Man får till och med vibbar från amerikansk politik där republikanerna påstår att fakta är Fake News.

  1. Ralo

    Du glömde beskylla moderaterna för nya karolinska! Ni sossar har ju fått order om att allt ont ni ställt till med skall ifrågasättas genom att först säga att det är fel. Men skulle de visa sig vara rätt så är det nya karolinskas fel.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tar inte order från någon Ralo och vad gäller Nya Karolinska så har jag ägnat ett antal specifika inlägg åt det vilket räcker för mig för stunden.

  2. Alexander

    Anders

    Du är kritisk till personliga påhopp. Är det okej att jämföra politiska motståndare med karaktärerna i en fars? Är det schysst behandling?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som politiker så är man en officiell person och at jämföra politiker med karaktärer i en fars är inget lagbrott.

      Men kom igen – Debattera ämnet istället för ordvalet så kan vi ha en meningsfull debatt.

    • Krister

      – Jag bär överfallslarm dygnet runt, säger Peder Westerberg (L), gruppledare i Umeå kommun, till SVT:s Agenda. TÄNK DIG FÖR!

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Inte på grund av mig men om jag förstått saken så har han haft problem med någon – Vem vet jag inte.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Prova på Umeåbrå och förstå sedan att man inte tagit hänsyn till befolkningsökningar mm. – Läs VK där universitetets Tage Alaletho med flera uttalat sig så ser du att M far fram med osanning.

      • Jonny Disenfeldt

        Statistik från Umeå Tingsrätt

        ÅR Summa antal brottmål
        2013 85 543
        2014 83 699
        2015 82 844
        2016 83 863
        2017 90 488

        Hmmm…. hmmm…. rätt stor skillnad från 2016 till 2017 .

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Siffror i sig som inte säger speciellt mycket då de är siffror som avser alla mål Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            Nej, detta var en summering för brottmål, dvs inte alla mål.

            Skillnaden mellen åren fram till 2016 och 2017 är rätt markant…
            2016 83 863
            2017 90 488

            Hmmm…. hmmm….

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Läs kommentaren från Michael Rönnlund så ser du varför M i Umeå har fel.

            Du försöker alltid förvränga och komma med vilseledande uppgifter Jonny – Så även i detta fall.

            Vilka mål inkluderar du i brottsmål Jonny och vilka inkluderar statistiken?

        • Kim

          Om jag förstår rätt, som inte kollat fakta, är det en ökning på ca 6%? För att ställa saker i proportion vore det bra att veta lite mer.
          Hur stor var befolkningsökningen under samma tid?
          Hur stor andel av målen gav fällande domar de respektive åren?
          Är det samma ökning i alla typer av mål?

          By the way – det är väl rätt mycket problem som inte tar sig till Tinget…

          Tack på förhand!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det kan säkert finnas problem som inte tar sig till tinget Kim – Samtidigt sådant som tar sig dit som inte hör hemma.

            Läs det Petter Bergner skrivit i VK samt det Tage Alalehto med flera framfört så ser du varför det blir fel såsom M i Umeå framställer det.

    • Michael Rönnlund

      Jonny – den informationen är lätt är lätt skaffa sig om man vill. Problemet med Moderaternas film är att de valt att inte ta till sig denna information.

      Kriminologen Tage Alalehto kritiserar Moderaternas film om Umeå och säger – Den skrämmer upp folk på helt osakliga grunder.

      Den är i stort sett felaktig och den skrämmer upp folk på helt osakliga grunder. Det finns ingen anledning att måla upp Umeå som en otrygg stad, för det är i själva verket en trygg stad. Om man tittar på officiell myndighetsstatistiken finns det ingen grund för detta, säger Tage Alalehto.

      Enligt den statistik som finns tillgänglig syns heller ingen snabb utveckling av brottsligheten i Umeå. När det gäller till exempel våldsbrott, utpressning, bilbränder och bilstölder ligger Umeå lägre eller betydligt lägre än riksgenomsnittet.

      https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/kritik-mot-moderaternas-valfilm-om-umea

      Tilläggas bör att Moderaterna vill ha längre öppettider på krogen en plats där risken är störst att råka ut för brott. Moderaterna uppmuntrar till ett otryggare samhälle med sådana förslag så det var nog inte så noga det där med om Umeå är en trygg eller otrygg stad.

      https://www.vk.se/plus/2268843/krogkon-otryggaste-platsen

      • Jonny Disenfeldt

        Michael :
        Statistik från Umeå Tingsrätt
        ÅR Summa antal brottmål
        2013 85 543
        2014 83 699
        2015 82 844
        2016 83 863
        2017 90 488

        Vad händer i Umeå … ser du markanta skillnaden 2017 …

  3. örjan

    När saker och ting ser sig vara obegripligt då har man inte fått all information eller felaktig information och håll i minnet att båda dessa Herrar har höga grader inom Frimurarordern. En strikt hierarkisk order med krav på total lydnad mot ordermästarens order och tystnadsplikt mot alla utom de som ingår i samma grad och order. Modigt att våga ha Frimurare i politiken, gäller även sossarna i Umeå. Blev Edwards agerande tydligare och mer förståeligt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag känner till att de är frimurare efter den intensiva debatt som pågått runt det i VK och inte minst i mitt eget parti.

      Huruvida det spelar in i detta ska jag dock låta vara osagt men din kommentar och dina tankar är härmed publicerad för läsarna att ta ställning till.

  4. Bertil

    Livsfarlig Tidning som Riedel utger.
    Ser de för en negativ propaganda om Kulturhuset i Skellefteå som ska byggas framgent.
    Där man beskyller sossarna för
    och faktiskt inte skriver hela sanningen om Kulturhuset kostnader o,.s.v
    Riedel har hjälp av den kontroversiella Johan Söderberg som blev känd i hela landet för
    ett skandalomsusat förslag före 2010.

    http://nyheterivasterbotten.se/skenande-kostnader-for-kulturhuset-i-skelleftea-m-vill-dra-i-handbromsen/
    När det gäller summorna för kulturhuset var alla partier eniga förutom Moderaterna, säger Lorents Burman.
    Moderaterna vill inte att kostnaden ska få räknas upp med byggindex, utan bara med ett normalindex, det som kallas KPI,

    Då skulle bygget kunna hamna på 530 miljoner, sa löwenhöök. Nu har man sänkt detta till 490.
    man vill alltså sänka beräknigen allt för att sedan när bygget står klart kunna skylla på sossarna att man räknat fel.

    Dessutom ger Söderberg mer fel i sin artikel.
    Det står så här på kommunens hemsida.
    ”Det finns ett starkt intresse av att investera i Skellefteå och de senaste månaderna har det dykt upp nya intressanta möjligheter, inte minst för Skellefteås kommande kulturhus. Det här innebär att Skellefteå kommun nu fokuserar på att sälja hela kulturhuset inklusive hotellet.”

    Det kommer att säljas sen kommer kommunen hyra i 25 år är det tänkt

    Det vore ju väldigt trevligt om dessa Moderater åtminstone kunde uppge sanniegn något så när.
    Men som det ser ut nu agerar man i Riedels tidning som man gjorde gjorde i Tyskland före 2:a världskrigets utbrott.
    Sen när man fick makt då gjorde man något helt annat än det man sagt.

    Har Riedel möjligen involverat Ågren i nåt som till slut leder till propaganda för en beräkning som bygger på felaktig information.

    Det är nog inte Moderat politik enbart utan Riedel vill gå längre.

    Man börjar faktiskt bli lite orolig vad Riedel är kapabel att göra.
    Passa er. Denna tidning de ger ut är mycket farlig-
    http://nyheterivasterbotten.se/skenande-kostnader-for-kulturhuset-i-skelleftea-m-vill-dra-i-handbromsen/

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten efter en hel del redigering av olämpliga utryck och skrivningar.

      Bertil – Var snäll och använd dig av ett språk- och ordbruk som jag kan publicera utan att riskera att bryta mot lagar och förordningar – Detta därför att det är mitt ansvar att granska och godkänna innan kommentarerna publiceras.

      Man får aldrig skriva i affekt – Är man arg väntar man tills man lugnat ner sig och skriver på ett sätt som sänder samma budskap men utan kränkande ord och påhopp.

      • Bertil

        Gör så att du raderar om det blir lite för häftigt.
        redigera tar tid.

        Ingen fara om du tar bort inlägg som jag skrivit som du tycker är olämpliga.
        Herregud man får väl skriva igen och bättre.

        Alla inlägg är inte bra. de ska bort.

  5. Michael Rönnlund

    Att begå politiskt självmord på detta sätt måste vara ganska unikt i Sverige.

    Att emot all expertis och sifferunderlag avseende brottsstatistiken påstå att sanningen är något annat är faktiskt att begå politiskt självmord. Man får till och med vibbar från amerikansk politik där republikanerna påstår att fakta är Fake News.

    När man sen börjar förstå uppsåtet med filmen dvs att göra människor mer oroliga helt i onödan för att få mer röster i valet så är lågvattenmärket sänkt till lägsta nivå.

    Maken till vidriga politiker får man söka efter.

  6. Alexander

    ”är inget lagbrott”

    Nej ,men tycker du att det är trevligt att göra så?

    ”som politiker är man en officiell person”

    Fast du vill ju inte bli påhoppad?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag blir nog mer påhoppad än många andra politiker och då flera gånger varje dag av dig och andra kommentatorer Alexander – Det tar jag så länge jag anser att påhoppen ligger inom gränsen för vad man måste acceptera som offentlig person men när påhoppen går över gränsen tycker jag att det är självklart att reagera.

      Mellan olika politiker och olika partier är retoriken ibland ganska hård – Titta på debatterna i TV t.ex och det som sägs där eller i debattartiklar och annat så kommer du att inse att det språk jag använder mig av i regel är mer vårdat än det som används av många andra.

      Sedan förstår jag inte varför du konstant vägrar att debattera ämnet i inlägget Alexander? – varför försöker du alltid rikta kommentarerna i en annan riktning än den som anges i inlägget? – Läser du överhuvudtaget inlägget eller nöjer du dig med att läsa bara rubriken och ingressen?

  7. Alexander

    ”maken till vidriga politiker får man leta efter”

    Vad hände med empatin och kärleken hos vänstern? Påhopp efter påhopp,men när någon biter tillbaka blir det ett j-la liv.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vilka vill du påstå är vidriga politiker Alexander?

      Finns det något parti som ständigt hoppar på allt och alla så är det SD som direkt och indirekt via olika publikationer i sociala medier gör allt för att misskreditera, hoppa på och försöka förgöra etablerade politiker och partier och därtill försöka sprida ”fake news”

  8. leif fransson

    Jag har under ett antal år följt Edward Riedel i hans bloggande.Han var ett antal år kung på bloggen.
    Han skulle svara alla.Jag och andra kommenterade honom.Jag fick en känga av honom när han påstod att jag sympatiserade med terrorister.
    Det var mycket kränkande och jag bad om en förklaring.Det kom ingen förklaring och jag förstod att han hade gett en kritik som han inte kunde stå för.
    ER fick en enorm kritik för sin politik på bloggen.Därför valde i princip att lägga ner den.
    Att denna person skall representera Västerbotten är svårt att förstå.

    Leffe på Skogsbrynet

  9. Alexander

    ”Vilka vill du påstå är vidriga politiker?”

    Det är Michael Rönnlund som skriver det, inte jag. Antagligen menar han de borgerliga och du verkar ju hålla med.

    Sedan ser jag ju på siffrorna som Jonny visar att det är en ökning på nästan 10% så Riedel och Ågren kanske inte var fel ute?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad Michael Rönnlund skriver till dig måste du adressera i ett svar till honom och inte till mig – När jag skickar vidare en kommentar som någons svar till någon är det för att bereda dem utrymme att sinsemellan debattera på min blogg och inget annat. Kommentarer riktade till andra ska besvaras av den de är riktade till.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Läs de länkar Michael Rönnlund skickat till bland annat Jonny så kommer du att upptäcka att så inte är fallet – När man tittar på statistik måste man även ta med befolkningsökningen bara för att nämna en sak.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Kolla SCB eller länkarna så ser du Jonny – Ska du argumentera emot så åligger det dig att göra de delar av arbetet som behövs för det.

          • Jonny Disenfeldt

            Du vill alltså inte på något sätt backa uipp dina egna tomma påståenden ?

            Vid årsskiftet 2017/2018 hade Umeå 125 080 invånare. Antalet invånare ökade med 2 188 personer under 2017.

            Det är alltså en tillväxt med 1.8% .Långt mindre än ökningen i antal brottsmål. Långt mindre.

            Vi vet att det funnits en långsiktig trend av minskt antal brott i västvärlden.
            Ska vi tolka det som så att dessa nya Umeåbor (1.8%) är de som då är ansvariga för denna massiva ökning av brott från 2016 till 2017 (plus lite till) ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag kommer inte med några tomma påståenden Jonny – Läs statistiken som Tage anger och läs vad Umeå Brå säger så ser du att jag har helt rätt.

  10. Alexander

    ”Läs de länkar Michael Rönnlund skickat”

    Visst, fast det är i sådana här lägen du brukar säga” skicka vilka länkar du vill”, ”jag behöver Inga bevis” eller liknande. Varför ska jag sätta tilltro till den statistiken när du konsekvent ogiltigförklarar allt jag redovisar? Kan du svara på det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag säger att den är felaktigt använd på grund av det som du kan läsa om genom at klicka på den länk han skickade.

  11. Alexander

    Anders

    Återigen ,jag och andra kan ju agera précis som du brukar göra. Vi kan hävda att ”statistik kan användas som man vill”, ”jag behöver Inga bevis”, ”jag vet att jag har rätt” osv. Varför anser du att vi ska ta till oss ”fakta” när du aldrig gör det?

  12. Alexander

    Anders

    Nu har jag kollat upp befolkningsökningen i Umeå och den är mindre än ´ökningen av brottsmål. Finns tydligt på kommunens hemsida.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ska du nå hela vägen in i mål måste du göra betydligt djupare undersökningar än så och se i vad brottsmålen består Alexander – M har fel och resten av samhället politiker, experter, universitetet, Brå, och journalister helt rätt.

      • Jonny Disenfeldt

        FAKTA JÄMFÖRELSE AV TVÅ SENASTE ÅREN GER SOM SAGT :
        Statistik från Umeå Tingsrätt
        ÅR Summa antal brottmål
        2016 83 863
        2017 90 488 Detta är en tillväxt med 7.9%

        Vid årsskiftet 2017/2018 hade Umeå 125 080 invånare. Antalet invånare ökade med 2 188 personer under 2017. Det är alltså en tillväxt med 1.8% .Långt mindre än ökningen i antal brottsmål. Långt mindre.

        7.9% ökad brottslighet, 1.8% ökad befolkning.
        Ska vi tolka det som så att dessa nya Umeåbor (1.8%) är de som då är ansvariga för denna massiva ökning av brott från 2016 till 2017 ?
        Eller har Umeåbor blivit mer kriminella generellt sett senaste året ?

        Vad har du att säga om detta Anders ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du bör bryta ner det i brottstyp dessutom väga det mot M:s påståenden och det som sagts i artiklar och uttalanden – M har fel övriga har rätt vilket är helt klarlagt Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            Jag noterar att du är svarslös när fakta presenteras för dig.
            7.9% ökad brottslighet, 1.8% ökad befolkning.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag är inte svarslös och så är inte heller resten av Umeå förutom M – Följ länkarna så ser du att M har begått grova misstag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Se det som skrivits i kommentarer från andra och mig och i artiklar så ser du svaret – Du har fel jag har rätt!

  13. Alexander

    ” Du har fel jag har rätt”

    Som vanligt då. Det var samma sak med medianlönen, syriers utbildningsnivå, nödvärnslagen, valet i Tyskland osv. Du har alltid rätt, även när du har fel. Måste vara en skön känsla? Jag tycker ju att fler brottsmåll per capita tyder på att brottsligheten inte minskar, men naturligtvis måste jag böja mig för dig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I detta fall måste man grotta ner sig i det specifika ärendet och där kan du se att det som hänt är fel från M:s sida – Just nu väntar alla i Umeå på en officiell ursäkt från M.

      I Tyskland har jag redan sagt att min förutsägelse slog fel och det har jag inga problem med – I övriga påståenden så är du inne på smådetaljer som du själv försökt snickra till så där har jag rätt och du fel utifrån det jag anfört Alexander.

      Hur du väljer att ta det är upp till dig.

  14. Alexander

    ” jag har rätt och du fel utifrån det jag anfört”

    Fast det du anför är inte sant.

    ”Inne på smådetaljer”

    Det är ingen smådetalj att man har rätt att försvara sig med våld. Du påstod motsatsen.

    Läs gärna på om det du påstod var ett personligt påhopp så ser du att jag har en poäng….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har tolkat det jag sa fel i det fallet Alexander och försökt få det jag anförde att framstå som något annat – Att försvara sig i nödvärn är tillåtet – Dock så behöver man innan den diskussionen fastställa om situationen var nödvärn eller inte vilket är viktigt.

      Därtill igen utanför inläggets ämne – Håll dig till ämnet Alexander.

  15. Alexander

    Anders

    ” Du har tolkat det jag sade fel”

    Japp, så är det alltid när du insett att du varit fel ute.

    Jämför man antalet brottsmål med befolkningstillväxten så har brottsligheten ökat. Det går inte att förneka så Moderaterna är inte helt fel ute.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt Alexander – Ska man bedöma vad som är nödvärn måste man känna till allt som föregick den händelsen och det sa jag då och samma sak säger jag nu – Ska man debatera går det inte att debattera enskilda ord utan seriös debatt måste handla om hela sammanhanget vilket det nästan undantagslöst aldrig gör när det kommer från dig.

  16. Alexander

    Anders

    Tage bekräftar att narkotikabrotten ökat rejält. Han TROR att det beror på att polisen lagt större spaningsresurser på det

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så kan det mycket väl vara vad gäller narkotikabrotten då det är en av sakerna vi i Umeå bestämt oss för att ta krafttag gentemot.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.