Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Åkesson var blek och orkeslös i gårdagens partiledardebatt i Expressen/Di TV.

Jimmie Åkesson gav ett oerhört blekt intryck i gårdagens partiledardebatt i Expressen/Di TV – Dessutom såg han både orkeslös och oengagerad ut vilket borde oroa både honom själv och SD:s partiledning då det är just engagemang från Åkesson och hans förmåga att lyckas med att skylla allt på invandringen som tidigare hjälpt SD att växa.

I gårdagens debatt var den förmågan helt bortblåst och i migrations och integrationsfrågan fick Åkesson stordäng både av Jonas Sjöstedt och Ulf Kristersson samt av Annie Lööf.

Varför Jimmie Åkesson ser blek och orkeslös kan man förstås ha olika åsikter om även om min tro är att det beror på de bakslag i opinionsundersökningarna som SD upplevt på sistone där de nu tappat ner till dryga 16% med en månad kvar till valet.

En annan trolig orsak för Åkessons bleka och orkeslösa uppsyn i gårdagens debatt kan givetvis vara att han har en nyvunnen insikt om att SD:s bluff och avsaknad av politik kommer att avslöjas om SD som parti blir större än M och/eller S i det förestående valet – Viken av orsakerna som är rätt eller om bägge spelar in ska jag låta vara osagt för stunden.

Att Åkesson fick stryk i övriga frågor är i sig naturligt och att det framgick så tydligt i denna debatt att SD saknar politik på de flesta områden vill jag ge de duktiga debattledarna all credit för då de var stenhårda avseende att se till att partiledarna höll sig strikt till det ämne som debatterades.

Att Jimmie Åkesson själv kände att han misslyckats kapitalt i debatten bevisas mer äv väl av det faktum att han direkt efter debatten stormade förbi alla väntande journalister och lämnade byggnaden utan förklaring och utan att återkomma – I min värld så är det bara förlorare som beter sig på det sättet.

I övrigt så präglades debatten av en Ebba Bush Thor som irrade runt som en yr höna i samtliga frågor utan att i ett enda ämne kunna precisera varför KD skulle vara ett alternativ att rösta på för landets väljare.

Därtill gav hon ett enda klart och tydligt besked till väljarna och det är att KD enligt henne är för kärnkraft och för byggandet av nya kärnkraftverk – Något som i den efterföljande rapporteringen förvånar hennes partikamrater och partiets talesperson i energifrågor Pernilla Gunther då detta inte är förankrat i partiledningen och emot partilinjen.

Bush Thors överraskande besked om att hon och KD är för mer kärnkraft såg även ut att förvåna hennes kamrater i alliansen även om ingen av dem öppet gick ut och kritiserade henne för detta i debatten därför att ett sådant beteende bara skulle påvisa att alliansen är än mer splittrad än den redan är.

I övrigt tycker jag att partiledarna klarade sig ungefär som tidigare och att Stefan Löfven klarade sig aningen bättre än han normalt gör i denna typ av debatt och då säkerligen därför att debattledarna var strikta och duktiga på att hålla debatten och debattklimatet på en bra nivå.

Bäst av alla denna gång var enligt mitt förmenande Jonas Sjöstedt som i vanlig ordning uppvisade att retorik är en av hans starkaste grenar. På delad andra plats placerar jag Isabella Lövin och Annie Lööf med övriga oplacerade och rätt snarlika och med Åkesson på en klar sista plats.

Slutligen vill jag rikta ett stort tack till Expressen/Di TV som enligt mitt förmenande har uppvisat den bästa partiledardebatt och det bästa format för en sådan jag upplevt på år och dagar när det kommer till ämnesval, struktur och ordning och reda i debatten – Grattis och den typen av seriös politisk debatt ser jag gärna mer av.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

51 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Han hade en rätt vanlig dag och klarade sig aningen bättre än han brukar vilket jag säger i inlägget. Det i sig innebär på inget sätt att han var lysande då debatter av detta slag inte riktigt är hans grej.

  1. Jonny Disenfeldt

    Anders Forss ”I övrigt så präglades debatten av en Ebba Bush Thor som irrade runt som en yr höna”

    KG Bergström ”När debatten är över, är min slutsats att Ebba Busch Thor lyckades utomordentligt väl i debatten”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Vi har olika syn på saken och det torde finnas lika många som håller med honom som det finns de som håller med mig och det jag skrev om var min uppfattning och inte KG Bergströms uppfattning.

  2. Jan

    Hur många tittare hade den här debatten? En procent av väljarkåren? Glömd om några dagar. De väljare som är mest påverkbara ser heller inte på dess debatter. De ser inga debatter överhuvudtaget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur många som ser den vet jag inte även om det med säkerhet är fler än den 1% du gissar på men det förändrar på inget sätt intrycken från debatten Jan.

  3. Alexander

    Förtroendet för Jimmie Åkesson har ökat med tre procentenheter enligt Novus. Trots att han är blek och orkeslös verkar folk uppskatta honom mer och mer.

    ”debatter av detta slag inte riktigt är hans grej”

    Så din partiledare är inte så bra när det gäller den bästa debatten och det bästa formatet?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Löfven har många styrkor och bra förmågor men debatt på detta sätt tillhör inte dem.

  4. Bertil Lund

    Varför är media framme om dömer.
    Det visar ju att media styr politiken inte
    Folket som folket tror.
    Media i som tur ägs allt mer avvarits företag. Dessutom så mäter och bedömer Media varje grej.

    Därmed blir det media som styr folket.

    Man har hört hur olika man agerar om det är högerpolitiker jämfört med vänsterpolitiker vid utfrågningar.

    När det är höger som talar är följdfrågorna annars de är mer vänliga och positiva.
    Men när Vänstersidan utfrågas då är det typ av hur ska ni finansiera, är det möjligt,
    och frågar man Jonas Sjöstedt då kommer man alltid till frågan om han är kommunist eller lämnat det.

    Kristersson frågar man aldrig varför han tig över en lägenhet vilt för hemlösa, Det vet man stör honom och partiet så den frågan vill inte media beröra,
    Åkesson frågar man aldrig om hans spelberoende och om han orkar med tempot som partiledare( blev ju utbränd ett tag )
    Ebba frågar man aldrig om den religiösa delen i KD,
    Liberalerna och Björklund frågar man aldrig varför han är så ovårdad jämt
    Eller den militära bakgrunden.
    O.s.v.
    Jag ser hur media kort sagt väljer vem man ska hålla på och det sker tydligt.

    För mig är Vänsterpartiet enda man kan rösta på, Socialdemokraterna kommer som gott andraalternativ.

    Som jag alltid sagt vi behöver mera rött mera av Castros kärnverksamhetspolitik mer stöd och rättvisa.

    Det är helt vansinne sänka skatter flr höginkomsttagare när dessa samtidigt får avdrag flr RUT ROT bidrag flr elbilar elutombirdmotorer till båtar
    Skattefritt på all avkastning i ISK
    Nära på,

    Detta samtidigt som unga är satta i skuld med räntor och stora betalningar till banker. De kan inte spara en krona och få skattefri avkastning samma gäller många sjuka , arbetslösa ,
    Dessa hår högern på med sänkta trösklar och försämrade sociala försäkringar.

    Klassklyftor blir ju så gigantisk så bränna den rikes bil må ses dom en ren bagatell.
    Men tyvärr så verkar det vara den lilla människans bil som högerkrafter även bränner.

    Den som inte insett det , bör kanske tänka efter Demokratin är redan förlorad.
    Den har sakta försvunnit sedan 70-talet och idag råder Kapitalistmskt oavsett vad vi röstar på,

    Vänstern är vårt sista hopp.

  5. Bergis

    Om Åkesson ser blek och orkeslös ut beror det på att han nu befinner sig i en hektiskt valturné. Samtidigt väntas han delta i partiledardebatter och uttala sig om bränderna i förorterna. Jag fattar inte hur han orkar men han ska ha en eloge för att det späckade schemat går ihop.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alla partiledare befinner sig mitt i en hektisk valturné Bergis så därvidlag råder ingen skillnad mellan honom och övriga partiledare.

      • Bergis

        Åkesson är på väg att bli Sveriges största parti. Samtidigt som ung vänster försöker störa ut hans valturné. fatta vilken press detta innebär jämfört med andra partiledare. Det är som när Beatles slog igenom 1963 och folk var helt hysteriska.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det återstår att se Bergis – Jag är övertygad om att många SD anhängare kommer att sätta kaffet i vrångstrupen när de inser att valresultatet blev betydligt lägre än det trott.

  6. Jan

    För övrigt torde SD:s bästa strategi vara att synas så lite som möjligt inför valet. Varje gång de framträder förlorar de röster. Jag tror att de förlorade röster på propagandafilmen mot sossarna. SD är ett obehagligt parti. De vinner fler röster på att ligga lågt och låta de andra göra bort sig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi får se vad de har när resultatet av de opinionsundersökningar som pågår nu blivit medräknade – I de sista 2 som presenterats har de sjunkit och den trenden kommer med all säkerhet att hålla i sig Alexander. När valet är över vet vi hur det står till med saken.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får tolka det som du vill – För mig är det fakta att han framstod som blek och orkeslös.

  7. Alexander

    ” För mig är det fakta”

    Du kanske har fel?

    ” Den trenden kommer med all säkerhet att hålla i sig”

    Nu börjar resan ner mot 10%?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är upp till mina läsare att avgöra huruvida de tycker att jag har fel eller inte Alexander.

  8. Brorson

    Väljarna tycker att det inte finns några bra partier, och det gynnar de två största. SD har under en längre tid drivit ett slags förtida valrörelse på att folk ska tycka synd om dem, för att de inte får vara med när de stora besluten fattas. Men att framstå som en förlorare är en dålig merit, när det gäller om att styra ett land. Att väljare inte gärna röstar på någon man tycker synd om fick de norska Socialdemokraterna bittert erfara efter Breiviks illdåd.

    I den stundande valrörelsen ska de ledande sverigedemokraterna visa upp sig själva på affischerna för att visa att de är vanliga människor med fina kostymer och klänningar och inte några grottmänniskor. Men det tror ju ingen längre, varför det är en aningen nattstånden strategi. De opinionsinstitut, som har givit SD extremt höga siffror, mäter egentligen inte väljarsympatier. De är specialiserade på att mäta genomslagen hos reklambudskap. Men det är faktiskt inte alltid som reklamen har lett till köp, sedan konsumenterna har tittat närmare i sömmarna på produkterna.

    SD har också haft som strategi ”Vi säger det som du tycker”, och har därför systematiskt letat upp frågor, där de andra partierna är i otakt med sina väljare. Men det är lätt att säga för ett pari, som aldrig haft chansen att visa om det kan hålla vad det lovat. Och problemet är ju också att alla väljare inte tycker lika, vilket inte minst är fallet i invandringsfrågan. Många väljare tycker att Sverige har tagit emot för många invandrare, och alltså att fler borde ha fått avslag på sina asylansökningar, Samtidigt kan samma väljare ömma speciellt för en viss grupp, som man vill ska få uppehållstillstånd oavsett asylskäl eller inte.

    Ett typfall är de unga afganska männen, som givit Jimmie Åkesson svår konkurrens ifråga om den sex appeal. som lockar kvinnliga medelålders väljare. Och på den motsatta sidan har Ebba dykt upp som alliansens nya vackra primadonna, som ser ut att utklassa Annie Lööf. Ytterst handlar det om regeringsduglighet, och med sitt tydliga besked i kärnkraftfrågan har Ebba visat att hon kan kombinera kvinnlig skönhet med det skarpa intellekt, som traditionellt har ansetts vara en manlig egenskap.

    Slutllgen: att SÄGA att man skulle rösta på SD ”om det vore val idag”, behöver inte betyda att man hade gjort det, om det verkligen hade varit val idag. Att tycka synd om lille Jimmie och tycka att de andra partiledarna borde klappa honom på huvudet, behöver ju inte betyda mer än att man vill att just DE ska klappa just HONOM på huvudet, och inte tvärtom, att det är han som ska dela ut gracerna. Och naturligtvis kan det också vara ett hot mot de andra partiledarna, att de borde lyssna mer på sina väljare. Skogsbränderna har hjälpt MP hålla sig kvar i riksdagen. Jag avstår från att torgföra någon konspirationsteori, som jag kanske har läst i utländsk media, att bränderna skulle vara ett beställningsjobb åt MP.

    Med en smärre justering av min tidigare gissning, tror jag att valresultatet kommer att bli:
    S 28%
    M 22%
    SD 16%
    V 9%
    C 7 %
    L 5%
    KD 5%
    MP 5%
    _________
    Fi 2%
    AfS 1%

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är övertygad om att merparten av dem liksom Expressens recensent som gav Åkesson 2 getingar i betyg med kommentaren att han hellre borde ha avstått debatten tycker att jag har rätt.

  9. Bertil Lund

    Ser på di.se att vänsterpartiet pressar sossarna mera vänsterut.
    Tror sossarna måste sluta vela och kraftigt visa sin ideologiska politik.

    Vela och låtsas vara socialister när de ger med sig på högerns krav är inte bra.

    Sjukförsäkring och att man skulle ta bort ”stupstocken” blev en falsk föreställning.
    Man måste även stå fast vid skattehöjningar och när nu Aöliansem fäller dem, så kan de omtala att det är Allianspartierna som fällt och förstört allt.

    Det är enorma klassklyftor som vuxit upp de sista 25 åren. Det är som kvickrot det är svårt utrota och bästa metoden är att ta en spade och vända på jorden då blir det besvärligare för kvickroten komma upp. Så bör vi göra inom politiken också utrota dessa kvickrötter som sticker upp
    Åkesson, Kristersson, Löf, Buch,
    Vi behöver vända på deras politik så deras rötter får det svårare komma upp.

    Klassklyftorna som blivit och som man vill öka på ännu mer är helt förkastliga
    Det är sådana klassklyftor så det lör inte dröja länge innan folk fryser ihjäl på gator och torg.
    Bostad och mat och ekonomi för överlevnad är idag på väg försvinna som rättighet.

    Istället propagerar högern flr mer bidrag avdrag skattesänknigar till välmående samtidigt som arbetslinjen är helt borttagen i kapitalavkastning där kapitalet används flr att avskeda eller undvika anställa folk.

    Det måste bli en ändring ogräset måste utrotas så grödan föder oss alla.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En socialdemokrati som flyttar sin politik till vänster är lösningen på alla problem du lyfter Bertil och det är precis det jag jobbar för varje dag.

  10. Alexander

    Anders

    Då är du nöjd. En dålig Åkesson, sjunkande siffror och ett statsmannamässigt uppträdande av Löfvén. Allt talar för en framgång för Socialdemokraterna och ett misslyckande för SD. Trenden har varit så i fyra år.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du verkar desperat Alexander – På annat sätt kan jag inte tolka ditt agerande. Valet är snart här och när det är över vet vi hur det gick och vem av oss som har rätt och för egen del har jag all tid i världen att vänta tills dess så är fallet.

  11. Patrik

    Hej Anders.

    Tittade vi på samma debatt? ”vi ska tillsätta en utredning” Löven var ju allt annat än statsmannamässig! Härskartekniker så fort han inte klarar av sin uppgift. Du kan läsa tidningarna så får du se vem som alla tyckte var bäst.

    Mvh

    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har läst tidningarna Patrik och att några tycker att EBT klarade sig bra ger jag inte mycket för då jag och fler med mig ser den bild jag framförde i inlägget. Vad gäller Åkesson ser dock majoriteten ut att vara ense om att han gjorde dåligt ifrån sig.

  12. Alexander

    ” Du verkar desperat”

    Inte alls. Det är inte jag som slirar på sanningen vareviga dag. Du har helt rätt i att det är valet som gäller och det känns väldigt öppet. Den som är tvärsäker är du som ständigt påpekar att du vet hur det ska gå.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag slirar inte på någon sanning om det är mig du avser med den kommentaren Alexander och vad gäller att påpeka valresultatet så gjorde jag en förutsägelse för ett bra tag sedan som jag sedan låtit vara – Är det någon som lyfter upp den och vill att jag ska kommentera är denne någon du Alexander så påståendet om att jag ständigt påpekar att jag vet hur det ska gå stämmer inte.

  13. Bertil Lund

    Om partiledarna är orkeslösa eller på annat sätt veliga och frånvarande är rätt ointressant.
    Det viktiga är vad för politik man vill driva och hur man behandlar sanningen.

    Om Kristersson tänker sänka trösklar slå mot svaga. Så är det sånt som intresserar mig inte hur fanskapet ser ut.

    Säger Jonas sjösted motsatsen så ärcdet ju honom jag röstar på.
    Sen får han se ut precis hur han vill.

    Media är inne på samma dårskap man bedömer inte politikens innehåll utan tror det är ett hundrameterslopp och tror sug vara domare vem som vann.

    Sjukt’!

    Om högern vill öka klassklyftor i
    och berika rika så är det sådant jag vill höra kritik och hårda tag mot.
    Gärna åtala om utförsäkring sv sjuka ska bli återkommande politik eller om man vill skapa en politik där människor inte ska få bostad. Sådant ska ge åtal och bestraffas.

    Vi måste värna ich hylla de som vill skapa det jämlika samhället och förfölja och
    Bestraffa de som vill skapa det ojämlika samhället där människor lider,

    Thats IT.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi kan bara åtala det som är straffbart enligt lag Bertil och så här långt har vi inga lagar som förbjuder partier att bedriva girig och egoistisk politik som sparkar på svaga som redan har det svårt.

      Därför är jobbet för oss som vill se en solidarisk och kärleksfull politik att se till att verka för att en sådan blir verklighet – Något vi bäst gör genom att rösta S och genom att försöka övertyga andra att göra samma sak genom att förklara storheten i S politik.

  14. Bertil Lund

    Oerhört viktigt att Sossarna kommer med att pressa elnota med 60 miljarder.
    Om folk har nåt bak pannbenet bör de fatta att det är oerhört effektiv politik.

    Gör borgarna samma sak då sänker man skatten för välmående med 120 miljarder.
    Tar det från utsatta de 60 miljarder som fattas.

    Finns ingen som helst ödmjukhet från högern mot svaga grupper kam man driva dem ända in i döden så hög man det, ’men först ska de vara pigor så vålmående kan ta ut det sista ur de.

  15. Nils

    Lätt för dig att sitta bakom tangentbordet och vara tuff, medans du sitter där halvt överviktig och känner dig som en viktig person trots att inte en enda Umeåbo skulle kunna peka ut dig om de såg dig på stan så har Åkesson ett väldigt pressat schema.

    Att ni socialnazister aldrig lär er efter eran mörka historia av diktatur och mörkning att pajkastning aldrig lönar sig, du får Fler att rösta på SD än röstare som går tillbaka till S.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi börjar från början så är jag lika tuff i verkliga livet som bakom tangentbordet Nils och jag är definitivt inte överviktig och när jag rör mig på stan blir jag igenkänd och stoppa av människor som vill prata politik hela tiden så därvidlag har du helt fel vilket jag antar beror på att du inte känner mig.

      Den vanliga beskyllningen som kommer i slutet av din kommentar tar jag för det den är -Ett sätt att försöka skrämmas och göra de som kritiserar SD osäkra.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den har i sak ingen betydelse men vill du veta så är längden 176 com och vikten drygt 80 kilo med en atletisk kroppsbyggnad så jag är precis som jag sa inte överviktig.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det skulle inte förvåna mig en enda sekund Olle – Jonny och några till debatterar nästan aldrig inlägget utan har som enda mål att försöka misskreditera mig som person.

          • Mr Sound

            Tycker visst det var intressant för genom svaren kan man se om du har självinsikt, lite som att sitta på arbetsintervjun och besvara frågor om bra och dåliga egenskaper.

            För en rekryterare skulle du vara perfekt för du har även svaret på frågor som inte ens blivit en fråga…inte dåligt alls.

            Men för övriga, här bortser jag från ett par ryggdunkande godhetskrigare som hänger hos dig, har du ett väldigt oattraktivt sätt som gör att man får lite illamående varje gång du yppar dig om saker som om du minsann vet. Dina påhopp är osmaklig, även om jag inte sympatiserar med Arbetarpartiet så var Jans genomgång av de satsningar som skett i Umeå lysande.

            Här ser vi hur den politiska ”adeln” felprioriterad utan att känna det, för var är problemet med ex navet som inte fick de besökare politiker kalkylerat? Bara att ta av andra områden/alt höja skatten. Och kulturhuvudstadsåret, var finns resultatet hur mycket det kalaset kostade? Idioti!

            Skulle S i Umeå ha någon form av ryggrad skulle man förpassat dig till dårarna i Vänsterpartiet! Men S i Umeå är också en skara dårar vid närmre tanke, så du kanske platsar där ändå, om än långt ner på listan vilket du redan är…

            Slutligen kanske jag skulle säga något om ditt innehåll. Det spelar ingen roll vad du anser Åkesson är eller var, du är ingen människokännare.

            Du är en som ogillar SD och det är helt ok, jag ogillar tramset med S och hyckleri med V också och för att inte tala om hobbits i Miljöpartiet, där snackar vi fabler, så det är naturligt att du tycker illa om SD men för oss andra kanske vi tycker Åkesson också var blek men vi tar ett steg tillbaka och tänker hur Åkesson blir bemött i varje debatt så förstår man att det inte är så konstigt. Inte heller är tex din svetsloppa ute på turné, och om han skulle det så är det inte några som stör och väsnas, vilket borde vara en självklarhet i Sverige men vanföreställningar kan verkligen få människor på fall.

            Och på tal om människors vanföreställning så uppvisar du just dessa tillsammans med en klar narcissistisk sida, dessa egenskaper gör dig till Umeås farligaste politiker. Men budskapet till dig är att nu är loppet kört, du kommer ingenstans, så satsa du på bussen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Hur man ser på Jans genomgång av det ekonomiska läget inom Umeå kommun beror nog på vilken utgångspunkt man har Mr Sound. För mig är de siffror han presenterar rena konspirationsteorierna och gravt felaktiga antaganden och det kommer rätt snart vilket är inom kommande mandatperiod att påvisas huruvida Jan har helt eller delvis rätt eller inte – För mig är min övertygelse att han har fel.

            Jag är och förblir socialdemokrat Mr Sound och alla förslag jag lagt så här långt ryms med råge inom vår socialdemokratiska ideologi och övertygelse även om delar av em ligger rätt långt till vänster bland åsikterna i S.

            Politiskt så kan jag komma precis så långt jag vill Mr Sound och vart det är bestämmer väljarna och inga andra. För mig gäller att den dag jag bestämmer mig för att kandidera så ska jag göra så genom att söka väljarnas stöd då det är det stödet som är viktigt för mig att ha för att alltid kunna titta väljarna i ögonen.

            Politiker som inte lyssnar på väljarna och söker deras stöd har ingen långsiktig framtid i politiken och det tror jag att fler och fler känner – Speciellt inom kommun och regionpolitiken där man som politiker är närmare väljaren än i rikspolitiken och där personvalen därför är mer utbredda än i rikspolitiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.