Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Mitt förslag till hur vi kan avskaffa allmän visstidsanställning.

Debatten om den allmänna visstidsanställningens vara eller icke vara som anställningsform går het just nu och regeringen ser ut att vara nära en uppgörelse med moderaterna för att sätta stopp för detta fenomen – I vart fall vad gäller de värsta avarterna där allmänna visstidsanställning kan staplas ovan varandra i all evighet utan att leda till en tillsvidareanställning.

Hur detta ska göras och hur vi ska konvertera allmän visstidsanställning till tillsvidareanställningar snabbast möjligt utan att för den skull låsa landets arbetsgivare till de regelverk som gällde innan denna anställningsform kom till är en grannlaga fråga som måste lösas på ett sätt som tillfredställer alla parter.

Mitt förslag till lösning är att allt precis som nu börjar med en allmän visstidsanställning som ersättning för både sådana och 6 månaders provanställningar som snabbt – Läs 6-12 månader konverteras till en tillsvidareanställning med tillhörande anställningstrygghet vad gäller uppsägningstid, semesterrätt och semesterlön, avtalsvillkor etc. etc.

Med det sagt är jag beredd att behålla den flexibilitet en allmän visstidsanställning ger arbetsgivarna vad gäller vilka arbetsuppgifter som ska utföras av den anställde under olika perioder av anställningen och vart de ska utföras under en period om 12 månaders tid efter det att visstidsanställningen övergått till en tillsvidareanställning.

Att jag vill göra så beror på att jag tycker att det är viktigt att värna framför allt små arbetsgivare som använt allmän visstidsanställning på detta sätt för att klara av sjukskrivningar, semestrar, föräldraledigheter och andra vakanser där den anställningsformen medgivit det jag nu vill lägga till i början av en ordinär tillsvidareanställning.

Kan vi göra detta är jag övertygad om att vi en gång för alla kan lyckas med att komma åt problemet med bemanningsföretag som enligt mitt sätt att se på saken bara är ett verktyg för landets arbetsgivare att slippa ta sitt ansvar som arbetsgivare.

Jag tycker dessutom att det är dags att ta tag i fenomenet med bemanningsföretag och personaluthyrning. Grunden måste alltid vara att personer ska vara anställda i det företag de arbetar i och inte i ett bemanningsbolag. 

Självklart ska bemanningsföretag fortsätta att finnas, inte minst för att företag tillfälligt ska kunna hyra in personal om de får en oväntad och kortvarig topp i sin ordinarie verksamhet. Dock är det ytterst tveksamt om vi likt i dag ska tillåta en mer eller mindre permanent inhyrning av personal från bemanningsföretag.

Min uppfattning är att många företag använder sig av bemanningsföretag i stället för att själva anställa även för det som kan anses utgöra deras normala produktion.

Därför vill jag att vi ovanpå begränsningarna gällande allmän visstid även adderar begränsningar för att hyra in personal via bemanningsföretag.

Min syn är att dessa bemanningsföretag finns till för att hjälpa företagen komma runt arbetsrättsliga regler. Därför bör rätten att hyra in personal regleras och begränsas.

Jag tänker mig att inhyrd personal bara ska få användas vid just tillfälliga toppar och då under maximalt 12 månader. Visar det sig att företaget efter 12 månader har ett fortsatt behov av arbetskraft ska personalen anställas i det egna företaget istället för att hyras in.

Det bör således även finnas spärregler som gör att det inte går att byta bemanningsföretag för att komma runt reglerna samt att den övre gränsen för att hyra in personal begränsas till 12 månader under en tidsperiod av 24 månader.

Arbetsrätten måste värnas i alla lägen samtidigt som skyldigheten att teckna kollektivavtal bör bli ett lagkrav. Just det faktum att det inte är lagstadgat och tvingande att teckna kollektivavtal om man har anställda gör att ordningen om ”Flertalets makt över fåtalet” äventyras.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

39 kommentarer

  1. Sixten Jonsson

    Företagens ökade kostnader ökar hela tiden med S regeringens skattepålagor under denna mandatperiod med 120 miljarder och detta förslag är ytterligare steg i den riktningen. Som tur är finns företagsledningar som flyttar ut Hk likt Nordea där nu en efter en av storägarna lämnar positivt besked om utflyttningen vilket i förlängningen gynnar ägarna. Finska regeringen har en helt annan syn på skatter som fördärvar tillväxt. Vår regering som gör allt för att försämra företagsklimatet måste bort innan det är för sent.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att flytta företagen från Sverige är ingen lösning och i förlängningen så bör hela EU skapa ett läge där det blir omöjligt för unionens länder att konkurrera med varandra skattemässigt – För mig är det en självklarhet att vinster som görs i ett land ska beskattas i det landet och inte i något annat land.

      Hur det bör ske har jag skrivit om många gånger i olika inlägg.

  2. Fredrik

    Häri ligger ditt stora problem Anders. Företag ska enbart få existera på dina villkor, att sedan dessa företag tagits fram av entreprenörer och människor med initiativrikedom och intresse att satsa egna pengar för att bli framgångsrik spelar absolut ingen roll för dig.

    Hela detta inlägg är egentligen ett sätt att styra svensk arbetsmarknad så att det i realiteten blir omöjligt att driva vissa former av företagande. Att staten på så sätt kontrollera VEM som gör VAD. Detta är, ur ett historiskt perspektiv, innovativfientligt då stater aldrig varit lika innovativa som enskilda individer. Och där strikt reglering existerat har utrymmet för dessa individer minskat alternativt försvunnit och då ger sig dessa individer iväg till andra ”ställen” (länder) och detta gynnar inte Sverige.

    Roten till varför svensk arbetsmarknad ser ut som den gör utifrån perspektivet bemanningsföretag är inte som du vill påstå ett sorts ”samarbete” mellan svenska företag i produktionsindustrin och dessa bemanningsföretag och deras vilja att ”komma runt” ansvar. Lönen för dessa från bemanningsföretagen är högre än för t ex personal på ett kommunalt boende för ungdomar med autism. Båda dessa arbeten kan i princip göras utan utbildning och eftersom högre lön är mer attraktivt än lägre lön så väljer många att anställas av bemanningsföretag, framför allt unga människor.

    Skulle t ex Umeå kommun höja lönen för sin personal inom omsorg/LSS så skulle kanske kommunen kunna konkurrera med bemanningsföretagen som tillhandahåller personal på Volvo Lastvagnar och därmed med utifrån marknadsekonomins spelregler tvinga antingen Volvo eller bemanningsföretagen att 1) höja lönerna eller 2) förbättra villkoren för att kunna behålla samma mängd personal.

    Men, i sann socialistisk anda så väljer du istället att reglera (läs; kontrollera) arbetsmarknaden så att den passar ”dig och din ideologi”. Du vill alltid påskina att vinnaren är ”alla”, men sanningen är att i det långa loppet så är vinnaren ”staten”. Kostnaden för att reglera och styra marknaden måste alltid betalas och det är alltid ”kunden” som betalar, det vill säga med höjd skatt. Alltså, alla får det bättre utan att få det bättre.

    Jag slås av att du inte gör dig i kast med att grundligt granska staten som arbetsgivare? Varför? SWEDAVIA, statligt företag, driver flygplatser som t ex Arlanda och Umeå Airport med hjälp av behovsanställningar. En anställningsform som LO och alla fackförbund på tjänstesidan kallar för den lägsta av anställningsformer och som enligt avtal INTE ska få existera på svensk arbetsmarknad. Trots detta så bygger SWEDAVIA sin verksamhet på detta. Detta i ditt S-styrda Sverige Anders, hur är det möjligt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig framfört att företag bara ska få existera på mina villkor Fredrik – Vart får du sådana dumheter ifrån?

      Det jag försöker göra är att försöka lösa ett problem och då genom att bejaka det företagare och företagarnas organisationer ser som problem mellan allmänn visstid och en reguljär tillsvidareanställning – Att göra så ser jag som framsynt.

      • Olle

        På detta vis hur statliga myndigheter konfiskerar (stjäl) vår privata egendom vad gäller skogen är inget annat än kommunism. Skogar som vi skött och nu får konfiskerade utan ersättning ,jo vi får ersättning efter att staten gjort skogen värdelös på grund av avverkningsförbud. Varför är dessa skogsegendomar värdefulla, jo för vi skogsägare sköter dom . På samma sätt vill du göra med våra andra svenska företag, tror du vekligen att vi kan konkurrera med omvärlden med alla dina fantasipålagor.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att vi måste hitta lösningar på problemen med skogar som anses som skyddsvärda så att ägarna kan kompenseras fullt ut är vi helt överens om.

          I övrigt har vi en ordning där vi alla bidrar solidariskt till vårt gemensamma och den typen av ordning måste vi arbeta fram även här då det är gravt olyckligt att enskilda skogsägare drabbas hårt.

  3. Per Kjellén

    Varför finns det så många ’avarter’ av anställningar? Det kan inte bero på att någon säljer sin arbete till en annan som är villig, och kan, att betala lön och uppfylla övriga anställningsvillkor som de två parterna kommit överens om. Denna överenskommelse skall ske frivilligt, utan inslag av tvång, och till båda parters nytta. Avarterna uppstår då en tredje part, lagstiftare eller fack, ställer upp villkor som inte passar den ena eller andra parten.
    Frivilliga anställningar hindrar inte att starka organisationer av löntagare hjälper sina medlemmar och råder dem att inte ta anställningar till orimliga villkor. Inte heller hindrar de arbetsgivarorganisationer att råda sina medlemmar att erbjuda rimliga och lagenliga villkor. Strejker är våld och våld i ekonomiska sammanhang kallas utpressning och i andra sammanhang är våld brottsligt. Att neka att ta en anställning är inget brott och att neka en arbetssökande en anställning är heller inget brott. Att frihandel internationellt anses vara en fördel för alla kategorier gäller också nationellt. Planekonomi har inget att göra i en fri arbetsmarknad.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Fackföreningar är ingen avart Per och fackföreningar behövs för att företag inte ska kunna spela ut enskilda anställda mot varandra – Mer än så tror jag inte behöver sägas.

      Meningen med allt är att vinsterna av allas arbete måste fördelas någorlunda rättvist eller hur?

  4. Brorson

    Det luddiga begreppet ”allmän visstidsanställning” måste avskaffas och ersättas med i lagen särskilt angivna visstidsanställningar:
    1) Projektanställning under den tid ett visst projekt beräknas pågå. Om inte annat överenskoms genom kollektivavtal ska anställningstiden vara bestäm i förväg.
    2) Vikarieanställning under annan arbetstagares tjänstledighet, under högst lika lång tid som den andra arbetstagaren har rätt till tjänstledighet, dock högst 4 år.
    3.) Semestervikarie anställning under annan eller andra arbetstagares semester under högst lika lång tid som den ordinarie arbetsstyrkan inte är fulltalig p.g.a. semester.
    4) Vikarieanställning under annan arbetstagares sjukdom, under högst lika lång tid som den andra arbetstagaren har rätt att behålla sin anställning. . Även i detta fall bör det finnas en bortre tidsgräns för vikarieanställningen.
    5) Säsongsanställning under sammanlagt högst åtta månader per år, p.g.a. behov av extra arbetskraft p.g.a. högsäsong under årligen återkommande högsäsonger. .
    6) Högbelastningsanställning under högst sex månader om inte annat har överenskommits med den fackliga organisationen,När vid behov av extra arbetskraft p.g.a. hög belastning på verksamheten, vilken inte beräknas bli permanent och ej heller är säsongsvis återkommande.

    När en projektanställning har upphört, skall arbetstagaren har förtur till ny en ev. ny projektanställning av samma slag hos samma arbetsgivare. När en visstidsanställning av annat slag än projektanställning har varat mer än sex månader, skall, om inte annat har överenskommits genom kollektivavtal, arbetstagaren ha förtur till ledig tillsvidareanställning.

    Provanställningar bör förbjudas utom i följande fall:
    1) Arbetstagaren har semester från en tillsvidareanställning hos annan en arbetsgivare, dock under förutsättning att hans semesterledighet ej blir mindre än tre veckor under ett år.
    2) Arbetstagaren är tjänstledig från från en tillsvidareanställning hos en annan arbetsgivare i syfte att ha en provanställning hos den aktuella arbetsgivaren under högst en månad, om .annat ej har överenskommits genom kollektivavtal för en hel bransch. Det bör införas en ny lag som ger anställda rätt till sådan tjänstledighet efter en viss anställningstid.
    3) Anställningen är den första anställningen efter avslutad skolgång, med undantag för feriejobb-
    4) Anställningen är den första anställningen i Sverige, med undantag för kortare påhopp, för den som kommit till Sverige som flykting eller anhörig.
    5) Om det finns ett beslut av en myndighet att samhället tar ansvar för personens försörjning om provanställningen misslyckas,

    En provanställning innebär att om formkraven har iakttagits så är en uppsägning giltig utan att arbetsgivaren behöver bevisa att det funnits saklig grund, ja, t.o.m. om den uppsagde kan bevisa att saklig grund har saknats. Provanställningarna är ett mycket allvarligt hinder för rörligheten på arbetsmarknaden och leder därför till onödiga rekryteringssvårigheter för arbetsgivare-kollektivet.
    Det finns bättre sätt att skydda arbetsgivare mot konsekvenserna av felrekryteringar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Se föregående svar med tillägget att vi ska göra reglerna enklare och inte krångligare – I grunden behövs bara 2 anställningsformer – Initialt allmän visstid som senare övergår i det alla som arbetar borde ha – Tillsvidareanställning på heltid.

  5. Brorson

    I föregående kommentar beskrev jag hur jag ser på visstids- och provanställningar. Du får gärna använda förslagen, om du håller med. De bygger på egen facklig erfarenhet, inte minst genom förhandlingar med en arbetsgivare som sköt sig själv i foten genom ett systematiskt missbruk av provanställningar. Detta ledde till produktionsbortfall, eftersom det till slut saknades van personal som klarade produktionsvolymerna.

    En del arbetsgivare anför att provanställningstiderna borde vara ännu längre, eftersom en del anställda verkar ha satt i system att bli ”sjuka” omedelbart sedan en provanställning har övergått i en tillsvidareanställning. Jag minns hur det resonerades inom arbetarrörelsen under 1970-talet ”Allting om är dåligt för arbetsgivarna , är bra för löntagarna.” Vilket besvarades av borgerligheten, särskilt Centerpartiet under 1990-talet med ,”Allting som är dåligt för löntagarna, är bra för arbetsgivarna”.

    Nu måste det bli slut på sådana barnsligheter. Vi måste i stället erkänna att det finns mindre nogräknade individer på båda sidor, och söka lösningar som är bra för båda parter. Även för de mindre nogräknade, eftersom den som kan försörja sig genom eget arbete ska göra det. Och eftersom en bra företagare kan vara en dålig arbetsgivare. Det är bättre att en sådan företagare ”outsourcar” personalfunktionen, och låter ett bemanningsföretag sköta kontakterna med facket och de mer känsliga delarna av personaladministrationen, såsom uppsägningar mm.

    Tvärtemot dig, vill jag alltså ge bemanningsföretagen en utökad roll på arbetsmarknaden. Ditt förslag till en spärregel, som hindrar byte av bemanningsföretag för att komma runt reglerna, bör du utveckla närmare. En sådan spärregel kanske behövs – i synnerhet i kombination med mina förslag om utökad roll för bemanningsföretagen. Jag utgår från det avtal, som tecknades för drygt 5 år sedan mellan LO och bemanningsbranschens arbetsgivareförbund.

    Det är ett riktigt bra avtal, men gäller tyvärr bara för företag som är anslutna till förbundet ifråga. Om huvudtankarna i detta avtal vore lag, skulle många problem vara lösta. Däremot tycker jag inte att kollektivavtal ska vara obligatoriska, eftersom det skulle sätta den fria förhandlingsrätten ur spel. Den som väljer att stå utanför, får skylla sig själv, eller teckna ett s.k. hängavtal.

    1) Företag, som har för få anställda för att ha en egen anställd personalchef, ska ha särskilt förmånliga skattevillkor om de skriver långtidskontrakt med ett bemanningsföretag för all personalförsörjning, med undantag för personal för direkt företagsledande uppgifter. Alla konflikter med de anställda ska gå genom bemanningsföretaget. Kundföretag ska inte ha rätt att säga upp någon inhyrd personal, men kan i värsta fall stämma bemanningsföretaget för avtalsbrott.

    2) Kommuner bör uppmanas att skriva kontrakt med bemanningsföretag för att de ska hjälpa till med arbetsmarknadsetableringen för personer, som saknar tidigare arbetslivserfarenhet. Under icke uthyrd tid ska denna personal erbjudas arbete i kommunen eller genomgå anpassade arbetsmarknadsutbildningar. Denna personal ska hyras ut till olika företag inom olika branscher i syfte att underlätta framtida anställningar direkt hos kundföretagen.

  6. Brorson

    I mina båda föregående kommentarer har jag fört fram mina förslag till bättre reglering av visstidsanställningarna, vad som bör tillåtas. Allt annat ska vara förbjudet. Det ska självfallet inte vara tillåtet att stapla visstidsanställningar för att kringgå reglerna för tillsvidare-anställning. Däremot bör längre visstidsanställningar tillåtas, eftersom de flesta ungdomar idag inte vill ha en livstidsanställning. De vill kanske göra ett studieuppehåll på några år.

    Dessutom bör ökad rörlighet på arbetsmarknaden främjas. Därför bör provanställningar FÖRBJUDAS, med endast de undantag, som jag har nämnt. Varför vågar ingen kräva ett förbud? Rädd att bli utskrattad? Provanställningar är inget bra sätt för en arbetsgivare att skydda sig mot felanställningar. Provanställningar har gjort vissa arbetsplatser till rena vandrarhemmen, där anställda som inte hunnit bli varma i kläderna sparkas, för att arbetsgivare med orealistiska förväntningar inte tycker att de lär sig fort nog.

    1) Avskaffa arbetsgivarnas sjuklöneansvar. Oplanerad frånvaro är dyr nog för arbetsgivaren utan att denne tvingas betala lön till anställde under sjuklöneperioden under två veckor.
    2) Försäkringskassan ska utge ersättning från och med fjärde sjukdagen.
    3) Det blir alltså tre karensdagar i början av varje sjukperiod, för vilka den anställde INTE FÅR ta emot någon lön frän arbetsgivaren (försäkringsvillkor).
    4) Den, som p.g.a. en kronisk sjukdom kan drabbas av flera korta sjukskrivningar per år, ska helt eller delvis befrias från karensdagarna mot läkarintyg.
    5) Nya sparformer införs, gärna i samarbete med arbetsgivarna, så att alla har en buffert som täcker den del av inkomstbortfallet vi sjukdom, som inte täcks av ersättningen från FK. Om och när behållningen på detta sparkonto överstiger ett visst belopp, utbetalas den överskjutande delen till den anställdes vanliga lönekonto.

    I föregående kommentar föreslog jag bättre möjligheter för småföretagare att anlita bemanningsföretag för att sköta personaladministrationen, inte minst i samband med uppsägnigar eller avsked, då en i arbetsrätten okunnig arbetsgivare kan dra på sig gigantiska skadestånd, som i värsta fall hotar företagets hela existens, En har misskött sig – alla mister sina jobb. Företag med möjlighet att expandera vågar inte anställa.

    Detta är ett oerhört problem, som måste tas på allvar, Skadestånden till felaktigt uppsagda /avskedade bör därför betalas av A-kassesystemet i stället för av den felande arbetsgivaren, som i sin tur ska betala ett skadestånd till A-kassan. Men detta senare skadestånd ska beräknas på företagets omsättning eller lönesumma. Detta blir mer för stora företag och mindre för små företag, än det skadestånd som den felaktigt uppsagda eller avskedade personer får.

    Dessa skadestånd är ju både skadestånd och straff för en olaglig handling, d.v.s. ett brott, och straffet för brott ska ju vara lika för alla, speciellt om brottet har begåtts av oaktsamhet eller okunnighet. Och inte som det nu fungerar, nålpengar för den ena och förlusten av sitt företag och sin försörjning för den andre. Men ytterst drabbas ju de långtidsarbetslösa, som aldrig får en chans att få ett jobb på den ordinarie arbetsmarknaden.

  7. Brorson

    Anders Forss har lagt fram sitt förslag till lösning av några problem, och jag har i tre separata kommentarer lagt fram mina förslag. Vi är överens om att visstidsanställningarna måste regleras bättre, men hur? Anders Forss ser förekomsten av bemanningsföretag huvudsakligen som ett problem, medan jag ser samma sak huvudsakligen som en möjlighet. Avarterna måste bort.

    När detta skrivs, har ännu ingen bemött mina förslag men däremot Forss’, Men de hittills (när detta skrivs) publicerade invändningarna måste jag tyvärr uppfatta som borgerlig propaganda på gränsen till gnöl, som inte för diskussionen framåt. När jag tycker att vi inom arbetarrörelsen tagit för lätt på arbetsgivarnas problem med en delvis föråldrad arbetsrätt och en överdrivet negativ syn på bemanningsföretagen, förväntar jag mig ett lika stort tillmötesgående från arbetsgivarsidan och borgerligheten.

    Att ni har underskattat att otrygga anställningar är ett problem, både för den enskilde och för hela samhället. Och även för arbetsgivarna som kollektiv. Vi måste sluta tänka ”Det som är dåligt för arbetsgivarna, är bra för löntagarna. Ni måste sluta tänka ”Det som är dåligt för löntagarna, är bra för arbetsgivarna. Vi måste gemensamt söka lösningar som är bra för båda parter.

    Löntagarna måste acceptera karensdagar i sjukförsäkringen och arbetsgivarna måste acceptera både en uppstramning av visstidsanställningarna och en kraftig begränsning av provanställningarna. Båda parter tjänar på den ökad rörlighet på arbetsmarknaden, som blir följden av en minskad risk för den enskilde att byta jobb och prova någonting nytt.

    Jag har slagits under flera år för ett återinförande av de tre karensdagar, som avskaffades i början av 1970-talet. Förslaget har som regel bemötts med en pinsam tystnad, eftersom alla innerst inser att vi har ett problem med i grunden olovlig frånvaro, men inte vågar erkänna det. I själva verket straffar löntagarna sig själva. Där försvann chansen till en lagstadga arbetstidsförkortning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har tagit mig tid att smälta och begrunda dina förslag Brorson då de fodrar eftertanke för att kunna besvaras – Därav tidsåtgången tillsammans med det faktum att jag inte varit helt frisk.

      Vad gäller arbetsgivarens sjuklöneansvar så är vi inte överens då jag tycker att det fungerar bra som det är idag även om företag med färre anställda borde kompenseras på något sätt om antalet sjukskrivningar procentuellt överstiger lönesumman med X 5-enheter.

      Det besvarar även punkten 2.

      Vad gäller antalet karensdagar så är den inhumant att öka dessa till 3 då en sådan ökning enbart drabbar den som faktiskt är sjuk och inte kan arbeta – Vilket motiv har du med det förslaget Brorson?

      Att de som har kroniska sjukdomar inte ska drabbas av karensdagar och att arbetsgivaren inte ska drabbas av sjuklönekostnader för det ser jag som självklart då det är så det fungerar redan idag även om saken kan behöva förtydligas än mer.

      Vad gäller punkten 5 är vi inte överens överhuvudtaget då det skulle påverka löneutvecklingen till den anställdes nackdel i det långa perspektivet.

      Det jag vill se är det jag lyft fram i förslaget inklusive begränsningarna för bemanningsföretag – Därtill ett skrotande av dagens arbetsgivaravgifter till förmån för en produktionsavgift.

      Ska vi nå hela vägen in i kaklet och lösa problemen på ett bra sätt på permanent basis tycker jag att vi ska överväga att införa en basinkomst för alla över 18-års ålder som utges livet ut som ersättning till de flesta bidrag och som bas i sjukersättningar, pensioner och annat.

      Gör vi det kan vi göra sjukförsäkring och pension billigare för samhället samtidigt som vi garanterar bra basnivåer för alla medborgare.

      • Brorson

        Tack för att du har tagit dig tid att läsa igenom och begrunda mina förslag. Jag hoppas att du fortsätter med det. Du kan fråga fackligt engagerade pensionerade arbetare, som har följt utvecklingen under tid och minns diskussionerna som har varit.

        Ditt förslag att slopa arbetsgivaravgiften och införa medborgarlön är inte relevant i sammanhanget, dels därför att det aldrig kommer att bli verklighet, och dels därför att – om det mot förmodan skulle bli verklighet – kommer att ändra förutsättningarna i grunden. Man lyfter sin medborgarlön och går till jobbet, om man har lust. Ska man ha ersättning från FK om man inte har lust att jobba, men ska all frånvaro täckas av medborgarlönen?

        Ditt förslag att ersätta allmän visstid med allmän viss tid (fastän under kortare tid?) löser inga problem. Huvudregeln måste vara att alla anställningar är tills vidare, om inget annat har pöverenskommits. Och då är ju frågan om det ska vara fullständigt fritt att göra avsteg från huvudregeln, eller om detta bara ska tillåtas under vissa i lag och /eller kollektivavtal angivna förutsättningar. Du har inte besvarat mitt förslag att begränsa rätten för arbetsgivare att anställa personal på prov (provanställningar).

        Att du tycker att karensdagar är inhumant, visar att du inte nått arbetsför ålder när vi hade karensdagar i sjukförsäkringen. Du vet inte varför karensdagarna avskaffades (det var inte av humanitära skäl) och på vems initiativ arbetsgivarna betalar sjuklön under två veckor. Och inte heller vill du kännas vid orsaken till att detta ytterst orättfärdiga sjuklönesystem fortfarande finns kvar i oförändrat skick, trots socialdemokratiska löften inför valet 2014 att det skulle reduceras till en vecka som ett första steg.

        Av en för mig helt obegriplig anledning är du motståndare till ett av samhället gynnat privat sparande, som skulle ge landets löntagare en buffert för oförutsedda utgifter – samt extrapengar till semestern om bufferten inte har tagits i anspråk under en viss tid. Att detta sparande ska finansieras av arbetsgivaren var bara ett förslag. Det administreras lika bra av den bank, i vilken den anställde har sitt lönekonto.

        Om vi så inför tre karensdagar för att bota den mystiska fredag eftermiddagssjukan, som härjar bland busschaufförer och vårdbiträden i de större städerna, och i stället höjer ersättningen för följande dagar från 80 % till 90 % av lönen, så blir det en vinst för långtidssjukskrivna, men en förlust för den, som har någon enstaka korttidssjukfrånvaro per år. Vore detta inhumant?.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du är välkommen Brorson – Jag lovade när jag gav mig in i bloggandet att svara alla om kommentarerna var fria från racism, främlingsfientlighet och personliga angrepp och grava påhopp och det försöker jag leva efter även om svaren ibland dröjer beroende på hur min dag ser ut.

          Jag tror personligen inte att vi är allt för långt borta från ett läge där arbetsgivaravgiften görs om till en produktionsavgift – Det arbetet har jag rätt starka indikationer på att vi kan inleda redan kommande mandatperiod om vi sitter kvar i regeringsställning efter valet.

          En basinkomst lika för alla förändrar inte särskilt mycket i grunden mer än att en sådan ersätter de flesta bidrag och fungerar som grundersättning i samband med vissa ersättningar såsom pension, sjukpension, studiebidrag och föräldrapenning mm.

          Att ror att människor skulle sjukskriva sig mer än idag bara därför att man har medborgarlön tror inte jag på då medborgarlönen ska betalas ut oavsett av om man jobbar eller inte som en basinkomst – Det är just därför jag vill utreda effekterna av en basinkomst ordentligt och förutsättningslöst innan jag slutligen tar ställning – Min tro är dock att en sådan i längden blir billigare för samhället samtidigt som den skapar större frihet för individen att under livet skifta från att jobba – inte jobba alls – studera och vara hemma med barn samt bär man vill trappa ner och gradvis eller helt gå i pension.

          Även jag vill att huvudregeln ska vara tillsvidareanställning på visstid och det är just därför jag lägger förslaget då det är en sådan den blir rätt snabbt.

          Tidigare så använde arbetsgivare vad de kallar ”HBD” anställningar som var än osäkrare timtidsanställningar eftersom lagen säger att man vid varje tidpunkt måste definiera vart och med vad den anställde ska jobba – Allmän visstid förändrade det till det bättre och den förbättringen vill jag bibehålla för arbetsgivarna men snabba på förloppet tills allmän visstid konverteras till en tillsvidareanställning.

          Om du ger mig ett enda hållbart skäl till varför vi ska ha 3 karensdagar ska jag självfallet bemöta det men så här långt har jag inte sett några och att tro att karensdagar skulle bota en fredags och måndagssjuka som i sak inte existerar tror i vart fall inte jag på.

          Att nivåerna på sjukpenningen sedan ska upp till den forna nivån är en av anledningarna till att jag vill avskaffa arbetsgivaravgifterna och ersätta dessa med en produktionsavgift – Gör vi rätt kan vi till och men avskaffa sjuklöneansvaret för arbetsgivarna i samma veva då det bara tillkommit som ett sätt at säkerställa att landets arbetsgivare inte försöker smita ifrån allt de förväntas bidra med till vårt gemensamma välfärdsbygge.

          • Brorson

            Tycker inte du ska blanda in frågan om produktionsavgift / medborgarlön i en diskussion om den typ av socialförsäkringssystem och dess finansiering, som vi har idag.

            Du verkar vara helt okunnig om sjukförsäkringen och dess utveckling över tid sedan karensdagarna avskaffades. Sjukförsäkringen har ju varit kroniskt sjuk i en sjukdom som heter underfinansiering, vilken har drabbat i synnerhet de långtidssjuka.

            Sjukskrivningar för att dölja olovlig frånvaro har varit legio. Det har varit massjukskrivningar i protest mot allt möjligt. Snälla läkare har sjukskrivit arbetslösa för att de inte ska tvingas gå från hus och hem och liknande.

            Det har varit en så stor ökning av svårdiagnosticerade sjukdomar (som till skillnad motbenbrott är svåra att motbevisa) att de läkare som har träffat patienten i praktiken har fråntagits rätten att sjukskriva.

            Den, som erhåller ett heltidsarvoderat politiskt uppdrag har rätt till tjänstledighet under hela mandatperioden. Varför skulle arbetsgivaren inte då ha rätt att anställa en vikarie på en fyraårig visstidsanställning? Den som inte har en säker anställning, utan tvingas gå när ordinarie arbetstagare kommer tillbaka, ska ha rätt att veta det, så att han har chansen att tacka nej.

            Med ditt förslag till visstidsanställningar som – oavsett chansen till fortsatt anställning – automatiskt ska övergå i tillsvidareanställningar har du inte avskaffat provanställnigarna. Du har tvärtom permanentat detta inhumana system, som dessutom motverkar den ytterst önskvärda rörlighet på arbetsmarknaden, som vi inte har idag.

            Jag har visat en möjlighet att begränsa provanställningarna, utan att det blir till någon påtaglig nackdel för arbetsgivarna.Den lilla nackdelen för arbetsgivarna uppvägs av att de får fler kompetenta sökande att välja mellan.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är rätt naturligt att blanda in den frågan Brorson då jag avser göra om hela socialförsäkringssystemet och anpassa det till en modell som fungerar i vår tid samtidigt som det uppfyller alla ideal som finns och funnits historiskt i vår Socialdemokratiska ideologi och i doktrinen om den demokratiska socialismen.

            Jag är inte okunnig om vår historia Brorson men till skillnad från dig så pratar jag om framtiden och inte om historien – Det som har varit har varit och det enda vi kan förändra är framtiden och i den modell jag föreslår kommer vi även att komma tillrätta med den underfinansiering som du hänvisar till – Det är bland många andra problem det problemet jag vill lösa med en produktionsavgift som utgår oavsett produktionsmetod snarare än en renodlad arbetsgivaravgift.

            Me det sagt så kvarstår jag vid min uppfattning i frågan Brorson.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag var rätt säker på att de skulle besinna sig då flytten kommer att leda till stora tapp av kunder – Nu ser de ut att flytta i vart fall även om det återstår att se hur det verkligen blir – Tappet av kunder kommer att bli större än de någonsin kunnat ana vilket jag tycker är bra – Svenska pengar stannar i Sverige.

  8. Alexander

    ”Vinsterna av allas arbete måste fördelas någorlunda rättvist”

    Vad innebär någorlunda rättvist? Julbord varje år? Bonus på 3000 kr? Förklara gärna hur du anser att fördelningen ska göras.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att vinsterna som uppstår i företag måste fördelas mer rättvist procentuellt mellan arbetstagare och ägare – Detta genom ökade löner till arbetstagarna och mindre vinster till ägarna i den ideala av situationer.

      Hur bör arbetsmarknadens parter själva komma överens om.

      Därtill genom att företagen drar sitt strå till stacken och betalar sin beskärda andel av skatter och avgifter som behövs för att driva vår välfärd – Detta till skillnad från idag då skatteplanering och automatisering minskat företagens bidrag till det allmänna och ökat ägarnas vinster.

      Mitt mål är att vi ska tillbaka till ett läge där företagen bidrar procentuellt i samma nivå som när det mesta av allt arbete skedde manuellt och skatteplanering inte var möjlig på grund av valutakontroll och andra regleringar.

      Är du intresserad av djupare beskrivningar kan du leta i min blogghistorik där det finns åtskilliga inlägg som i detalj beskriver hur det bör gå till.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att de skulle flytta låg i tangentens riktning även om jag trodde att de skulle tvingas stanna kvar – Nu väljer man att flytta med stora affärsvolymer i förlust som resultat – Hur stora vet vi om ca 12 månader eller drygt det men min tro är att flytten kommer att vara en stor förlustaffär för Nordea.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig svårt att erkänna om jag har fel – Varför skulle jag ha det Alexander?

      • Jonny Disenfeldt

        Så då erkänner du alltså Anders Forss att du hade fel angående om Nordea skulle flytta sitt huvudkontor eller ej.

        Du hade helt enkelt fel, eller hur ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Läs svaret jag skrev så ser du att jag skrev precis det – Att jag trodde att opinionen skulle få dem att avstå.

          Både du och Alexander ser ut att vara besatta av rätt och fel och att måla allt i svart ellr vitt Jonny.

          Det viktiga i sammanhanget är hur mycket detta kommer att kosta Nordea och priset blir sannolikt precis som jag skrivit tidigare mycket högt med stora kundförluster.

  9. Alexander

    ”Jag har aldrig svårt att erkänna om jag har fel”

    Majoriteten av de som kommer i kontakt med dig har den uppfattningen. Partikamrater, vi som skriver här, politiker i andra partier osv. Betyder det ingenting för dig? Tar du aldrig till dig någonting som inte stämmer med din världsbild? Ett lysande exempel är ditt påstående om att många syrier är välutbildade. När vi visade att det var 10% så skyllde du först på att du inte sagt hur du definierar många, sedan att du menade i förhållande till t ex afghaner. I stället hade du kunnat säga” jag var fel ute”. Lovar att du får mer förtroende och respekt från väljarna om du agerar på det viset.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag betvivlar att en majoritet har den uppfattningen Alexander.

      Att det finns många välutbildade Syrier är ingen lögn Alexander liksom en massa andra saker som du försöker påföra mig i syfte att svartmåla mig som person.

      Som person har jag en orubbad tro på mig själv och min egen förmåga att över tid få människor med mig i det jag vill genomföra – Därtill en stor motor och ett stort engagemang som aldrig kommer att ta slut.

      Precis som jag sagt så betyder tillfälliga motgångar inget annat än att jag får omforma strategin för att lyckas med det jag föresatt mig och den egenskapen har jag haft otrolig glädje av hittills och den kommer jag att ha än större glädje av i framtiden.

      Förändring tar tid och Rom byggdes inte på en dag men en sak är säker – Vill man nog mycket lyckas man alltid till slut.

  10. Alexander

    Anders

    Är det svartmålning att återge det du faktiskt skriver?

    ” du och Alexander målar allt i svart eller vitt”

    Det gör inte du när du påstår att Socialdemokraterna är det enda parti som står upp för allas lika värde? Du är den som ständigt påpekar hur bra du och andra socialdemokrater är samtidigt som du smutskastar andra. Är du fullkomligt oförmögen att se din egen del?

    ” Jag betvivlar att en majoritet har den uppfattningen”

    En majoritet av de jag pratat med tycker i alla fall så. Där ingår flera av dina partivänner.

    ” Att det finns många välutbildade syrier är ingen lögn”

    Kan du styrka det? Förlåt, du behöver inga källor…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag behöver inte styrka något Alexander vilket jag påtalat flera gånger för dig – Det jag gör är att skapa stöd för en uppfattning och det kommer jag att lyckas med över tid oavsett av hur du försöker angripa mig.

      Du ser ut att vara fixerad av mig och min person istället för av det samhällsbygge jag försöker marknadsföra och skaffa stöd för – Att det är så säger betydligt mer om dig än om mig.

      Jag upprepar – Jag har inga personliga hävdelsebehov eller någon önskan att lyfta mig själv som person – Allt jag vill är att alla människor ska kunna leva i en jämlikare värld full av kärlek där alla människor har samma värde.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Jag behöver inte styrka något Alexander vilket jag påtalat flera gånger för dig – Det jag gör är att skapa stöd för en uppfattning”

        Ungefär som en präst som vill skapa stöd för sin uppfattning, sin tro… väljare vill nog normalt sett basera sina val på verkligheten, på fakta, inte på lösa uppfattningar, inte på din tro…

  11. Alexander

    Anders

    Du har kallat mig främlingsfientlig, är det svartmålning? Jag antar att du nu kommer att säga att det är rätt slutsats att dra efter att ha läst mina inlägg. Då borde man kunna göra samma sak med dig, eller hur?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vilka slutsatser du vill dra om mig är upp till dig Alexander – Därtill uppmanar jag dig än en gång at hålla dig till ämnets i inlägget om du vill debattera.

  12. Jonny Disenfeldt

    Sentio’s senaste mätning något händer med C helt klart stort ras… SD nästan lika stort som S

    Moderaterna 19,5 (21,0)
    “Liberalerna” 3,9 (4,4)
    Centerpartiet 6,5 (10,8)
    Kristdemokraterna 4,8 (2,2)
    Socialdemokraterna 24,6 (24,6)
    Vänsterpartiet 8,1 (9,0)
    Miljöpartiet 4,7 (3,3)
    Sverigedemokraterna 23,0 (21,9)
    Fi 2,0 (1,8)
    Piratpartiet 1,1 (0,2)
    Medborgerlig samling 0,7 (0,5)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.