Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jag har full förståelse över att Hans Lindberg och Anders Ågren är arga och besvikna.

I dagens VK börjar delar av det som föranleder avstängningen och utredningen av kommunens ekonomidirektör och budgetchef se dagens ljus och av det jag hittills tagit del av har jag full förståelse för frustrationen, besvikelsen och ilskan hos Hans Lindberg och Anders Ågren.

Att en ekonomiavdelning självsvåldigt fattar egna beslut stick i stäv mot detsom fattats politiskt är självfallet både fel och ett direkt brott mot den delagationsordning som föreligger i Umeå Kommun.

Att därtill självsvåldigt blåsa upp budgetramarna med 70 miljoner och därtill försöka dölja det för de politiska beslutsfattarna har jag inga ord för att ens beskriva.

Att förse politiken med felaktiga beslutsunderlag fullt medveten om att de förändringar som vidtagits nödgar ett beslut i kommunfullmäktige är ett egendomligt sätt att handla på för den tjänsteman som har det yttersta ansvaret för kommunens ekonomi.

Finns det någon som helst sanning i rapportens påstående om att ekonomiavdelningens ledning förbjudit sina anställda att prata direkt med politikerna är detta ett oerhört allvarligt övertramp som enligt mitt sätt att se på saken borde leda till omedelbart avsked om saken kan styrkas.

Som politiker är det av yttersta vikt att kunna lita på ansvariga tjänstemän fullt ut och därtill vara säker på att de utför och expedierar de beslut politiken fattat på det sätt politiken avser att de ska genomföras – Klarar man inte av den enkla saken bör man inte jobba som kommunal tjänsteman.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

8 kommentarer

 1. Michael Rönnlund

  Håller med om att om det är sant ska de naturligtvis avskedas.

  En fråga Anders – hur ser du på att politikerna vill höja sina löner med 21,3%?

  Vanligt folk får 1-2% i lönehöjningar men politikerna anser att de ska ha 21,3%. Det är helt orimligt och hur kommer det sig att politikerna själva tillåts sätta sina löner? Politikerna ska ha en motpart precis som alla andra har.

  Enda partiet som motsätter sig dessa helt oacceptabla lönehöjningar är Vänsterpartiet och det ska de ha heder av.

 2. Michael Rönnlund

  Har du nån kommentar till dessa nya uppgifter från SVT? Om det finns sanning i detta är det en väldig feghet från kommunalråden och visar på en maktfullkomlig syn på sig själva. Eftersom du verkar bry dig om hur personalen har det i kommunen borde en blogg i ärendet vara på sin plats. Fast det är klart nu är det ju S+M som har misskött sig och det är snart val så den bloggen lär lysa med sin frånvaro. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/uppgifter-kommunalrad-kravde-budgetchefens-avgang

  Umeås kommunalråd gav ekonomidirektör Susanne Aidanpää i uppdrag att säga upp budgetchefen. Hon vägrade göra det – och riskerar nu att själv få sparken. Det uppger flera källor till SVT.
  – Det är som rysk roulette. Vem som helst kan försvinna utan anledning, säger en källa.

  Umeå kommuns ekonomidirektör Susanne Aidanpää fick i uppdrag att säga upp budgetchefen från hans tjänst en månad innan de båda stängdes av. Ordern ska enligt flera källor ha kommit från kommunalråden. Men ekonomidirektören vägrade göra det.

  – Politiker ska inte avsätta chefer. Det är helt oförsvarbart. Jag är rädd för var Umeå kommun är på väg. Det är ett hot mot den demokratiska ordningen, säger en person inom kommunen som vill vara anonym.

  Dagen efter att den tillförordnade stadsdirektören Margaretha Alfredsson började sin tjänst bad hon enligt källor Susanne Aidanpää att säga upp budgetchefen och tilldela honom en annan tjänst inom kommunen, som finanschef.

  SVT har tagit del av ett mejl som ekonomidirektören Susanne Aidanpää skickade till stadsdirektören där hon beskriver varför hon vägrade omplacera budgetchefen:

  ”…är en lojal, kunnig, engagerad, prestigelös och ansvarstagande budgetchef som jag litar på till 100 %. Att ta bort honom i rollen skulle inte vara bra för kommunen och kommunens medborgare”

  I mailet står även:

  ”Jag inser att jag i och med att jag inte kommer att agera enligt dina önskemål riskerar att du inte har förtroende för mig”

  Enligt källor till SVT ska uppsägningen av budgetchefen varit en beställning från de tre kommunalråden Hans Lindberg (S), Anders Ågren (M) och Margareta Rönngren (S).

  – Man vill ha bort personer som har insyn i budgetprocessen, säger en person som arbetar inom kommunen.

  Tio dagar innan Susanne Aidanpää stängdes av kallade hon till möte med Hans Lindberg (S) och Margareta Rönnlund (S) med en oro över ”att lögner ska stå oemotsagda” enligt kallelsen. Hon skriver även:

  ”Eftersom jag märker att det sprider sig falska rykten (lögner ibland) skulle jag vilja dela med mig av några saker”

  Punkterna som skulle tas upp på mötet var bland annat lojalitet mot fattade beslut samt organisation och medarbetare.

  – Här ligger en hund begraven. Politikerna är högst inblandade i den här offentliga hängningen, säger en anställd inom kommunen, med insyn i verksamheten.

  Det moderata kommunalrådet Anders Ågren (M) dementerar uppgifterna om att han på något sätt ska ha beställt budgetchefens avgång.

  Den 6 april stängdes Susanne Aidanpää och budgetchefen av från deras arbete och sekretessbelagda internutredningar startades mot dem. Utredningarna visar på allvarliga arbetsmiljöproblem och brister i verksamheten när det kommer till budget.

  Flera personer inom kommunen som har insyn i verksamheten menar att utredningarna bygger på ett för smalt underlag som är direkt felaktigt.

  – Utredningarna är fabricerade för att kunna bli av med henne. De har blivit avstängda, sedan har man letat fel, säger en person.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   När jag har all information i ärendet ska jag kommentera saken Michael – Av det jag hört så här långt och från olika sidor så ser beslutet om avsked ut att vara det enda rätta beslutet.

 3. Olle

  Men det ser ju inte så lysande ut för kommunen i detta mål som pågår. Lögnerna har duggat tätt från kommunens sida. Och enligt kommunen har de vetat om påstådda miljöproblemen utan att agera vilket är ett brott i sig.De uppblåsta budgetramarna omtalas inte ens i kommunens försvar ,verkar det som ?? Kanske kommer sen, men vi vet ju hur sanningar hanteras inom S i kommunen

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vem som har rätt vet vi när rättssystemet sagt sitt – Mitt tips som bevandrad i juridik är att kommunen får rätt i slutändan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>