Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Åkesson var blek och orkeslös i gårdagens partiledardebatt i Expressen/Di TV.

Jimmie Åkesson gav ett oerhört blekt intryck i gårdagens partiledardebatt i Expressen/Di TV – Dessutom såg han både orkeslös och oengagerad ut vilket borde oroa både honom själv och SD:s partiledning då det är just engagemang från Åkesson och hans förmåga att lyckas med att skylla allt på invandringen som tidigare hjälpt SD att växa.

I gårdagens debatt var den förmågan helt bortblåst och i migrations och integrationsfrågan fick Åkesson stordäng både av Jonas Sjöstedt och Ulf Kristersson samt av Annie Lööf.

Varför Jimmie Åkesson ser blek och orkeslös kan man förstås ha olika åsikter om även om min tro är att det beror på de bakslag i opinionsundersökningarna som SD upplevt på sistone där de nu tappat ner till dryga 16% med en månad kvar till valet.

En annan trolig orsak för Åkessons bleka och orkeslösa uppsyn i gårdagens debatt kan givetvis vara att han har en nyvunnen insikt om att SD:s bluff och avsaknad av politik kommer att avslöjas om SD som parti blir större än M och/eller S i det förestående valet – Viken av orsakerna som är rätt eller om bägge spelar in ska jag låta vara osagt för stunden.

Att Åkesson fick stryk i övriga frågor är i sig naturligt och att det framgick så tydligt i denna debatt att SD saknar politik på de flesta områden vill jag ge de duktiga debattledarna all credit för då de var stenhårda avseende att se till att partiledarna höll sig strikt till det ämne som debatterades.

Att Jimmie Åkesson själv kände att han misslyckats kapitalt i debatten bevisas mer äv väl av det faktum att han direkt efter debatten stormade förbi alla väntande journalister och lämnade byggnaden utan förklaring och utan att återkomma – I min värld så är det bara förlorare som beter sig på det sättet.

I övrigt så präglades debatten av en Ebba Bush Thor som irrade runt som en yr höna i samtliga frågor utan att i ett enda ämne kunna precisera varför KD skulle vara ett alternativ att rösta på för landets väljare.

Därtill gav hon ett enda klart och tydligt besked till väljarna och det är att KD enligt henne är för kärnkraft och för byggandet av nya kärnkraftverk – Något som i den efterföljande rapporteringen förvånar hennes partikamrater och partiets talesperson i energifrågor Pernilla Gunther då detta inte är förankrat i partiledningen och emot partilinjen.

Bush Thors överraskande besked om att hon och KD är för mer kärnkraft såg även ut att förvåna hennes kamrater i alliansen även om ingen av dem öppet gick ut och kritiserade henne för detta i debatten därför att ett sådant beteende bara skulle påvisa att alliansen är än mer splittrad än den redan är.

I övrigt tycker jag att partiledarna klarade sig ungefär som tidigare och att Stefan Löfven klarade sig aningen bättre än han normalt gör i denna typ av debatt och då säkerligen därför att debattledarna var strikta och duktiga på att hålla debatten och debattklimatet på en bra nivå.

Bäst av alla denna gång var enligt mitt förmenande Jonas Sjöstedt som i vanlig ordning uppvisade att retorik är en av hans starkaste grenar. På delad andra plats placerar jag Isabella Lövin och Annie Lööf med övriga oplacerade och rätt snarlika och med Åkesson på en klar sista plats.

Slutligen vill jag rikta ett stort tack till Expressen/Di TV som enligt mitt förmenande har uppvisat den bästa partiledardebatt och det bästa format för en sådan jag upplevt på år och dagar när det kommer till ämnesval, struktur och ordning och reda i debatten – Grattis och den typen av seriös politisk debatt ser jag gärna mer av.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

51 kommentarer

  1. Bosse

    SD:s största prövning inträffar om de får ett riktigt högt valresultat.

    Som när bolsjevikerna stormade vinterpalatset, förstörde konsten, kissade på golvet, soch skanderade: ”Där fick dom”…!
    Vad som sedan följde, var att de fick släppa revolutionen till krafter som var ”mer lämpade” att styra.
    I stället för att ”avskaffa eliten”, skapade man en ny elit, av dimensioner som historien sent skall glömma….

    Det är en sak att samla missnöjets krafter och obstruera….men att styra en nation kräver en helt annan sorts kompetens.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med tillägget att det precis som du säger i slutet är två helt skilda saker att obstruera och att styra en nation.

    • Leif Andersson

      Låter mer som Vänsterpartiet vars föregångare var just bolsjevikerna. Men att Vänsterpartiet skulle bli Sveriges största parti hoppas jag vi slipper uppleva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.