Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Återinförande av fastighetsskatten är en känslig fråga men den måste genomföras för att skapa ett jämlikare samhälle.

Det finns många intressanta undersökningar som beskriver effekterna av en återinförd fastighetsskatt – Bland dem en som i och för sig har några år på nacken men trots det är lika relevant idag. Du hittar artikeln som skriver om undersökningen på följande länk: http://www.svd.se/sa-slar-fastighetsskatt-mot-fyra-olika-familjer#sida-3

Föga förvånande är det så att en återinförd fastighetsskatt slår hårdare ju högre pris fastigheten har vilket är helt rätt om fastighetsskatten ska leva upp till sina intentioner..

Att de allra flesta fastighetsägare får ökade kostnader för sitt boende är som jag ser det helt rätt – Det finns ingen anledning att de som bor i hyresrätt ska finansiera boendekostnaderna för sådana som äger sitt boende och många gånger ser boendet som en investering snarare än som ett boende.

I artikeln jämför man kostnaden i Sundsvall, Haninge, Bromma och Danderyd – Föga förvånande är det så att de ökade kostnaderna som blir följden av en återinförd skatt blir högst i Danderyd – Att detta är helt rätt blir ännu klarare när priset för ett hus i Sundsvall är 2 miljoner medan samma typ av hus i Danderyd är värt 20 miljoner.

Som jag ser saken ska man betala skatt efter förmåga – Den som har råd att bo i ett 20 miljoners hus har med all säkerhet betydligt högre löner än den som bor i ett hus som kostar en tiondel eller 2 miljoner – Därför är det inte mer än rätt att de som bor i ett 20 miljoners hus ska betala avsevärt mer i fastighetsskatt än de som bor i ett 2 miljoners hus.

Det är därför jag anser att det helt rätt att fastighetsskatten är 10 gånger högre för ett hus som är värt 10 gånger mer – Det är detta som kallas solidaritet mina vänner!

Fastighetsskatten ska alltid tas ut på fastighetens reella värde och inte som idag med ett schablonbelopp kallat fastighetsavgift som är lika för alla husägare och helt oberoende av hur mycket fastigheten är värd.

Som människa väljer man boende efter plånbokens storlek – Därför är det helt naturligt att staten beskattar efter samma modell – Nämligen plånbokens storlek.

Tillskillnad från min partikollega Magdalena Andersson vill jag även fasa ut räntebidragen helt under en 5 års period för de som redan åtnjuter räntesubventioner och helt stoppa dem för de som nu köper ett boende. Räntesubventioner är orättvisa och osolidariska då de bara kommer starka grupper redan innan subventionen har en ekonomi som tillåter köp av bostad.

En bostad ska i alla lägen vara just en bostad och inte en penningplacering.

I den ideala av värdar borde det vara jämställt att bo i eget boende kontra att bo i hyresrätt – Dock kommer sannolikt värdestegringen på det egna boendet alltid att överstiga inköpspriset även med återinförd fastighetsskatt och slopade ränteavdrag – Något som jag kan leva med då prisökningen kan ses som en slags pensionsförsäkring.

Med en återinförd fastighetsskatt och slopade räntesubventioner får vi sannolikt större rörlighet på bostadsmarknaden än idag då ingen kommer att tjäna lika mycket som idag på att bo kvar i en bostad med en storlek som vida överstiger behoven.

Därför upprepar jag min ståndpunkt – En bostad ska vara en bostad och ett ställe att bo i – Inte en penningplacering.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

110 kommentarer

 1. Alexander

  ”Du måste titta på undersökningarna över tid”

  Resonerar du likadant om t ex kärnkraft och omläggning till högertafik? Det är 2018 som är relevant och då säger folket nej till fastighetsskatt. Inte ens nu kan du erkänna att du misstagit dig, ändå var det du som hänvisade till SOM….

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Nu försöker du allt blanda bort korten Jonny och självklart var det jag som refererade till SOM såsom varande ett av instituten som regelbundet undersöker saken.

   Det som är relevant för mig är att vi kommer att ha väljarnas stöd när vi bestämmer oss för att genomföra reformen Jonny – Saker förändra som bekant Jonny – Ibland fort och ibland över lång tid.

   • Michael Rönnlund

    504 Gateway Time-out
    The server didn’t respond in time.

    Återigen går det inte läsa längre inlägg.

    Svagt av VK att de bromsar en demokratisk diskussion med att ha så värdelösa server inställningar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Den har problem ibland men det brukar åtgärdas rätt snabbt och så vitt jag vet ligger inte problemet hos VK utan hos leverantören av plattformen på vilket bloggandet sker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>