Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Bostadsbrist är ett nyliberalt påhitt skapat i alliansens tankesmedjor.

Bostadsbristen är ett problem som medvetet skapats av nyliberaler för att öka vinsterna för de redan rika och välbemedlade i samhället och precis som många andra är jag oroad för de konsekvenser som blir följden den dag bostadslånebubblan spricker vilket den kommer att göra förr eller senare.

Att bostadspriserna stiger som de gör är en effekt av nyliberal politik och som om det inte vore nog med kraftigt stigande bostadspriser skapas därtill den bostadsbrist som jag rakt av påstår är en effekt av nyliberalismens felaktiga politik.

Varför då frågar säkert många i tron att Anders ute på svag is som vågar påstå något sådant?

Till alla dessa svarar jag att jag på inget ätt är ute på svag is utan att jag snarare står på fast kärnis när jag påstår så.

Nyliberalismens grundläggande doktrin handlar om att tjäna pengar och i grund och botten är bostadsbrist ett sätt att tjäna pengar på människors utsatthet och desperation över att hitta en bostad.

Så länge bristen kan upprätthållas så att antalet tillgängliga bostäder är mindre än efterfrågan på bostäder finns stora möjligheter att tjäna grova pengar på bostadsmarknaden genom spekulation eller genom att hyresnivåerna bibehålls på en hög nivå.

Jag vill med fog påstå att det är just därför borgerligheten i omgångar avskaffat bostadsförsörjningslagstiftningen – Den lagstiftning som i mångt och mycket låg bakom byggandet av miljonprogrammen och skapade balans mellan tillgång och efterfrågan på bostadsmarknaden.

Detta tillsammans med kraftiga räntesubventioner och förmånliga bostadslån gör att människor idag får betala betydligt mer än de borde och egentligen har råd att göra när de köper en bostad.

På samma sått gör bristen på hyreslägenheter att landets privata hyresvärdar kan hyra ut till väsentligt högre hyror än de kunnat ta ut om tillgången på lägenheter varit aningen större än efterfrågan samtidigt som byggbolagen kan ta ut skyhöga priser för att bygga åt både allmännyttan och de privata hyresvärdarna.

Rätten till en bostad är en fundamental rättighet som bör omfatta alla och envar i ett jämlikt och solidariskt samhälle – Dessutom är det fel och i högsta grad odemokratiskt att den fattige som tvingas bo i hyresrätt ska finansiera boendet för de som är bättre bemedlade och därför har råd att köpa och äga sin bostad.

Därför vill jag snarast möjligt göra tre viktiga saker för att få ordning på bostadsmarknaden:

  • Införa ett strikt amorteringskrav på alla bolån.
  • Över tid (läs max 5 år) fasa ut räntebidragen helt och hållet.
  • Återinföra en strikt bostadsförsörjningslag som tvingar landets kommuner att genom allmännyttan förse alla som har behov av en bostad med bostad utan fördröjning.

Som socialdemokrat fast förankrad vid våra ideologiska kärnvärden kärlek – solidaritet och alla människors lika värde ser jag ingen möjlighet att fortsätta på dagens inslagna väg med konstant bostadsbrist om jag även fortsättningsvis vill hävda att jag är socialdemokrat och trogen vår ideologi.

Därför kommer jag även fortsättningsvis att stå kvar på barrikaderna och kräva att Bostadsförsörjningslagen återinförs skyndsamt så att vi kan skapa ett läge där tillgången på bostäder är aningen högre än efterfrågan.

Med en återinförd bostadsförsörjningslag och ett utfasat räntebidrag kommer bostadspriserna att sjunka och med dem riskerna för en bristande bostadslånebubbla och som en extra bonus av genomförda åtgärder är min övertygelse att vi även kommer att få se kraftigt sänkta produktionspriser för de bostäder som byggs i framtiden.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

52 kommentarer

  1. Krister

    Du har rätt i grunden.
    Sen kanske inte just S har den enda lösningen,
    En återinförd bostadsförsörjningslag är självklar
    och att HR inte skall kunna göras om till BR.
    I den fastighet jag bor i har värden skapats av
    de borgerliga som då styrde kommunen som är
    genomfört då man sålde till underpris.

  2. Anders Nilsson

    Icke. 1991 föreslog bostadsminister Ulf Lönnqvist att vi skulle låna också
    till räntorna på bostadslånen. Statens pengar var slut. Finns de idag när
    den off sektorn under- och felfinansierats i snart tre decennier? När befolkningen
    har tillåtits öka med 20% utan att infrastrukturen vuxit i motsvarande grad.
    Invandrare behöver ingen skola, sjukvård, försvar,bostäder: det tycks ha varit
    nivån för svenska politikers tänkande.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du är fel ute Anders – Bostadsbristen är i sanning ett nyliberalt påfund skapat med ett enda mål för ögonen – Det att skapa högre vinster för de redan rika och för landets privata byggföretag och hyresvärdar.

      • Krister

        Jag minns Tage Erlander som fick en fråga om bostadsbristen
        1966 om vad han skulle ge för råd till ett ungt par som
        ville ha bostad i Stockholm? Erlanders något svävande svar
        var att de borde ställa sig i bostadskö – ett tämligen meningslöst
        råd eftersom väntetiden på en bostad i bostadskön då var flera år.
        Då var det (S) som var ansvariga under årtionden.
        Då var nyliberaler knappast aktiva.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att tå i bostadskö är viktigt om man vill ha en bostad Krister så Tages råd var både rätt och välment och givet därför att han visste att de snart skulle få en bostad som en effekt av det miljonprogram som kom att bli lösningen på dåtidens bostadsbrist.

          • G-A Karlsson

            Om du får ett jobb så förväntas du börja direkt.
            Det går inte att stå i bostadskö i flera år i det läget.

            Något som (stora) företag kan fundera på är att bygga bostäder till sina anställda = bostad ingår i anställningen.

            Henry Ford gjorde på det viset.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Precis men att bygga bostäder sker inte över en natt – Från planering till färdig bostad tar det minst 3 år med dagens system och möjligheten att överklaga alla plan och byggbeslut.

  3. Leif Andersson

    Både den tidigare alliansregimen under Reinfeldt och den nuvarande s.k. samarbetsregimen under Löfven har haft sina chanser. Eftersom man inte tagit några initiativ överhuvudtaget i frågan får man stå sitt kast i valet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den nuvarande regeringen har gjort oerhört mycket för att råda bot på bostdsbristen även om det fortfarande kvarstår en hel del att göra. Till ekvationen måste läggas att detta problem inte kan rättas till över en natt då det inte finns någon quick-fix på problem som dessa.

      resultaten av de beslut sittande regering tagit syns mer och mer och över tid blir effekterna av besluten klara och tydliga för alla och envar.

      • Leif Andersson

        Förutom att bostadsbyggandet varit bättre än under Reinfeldtregimen vilket till viss del säkert kan tillskrivas högkonjunkturen har man inte gjort mycket. Med tanke på den stora mängden asylsökande som man tagit emot under mandatperioden blir dessutom konsekvensen att bostadsbristen är ännu större än tidigare trots detta.

        Det jag förväntade mig när jag röstade på MP i förra valet var att nedtrappningen av ränteavdragen skulle påbörjats, att krav på amortering även av befintliga lån samt att någon form av fastighetsskatt för åtminstone de större och dyrare bostäderna skulle införts. Detta samt att bostadsbristen skulle vara betydligt mindre än vid början av mandatperioden. Ingen av dessa förväntningar har uppfyllts så varför skulle jag känna mig nöjd. Det handlar istället om fyra förlorade år på det bostadspolitiska området och situationen vad gäller bostadsbelåningen har regeringen också i stort sett låtit eskalera med undantag för att man godkänt de föreslagna åtgärderna från Finansinspektionen som dock är långtifrån tillräckliga.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Bostadsbyggandet är bättre och större nu än någonsin under regeringarna Reinfeldt Leif och precis som du så tycker jag att det är synd att vi ännu inte startat utfasningen av ränteavdragen – Det är därför jag trycker på för att de ska ske snarast.

          I övrigt står jag fast vid det jag anför i inlägget.

      • Sven

        VAD har man gjort?
        Förutom att börja med att tillsätta en fundamentalist som bostadsminister?

        Som väl insatt har jag bara sett SNACK. Löften och utredningar men inget vettigt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att vi hade fel bostadsminister från början har jag sagt redan när det hände och därtill drivit på hårt för att denne skulle bytas ut vilket skedde så för egen del känner jag att jag kan titta vem som helst i ögonen vad gäller den saken – För mig är det viktigt att det är minst lika mycket verkstad som snack.

          • Leif Andersson

            Och vem var det som var ansvarig för det tillsättandet? Jag kan ge dig ledtråden att hans förnamn börjar på S och hans efternamn på L. Hade det inte varit för ”islamistskandalen” hade han fortfarande suttit kvar för SL saknar helt kompetens eller mod att byta ut statsråd som är uppenbarligen inkompetenta. Ser man till hela mandatperioden har alla statsråd som bytts ut förutom Kristina Persson varit sådana som tvingats avgå pga skandaler och förändringar kopplat till dessa.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vilka människor MP ville ha på vilka positioner inom de områden de förhandlade sig till i uppgörelsen om att bilda koalitionsregering med S bestämde de själva Leif. Allt Stefan gjorde var att effektuera deras beslut.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Inte någon direkt men jag kan definitivt vara med och påverka vilket lyckades mycket bra i detta fall.

          • Krister

            Du kan påverka när du skall gå upp på morgonen,
            Samma med mig.
            Du och jag har inget inflytande på att byta ut en minister.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag kan inte svara för dig Krister men för egen del påstår jag att jag har ett visst inflytande oavsett vad du tror om den saken.

          • Kim

            ”Vilka människor MP ville ha på vilka positioner inom de områden de förhandlade sig till i uppgörelsen om att bilda koalitionsregering med S bestämde de själva Leif. Allt Stefan gjorde var att effektuera deras beslut.”
            Ännu ett politikersvar.
            ”Vi är utan ansvar.” Det är solklart vem som är ansvarig för tillsättningen. Oavsett om man förhandlar om poster med andra så kan man inte ducka ansvaret.

            Och som det sagts – regeringen har inte fått ett skit gjort. Då hade du kunnat ge exempel, vilket du nu inte kan.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Löfven har aldrig duckat från sitt ansvar som regeringschef Kim- Allt jag gjort är att förklara hur utnämningarna gått till och min förklaring är med sanningen överensstämmande.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har redan svarat på frågan flera gånger Sven. En sak är att se till att byggtakten öks på vilket vi gjort big time – Ett annat att se till att regelverken lättas upp vilket även det skett på olika sätt även om det arbetet fortsatt pågår intensivt.

          • Sven

            Nej, du har inte svarat för det finns inget svar.

            Ni har inte gjort något alls för att öka takten. Den har ökat tack vare en enorm bostadsbrist i kombination med en extrem högkonjunktur.

            De lättnader du beskriver är i princip obefintliga. De få som gjorts har i huvudsak föreslagits och utretts av föregående regering. Nuvarande regering har dessutom infört en mängd nya regler som fördyrar och försenar så – nej du kan inte ge exempel eftersom det inte finns några.

            Som du själv skrivit tar det många år innan politiken får genomslag. Kanske är det därför man nu ser en kraftig avmattning på bostadssidan i år och nästa? Tydlig om man är intresserad av verkligheten… Ett resultat blä annat av de nya amorteringskraven. Kloka regler, men inget som ökar bostadsbyggandet.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vi har gjort oerhört mycket Sven även om vi fortfarande ser bara en liten del av effekterna därför att det tar tid innan konkreta beslut på bostadsbyggandet syns klart och tydligt för alla.

          • Sven

            Ganska talande att du bara kan säga att ni gjort massor men inte kan ge ens en handfull exempel.
            Hade varit lätt, om man nu faktiskt gjort något.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har lyft några Sven och det räcker – Resten ser alla bara genom att betrakta vad som sker framför deras ögon.

          • Sven

            Det blir väldigt märkligt då du argumenterar. Du påstår saker utan underlag och hänvisar bara till att andra ska söka reda på dina fakta och att du redan visat exempel. Fast du aldrig har några.

            Vi som faktiskt jobbar i och nära branschen ser tydligt …. i princip ingenting. Och framförallt – fler saker / reglersom försvårar och fördyrar än tvärt om. Att man sedan som politiker vill låtsas om annat och torgföra det ändrar inget i sak. Att inga exempel kan ges talar för sig själv.

            Ännu en ”diskussion” landar i att du faktiskt inte kan visa på något som helst underlag eller någon fakta.

            Beklagligt och , lindrigt sagt, inte särskilt förtroendeingivande.

            Fortsätt du att bara snacka. Kanske lurar du någon dåligt insatt…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag pratar om politik i ett ideologiskt perspektiv utan at låsa in mig i debatter om delar av sakfrågor utan koppling till den ideologiska helheten.

            När jag säger at du får leta själv så beror det på att du försöker begränsa debatten till att bli just en liten del av en enskild fråga utan koppling till den ideologiska helhetsplanen för samhällsbygget. Att du tycker att det är beklagligt att jag gör så istället för att frångå min princip om att alltid debattera helhetsperspektivet får stå för dig Sven.

  4. Bertil Lund

    Nyliberalism har tanken att marknaden ska lösa allt. Bort med gemen Sam sektor och in med induvidualism.

    Folk har gått på detta. Men all forskning är enhällig vi är starkast ihop med andra människor. Ensam är inte stark.

    Alltså är den enkla slutsatsen att individualism är enbart en trend som Ayn Rand var idégivare till.
    En idé som helt förkastades på 50- talet men som sen anammades av psykopater och senila sådana som Thatscher, Reagan.
    Allt detta har även grunden i hur vårt gemensamma förfaller.

    Självfallet har den nyliberala idén även skulden till bostadssituationen.
    Såg ingen aktivitet i bostadsbyggandet under Alliansens tid. Tvärtom.

    Nä höger är och kommer förbli ett hot mot denna lilla människan.

  5. Lars Winter

    Du skriver ” bostadsbyggandet är bättre och större nu än någonsin under regeringarna Reinfeldt ” och sen ” från planering till färdig bostad tar det minst 3 år ”. Alltså alla beslut till byggandet har gjorts under förra regeringen till bostäder som har blivit färdiga under 2015, 2016 och 2017. Vi har inte sett ännu bostäder som har beslutats under den här regeringen, enda sak som vi vet att byggandet har vissa ställen nästan stannat av 2018, hur kan vi veta att den är bättre och större ????

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag grundar det jag skrivit på alla de byggen som nu pågår och på det faktum att framför allt socialdemokratiskt styrda kommuner ökat byggtakten av bostäder markant. Umeå är ett gott exempel på detta för den som vill studera saken.

      De flesta av de bostäder som blivit klara efter åtminstone 2016 beror på kloka beslut från S och på att vi påskyndat processen – Det är inte i alla lägen det tar 3 år från ax till limpa och det är därför att vi socialdemokrater använt redan byggklar mark som bostadsbyggandet ökat drastiskt.

      Däremot är det helt rätt att bostadsbyggandet av framför allt bostadsrätter bromsat upp på vissa platser – Anledningen till det stavas för höga byggkostnader och därmed en prisbild som skrämmer bort köparna därför att landets banker vägrar bistå med nödvändiga lån för bostadsköpen.

      • Lars Winter

        Enligt olika granskningar tar det mellan 5-6 år att bygga färdig i dag, men vissa projekt kan har klarat detta med 3 år men flesta fall gäller 5-6 år. Socialdemokraternas bostadspolitik kommer visa sitt efter 2019 då är alla byggprojekt färdigställt, enligt beslut som är gjorda under förra regeringen. Vi vet ingenting ännu, enda att byggtakten har minskat kraftigt 2018.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att den fulla styrkan av de beslut vi socialdemokrater fattat vad gäller bostadsbyggande kommer att bli mycket tydliga först nästa mandatperiod är vi överens om Lars och den åsikten har jag ofta framfört.

          • Sven

            Det är bra. Då kan du fundera på varför alla de senaste rapporterna talar om en kraftig MINSKNING av bostadsbyggande det närmaste året. Alltså när mer av ”politiken” får effekt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag funderar alltid och bevakar alltid den saken Sven och det kommer med garanti fler inlägg i ämnet vad tiden lider.

      • Leif Andersson

        Antar att du syftar på prisnedgången på nyproducerade bostadsrätter framförallt i Stockholm. Personligen tror jag inte det beror på att bankerna inte är villiga att låna ut utan det handlar till största delen om spekulation. Tidigare har stora mängder privatpersoner tecknat sig för nyproduktion utan någon avsikt att flytta in utan man har sålt bostäderna direkt innan inflyttning med stora reavinster som följd med endast 25% beskattning. Nu när priserna går ner har alla dessa kortsiktiga spekulationsköpare försvunnit och bostadsutvecklarna drar ner sin produktion eftersom du helt riktigt påpekar ingen vill betala dessa priser när bostadspriserna börjat sjunka. Det har alltså funnit ett ganska stort inslag av spekulation på den svenska bostadsmarknaden vilket Finansinspektionen nu sent omsider erkänt att man missat hur nu detta kan vara möjligt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att det förekommer spekulation har jag aldrig förnekat utan snarare lyft ett antal gånger såsom varande skadligt för bostadsmarknaden och för samhällsbygget.

          Jag syftar självfallet bland annat på Stockholm men även på Umeå då man även här börjat dra ner på nyproduktionen av bostadsrätter. Precis som du säger så är det prisbilden som spelar in och sjunkande priser innebär att bankerna är mer försiktiga med att bevilja lån än tidigare. Huruvida det stämmer fullt ut i Stockholm eller inte ska jag låt vara osagt då jag inte följt upp saken närmare där – Däremot stämmer det i Umeå där jag personligen pratat med företrädare för 3 olika banker och av alla fått svart att största anledningen till nedgången är att bankerna numera är mycket restriktivare än tidigare när det gäller lån till bostadsrätter och då speciellt till nyproducerade sådana som förutom höga inköpspriser även dras med höga hyresnivåer.

          • Leif Andersson

            Det låter ju hälsosamt att bankerna så här fem i tolv insett att det finns en ganska stor risk för kreditförluster med dagens bostadspriser och stramat upp kreditgivningen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Så är det förvisso Leif men ordning med amorteringskrav och helt utfasade räntebidrag är ett måste i framtiden liksom att vi bygger så mycket att tillgången alltid är aningen större än efterfrågan vad gäller bostäder av olika slag.

        • G-A Karlsson

          Jag tror inte FI har missat nånting utan jag hävdar att skuldbubbleriet har varit en fullt medveten strategi för att lura privatpersoner att skuldsätta sig själva upp över öronen.

          Vägra låna!!!

      • Kim

        Kloka beslut från S för att påskynda processen???
        Vilka beslut? Hur kommer det sig att folk i branschen kan påvisa att man fortsätter förlänga, försvåra och krångla till processerna i byggandet genom ökande och svårare regler??? Bara nu i somras kom ju nya regler som gör att man måste vänta en månad extra efter beviljat bygglov. Alltså ÄNNU en ny regel som förlänger och fördyrar. Oavsett hur mycket du och andra okunniga politiker skyller på bostadsbolagen. Det är vad denna OCH förra regeringen åstadkommit.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          S jobbar för högtryck med att försöka förenkla byggreglerna Kim och byggloven kommer betydligt snabbare nu än någonsin tidigare.

          Det riktigt stora problemet är överklagandeprocessen i plan & byggärenden och hur den ska lösas utan att demokratin ska gå förlorad jobbas det stenhårt på.

  6. Kim

    Svamlet om att andra ansvarar för bostadsbristen och att S är oskyldiga är ju ännu ett lågvattenmärke, även om jag kan stödja dina två första förslag som relevanta. (Det tredje visar hur insatt du är i frågan. Men det är precis som med så många andra frågor du tvärsäkert uttalar dig om – du förstår inte mekanismerna och därmed inte kostnadskonsekvenserna.)

    När du pratar om bristen på lägenheter som ett problem och något som är kostnadsdrivande väljer du HELT att bortse från hur antalet personer i Sverige ökat. Dvs vad det är som gjort att vi fått en bostadsbrist. Utan att diskutera hur Sverige blir fler personer, utan en plan för hur vi ska hantera att vi blir fler, så är allt ditt resonemang bortkastat.

    Däremot förvånar det mig att du inte tydligare berör alternativen. S må vara handlingsförlamade och omständliga MEN alternativet, dvs en borgerlig regering skulle ge flera riktiga dråpslag mot bostadsförsörjningen och samhället. Störst är väl tanken på marknadshyror, vilket man säkert kommer att fortsätta att ta steg mot. Märkligt att inte fler verkar förstå problematiken kring det.
    Självklart ger det högre hyror. I många områden MYCKET högre. Det i sin tur ökar självklart segregationen. Kraftigt!
    Snacket om att det skulle ge fler bostäder saknar HELT underlag. De platser där man kan ta ut hög hyra för kan man redan idag bygga bostadsrätter på. Och det görs. Och marknadshyror torde knappast göra att man bygger fler bostäder där man INTE kan ta ut högre hyra än idag. Så vad är poängen????? Borgarna väljer dessutom att prata tyst om att med de högre hyror man tvingar fram med avskaffad bostadsreglering i sin tur kommer att tvinga fram högre bostadsbidrag, dvs högre kostnader för samhället. Pengar rakt ner i fickorna på fastighetsägarna. Vad är vinsten???
    Möjligen skulle man kunna hävda att det skulle kunna byggas fler hyresrätter än idag, men vad skulle de tillföra bostadsmarknaden? Redan idag är det dyrt att bo i nyproducerad hyresrätt. Det blir inte billigare med marknadshyror.
    Vill man från borgerligt håll verkligen ha fler hyresrätter kunde man ju börja med att göra skattereglerna så att inte hyresrätten missgynnas.

    Lokalt skulle ett borgarstyre leda till en kraftig utförsäljning av allmännyttan. När man pratar med Ågrens partikamrater i kommuner som sålt ut så ångrar de sig. Något de säger och till och med anfört i offentliga sammanhang. Men tror man att Ågren kan lära sig av sina partikamraters erfarenheter? Nej han, precis som s-företrädare, måste köra huvudet i väggen själva innan de fattar.

    Kliv upp ur isvaken och kom in i matchen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag påstår ingenstans att S är oskyldiga Kim – Tvärt om säger jag klart och tydligt att vi har del i skulden. Det stora jag reder ut är varför bostadsbristen uppkommit och varför den tillskapats och där står jag rakryggad fast vid det jag anfört.

      Visst har befolkningen ökat men även om den gjort det så innebär det på inget sätt att vi inte kan bygga i samma takt ellr högre takt än befolkningsökningen – Alldeles speciellt så när vi befann oss i ett läge där tillgången på bostäder var aningen högre än efterfrågan innan nyliberalismen lyckades driva igenom en politik som lett till dagens bostadsbrist.

  7. Eric

    Efter att ha plöjt igenom SAMTLIGA inlägg…
    Nu är det valtider och valfläsket steks i grytorna.
    Alla inlägg, nästan, doftar vad man sade i DDR: ”Die Partei hat immer Recht!”
    ”Partiet har alltid rätt”.
    Den som vill informera sig med fakta kan ju ta reda på hur många bostäder som färdigställdes 2014 – 15 -16 och -17.
    SCB vet. Sök på ”färdigställda bostäder 2017”.
    (OT: Jämför gärna med antalet utställda PUT.)
    SEN kan vi diskutera fakta och inga valfantasier.
    Bor ett par mil utanför en stad med knappt 100K inv. 3 mil från centrum kostar en liten hyres-2:a drygt 10000/månad.
    Vem har råd?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att nybyggda bostäder har alldeles för höga hyror är vi helt överens om Eric och för egen del har jag både berättat varför det är så och hur vi kan lösa problemet så att det inte behöver vara så i framtiden.

      Lösningen på höga hyror i nybyggda fastigheter löses bäst genom ett återinförande av den bostadsförsörjningslag som alliansen avskaffade samt genom att återställa reglerna för hur bostadsbolags lån får fördelas över hyresbeståndet.

      En återgång till de regler vi socialdemokrater instiftade tidigare som innebär att hela låneskulden får fördelas över hela den uthyrningsbara ytan i ett fastighetsbolag i stället för dagens borgerliga regelverksom säger att lånen för att bygga en fastighet bara får fördelas över fastighetens uthyrbara yta löser problemen med höga hyror i nybyggda fastigheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.