Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Låt oss sansa och avsluta debatten runt tjänstepersoner en gång för alla.

Den sista tiden har det pågått en i många stycken hätsk debatt om huruvida tjänstepersoner även ska kunna vara fritidspolitiker och huruvida deras partibeteckning ska anges när de uttalar sig som tjänsteperson. Att den debatten sker är bra och borde få oss att lyfta nästa steg av debatten ytterligare ett steg.

Hur ska det se ut med tjänstepersoner i chefsställning i framtiden – Ska de vara tjänstepersoner eller ska de sitta på sin position för att säkerställa att den styrande majoritetens politik alltid genomförs – Då självklart utan att man i mätresultat och rapporter förvränger fakta?

I början av mitt politiska engagemang framförde jag åsikten att varje verksamhetschef – Dvs. högsta tjänsteman för respektive organisation i t.ex. kommunen borde tillsättas av den politiska majoritet som styr för att säkerställa att den styrande majoritetens politik genomförs på det sätt som politiken bestämt.

Den uppfattningen kvarstår jag delvis vid även om jag med tiden insett att frågan är betydligt komplexare än så.

Efter att ha tänkt igenom saken noga så har jag för stunden landat i att tjänstepersoner ska vara just tjänstepersoner och inte politiker och att deras partibeteckning och roll som fritidspolitiker aldrig kan ha med uppdraget som tjänsteperson att göra.

För mig innebär det att media måste bestämma sig innan de pratar med en tjänsteperson om de gör så i rollen som tjänsteperson eller som varande fritidspolitiker.

Frågar man som journalist personen som varande tjänsteperson så är partibeteckningen irrelevant i sammanhanget då vi alla måste kunna ha tillit till att människor har både förmågan och självbevarelsedriften att alltid hålla isär politik och arbetet som tjänsteperson.

Med det sagt så är min lösning på det jag anförde i början att den högste tjänstepersonen inte behöver vara politiskt tillsatt men väl är det min bestämda uppfattning att politiken på alla plan måste bli klarare och tydligare vad gäller delegationsordningen om vem som gör vad och därtill ha ett rapportsystem som säkerställer att politiska beslut alltid blir genomförda på det sätt som politiken bestämt utan att tjänstepersoner och andra vägt in egna värderingar i sitt beslut.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

6 kommentarer

  1. Leif Andersson

    Bra att du kommit till sans och insett det enda rimliga. Fritidspolitiker är trots allt först och främst professionella yrkesmänniskor och kan självfallet i de sbsolut flesta fallen hålla isär denna rollen från den politiska.

  2. Krister

    ÖVRIGT:

    Om Socialdemokraterna ska behålla ledartröjan som största parti…
    I mätningen från Sentio för mars månad knappar Sverigedemokraterna in
    – nu skiljer det endast 1,6 procentenheter partierna emellan.

  3. Jonny Disenfeldt

    De som uttalar sig och har en bindning till ett politiskt parti ska givetvis i media markeras med sin partitillhörighet. Tyvärr finns det flera flagranta fall på när t.ex SVT inte gör detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.