Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Kollektivet är vida överlägset individen i politiska sammanhang.

Sakta men säkert har det blivit en renässans för kollektivet och för förståelse att kollektivet i allt överglänser individen när det kommer till styrka och möjligheten att sätta kraft bakom det man önskar åstadkomma. 

Ett kollektiv som drar åt samma håll kommer alltid att vara starkare än den starkaste enskilde individen!

Under lång tid och åtminstone sedan 1990-talets mitt och framåt och framför allt under alliansens 8 år vid makten har det förts en politik som i allt syftat till att bryta sönder kollektivet, kollektivt tänkande och kollektivt agerande.

Detta därför att alliansen vet att kollektivet är ett hot mot den giriga och egoistiska politik man vill föra – Den politik som i allt den gör uppmanar människor att alltid tänka på sig själv och den egna plånboken innan man tänker på andra.

En stor anledning till att denna attack mot kollektivism kunnat ske är att allianspartierna tillsammans med lobbyister lyckats med konststycket att helt utrota den ideologiska debatten inom politiken genom att se till att det är de enskilda sakfrågorna som lyfts fram till debatt.

Alliansen och dess partier i allmänhet och moderaterna och kristdemokraterna i synnerhet har haft denna strävan länge.

Deras bärande idé har hela tiden varit att bryta sönder det kollektiva tänkande som vi socialdemokrater byggt upp under lång tid för att sedan få människorna/medborgarna att tänka och agera på individnivå istället för som kollektiv – Allt för att i akt och mening att kunna regera och genomföra förändringar utan större protester.

Grundbulten hos moderaterna och kristdemokraterna har och kommer alltid att vara att ge ”Fåtalet makten över flertalet”.

Denna strategi lyckades mycket väl under alliansens första mandatperiod vid makten och säkert en bit in på den andra mandatperioden. Men precis som med alla dåliga lösningar så hinner sanningen ikapp förr eller senare. Något som inträffade under senare halvan av alliansens andra mandatperiod vid makten.

Att bryta sönder starka folkrörelser som fackföreningsrörelsen och andra liknande folkrörelser gjorde att det i Sverige blev betydligt lättare att genomföra skattesänkningar och försämringar i välfärdssystemen.

Resultatet av alla dessa försämringar blev tydliga mot slutet av den andra mandatperioden och äntligen har det svenska folket vaknat till och insett att en politik byggd på alliansens värderingar bara premierar ett fåtal emedan flertalet fått det betydligt sämre om man ser till helheten.

Decentraliseringen av och införandet av extrem liberalism i skolan är bara ett av verktygen man använt sig av för att få folk att sätta jaget före kollektivet.

Andra verktyg är den skadliga arbetslinjen och lockverktyg i form av lägre skatter. Alla dessa strävar mot ett och samma mål nämligen att minimera kollektivt tänkande och istället ersätta detta med ett egoistiskt individuellt tänkande.

För oss socialdemokrater är detta inte en framkomlig väg för att föra landet och dess medborgare framåt.

För att lyckas med målsättningen att bygga ett starkt och välmående Sverige – Ett Sverige där alla är lika mycket värda och där alla har tillgång till väl fungerande välfärdssystem finns inget annat sätt än att driva en politik som sätter kollektiver före individen.

Det är just därför vi Socialdemokrater bygger vår politisk med den demokratiska socialismen som plattform i vår strävan att skapa ett mer jämlikt samhälle där vinsterna av allas arbete fördelas mer rättvist än i alliansens system för samhällsbyggnad.

Svenska folkets uppvaknande har därför på nytt givit oss en regering med oss socialdemokrater som största parti bland regeringspartierna. Detta förtroende måste vi förvalta på bästa sätt genom att verka för en politik som stärker kollektivet.

Som ni kan se är jag en traditionell Socialdemokrat när det kommer till den politik jag vill driva. Anledningen till detta är ingen annan än att det är den typen av politik som fungerar bäst i det långa loppet.

För ett starkt och välmående Sverige behövs en stark arbetarrörelse och ett starkt socialdemokratiskt parti som driver en politik byggd på den demokratiska socialismens doktriner – Ett socialdemokratiskt parti som inte räds att debattera ideologi snarare än sakfrågor.

Därför vill jag att du som läsare tänker igenom det jag skrivit och utifrån det bildar dig en egen uppfattning.

Gör du det är jag säker på att du liksom jag kommer att komma till slutsatsen att kollektivet alltid är starkare än individen i det långa loppet och att det är genom kollektivt tänkande och kollektivt agerande som vi kan bygga ett starkt och välmående Sverige.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

60 kommentarer

  1. Patrik

    Hej Anders

    Vad har hänt?
    Den värld du beskriver nu påminner mig en hel del om ett spel jag spelar just nu, Wolfenstein The New Colossus.

    Det som är skrämmande är att du föreslår att vi som individer ska sluta tänka själv och låta någon bestämma vad vi ska tänka.

    Vad händer när denna någon tänker med arslet?
    Du kan ju se resultatet i Venezuela och innan det i Grekland.

    Du bör nog kolla upp vilka mediciner som du stoppar i dig! Be läkarna justera nivåerna för så lågt och idiotiskt som du skriver i dina inlägg och kommentarer måste bero på något annat än det vanliga sosse tänket.

    Hoppas att du kryar på dig

    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns ingenstans i mina inlägg något jag skrivit som säger att vi som individer ska sluta tänka själva – Läs det jag skrivit istället för kommentarer fulla av lögner så kommer du att se att jag har rätt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då faller din argumentation med en gång då den frågan varken är en skandal eller har med skolan som sådan att göra.

      I vanlig ordning försöker du dig på konststycket att försöka göra en hel hönsfarm v något som inte ns är en fjäder – Därtill helt utan framgång.

      Med det sagt stänger jag kommentarsfältet för kommentarer relaterat till detta – Vill du fortsätta debattera får du hålla dig till ämnet i inlägget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.