Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Trumps ståltandade tiger blev till en liten pappersdrake.

Av Donald Trumps aviserade skyddstullar på stål och aluminium blev inte mycket annat än en liten papperstiger kvar i slutändan – Att det skulle bli så var rätt lätt att räkna ut då Trump är den sortens ledare som aldrig kan erkänna att han fattat fel beslut och ändrar det till förmån för ett nytt bättre beslut.

Hellre låta saken rinna ut i sanden än erkänna att han var fel ute så ser ”The Donald’s” strategi ut.

På precis samma sätt behandlar han sin personal och sina rådgivare – Tycker man inte som Trump då får man sparken.

En företeelse som innebär att det Donald Trump söker efter inte är rådgivare i egentlig mening utan snarare än obotligt lojal hejarklack som i alla lägen hyllar Trump för allt han gör.

Slutligen verkar Donald Trump ha ett oerhört dåligt självförtroende då jag inte kan se att något annat än det är det som verkar tvinga Trump att överträffa sig själv varje dag på året.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

25 kommentarer

  1. Anders

    Trump är smart och vet precis vad han gör. Genom att först lägga ett förslag som diskuteras och kritiseras och får en massa uppmärksamhet ändrar han sig snart och lägger sedan fram ett förslag som framstår som bättre så får han enkelt igenom det han vill.

    Att han avskedar personer runt omkring sig handlar om att han vill ha lojala personer som inte motarbetar honom. Inget konstigt med det. Det handlar inte om att han vill ha ja-sägare runt omkring sig. Till skillnad från vad propagandan säger tål faktiskt Trump personer som har andra åsikter, men det gäller att ha folk som följer fattade beslut och inte aktivt motarbetar den politik som förs. De som fått sparken har ju alla uttalat sig kritiskt eller på annat sätt försökt underminera Trump. Inte ens Löfven har behållit ministrar som betett sig på samma sätt.

  2. Jonny Disenfeldt

    Den plus hundratalet andra varor ska väl få tullar gentemot t.ex Kina …

    Fel beslut ? Du gillar ju tullar, hur ska du ha det ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag gillar tullar i det avseendet jag skrivit om dem i olika blogginlägg – Dvs. som ett verktyg för att se till att skatteintäkterna på de vinster ett företag gör i landet där produkterna konsumeras stannar i det landet.

  3. Bertil

    Mycket kan sägas om Trump.
    Men! Vi glömmer att media vill tjäna pengar och Trump är nog ett fantastiskt
    ”nummer”.

    Han beter sig säreget, han uttalar sig annorlunda än vad som är brukligt.
    I Sverige hade vi en statsminister som också hade en retorisk uppvisning.
    Orden betydde inte alltid set folket trodde.
    Denne man smet ut köksvägen och ville ha öppna hjärtan på sitt smörgåsbord

    Ibland undrar jag vem var värre
    Trojkan Borg,Schlingman, Reinfeldt.
    Jag såg dessa i ett program som sändes i Stockholm och då tyckte jag man fick se vilka hånfulla typer dessa var.

    Dessa tre hade mer inbyggt hat och målet var socialismen man hatade sjuka, atbetslösa, ja t.o.m pensionärer
    Jag tror inte folket än idag förstått vilket
    Ont öga dessa hade mot svaga grupper i Sverige.

    Ibland funderar jag om inte Trump är bättre än dessa tre inklusive Maud O.

    Självklart är det svårt mäta de som befinner sig i H-vetet de har alla samma
    Råkapitalistiska hat mot människor som inte torkar deras fötter.

  4. Ville-Valle

    …nu när du har tagit Donald Trump i örat ännu en gång kan du väl också läxa upp landstingsledningen, inklusive det inkompetenta politiska vänsterstyret vars vanstyre av landstinget kommer till öppen dager gång efter annan. Eller menar du Anders Forss att det här som VK-avslöjar i nyhetstexten är helt i sin ordning. Läs och begrunda: https://www.vk.se/plus/2284667/hard-kritik-mot-sjukstuga

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har kritiserat den för ett antal saker genom åren Ville-Valle men precis som IVO säger så ligger skulden för detta hos ledningen för sjukstugan med tillägget att landstinget självfallet måste se till att ha rutiner som minimerar misstagen till ett minimum.

      Oavsett hur duktiga vi blir så kommer misstag alltid att ske. Min förhoppning är att vi ska kunna anställa tillräckligt många i sjukvården för att minimera att saker som dessa inträffar – Det arbetet fortskrider även om förbättringarna sker sakta.

  5. Sven

    Om du var insatt i Trumps sätt att resonera så skulle du se mönstret.
    Kom med våldsamma utspel. Backa från en del. Få igenom det du tänkt.
    I detta fall vill Trump komma åt Kina. Han ser ju ut att lyckas….. Att då okunniga tycker att han misslyckas tar han säkert. Det förvånande är ju att så många går på det gång på gång.

    Om du som omväxling skulle vara intresserad av fakta kan du läsa hans bok där han själv beskriver att han gillar just detta förhandlingssätt.

    Att han sedan som ledare styr med skräck är heller inget nytt. Och bra eftersom han med det alltid kan skylla på sin omgivning och visa att han varit handlingskraftig och ”gjort sig av med problemet”. Bedrövligt, men funkar over there…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den saken har jag observerat och jag har för övrigt skrivit ett helt inlägg om att han har en viss poäng i att kräva tullar.

      Att påstå att han lyckas med sin taktik tycker jag är att gå lite för långt därför att hållbara lösningar alltid måste vara långsiktiga lösningar som fungerar även sedan mandatperioden är över. Den taktik Trump använder sig av kommer inte att göra det.

  6. Christer

    Lite förvånande att du, med din yrkesbakgrund, missbedömer frågan om USA:s nya tullar. Du skriver att ”Av Donald Trumps aviserade skyddstullar på stål och aluminium blev inte mycket annat än en liten papperstiger kvar i slutändan”: Här har du direkt fel. Tullarna införs, och fler kommer antagligen att följa. Däremot ger Trump en kortare frist på tullarna mot EU. Men tullarna kommer att införas, var så säker.
    I övrigt håller jag i stort med dig om din analys av Trump som ledare. Labil och med ett troligt behov av att omge sig av ett gäng ja-sägare.
    Vad som däremot är ett stort misstag som begås av väldigt många här i Sverige. Många, från reportrar och journalister, till gemene man uttrycker sin bestörtning över det som skrivs och sägs om honom. Din (parti)vän Holmlund har ju i tjogvis av bloggar påstått att Trump varken tänker rätt eller har ”alla hästar hemma”. Det är totalt fel. Trump vet mycket väl vad han gör. Han är fullständigt medveten om vilken effekt hans politik har. Nämligen att få med sig den stora massan av amerikaner. Börja med att tänka efter, vad har Trump för agenda? Ja, inte är det att resten av världen ska gå bra, eller att t.ex. miljön ska räddas till varje pris. Nej, i hans intresse ligger naturligtvis att bli omvald. Hur gör han då detta? Jo, genom att göra det han är bra på, genom att sälja. (kom ihåg att han byggt upp ett imperium genom att just sälja det folk vill ha). Han säljer sig själv till den amerikanska väljarkåren genom att exempelvis utlova mer (typiska) amerikanska jobb. Nu väljer han att spela ut tullkortet för att visa de amerikanska väljarna att USA är orättvist behandlat i världen, vilket han ju faktiskt har en viss poäng i, då just Kina byggt mycket av sin ekonomi på att utnyttja amerikansk teknik osv.
    Så, låt oss inte göra misstaget att underskatta Trump, bara genom att förstå honom och hans agenda, kan man komma tillrätta med, och bemöta, alla de dumheter han skapar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har skrivit ett helt inlägg där jag säger att Trump har en viss poäng i utspelet med tullar och varför sådana kan vara ett sätt att säkerställa att skatterna på vinsterna företag gör på sådant som konsumeras i varje land stannar i det landet.

      I övrigt kan du läsa inlägget så ser du hur jag tycker att man bör organisera saken så att alla inklusive klimatet blir vinnare.

  7. Bertil

    Tycker det är lustigt att Trump går på Kina om tullar Lina som USA nyttjat för att låna till konsumtion. Nu tackar man genom tullavgift. Detta kan stå USA dyrt om Kina tar över den ekonomiska makten

    Jag tror kort sagt USA kör ett högt spel inom flera områden dels mot sitt eget folk där man har en enorm ojämlikhet.

    Senaste skattesänkningarna ökar klyftan ännu mer. Hur länge kan man förtrycka stora grupper utan att dessa inte skapar sabotage i deras infrastruktur.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har sagt att det kommer att ske inom mandatperioden Alexander – Av den återstår fortfarande en hel del.

  8. Nils Lindholm

    Anledningen att han sparkar folk har du ju själv bloggat om
    http://blogg.vk.se/andersforss/2018/03/17/lat-oss-sansa-och-avsluta-debatten-runt-tjanstepersoner-en-gang-for-alla/

    ’Reinsvält’ uttalade sig ju någon gång att han vart förvånad den första tiden i Regeringsmakten hur politiska tjänstemän ( S-trogna, intagna i tjänste-hierarkin från S-leden på olika nivåer i det ’offantliga’) fördröjde beslut, sjukskrev sig, körde allt den tröga vägen.
    Dan Eliassom skröt ju om att han tillsatt 2 eller om det var 3-tusen chefer, nån har gått igen cheferna i polisen och det är överlag ’trogna-ledningen-chefer’ inte alltid så duktiga på att förstå ’på-marken-poliserna’ , utan specialplockade AV Dan Eliasson (S) alla inte med poliserfarenhet ??
    UD har tydligen rensat ut o är nu ner till städtanten (S), förmodligen var städtanten ironi, jag fattar inte sånt.
    Men då t.o.m. tjänstemän i sin utövning idag är färgade så måste det vid varje maktskifte rensas ut, som du skriver i bloggposten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

      Precis Nils – Jag har bloggat om det men hoppades väcka än mer debatt med detta inlägg.

      Vad gäller tjänstemän så behöver vi en ordentlig debatt om vad som ska gälla de som sitter på chefsnivå. Vad gäller övriga tjänstemän finns ingen anledning att vidta åtgärder då min inställning är att delagationsordningen för dem inte ska lämna utrymme för egna beslut som styrs av politisk övertygelse.

  9. Alexander

    ”Jag har sagt att det kommer att ske inom mandatperioden”

    Fast för ett tag sedan skrev du att du hade säkra källor som menade att det var på gång när som helst?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har sagt inom mandatperioden och det kvarstår jag vid – Hur snabbt beror på olika parametrar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.