Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Feminismen har gått överstyr och utgör ett hot mot samhällsbygget.

Låt mig börja dagens inlägg med att säga att jag på inget sätt är emot kvinnor och deras rätt till samma ställning i samhället som män då jag i alla tider sett män och kvinnor som varandras jämlikar i alla avseenden.

Att den som är bäst kvalificerad ska ha det jobb som erbjuds utan hänsyn taget till kön eller andra preferenser och att samma lön ska utgå oavsett av om man är man eller kvinna är för mig självklarheter som inte ens ska behöva debatteras – Snarare bör detta vara reglerat i lag så att lika lön för lika arbete alltid följs.

Med det sagt är jag starkt kritiskt till hur feminismen används i dagens debatt då min syn är att femismen i mångt och mycket gått alldeles för långt och fått den vanlige arbetande mannen och många av de unga män som nu ska ut i arbetslivet att känna sig illa tillmods och ifrågasätta bara därför att de råkar vara män.

Den sortens samhällsbygge kan jag aldrig ställa mig bakom då jag anser att alla människor har lika värde och därför ser kampen för jämlikhet som en kamp som solidariskt omfattar kvinnor och män utan åtskillnad mellan könen.

I grunden är ordet feminism något bra och viktigt och den kamp som fördes för kvinnlig rösträtt och rätten för kvinnor att arbeta var viktig och omdanande och gick i allra högsta grad i jämlikhetens tecken – Dock verkar det som om de som idag kallar sig feminister idag helt glömt bort detta och istället verkar ha splittring och härskande som mål för sitt handlande.

Ordet feminism och dess betydelse och innebörd för den vanliga människan är något jag funderat länge på. Det är därför jag vågar ifrågasätta om det sätt på vilket ordet nu används inte bara är just det jag kommit fram till  – Nämligen ett sätt att splittra och härska?

Trots att jag försökt har jag mycket svårt att förstå vad alla som pratar om feminism faktiskt menar när de använder ordet feminism.

Kan det vara så att de menar att någon av följande punkter är sann?

  • Menar de att Sverige inte är jämställt när det kommer till män och kvinnors möjligheter?
  • Menar de att män och kvinnor inte har samma lön när de utför samma arbete i samma bransch och/eller företag?
  • Menar de att beslut fattade ur ett kvinnligt perspektiv är bättre än de fattade ur ett manligt perspektiv?
  • Menar de att den kvinnliga könstillhörigheten är bättre än den manliga?

För egen del tycker jag mig uppleva att kvinnorna idag har mycket större möjligheter än män på de allra flesta områden. Kort sagt kan man säga att kvinnor dominerar näst intill allt i vårt samhälle och ve den man som vågar stå upp och hävda motsatsen – Gör man så får man höra både det ena och det andra.

När det gäller högre utbildningar så dominerar kvinnorna på de allra flesta program. De krävde och fick kvotering för att bli lika många som männen på respektive utbildning. Idag när kvinnliga studenter dominerar är det ingen som kräver att män ska kvoteras in för att skapa jämlikhet – Föreslår man som man detta får man minsann veta hut.

Varför?

För mig är det som jag anfört tidigare en självklarhet att män och kvinnor som arbetar på samma nivå inom samma bransch och utför samma arbete ska ha lika lön – Allt annat är ytterst osolidariskt och därmed att göra skillnad på människa och människa.

För egen del lever jag i övertygelsen om att så inte är fallet då det finns avtal som reglerar löner mm.

Jag motsätter mig på inget sätt att det säkert är med sanningen överensstämmande att kvinnorna stannar mer hemma än männen när barn föds – Dock tycker jag att det är upp till varje familj att själva bestämma hur de vill fördela föräldraledigheten.

Detta utan att vi som politiker ska bestämma och moralisera över vad som är rätt respektive fel i det enskilda fallet. Så vad gäller föräldraförsäkringen och innehållet i den tycker jag att den är bra som den är utformad idag. Att tvinga familjer att göra si eller så är ingen lösning som främjar varesig jämställdhet och jämlikhet.

När det kommer till vilken sorts beslut som är bäst – Kvinnliga eller manliga borde detta helt sakna betydelse då min uppfattning och erfarenhet är att kompetenta människor fattar kompetenta beslut – Detta oberoende av könstillhörighet.

Därför saknar könstillhörigheten helt betydelse för mig. Vad som måste till är ett system som är könsneutralt.

Min upplevelse är att feminismens yttersta förespråkare helt och hållet kidnappat ordet feminist och istället för att använda det på det sätt som de tidiga feministiska företrädarna likt Bertha von Suttner och Elin Wägner gjorde använder ordet och uttrycket feminist till att vinna egen makt genom att splittra och härska.

Dagens feminister klagar ofta på att det är för få kvinnliga chefer! Min uppfattning är att företag och organisationer alltid ska anställa den som är mest meriterad och detta utan att titta på om den sökande är man eller kvinna.

Sverige borde sluta använda feminismen som förevändning vid anställningar för att istället likt England införa ett system som alltid tvingar ett företag eller en organisation att i samband med anställningar alltid anställa den som är mest meriterad – Detta utan att diskriminera utifrån vare sig könstillhörighet, religion, etnicitet eller sexuell läggning etc.

Att de som kallar sig feminister inte redan förordat ett sådant system är för mig en gåta om de är så diskriminerade som de påstår sig vara.

Kan det kanske bero på att ett införande av det system jag vill införa förlamar hela debatten om feminism – Och med den möjligheten att splittra och härska?

Tanken är dock kittlande ty i ett sådant system behandlas kvinnor och män lika och det blir upp till individen att jobba för att skaffa sig ett högt meritvärde om man vill klättra högt i hierarkin.

Att de som kallar sig feminister sedan påpekar att typiskt manliga yrken har en högre lön än typiskt kvinnliga yrken har inget alls med könsdiskriminering och feminism att göra – Löneskillnaderna är snarare än kvarleva sedan gammalt.

Kampen för att skapa större jämlikhet mellan lönerna handlar inte om feminism – Den kampen är snarare en politisk kamp som med fördel förs genom att arbeta för ett mer jämlikt samhälle där lönerna i offentlig sektor så snabbt det går hamnar på samma nivå som i industrin och övriga delar av privat sektor.

Därför tycker jag att det är hög tid att vi slutar upp med att prata om feminism och könskamp – Låt oss istället prata om jämlikhet och byggandet av ett mer jämlikt samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader oavsett könstillhörighet.

Låt oss lägga manligt och kvinnligt åt sidan och koncentrera oss på att ta kampen för det som är viktigt om vi vill ha ett solidariskt och kärleksfullt samhälle – Att vinna kampen mot nyliberalismen och de skador den ställer till med är långt mycket viktigare än den kamp mellan män och kvinnor som sedan länge redan är vunnen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

47 kommentarer

  1. Bertil

    Läste för nåt år sen att mannen har ju alltid dominerat kvinnan har satts föda barn stå vid spisen.

    Men nu är det andra tider och kvinnor tar över allt mer. Kvinnorna kommer helt enkelt ta över, Thats IT.

    Man kommer ragga män istället för tvärtom och råkar inte mannen passa så kan man sätta dit honom för våldtäckt.

    Vad har mannen till försvar mot sådant när det visar sig att han varit
    Med spiskroken i asklådan.

    Kvinnans list övergår mannens förstånd.
    Tiden när överlevnad hängde på styrkan är över. Numer är det styrkan i munlädret som gäller och den kan mycket väl kvinnan vinna.

  2. Jan

    Du har rätt i mycket här. Dock spelar det ingen roll. Feminismen är lag i socialdemokratin. Antingen så omfamnar du den eller så hamnar du längre ner på listan. Om någon kvinnlig partikamrat ser vad du skrivit så kommer du att bli anmäld och kanske till och med utesluten. Det här är en självklarhet för samtliga partigängare på S-bloggar. Konstigt att du inte förstått det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om någon vill anmäla mig så är det ok Jan och inget av det jag skrivit är grund för uteslutning i vårt parti där vi har högt i tak.

      Jag kommer aldrig att avstå från att framföra min åsikt och den rätten kommer jag att fortsätta använda mig av då min syn på saken är att det är kvalifikation och inget annat som ska avgöra vem som har vilket jobb eller vilken position.

  3. Lundhamn

    Om det är något som MeToorörelsen har visat är det väl just att kampen mellan män och kvinnor inte alls är sedan länge vunnen. Det är en kamp som förs varje dag, inte minst på mansdominerade arbetsplatser (även om medvetenheten blivit bättre). Och hur menar du när du säger att den ”vanlige arbetande mannen och många av de unga män som nu ska ut i arbetslivet att känna sig illa tillmods och ifrågasätta bara därför att de råkar vara män”? Var hittar du alla dessa män? Jag själv är man och känner många män, både unga på väg ut i arbetslivet och sådana som befinner sig mitt i arbetslivet. Ingen har någonsin uttryckt något sådant, och av mina erfarenheter säger sådana utsagor mer om de som upplever det så än vad det säger om feminismen. Finns det problematiska yttringar i om femismen? Det gör det, på samma sätt som det finns problematiska yttringar av islam, liberalism, socialism, kristendom, etc. Dessa har dock gemensamt om att de för det första är en mycket liten om än högljudd del av det de säger sig tillhöra och för det andra saknar de egenrätt på det begrepp de kapat. Således har jag inget problem med att kalla mig feminist, begreppet har varken nyliberaler eller Valerie Solnas definitionsrätt på.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag beskriver möter jag varje dag Lundhamn och att sexuella övergrepp ska utrotas har i sak inget med feminism att göra utan beror på helt andra saker.

      Det jag pratar om i sammanhanget har jag anfört i inlägget,

    • Anders

      Själv är jag för jämställdhet och har aldrig haft något behov av att kalla mig feminist. Låt den högljudda klicken idioter kalla sig feminister så kan vi andra kalla oss något annat. Det blir bäst för alla parter.

  4. Lilly

    Det är svårt att inte bli förundrad över alla dessa dessa män som anser att feminism inte behövs / har gått för långt. Att det ska vara så svårt att förstå att om du inte är den som blir diskriminerad, så kanske du inte ska uttala dig. Eftersom du som man sedan födseln är inlärd att om du får 80% av utrymmet så är det rättvist, så förstår jag att du blir hotad av kvinnor som vill ha hälften (finns massor med studier från allt från klassrum till städfördelning). Men det betyder inte att det är rätt.

    Ett exempel från din egna text. Kvinnor dominerar på högre utbildningar eftersom de blivit kvoterade dit (falskt) men män dominerar som chefer eftersom de är mest kompetenta…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som make och pappa till 4 döttrar så är jag hyfsat insatt i ämnet och det är därför jag skriver det jag skriver då feminismen gått helt över styr enligt mitt sätt att se på saken.

      Sett ur ditt sista stycke har jag en fråga – Hur många procent kvinnor behövs enligt dig för att kvinnorna ska bli chefer?

      Frågan ställd därför att antalet kvinnliga chefer är växande och därför att förhållandena kommer att jämna ut sig över tid.

      • Marie Nyman

        Du jiddra. Att kvinnor skulle bli kvoterad in på utbildningar är en ren lögn.
        Sårad, liten överviktig vit man. Det finns tusen och en som du.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag är varken sårad och jag jiddrar på inget sätt utan uttrycker bara hur det står till i verkligheten Marie.

      • Fredrik

        Men snälla nån, bara för att du är gift med en kvinna och har fyra döttrar gör sig varken till insatt eller i närheten av expert i ämnet feminism. Det är som att säga att jag har blivit född, därför vet jag hyfsat hur det är att vara barnmorska alt förlossningsläkare. Lika korkat.

        Alla förändring tar tid. Det är förmodligen det enda du har rätt i angående det du skrivit i ditt inlägg, men fakta kvarstår:

        Kvinnor tjänar sämre än män.
        Kvinnor är färre till antalet på positionen som chef.
        Kvinnor är färre tlll antalet i bolagsstyrelser.
        Kvinnor blir utsatt på trakasserier i större andel än män.
        Kvinnor blir förbisedda av män till fördel för en annan man i större utsträckning än att män blir förbisedda av kvinnor till fördel för en annan kvinna.

        Och Anders, detta är bara en bråkdel av allt en kvinna får stå ut med. Varje dag. Och inget av detta möter du, någonsin, men ändå är du ”expert” på området feminism och menar att det gått över styr. Genant korkat Anders.

        Så klart har alla rätt till en åsikt, men du är varken expert, insatt eller för fram fakta – vilket betyder att det säger är ingen sanning.

        Och till sist. Våld. Är du rädd att gå på stan en fredagskväll Anders? Många, väldigt många kvinnor är det. Feminism kan i princip aldrig gå över styr – utan den hade vi män fått härja fritt, som vi fått göra i flera tusen år.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig utgett mig för att vara expert i ämnet men väl för att vara insatt. I övrigt så kvarstår jag rakryggad vid det jag anfört i inlägget.

          • Anders

            Ditt inlägg är helt korrekt. Noterar också att somliga som går emot dig inte har ett enda faktaargument att komma med utan går till personangrepp eller attackerar ditt kön. Bara det är ju ett bevis på att du har rätt.

        • Jan

          Fredrik, du håller aldrig med Anders i någonting. Du är borgerlig och radikalfeminist. Varför skriver du inte på sidor för radikalfeministiska borgare istället? Istället för att hela tiden klanka på Anders. Vad han än skriver.

    • Jan

      Lillys grundantagande att hon är diskriminerad från första början är fel. Att pojkar får 80 procent av utrymmet är också en förvriden syn på verkligheten. Åtminstone i Sverige.
      Kvinnor har också, de facto, kvoterats till högre utbildningar i Sverige. Polishögskolan är bara ett exempel på det. Det finns andra. Sedan kvinnorna helt tog över högskolorna har det blivit tyst om krav på kvotering dock. Det kan anses stötande när man utgör 2/3 av de studerande. Håll dig till sanningen, Lilly. Du är inte det offer du själv ser dig som!

      • Fredrik

        Att de studerande på universitet och högskola idag utgörs av 2/3 kvinnor har inget med själva inlägget att göra. Det står nämligen alla fritt att välja vidare studier efter gymnasiet eller inte. Det är inte kvotering idag på t ex utbildning i matematik, samhällsvetare, jurist, lärare, läkare m.fl. och att kvinnor i större utsträckning väljer studier är således deras val. Om du motsätter dig det valet, ja visst – det är då din åsikt och står dig fritt att tycka att det är för många kvinnor på universiteten.

        Men gräv djupare Jan. Är det lika när det gäller antalet lärare/professorer på våra universitet och högskolor? Dominerar kvinnorna till 2/3 även där, eller är det möjligen så att det är tvärtom och till och med 3/4 män?

        Så, det blir alltid mer intressant när du gräver djupare Jan. T ex kan man fråga sig NÄR ska denna 2/3-dominans sätta sina spår i det dagliga samhället, företagen etc.? Jag menar, utbildningsnivå bör väl vara en merit? Om så, då borde fler och fler kvinnor bli chefer, få högre lön än mindre utbildade män mm. eller hur? Så varför är det inte så?

        • Jan

          Det är nog du som behöver gräva djupare, Fredrik. När det gäller lärare är kvinnor i total dominans på alla stadier förutom just högskolan. Där utgör kvinnor bara 45 procent av den undervisande personalen.
          I många andra akademiska yrken dominerar också kvinnor. Exempelvis åklagare, jurister, veterinärer, sjuksköterskor och läkare, präster, socionomer, genusvetare med flera.

          När det gäller chefer så skulle jag tro att det finns minst lika många kvinnliga som manliga dito. Jag vet inte om det ens finns någon statistik på det. Den statistik du har tillhanda är dock en ensidigt feministisk sådan. Den pekar bara på de få områden där män fortfarande dominerar.
          För övrigt är det en tidsfråga. Fortsätter den här utvecklingen återstår få områden där män kommer att vara i dominans. Förutom längre ner i hierarkin då. Sådana jobb som kvinnor ratar. Som sopåkare, elektriker och byggnadsarbetare.

  5. jonas

    Äntligen någon som vågar ifrågasätta den nya feministiska ideologin.Att ställa kön mot kön skapar skapar ett olustigt samhälle.För mig är jämlikhet naturligt att kämpa för och inte den nya feminismen.

  6. Alva

    Vad märkligt att det bara är män som är positiva till ditt inlägg…
    Som dotter till en far hade jag skämts ögonen ur mig om han publicerat en text som denna.
    Kom igen Anders! Du kan bättre än så här.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns även kvinnor som är positiva till det jag skrivit Alva och så här långt håller familjen med mig i det jag anfört,

  7. Leena Johansson

    Vad fint att du börjar inlägget med att du på ”intet sätt är emot kvinnor” , det låter dock litet som ”interasistmen..” För övrigt får jag nog en känsla att du lever i den förgångna tiden i din känsla för vad feminism står för. Men det är klart, är man en vit etniskt svensk så kan det ju vara svårt att förstå att samma regler gäller inte för kvinnor, att det osynliga glastaket är i högsta grad verklighet fortfarande. För hur skulle man annats kunna förklara att, trots att kvinnor får mera utbildning, är de ändå inte ens jämbördiga männen i ledande positioner. Eller vid samma meriter blir de allt som oftast mannen som blir anställt. Eller att det är övervägande delen kvinnor som står för sjukskrivningsstatistiken.
    Men lycka till. Med fyra döttrars kommer du kanske så småningom förstå hur det ligger till.
    Dagens feminism står för äkta jämlikhet. Inget annat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jämlikhet handlar om minskade inkomst- och förmögenhetsklyftor och inget annat – Jag har inget glastak över mig gift som jag är med en invandrad därtill färgad kvinna och som en som bott och verkat i många länder runt om på vår jord – Med det sagt kvarstår jag vid det jag anfört i inlägget.

    • Jan

      Leena Johanssons inlägg bekräftar att du har rätt i att våra dagars feminism är en självupptagen ideologi. Låt mig bemöta henne på två punkter:

      1) ”För hur skulle man annats kunna förklara att, trots att kvinnor får mera utbildning, är de ändå inte ens jämbördiga männen i ledande positioner.”

      Det handlar om lika möjligheter. Att någon fullföljt en kravlös svensk högskoleutbildning innebär inte denne omedelbart blir erbjuden en styrelse- eller vd-post i ett stort svenskt bolag. Du måste ta dig dit själv genom eget arbete. Många kvinnor gör andra prioriteringar efter examen. Att skaffa barn till exempel.

      2) ”Eller att det är övervägande delen kvinnor som står för sjukskrivningsstatistiken.”

      Det visar egentligen bara att kvinnor sjukskriver sig i högre grad än männen. Ofta på väldigt svaga grunder. Kanske att kvinnor inte orkar med arbetslivet i samma grad som männen? Kvinnor ska nog hellre vara tacksamma att Sverige har världens mest generösa system för sjukskrivningar.

  8. Britta

    Några synpunkter:

    Rubriken: ”Feminismen har gått överstyr och utgör ett hot mot samhällsbygget” och sedan en del i ditt inlägg ”Ordet feminism och dess betydelse och innebörd för den vanliga människan är något jag funderat länge på. Det är därför jag vågar ifrågasätta om det sätt på vilket ordet nu används inte bara är just det jag kommit fram till – Nämligen ett sätt att splittra och härska?”

    Är inte rubriken även ett sätt att ”splittra och härska”?

    Slutklämmen ”Låt oss lägga manligt och kvinnligt åt sidan och koncentrera oss på att ta kampen för det som är viktigt, etc” skulle vara underbart att kunna göra – om det verkligen stämmer det som framgår sedan ”den kamp mellan män och kvinnor som sedan länge redan är vunnen.”

    ”Kamp” är ett ord som hänger kvar inom politiken, kampen mot än det ena och än det andra. För och emot. Sanningen är väl mera den att män och kvinnor älskar varandra, trots allt. Att män och kvinnor kan vara mera lika än en man och en man eller en kvinna och en kvinna, men att det finns strukturer som sätter mannen högst upp i hierarkin – nästan alltid. Att bara bortse det som kvinnor har kämpat för – rösträtten – etc – tycker jag känns lättvindigt. Uppriktigt sagt blev jag besviken när jag läste det här inlägget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag varken har eller har någonsin haft någon vilja att splittra och härska Britta – I min värld finns inga strukturer som sätter män högre än kvinnor och ser jag en sådan eller skulle få kunskap om en sådan så kommer jag självklart att bekämpa den med alla till buds stående medel då alla sådana företeelser är fel – Kvinnan och mannen är varandras jämlikar.

      • Fredrik

        Anders, om du inte skillnader mellan män och kvinnor i dagens samhälle så är du blind. Och du är inte ensam Anders, många är vi män som aldrig skulle se oss som bättre än en kvinna men som ändå cementerar de strukturer som funnits i tusentals år.

        Bara det faktum, som i studie efter studie de senaste trettio åren, bekräftar att män anställer andra män i större utsträckning än att män anställer kvinnor. Bara detta är bevis på dina enorma skygglappar som inte bara gör dig blind åt sidan utan även framåt.

        Att du lever i en värld som inte existerar är klar för alla när man läser detta du skriver.

        Och så hävdar du att jämlikhet handlar om ekonomi, men så skriver du här ovan att mannen och kvinnan ska vara jämlik. Bara i plånboken? Vad med jämställdhet?

        Jag förstår att arbetet mot ett jämställt samhälle tar tid, men din inställning att kvinnan inte längre behöver stå upp för sig eller att din åsikt om dagens feminism är en sanning är faktiskt horribel.

        Och här har du svaren på dina fyra frågor:

        Ja
        Ja
        Nej, men manligt perspektiv är väl inte bättre än kvinnligt heller, eller?
        Nej, men den manliga könstillhörigheten är väl inte bättre än den kvinnliga heller, eller?

        Precis som många andra män utgår du ifrån normen man. Du utgår inte ifrån det som finns i samhället idag.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är allt annat än blind Fredrik – Hur står det till med din egen synskärpa?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.