Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Med stöd av vår stolta historia bygger vi en ny era av framgångar för Sverige.

Jag är rätt säker på att många fler än jag vid olika tillfällen ställt sig frågan om huruvida huruvida arbetarrörelsens samhällsidé förändrats eller inte genom åren?

För egen del gör jag det med jämna mellanrum och varje gång kommer jag fram till svaret att svensk arbetarrörelse är trogna sina ideal och sin grundidé om hur samhället ska byggas för att bli jämlikt och stabilt.

Demokrati, välfärd, arbete åt alla, social trygghet och kampen för ett jämlikt samhälle med små sociala och ekonomiska klyftor är precis lika viktig idag som historiskt vilket innebär att kampan och kampviljan för dessa ideal borde vara lika stark idag som historiskt.

Principen om att samhället ska byggas på doktrinen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov” lyser lika klart i mötesrummen hos de som utgör dagens arbetarrörelse som den gjorde hos den generation som skapade arbetarrörelsen och satte tåget i rullning.

Förvisso hände något i mitten av 1980-talet som tystade denna kamp något när debattklimatet ändrades från att debattera ideologi och vilket samhälle vi vill bygga till att debattera sakfrågor som lyfts ut ur sitt ideologiska sammanhang.

Många påstår att detta har att göra med att den klass som tidigare räknades som traditionell arbetarklass försvunnit vilket inte är sant. Sanningen är att det som tidigare var tunga manuella arbeten numera ersatts med maskiner och att vi i dagens samhällsbygge har betydligt fler tjänstemän än i gamla tider.

Likväl så är den kvarvarande arbetarklassen tillsammans med dessa tjänstemän och småföretagare den del av befolkningen som tillhör dagens arbetarklass och därmed den grupp för vilken samma kamp som historiskt måste fortgå och därtill intensifieras.

Den utbyggnad vi socialdemokrater gjort av välfärdspolitiken historiskt byggde på en växande ekonomi och en konkurrenskraftig industri – Ett förhållande som består även i våra dagar.

Det vi missat är att vi samtidigt som vi byggde välfärdssamhället splittrat den enighet som tidigare fanns mellan medelklass och arbetarklass – Den enighet som möjliggjorde välfärdsbygget.

Det är den enigheten vi ska återskapa när vi nu övergått från att debattera sakfrågor till att debattera den svenska samhällsmodellen och vilken typ av samhälle vi vill bygga.

Således är det precis som jag sagt vid ett antal tillfällen så att vår historia kommer att staka ut vår framtid – Hur stark och hur framgångsrik framtiden blir beror på hur väl vi lär oss av vår historia och hur duktiga vi är på att förklara arbetarrörelsens samhällsideal på ett sätt dagens människor kan förstå och relatera till i sin vardag.

Jag vågar påstå att majoriteten av alla svenskar kommer att rösta på oss socialdemokrater när de väl förstår vad den svenska samhällsmodellen är och vad den står för.

Ett jämlikt Sverige präglat av optimism och framtidstro är vad majoriteten av alla svenskar önska se växa fram. Ett Sverige där rätten till ett arbete, rätten till en bostad, rätten till god sjukvård, rätten till en bra utbildning och rätten till en stark social trygghet är självklara inslag i samhällsbygget är lika aktuella och relevanta för väljarna idag som de var historiskt.

Därför ska vi socialdemokrater använda vår historia när vi förklarar hur och varför det är viktigt att bygga ett samhälle byggt på den svenska samhällsmodellens principer – Den svenska samhällsmodellen ska utvecklas inte avvecklas.

Det är inte politiken som behöver förändras då den är precis lika relevant idag som historiskt – Det vi ska och måste förändra är sättet på vilket vi berättar vad den sortens politik står för och vad den åstadkommer i form av trygghet och välstånd.

Snart är vi framme vid 1 maj – En symboliskt viktig dag som för mig symboliserar arbetarrörelsens uppkomst och från och med nu arbetarrörelsens starka återkomst och revansch i svensk politik.

För mig kommer 1 maj detta valår 2018 att symbolisera återkomsten av den politik och den politiska debatt som byggde välfärdslandet Sverige.

Väl mött på barrikaderna och i demonstrationerna runt om i vårt land – Den blomstrande framtid vi sjunger om är vår och den blomstrande framtiden tillhör alla inte bara ett utvalt fåtal.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

67 kommentarer

  1. Alexander

    Återigen berättar Anders för folk som röstar på andra partier än Socialdemokraterna att de inte förstår sitt bästa.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Jag vågar påstå att majoriteten av alla svenskar kommer att rösta på oss socialdemokrater när de väl förstår vad den svenska samhällsmodellen är och vad den står för.”

        Så tydligen förstår väljarna inte sitt eget bästa…

        PS – Lämna gärna de röda fanorna och övriga symboler för förtryck och diktatur hemma den 1:a maj , jag tycker det är dags att ni kommer in i modern tid och gör upp med denna bakgrund…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig påstått att väljarna inte förstår sitt eget bästa Jonny – Det enda jag säger är att vi varit dåliga på att förklara saken då det utan tvekan är så att merparten av alla svenskar mår bäst och gynnas mest av socialdemokratisk politik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förmågan minskar på inget sätt Erik – Om något är vi i S mer förberedda än någonsin för att återställa ordningen och på nytt se till att Sverige blir världens jämlikaste och världens ledande välfärdsnation.

      • Erik

        Jag tänkte i termer av den enskilde individen. Oavsett vem som styr landet så ska respektive individ ha drivet att bidra. Och eftersom vänstern successivt ser till att det inte ska löna sig att arbeta genom höga skatter, blir det nog lite si och så med förmågornas bidrag. Och behoven verkar inte ha något tak.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          S och vänstern tycker att det ska löna sig att arbeta Erik – Det är därför vi jobbar på lösningar som säkerställer att skatten på lönearbete oi en framtid alltid ska vara lägre än skatten på passiva kapitalinkomster.

  2. Alexander

    Anders

    Kan det vara så att väljarna fattat och valt bort er politik? Senaste mätningen ger 23,3%.

  3. Bertil

    ”varje gång kommer jag fram till svaret att svensk arbetarrörelse är trogna sina ideal och sin grundidé om hur samhället ska byggas för att bli jämlikt och stabilt!” skriver Anders

    Nä vet du Anders jag tror inte det.
    Folk idag har genom högern fått en annan attityd. En hemsk attityd.
    Dagens arbetarklass jobbar inte heller tillsammans som man gjorde i Industrierna och därmed kunde kämpa för bättre villkor och få del av företagens vinster.

    Idag är folk Individualister, egoister, och de har ingen sammanhållning. Det är även det som fällt arbetarklassen. dagens jobbs ser generellt annorlunda ut, det handlar om tjänstejobb där man ofta jobbar ensam eller i små team. dessa team i sig lever i en fraääamde värld gentemot en städerska sjuksköterska eller en sågverksarbetare.-

    Sen har vi att dagens folk är så blinda för allt. Man bryr sig inte ens om begravningar, bröllop som tidigare. En begravning för att ta avsked av en i byn eller en i släkten,. Dit kom massor folk förr
    Idag begravs folk flera ggr utan att nån brydde sig.

    Detta just att folk inte bryr sig är en ska vi säga Jävla attityd.
    Man bryr sig inte ens att dra av taken snön fast det kan rasera altanen uthuset eller vad det nu är frågan om.- Det säljs snörakor kort sagt överallt men det är enbart duktigt inlandsfolk som köper sånt. Stadsbor de ser inte snön de märker ingenting de kan ställa bilen under en tak där risken för ras är överhängande.

    Hur ska folk som inte ens ser sånt kunna ingå i en kamp där vi kämpar för att alla ska med och alla ska behandlas jämställdt och jämlikt. I veckan kom i media vilket tidigare nämnt i ETC.
    om att folk får högre lön om de utförsäkrar fler sjuka.
    Finns inte minsta reaktion från fackföreningar eller från folk .
    hade det varit den tidigare arbetarstammen då hade man stannat Sverige
    sett till att Generaldirektören för F-kassan omedelbart sparkats och att övriga berörda även de sparkats.
    Idag tas allt detta med en Gäspning. Man bryr sig inte. Tror på generaldirektörer som säger att det inte förekommit. Man tar sig för pannan.
    Andra skrattar glatt åt det och tycker det är rätt sjuka utförsäkras.- Sen om de drabbas själva då skriker man som stuckna grisar.

    Det behövs en kris som drabbar alla och främst alla rakryggade kapitalisteländen som typ Leif Östling
    Med mera pengar har folk blivit blinda för allt. Vilket är oerhört trist.

    Inte ens socialismen är socialism längre man tar högerideer och man driver frågor som
    slår mot utsatta inte minst sjukförsäkringen där man satt målet på en skala till 9.
    dit ska man även om sjukt folk utförsäkras och begår självmord,.

    Så kort sagt jag är oerhört besviken på folkflertalet. De flesta är Zombies.
    Nu mår Moderater gott då de får lägga förslag om att kriminalisera tiggeri.
    Då slipper man anstränga sig för att verkligen ge tiggare stöd så de får jobb eller socialt stöd.

    Jag är kort sagt besviken på Svenska folket. Sen ser man här vilka förbenade tok som alltid kommer med giftiga kommentarer till dig Anders.
    halvtysken där som är ensam om sitt efternamn i Sverige hur kan du låta honom komma med sina rasistiska tankar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du läser vad jag skrivit Bertil så är det ju precis det jag säger – Att människor fått saker om bakfoten därför att de blivit lurade av en smart allians och av nyliberala lobbyister – När vi i S nu börjar förklara hur det verkligen ligger till och då på ett sätt som människor kan förstå och relatera till kommer det att få den effekt jag anför i inlägget.

  4. Alexander

    ”Om man fattat väljer man inte bort S”

    Du påstår alltså att de som inte röstar på S inte fattar. Det säger mycket om din självbild och attityd.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det säger inget annat än att vi under en period varit dåliga på att förklara saken på ett sätt som människor kan förstå och relatera till.

  5. Fredrik

    Jsg tycker det är konstigt att du inte vill debattera sakfrågor utan enbart ideologi. Du vill tydligen se ett samhälle där ideologi debatteras, men där väljarna inte får fråga HUR ideologin ska genomföras? Ska väljarna lita på att politikerna gör som de vill? Hur ser det ut historiskt på den punkten? Kan socialdemokratin stoltsera med att de ”alltid” gjort det folket ville? Så klart inte. Det kan inget parti.

    Så när en politiker inte vill debattera sakfrågor, och det vill du inte Anders eftersom du anser att det är precis detta – debatten om sakfrågor – som skadat Sverige sen den tiden då Sverige var bäst på allt (i princip enligt dig), så blir det en form av översitteri.

    Tro på min ideologi och jag ska ge dig det du behöver, det är en extremt farlig väg att vandra. I skolan lär vi barn att kritiskt granska information, men tydligen gäller det inte för vuxna där vi ska överlåta besluten till några som tydligen anser sig vara ”övermänniskor” i fråga om kunskap, erfarenhet och förmåga att styra. Missförstå mig inte Anders, vi behöver politiker men en politikers arbete utgår ifrån folket och dess vilja – inte ens egen personliga övertygelse. Varför har jag rätt i detta? Jo, av den enkla anledningen att vi inte har personval i Sverige. Hade vi haft det, ja då hade den enskilde politikern haft chansen att berätta för folket vad denne erbjuder och sedan se om denne blev vald. Men idag ”gömmer” sig politiker bakom ett partis skynke. Desto viktigare blir det då att för folkets talan och inte ens egen. Och här Anders är du fortfarande en amatör. Inget, i princip, i det du anför är förankrat i folkets vilja. Det är enbart en tro hos dig, men tro är inte sanning. Hur mycket du än vill ”tro” det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att debattera sakfrågor utan att knyta dem till en ideologisk helhet leder alltid vilse Fredrik – En sakfråga måste alltid relateras till huruvida den leder närmare eller längre ifrån det samhällsbygge ideologin förespråkar.

      Hur S ideologi ska genomföras finner vi svaret på i vår framgångsrika historia där S byggde välfärdslandet till världens ledande välfärdsnation och till läget där Sverige och svenskarna mådde som allra bäst.

      Det ska vi återupprepa med samma ideologiska ideal som grund om än med andra metoder.

      • Fredrik

        Fel. Flera sakfrågor inte bara går utan också bör diskuteras utan inblandning av ideologi. En sådan fråga är t ex skolan.

        Att leda vilse och vilseleda är två helt olika saker. Socialism är duktig på att göra båda, både historiskt och i nutid. Duktig på att påstå att avbrott ifrån ideologin ger ett samhälle som kommer att gå över styr, vilseleda. Och att säga att ”min” ideologi är överlägsen alla andras, följ mig ska ni se = leda vilse.

        En stark stat med en extremt liten grupp människor som styr över andra kan aldrig vara att föredra över människans egna beslut om sitt liv. Och det är här som socialism och socialdemokratin skiljer sig ifrån liberalism. Med slagord som jämlikhet, broderskap, lika villkor för alla har socialdemokratin omöjliggjort en vettig diskussion eftersom man sätter sig till bords med en på förhand bestämd väg som är kallad RÄTT VÄG.

        Anders, det är ingen diskussion eller debatt om du på förhand bestämt vad som är rätt. Då förespråkar du inte demokrati. Då är du socialist som förespråkar flertalets makt över fåtalet styrd av noga utvalda. Människor som lever i dessa tillstånd idag flyr för sina liv. Och det är dit du vill.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är du som har fel Fredrik – Diskuterar man sakfrågorna utan ideologisk förankring och utan att relatera dem till den totala planen för samhällsbygget kommer samhällsbygget att bli som ett korthus på ofri och instabil grund.

          Jag är fullt öppen för en debatt och om någon kommer med förslag som på ett effektivare sätt bygger det samhälle jag förespråkar har jag inga problem med att ändra mig och acceptera det förslaget som bättre än mitt eget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt – Tror du det har du övertolkat saken Alexander – Det kan mycket väl vara så att de är förda bakom ljuset utan att veta det och det är därför min och S framtida roll är att förklara saker på ett sätt som människor förstår och kan relatera till i sin egen vardag.

      När det görs så kommer merparten att inse att S väg är den bästa – Svårare än så är det inte Alexander och att jag och vi kommer att lyckas med det vi föresatt oss råder inga tvivel om.

  6. Brorson

    Någon facklig-politisk samverkan finns inte längre, eftersom kollektivanslutningen av LO-medlemmar till SAP avskaffades 1987. Numera är LO-medlemmarna passiva betalare till TCO- och Saco-medlemmars, och de politiska broilernas – som aldrig har haft ett jobb utanför politiken .- politiska karriärer. Detta innebär att tjänstemannaorganisationernas medlemsavgifter i sin helhet går till den fackliga verksamheten, medan LO-medlemmarnas medlemsavgifter bara delvis går till den fackliga verksamheten.

    Vi har idag socialdemokratiska landstingsråd, med akademiskt förflutet, som driver krav på ökad lönespridning inom sjukvården, exvis mellan sjuksköterskor och undersköterskor Den socialdemokratiska politiken gynnar i högre grad tjänstemännen än arbetarna. För några år sedan föreslog jag att kollektivanslutningen borde återinföras, men fick till svar från ett S-kommunalråd som skrivit sin doktorsavhandling om sågverksarbetarnas fackliga kamp, att det var absolut inte aktuellt, Socialdemokratererna har blivit något slags adel, med anor till en urfader som var arbetare.

    Mitt förslag var att kollektivanslutningen skulle återinföras, med ett nytt system för redovisning av partimedlemskap, vilket inte skulle ha det gamla systemets nackdelar beträffande valhemlighet. Som klubbordförande i ett LO-förbund, måste de som inte ville vara S-medlemmar, anmäla sina reservationer mot kollektivanslutningen till mig. Detta såg jag naturligtvis som ett förrtorendeuppdrag och jag avslöjade aldrig för någon vilka som hade reserverat sig. Det var också min uppgift att se till att inga partibidrag för reservanterna skickades vidare till SAP utan stannade inom fackföreningen.

    Jag fick inte avslöja namnen, utan bara antalet., Systemet var tungrot och det var ibland svårt att minnas alla namnen (och därmed antalet), utan att skriva ner namnen. Vilket jag gjorde ytterst motvillig, eftersom det torde vara förbjudet att registrera folks partitillhörighet utan deras eget medgivande. Och det handlade ju bara om att X och Y inte ville stödja Socialdemokraterna, Avskaffandet av kollektivanslutningen fick till följd att alla LO-medlemmar nu tvingas stödja S, utan att ens ha en reell möjlighet att påverka partiet, eftersom de inte längre är partimedlemmar.

    Med automatisk databehandling, som den enskilde själv administrerar via ”Din sid” kan envar själv råda över sitt eventuella partimedlemskap under fullständig setretes
    s. Endast de, som själva har valt att vara partimedlemmar, rapporteras till partiet. Ingen inom fackföreningen får veta vilka som är respektive inte är S.medlemmar. Detta behöver fackföreningen inte veta, eftersom som ska representera alla sina medlemmar.

    Jag anser emellertid att de borgerliga partierna har spelat dubbelt, när de har kritiserat kollektivanslutningen. Medan den fanns kvar, angreps den för att vara en kränkning av arbetarnas demokratiska rättigheter. Och visst ska arbetare ha möjlighet att påverka även genom andra partier, om de så öskar genom att vara medlemmar. Men erfarenheten kom snabbt att visa att de borgerliga partierna inte vill ha arbetare som medlemmar med möjlighet att påverka dessa partiers politik. Bara som passiva betalare.

    Icke desto mindre har borgerligheten hårt angripit S med påståenden om att LO betalar för politiskt inflytande, med påståenden om att LO skulle vara något slags extremistorganisation och att det öht är fel att arbetarklassen har något politiskt inflytande. Om man summerar för- och nackdelar med kollektivanslutningen konstateras att Sverige nu är ett mindre demokratiskt land än tidigare. Alla partier är elitpartier. .
    l.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Facklig politisk samverkan handlar inte om kollektivanslutning utan om att facket och S tillsammans ser till att värna arbetstagarnas bästa i alla lägen.

      Ska det ske på rätt sätt krävs att vi återgår till ett samhällsbygge som följer samma ideal som de som historiskt byggde välfärdslandet. Min övertygelse är att vi kommer att nå dig och för min del gäller att enträget jobba på för att förverkliga den visionen.

      • Anders

        Facklig politisk samverkan idag handlar främst om att hålla nere kostnaderna för kommuner och landsting. Det är ett spel som handlar om att den fackliga parten sitter och låtsas förhandla mot sina egna partikamrater. (Det är klart att man inte ställer tuffa krav i det läget. Inte minst om man vill göra karriär inom partiet.)
        I slutändan är resultatet endast i undantagsfall till arbetstagarnas bästa. Man måste vara antingen helt obegåvad eller extremt lättlurad för att inte förstå att det är så här det går till. Eller så är man (s)ektmedlem själv. Fakta talar dock sitt tydliga språk.
        Hade det funnits någon facklig politisk samverkan att tala om så hade resultatet för arbetstagarna sett helt annorlunda ut.

        Socialdemokraternas främsta mål är att ta makten och behålla den. Makten i sig är viktigare än att bedriva en samhällsförändrande politik. Främsta vapnet är höjda skatter och fler bidrag för att locka till sig målgruppen som främst består av lågutbildade och bidragstagare eller folk som bara röstar S av gammal vana.

        För de som läst på eller har något innanför pannbenet (eller helt enkelt är trött på socialdemokraternas ständiga svek) är socialdemokraterna inget alternativ.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att kommuner försökt hålla nere kostnaderna och att detta drabbat arbetstagarna är vi överens om – Detta har nu många S politiker insett liksom att det är just detta som ligger bakom att vi tappat röster.

          Med det sagt så är det av den anledningen den facklig politiska samverkan nu stärks för att återta förlorade röster och därför att arbetstagarna ska känna att S står på deras sida i vått och torrt.

          • Brorson

            Jag borde väl veta vad som menas med facklig-politisk samverkan, eftersom jag var facklig partirepresentant, medan företeelsen ifråga fortfarande fanns kvar På den tiden utsåg arbetarklassen själv sina representanter till den arbetarekommunen och nominerade själva sina kandidater till de politiska valen.

            Det fanns ett kvoteringssystem mellan de socialdemokratiska partiorganisationerna. En av mina strider inom partiet handlade om just detta Vi från LO-förbunden hade nominerat en kvinnlig arbetare till kommunfullmäktige, men detta gillades inte av akademikerkvinnornas. som dominerade det socialdemokratiska kvinnoförbundet i vår kommun, vilka menade att LO-facken endast hade rätt att nominera manliga arbetare till politiska uppdrag, för så hade det alltid varit.

            Att LO-facken nominerade en kvinna var alltså någonting helt nytt! Kvinnoförbundet menade att endast de, hade rätt att nominera kvinnor – och att S-akademikerna skulle nominera en arbetare – oavsett man eller kvinna – var fullständigt otänkbart. Min insats bestod i att jag lyckades behålla uppdraget i fråga inom LO, sedan jag upptäckt e schism mellan Kvinnoförbundet och de manliga akademikerna, som inte ville avstå löneutrymme åt sina kvinnliga kollegor. Jag fick alltså med mig de manliga akademikerna på att välja en manlig arbetare, när det stod klart att den kvinnliga arbetaren skulle förlora omröstningen.

            Nu finns varken arbetarekommuner (de bara kallas så) eller facklig politisk samverkan. I stället har vi stuprörsmodellen, som går ut på att partiet ger order till LO exempelvis ”Betala mera”. Av min beskrivning av kollektivanslutningen framgår att LO-medlemmar, som inte ville stödja S, inte bidrog ekonomiskt till de socialdemokratiska valrörelserna. Nu måste alla LO-medlemmar bidra, men får inget inflytande för pengarna. Detta är ytterst tragiskt. Samma parti, som bildades för att kräva rösträtt åt arbetarna, har numera avskaffat rösträtten för arbetare i val inom partiet.

            Däremot är professor Ulf Bjereld. ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet självskriven ledamot av Socialdemokraternas VU, enbart p.g.a. sin befattning inom nämnda organisation, som har nära kopplingar till terroriststämplade Muslimska Brödraskapet. Svenska arbetare är däremot omyndigförklarade,såvida de inte ansluter sig till S genom någon annan organisation än sin fackförening. Socialdemokraterna i Sverige har alltså blivit som Kinas Kommunistiska parti: ett parti för eliten men inte för folket, med bara 10 – 15 % befolkningen som röstberättigade medlemmar.

            Forss vill ju inte kalla Kina för diktatur. Och för all del. Det styrande partiet i Kina har en runt tio gånger större befolkningsandel som medlemmar än de båda styrande partierna i Sverige har tillsammans. Även inom svensk arbetarrörelse har vi haft diskussioner om LO verkligen ska fortsätta att stödja S utan garanterad motprestation. Mig veterligt har norska LO diskussioner med alla partier om partistödet. Man vill inte vara passiv betalare. utan att veta säkert att man får något för pengarna.

            När kollektivanslutningen avskaffades. förlorade S nio tiondelar av sina medlemmar. Vart går arbetare idag, när det inte längre är självklart att en arbetare som vill aktivera sig politiskt går till S, och kanske inte ens känner sig välkommen i gänget i S? Det är inte ens samma snack i partiet som på LO-arbetsplatserna.

  7. Alexander

    ”Kan mycket väl vara så att de är förda bakom ljuset utan att veta det”

    Exakt. De förstår inte, då krävs det att du kommer och förklarar. Du visar upp en ganska obehaglig syn på folk som tycker annorlunda. Att de faktiskt gjort ett val baserat på insikt och kunskap finns inte i din värld.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om man gör något utan att veta om det Alexander så innebär det inte att man gjort ett felaktigt val Alexander så allt du försöker anföra faller som ett korthus.

      Därtill är detta sista kommentaren jag publicerar som inte berör ämnet i inlägget vilket denna inte gör.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt – Ämnet handlar om hur vi med hjälp av vår historia kan se till att upprepa den för att bygga ett starkare, bättre och mer jämlikt Sverige Alexander – Den tråd du försöker utveckla handlar om något helt annat och om att försöka avleda från ämnet.

  8. Alexander

    Anders

    Och jag påpekar att större delen av befolkningen inte köper ditt resonemang. 70-75% föredrar andra partier.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så har det varit en tid men det innebär inte att framtiden inte kommer att bli som jag anför i inlägget när det jag säger ska göras är gjort. Sedan kommer vi att landa runt 35% i kommande val och därpå ska du lägga V och eventuellt MP väljare och andra på vänsterkanten vilket gör att utgångsläget redan idag är att ca 50% tycker att S politik är att föredra.

  9. Patrik

    Hej Anders.

    Så länge det finns personer som tar väldigt lätt på mitt och ditt så länge kommer S att minska.
    Börja att ta avstånd från Sahlin, Eliasson, Persson också vidare och därmed visa att ni inte accepterar att höga socialdemokratiska tjänstepersoner skor sig på det offentliga som det har varit/är kutym att göra. Det är skrämmande att läsa hur kritiska S är när det gäller personer med andra partitillhörigheter trampar i klaveret men inte ett ljud när det tecknas specialavtal som endast gynnar den S märkta personen. Det måste väl bero på att alla inom S hoppas att de själva vill kunna göra det.

    Mvh

    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Se svar på din förra kommentar – Därtill är dessa personer numera historia i det stora hela så därmed är de inte involverade i dagens politik eller hur?

  10. Alexander

    Anders

    Så de som röstar på Miljöpartiet och Vänsterpartiet räknar du som socialdemokratiska röster. Med andra ord så har Moderaterna stöd av ca 40% eftersom att man räknar in KD,Centerpartiet och Liberalerna.

    ”Sedan kommer vi att landa runt 35% i valet”

    Det vet du inte.

    ”Därtill är dessa personer historia i det stora hela”

    Eliasson går från toppjobb till toppjobb och spyr på SD. Ponera att någon annan generaldirektör sagt så om Socialdemokraterna så hade h-vetet brakat löst. Nu är det tyst…

    ”Att kommunerna försökt hålla nere kostnaderna och att detta drabbat arbetstagarna är vi överens om”

    Så de lågavlönade kommunalarna har alltså inte gynnats av er? Varför påstår du då det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Dan Eliasson byter arbetsuppgifter inom den anställning han redan har – Vad som händer när hans kontrakt når slutdatum återstår att se.

      Jag räknar inte rösterna på V och MP som röster på S – Utöver 35% för S tillkommer rösterna på MP vilka är aningen svåra at förutsäga just nu samt de ca 9-10% som kommer att tillfalla V.

      När det kommer till lönenivåerna för kommunals medlemmar och deras arbetsvillkor så har jag öppet kritiserat mitt eget parti för att för att bära en stor del av skulden i och med att man i samband med upphandlingar avstått från att ställa krav som skyddar arbetstagarna – Det förändras nu och med en återgång till det som är våra rötter är S klart bästa alternativet för alla kommunals medlemmar.

  11. Alexander

    ”Jag räknar inte rösterna på MP och V som röster på S”

    Dåså, ert stöd är knappt 30% och inget annat.

    ”Dan Eliasson byter arbetsuppgifter inom den anställning han redan har”

    Fast han har varit i allehanda myndigheter. Partiboken är inte fel, eller hur? Ni sossar tar hand om varandra.

    ”har öppet kritiserat mitt eget parti”

    ’Ändå gapar du om hur farliga alla andra är. Dessutom lovade du vitt och brett rejäla löneökningar för Kommunal under er mandatperiod. Ljög du?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Stödet i kommande val kommer att bli 35% + och det är det jag relaterar till om du läser det jag skrivit.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte ljugit om några löneökningar Alexander – Kommunals löner förhandlas av kommunal och dess motpart på arbetsgivarsidan och inte av mig så hur du ens kan komma med påståendet förvånar.

  12. Alexander

    Anders

    Du hävdade att Kommunal skulel få rejäla löneökningar när Socialdemokraterna satt i regeringsställning. Din populism kommer tillbaka gång på gång och biter dig där ryggen byter namn.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du tittar på de låglönesatsningar som redan gjorts ser du att det påstående jag gjorde stämmer och att löftet till stor del redan är infriat.

  13. Alexander

    ”Med en socialdemokratisk regering kommer de lågavlönade att få rejäla löneförhöjningar”

    Det är du som skrivit detta…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis Alexander och så här långt har vi påbörjat de prioriterade satsningarna på de lägst avlönade i offentlig sektor och det arbetet fortsätter.

      • Petter

        Ja och offentliga sektorn vill du ju helst att alla företag ska ingå i. Bara ni samlat ihop lite mer extrema islamister också i partiet så kan ni ju göra ett kalifat av hela rasket.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag vill inte ha några företag i offentlig sektor och resten av kommentaren får stå för dig så att övriga kan se hur du tänker och rsonerar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Studera saken om du vill veta då detta i vanlig ordning ligger väl utanför ämnet i inlägget.

  14. Sune Sahlstedt

    Stolta historia? Gäller denna stolthet också kryperiet gentemot Hitler och Stalin. Sveket mot grannländerna och samarbetet med nazisterna? Utlämnandet av balterna och deras guldreserv till Stalin?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Nu tar du upp saker som ligger oerhört långt bak i tiden och det som hände på den tiden måste sättas i relation till alternativet som var att gå ut i krig.

      • Sune Sahlstedt

        När Chou En Lai tillfrågades på 1970-talet om 1789 års franska revolutions betydelse så svarade han ”Det är ännu för tidigt att säga!” Angående balterna och deras guldreserv så fanns det nog ingen risk för krig och frågan lyder ju att hur högt pris är man beredd att betala för att man inte står upp för sina värderingar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är ingen lögn Krister – Med avskaffad turordning är det precis så det blir i en framtid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.