Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Politik borde inte handla om höjda arvoden utan om viljan att förändra.

Jag har skrivit många inlägg om politik och politiker och om vad jag anser borde vara drivkraften för den som önskar ägna sig åt politik. 

För mig blir det fel när politik och viljan att engagera sig och bli politiker handlar om arvoden och ersättningar snarare än om politikerns brinnande vilja att förändra samhällsbygget.

I dagarna har vi haft en liten debatt i kommunen där man önskar höja politikerarvodena för att inte halka efter lönenivån hos tjänstemännen – Ett argument som i min värld är helt felaktigt då politik aldrig får och aldrig ska handla om arvodenas storlek – Därtill ser vi förslag om att höja arvodena för statsråd och riksdagspolitiker vilket jag tycker är fel.

Politik är inget yrke – Politik är ett kall och är politiken ett kall spelar ersättningens storlek ingen roll så länge den kompenserar för den lön man tvingas avstå för att ägna sig åt politik.

Är det höga löner och arvoden och karriär man eftersträvar bör man satsa på att bli tjänsteman och lämna politiken åt de individer som brinner för att förändra.

I samhället i stort är det så att många inte bryr sig inte om politik överhuvudtaget medan andra ser politiken som ett sätt att skapa förändring – Sannolikt är det dessutom så att de allra flesta befinner sig någonstans där mitt emellan.

För mig handlar dock politiken om engagemang och viljan att skapa förändring – En förändring till något som enligt mitt förmenande blir bättre för alla och inte bara för mig själv och de som finns i min närhet.

Jag har genom hela livet varit den typ av människa som drivs av utmaningar – Ju större utmaningen blir desto större blir viljan och beslutsamheten att klara av den.

Att de som vill ägna sig åt politik drivs av samma sak och inte av karriärmöjligheter och pengar tycker jag borde vara en självklarhet.

För egen del har jag inte engagerat mig politiskt för att göra karriär eller för att uppnå en hög lön eller erhålla höga arvoden utan därför att jag brinner för att förändra samhället till det bättre.

Den inställningen hoppas jag att alla övriga som vill ägna sig åt eller redan ägnar sig åt politik kan anamma då den inställningen enligt mitt förmenande skulle leda till mer engagerade politiker som verkligen brinner för det de gör.

Politik handlar inte om pengar eller arvodenas storlek – Politik handlar om osjälviskt engagemang för det samhällsbygge man brinner för.

Avslutningsvis vill jag säga att ersättningsnivåerna för politiker – Särskilt för de som utöver sitt vanliga engagemang jobbar i nämnder och andra valda församlingar ska ligga på en skälig nivå som speglar den tid man lägger ner.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

23 kommentarer

  1. Alexander

    Anders

    Om du ska vara ärlig så var det ju inte fel med de stora inkomster du hade tack vare ”utmaningarna” du tog dig an och som går tvärtemot det du nu predikar…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är skillnad på rollen som politiker och den som anställd i det privata näringslivet.

  2. Anders

    Problemet är just att karriärmöjligheterna inom politiken är närmast oändliga. Ett annat problem är att det är politikerna själva som beslutar om höjda arvoden. Sänkta eller frysta arvoden lär de aldrig besluta om. På riksnivå är problemet ännu större. Det finns inga krav på närvaroplikt i riksdagen och när man tittar på debatter så ser man att det sitter några enstaka personer där som följer vad som sägs. De flesta stolar är tomma och många som är där sitter och sover eller pratar med varandra. Oseriöst är bara förnamnet.
    Jag skulle vilja se resultatbaserade ersättningar där krav på närvaro och aktivitet finns för att du ska få pengar överhuvudtaget. Ersättningarna ska ligga i nivå med de genomsnittliga LO-lönerna.

  3. Bertil

    politik handlar även om pengar och i synnerhet pengar,. Många tycker andra främst sjuka, arbetslösa ska ha sänkta trösklar ( sänkta ingångslöner som leder till sämre låglöner)så man kan skapa utrymme för höjda trösklar ( höjda höglöner) för andra välmående.

    Därför blir politik även enbart ett kall där många enbart vill ha mer och mer i arvoden lön.
    Kallet är inte att förbättra för de som har det sämst i första hand skapa ett Samhälle i harmoni och se till vårt gemensammas utveckling och förbättring. utan att skapa en politik som gynnar den grupp man själv tillhör. Idag är de välmående dominanta därför kommer dessa förtrycka de som är illamående.

    Vi ser hur vi gått från försiktig Nyliberalism till allt mer kapitalism och till rå kapitalism.
    Målet för kapitalismen är just pengar och pengar utan någon som helst sans.

    Det spelar ingen roll om dessa har 100 miljoner de ska ha 100 miljoner till och när de fått det och inte ser att det ökar eller ökar för lite då ska man även ha skattesänkningar.

    Vi kommer i höst se kaos i Sverige girigheten eller rå kapitalism kommer helt ta över, det kommer bli ett helt annat förtryck mot grupper som har det svårt och som har fått sitt ekonomiska både förstört och sänkt i procenttal som skulle chocka en förmögen så mycket så de skulle hoppa från
    skyskraporna främst i Stockholm.

    Kort sagt vi är närmast på väg mot ett krikstillstånd i Sverige när de ekonomiska klassklyftorna kommer öka så mycket så folk har inget val.
    Antigen ta för sig utan hejd på hänsyn eller så ta livet av sig.-

    Vänta bara kristersson, Annie Löf , Åkesson, Björklund får smida ihop sin förtryckarpolitik sin slavarbetspolitik då kommer grejer hända i Sverige som vi aldrig trodde kunde ske.

    Kommer då en lågkonuktur som sätter unga på bar backe nöär skulderna deras inte kan betalas.
    ja då blir det ”kul” i Sverige blåslamporna på alla politiska högersadister kommer då få en ny riktning.

    Det är genom kriser förändringar sker.Krisen kommer i höst var så säkra.
    d.v.s första steget av tre,.

  4. Jan

    Egenintresset ljuger aldrig sa Marx. Är du inne i systemet så kommer du att sko dig så gott det går. Är du utanför så kommer du att kritisera de som är innanför. Är du utanför men på väg in kommer du att sitta still i båten tills dess du tagit dig in.
    Grundproblemet är dock att politikerna själva bestämmer sina löner. Därför tjänar en riksdagsman i medeltal 70 000 kronor i månaden. Plus fria resor och dubbelt boende. Därför kunde kommunalråd gå i pension vid fyllda 50. Därför tjänar riksdagens talman 2 miljoner kronor om året. Det finns dock ingen kritik mot det här inom de politiska systemen såklart. Kritiken kommer utifrån.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För egen del gäller det jag anfört även den dag jag hamnar innanför Jan.

  5. leif Fransson

    Jag har aldrig kommenterat din blogg tidigare.Jag anser att du har mycket kloka synpunkter om det allra mesta.
    Politiken är ett kall inte ett yrke.Förut var ju så att de som jobbar inom vården var ett kall.Men inom alla områden måste vi tänka om.För att vi skall ha kompetenta politiker måste de få bra betalt.
    Du har inte engagerat dig politiskt trots att du brinner för att förändra samhället.
    Jag förstår inte hur du på ett bra sätt skall förändra samhället.
    Jag tror inte det går med att bara skriva bloggar.

    Undrande

  6. Michael Rönnlund

    Håller med 100%.

    Det är väldigt provocerande att se hur Umeås politiker ser på löneförhöjningar för egen del. Hur man kan motivera en höjning på 21,3% är för mig helt ofattbart. De har redan väldigt höga löner med tanke på det enkla arbete de utför.

    Att sitta och rösta på olika politiska förslag är inte krävande och med tanke på denna mycket lindriga arbetsinsats bör dessa pengar som politikerna vill ge sig själva oavkortat gå till dem som verkligen jobbar hårt i Umeå kommun.

    Att tjänstemän inom Umeå kommun har extremt höga löner säger det mesta om hur felaktig lönesättningen är inom kommunen. Vissa yrkesfrupper har alldeles för höga löner i förhållande till utfört arbete.

    Ska man vara politiker måste man ha en ideologi och inte se sitt uppdrag som enbart en karriärväg.

  7. Alexander

    ”Det är skillnad på rollen som politiker och den som anställd i privata näringslivet”

    Fast du är ju inte politiker.

      • Jonny Disenfeldt

        Kyrkan är skiljd från staten.
        De som sitter där är utför inte samhällspolitiska uppgifter.
        Så nej, du är inte en politiker. Du är medlem i ett parti och en valarbetare.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Din syn på saken – För egen del ser jag det som att jag är folkvald.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.