Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Landets kommuner går en dyster ekonomisk framtid tillmötes.

SKL larmar om att landets kommuner behöver 30-50 miljarder till i tillskott från regeringen för att kunna klara av att bibehålla dagens personaltäthet fram till 2021 – Då utan att fastläkarlöftet, automatisk rätt till tillsvidareanställning på heltid mm. räknats in i summan.

Som orsak till underskotten nämns en åldrande befolkning och stora pensionsnedgångar. Skulle dessutom farhågorna om minskade skatteintäkter för kommunerna slå in och bli verklighet kommer situationen att förvärras än mer enligt SKL.

SKL:s varningssignaler är givetvis alarmerande även om man kan utgå från att SKL delvis pratar i egen sak – Dock tror jag att de har helt rätt i beräkningen – I vart fall för den lägre summan.

Detta är något vi måste ta på fullaste allvar av många skäl – Dels därför att det är viktigt att landets kommuner kan klara sina uppgifter utan massiva skattehöjningar och därför att saker som dessa drabbar utflyttningskommuner med en åldrande befolkning mer än allt annat.

Skulle det dessutom gå så illa att vi får en alliansregering vet vi att landets kommuner kommer att drabbas av än högre kostnader i och med att alliansen redan nu aviserat att man ska försämra sjukförsäkringen och a-kassan.

Försämringar i dessa försäkringar drabbar kommunerna rakt av i och med att de som sparkas ut blir beroende av försörjningsstöd som är en kommunal kostnad tillskillnad från sjukpenning och a-kassa som faller på staten.

Med allt detta sagt är det hög tid att regeringen lyssnar in SKL på djupet och tar tag i problemet så att det kan lösas på ett sådant sätt att alla skattebetalare i Sverige solidariskt får vara med och betala för samhällets gemensamma kostnader.

Att skattebetalare i rika välmående kommuner ska slippa undan skatt medan skattebetalare i fattiga kommuner får betala oproportionerligt mycket i skatt är allt annat än solidariskt och något vi som samhälle måste åtgärda.

Slutligen tycker jag att vi ska undersöka om det är möjligt att på ett eller annat sätt lagstifta om rätten till tillsvidareanställning på heltid och att all tid på jobbet ska vara betald jämte en timmes avdrag för rast samt förbjuda delade turer annat än om arbetstagaren själv önskar detta – Då utan att bryta mot EU-lagar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

70 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vem har påstått det Alexander – Annat än i de myter och fake news som cirkulerar på nätet.

      • Anders

        Företrädare för ditt eget parti, media mm. Alla har varit rörande överens om att flyktingarna skulle rädda välfärden, pensionerna mm.
        Nu kommer prislappen! Vi som haft en nykter syn på hela situationen har varnat för detta men blivit utskällda, kallade rasister och systematiskt nedtystade.
        Det finns ingen som beredskap för denna situation, lika lite som det inte finns någon beredskap hos S för valförlusten i höst.
        Det blir ett kallt uppvaknande för somliga!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är en ren myt och fake news Anders – Vi är av den uppfattningen att flyktingar med rätt integration kan bli en del av välfärden och även att flyktingar med rätt integration kan fylla några av alla de jobb som blir lediga i samband med stora pensionsavgångar och en brant ökningskurva av äldre med vårdbehov som lever allt längre.

          • Anders

            Det är synd att du inte klarar av att diskutera detta på ett vettigare sätt. Att förneka fakta och sanning med att kalla det ”ren myt” eller ”fake News” gör dig inte speciellt trovärdig. Alla som hängt med i debatten och lyssnat på vad politiker sagt och sett hur media vinklat det hela vet att det vi säger är sant. Det hade gynnat dig om du istället erkänt att ni haft fel.

            Flyktingströmmen kommer att bli en mycket dyr historia då det visat sig att de grupper som kommer nu är betydligt mer svårintegrerade än tidigare grupper som finnar, chilenare och ex-jugoslaver.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Inlägget handlade in te om det ämne du vill anföra Anders och vill du debatera så får du hålla dig till ämnet i inlägget.

  1. Alexander

    ”Skulle det dessutom gå så illa att vi får en Alliansregering”

    Fast du har ju berättat hur valet ska gå. Varför prata om något som inte kommer att ske?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den meningen har inte med valutgången att göra Alexander – Håll dig till ämnet om du vill kommentera och försök inte avleda.

  2. Bertil

    Det börjas direkt.

    Inga sakliga diskussioner. åsikter,
    det är så man tappar lusten ge åsikter eller
    debbatera sakligt på Anders bloggande.

    Det är många Castro vi behöver i Sverige märker jag.

      • Bertil

        Varför ger du vissa så mycket luft Anders?
        Hålla på ge svar till de som inte kommer med nåt.

        Politik är inte bara ” hähä och häpp häpp” som Palme sa!

        Jag har skrivit hundratals inlägg där ytterst få svarat detta för att jag utger antingen en sanning eller en åsikt.

        Detta är ingen frågesajt utan ett disskusionsforum, frågor kan hänvisas till din mail.

        Skärpning Anders låt dig inte invaggas i de som vill förstöra din blogg.
        Dessa har njutit allt för länge,
        Det är dags du tar kontrollen över din blogg.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag kastar fler inlägg än du tror i papperskorgen Bertil och de jag publicerar släpps ibland igenom en sista gång med instruktion om att resten går i papperskorgen om man inte följer ämnet i inlägget.

          Att inte fler svarar dig på din kommentar måste vara upp till dem och inte till någon annan Bertil – Varför inte fler bemöter dig kan jag inte svara på.

          • Bertil

            Kasta på Anders ogillar du mina inlägg kasta. Du ska inte tappa kontrollen över din egen blogg tänk på det!!
            Vill du hitta lösningar släpp fram de som har åsikter och lösningar.

            Låt inte SD-are eller andra dårar ta över din blogg.

            Hörde nyss Modetater satsar på dörrknackning.
            Sätter en moderat in sin fot in i min dörr åker denne på en rak höger eller krossad fot.
            Jag vet vad de där svinen går för.
            Behövs ingen ödmjukhet mot det där packet.

  3. Per Fjellberg

    Du skriver ”Med allt detta sagt är det hög tid att regeringen lyssnar in SKL på djupet och tar tag i problemet så att det kan lösas på ett sådant sätt att alla skattebetalare i Sverige solidariskt får vara med och betala för samhällets gemensamma kostnader.”

    Det kan jag hålla med om men jag tycker du glömmer att vi alla har ett ansvar för att hålla nere samhällets kostnader.

    Vilken solidaritet kan vi hoppas på från dem som bor i avfolkningsbygderna och som vi andra tydligen ska hålla under armarna?

    Jag anser att glesbygdens problem i mycket är ett strukturellt problem som endast kan lösas genom att vi flyttar närmare varandra. Glesbygdens människor är för utspridda. Det är både en orsak till problemen och en förklaring till varför det är svårt att göra något åt detta politiskt.

    Varje försök att hjälpa en ort eller en kommun gör det svårare att hjälpa andra orter och andra kommuner.

    Eftersom det är så svårt att lösa politiskt tror jag det kommer att lösa sig av sig självt. Utflyttningen kommer att fortsätta. Till slut blir det ohållbart i några kommuner och då kan politikerna hjälpa de sista att flytta och sedan avveckla den berörda kommunen genom att slå ihop den med en eller flera närliggande kommuner.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Samhällets kostnader ska hållas nere men inte på bekostnad av sämre förmåner för de som har det sämst utan snarare i form av högre skatter för de som har det bra.

      Kan vi därtill stoppa skatteplaneringen vilket är lätt att göra om man gör som jag anfört åtskilliga gånger kan vi därtill både stärka och bygga ut välfärden samtidigt som vi sänker skatten för de med lägst inkomst och kanske för alla.

      Att företag som SCA som har det mesta av sina vinster från svensk skogsråvara inte betalat skatt i Sverige sedan 1996 är inte korrekt och det är där stora delar av problemet ligger – Det handlar om at prioritera och prioritera rätt och för god välfärd finnas alltid pengar om man vill Per.

      • Bertil

        Det är alltid de svagaste som får stå för andras förbättringar. när sänkta trösklar införs om högern vinner så är det åter ett sätt berika de som har det mest välordnat ännu mer. mer löneutrymme är effekten vilket berikar den med högst lön till ännu högre lön.

        När bidragstak och sociala försäkringar ska försämras ges mer utrymme till ännu lägre skatter återigen för de som har det mest välordnat.

        När alliansen 2012 kom med ISK-sparande så kom kapitalet att förstärkas nåt enormt.
        Den som satsade 10 miljoner eller mer på en given uppgång i en aktie eller fond under kort tid.
        kanske bara nån sekund till nån månad kunde tjäna enorma pengar och genom ISK knappt betala nån skatt på avkastningen. Det som tidigare var 30%
        Idag är försäkringsbolag banker enorma vinnare på detta, Även storföretag som investerar i robotar ökar produktion och sparkar folk.

        När kapitalet ökar så används det för att öka produktion öka vinster så mer kapital kan skapas och i bakvattnet så avskedas folk eller att löner realt sänks.-

        Det är sedan åtminstone 90-talet ett enormt överförande av pengar från vårt gemensamma från sämre ekonomiskt bemedlade till de som redan då hade det enormt bra.
        I bakvattnet har enorm skuldbörda byggt upp på våra unga.

        Allt går bra nu, men vad händer om jobben sviker folk blir arbetslösa bostäder faller i pris och lånefesten och skattefesten är slut.

        Var finns då de sociala skydden, jo precis som när Reinfeldt blev statsminister och skyllde på Lars Danielsson gällande Tsunamin i Thailand så fanns banden i en källare.
        Samma gäller de sociala skydden.
        Sen blir det lika rörligt när man ska förklara var allt tagit vägen.
        Reinfeldt visste inte om banden var i källaren eller om källaren var i banden.

        Kriser har inte högern ansvar för, bara pengar som går till berikade så dessa inte minskar i fart.

        Vi behöver kort sagt en enorm förstärkning av skatt på sparande och förmögenheter.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är en förändring till det bättre för svaga och utsatta grupper och ett mer jämlikt samhälle där alla människor har lika värde som är utgångspunkten i allt jag gör politiskt Bertil.

          I övrig publicerar jag din lägesbeskrivning som sammanfattar läget bra så att övriga kan kommentera.

  4. Jonny Disenfeldt

    Du glömmer den viktigaste orsaken – en historiskt sett extremt snabb befolkningstillväxt, så många fler individer som har behov av skola, vård och omsorg… varför utelämnar du den orsaken?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Befolkningstillväxten spelar in Jonny men jag vill nog påstå att den snabbt ökande andelen äldre och det faktum at vi lever längre tillsammans med mer automatisering har större påverkan än de skäl du anför.

  5. Fredrik

    Om man skall lagstifta om rätt till heltid, tror du inte då att det finns en riska att arbetsgivare blir mindre villiga att anställa? Tänkte mer på att det är väldigt svårt i LAS att kunna avsluta en fast anställning även om personen som är anställd visar sig vara fel för just detta arbete, men vägrar inse det själv. Och tror du inte det kan finnas en risk att många mindre företag väljer att sitta nöjda i stället för att våga växa när all makt över anställningen skall vara hos den anställde?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det tror jag inte om valet står mellan att anställa eller låta bli att tillverka.

      Makten ska ligga hos arbetsmarknadens parter i grunden då det är det som är den svenska modellen – Att jag vill undersöka om detta går att lagstifta runt beror på att det är lagstiftarens skyldighet att se till att alla arbetstagare har ett acceptabelt grundskydd. Med det inte sagt at det ska genomföras utan bara att vi bör utreda saken så att vi vet om sådan lagstiftning är möjlig eller ej.

      • Fredrik

        Lite från huvudämnet är vår diskussion men jag tror att om för man fördelar om makten så att den anställde mer eller mindre har mer att säga till om än arbetsgivaren så är då min tro att företaget hellre väljer att inte tillverka mer och vara nöjda med det man har i stället för att ta risken att anställa. I en tillverkande enhet krävs det en ganska stor omsättningsökning för att bara klara kostnaden av en väl fungerande anställd, tänkt dig då om man har otur och anställer en som inte fungerar väl. Men vore det inte absolut tryggast för alla anställda om det var staten som stod för sjuklöneansvaret i stället för företagen, då blev det aldrig några konflikter eller oklarheter om man är blir sjuk?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det funkar inte så Fredrik – Företag handlar till sist om en sak att tjäna mer pengar och så länge det är möjligt så kommer man at anställa om ökad produktion ger mer vinst.

          • Krister

            Det är det enda sättet för företag att driva sin verksamhet
            men har du ett annat alt än vinst?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Hur hör den frågan till ämnet i inlägget Krister?

  6. Bergis

    Om vi inte gått med i EU och inte tagit emot så många migranter så hade vi haft gott om pengar till välfärden nu.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om inte om hade varit så hade katten tagit och ätit upp björnen – Det enda vi kan förändra är morgondagen och att stå utanför EU varande ett så litet och därtill exportberoende land som vårt låter sin inte göras.

  7. Alexander

    Det är alltså en myt att media och politiker hävdat att invandringen ska rädda välfärden. Anders måste ha levt under en sten.

  8. Alexander

    Anders

    En googling på ”invandring räddar välfärden” ger otaliga träffar med tillhörande citat. Är det fake news?

  9. erot

    Det där pratet att andelen äldre ökar, finns det nån källa på det? och hur kan det öka snabbare än förut?
    Och bara på ett par år, Jag har hört från icke verifierad källa att medellivslängden i Sverige sjunker,
    Så jag tror inte på att dom äldre blir fler,tills jag får bevisat motsatsen

  10. Ördög

    Sluta genast med era näsvisa frågor till Anders! Han har ju flera gånger övertygande bevisat att invandring och befolkningstillväxt driver upp den ekonomiska tillväxten och garanterar välfärden, varigenom befolkningen ökar ytterligare, så att tillväxten får ännu bättre fart och välfärden blir ännu generösare, med den påföljd att … Han har utvecklat den evigaste evinnerliga evighetsmaskinen, kort sagt. Det finns inte den minsta anledning att ifrågasätta hans beräkningar, och sådana här klagomäl från kommunerna är synnerligen enkla att åtgärda. Ös på med mer nyanlända, så fixar sig resten.

    ”Hemligheten till en framgångsrik morgondag består i att läsa Anders Forss’ tankar idag”

    Sveriges befolkning måste växa!
    http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1908&blogg=68774

    Befolkningstillväxt driver fram ekonomisk tillväxt
    http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1908&blogg=69132

    Sverige behöver växa rejält befolkningsmässigt för att rädda välfärd och klimat
    http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1908&blogg=71152

  11. Brorson

    Statens finanser går däremot med överskott, och det behövs nog när nästa lågkonjunktur slår till. Och det beror på övervältring av kostnaderna för invandringen på kommunerna. Du har missat att det finns en kommunal skatteutjämning, samt att asylsökande som fått uppehållstillstånd skickas från flyktingförläggningarna i glesbygdskommunerna till de rika kommunerna runt storstäderna just i syfte att sprida kostnaderna.

    Hur resonerar då regeringen, när man vältrar över kostnaderna för invandringen från staten till kommunerna? Antagligen att det är lättare för svenska staten att rädda enskilda kriskommuner än att be det internationella banksystemet om nödlån för att rädda hela Sverige.Om det finns inget annat att säga än att de, som har lovat att invandringen skulle rädda välfärden, har ljugit ganska så rejält. Och de, som har tjoat mest om att man inte ska ställa grupper mot varandra, pekar nu ut pensionärerna de,som har byggt upp välfärdsnationen Sverige, de skyldiga.

    Vad som har hänt är följande: Alliansparterna lovade stora skattesänkningar om de skulle vinna valet 2014. Socialdemokraterna såg en möjlighet att i stället använda det utrymmet för förbättringar av välfärden. Man förutsåg då inte ”anstormningen” av asylsökande 2015, Utrymmet för välfärdsförbättringar intecknade snabbt. För att inte svika vallöftena från 2014 har regeringen ändå genomfört vissa välfärdsförbättringar Men detta i förening med kraftiga sparbeting, som har drabbat de sämst ställda, såsom långtidssjuka och LSS-behövande.

    Att skylla på en ”åldrande befolkning” är ett skamgrepp utan like, eftersom ökningen av medellivslängden bland födda i Sverige inte är anmärkningsvärt stor, och faktiskt mindre än för 100 år sedan. Vi har klarat detta förr, och utan dagens massinvandring. Den verklige åldringsexplositionen idag är inte i Sverige, utan i vissa afrikanska länder, där medellivslängden under relativt kort tid har ökat från 35 år till över 70 år. Vi har inte ens världens högsta medellivslängd, utan det ar Japan som har en extremt låg invandring. Ändå klarar de vården av alla gamlingar.

    De, som nu får skulden får kommunernas dystre ekonomiska utsikter, är den generation som har byggt upp Sverige, som har byggt upp ett rationellt näringingsliv och en effektiv offentlig sektor, så att mer arbete kan göras med en betydligt mindre personalinsats än när denna generation redan under tonåren gick ut i arbetslivet. Nu ska denna generation inte få tillgodoräkna sig resultatet av sitt eget arbete. Det är ju innebörden av pratet om ”en åldrande befolkning” som roten till allt ont.

    Själv kräver du lagstiftning för att tillgodose krav, som de som byggde Sverige avstod att driva under sin yrkesverksamma tid. En bättre prioritering vore att rädda verksamheterna. Accepterar man inte de arbetstider som verksamheterna kräver, får man byta jobb. Vårdtagares hela vakna tid kan inte pressas in i en åtta timmars arbetsdag. Och trafikperson måste börja jobba före deras passagerare och sluta jobba efter deras passagerare, för att passagerarna ska ha möjlighet att jobba åtta timmar. Och poliser måste jobba, när brotten begås.

    Regeringen vältrar över på kommunerna, för att rädda statens finanser. Och Anders Forss kräver att kommunerna ska vältra över på vårdtagare och andra nyttjare av de skattefinansierade verksamheterna. För några få dagar sedan klagade du på för få äldre på valbar plats. Det avsåg tydligen inte åldersgrupperna över din egen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har läst dina argument men köper dem inte Brorson – I detta fall litar jag på de skäl SKL anför och att Sverige befolkning är åldrande och att vi lever allt längre och att färre ska föda fler har det berättats om varje dag under lång tid nu så att påstå att det inte är sant ser jag som att fara fram med fel information.

      • Brorson

        Om det är någon som far fram med osann och falsk information, så är det du, eftersom du tillskriver mig påståenden, som jag aldrig har fört fram. Var var du någonstans, när jag och andra arbetare som levde och verkade i Sverige. och byggde upp detta land, så att det behövdes mindre och mindre arbetskraft för att få mer och mer arbete utfört.

        Du vimsar mellan oförenliga påståenden, såsom att arbetskraften inte kommer att räcka till och å andra sidan om en robotisering som kommer att medföra ett mycket kraftigt minskat behov av mänsklig arbetskraft. Sverige torde ha världens mest välutbildade arbetarklass, och jag är inget undantag. Att jag inte ens skulle känna till mitt eget lands befolkningsutveckling är en grov lögn.

        Dessutom kan jag tänka själv. Jag tar inga argument från de SD-anhängare som skriver här. Dessutom tror jag inte att deras argument alltid är seriösa, eftersom de i vissa fall (i denna spalt) är mer ironi en allvarligt menade, men det är du för okunnig för att genomskåda. Du förolämpar den arbetarklass-generation. som byggde detta högrationaliserade land och i många fall de hus som de bor i.

        Du kan dessutom jämföra med Japan, som är snäppet före Sverige i demografiskt avseende. Har du ens hört det uttrycket, innan det började användas (på ett felaktigt sätt) som slagträ i debatten?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har varit närvarande på olika sätt hela tiden Brorson.

          Med det sagt så står jag rakryggat upp för det jag anfört i inlägget.

          • Brorson

            Tycker du ska berätta om din närvaro ”på olika sätt” för någon katolsk präst och be honom lägga fram bevisen för påven, så blir du kanske saligförklarad, som den förste i modern tid efter padre Pio. Miraklet kallas bilokation, att vara på två eller flera platser samtidigt. Det fanns flera vittnen som styrkte att padre Pio hade förrättat mässan i respektive vittnes församlingskyrka. Samtidigt

            Naturligtvis är det alldeles sant att ju färre som dör innan de fyllt 80, desto fler blir de som fortfarande lever efter fyllda 80. Du tror kanske att en frisk 80-åring kräver mer vård än en sjuk 70-åring och att vi måste dammsuga världens alla länder på vårdpersonal för att vårda svenska gamlingar? Varifrån ska du ta pengarna till löner till all denna vårdpersonal, när gamlingarnas intjänade pensionspengar ska räcka till fler levnadsår?

  12. Jan

    Visst, Ördög. Att flip-floppa och kappvända eller till och med köra med fake news är okej. Bara man har rätt värdegrund! Värdegrunden ger dig rätt att handskas med fakta och en nations väl och ve lite hur man vill.
    Och glöm inte det personliga pr-värdet av en godhetssignalering. Varje godhetssignalering och förevisande av rätt värdegrund för dig ett steg närmare Jesus och himmelriket. Vad gör det om kommunerna och nationen brakar samman så länge jag själv är bevisat god? Ingenting…

    • Ördög

      Alltid då jag försöker vara sarkastisk är det någon som tar mig på allvar … Men Anders är värd ett stort tack för att han upplåtit sin blogg för kommentarer, som för det mesta är ganska kritiska.

    • erot

      helt rätt Jan, så är det i Sverige nuförtiden,jag bävar för den dag pengarna börjar ta slut,eller det har dom ju börjat göra redan

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det får man så länge man håller sig till ämnet i inlägget vilket jag berättat för dig åtskilliga gånger.

    • Bertil

      Du skulle varit uträknad för länge sen Alexander, Anders har uppfört sig som en mes mot dig.

      Stick du tillför inget!

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Publicerar som Bertils svar till Alexander med tillägget att mittålamod är stort och att det är jag som bestämmer vad och vem jag väljer att bemöta.

  13. Nils Lindholm

    jorå 65-74 har ökat 41% men sysselsatta 65%
    65-100+ har ökat 27%
    80-100+ har ökat 5%
    räknat från 2006kv4 – 2018
    Pensionärerna är sämre sysselsatta än Somalierna men med skillnaden att pensionärer har inget sysselsättningsbidrag.

  14. Alexander

    Anders

    Invandringens påverkan på kommunernas ekonomi är i allra högsta grad att hålla sig till ämnet. Tyvärr verkar du inte kunna ta till dig det. Sedan har du börjat med redigering, antar att du snart klipper Bondfilmerna med tanke på att du antagigen är expert.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag redigerar eller kastar i papperskorgen om det inte berör inlägget Alexander vilket jag aviserat klart och tydligt – Invandringen finns inte med i inlägget och att försöka styra in debatten helt på det spåret är att lägga ut villospår Alexander.

      • Anders

        Nä, invandring fanns inte med i inlägget.
        Men eftersom flyktingmottagning kostar enorma summor är det ohederligt att bortse från de stora kostnadsökningar som den bidrar till. Då kan man heller inte påstå att det är ett ”villospår” när andra påpekar saker du ”glömt”.

        Att vi har en åldrande befolkning är inget nytt. Vi lever längre och nu har den stora 40-talistgenerationen slutat vara produktiv. Man har kunnat titta på befolkningskurvor i flera decennier och kunnat planera och omstrukturera välfärden utifrån de förutsättningar som en åldrande befolkning kräver. Det man däremot inte kunnat förutse är plötsliga flyktingströmmar som belastar välfärden utan man har kunnat dimensionera insatserna för det.

        Jag är absolut inte emot att vi ska hjälpa behövande. Men vi måste vara ärliga och redovisa att det faktiskt både kostar pengar och att det finns förlorare. Ärlighet varar längst.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis den fanni inte med och då därför att den inte har inverkan på det som är anfört i inlägget. Jag debatterar gärna frågan men håll dig till det som anförts så blir det mer stuns i debatten.

  15. Fredrik

    Är inte många av de kommuner som finns i Sverige styrda av S? Och har så varit under lång tid? Är S så inkompetenta att de inte sett trenderna med ökad livslängd?

    Allt har inte sin grund i att Alliansen är ”the dark side” och att S är ”ljuset, värmen och kärleken”. Bör det inte vara skillnad mellan t ex Växjö och Östersund? Mellan Gärdet i Stockholm och Vilhelmina? Är det inte just detta som alla solidaritetsförespråkare vill att det ska vara? Att Sverige med all sin glans ska skina överallt, på sitt eget sätt?

    Vilka länder i världen betalar skatt solidariskt, lika i landet? Vore intressant att veta om det finns något sådant land? I vår närhet? Ett land liknande Sverige?

    Som jag förstår, efter boende utomlands, så betalar man olika skatt beroende på var man bor såsom t ex region eller det vi i Sverige kallar för kommun. Således är inte skatten densamma i Prag som i Brno. I Cannes som i Paris. I Köpenhamn som i Helsingör. Faktum är att skatten är inte ens densamma i Köpenhamn, den är beroende av vilket område du bor i. Och på Strandvej är skatten lägre, i procent, än på Istedgade. I kronor och ören däremot är skatten högre på Strandvej än på Istedgade, vilket gjort att i kronor och ören betalar faktiskt de boende på Strandvej mer till den danska staten än vad boende på Istedgade gör. För, på samma sätt som i Sverige finns ett utjämningssystem som gör att skatten fördelas från ”rika” kommuner till ”fattiga”.

    Så är det i andra länder också. Och så är det i Sverige med. Så, varför har S inte sett trenden med ökad livslängd? Ni ska ju vara dom smarta…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det mesta av kommunens problem beror på beslut fattade på riksnivå Fredrik – Därtill mest på sådana som alliansen fattade.

      Olika länder har olika skattesystem Fredrik men vill man som i Sverige ha en stark gemensam välfärd för alla oberoende av storleken på den enskilde individens plånbok och därtill ett jämlikare samhälle med små inkomst- och förmögenhetsklyftor är den traditionella svenska modellen med blandekonomi som vi tillämpade när Sverige och svenskarna mådde som allra bäst överlägsen.

  16. Leif Andersson

    Den övervägande delen som går i pension framöver har till största delen tjänat in sin pension via det nya systemet som enligt våra politiker ska vara i princip självförsörjande dvs det du får ut i pension är det du själv avstått i löneutrymme och pensionsavsättningar under din yrkesverksamma tid. Så att skylla problemet på den större mängden äldre tycker jag är ett tveksamt argument.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Systemet vad gäller den nya delen är självförsörjande – Problemet ligger i att det inte tillförts pengar för att klara de delar som tillhör det gamla och som nu delvis urholkar det nya.

      • Anders Nilsson

        Att ATP:n var underfinansierad visade Rapport redan 1964
        Tyvärr duckade s under trettio år. S är ett parti som
        ”hoppas på det bästa .”

        • andersforss (inläggsförfattare)

          På inget sätt Anders – För mig är det handling och resultat och inte hoppas som gäller för min politiska gärning.

  17. Alexander

    Anders

    Du skriver om framtiden för landets kommuner. Att då påstå att invandringen inte har med ämnet att göra är löjligt.

    ” Jag redigerar eller kastar i papperskorgen om det inte berör ämnet”

    Om man tittar på Bertils tre senaste inlägg nämner han inte kommunekonomin med ett ord. Det han skriver är att Moderaterna är svin som ska få fötterna krossade eller en rak höger, hur jag inte tillför något och hur jag ska sticka. Berör det ämnet?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag publicerade Bertils kommentar som ett svar till en annan som kommenterat så vitt jag vet.

  18. Alexander

    ”Jag publicerade Bertils kommentar som ett svar till en annan som kommenterat så vitt jag vet”

    Då läser du dåligt, det ena är ett rent hatiskt inlägg som beskriver moderater som pack som ska få fötterna krossade. Märkligt också att du inte tog in mitt svar till dig där jag ordagrant beskrev en socialdemokratisk ministers uttalande om invandrarna som räddarna av pensionerna.

    En enkel fråga, du tycker inte att invandringen har någonting att göra med kommunernas ekonomi? Flera av dina partivänner har gått ut i media och förklarat varför socialbidragen skjuter i höjden och hur det påverkar ekonomin. Alla de ljuger? Fake news?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.