Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Kinas ekonomiska tillväxt visar att det kinesiska systemet är lika bra som fri marknadsekonomi.

Den kinesiska ekonomin går som tåget och uppvisar en tillväxt på 6,8% för första kvartalet i år vilket är samma tillväxt som föregående år – Detta trots spänningar i handeln mellan Kina och USA.

Därtill ser vi att de privata företagen i Kina växer bra och expanderar samtidigt som nya företag kommer till och människor kontinuerligt får det bättre och bättre vilket i min värld innebär att vi i resten av världen som allt som oftast kallar Kina för diktatur bör stanna upp och tänka över om det uttrycket verkligen är korrekt vad gäller Kina?

Kan det månne vara så att det finns två snarare än ett finansiellt/politiskt system som innebär att företag, handel och människor kan utvecklas och öka sin livskvalitet?

Kan det därtill vara så att det kinesiska systemet som garanterar välfärd till alla utan hänsyn till den egna plånbokens storlek i form av sjukvård och skolor mm. i alla lägen överglänser det marknadsekonomiska med råge därför att människor som lever i en fullt utvecklad marknadsekonomi tvingas finansiera sjukvård och skolor ur egen plånbok?

Hur kan det komma sig att den ekonomiska utvecklingen i Kina går som tåget trots att de har ett politiskt system som resten av världen kallar diktatur?

Dessa frågor tarvar svar och för egen del har jag på inget sätt tagit ställning för endera parten – Däremot tycker jag att det är hög tid att vi slutar förolämpa varandras politiska system för att istället övergå till att bygga broar av fredliga och vänskapliga förbindelser länder emellan.

Så länge merparten av befolkningen är nöjda med utvecklingen och situationen i sitt land har andra länder varken rätt eller ens skäl att kritisera och lägga sig i ett lands utveckling.

Med allt detta sagt vill jag avslutningsvis säga att det inte nödvändigtvis behöver vara så att en sak är fel och en sak rätt i alla sammanhang – I bland kan det vara som i fallet Kina kontra fri marknadsekonomi – Bägge systemen är rätt och fungerar lika bra.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

48 kommentarer

  1. Alexander

    ” hög tid att vi slutar förolämpa varandras system”

    Du kan börja. Sluta förolämpa Alliansen och påstå inte att de är egoister och har en dålig människosyn.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är du och andra som drar den slutsatsen Alexander – Att deras politik är egoistisk och girig när den mäts på den skala jag anfört är deras eget fel.

      • Patrik

        Hej Anders.

        Tyvärr har du fel.
        De girigaste inom politiken hittar du bland S toppar och det värsta är att de tillåts att fortsätta sko sig på det offentliga. Att sedan personer som råkade ut för popperipossaskatter på 105 procent av inkomsten började att finna vägar för att slippa förlora sina pengar är väl ganska naturligt.
        Ett skattesystem ska kännas rättvist för alla men det som är idag så envisas S med att kräva mer skatter för att kunna behålla ett förlegat system som endast gynnar sagda S toppar.

        Mvh

        Patrik

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du har helt fel vad gäller att S toppar skor sig på det offentliga Partik – Vill du påstå det sp får du specificera dig.

          Idag är skatten på kapital och skatten på inkomst skilda från varandra och hade man tidigare innan skattesystemet gjordes om små löneinkomster och stora kapitalinkomster och därtill beskattningsbar förmögenhet så är dt i sak inte underligt att skatten kunde bli större än löneinkomsten Patrik.

          I dag ser skattesystemet olika ut.

          Sedan har jag svårt att se hur din kommentar relaterar till ämnet i inlägget – Något jag vill att du korrigerar i övriga kommentarer om du vill att jag ska besvara och publicera dem.

  2. Alexander

    Anders

    Fast din skala är inte någon sanning, eller hur? Du har en åsikt och inte fakta. Verkligheten och dina livsval visar med all tydlighet din egoism. Det var viktigare med personlig utveckling än ”samhällsbygget” Sverige.

  3. Bergis

    Kina avrättar flest människor i världen. Hur kan folk vara nöjda med det? Och hur kan vi andra vara nöjda med det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Nu pratade jag inte om avrättningar utan om ekonomin Bergis. I Asien är dödsstraff vanligt och att det avrättas fler i Kina som har störst befolkning är inte underligt sett i det perspektivet.

      Sedan är jag precis som du emot dödsstraff men det är en helt annan debatt.

  4. Alexander

    ”Den är en sanning”

    Så du sitter inne på fakta vilka som är egoister och inte? Att du bara orkar hålla på med dylikt s-snack.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det enda jag bidragit med är en skala att mäta saken på Alexander och det en som är enkel att använda – Ju fler som gynnas av ett politiskt beslut ju kärleksfullare är det – Ju färre som gynnas ju girigare är beslutet – Att du och fler med dig har svårt att leva med det är ert och inte mitt problem.

  5. Leif Andersson

    Det är väl ingen som påstått att en marknadsliberal ekonomisk politik inte går att bedriva i en diktatur som Kina. Däremot ska självklart Kina fortsatt kritiseras som den politiska diktatur landet är.

  6. Fredrik

    Wow. Vilket lågvattenmärke Anders. Svaret på om Kina är en diktatur? Ja. Det är det korta svaret, men när mänskliga rättigheter, frihet att yttra sig, frihet att bilda fackföreningar för att tillsammans stödja varandra INTE finns så är det tydliga markörer på att just det landet är en diktatur. Och, menar du på fullaste allvar att över hälften av kineserna är okej med hur det ser ut i deras land? Hur vet du det? Den undersökningen vill jag läsa, länk tack.

    Ett folk som inte får använda Internet fullt ut, ibland inte alls. Ett folk som lever i ett land där antalet dödsstraff är fler än alla andra länder tillsammans. Hur kan du ens tro att du kommer att få en rättvis bild av landet genom att läsa om det? En sjundedel av världens befolkning bor där. Lever alla över existensminimum? Har de avtal som skyddar dem vid sjukdom? Får de regelbunden höjd lön efter förhandlingar mellan fack och arbetsgivare? Kan de tvingas från sina hem bara för att staten vill det?

    Till sist, varför är den kinesiska ekonomin stark idag? Jo, två stora anledningar:

    1. Den kinesiska valutan har, trots påtryckningar från inte enbart andra länder utan också Världsbanken, WTO och IMF inte devalverats för att sättas i kurs med andra valutor. Med resultatet att den gör det mer förmånligt att handla varor från Kina – varor som skulle vara dyrare egentligen.
    2. Vad kostar en vara att produceras i Kina i jämförelse med andra länder? Högre eller lägre? Lägre är rätt, varför? Jo därför att den som producerar den har sämre lön, villkor, mm. än t ex en arbetare i Sverige eller Kanada.

    Så när ett land INTE kan leva upp till det mantra som du gång på gång överöser läsaren med ”jämlikhet, solidaritet och alla människors lika värde” men visar på en bra ekonomi, ja då ska vi bortse från allt det onda?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har full respekt för ditt sätt att se på saken Fredrik men det betyder inte med nödvändighet att det synsättet är bäst och det som gäller.

      Frågar du den vanlige kinesen så ser de saken på ett annorlunda sätt och det är det jag vill lyfta fram tillsammans med att Kina går som tåget ekonomiskt och därmed visar att det finns andra ekonomiska system som fungerar minst lika bra sim fri marknadsekonomi.

      Arbetsvillkor och annat förbättras kontinuerligt i Kina i enlighet med lagd plan – Därtill tillåts människor starta eget vilket gör att landet utvecklas positivt.

      Vi ska på inget sätt bortse från det onda Fredrik – Däremot ska vi fråga oss om det är vi i denna del av världen som har ensamrätt på att bestämma vad som ska anses som gott och ont?

      • Fredrik

        ”Så länge merparten av befolkningen är nöjda med utvecklingen och situationen i sitt land har andra länder varken rätt eller ens skäl att kritisera och lägga sig i ett lands utveckling.” är ett direkt citat från ditt inlägg ovan och jag bad om en länk till den undersökning som du refererar till, men du misslyckade i ditt svar till mig att ge mig den. Så, än en gång. Jag vill gärna läsa den undersökning som du baserar detta citat på.

        Om det är så att du inte har någon undersökning bakom dig utan som du skriver i ditt svar på mitt svar ”Frågar du den vanlige kinesen så ser de saken på ett annorlunda sätt och det är det jag vill lyfta fram tillsammans med att Kina går som tåget ekonomiskt och därmed visar att det finns andra ekonomiska system som fungerar minst lika bra sim fri marknadsekonomi.” så undrar jag hur många ”vanliga kineser” har du frågat? Är svaret under 10000 så kan man rätt tydligt säga att det du påstår knappast kan vara en sanning, eller hur? För en eller två kineser kan väl inte räknas som ett genomsnitt av hela befolkningen på dryga miljarden?

        När du sedan påstår att ”Arbetsvillkor och annat förbättras kontinuerligt i Kina i enlighet med lagd plan – Därtill tillåts människor starta eget vilket gör att landet utvecklas positivt.” så är detta en sanning med stor (inte viss) modifikation. Det är absolut INTE tillåtet för vem som helst att starta eget i Kina. Det är staten som bestämmer OM du får starta eget. Således inte möjligt för alla medborgare. Det är inte heller så att arbetsvillkor har förhandlats fram, utan det är staten som bestämt VAD som är acceptabla villkor. Staten. Utan motpart. Därför blir det extremt intressant att läsa hur du pissar på Svensk Näringsliv när de presenterar förslag för att öka svenska företags möjligheter i Sverige, men du pissar inte på Kina som styr arbets- och företagsmarknaden i Kina med järnhand. Säga vad man vill om Svensk Näringsliv, men de har i alla fall en motpart när de förhandlar om svenska företags och arbetares villkor. Och i Sverige står staten utanför.

        Anders, jag har inte på något ställe sagt att vi i väst ska ha ensamrätt att bestämma vad som är ont och vad som är gott. Men, när du gång på gång överöser läsare med ditt mantra om jämlikhet, solidaritet och allas lika värde så blir det synnerligen bekymmersamt för dig när du i praktiken hyllar Kina som ett föregångsland ekonomiskt. Människor flyttas från sina i generationer bebodda platser för att staten Kina tvingar dem. Allt för att den kinesiska ekonomin ska gå bra. Men Anders, det är kanske detta som är att ställa upp för sitt land? Ska vi inte då i Sverige tvinga folk att flytta till inlandet för att detta är bra för Sverige? Om folket bor närmare skogen, ja då kan vi förädla skogen bättre eller hur? Är det demokratiskt? Om inte, ja då kan inte heller Kina vara demokratiskt. Och om man inte är demokratiskt, ja då kan vi diskutera vidare VAD de är. Men så länge du hyllar dem och mellan raderna kan man läsa att du tydligen tycker att deras sätt är bra, ja då är det skrämmande.

        Avslutningsvis. Det finns ett parti i Kina. Ett alternativ. Vad ska folket rösta på tycker du? Och om den vanlige kinesen verkligen tycker att Kina är ett himmelrike på jorden, varför har vanliga kineser i över 20 års tid fängslats, tystats ner, misshandlats (och eventuellt torterats) när de använt sig av det mest fundamentala en människa ska kunna ha: rätten att göra sin röst hörd? Detta har sedan 1997 i princip dagligen hänt i Hong Kong. Öst möter väst. Frihet att vara den du vill, älska den du vill oavsett kön, tro på vem du vill oavsett religion möter staten bestämmer.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du snöar rätt ofta in på undersökningar Fredrik såsom vara allenarådande saliggörande och sanning. Så är det för många – Framför allt svenskar och det är därför svanskar många gånger fattar felaktiga beslut i relationerna till andra länder både i affärer och politiskt.

          Jag har arbetat och verkat i Kina under många år även om jag aldrig varit skriven och bosatt i landet. Under alla dessa år har jag ägnat mig åt att träffa och samtala med människor av olika samhällsklasser och där ställt mina frågor – Så även till kineser som flyttat från Kina och nu bor och verkar i andra länder.

          Den erfarenhet och de svar jag fått därifrån väger oerhört mycket tyngre för mig än någonsin en undersökning Fredrik.

          Hur man framgångsrikt gör affärer med Kina går aldrig att läsa sig till – Ska det lyckas behövs mer kunskap än så och den kan man bara skaffa sig på det sätt jag anfört ovan – T.ex kunskapen om varför alla hus saknar våning 4 och vad och vilka historiska skeenden som lett till det.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Precis som i andra länder kan man som utlänning resa in och ut ur landet och göra affärer eller representera ett utländskt företag när man är där G-A.

            Ska man däremot jobba mer permanent i landet krävs arbets- och uppehållstillstånd vilket även det är möjligt att få som utlänning.

  7. b

    ”Kinas ekonomiska tillväxt visar att det kinesiska systemet är lika bra som fri marknadsekonomi.”
    skriver Anders.

    Jag skulle väl vilja säga att det är lika dåligt.

    Vänster och höger i dess förlängning är samma sak. Det är samma giriga typer som sitter i makt och man har precis samma ambitioner man bryr sig inte om folket utan vill bara nyttja folket och driva människor i slavarbete. Moderaterna i Sverige var väldigt tydliga med den politiken
    i den s.k arbetslinje man skapade. Genom att driva människor till fattigdom trodde man folk skulle torka de rikas fötter, men så skedde inte fattiga blev massor men man ökade kriminaliteten och våldet istället. Torka fötterna på rikt folk skedde genom en reform där avdragskulturen inom högern
    ökades på.

    Men det finns hopp och det är just inovationerna och alla de fantastiska maskiner i tekniska landvinnigar som skett . Det är dessa som kan bryta den råa kapitalismen.
    genom det kan man förändra de ekonomiska systemen

    Roboten kan som en elektronisk person betala skatt på lönearbete som alla andra.
    Visste ni att EU har lagt fram ett förslag om att robotar i framtiden ska få status som elektroniska personer. Det här kan betyda att den som är robotens arbetsgivare måste registrera den och betala sociala avgifter för den.

    Därmed kommer denna jakt på arbete för människan att dämpas och att människan istället ägnar sig åt solidariska arbeten som skapar en gemenskap för oss alla och där alla får bidra med
    dessa solidariska arbeten efter förmåga. Löner och betalningar står den elektroniska arbetskraften för.

    Det gäller bara bryta den råa kapitalism i politik som USA samt även Kina bedriver.
    Där en klick rika kort sagt numera äger allt mer på alla andras bekostnad.

    Kampen i framtiden är nog mer inriktad på att företagens makt ska stoppas och att deras maskiner ska få sin lön. En lön som sedan ska utdelas till folket med lika fördelning till alla.

  8. Alexander

    ”Ju fler som gynnas desto kärleksfullare är det”

    Dåså, då drar vi in socialbidraget för alla mottagare och sänker skatten för alla som jobbar. Det gynnar många och är därmed kärleksfullt. Håller du med om det? Antagligen kommer du inte att publicera…

  9. Alexander

    ”Har ensamrätt på att bestämma vad som ska anses gott och ont”

    Du bestämmer ju vad som vara kärleksfullt. Varför ska du alltid få göra det du inte ger andra rätt till?

  10. Christer

    Ibland underhåller du oss, Anders. Du kan ha riktigt humoristiska inslag i din blogg. Ibland, när du far fram med rena lögner, (vilket tyvärr är ganska ofta) blir man upprörd när man läser dina bloggar. Men den här gången blir man bara förstummad. Tänker du inte innan du skriver? Här hyllar du ett land som räknas som ett av de värsta diktaturerna i världen. En diktatur, som inte tar hänsyn till mänskliga rättigheter, som exploaterar och utarmar sin egen landsbygd och dess befolkning… Listan över hur den kinesiska statsapparaten missbrukar den egna befolkningen kan göras hur lång som helst.
    Är det den här typen av socialism/kommunism du eftersträvar? Ett land där stora delar av befolkningen tvingas arbeta under slavliknande förhållanden till svältlöner?
    Ja har aldrig sett dig backa och erkänna att du har fel i din blogg tidigare trots att du blivit överbevisad många gånger. Men nu har du verkligen chansen att visa att du klarar av att backa och erkänna ett fel, ett riktigt stort fel. Att hylla Kinas ekonomiska framfart måste anses som ett politiskt självmål av gigantiska mått. Håll åtminstone med om det, Anders

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag lyfter fram en enda sak Christer och det är den ekonomiska tillväxten.

      Sedan ställer jag i kommentarsfälten en enda fråga till de som säger att Kina är en diktatur – Vem har rätten att bestämma vad som är en diktatur och inte?

      • Kim

        Du anser alltså INTE att Kina är en diktatur?

        Vilken definition av diktatur uppfyller INTE Kina?

        Som ekonom kan du alltså inte se kopplingen mellan ekonomisk tillväxt och ett osunt utnyttjande tex av arbetskraft (befolkning) och miljö? Det finns alltså inte en klar koppling mellan att man kan ha en god ekonomisk utveckling på att samvetslöst kan exploatera människor och milj?
        Jisses …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Diskussionen och inlägget handlade om Kinas ekonomiska system kontra traditionella ekonomiska system och dess funktion Kim och inte om diktatur eller inte diktatur.

          Vad gäller diktatur har jag ställt en enda fråga – Vem har tolkningsrätten till vad som är en diktatur eller inte?

          Vad gäller Kinas miljö så kan du leta i min blogghistorik så ser du det jag skrivit om den – I början har de smutsat ner och påverkat klimatet negativt – Sedan några år har de vänt och redan 2020 kommer mer än 22% av all energi i Kina att vara fossilfri energi för att senare bli 100% i ett läge där Kina både kompenserar för den nedsmutsning de gjort historiskt och ser till att inte smutsa ner i en framtid.

          • Kim

            ”Vad gäller diktatur har jag ställt en enda fråga – Vem har tolkningsrätten till vad som är en diktatur eller inte?”
            Har inte alla det? Vad tycker du själv?
            Jag skulle vilja se hur den som INTE anser att Kina är en diktatur definierar ”diktatur”.
            Kan du inte stå för det kan du knappast stå för att det finns diktaturer över huvud taget. Lågt! Fegt! Såååå långt ifrån en rakryggat politiker man kan komma och långt från vad jag förväntat mig av dig. Jag delar inte dina uppfattningar i alla frågor och jag ogillar kraftigt att du far med osanningar och lögner och bortser från fakta, men jag har alltid sett dig som rakryggad och ärlig i din övertygelse. Att ens försöka dribbla i definitionen om vad som är en diktatur så att Kina inte omfattas är så långt ifrån det du säger dig stå för.
            Och påstår man att man jobbat och verkat i Kina och träffat ”vanliga människor” är detta ställningstagande än mer obegripligt. Direkt hånfullt mot de arbetare du anser dig representera. (Ja, jag har jobbat i Kina, dock främst i handelsstäderna och endast avstickare till tex Nordligaste och västra Kina. Jag anser att man måste vara helt blind eller extremt lättlurad om man undvikit att se på plats hur landet fungerar.)

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du får gärna tycka så Kim och pratar du med den vanlige kinesen som bor i landet så är merparten mycket nöjda med sin tillvaro vilket jag tycker är viktigt.

            Det var det inlägget handlade om och det är runt Kinas ekonomiska under debatten bör stå eller hur?

  11. Nils Lindholm

    BNP/Capita
    Kina 8123
    Sverige 50273
    Singapore 52960
    Hongkong 43681

    Vasrför har Kina så låg BNP/Capita ?
    Jag minns då jag slutade upp att gräva avloppsdikena med fingrarna och köpte min första spade, vilken produktionsutveckling.
    Det måste ju liksom va skitenkelt för Kina att öka produktionen

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Till att börja med på grund av en enormt stor befolkning – Därtill på att utvecklingen är relativt ny.

      Ge det några år – Säg 20 till så kommer saken att se helt annorlunda ut.

      Sedan handlade inlägget om den årliga tillväxten och att den är god är ofrånkomligt eller hur Nils?

  12. Brorson

    Du hyllar alltså en diktatur som likvärdig med eller bättre än demokrati. Vet du vad Olof Palme, vars lärjunge du påstår dig vara, kallade sådana som dig?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte hyllat Kina Brorson – Det enda jag sagt är att Kinas ekonomiska tillväxt påvisar att det finns andra vägar som är lika effektiva som den fria marknadsekonomin.

      Därtill har jag ställt frågan vem som har rätten att avgöra vad som är en diktatur eller inte.

      • Brorson

        Så sa inte Olof Palme. Han skrädde inte orden, utan kallade diktaturerna och deras ”kreatur” vid deras rätta namn. Och fick kritik från dem, som tyckte ordvalet inte var diplomatiskt passande. En förklaring till socialdemokratins framgångar under förra seklet är f.ö. att partiet – till skillnad mot dig – aldrig tvekade om vad som var demokrati och vad som var diktatur.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Därför skulle det vara intressant att veta vad Palme skulle kallat dagens Kina – Min tro är att han inte skulle ha använt sig av ordet diktatur.

          • Brorson

            Du vanhedrar minnet av Olof Palme, och stödjer indirekt den analys av hans utrikespolitiska linje, som de troliga mördarna gjorde. Han mördades inför en planerad resa till Moskva. Vissa högerkretsar inom den svenska statsapparaten missförstod syftet med resan och uppfattade honom som en landsförrädare i färd med att sälja sitt land. Att Palme kunde tala med företrädare för diktaturer bevisar dock inte alls att han kände sympatier med diktaturerna.

            Kina idag – med sina många avrättningar av i andra länder okända personer och sina fängslanden av i andra länder kända regimkritiker – är ingen mildare diktatur än Tjeckoslovakien efter våren 1968, snarare tvätom.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den tolkningen är din Brorson – För egen del anser jag inte det.

  13. Alexander

    ”Det är varken kärleksfullt eller gynnar många”

    Antalet arbetande överstiger med råge de som går på socialbidrag så enligt dig borde det ju vara kärleksfullt. Förklara gärna…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du gör det enkelt för dig som räknar så – Sedan heter det inte socialbidrag Alexander.

      Merparten av Sveriges befolkning tycker att vi ska ha försörjningsstöd som möjlighet om det värsta inträffar och det är ur den bakgrunden du ska bedöma saken – Sedan var det inte det inlägget handlade om bara för att påminna dig om att detta svar är det sista på en kommentar som inte berör inlägget.

  14. Alexander

    ”Oerhört många genom årens lopp”

    Du har inte träffat en tiondels promille av Kinas befolkning. Herregud, har du ingen verklighetsuppfattning?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så är det självklart men tillräckligt många och i tillräckligt många delar av landet och ur tillräckligt många samhällsklasser för att kunna bilda mig en bild Alexander.

    • Kim

      en tiondels promille av Kinas folk är väl en bit över 100 000 pers? Det tar en stund att träffa så många. En tusendels promille vore redan det rätt många… 🙂

  15. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver ovan ”Jag har arbetat och verkat i Kina under många år även om jag aldrig varit skriven och bosatt i landet. Under alla dessa år har jag ägnat mig åt att träffa och samtala med människor av olika samhällsklasser och där ställt mina frågor ”

    Vilka år arbetade du och verkade i Kina ?
    Var det före eller efter att du arbetat och verkat i alla av Afrikas länder ?
    Var det före eller efter att du genomfört tusentals intervjuer i England ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Under hela min karriär i den internationella bankvärlden har jag arbetet i Kina till och från och alldeles speciellt så under de sista 10 åren innan min återflytt till Sverige.

      Det du måste förstå är att jag i mitt tidigare arbetsliv gjorde mellan 150 och 200 resdagar per år över hela världen därför att den var mitt arbetsområde.

      Sedan är den diskussionen en helt annan än den jag skrev om i inlägget och vill du kommentera får du gärna göra det så länge du håller dig till ämnet i inlägget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.