Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

En basinkomst lika för alla över 18-års ålder är progressiv politik.

Sverige likväl som många andra länder står inför stora utmaningar gällande framtidens samhällsbyggen – Hur utmaningarna ska bemötas råder det skilda meningar om även om många insett att större jämlikhet är ett måste om samhällsbygget ska bli framgångsrikt.

Enligt mitt förmenande är den största utmaningen vi står inför att säkerställa att alla människor oavsett klasstillhörighet kan leva ett bra liv i framtiden trots att många av dagens arbeten kommer att försvinna därför att mänsklig arbetskraft ersätts med maskiner.

Av den anledningen måste människors framtida inkomstmöjligheter säkerställas och det är därför jag sedan länge öppnat för att på allvar göra en djup och förutsättningslös utredning om effekterna av ett införande av en basinkomst lika för alla i Sverige för att utröna om en sådan kan bidra till en lösning av våra framtida problem.

Mitt förslag är att detta ska göras i form av en utredning som påbörjar sitt arbete utan förutfattade meningar och helt utan personliga värderingar om reformen i sig.

Min tro är den att en basinkomst på 10.000 kr/månad netto som är lika för alla från och med 18-års ålder och varar resten av livet med råge löser problemen – En uppfattning som för övrigt delats av alla de fler än 500 människor av olika samhällsklass som jag delat idéen med genom personliga samtal.

Därutöver kommer reformen att lösgöra mer pengar till samhällsbygge, vård, skola och omsorg genom att dagens bidrags- och transfereringssystem skrotas helt och hållet och ersätts med en basinkomst – Exakt hur mycket mer kommer utredningen att påvisa och det är bland annat därför jag vill att utredningen ska genomföras.

Ska det ske och bli möjligt måste vi som menar allvar med att utreda effekterna av en basinkomst göra allt som står i vår makt för att frigöra frågan från den grupp som fram tills nu drivit frågan om en basinkomst.

Det som måste till är att vi fritar frågan om en basinkomst från den grupp av övervintrande miljöaktivister/rättshaverister från MP:s grundande som fram till idag kidnappat frågan och vill finansiera en basinkomst med införandet av miljöavgifter som kommer att ödelägga mänsklighetens framtida utveckling.

Frågan om införandet och finansieringen av en basinkomst har inget med miljöpolitik att göra – I min värld är frågan om en basinkomst en fråga om jämlikhet och ett bättre sätt att fördela samhällets resurser på.

Att mitt tankesätt är det rätta påvisas av det faktum att de länder som idag provar och/eller infört basinkomst helt eller delvis gjort så genom att göra det jag anfört ovan.

Min grundinställning bygger på följande övertygelse vars effekt jag vill ha mer exakt beräknad så att alla ska kunna ta ställning i frågan.

  • Att det mesta av dagens bidragssystem är föråldrat och bör skrotas till förmån för en basinkomst.
  • Att vi således bör ta bort både barnbidrag, flerbarnstillägg, bostadsbidrag, studiebidrag, de första 10.000 kr/månad netto av föräldrapenningen, de första 10.000 kr/månad netto av pensionen och sjukpenningen osv. och ersätter dem med en basinkomst lika för alla.

Självfallet så ska man även fortsatt kunna söka studielån och självfallet ska pension, sjukpenning, a-kassa och andra inkomstrelaterade förmåner precis som idag relateras till inkomsten för de delar som ligger ovan 10.000 kr/månad netto och fortsatt betalas ut i nivå med idag eller mer.

Med en sådan basinkomst på plats kommer vi socialdemokrater till skillnad från allianspartiernas falska löften om personlig frihet att kunna erbjuda alla samhällsmedborgare riktig frihet och riktig valfrihet att själva styra över sina liv.

En basinkomst lika för alla innebär ökad frihet att själv avgöra välja hur mycket man ska arbeta eller utbilda sig samt vara hemma med barn och så vidare under olika delar av sitt liv vilket innebär att vi öppnar för en flexiblare pensionsålder och ett friare och flexiblare liv.

Därtill erbjuder ett införande av en basinkomst lika för alla en möjlighet att på allvar kunna tackla de utmaningar samhället står inför vad gäller framtidens arbetsmarknad där människor i ökande takt kommer att ersättas av maskiner och robotar.

Med en basinkomst lika för alla på plats kan vi utan problem sänka arbetstiden från 8 timmar/dag till 6 timmar/dag – Därtill med tillhörande lönesänkning utan att påverka arbetstagarnas liv i någon större utsträckning.

Den sortens åtgärder kommer att leda till att företagen får mer arbete utfört i förhållande till vad de betalar då alla undersökningar påvisar att effektiviteten ökar vid sänkt arbetstid – Därtill kommer fler att komma i arbete samtidigt som fler får möjlighet att vidareutbilda sig vilket över tid stärker konkurrenskraften för svensk industri.

Att sjukskrivningarna på både lång och kort sikt kommer att minska kommer som ett brev på posten.

Låt oss därför erövra frågan om en basinkomst från den grupp övervintrade miljöpartister som sedan länge kidnappat frågan för att därefter re-lansera idén om en basinkomst och förutsättningslöst utreda den på djupet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

54 kommentarer

  1. Sven

    Här ser man hur svårt politiker har att förstå helheten och inte har förmåga att hålla en linje.
    Ena dagen pratar man om vikten av ansvar och att detta ska krävas och uppmuntras. Nästa ska alla ha lika . Självklart helt utan krav. Helt oberoende om man har behov eller inte.
    Föga förvånande förstår man inte ens att man HELT pratar mot sig själv.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så är det säkert i vissa fall men för mig finns de en röd tråd i allt jag verkar för och föreslår Sven och den röda tråden stavas jämlikhet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min övertygelse är att et inte påverkar viljan överhuvudtaget Sven – Om något kan en basinkomst till och med förstärka viljan att arbeta – Alldeles speciellt så om den ordinarie arbetstiden sänks till 6 timmar/dag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Därför att det du hänvisar till inte är någon sosseskandal annat än i ditt huvud Ville-Valle – Något du försöker få alla negativa saker i samhället att framstå som om än med liten framgång.

  2. Jonny Disenfeldt

    Tidigare skulle alla över 18 få dessa 10000 i månaden inklusive de som arbetar… gäller det fortfarande?

    Du skrev tidigare ”Att leva ett helt liv på enbart intäkten av en basinkomst innebär inget fullvärdigt liv”

    Inte för dig kanske men för många andra.
    De som vill få lite extra guldram på tillvaron kan ju arbeta lite svart …
    Undrar hur mycket svartarbete ditt förslag skulle generera…

    Andra frågor:
    En ensamstående invandrarförälder med tre barn får nu 24.400 SKATTEFRIA kronor i bidrag per månad, enligt utredarna på riksdagen

    Vilka bidrag ska denne bli av med? Ska hen få 10000 i månaden istället för 24400…?

    En invandrarfamilj med fyra barn, en inte särskilt ovanlig storlek på en familj från Somalia eller Syrien, får hela 32.800 kronor varje månad i SKATTEFRIA bidrag enligt riksdagens utredningstjänst.

    Vilka bidrag ska denna familjen bli av med? Ska de få 20000 i månaden istället för 32800?

    Bidragen som utredningstjänsten räknat på är en summering av de barnbidrag, bostadsbidrag, etablerings­bidrag och socialbidrag som invandrare får när de omfattas av det så kallade ”etablerings­uppdraget”. Etablerings­fasen kan pågå i många års tid. 2016 tillhörde runt 60.000 invandrare denna kategori av högbidrags­tagare

    Bidragen är så höga att invandrarna i många fall till och med förlorar pengar på att jobba. Om den ena av föräldrarna tar ett jobb där lönen är 18.000 kronor i månaden får familjen 200 kronor mindre i månaden att leva av eftersom bidragen som dras in är högre än lönen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag skriver att basinkomsten ska vara lika för alla över 18 år och att den ska gälla därifrån och resten av livet – Detta inkluderar självfallet även de som arbetar Jonny.

      Införandet av en basinkomst innebär på inget sätt att svartjobbet ökar då basinkomsten kommer att betalas ut utan förändringar oavsett av om man jobbar eller inte. Jag hävdar fortsatt att10.000 kr/månad är för liten inkomst för att locka det stora flertalet till att inte arbeta alls – Alldeles speciellt så då många av de bidrag man kan erhålla idag försvinner i samma stund som en basinkomst blir verklighet.

      I övrigt får du avvakta fram tills dess utredningen är gjord innan vi debatterar effekterna vidare då det är just effekterna av en sådan reform jag vill utreda genom att föreslå en förutsättningslös utredning av saken.

    • Leif Andersso

      Kan du länka till mer information om dessa vansinniga bidragsnivåer? Är ju inte klokt när vissa ensamstående svenska pensionärer med låg pension tvingas samla returburkar och flaskor för att få mat på bordet.

  3. Erik

    Utgiften skulle bli ungefär 82 mdkr brutto om man räkna på en befolkning på 10 miljoner och 1,8 miljoner är personer som inte fyllt aderton år.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det intressanta är att se den slutliga kalkylen för hur mycket pengar en basinkomst skulle spara jämfört med dagens bidragssystem Erik – Det är därför jag vill göra en seriös och djup utredning av saken.

    • Jonny Disenfeldt

      Erik –
      Ja per månad men ta det gånger 12 månader så får du en årlig utgift på nästan 1000 miljarder…

  4. Jan

    Det är val om fyra veckor. Det mesta talar för att Socialdemokraterna gör sitt sämsta val på hundra år och förlorar makten. Du yrar om politiska utopier. Du borde koncentrera dig på politiska realiteter. Hur ni ska vinna valet till exempel. Ingen makt, inga utopier.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Denna fråga har jag drivit länge Jan och minövertygelse är att S tjänar på att människorna inser att det finns aktiva socialdemokrater som företräder olika politiska idéer som alla ryms inom S ideologiska ramverk.

      Den förståelsen innebär att man kan rösta på S istället för på något annat parti även om man inte gillar den S-politik som förs för stunden – Då genom att utnyttja sin rätt att kryssa den S-kandidat som förespråkar den politik man själv gillar.

  5. Nils Lindholm

    Men snälla.
    Att gå ner till 80%i arbetstid tar ju bort runt 80% av BNP / arbetstid, vilket blir att skatterna måste höjas 25% på arbetstiden.
    Oavsett hur pension, sjukpeng a-kassa utbetalas alltså som medborgarlön eller vid dess rätta namn så blir summan densamma, det kostar vad det kostar att driva landet runt, just nu kostar det Världens högsta marginalskatt, medborgarlön blir billigare i anställda då några 100-tusen utbetalare får sparken och kan övergå till arbetsfri medborgarlön, men blir det verkligen billigare ?..
    det enda fiffiga med medborgarlön är att helt plötsligt upphör sjukskrivningarna, arbetslösheten . . . . då den ju täcks in i medborgarlönen.
    Nazisterna o AFA-terroristerna jublar, då dom inte längre behöver hitta på motiveringar för att få soss eller FAS-3 eller vad alla försörjningsbidragen heter, dom kan alltså försvinna in i den grå massan då dom ju längre inte bidragsförsörjs och då inte längre behöver visa upp sig 1 gång om året på utbetalningskontoret.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om fler människor delar på samma arbete som en effekt av att vi går ner i arbetstid kommer statens skatteintäkter att förbli mer eller mindre oförändrade Nils – Fler i arbete innebär därtill sänkta kostnader då a-kassa och andra former av stöd minskar så det jag föreslår kommer därmed att bli en stor vinst för hela samhället.

      Sedan väljer jag att kalla det basinkomst snarar än medborgarlön Nils och då därför att det uttrycket är mer rättvisande för vad det faktiskt är – Ett verktyg för att uppnå ett jämlikare samhälle snarare än en lön.

  6. Bertil Lund

    10 000 räcker inte till hyra ens.
    Man måste upp i betydligt högre summor som dessutom är indexreglerat.

    Arbete bör dämpas av den anledning att idag tag man ut för mycket av den ränta som Jorden tillför.

    Man bör även sätta hårdare skatt på typ ISK så kapitalet inte används för att få bort folk från företag och där dessa ersätts med maskiner.

    Arbetslinjen bör skrotas och istället bör arbete ses som ett nödvändigt ont inom vissa verksamheter som kärnverksamheterna inom välförden.

    Att arbeta i framtiden må ses som omodernt istället ska folk frigöras så de kan ägna sig åt sina egna liv.
    Då får vi dem verkliga arbetslinjen.

    Folk kommer därmed från slavarbetet villkor och kan ägna sig åt egna projekt detta när maskiner betalar deras lön i form av en produktionsskatt.

    Lägg ner det omoderna arbetet.
    Gör som kapitalisterna rulla timmarna bör betalas med höga bidrag istället.

    Vänd på resonemanget istället flr utökat RUT ROT för välmående så bör alla få bli välmående med bidrag och där välmående faktiskt får lära sig städa styla själva.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg.

      Bertil – Mitt förslag om ett införande av en basinkomst som ersättning för de flesta av dagens bidrag bygger inte på att människor ska få möjlighet att sluta jobba för att försörja sig själva utan snarare på min okuvliga vilja att skapa ett jämlikare samhälle där även den vanliga människan får större frihet att själv styra över sitt liv.

      • Bertil Lund

        Sätta en siffra på 10000 är ju lägre än a-kassan. Detta visar hur fel sossar tänker.
        Vi går mer och mer mot demokratins fall när man ökarcköassklyftor som du vill i just detta sammanhang.

        Felet med dig Anders är att du inte brinner för nåt , du flaxar med ämnen hit och dit och det är omöjligt vara expert och ha sund åsikt om allt.

        Vad är ditt kärnämne Anders?
        Själv är klassklyftorna som blivit det jag brinner flr mest rätta till.

        Efter valet kommer de bli än större om Blådårarna vinner.

        Jag har redan under lång tid sagt vi behöver mer Castro.
        Det är ett sätt att visa att med öknamse köassklyftor löneklyftor ekonomiska klyftor att Demokratin är på fallrepet.

        Klart de fattiga som sedan 2006 inte fått nå anser demokratin är värdelös.
        Sen kommer du med 10 000 kr och vidtar med detta när hyror m.m. Överstiger det med råge.
        18000 är det minsta så alla kan nyttja RUT, ROT fullt ut.
        Hör hur välavlönade skriker om lägre skatt mer bidrag och att skatten på ISK slopas

        Då kommer du med 10 000 som fattigdomsfälla.
        Nä skärpning Anders. Håll dig till ämnen du brinner för och vela inte om allt.
        Då blir det inkompetenta inlägg.

        Du är inte mer än människa Anders och behärskar inte slls områden och ämnen. .

        • andersforss (inläggsförfattare)

          En basinkomst ska inte ersätta hela a-kassan Bertil utan utgöra en grund – För lönedelar ovan de 10.000 kronorna ska a-kassan ersätta på samma sätt som den gör idag.

          I övrigt så tycker jag att du ska se på svaret på din föregående kommentar där jag beskriver att jag brinner för ett jämlikare samhälle i vilket en basinkomst lika för alla utgör en viktig komponent.

          • Jonny Disenfeldt

            ”En basinkomst ska inte ersätta hela a-kassan Bertil utan utgöra en grund – För lönedelar ovan de 10.000 kronorna ska a-kassan ersätta på samma sätt som den gör idag.”

            Så för arbetslösa med ersättning över 10000 i månaden efter skatt är det plus minus noll, de behåller sin ersättning… de med lägre ersättning får 10000.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Så kan man se det Jonny – Har man lön som ger ett netto under 10.000 kronor per månad kommer a-kassan inte att ge något tillskott samtidigt som man inte heller betalar någon avgift till a-kassan för lönedelar upp till den nivån. För de med lön under 10.000 kronor netto per månad blir en basinkomst således ett ekonomiskt tillskott och något som ökar på jämlikheten i Sverige.

  7. Fredrik

    Anders, finns det ingen risk att alla som idag arbetar 100% fortsätter med detta plus att de får 10000 kronor netto? I sådana fall skapas inte fler arbetstillfällen.

    Och vem går med på att sänka sin arbetstid OCH lön Anders? Inte en majoritet i alla fall.

    Om jag lever till jag är 88 år gammal, så ska alltså staten betala 120000kr/år netto (indexreglerat) i 70 år. Bara till mig. Här finns då incitament för staten att levnadsålder inte ökar utan minskar alternativt stagnerar.

    Förutom MP så finns inget stöd för detta i Sveriges Riksdag idag, det är inte heller så att detta har något reellt genomslag internationellt och då ställer man sig frågan ”varför”. Gör inte du det? För trots ”påtryckningar” från utopiska ideologer i snart 100 år (i väst) så har basinkomst lika stort intresse idag som då.

    Fakta är att de försök som gjorts/görs i västvärlden har i princip alla den gemensamma nämnaren att de utgår ifrån att basinkomst ska ges till arbetslösa, inte alla i befolkningen.

    Jag har inget emot att få 10000kr extra netto varje månad (så länge det inte läggs på toppen av min lön, för då är det inte jämlikt längre), men jag är realist och inser att det är inte ekonomiskt ansvarsfullt att genomföra. En stor, stor varningsflagga på ”spelet” är när Fi:s ekonomiske talesperson (tillika den som tagit fram deras skuggbudget) ger tummen upp till detta. Då förstår man att landets BNP och hela ekonomi är hotad.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är rätt övertygad om att det stora flertalet kommer att fortsätta att jobb heltid även om de får en basinkomst Fredrik – Alldeles speciellt så om arbetstiden sänks från 8 till 6 timmar per arbetsdag.

      Jag tror därtill att de allra flesta accepterar en kortare arbetsdag med tillhörande lönesänkning då en basinkomst mer än väl kompenserar inkomstborfallet.

      Du har helt rätt i att det för stunden saknas stöd för detta i riksdagen men min övertygelse är att jag och övriga som driver på i frågan ska kunna ändra på den saken. Det är därför jag vill utreda saken så att många som idag säger nej utan att veta varför kan inse att reformen är ett av de bästa sätten att skapa ett jämlikare samhälle – Dvs. precis det som är socialdemokratins främsta målsättning med vår politik.

      En förutsättningslös utredning kommer att ge oss de svar vi behöver för att fastställa om en basinkomst är realistiskt att genomföra och där du för stunden inte tror så är jag av motsatt uppfattning och tror stenhårt på att en basinkomst är århundradets reform för att gå i land med tillskapandet av ett jämlikare samhälle – En tro jag baserat på egna initiala beräkningar som jag tror mig få bekräftade när saken utreds närmare.

      • Fredrik

        Ibland så tror jag faktiskt att du är ekonom, men så publicerar du något likt detta och vipps så faller hela den teorin.

        Först, en sänkning av arbetstid från 8 till 6 timmar per dag ger en kostnadsökning. Finns inte en enda ekonom som inte ser/förstår detta. Okej, den ökningen ska betalas av att fler kommer i arbete och att ersättning från a-kassa minskas – enligt dig – så långt hyfsat okej med i matchen. Detta kan led enkelhet genomföras i statlig, regional och kommunal verksamhet då deras gemensamma budget grundar sig på vår förmåga att betala skatt. Ergo, lägre lön – lägre skatt men fler i arbete, fler som betalar skatt.

        Vi har alltså ett resultat av plusminusnoll. Men, bara i offentlig sektor. I privat sektor, som även dessa bör få inkluderas i minskning av arbetstid så grundas deras lön på budget på fri marknad. Den är inte skattefinansierad. Och, det går strikt emot dina principer att gynna företagen ännu mer genom t ex lägre skatter etc vilket då säger mig att du inte är villig att via skattsedeln finansiera en sänkning av arbetstid i privata företag, och vipps så är ”moroten” för dessa företag borta. För X produktion måste nås, oavsett Y anställda. Och inget normalt företag är villig att betala ett högre pris för X än vad de borde. Vilket betyder att den privata marknadens sänkning av arbetstid antingen måste betalas av stat alternativ inte kommer att ske. (Exakt hur den betalas är ointressant, då kostnaden är densamma).

        Denna summa, arbetstidsförkortning, hos de privata företagen ska läggas till summan som basinkomsten kostar för att få ett total. Och då kostar jag 120000kr/år (indexreglerat) PLUS kostanden som är för min arbetstidsförkortning på minst 60000kr/årligen ytterligare vilket ger minst 180000kr/årligen för dem inom privat marknad och 120000kr/årligen för den inom offentlig sektorer. Om vi gör ett snitt på 150000kr/år per person över 18 så blir det 1200 miljarder kronor. Bara basinkomsten är 980 miljarder kronor. Varje år.

        Inte ens Johan Lönnrot kan tycka detta är okej.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du tittar noga så ser du att mitt förslag handlar om en arbetstidssänkning med tillhörande lönesänkning vilket i sig inte ökar kostnaderna alls annat än i sådana fall för statens intäktsbortfall i form av skatter och arbetsgivaravgifter. Dessa tror jag dock kommer att kompenseras av fler arbetstillfällen och av att fler kommer i arbete så i slutändan blir en sänkning av arbetstiden till ett pluss för alla inklusive arbetsgivarna.

          I övrigt är min tanke att en basinkomst ska ersätta merparten av dagens bidrag och gör den det så kommer samhällets totala kostnader att bli lägre än idag om man som jag räknar grovt på saken. Exakt hur mycket eller om det faktiskt är så är precis vad jag vill att mitt förslag om en förutsättningslös utredning ska ge svar på då det är just en ordentlig utredning av saken och inget annat som är mitt direkta förslag.

          • Fredrik

            Du är inte ekonom. Helt klart.

            Kostnaden X är densamma. Antalet anställda Y är ointressant. Om det idag krävs 4Y för produktion av en produkt då kommer det att krävas 5Y med ditt förslag. Kostande för Y är 100% idag, kostnaden för Y med ditt förslag är fortfarande 100%. Per produkt. Produktionskostnaden är också densamma, då ett företags maskiner producerar 100 leksaker i timmen oavsett hur lång arbetsdag Y har. Men totalen är 800 kontra 600 leksaker per arbetsdag.

            Detta borde ha varit med i den utbildning som du påstår dig ha.

            Så priset Z är detsamma, i produktionskostnad med 6 alternativt 8 timmars arbetsdag.

            Vi producerar inte mindre bara för att vi arbetar färre timmar Anders. Den verkligheten finns bara OM vi inte anställer någon extra och det tror du inte på eller hur?

            Så, 120000kr/årligen per person PLUS kostnaden för vad staten måste betala de privata företagen ger i runda slängar 1200 miljarder kronor. Per år.

            Ekonomiskt hållbart? Nej.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du försöker göra matematik och teknik av saker Fredrik vilket på inget sätt förvånar då du hela tiden försökt dig på att märka ord och begränsa deras betydelse och användning till specifika saker.

            Givet att företagen sätter in ett extra skift per dygn så förändras inte kostnaden alls för att producera då betalningen per arbetad timme kommer att förbli densamma.

            En basinkomst är väl värd att utreda ordentligt och förutsättningslöst då en sådan enligt min grova beräkning blir billigare för samhället samtidigt som den medför det som är viktigast av allt vilket är tillskapandet av ett mer jämlikt samhälle.

    • Kim

      Fredrik –
      Jag tror den största skillnaden sker inte i de grupper som arbetar heltid. De sker bland de som arbetar deltid eller inte alls.
      Jag gjorde en hel ovetenskaplig koll.
      Först på frugans jobb på förskola. 12 st jobbade deltid. Alla var positiva till förslaget MEN med argumentet ”då kan jag sluta jobba”. De flesta skulle få ungefär samma ”lön” om de slutade jobba. Några (barnskötare och städare) skulle tom få mer. Varför arbeta?

      På min systers jobb inom sjukvården, 10 pers, samma resultat med undantaget att två stycken negativa som sa ”Hur kan man vara så korkad att föreslå något sådant. Varför ska man då jobba?”

      Summan är alltså densamma. Ingen ser anledning att jobba.

      Ytterligare en koll hos kusinen som pluggar. Snabb koll bland folk som skaffar en utbildning på 3-5 år. 26 svar. (Fantastiskt med sociala media då man ska fråga.) De allra flesta tycker att det vore kanon. Då kunde man ta 3-4 år INNAN man utbildar sig och kanske 2-3 år EFTER utbildningen och bara resa runt. 2 pers med 10’/mån var i Asien, Afrika eller Sydamerika. Ruggigt bra budget. Och som flera skrev ”Det är ju lätt att dryga ut det lite med att diska och städa då och då. Det finns ingen myndighet i något land som kommer att veta det.” (När jag själv rest i Sydamerika och Asien samt Skibumat i Alperna och Kanada har jag haft betydligt tajtare budget.)

      Lägg till att de flesta som jobbar deltid är kvinnor och Anders har glatt gjort en rejäl kvinnofälla. Lägg till att nästan 1/5 av befolkningen har invandrarbakgrund. Redan idag är det, bl.a. pga kulturella skillnader, svårt att få en alldeles för stor andel av kvinnorna ut i arbete. Gissa om detta förslag kommer att öka motivationen att dessa kommer i arbete. Jämlikt… Jojo…

      Det må vara helt slumpmässigt och ovetenskapligt, men exemplen belyser ändå det största problemet – motivationen för folk att jobba sjunker. När flera dessutom påpekar att det samtidigt frigörs tid för att kunna ”byta tjänster”, dvs jobba utan pengatransaktioner (=möjliga skatteintäkter) så förstår man att problemet ökar.
      Att flera gillar förslag innebär inte att det är bra för samhället. Det finns ju en hel del exempel i tex Grekland där man gjort ”reformer” som folk stött, men där det gick ”sådär” med samhällsekonomin.

      Sedan har du rätt i mycket du skriver Fredrik, men jag tycker det kanske största problemet inte tas upp – idag har vi på oerhört många håll arbetskraftsbrist. Det är inte bara lärare, läkare, förskollärare, vårdpersonal osv. Se på ingenjörer, hantverkare, många teknikeryrken mm, mm , mm. Saknas massor med folk redan idag.
      Då folk har mindre motivation att jobba och uppmanas jobba mindre – då tror Anders att det går bättre för Sverige. Grattis! Genialiskt!
      Tyvärr kommer du Fredrik aldrig att övertyga Anders. Otaliga är exemplen då Anders överbevisats. Alla läsare förstår det. Alla UTOM Anders som med en dåres envishet håller fast. Anders är dock inet dummare än att han lär sig. Därför påstår han ofta att han har beräkningar och underlag, men han redovisar det aldrig. Det är ju så mycket lättare att påstå saker då man inte behöver visa upp sina kort. ”Japp, jag har fyrtal i ess igen! Du måste överbevisa att jag inte har det och jag tänker inte visa min kort.” Förtroendeingivande?

      I detta fall är det iofs en fin tanke och en lovvärd ambition som jag HELT sympatiserar med. Tyvärr fungerar inte denna tanke/ide i praktiken vilket är uppenbart för de flesta – även om det vore fantastiskt OM det funkat.

      Tyvärr Fredrik – släpp det. Du må ha rätt, men den som inte vill ta in fakta kommer heller aldrig att förstå, så Anders kommer du inte att övertyga.

  8. Alexander

    ”så det jag föreslår kommer att bli en stor vinst för hela samhället”

    Fast det skulle ju utredningen utröna? Eller vet du plötsligt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är det som ska utredas och det övriga jag säger är det mina egna undersökningar i ämnet påvisar Alexander.

  9. Alexander

    ”är det mina egna undersökningar påvisar”

    Berätta då hur stor samhällsvinsten blir. Varför gör du inte det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är det jag vill att en oberoende och förutsättningslös utredning ska påvisa Alexander – Resultatet av en sådan ifrågasätts inte på det sätt en undersökning av mig skulle göra.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Resultatet av en sådan ifrågasätts inte på det sätt en undersökning av mig skulle göra.”

        Vilken feghet, presentera nu det underlag du har gjort upp själv som lett dig till att tro att detta skulle vara lönsamt. För det finns väl en grov beräkning från din sida?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det kommer jag att göra den dagen slaget för att få till en oberoende förutsättningslös utredning är vunnet Jonny.

  10. Alexander

    Anders

    Du brukar inte bry dig om att folk ifrågasätter dig. Jag gissar på att du, återigen, ”skarvat” och inte alls gjort någon uträkning. Är det så?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har gjort en grov uträkning själv och den kommer jag att presentera när beslutet om en oberoende utredning är fattat.

  11. Alexander

    Anders

    Så när det är bestämt att en utredning ska göras kommer du att berätta? Vad är skillnaden mot nu?

  12. Fredrik

    Du försöker göra matematik och teknik av saker Fredrik vilket på inget sätt förvånar då du hela tiden försökt dig på att märka ord och begränsa deras betydelse och användning till specifika saker. ”Nej, jag försöker lista ut hur mycket dina ”löften” kommer att kosta samhället, något du aldrig berättar för att du antingen inte vet, inte kan räkna ut det, gömmer dig bakom att kostnaden för allt detta kommer sedan att diskuteras etc. Det är inte matematik och teknik, det är ekonomi Anders.”

    Givet att företagen sätter in ett extra skift per dygn så förändras inte kostnaden alls för att producera då betalningen per arbetad timme kommer att förbli densamma.”Precis, då blir en basinkomst en kostnad som inte bärs sig EKONOMISKT för ett privat företag då dessa inte är skattefinansierade. Om då staten ska gå in och kompensera de privata företagen för detta så blir det en KOSTNADSÖKNING. Om inte staten kompenserar, så försvinner företagen ut ur landet. Det är enkel ekonomi Anders, som ekonom (påstående icke bekräftat) så borde du förstå detta.”

    En basinkomst är väl värd att utreda ordentligt och förutsättningslöst då en sådan enligt min grova beräkning blir billigare för samhället samtidigt som den medför det som är viktigast av allt vilket är tillskapandet av ett mer jämlikt samhälle. ”Eftersom bara ett parti i Sveriges Riksdag tror på detta, eller en version av detta för de tror inte på detta exakt, så är chansen för en utredning liten. Och, ett jämlikt samhälle nås när alla, oavsett var de arbetar har samma förutsättningar, vilket som jag försökt visa på ovan skulle bli extremt dyrt. Mycket dyrare än vad de bidrag vi har idag kostar, tillsammans. Detta är enkel matematik Anders, det är nämligen bara plus och minus, något vi alla lärt oss i skolan – förhoppningsvis.”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Företag betalar inte för ett införande av en basinkomst Fredrik så för dem blir ett införande ett nollsummespel. Tittar man sedan på det faktum att de sociala avgifterna sannolikt kan sänkas därför att en basinkomst finansierar de första 10.000 i sjukförsäkringen och i pensionen mm. vilket torde ett införande av en basinkomst att vara ett välkommet besked både för företagen och löntagarna

      Min grova uträkning påvisar ett plus för staten om vi ersätter de flesta bidrag med en basinkomst lika för alla ovan 18-års ålder – Exakt hur stort detta blir och andra effekter är anledningen till att jag vill göra en förutsättningslös utredning av saken. Att skaffa stöd för en sådan med hjälp av påtryckningar från väljarna är en uppgift jag är säker på att gå i land med.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Min grova uträkning påvisar ett plus för staten om vi ersätter de flesta bidrag med en basinkomst lika för alla ovan 18-års ålder”

        Så visa då hur du balanserar en kostnad på ca 1000 miljarder per år med STÖRRE inbesparingar.
        Var har du hittat besparingarna på mer än 1000 miljarder Anders Forss?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det har jag lovat att göra när utredningen visar sitt resultat Jonny och det löftet kvarstår jag vid.

          • Jonny Disenfeldt

            Anders skriver ”Det har jag lovat att göra när utredningen visar sitt resultat Jonny och det löftet kvarstår jag vid.”

            Ja det var ju ett fint löfte. Det finns ingen utredning och det finns inget stöd i riksdagen för att göra den sortens utredning så det argumentet kan du ju gömma dig bakom.

            Det är som att du påstår att du vet rätt rad i nästa lottodragning men du tänker inte visa siffrorna förrän de dragits och publicerats… oraklet Anders i all sin härlighet.

            Vi som läser din blogg vet alla att du inte har någon ”grov uträkning som visar plus”, vi har synat din bluff.

            Skrapa nu istället under helgen ihop en sådan uppskattning och låt oss utgående från det diskutera vidare.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har föreslagit en utredning och jag är rätt säker på att en sådan kommer att initieras under första halvan av nästa mandatperiod givet att S fortsätter att regera landet.

            Du får gärna kalla det jag skriver en bluff i det avseendet att jag inte skulle ha räknat på saken – För egen del vet jag att jag gjort det och därtill vad den uträkningen visar för resultat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Därför att jag tidigare sagt att det är så jag vill ha det därför att officiella siffror från en utredning är betydligt trovärdigare för många än de som kommer från mig och jag är övertygad om att utredningen kommer att påvisa att en övergång till en basinkomst är en god affär för samhället i stort och definitivt för jämlikheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.