Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Svensk sjukvård är i sanning fantastisk.

Måhända kan det vara så att det undgått några av mina läsare att jag drabbats av en allvarlig om än inte dödlig cancer och att jag därför på allvar för första gången i mitt liv tvingats nyttja svensk sjukvård till fullo – En sak är helt glasklar – Svensk sjukvård är i sanning fantastisk.

På senare tid har jag som jag nämnde ovan haft anledning att besöka och utnyttja sjukvården och själv uppleva hur det fungerar – Då för en 35 veckor lång behandling med cellgifter som kommer att göra mig helt frisk och som så här långt gått oerhört bra – Även här är det glasklart att vården på NUS är fantastisk för att inte säga excellent.

Ska jag vara aningen kritisk mot sjukvården är det i sådana fall mot primärvården min kritik ska riktas där jag upplever att den vårdcentral jag tillhör inte tog mina problem på allvar och bemödade sig med att ställa en korrekt diagnos.

Trots att alla signaler pekade mot att något allvarligt avstod de från att remittera mig vidare till specialistsjukvården på NUS och skickade hem mig med en salva och budskapet att höra av mig om en månad om jag inte känner mig bättre vilket är allvarligt och numera anmält på vederbörligt sätt.

Anledningen till anmälan är att de två månaders fördröjning vårdcentralens felaktiga bedömning innebar i mitt fall med otur kunnat förvärra min sjukdom storligen vilket den i mitt fall med en god portion tur inte gjorde – Anmälan är således inte för min egen skull utan för att andra i en framtid inte ska råka ut för samma sak.

Det som sedan tagit vid efter det att jag på eget bevåg sökte via akutsjukvården visar precis hur fantastisk svensk sjukvård är – Allt sedan den stunden har allt löpt på klockrent och jag har fått adekvat sjukvård inom en tidsrymd som med råge ligger innanför den vårdgaranti på 90 dagar som gäller.

När jag väl kom till NUS via akuten med mina problem har allt gått spikrakt och jag har blivit oerhört väl omhändertagen på alla de 3 specialistkliniker jag utretts på där de tagit sig tid att utreda fullt ut vad jag lider av och hur och av vilken specialistklinik min sjukdom ska botas.

Allt detta väl innanför den 90-dagars garanti som finns då jag både snabbt och effektivt slussats vidare av den första klinik jag kom hamnade hos för att via den andra kliniken slutligen landa hos den klinik som ska utföra ingreppet och behandla mig.

Därför vill jag ännu en gång säga att den Västerbottniska sjukvården är fantastisk och att jag fått den hjälp jag behöver när jag behövde den och då utan hänsyn tagen till min plånboks storlek eller huruvida jag satt på fönsterplats på första parkett eller inte.

Så vitt jag förstått från andra jag pratar med gäller samma sak i övriga Sverige vilket gör att jag med facit i hand rakryggad kan säga att svensk sjukvård i sanning är fantastisk.

Att det är möjligt tackar jag mina socialdemokratiska förfäder för då det är de beslut de fattade historiskt som möjliggjort den högkvalitativa sjukvård vi har idag.

Ska vi satsa ännu mer på sjukvården vilket vi självklart ska göra borde en utbyggnad av primärvården med fler specialister för att snabbt kunna ställa en första diagnos och remittera till rätt klinik vara en naturlig del av en sådan utveckling – Därtill med rätten att skicka patienter till specialistkliniker akut om bedömningen är att omedelbar fara för liv och lem föreligger.

Därtill är jag övertygad om att det tillskott på 14.000 fler människor i sjukvården som vi Socialdemokrater utlovat kommer att göra en enorm skillnad och göra en redan bra sjukvårdsapparat än bättre.

En väl fungerande primärvård med förmåga att effektivt ställa rätt diagnos och remittera människor vidare till specialistsjukvården på NUS och andra specialist/universitetssjukhus är A och O och skulle sannolikt spara både pengar och lidande och innebära att specialistläkarna får mer tid över att jobba med sina patienter.

Att bosättningsorten spelar en viss roll i sammanhanget är jag fullt införstådd med men med rätt struktur på primärvården är min tro att även de som bor utanför Umeå och andra orter utan specialist/universitetssjukhus ska få adekvat vård väl innanför 90-dagars garantin och/eller ASAP om de som jag behöver omedelbar vård.

Att detta bäst kan förverkligas genom ett förstatligande av all sjukvård tror jag att många är beredda att hålla med om.

Avslutningsvis kvarstår jag därför vid min principiella grunduppfattning att all sjukvård bör förstatligas för att säkerställa att alla oavsett bosättningsort och/eller den egna plånbokens storlek har tillgång till primärvård och specialistsjukvård på lika villkor.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

44 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den verkligheten kan säkert vara adekvat för just den platsen Alexander men det betyder inte att den kan appliceras som varande sann på alla platser i Sverige vilket är vad du försöker göra gällande.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Se föregående svar till dig och till Jonny, Per och Missnöjd med flera så ser du att mitt svar är att Alliansen bär den största delen av skulden till den situation vi upplever idag samt varför.

  1. Alexander

    Anders

    Har jag sagt att det gäller hela Sverige? Jag frågade bara om de som upplever en annan verklighet har fel. Det är du som påstår att svensk sjukvård är fantastisk…

  2. Alexander

    ”Varande som sann på alla platser”

    Berätta då hur vården är på alla platser. Du vet ju som vanligt allt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kan inte berätta hur den ser ut på alla platser då jag inte personligen upplevt den där Alexander – Att göra det vore att fara med osanning och att göra det ligger inte för mig.

      Däremot har jag pratat med tillräckligt många i olika delar av landet för att med råge kunna göra det antaganden jag gör i inlägget som vara gällande även i andra delar av landet än Västerbotten.

      Specialistvården och då framför allt när det gäller behandling av de som diagnostiserats med en livshotande eller potentiellt dödlig sjukdom fungerar mycket bra medan den stora bristen ligger i primärvårdens förmåga att diagnostisera och snabbt remittera de som behöver specialistvård är under allt kritik.

  3. Jonny Disenfeldt

    ”Trots att alla signaler pekade mot att något allvarligt avstod de från att remittera mig vidare till specialistsjukvården på NUS och skickade hem mig med en salva och budskapet att höra av mig om en månad om jag inte känner mig bättre vilket är allvarligt och numera anmält på vederbörligt sätt.”

    Oerhört allvarligt, och ett tecken bland många på hur illa det är ställt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med primärvården JA – Orsak Alliansens vårdslösa skattesänkarpolitik och LOV som dränerat sjukvården på enorma resurser i form av personal och pengar som bättre kunnat användas till enn utbyggnad av vården som innebär att dagens situation inom vården kunnat undvikas.

  4. Per Kjellén

    Du har missuppfattat kritiken mot sjukvården i Sverige.

    Det råder svår konflikt med personalen. Nu kommer en sommar som ställer stora krav på alla kategorier. Har du hört om krav på höjda löner? Svaret blir ibland att i Sverige bestäms lönerna i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. I Sverige finns det avtal och det är överenskommet i stor enighet mellan anställda och arbetsgivare. Är klagomålen mot löner endast ett propagandajippo från Alliansen?

    I bland kommer uppgifter om stafettläkare. Varför anställes stafettläkare när löner och arbetsvillkor är överenskomna mellan läkarförbundet och SKL i stor enighet?

    I Västra Götaland var det någon som påstod att de sitter 3000 administratörer mellan Regionchefen i Vänersborg och närmaste klinikchef. Vad sysslar dessa 3000 med och är de specialister på vårdadministration? I Mölndal lär det finnas/ha funnits tre stycken vårdnämnder som bestämda över primärvården. Varje nämnd bestod av 12 st ordinarie kommunpolitiker och 12 st ersättare. Samtliga vanliga, hederliga kommunpolitiker men inga av dom med någon erfarenhet av sjukvård annat än den som fleråriga erfarenheter från kommunförvaltningen. Är detta den bästa administrationen av sjukvård.

    Den vårdande personalen i primärvård, akutvård och sjukvård är duktiga, välutbildade och faktiskt uppoffrande i sin dagliga verksamhet. Men de njuter inte av de lönevillkor och arbetsvillkor som förhandlats fram för dem.

    De är offer för något som ibland kallas för blandekonomi.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror snarare att det är så att det är du som missuppfattat situationen i vården Per – LOV och alliansens vårdslösa skattesänkarpolitik i nyliberal anda är grundorsakerna till att vi upplever det vi upplever idag.

  5. Missnöjd

    Verkligheten som du berättar är inget jag känner igen. Du ska nog inte vara allt för stolt. Primärvården borde gå att förbättra. Jag har själv blivit feldiagnoserad och hemskickad med njursten. Jag har aldrig haft så ont i mitt liv.
    För drygt fyra år sedan blev jag uppsatt i kö för en operation för en sak som besvärade mig. Den utfördes efter två års väntan. Ärligt så trodde jag att jag hade försvunnit från väntelistan.
    Efter operationen så hittades ett annat fel som jag fick en remiss för. Tog ”bara” 22 månader innan jag fick en tid för detta.
    Hörde i veckan av person, att det just nu är sex månaders väntetid för en skiktröntgen.

    För att inte tala om läkarbristen inom psykiatrin. Det är minst en månads väntetid enbart för ett sjukintyg. HELT oacceptabelt! De har för få läkare som finns tillgängliga där. Hela verksamheten inom psykiatrin har dragits ner. Iaf fall för den enskilde patienten. Listan går nog göra hur lång som helst? Detta är bara de få saker jag vet. Men jag anser att detta är orimligt och neddragningarna inom psykiatrin i Västerbotten anser jag ytterst allvarliga.
    Vem känner inte någon som ska göra någon utredning som ex. ADD? Det är inte månader i kö vi pratar om då precis… Får du göra utredningen inom ett år ska man vara glad. Att gå omkring med dolda ”fel” innan man fått hjälp, är inte roligt för någon person.

    Det positiva är att vården oftast är högklassig när man väl får den. Om man uttalar sig om skillnaden nu och för 20 år sedan, inom Västerbottens sjukvård, är det lätt att säga att den bara blir sämre och sämre. Ja, vissa saker är under all kritik. Köerna är mycket längre nu och det känns som det mesta dragits ner på till orimliga nivåer. Men bättre utbildning och ny teknik har gjort att sjukvården mycket bättre nu än förr på många punkter. Allt är inte sämre. Men det måste vara Socialdemokraterna i Västerbotten som har ansvaret att framförallt psykiatrin har monterats ned?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hej Missnöjd – Det måste ju snarare vara så att du känner igen dig då det är just primärvården och dess kapacitet jag kritiserar.

      Hur det står till med väntelistan för din del kan jag inte uttala mig om då jag inte känner din situation i detalj – Sannolikt har den med primärvårdens roll att göra och därtill med att ditt sjukdomstillstånd inte var ett som medförde fara för livet vilket gör att alla som efter dig diagnostiseras med tillstånd innebärande fara för eget liv hamnar före i operationskön.

      Det är i sig inget försvar för att du fick vänta länge utan bara en förklaring av effekterna av den vårdslösa skattesänkarpolitik alliansen genomförde och som dränerade sjukvården på pengar..

  6. Krister Rosengren

    Även om du blir frisk kan det var besvärligt att gå igenom allt tills dess blir verklighet.
    Jag önskar du och din familj tar det som det kommer och kommer till mål snarast.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det går tåget och att jag ska bli frisk och återställd råder inga tvivel om – Av just den anledningen så har jag stått över vidare politiska aktiviteter än bloggen och ett fåtal framträdanden och tal inför valet för att koncentrera mig på att bli frisk – Något som även inkluderar att driva på för att bli invald denna mandatperiod i något fullmäktige eller riksdag. Det finns alltid nämndsuppdrag som ska besättas i slutet av året när jag blivit friskförklarad och ett kommande EU-val så det är mot detta och nästkommande val jag får ställa in siktet alternativt mot det extraval jag tror blir fallet efter halva den kommande mandatperioden.

      Målgång vad gäller sjukdomen sker i början av november.

  7. Fredrik

    Nu pratar du i nattmössan Anders. Du jämför 90-dagars garantin med i ditt fall akutsjukvård, vilket inte är jämförbart.

    Många, extremt många, måste vänta över dessa 90 dagar idag i Västerbotten. I princip alla avdelningar på NUS tar emot patienter på lördagar numera för att korta ner köerna. Detta är verkligheten. Från remiss till NUS för t ex en ny knäled kan ta upp emot 12 månader, och då pratar vi bara om att få komma till en specialist. Lägg därtill cirka 18 månader innan operation. Från remiss till specialist för sömnapné är idag cirka 9 månader vid NUS. Att få utrustning ytterligare 18-24 månader.

    Missen din Hälsocentral gjorde, inget jag försvarar, blev ju i ditt fall mer ”skarpt läge” när du självmant tog kontakt med akutsjukvården. Att då i samma andetag säga att 90-dagars garantin fungerar är missvisande. Alla i samma situation som dig hade fått samma behandling.

    För att förtydliga, det är inte akutsjukvården som ska garanteras inom 90 dagar. Det är från remiss till möte med specialist. Och då är det väldigt enkelt Anders att ta reda på fakta, för detta hymlar inte NUS eller personalen som jobbar där med. I princip ingen avdelning klarar av garantin på 90 dagar.

    Sen, din dröm om specialistläkare på Hälsocentraler. Är det verkligen rätt väg att gå? Att betala specialister för att i princip inte jobba mer än kanske 5-7% av dagen? Hur många patienter med besvär som berör onkologi kommer in på din Hälsocentral varje dag? Nej, läkare där ska vara allmänläkare. Precis som på Palmes tid. Och när läkarna INTE kan ställa diagnos, så ska de skicka patienten vidare. Som Primärvårdsjouren gör till akutmottagningen.

    Dessutom, det är fullt med exempel runt om i landet om hur dåligt vårdgarantin fungerar. Du borde ha gjort din hemläxa innan du skrev detta Anders.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att vi har kö på grund av brist på personal på operation är känt Fredrik och dessa brister jobbas det på – Däremot prioriteras de som har dödliga sjukdomar före de som kan vänta utan att dö och för dessa gäller det jag skrivit även om det säkert kan gå at finna några få undantag som sannolikt har att göra med det jag skrivit om primärvårdens roll i sammanhanget.

      Min poäng är att de neddragningar de i vården och i utbildning av vårdpersonal samt den befintliga personalens uteblivna löneökningstakt medfört tack vara alliansens vårdslösa politik som prioriterade skattesänkningar framför utbyggnad av vård, skola och omsorg är vad vi nu skördar och ser.

      Att vi socialdemokrater nu gör allt som står i vår makt för att förändra detta är redan på rull men resultaten av våra ansträngningar syns inte över en natt utan sannolikt först från mitten av nästkommande mandatperiod förutsatt att ingen förändrar de beslut som redan implementerats och kommer att implementeras.

      • Fredrik

        Åter igen, svara inte på frågor jag inte ställer utan svara på de frågor och påstående jag kommer med. Detta flyktiga beteende du har Anders är inte bra för din rehab, jag lovar. Med så mycket erfarenhet från cancer, dess patienter och deras rehab sedan början av 1980-talet så vet jag vad jag pratar om.

        Vårdgarantin, att få träffa en specialist inom det område där jag som patient har problem är under all kritik i princip alla landsting i Sverige. Det har varit så under väldigt lång tid, så att påstå att det är Alliansens fel – då de styrde Sverige från 2006 till 2014 – är att försöka vifta bort det egna ansvaret. Om det är så, att det vi ser idag är Alliansens fel, ja då måste de enorma köerna, missarna från primärvården samt den konstanta underbemanningen fram till och med 2006 bero på socialdemokraternas misslyckande eller hur?

        Men framför allt, akutsjukvården är INTE en del av vårdgarantin – det vill säga, allt ditt inlägg ovan baseras på är i princip en lögn.

        Detta evinnerliga hat du har mot liberalism och Alliansen har inga gränser. Du är i princip redo att gå över lik för att svartmåla alla andra utom dig själv för det misslyckande som skett i samhället. Och om ett problem härrör från före Alliansens tid, ja då är det ändå – på något oförklarligt sätt – just Alliansens fel. Och nu även allt detta med LOV. I alla goda exempel för hur vård, omsorg och skola genomförs så ska det ändå skrotas då det inte är ideologiskt försvarbart enligt ditt sätt att se på det. Men då pratar vi bara i stora generella avseenden. I ditt privata avseende så ska du få göra precis som du vill, välja den vård du vill, vilken skola barnen ska gå i etc. Graden av din hyckleri har inga gränser Anders.

        I många landsting i Sverige styr S de politiska besluten. Det är dina partivänner Anders. Ni har styrt VLL i så många år nu och aldrig har NUS gått plus/minus noll i sin budget. Jag undrar varför. När en läkare i Umeå bestämmer sig för att själv starta en Hälsocentral så är det få som tror att han kommer lyckas, men han gör det. Från att ha haft två ställen för att möta patienter så inser läkaren att detta är INTE ekonomisk hållbart och stänger den ena. Idag är det en framgångsrik Hälsocentral, med fler anställda per patient än de landstingsägda Hälsocentralerna. Köerna är korta, svarstiden från allmänläkare är korta, telefonköerna är korta, och redan vid möte ETT erbjuds patienter möjligheten att det skickas remiss OM det är så att patienten själv önskar så. Det är detta du vill ha bort. Och istället vill du ha en Hälsocentral som din egen, som missade din diagnos, som är underbemannade m.m.

        Ställ dig frågan varför din hälsocentral är underbemannad, medan min har bra bemanning? Beror det på att min betalar bättre? Förmodligen är det en del i det, men framför allt tror jag det har att göra med att de känner framtidstro hos sin arbetsgivare. Läs dagens VK så förstår du vad SSK tycker om VLL. Det är ditt VLL Anders. Det är vad de tycker om VLL som arbetsgivare, har inget att göra med Alliansen. Hur mycket du än vill få det till det. Det är fega påhopp som har noll förankring i den verklighet som vården befinner sig i. Men, det var inte väntat av någon som inte har koll.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – Alla cancerpatienter jag träffat och pratar om och som bär på alla cancersorter från A-Ö har vittnat om precis det jag anfört – Att vården är fantastisk och effektiv sedan diagnosen är ställd men att problemet ligger i primärvårdens oförmåga eller senfärdighet att ställa rätt diagnos för vart och hur snabbt man ska remitteras till en specialistklinik.

          Jag har aldrig någonstans i inlägget sagt att akutsjukvården är en del av vårdgarantin – Det enda jag sagt är att man efter akutvården inom garantitiden får komma till rätt specialistklinik vilket är en himmelsvid skillnad mot vad du försöker dig på att anföra att jag uttryckt.

          Sjukvården har måhända en budget men den är ett oskrivet kort som bygger på antaganden om hur många som ska söka sjukvård vilket aldrig kan bestämmas i förväg. Därför är det fullt naturligt att kostnaderna ökar om antalet vårdberoende ökar och framför allt om deras vårdtid och vårdbehov och medicinering blir dyrare än budgeterat.

          Lägger du därtill kostnaderna för hyrpersonal som är resultatet av LOV och dåliga alliansbeslut så har du ytterligare skär till att budgeten inte hålls.

  8. Bertil

    Går bra för dig säga som bor i Umeå
    Men alla som har långt till universitetssjukhuset och där man lägger ner.
    Att vi ser att det går år fel håll kan ingen missa .
    Så du har faktiskt missat en del.
    .tycker du det var rätt av Alliansen
    Frysa statsbidragen till Landstingen som sen blev skattesänkningar för rikare grupper som därmed kunde fixa sin egen gräddfil.

    Vi är på väg åt fel håll inse det.!
    Tiilgång efterfrågan efterlevs inte för de som jobbar inom vården.
    Långa utbildningar ges Inter är lön
    Inte minst för undersköterskor och sjuksköterskor,

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi ska bygga ut primärvården i hela länet så att den blir bättre på att diagnostisera och snabbt remittera de som behöver specialistvård dit där den finns vilket ofta är på NUS.

      Att specialistvården ligger på NUS som har anknytning till universitet och forskning och därför samlar många specialister är naturligt. Att dessa behöver maximalt med patienter att operera och behandla för att bibehålla och öka sin skicklighet och specialitet är ännu naturligare och något vi måste acceptera.

      Slutligen gör kostnadsutvecklingen för alla de avancerade instrument som används i vården att det blir ohållbart att utrusta alla sjukhus med dessa vilket gör ordningen med akutsjukhus och bra primärvård spridd över länet med det mesta av specialistvården förlagd till NUS till en bra och kostandeffektiv lösning som sätter patientnytta fört på agendan.

  9. Alexander

    ”Den befintliga personalens uteblivna löneökningstakt”

    Eftersom att du skriver så vill jag att du berättar hur mycket bättre lönerna utvecklats under ett styre. Kan du göra det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du har intresse av det får du göra det arbetet själv Alexander – Lönerna har börjat öka och med tiden kommer du att se än större då mer pengar anslås till detta som en effekt av S-regeringens beslut.

      • Bertil

        Man kan inte anslå mer pengar om det hela tiden skriks framförallt hos de som har det mest välordnat om skattesänkningar. Det håller inte och nu fast det varit högkonjuktur så är det brist på pengar framförallt hos de som är beroende av våra välfärdssystem, Reinfeldt han försökte inbilla oss folket att om man inför jobbskatteavdrag så får en sjuksköterska mer.
        Det var så klart en lögn. Sjuksköterskan får ju betala detta själv via sämre socialt skydd.
        Vinnare på jobbskatteavdrag är inte den lille knegaren utan den som rullar tummarna har fallskärmar och allt dukat och får sitt jobbskatteavdrag av andras uppoffringar,.

        Vi måste få en beskattning på dels produktionen sen på förmögenheter och sen tillbaka till minst 30% skatt på avkastning . Sen bort med räntebidrag för dyra köp av bostad, Ränteavdrag bör helt tas bort.

        En rik stat gör oss alla rika.

  10. Alexander

    ”Lönerna har börjat öka”

    Stod de stilla under Alliansen?

    ”Om du har intresse av det får du göra arbetet själv”

    Du har alltså återigen bara hittat på?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Lönerna ökar bättre där de bör öka med en S regering och dess beslut Alexander.

  11. Brorson

    Sjukvården hade stora problem redan många år före alliansregeringar och LOV. Men Göran Hägglund, kd, var ett stolpskott som sjukvårdsminister.Det är därför aningen märkligt att kd försöker profilera sig som sjukvårdsparti, eftersom man saknar meriter från det området, om inte alla vaccinationsskadorna till följd av massvaccination med ett oprövat vaccin är en ”merit”,

    Misslyckandet med skolpolitiken, har Liberalerna (vars partiledare Jan Björklund bär ansvaret för som alliansens skolminister) försökt sopa under mattan genom krav på förstatligande av skolan. Ett krav som stöds av centralbyråkratins ständige beskyddare Anders Forss.

    Misslyckandet med sjukvårdspolitiken, har Kristdemokraterna (vars dåvarande partiledare Göran Hägglund bär ansvaret för som alliansens sjukvårdsminister) försökt sopa under mattan genom krav på förstatligande av sjukvården. Ett krav som stöds av centralbyråkratins ständige beskyddare Anders Forss.

    Vad Forss vägrar inse, är att det finns stora regionala skillnader inom varje stor organisation, och att alla gör fel någon gång. Antingen gör hela organisationen rätt, eller också gör hela organisationen fel. Den svenska armén var Europas bästa, när ”hjältekungen” Karl den tolfte drog i fält. Han strategi, som troligen var att besegra fienderna en och en, var extremt framgångsrik under de första krigsåren.

    Men där huvudarmén tidigare vunnit lysande segrar, lyckades de kvarlämnade svenska trupperna inte stå emot fiendens nya anfall, samtidigt som fiendens huvudarmé lockade den svenska huvudarmé allt längre från de svenska posteringar som borde ha undsatts, tills den svenska huvudarmé gick i fällan i Poltava. Det var förvisso inte lätt för en svensk officer på mellannivån att fatta självständiga beslut, vilket han aldrig behövt göra, så länge han befann sig i den enväldige kungens närhet.

    Med en lagom decentraliserad organisation med olika beslutsnivåer, i huvudsak nationell, regional och lokal, kommer vi oundvikligen få regionala skillnader till och med beträffande dödlighet. Är det bättre med lika hög dödlighet i alla landsdelar, även om den är just hög? Det märks ju inte, om det inte finns något att jämföra med..

    Varför har varken Forss eller någon av kommentatorerna nämnt Dokument Inifrån, som sändes i SVT för ett par veckor sedan, och visade hur regeringen och alla åtta riksdagspartierna har vilseletts av en osalig utredning, med följd att de mindre sjukhusen har förbjudits att utföra ”medelvanliga” kirurgiska ingrepp. Trots att landstingen formellt är självständiga, vågar inge säga emot argumentet att 500 liv kan räddas, om att avancerad kirurgi koncentreras till ett fåtal sjukhus.

  12. Bergis

    Så här är det. För några månader sedan kom larmrapporter om att vården i Sverige inte är jämlik. En arbetare riskerar få sämre vård än en akademiker. Vad man kan göra i ditt fall är att utnyttja det fria vårdvalet och byta vårdcentral och läkare på samma dag. Ett annat tips också är att fejka och överdriva sina symtom och söka akut på en jourmottagning alternativ akuten. Då tvingas läkaren ta blodprov och undersöka saken närmare och man kommer under vård snabbare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med fler anställda på vårdcentralerna och i vården kommer bristerna att botas och färre larmrapporter att komma -Bergis. Det stora problemet som ligger i primärvården bör därför lösas snarast möjligt och då på det sätt jag anfört.

  13. Alexander

    ”Lönerna ökar bättre där de bör öka”

    Förklara hur du menar. Gärna med siffror/fakta. Fast det kan du inte…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du efterfrågar allt som oftast fakta – Vill du ha mer än det jag ger är det upp till dig att göra ditt jobb och påvisa motsatsen mot det jag anför istället för att fråga – Vill man ställa sig på motståndare sidan bör man inte förvänta sig att jag ska servera allt du efterfrågar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig sett några handfasta bevis på det från din sida Alexander.

  14. Alexander

    ” Jag har aldrig sett några handfasta bevis”

    Du fick fyra personer, oberoende av varandra,som tydligt redovisade medianlönen till 28600. Dessutom mail och telefonnummer. Nu kanske du kan redovisa golfens prispengar för damer och herrar? Det var några månader sedan..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Något de gjorde på en scabloniserad beräkningsmetod vilket vi bägge konstaterade efter eller hur Alexander?

      • Jonny Disenfeldt

        Sluta ljuga om SCB och löneinstitutet och att de skulle vara dåliga på matematik.
        Förstår du inte att du gör bort dig hela tiden med dessa dumheter?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag ljuger inte om dem Jonny – Däremot försöker du förvanska sanningen genom att förneka att det är som jag anfört och som SCB själva erkänt.

  15. Jonny Disenfeldt

    År 2016 var den genomsnittliga månadslönen för samtliga anställda 32 200 kronor.

    Källa : LO-fakta

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Långt därifrån vilket vi alla vet Jonny – Till och med mycket långt under vad gäller medianlönen sett till alla svenska arbetstagare i alla yrken.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så vitt jag vet har jag besvarat dina frågor Alexander – I vart fall de som hör till ämnet i inlägget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.