Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Moderaterna planerar att sälja av statliga och kommunala tillgångar.

I dagens upplaga av tidningen Arbetet på nätet har dess chefsredaktör Martin Klepke skrivit en mycket intressant artikel om hur moderaternas utlovade utförsäljning av statliga verksamheter avskräcker och fördyrar för medborgarna – En artikel du hittar på följande länk: https://arbetet.se/2018/08/17/inga-utforsaljningar-avskracker-moderaterna/

Effekten av dessa utförsäljningar tillsammans med att det är utförsäljningar av statliga och kommunala tillgångar som är moderaternas politiska agenda har jag anfört flera gånger tillsammans med det faktum att moderaterna allt som oftast säljer ut tillgångarna till kraftiga underpriser så att de nya ägarna kan stoppa de vinster som tillhör alla samhällsmedborgare i sin egen privata ficka.

Martin Klepke påstår att moderaternas utförsäljningar utgör ett hot mot rikets säkerhet över tid samt att de medverkar till att höja hyran för många människor och bägge dessa saker kan jag skriva under på – Då med tillägget att huvudmotivet för utförsäljningarna är att slå sönder möjligheten att återställa ordningen i de sociala trygghetssystemen så att dessa blir svåra att återuppbygga i framtiden.

Enligt Martin Klepke är det som står närmast dörren i form av utförsäljningar en utförsäljning av SBAB och Telia om moderaterna får makten efter valet vilket inte är otroligt. En utförsäljning av SBAB vore mycket olycklig därför att SBAB tjänar som garant för att hålla nere de räntenivåerna på bostadslån till acceptabla nivåer.

Utan SBAB skulle bankerna höja räntorna ännu mer vilket drabbar alla i form av ökande hyror och boendekostnader vilket i sig innebär större ojämlikhet genom att moderat politik än en gång genom utförsäljningen flyttar pengar från de svaga till de redan rika.

Vad gäller utförsäljningen av Telia så har jag mindre att anföra mot en sådan för stunden i och med att Telia bestämt sig för att köpa upp stora delar av nuvarande Bonnier media och därmed bli mer eller mindre dominerande vad gäller huvudägandet av etermedia.

Dock tror jag att staten kan förfara på andra sätt än att sälja sin andel av Telia för att säkerställa att politiken i framtiden inte kan påverka media på ett otillbörligt sätt – Exakt hur har jag inget exakt svar på för stunden men ett sådant kommer med tiden.

Utöver detta anför Martin Klepke precis som jag brukar göra att moderaterna har en dold agenda som innebär att man centralt driver på sina lokalavdelningar att verka för en utförsäljning av allmännyttan i Sveriges alla kommuner.

Att en sådan tillhör den dolda agendan för Umeås moderater råder inga tvivel om efter deras presentation av sin budget för kommunen om de skulle få makten.

Därför är statligt ägande precis som Martin anför inte en fråga om ett självändamål utan i allra högsta grad en fråga om en növändighet för vår säkerhet, vår jämlikhet och vår förmåga att försvara en tillgänglighet för alla.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

18 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Martin Klepke … ja hans åsikter är ju kända …

    SBAB är inte pådrivande att hålla nere räntor, det är andra som skött den rollen, nu senast nya uppstickare på marknaden.

    På vilket sätt garanterar Telia och SBAB tillgänglighet för alla för sina tjänster …?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SBAB är den institution som under lång tid hållit banker och finansbolag på mattan när det gäller räntenivåer och lånevillkor och det kommer de att fortsätta med att göra och det är därför det är viktigt att ha dem kvar i statlig ägo.

  2. Leif Andersson

    Att sälja SBAB och Telia har jag inget emot. SBAB är livsfarliga eftersom de införde en lånekultur där du tidigare kunde låna hela köpeskillingen helt utan amortering och sen tvingade övriga att följa efter. Att sälja nu innan kreditförlusterna exploderar vid nästa lågkonjunktur är dessutom helt rätt. Anledningarna till att sälja Telia har du redan själv anfört.

    Utan att ha läst artikeln håller jag däremot med om att utförsäljningar av kommunala bostadsbolag och andra mer samhällsserviceinriktade verksamheter är helt förkastligt. Det är bara du och andra vänstermuppar som likställer rättigheten till bostad, vård och skola med att få bostadslån för bostadsspekulation och ett teleabonnemang.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För egen del kvarstår jag vid att det är viktigt att behålla SBAB och så vitt jag har kunnat se så är inte riskexponeringen i SBAB något att oroa sig över.

  3. Anders nilsson

    I Schweiz kan ett medborgar –
    initiativ stoppa såna förslag.
    Varför inte i Sverige? Världens
    största riksdag kan inte ha fel?
    Titta på franckursen 1960-2018
    och fundera över inkompetensen
    bland sv politiker.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Schweiz system med folkomröstningar är inte vägen framåt för Sverige Anders. Tar för lång tid och blir stoppklossar i politiken.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag räds aldrig folkviljan Anders men att lyssna på folket och skaffa mandat den vägen är en bättre lösning än en hel radda folkomröstningar om än det ena än det andra.

  4. Sven

    Det största problemet är att m bara bränner pengarna efter försäljningarna.
    Som om en bonde säljer sin mark, sina djur och maskiner och sedan festar upp pengarna.
    I m s fall skattesänkningar.

  5. Bergis

    Men sossarna släpper hellre makten till Alliansen än samarbetar med Sverigedemokraterna. Hur går detta ihop Anders?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Man kan inte samarbeta med ett parti man står så långt ifrån ideologiskt som S och SD gör från varandra Bergis.

      • Bergis

        Då är det klara besked. Ni i Socialdemokraterna släpper makten till Alliansen.för att slippa samarbeta med Sverigedemokraterna. Lycka till!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vem som har makten efter valet avgör väljarna och vad det tycker vet vi när valet är avklarat – Är de rödgröna större än alliansen är det en självklarhet att de rödgröna ska bilda regering.

          • Bergis

            Om ni blir större än Alliansen måste ni ta stöd av Alliansen eller Sverigedemokraterna för att lotsa en budget genom riksdagen, Väljarna måste i god tid få veta vilka ni väljer.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den frågan har Löfven redan besvarat Bergis och stödet kommer sannolikt att erhållas precis som idag genom att alliansen lägger ner sina röster.

  6. Bertil Lund

    Inget nytt att Moderater vill göra allt till en marknad. Hänsynen till varann kan därmed försvinna.

    Motsatsen är Castro där utrensning sker på ett mer normalt sätt.

    Moderater de vill rensa ut så det ser snyggt ut. Utförsäkra så sjuka själva begår självmord, utförsäkra arbetslösa så det ser livet som ett lidande och även de tar livet av sig.
    Köassklyftor som driver folk till droger och slutligen en förhoppningsvis lindrig död.
    Under tiden laddar moderater för fler pigvarianter, skattesänknigar, kapitalbildning och de tror det ger lycka.

    Men många kapitalister som inser man får inget roligt av prngar i övernåtta även de tar livet av sig.

    Det bästa vi kan skapa är medmänsklighet och ödmjukhet mot varann. Castro han satsade på kärnverksamheter men enda möjligheten han såg var en sorts utrensning.

    Det är trist när det inte går hitta andra lösningar varken från Castro och nyliberalismen.

    Ren och äkta socialism är nog det enda rätta, men då måste även ren och äkta socialism finnas hos hela folket.

    Svensk socialism var mycket nära nå det
    Men så kom Reagan, Thatcher, Friedman
    Och i Sverige Reinfeldt, Borg och äcklige Schlingman för att inte tala om Nuons Maud.

    Man hurves bara man hör dessa namn,
    Måtte mina barnbarnsbarn aldrig få dessa hemska namn.

    Vad som helst utom Fredrik, Anders, Maud, de påminner om tider när man mördade folk genom att låta dessa utföra mordet själva.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med tillägget att de som bevisligen tagit livet av sig på grund av alliansens politik är ganska få och dessutom inte statistiskt säkerställda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.