Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Moderaternas motsatsförhållande mellan välfärd och bidrag sågas av ekonomisk experter.

Det är oerhört lätt att förstå att moderaterna tänker fortsätta på inslagen väg och slå på de som redan ligger  – Dvs. på de som har oturen att bli sjukskrivna och/eller arbetslösa. På annat sätt kan i vart fall inte jag tolka den skuggbudget moderaterna lade på måndagen och som lovar hårdare tag mot sjukskrivna och arbetslösa.

För moderater finns ingen gräns för vad man kan tänka sig att genomföra för att sänka skatten för den del av befolkningen som redan har det bra.

Till både Ulf Kristersson Och Elisabeth Svantesson vill jag därför säga att sjuka inte blir friskare av lägre ersättning och att arbetslösa inte kommer i arbete därför att man minskar deras ersättning.

Finns den sortens forskning tillgänglig vill jag i sådana fall att Kristersson och Svantesson presenterar den – I annat fall kommer jag även fortsättningsvis att hävda att moderaternas politik är både girig och egoistisk och så långt från en kärleksfull människosyn det går att komma.

Sedan tycker jag att vi ska lyssna på vad professor Lars Calmfors med flera ledande ekonomer och på vad OECD säger när det kommer till hur skadligt det är för samhällsutvecklingen med de ökande inkomst- och förmögenhetsskillnader moderaterna vill skapa med sin ekonomiska politik.

I en debattartikel på DN:s ledarsida varnar Lars Calmfors för att det inte exakt går att fastslå vart gränsen går för när klyftorna når en sådan nivå att den sociala och politiska stabiliteten och därmed vår demokrati hotas från grunden.

Sedan gläder det mig som socialdemokrat att Lars Calmfors förespråkar offentligt finansierad välfärd, bidrag som följer löneutvecklingen och ett återinförande av en progressiv fastighetsskatt.

Avslutningsvis kan jag därför konstatera att moderaterna står helt ensamma runt sin uppfattning att inkomstskillnaderna är för små och uppfattningen att det finns ett motsatsförhållande mellan välfärd och bidrag.

På andra sidan den som tycker rakt emot står övriga partier och landets ekonomiska experter.

Denna chans ska självfallet inte försittas utan förvaltas – Därför ska vi socialdemokrater göra välfärden till den stora vattenledaren mellan S och M och skillnaden mellan ett kärleksfullt och ett girigt samhällsbygge.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

77 kommentarer

  1. Alexander

    ” Finns den sortens forskning tillgänglig vill jag se den”

    Fast du behöver ju inga rapporter, länkar, undersökningar osv utan det enda som krävs är egna slutsatser grundade på erfarenheter.. Så skriver du varenda gång du påstår något….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så kan det vara men nu är det en sådan rapport jag ber dem påvisa.

      • Sven

        Alltså inte ett jämlikt samhälle. Olika regler för olika personer.
        Andra ska redovisa. Inte du.
        Så är synen på lika värde i praktiken.

  2. Jonny Disenfeldt

    Vad har Calmfors sagt om enklare arbeten med lägre ingångslöner ? Har du lyssnat ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Calmfors vill se minskade klyftor Jonny och så vitt jag förstått har han ändrat sig vad gäller lägre ingångslöner då sådan bidrar till ökade klyftor.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är du som är dåligt uppdaterad Jonny – De ekonomiska experterna talar emot dig, så även OECD och många av världens största kapitalister och företagsägare.

          • Jonny Disenfeldt

            Läs på om vad Calmfors skriver istället för att sprida fake news.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag sprider inga fake news Jonny – Den saken sköter andra däribland du.

  3. Olle

    Sjuk djävla kamp om väljarna nu ,båda sidor slåss om SD röster.
    De slåss om lansbygdens röster också ,detta sker före varje val och sedan glöms det bort.
    Dessa vallöften är bara rena lögnerna. !!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tillhör de i S som redan för 4-5 år sedan fört debatten om en fungerande integrationspolitik som varande den allra viktigaste så det som händer nu tycker jag är rätt beslut av min partiledning om än sent.

  4. Bertil

    Tycker det inte finns så mycket tillägga.
    Kriminalisera att vara Moderat.
    Det är det enda rätta.

    Det moderater visar upp är faktiskt mänskligt förtryck i sin politik.
    Sånt bör leda till åtal tycker jag.

    Jag trodde aldrig Svensk politik skulle gå så långt i sin utövning att slå mot svaga grupper som
    Moderater föreslagit. Jag är rädd för sådan där politik kan leda till precis vad som helst.
    De som blir utsatta röstar inte bara på SD som protest de kan även bli samhällsfarliga.
    Sabotera elförsörjning vatten. ja det är bara fantasin hos dessa som avgör.

    För vad spelar det för roll om du blivit så nertryckt så fängelse är ingen fara för dessa.
    Det Moderaterna dessutom vill och det kommer bara tiden avgör.
    Det är privatisera fängelser ch nyttja fångar som arbetskraft.
    Så görs redan i USA och är en vinstrik branch.

    Det finns kort sagt ingen skam vad Nyliberaler kan göra för att tjäna pengar-
    Man vill t.o.m förbjuda tiggeri från Moderaternas sida man unnar int ens de fattiga den lilla pengen.

    Moderaterna i Sverige liknar mer en nazistisk rörelse än ett parti för stora företag.

    • Brorson

      Bertil
      Om jag förstod dig rätt stödjer du mina tankar om sjukförsäkringen, när jag skrev ”F-kassan ska betala sjukpenning fr.o.m. första sjukdagen efter karensdagarna och fortsätta med det tills den sjukskrivne har återgått i arbete eller beviljats sjuk- eller förtidspension”, och hoppas att du gör så fortfarande. Åtminstone i huvudsak.Det finns många detaljer, som bör diskuteras ytterligare. Och utredas, om förslaget ska omsättas i praktiskt politik.

      Som jag också har skrivit tidigare, anser jag att Kristersson och Moderaterna och den övriga borgerligheten har fel på en mycket väsentligt punkt. Nämligen hur man ska förmå långtidssjuka att återgå i arbete, och hur angeläget detta egentligen är. Man måste ju ändå förstå att de flesta arbetsgivare föredrar fullt frisk arbetskraft, om sådan finns att tillgå.Vad har samhället som helhet vunnit, om sjuka tvingas ut på arbetsmarknaden samtidigt som unga och friska – som i de flesta fall skulle kunna åstadkomma mycket bättre arbetsresultat -, går och slår dank och glömmer vad de en gång har lärt sig.

      För vems skull ska sjuka ut på arbetsmarknaden? Kanske för deras egen skull, för känslan att bidra till sin egen försörjning? För hela samhället skull, om man får jobb inom ett bristyrke. Naturligtvis ska samhället ta vara på hela folkets arbetsförmåga, även om den inte är på topp. Det finns många yrken i vilka man kan arbeta, även om man har ett visst handikapp. Detta var orsaken till att vi inom LO under 1970-talet ville ha skyddslagar för den äldre arbetskraften och krävde restriktioner för arbetskraftinvandringen.

      Tvång och repressalier, stupstockar och utförsäkringar är helt enkelt fel väg att gå, om man vill öka sjuka och handikappades självförsörjning och deltagande i arbetslivet. Detta måste ske på frivillig väg – och då måste man acceptera att alla inte kan eller vill. Därför föreslår jag – genom förslaget om tre karensdagar i början på varje sjukperiod – att det sparas i början på alla sjukskrivningar (oavsett om dessa blir korta eller långa) i stället för i slutet på långtidssjukskrivningarna.

      Till skillnad mot dig, tror jag inte att Ulf Kristersson är en genuint elak människa, som vill alla illa. Han försöker hitta en lösning, som tyvärr är felaktigt, på ett problem, som jag också erkänner är ett problem. Sjukförsäkringen är underfinansierad och har tidvis (och troligen fortfarande) varit överutnyttjad. Men jag föreslår, som du sett, en helt annan lösning.

      Vad Calmfors dillar om, ska man inte fästa avseende vid. Men det gör tyvärr många politiker, inte minst inom det borgerliga lägret, med dess överdrivna respekt för fina akademiska titlar. Calmfors’ kunskaper i ekonomi är rått så skrala. Han är snarare expert på att skaffa sig själv publicitet. Professorer. som verkligen kan något håller inte på på det sättet. Kommer Forss att hänvisa till ”experterna” nästa gång Calmfors har ändrat sig?

      Vad som saknas bland våra politiker, och speciellt på den borgerliga sidan, är kunskaper om vanligt folks ekonomiska beteende. Det är väl klart att ingen, som egentligen vill arbeta men riskerar att återinsjukna och bli helt arbetsoförmögen, och då ställas helt utan försörjning, vill behålla sin sjukersättning? Och därför inte gärna avslöjar vilka ev. framsteg han /hon har gjort…

      Morot i stället för piska, tack!

      • Bertil

        ”Bertil
        Om jag förstod dig rätt stödjer du mina tankar om sjukförsäkringen, när jag skrev ”F-kassan ska betala sjukpenning fr.o.m. första sjukdagen efter karensdagarna och fortsätta med det tills den sjukskrivne har återgått i arbete eller beviljats sjuk- eller förtidspension””

        Absolut stöder jag det.
        jag stöder överhuvudtaget det som ger stöd åt utsatta istället för piska.

        Citat Broson:
        ”Till skillnad mot dig, tror jag inte att Ulf Kristersson är en genuint elak människa, som vill alla illa. Han försöker hitta en lösning, som tyvärr är felaktigt, på ett problem, som jag också erkänner är ett problem.”

        Nä jag tror inte han försöker hitta nån lösning. Den enda han försöker hitta är att folk sympatiserar med honom.

        Svårt definera vad Människor är. Hanif Bali vad är han för männska. Reinfeldt likaså. en otäckt lugn människa eller åtminstone ett beteende som faktiskt skrämmer mig.

        Jag tror de helt enkelt inte har några empatiska känslor för andra som har det svårt.

        Jag skulle vilja jämföra det med ett reportage jag såg om i tv.
        En massmördare som hade familj levde ett helt vanligt liv.

        Han mördade för pengar. Hans familj fick inget veta , han sa han hade ett hemligt
        jobb där han inget fick säga. Han kunde åka iväg på kvällen iklädd kostym komma tillbaka
        hem och jobbet var utfört.
        En gång mördade han en Kille utanför en hamburgerrestaurang stoppade honom i restaurangens soptunna. Sen hem.

        Problemet för honom uppstod när han åkte fast. Familjen svek honom och det glassiga livet var slut.
        han grät och förfasade sig över hur hann drabbats
        De han mördade var inget han tänkte på, eller fick otäck ånger över eller vad det gav för konsekvenser för andra.

        Det är väl så för Kristersson också ja och även många andra och i olika sammanhang.
        Effekterna av det han föreslår berör inte honom eller hans familj. Det berör bara andra

        Men är man elak då eller vad är man.- ja inte vet jag.
        Jag ser det mer som att Kristersson m.fl är känslokalla.

    • Patrik

      Hej Anders.

      Det verkar som Bertil inte läser tidningarna där det i stort varje vecka går att läsa om hur folk far illa av den politik som S i landsting och regeringen har fört och för.
      Folk dör för de inte får vård i tid.
      Så om det är något parti som ska kriminaliseras så är det Socialdemokraterna.
      Sen kanske han ska kolla upp hur det gick för Grekland och hur det går Venezuela där de kommunistiska/socialistiska styret fått verka fullt ut.

      Med vänlig hälsning

      Patrik

      • andersforss (inläggsförfattare)

        De problem vi lever med i dag är effekten av alliansens beslut – Att vända trenden tar tid – I detta fall 4-6 år om du inte är trollkarl och kan trolla fram nya anställda med rätt utbildning i stora nummer mer eller mindre över en natt.

      • Bertil

        ”Det verkar som Bertil inte läser tidningarna där det i stort varje….” Skriver Patrik.
        Jo jag läser en hel del. Att jag läser allt gör jag så klart inte.

        jag läser om hur F-kassans personal får mer betalt om de utförsäkrar fler sjuka.
        Jag läser om hur Begler får sparken och över 5 miljoner men hur Försäkringskassan är upprörda över att Begler fick sparken. Att de inte upprörs över att sjuka utförsäkras tycker jag säger en hel del om hur de tänker eller inte tänker.

        Att detta sker med socialism som styre är ju så klart upprörande. man har även läst om hur
        de med behov av Assistans nobbas.

        Jag har även läst hur socialdemokraternas Anna Hedborg fick i uppdrag att göra en utredning om sjukförsäkringen

        Några slutsatser hon kom fram till i sin utredning ”Mera försäkring och mera arbete” var bl.a. att: ”Försäkringen har inte fungerat som den borde. Vårt uttryck för detta är att sjukförsäkringen är för mjuk.” och ”En möjlig reformväg är att helt enkelt strama åt, att underkänna vissa diagnoser, att sänka ersättningar, att låta sjukdomens pris bli så högt att människor tvingas ut ur försäkringen.

        Detta blev sedan en utomordentlig grogrund för Moderaterna i Alliansregimen kort sagt utförsäkra sjuka driva dem till självmord. Sen även frysa statsbidragen till Landstingen under en tid.
        Vilket sänkte även dessa. Nu ser vi även skandalen kring karolinska om det nu är en skandal. Det finns väl enorma vinnare som ser det mer som en guldgruva än en skandal.

        Jag är socialist men jag röstar inte på socialdemokraterna.
        Jag tänker rösta på vänstern. Om det nu hjälper.

        Varför blir det då så här, ja om jag kunde svara på det?

        vem ska vi då välja i valet. Ja moderater ser jag ingen chans för mig rösta på.- övriga partier som är blå är lika främmande. Sossarna har dock med hjälp av vänster lyckats skapa embryon som är lite mänskliga i reformer detta kallar så klart högern skattechok,. Inte minst Flygskatten där en hel hamburgare gick till spillo för att flyga och fara.

        Frågan är har politiker nån makt alls. Tveksamt makten sitter hos fåtalet de som får medlemmar i lobbyfirmor de som via pengar kan vifta och säga så vill jag ha det annars gör vi X grej med er.
        Sen på detta har vi folket som flaxar hit och dit men inte har minsta kämpaglöd
        där man gemensamt kräver nåt.

        Så där är vi. Vänstern kommer få min röst. Thats it.

        Men sen börja komma med Venezuela, Nordkorea i detta nä det blir för mycket.
        man kan inte ens jämföra vänsterpolitik i de länderna med Svensk Socialism och vänsterpolitik.
        Så bättre kan du Patrik.

  5. Bertil

    Lägre ingångslöner leder till lägre låglöner
    Försämrar man dessutom A-kassan än mer så blir effekterna katastrofala när lågkonjuktur infinner sig.
    Med lägre lön så blir a-kassa på det
    Ännu lägre. Faktum bli att A-kassan därmed raderas ut när den inte räcker till det allra nödvändigaste.

    Som jag sagt vi behöver mera Castro och utrensning av de som för en politik som kort sagt leder rakt till avgrunden

    Människor som blir utsatta för sådant
    Är utrensade och då ska utrensning även ske åt det andra hållet.
    Öga för öga tand för tand
    Måste vi sjunka så djupt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – Vi klarar detta utan Castro då allt som behövs är traditionell Socialdemokratisk politik.

      • Bertil

        Var är den traditionella Socialdemokratiska politiken. Den toppformation som idag är socialdemokrater har knappast den erfarenhet som socialismens byggdes upp på. De flesta har höga löner sparar i lågbeskattade ISK sparande. Ha bostad där man inte känner av skuldfällans effekter.
        Kort sagt vad finns kvar av socialismen idag?

        Folk inom alla partier är socialister i grunden. De vill ha värdiga liv med sjukvård, äldreomsorg sociala skydd o.s.v. Men vad röstar man på.Jo på det individuella. Det som gynnar dem personligen inte det som gynnar oss alla som Homo Sapiens.
        Kort sagt nya attityder där individualismen tagit över har gett socialismen en annan innebörd.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är det politik jag skrivit om många gånger på min blogg Bertil och sakta men säkert så går vi i den riktning jag anfört politiskt vilket visar att ledningens insikt sakta men säkert förändras.

      • Bertil

        ”Vi klarar detta utan Castro då allt som behövs är traditionell Socialdemokratisk politik.”
        skriver Anders.

        vete klåen om det. Undrar ens om Castro skulle klarat revolutionera som Nyliberalismen ser ut idag.
        Finns det någon som klarar ge stöd åt fattiga och rensa ut Nyliberala tänkare.
        Tveksamt. Pengars makt har aldrig varit större och mäktigare och aldrig någonsin har så få ägt så mycket och visat sådan enorm girighet.

        Hittils har det sett illa ut i snart 30 års tid. detta enbart i Sverige. Ännu längre i många andra länder.

        Ända sedan arbetslinjen lämnades 26 oktober 1990, så har det varit illa. där skrivelsen löd.
        som Ingvar Carlsson Allan Larsson undertecknade.
        ”Den svenska ekonomins pris- och lönekostnadsutveckling måste brytas om välfärden och sysselsättningen skall kunna värnas. Inflationsbekämpningen måste därför överordnas andra ambitioner och krav.”
        Kort sagt Jobben skulle offras för att värna sysselsättningen.

        Alla insatta visste vad det betydde: socialdemokraterna hade tagit första steget mot en europeisk Union och nyliberalism.- Skulle man få vara med i finrummet så var det bara anpassa sig efter Milton Friedmans Epistlar.

        Där är vi och jag tycker makten inom socialismen är mer höger än någonsin.
        Inte för att de kanske vill alltid. Men pengar styr och då är det bara stå på knä för att få nåt.

        Löfvens bror är moderat och gudar vet vad de snackar om när de är tillsammans.
        Sen folket har ej heller fattat att EU är en Nyliberalistisk konstruktion där kapital och
        storföretag har makt.

        Det vi ser är hur kapitalet växer hur pengar allt mer sänker vår planet och av det får den lilla människan ingenting, tvärtom de får betala priset.

  6. Krille

    Hur känns det nudå efter att S gått fullnazi-wannabe-SD-Ultra-rasister som S är i den mörka grunden igentligen med nya lockbetet om asyl och migration där man helt o hållet kopierat SD’s linje?

    Vart tog öppna hjärtan vägen?
    Humanismen?

    Inte konstigt S kommer tappa politiker nu som flugor. Går inte att gömma Socialdemokraternas bruna mörka sida längre.

    Senaste avhoppet bara idag, riksdagsledamoten Sara Karlsson.

    Lycka till o försöka locka väljare med era 26% i senaste opinion och SD metoder ????????????
    Glömde ni bort att mer än hälften av era väljare är invandrare?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      S har inte kopierat SD Krille – Att göra så innebär att S måste byta ideologi och det har vi inte gjort.

      • Krille

        Kritiken på era konton idag både FB och övriga kanaler är inte nådig idag vad gäller era egna röstare, de flesta har nu genomskådat hur lågt ni är villiga att sjunka för att få tillbaka rasisterna till att rösta på S.
        För gemene S röstare är ni nu SD eller M.

        Ni kommer att vara i kris i September och jag har laddat med popcorn 😀 😀 😀
        Nästa Opinion om ett par veckor / 1 månad kommer att visa om ni är 25% eller 15%, jag gissar nånstans runt 21-22%.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det handlar inte om att sjunka Krille utan om att göra det landet och väljarna vill se – Därtill av ett parti som står för en ideologi och en människosyn alla tycker är värdig.

          Att det finns några som protesterar högljutt hade jag förväntat mig när vi nu gör det vi borde gjort för länge sedan för att kapa en hållbar och fungerande integrations- och migrationspolitik.

          I september kommer vi när detta är genomfört innan valet att landa på 35%+

          • Jonny Disenfeldt

            En riksdagsledamot lämnar nu fascistpartiet …

            ”Sara Karlsson (S) lämnar sitt uppdrag som riksdagsledamot.
            Anlednidgen är partiets skärpta flyktingpolitik som Stefan Löfven presenterade i dag.
            ”Med dagens utspel tar vi stora kliv mot det jag ser som en avgrund”, skriver Karlsson på Facebook.

            Expressen avslöjade i går att hon som ordförande migrationspolitiska S-föreningen kritiserat det egna partiet i en ännu opublicerad rapport.

            ”För mig har detta nu nått en gräns för vad jag kan vara en företrädare för”, skriver Sara Karlsson i ett inlägg på Facebook, och berättar att hon lämnar sitt uppdrag som riksdagsledamot.”

            https://www.expressen.se/nyheter/efter-harda-interna-kritiken-sara-karlsson-lamnar-s/

          • Anders

            Själv förutspår jag att sossarna kommer att göra sitt sämsta val någonsin.
            Dels på grund av att sossarna hela tiden vänder kappan efter vinden. Inte minst när det gäller migrationspolitiken.
            Dels för att de inte tycks stå för något själva utan har ägnat en hel mandatperiod åt att skylla på alliansen. Det uppfattas som svagt och osäkert av väljarna även om S MÅSTE göra något för att locka tillbaka väljarna från SD.

            Sedan sätter man sig i regeringsställning utan att ha en riksdagsmajoritet bakom sig vilket gör att man inte får igenom allt man lovat, vilket uppfattas som svekfullt. Men man sätter sig i regering med MP som är ett extremistparti som skrämmer bort många som nu vet att en röst på S är en röst på MP.
            Sedan kommer det under sommaren att publiceras några skandaler.

            Enda chansen för att S ska vinna valet i höst är att oppositionen sjabblar bort det friläge man fått.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det får du gärna göra för mig Anders – Efter valet vet vi svaret.

    • Bertil

      Det var Reinfeldt som kom med Öppna hjärtan. Krille!!
      Det gjorde han inte för att han ville ha hit fler migranter av olika slag, utan för att göra det ännu svårare för socialdemokraterna.

      Men folk fattar ju inte det.
      Reinfeldt har väl själv öppnat sitt hjärta det minsta lilla.

      Det är arbetslösa, sjuka, samt lågavlönade som får ta konsekvenserna av Öppna hjärtan.
      Modetater de vill sänka trösklar när fler kommit hit d.v.s få ner ingångslöner
      Men inte bara det man vill ha fler bidragsavdrag och som grädde på moset skattesänknigar som ger mest till den som har mest.
      Utsatta grupper har blivi kycklingar som man hackar på hela tiden och hjälper inte det sänker man dessa.

      Det är kort sagt en djävulsk politik som främst Moderater vill driva och det påverka socialdemokratisk politik när de är så svaga.

      Jag säger det igen vi behöver en Global Castro eller åtminstone en sådan här i väst.
      Vi håller knäcka hela vår planet av ren girighet ich att människan inte har förståndet fördela de samladecresurserna mera rättvist.
      Pengar blir vår undergång så enkelt är det. Ju mer pengar ju fortare mot undergången.

  7. Brorson

    Har ”Skälmfors” ändrat sig igen? Är han centerpartist? C brukar ju ändra sig och tycka tvärtemot övriga allianspartier, när det drar ihop sig till val. Det spelar ingen roll, eftersom de borgerliga småpartierna sakar helhetssyn utan siktar in sig på borgerligt röstande marginalgrupper, som utgör blott delar av de allmänborgerliga marginalväljarna.

    Det finns blockosäkra marginalväljare, som tvekar mellan blocken i det längsta. Och det är egentligen de, som avgör valen, om vi får en S-ledd eller M-ledd (allians-) regering. De attraheras knappast av skränvänster-retorik och skrikiga röda färger. Och ej heller av ”den stora berättelsen” om en slopad valfrihet för den enskilde och en ”ofantlig sektor”. Detta är egentligen en borgerlig omskrivning av den ”offentliga sektor”, men är en omskrivning som lockar arbetarväljare att rösta borgerligt. Är man arbetare vill man självfallet har mer makt åt arbetarklassen, men är samtidigt – med de historiska exemplen för ögonen – misstänksam mot alla som vill utöva makt i arbetarklassens namn.

    Och sedan har vi de allmänborgerliga marginalväljarna, som är personer, som tidigt (kanske bara en gång i livet och för hela livet) har bestämt sig för att rösta ”icke-socialistiskt”, d.v.s. borgerligt, men bestämmer sig sent under valrörelsen vilket borgerligt parti de ska rösta på. De avgör sammansättningen av den borgerliga regeringen, om vi får en sådan.

    De allmänsocialistiska marginalväljarna är betydligt färre, om gruppen ö.h.t. finns. Taktikväljarna (som röster på ett litet parti för att partiet inte ska falla ur riksdagen, med följd att blocket som helhet förlorar valet) är egentligen inga marginalväljare. De röstar ju faktiskt inte på det parti, som de tycker är bäst. Och det gör heller inte protestväljarna, som faktiskt röstar på ett part, som de har starka invändningar mot. Detta för att straffa ett parti, som man tidigare har röstat på, för att det har svikit i någon fråga, som man tycker är särskilt viktig.

    Socialdemokrater har historiskt taktikröstat på kommunisterna /vänsterpartiet, men dagens Vänsterpartister har lite för bra eget väljarstöd för att locka några större skaror taktikväljare.
    Andra socialdemokrater (som egentligen avskyr alla diktaturer, även ”socialistiska” sådana, har historiskt röstat på kommunisterna /vänsterpartiet, men har i de senaste valen proteströstat på SD.

    KD har i val efter val räddats kvar i riksdagen av borgerliga taktikväljare från framför allt M, och har i det syftet suddat ut sin egen profil så att man snart inte har några egna kärnväljare kvar. I det syftet har KD lagt sig nära M, och har därigenom stött bort massor med potentiella KD-väljare, so p.g.a. sin klasstillhörighet hade föredragit ett ”icke- socialistiskt” parti, som legat närmare socialdemokratin. SD försöker locka såväl KD-väljare som andra borgerliga väljare genom att framställa sig som ett mittenparti. Vilket naturligtvis också lockar väljare från S .

    C söker stöd hos mest reaktionära arbetsgivarna.. som vill förstöra allt vad arbetsrätt och anställningstrygghet heter, Och L söker stöd hos högavlönade akademiker, genom löften om nya privilegier till denna grupp, tvärtemot all som liberalism har betytt historiskt. som var kamp mot skråväsen och privilegiesamhälle. C och L har inga ambitioner att bli stora partier. De är till skillnad mot M inte att räkna med.

  8. Alexander

    ”göra det landet och väljarna vill se”

    Fast det struntade ni högakningsfullt i tidigare. Motståndet mot den frikostiga invandringspolitiken har varit tydlig en lång tid. Anledningen till detta är naturligtvis makthunger. Som sagt, du måste tycka att folket är intelligensbefriade som tror att de köper lögnerna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag började driva detta partiinternt redan 2014 Alexander och vi har inte struntat i något utan bara varit sena med att göra det som borde ha gjorts för länge sedan därför att vi har lyssnat på den minoritet i partiet som ville ha det på det sättet.

      Vi ljuger inte och att som arbetare rösta på t.ex SD, M eller KD som är starkt arbetarfientliga är att rösta emot sitt eget bästa.

      Detta kommer vi att sy ihop och införa innan valet vilket gör att frågan är död.

  9. Alexander

    Anders

    Så det som var fascism och nazism för några år sedan är nu alltså okej? Det var nämligen så statsminstern yttryckte sig när SD sade samma sak som ni nu föreslår. Ursäkta sig med ideologi håller inte, då kan man ursäkta vad som helst med hänvisning till den. Intressant om Löfven kommer att fortsätta gapa rasister åt SD, förmodligen eftersom att självinsikt saknas.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ditt påstående visar att du inte förstått ett enda av alla svar jag skrivit till dig Alexander – Hans uttalande baserade sig på er ideologiska plattform och övertygelse och inget annat – Det är ideologi som skiljer partier åt Alexander.

  10. Alexander

    ”Det är ideologi som skiljer partier åt”

    En enkel fråga, blir resultatet likadant om SD stänger gränserna och Socialdemokraterna stänger gränserna?Jag gissar att svaret uteblir även denna gång.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Fråga på jag gav dig svaret i förra frågan – Ideologin Alexander ideologin.

  11. Alexander

    Anders

    Eftersom SD anses ha bäst migrationspolitik (Novus i dag) är det alltså en sanning? Så bukar du säga när det gäller ditt parti. Är du konsekvent?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är konsekvent Alexander och du kommer att bli förvånad hur rätt jag har när valet är över. – Därtill läs det inlägg jag publicerar inom 5 minuter.

  12. Alexander

    Anders

    Påstår du att stängda gränser ger olika resultat beroende på vem som genomför det ljuger du. Igen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är just det jag inte gör Alexander – Hur ett parti ska bedömas beror på dess ideologi och inget annat.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders skriver ”Hur ett parti ska bedömas beror på dess ideologi och inget annat.”

        Vilket oerhört märkligt påstående.
        Ett parti och dess representanter bedöms utifrån vad de gör, hur de röstar i olika sakfrågor och vilken politik de bedriver i verkligheten.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ett parti ska alltid bedömas utifrån den ideologi som styr deras politik – Att ett partis representanter sedan följer den ideologi de vilar sin övertygelse på ser jag som självklart och det är därför sakfrågorna har sin naturliga lösning i den ideologiska planen för samhällsbygget och inget annat.

  13. Alexander

    ”Det är just det jag inte gör”

    Jo. Stänger Socialdemokraterna gränsen blir det 0 flyktingar/invandrare. Gör SD samma sak blir resultatet också 0. Förnekar du det?

    ”Hur ett parti ska bedömas beror på dess ideolog och inget annat”

    Då vinner Socialdemokraterna varje gång eftersom att ni är de goda. Varför överhuvudtaget låta folket rösta?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ditt resonemang kan aldrig hålla så länge du låter bli att tala om vilken ideologi ditt parti står för och vad den förespråkar. Du är helt enkelt inte seriös Alexander.

      Därtill kommer S att få en ny storhetstid som varar länge när vi nu slår hål på alla lögner som alliansen och nyliberalismen ägnat åratal åt att sprida – O än skickligt vilket jag skrivit om många gånger.

      SD är på lång sikt ett parti runt 4% och så kommer det att bli – Fler är det inte som med själ och hjärta kan skriva under på SD:s ideologi och dess historia.

  14. Alexander

    ”Du är helt enkelt inte seriös”

    Jo. Stängda gränser innebär 0 flyktingar/invandrare oavsett om det är kommunism,nazism eller Gud själv som styr landet. Menar du att detta är fel? Ja eller nej?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du är inte seriös Alexander – Förstår man inte vikten av ideologi och dess betydelse förstår man inte vad politik är.

  15. Alexander

    Anders

    Så resultatet blir alltså olika fast de i båda fallen är noll?

    ”förstår man inte vad politik är”

    Berätta gärna varför du du skulle ha större förståelse än mig. Vet du om jag är politiskt aktiv? Jag kanske t om är med på de listor som du inte fick plats på….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Har du inte tankekraft nog att förstå det svar jag givit dig 3 gånger redan Alexander?

  16. Alexander

    ”Har du inte tankekraft nog att förstå det svar jag givit dig tre gånger redan?”

    Du är nog den enda som hävdar att tre katter är fem katter beroende på vem som är statsminister. Fast din tankekraft är ju högre än de flesta andras, det missar du inte att upprepa.

    Berätta gärna varför din politiska förståelse är store. Jag tror att jag har mer erfarenhet än dig…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du förstår inte vad politik är och måste vara Alexander – Synd för dig.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Du förstår inte vad politik är och måste vara Alexander – Synd för dig.”

        Vilket sänke du kan bli för partiet !
        Är det därför du blev oplacerad och sist på partiets lista ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om man inte begriper att politik först och främst handlar om ideologi och att det är skillnaden i ideologisk plattform som avgör vilken sorts samhällsbygge ett parti för förstår man inte politik Jonny.

          Sedan säger jag som vanligt – Det är väljarna som väljer Jonny.

  17. Alexander

    ”Du förstår inte vad politik är och måste vara-Synd för dig.”

    Jag frågar ytterligare en gång, vilka belägg har du för att du har större erfarenhet av politik än mig? Du har undvikit frågan vid två tillfällen. Tänk om det skulle visa sig att jag sitter med i en nämnd…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du inte förstår varför et partis ideologi är viktig Alexander så förstår du inte vad politik är – Svårare än så är det inte.

      Sakfrågor i all ära men deras lösning har sitt ursprung och sin naturliga lösning i den ideologiska planen som styr samhällsbygget.

      Att du sitter i en nämnd betyder inte att du har mer erfarenhet än mig Alexander – Dit har du sannolikt långt på många av livets områden Alexander.

      • Anders

        Vad du inte fattar är att ideologi inte spelar någon roll. Vanligt folk drabbas av konsekvenserna oavsett vilken ideologi de styrande har.
        Om S styr och flyktingen Ali möts av en stängd gräns är det då bättre än om Ali skulle mötas av en stängd gräns under SDs styre? För Ali är resultatet detsamma. Gränsen är stängd och han kommer inte in. Men han kanske ska vara glad över att S har ”rätt” värdegrund och en ”god” ideologi.

        På samma sätt är det kanske mer synd om de som utförsäkrades eller nekades assistans under alliansens styre än de som möter samma öde under socialdemokratisk regim…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ideologi är det enda som spelar roll Anders ty det är på den sakpolitiken sedan byggs – Förstår man inte det förstår man inte politik.

  18. Alexander

    ”Att du sitter i en nämnd betyder inte att du har mer erfarenhet än mig”

    Jo, inom politiken. Vilken erfarenhet har du av politiskt arbete?

    ”Om du inte förstår varför ett partis iedologi är viktig så förstår du inte vad politik”

    Nu gör du återigen en halmgubbe. Det har jag aldrig sagt, däremot att ideologin inte betyder allt och att resultatet blir likadant om två olika ideologier stänger gränserna. Du hävdar att 0 flyktingar/invandrare är annorlunda än 0 flýktingar/invandrare beroende på vem som genomför besluten. Det kan alla se inte är sant.

    ”Det är väljarna som bestämmer”

    Och jag är invald…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ideologin betyder allt Alexander ty det är utifrån den sakfrågorna sedan får sin lösning.

      Sedan finns jag politiskt i kyrkofullmäktige bland annat som svar på din fråga även om den i sig inte har med ämnet i inlägget att göra.

  19. Per Kjellén

    Du hänvisar hela tiden till att det avgörande är ideologin.

    Enligt Socialdemokratiska Gramtidsprogrammet är er ideologi följande:

    ”Socialdemokratin vill att varje människa som medborgare, löntagare och konsument ska ha rätt att påverka produktionens inriktning och fördelning…….”
    Min kommentar: Detta är kryptiskt beskrivning av socialismen. Demokratin kräver att den Mänskliga Rättigheten, egen äganderätt, skall påverka inriktning och fördelning genom medborgarnas fria handlande, alltså marknaden.

    ”Socialdemokratins demokratisyn känner inga nationsgränser.”
    Min kommentar: Styrelseskicket demokrati kräver en rättsstat. Rättsstaten fungerar endast inom nationella gränser.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du hittar även att vår politik bygger på den demokratiska socialismen vilken är väl definierad Per.

      • Per Kjellén

        Du har tvingat mig till genomläsning av partiprogrammet. Har du läst det själv?

        Demokrati är ett styrelseskick och inte att statskick. Socialism är framför allt ekonomisk ideologi eller kanske bättre ett politiskt program och måsättning för politiken. Finns det demokratisk socialism få finns det också en totalitär socialism. Finns det någon skillnad i det politiska programmet? Eller varför skulle just Socialdemokratin (= samhällsdemokratin icke socialistdemokratin) företräda någon annan definition av socialism än just socialism?
        Nästa stycke är ren liberalism och har ingenting med socialism att göra.
        Stycke tre är också ren liberalism.
        Stycke fyra är också ren liberalism.
        Stycke fem blir något mer problematiskt. Att demokratin skulle ha företräde framför marknaden. Vad betyder det – marknaden är en liknelse av att procucenter och konsumenter träffas på neutral mark och överenskommer om priser och villkor utan inblandning av andra intressen. Det är inte demokratin som skall bestämma samhällsutvecklingen – det är den vinnande politiska idéen, alltid med respekt för demokrtins villkor.
        Stycke sex har jag berört tidigare. För Socialdemokratiska partiet har Fackföreningar och andra organisationer betydelse, men inte för demokratin. Den skall fungera oberörd av politiska strömningar i samhället.
        Stycke sju har inget med demokrati att göra.
        Stycke åttta säger att socialdemokratisk demokrati inte känner några gränser. Vart tog den demokratiska socialismen vägen? Känner den grånser? Men demokratin är ett styrelseskick för nationer och en internationell demokrati blir alltså en motsägelse i sig.
        Stycke nio tycks ha manifesterat sig i tolerans av Cubas Castro och Venezuelas Chaves och på sin tid en viss repsekt för DDR och kanske till och med för Sovjetunionen.
        Sedan övergår Partiprogrammet i värderingen av Demokrati. I den delen överger Socialdemokratin att demolratin är ett styrelseskick och går över till att demokrati är ett värdesystem. Nu vill Socialdemokratin förändra samhället genom ’reformismen’. Alltså, samhället skall förändras. Till vad. Duger inte de tidigare berörda värderingarna av demokrati längre. Är det nu socialismen skall vara målet?
        Slutklämmen i dessa stycken blir att Monarkin skall avskaffas. Jasså? Är Sverige en Monarki? I Regeringsformen står det att Sverige är en demokratisk paralmentarism.
        Så skall statschefen väljas. Jaså? Statsministern är den som kontrollerar statschefens normala befogenheter. Bl. annat utnämningsmakten, och det har Socialminister Strandhäll nyligne bekräftat. Om nu en statschef skall väljas av folket så tycker jag att det inte bara är en titel om avses utan ett ämbete. Då måste maktdelningsprincipen införas. Vill verkligen den demokratiska socialismen det?
        Svara nu inte att detta är något som jag tycker, allt ovanstående är vad en socialdemokrat bör tycka.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Bra att jag tvingade dig att läsa på Per – Då såg du att vi socialdemokrater fortsatt tillämpar demokratisk socialism som grundbult för vår politik – Dvs. den politik vi haft hela tiden.

  20. Alexander

    Anders

    Jag konstaterar att jag har större erfarenhet av politiskt arbete än vad du har. Ändå påstår du att jag inte förstår någonting om politik, vad säger det om dig?

    Ditt svar på Anders inlägg om ”Ali” är talande. Resultatet för honom är annorlunda beroende på vem som stängt gränsen. Han kan alltså trösta sig med att det är rätt ideologi som nekat honom….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har gång på gång upprepat varför du inte förstår politik Alexander – Och att du påstår dig ha större erfarenhet än mig får stå för dig.

      Att man sitter i en nämnd betyder inte att man förstår politik Alexander.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.