Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Löfvens vallöfte om stopp för viss arbetskraftsinvandring är resultatet av god facklig politisk samverkan.

I det kommande valet ska den fackligt politiska samverkan stärkas och att LO och Socialdemokraterna redan kopplat armkrok och kampanjar tillsammans i många frågor ser jag som bra och fullt naturligt då det strävar mot att utveckla den svenska modellen.

Ska vi klara av framtidens utmaningar krävs det att facket får tillbaka det inflytande de hade när samhällsbygget fungerade som bäst.

Med det sagt tycker jag att det är bra att Stefan Löfven och socialdemokraterna går ut och öppet deklarerar att vi inte behöver någon arbetskraftsinvandring för alla enkla jobb så länge det finns arbetslösa i Sverige som kan ta de jobb som finns.

Den uppfattningen och den ståndpunkten från socialdemokraterna upplever jag har brett folkligt stöd och för mig är det en självklarhet att vi ska lyssna på väljarna och säkerställa att vi så långt det är möjligt följer deras viljeyttringar så länge detta är den väg som är bäst för folkflertalet och samtidigt inte krockar med vår ideologiska övertygelse.

Trots att jag ännu väntar på att få läsa förslaget mer i detalj så tycker jag inte att vi ska låta någon speciell myndighet bestämma över detta. Som ett led i att öka den fackligt politiska samverkan ska vi i stället ge facket utökat inflytande i denna fråga för att säkerställa att lönedumpning inte förekommer.

Jag har lyssnat på de kritiska röster som redovisats i TV och i övrig media och vad gäller de företag som intervjuats och som hävdar att den arbetskraft de söker inte finns att finna i Sverige vill jag säga följande:

  • Så länge de utannonserade jobben följer svenska kollektivavtal vad gäller arbetstid, lön, övriga ersättningar, arbetsmiljö och arbetsrätt mm. finns hur många sökande som helst till varje utannonserad tjänst.

Problemet är inte det som uppges utan snarare att man försöker komma undan billigare än vad kollektivavtalen på svensk arbetsmarknad stipulerar.

Med det sagt så ser jag den arbetskraftsinvandring som sker på de premisserna som ren och skär lönedumpning och som ett hot mot den svenska modellen.

Den svenska modellen ska utvecklas – Inte avvecklas. Så lyder vår socialdemokratiska paroll och det är i det ljuset förslaget som Stefan Löfven la fram idag ska betraktas.

Därför avslutar jag där jag började – Ska de svenska arbetstillfällena värnas och ska svenska arbetstagares välfärd, lön och arbetsvillkor säkras från lönedumpning och andra försämringar finns bara en väg – Stärkt facklig politisk samverkan.

Sug på den karamellen under dagen och kommentera gärna så lovar jag att bemöta alla kommentarer under sen kväll då dagen blir en intensiv dag för mig.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

14 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Arbetskraftsinvandring borde givetvis alltid vara behovsprövad och arbetsförmedling (eller i framtiden annan myndighet) borde givetvis först försöka genomföra en matchning med de arbetslösa som finns i närområdet.

    Vad gäller enklare jobb där inga unika kvalifikationer behövs så borde det givetvis inte förekomma arbetskraftsinvandring alls.

  2. Bertil

    Det där ämnet tror jag Löfven faktiskt har bra kunskap i som fackföreningsmedlare.
    Att dra hit en massa invandrare med låg eller ingen utbildning sänker låglöner och ger verkligen chans för högerpartierna sänka trösklar slå sönder a.-kassan, sjukförsäkring ännu mer.

    Det är märkligt att arbetstagarna inte inser den faran och i större omfattning röstar rött.
    Högern de har ju alltid kämpat för att ägarna till företag ska ha hela kakan och arbetstagarna vara nöjda med allmosor.

    idag är detta mot outbildade och i s.k lätta jobb. Högre utbildade de göds istället med högre löner om låglöner sänks.

  3. Ville-Valle

    …LO och SAP har gett vänskapskorruptionen ett ansikte i över hundra år. När SAP bildades 1889 hade man redan då den dåvarande fackföreningsrörelsen bakom sig och det stärktes ytterligare när LO såg dagens ljus 1898. Sedan dess har dessa två lakejer vandrat hand i hand och med vänskapskorruptionen som sitt främsta ledord. Det är märkligt att du Anders Forss är så dåligt insatt i SAP:s och LO:s mörka historia…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SAP bildades av Arbetarrörelsen för att utgöra dess politiska gren vilket jag skrivit om många gånger – Dessa organisationer ägnar sig inte åt korruption utan åt sunt politiskt arbete och ett sunt tillvaratagande av arbetstagarnas intressen Ville-Valle.

      Är det någon som fått något om bakfoten är det du.

    • Kim

      VV –
      Sant.
      Å andra sidan – har du koll på m/högerns historiska samröre med arbetsgivarorganisationer och företagsledare och på senare år riskkapitalbolag? Frågan är väl hur mycket bättre det är?

  4. Brorson

    C och L kivar inbördes om de mest reaktionära och löntagarfientliga arbetsgivarnas röster. De har lagt sig tydligt till höger om M och (retoriskt) även till höger om SD. C-ledaren Annie Lööf beskyller Löfvén för ”SD-retorik”. Betyder det att vi äntligen har fått en S-ledare, som vågar utsätta sig för risken att bli spottad på av borgerligheten? Hon hade kommit närmare sanningen om hon hade anklagat SD för ”sosse-retorik”.

    När svenska byggnadsarbetare beskylldes för ”rasism” av organisationen Svenskt Näringsliv och dess epigoner i borgerlig media för att de kämpade mot arbetskraftimport och lönedumpning. hukade ledande socialdemokrater och hoppades förbli osedda.EU:s nya utstationeringsdirektiv är bara en halv seger, eftersom den fortsatta arbetskraftimporten från andere EU-länder kommer att pressa ner de faktiska lönerna i Sverige till kollektivavtalens miniminivå eller under.

    När jag skrev om undanträngningseffekten i en kommentar till ett tidigare inlägg, blånekade Forss till att en undanträngningseffekt öht existerar. Och det är ju klart att en invandrare, som får sitt första jobb i ’Sverige först efter sjutton år i landet, inte har trängt undan någon från den svenska arbetsmarknaden under de åren. Hon har snarare själv blivit undanträngd – antingen av sökande med svenska namn eller av s.k,. nyanlända, som ska snabbintegreras.

    Annie Lööf talade t.o.m. om att integrationen måste börja redan dag ett i asylprocessen, alltså redan innan den asylsökande har fått beslut. Gissa vilken besvikelse och ilska det kommer att utlösa hos dem, som längre fram i asylprocessen får avslag. Detta är ett ovärdigt, rentav rasistisk sätt, att behandla människor, att inge dem falska förhoppningar om någonting

    Lägg märke till att varenda gång undanträngningseffekten har kommit upp till diskussion, så har jag definierat begreppet ”svenskar” med orden ”svenskfödda och tidigare hitkomna invandrare”, alternativt ”svenska medborgare och personer med permanenta uppehållstillstånd”. Det är alltså alla dem (och inte bara etniska svenskar), som ska skyddas mot den lönedumpning som alltid blir följden av överskott på arbetskraft. Därför avvisar jag de borgerliga partiernas förslag om särskilda låglöner för utlandsfödda.

    Under inverkan av dåliga rådgivare som Henrik Arnstad, som har avslöjats med att ljuga om sina akademiska meriter, har S-ledningen hittills förnekat fakta och låtit SD – som därigenom inte tvingats redovisa vad de själva vill mer i detalj – framstå som de enda sanningssägarna i svensk politik. Frågan är om det hjälper med utspelet om arbetskraftinvandringen så här nära inpå valet.Jag tycker f,ö, att ”arbetskraftinvandring” bör bytas ut mot ”gästarbetare” eller något annat mer lämpligt ord, eftersom en invandrare är en person som flyttar från ett land till ett annat land i avsikt att bosätta sig permanent i det nya landet – inte för att plocka jordgubbar under några veckor.

    Maria Ferm, som är Mp:s migrationspolitiska talesperson avfärdar förslaget. som ”mossigt och ålderdomligt”. Detta efter beslutet att införa en flygskatt på nästan tusen kr tur och retur mellan Sverige och Fjärran Östern. Ska gästarbetarna inte få behålla något av förtjänsten, och var inte avsikten med flygskatten att flygresandet skulle minska? Det bör Elin Söderberg, som kandiderat till riksdagen för Västerbotten, svara på.

      • Brorson

        Att vi inte ska ha gästarbetare (eller arbetskraftinvandring öht) från länder utanför EU till jobb om kräver ingen eller låg utbildning, är de flesta överens om. Men problemet med gästarbetare från andra EU-länder kvarstår, trots att de värsta avarterna förhoppningsvis kommer att försvinna med EU:s nya utstationeringsdirektiv. Det är inte klokt att polska arbetare anlitas för de sämst avlönade jobben (med eller utan kollektivavtal!) i Sverige, samtidigt som svenskfödda ungdomar (speciellt sådana som har utlandsfödda föräldrar) går arbetslösa, och arbetskraftbrist uppstår i Polen, som importerar arbetskraft från Ukraina.

        På så sätt fortsätter arbetskraftimporten till Sverige, om än delvis i indirekta former, vad Löfvén än säger. EU måste förändras i grunden på en punkt – den fria rörligheten för arbetskraft inom unionen måste begränsas mycket kraftigt. Arbetskraft är inga varor, som ska skickas hit och dit och slutligen reas ut och kasseras som passerat bäst före-datum.

        En annan viktig aspekt, som måste tas upp, är att det inte får vara något klassprivilegium för högutbildade flyktingar att få asyl och sedermera permanent uppehållstillstånd i Sverige. Endast skyddsbehovet, och inget annat, ska avgöra rätten till asyl. Och när skyddsbehovet har upphört, ska asylanten åka hem. Oavsett klasstillhörighet och vad man har presterat eller förväntas komma att prestera.

        För övrigt behöver krigshärjade länder, med färre andel högutbildade inom sin befolkning och med lägre utbildning i genomsnitt hos sina högutbildade, ett större behov av sina högutbildade än Sverige. Det är en skam att vi har politiker, som öppet förespråkar att permanenta uppehållstillstånd ska beviljas på den grunden att någon har ”kommit i egen försörjning”. Det är ett oerhört kraftigt underbetyg till den svenska vården och svenska politiker, att Sverige inte kan ta hand om sin egen befolkning, utan snyltar på andra folks olycka.

        Vi har sannerligen ingen läkarbrist i Sverige. Tvärtom har det aldrig funnits så många läkare i förh+ållande till folkmängden, medräknat de senaste årens massinvandring, som nu. Men svenska läkare har sämst produktivitet i hela världen, mätt i antal patienter per betald arbetstimme. Detta är en följd av det oerhört generösa läkaravtalet, som göder stafettläkarstystemet me ,massor med kompensationslediga läkare med full betalning från sin ordinarie arbetsgivare.

        Tillfälliga uppehållstillstånd, med innebörd att man ska åka hem senast när tillståndet har löpt ut, måste därför vara regel. Omvandling till permanenta uppehållstillstånd ska ske ytterst restriktivt och oberoende av klasstillhörighet eller prestation, utan endast på grund av läget i hemlandet. Som ska vara fortsatt mycket dåligt. eller graden av aknytning till Sverige- Till vilket inte ska räknas om man har jobb eller ej. men däremot om man är gift och har barn med någon i Sverige – om det är seriöst och inte ett skenäktenskap.

        Sverige ska hjälpa, inte snylta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis som du anför så kommer lönedumpning och andra avarter att stoppas med det nya utstationeringsdrektivet som EU-länderna just enats om – I vart fall de värsta avarterna.

          Att varje lands regelverk/kollektivavtal för löner och arbetsvillkor ska omfatta alla som arbetar i landet är bra och skapar jämlikhet.

  5. Bertil

    Lagen som Alliansen skapade och som verkställdes 2008 är skapad till fördel för arbetsgivarna med låg hänsyn till Svenska folket.
    Arbetsgivarens bedömning av behovet är utgångspunkten. Det finns dock en princip om att ge företräde för befolkningen i Sverige, EU/EES och Schweiz till befintliga arbeten.

    Men hur efterlevs detta, förmodligen så kan man misstänka företag handplockar folk utomlands
    och det även till arbeten som Svenska arbetslösa skulle kunnat ta.
    Förmodligen handlar det även i stor grad om att kringå Svenska förhandlade avtal och
    driva den som får jobbet till lägre lön sämre villkor .
    Detta för att den utländske arbetskraftsinvandraren ej varken kan regler och sedan får betydligt bättre än sitt hemland.

    Det är ganska lätt misstänka det jag nämner när Alliansen var så mån om att slå mot sjuka, arbetslösa, i Sverige sänka -kassa, som i sin tur skapade dels sänkta låglöner eller åtminstone sämre utveckling av låglöner.

    2008 års Arbetskraftsinvandringslag bör självklart rivas upp och arbetskraft utomlands
    ska så klart vara nåt som bara får användas under strikta förhållanden och allra helst inte där svagare grupper kan ta jobben.

    Jag tror Löfven kan dessa frågor och bör vara rätt man att skapa en vettig
    politik gällande detta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten – Därtill ett läs- och tänkvärt sådant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.