Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det är rätt att låna till offentliga framtidssatsningar.

Det finns olika sätt att se på skulder och huruvida skulder är bra eller skadliga att ha. Ska man fastslå huruvida en skuld är bra eller dålig bör man i samband med det ställa sig ett antal frågor – Bland dem följande:

  • Varför ska vi lita på de nationalekonomer som säger att bostäders stigande lån inte är något problem när samma ekonomer är de som var djupt övertygade om att finanskraschen inte skulle kunna inträffa?
  • Varför tillåter vi att de ekonomer som sitter i stat, kommun och landsting fritt får sprida lögnen att det inte är politikens uppgift att investera och låta det offentliga växa med hänvisning att det minskar utrymmet för det privata näringslivet?
  • Varför ska vi tro på deras argument om att investeringarna är en kostnad och inget som gör oss starkare i framtiden?
  • Varför jämför vi ett lands totala skuldbörda mot enbart ett enskilt års BNP när faktum är att lånen ska amorteras av med en liten del av flera års BNP?

Dessa frågeställningarna är som jag ser det mycket relevanta – Dessutom tydliggör frågeställningarna ovan att nyliberalismen fått ett allt för stort genomslag i debatten just därför att jämförelser likt den i sista punkten numera är gängse synsätt i debatten.

Synen på det offentligas skuldbörda har helt enkelt blivit snedvriden och beräknas på ett helt annat sätt än för den privata sfären trots att samma beräkningsmodell borde användas för både privat och offentlig sektor för att beräkningen ska bli rättvis.

Om en offentlig skuld ska betalas av under flera år vore det enda riktiga att jämföra den totala skuldbördan med låt säga 30 års BNP då detta vore mer relevant eftersom många av lånen ska amorteras av under lång tid.

En annan relevant fråga att ställa sig är varför är det fel att låna till att bygga bostäder i offentlig regi när detta kommer att leda till att bostadsbristen minskar och bostadsspekulationen som driver prisökningarna minskar?

Svaret på den frågan är nog det enklaste att svara på – Utan bostadsspekulation får bankerna låna ut mindre pengar och med mindre utlåning minskar deras vinster – Svårare än så är det inte.

Därför är det rätt att först fråga oss vad vi lånar till innan vi ställer oss frågan om varför vi lånar.

Att låna till att bygga bostäder, infrastruktur och andra saker som behövs inom offentlig sektor är inte en något som ska ses som en kostnad – Istället ska dessa lån ses som en investering i vår framtid på samma sätt som ett företags lån till en investering i ny teknologi gör.

Kanske är det så att dagens sätt att se på lån och staters skuldbörda är resultatet av att vi människor under allt för lång tid indoktrinerats av nyliberalismens doktriner och därför förlorat kraften att tänka i andra banor än de som nyliberalismen präntat i oss?

Själv är jag övertygad om att det är på detta sätt det ligger till.

Om vi vill ändra på människors sätt att betrakta lån och skulder på och samtidigt säkerställa att lån faktiskt är något bra som är nödvändigt för att finansiera saker som ska finnas kvar under lång tid måste vi göra en genomgripande förändring i vårt samhälle.

Det vi måste göra är koppla förklaringen om varför vi lånar till ideologin och förklara för människorna varför ett lån faktiskt bara är resultatet av vår ideologiska övertygelse och vår strävan att bygga det jämlika Sverige människorna röstat för att vi ska bygga – Gör vi det kommer människornas syn på offentlig lån att förändras.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

14 kommentarer

  1. Leif Andersson

    Jag är i stort sett enig med dig. Det borde vara samma kriterier och regler kring avbetalning för privata bostadslån och offentliga lån för långsiktiga investeringar. Mitt förslag är 30 års rak amortering utan ränteavdrag.

    Det de flesta verkar missa är att inkluderat den privata skuldsättningen så är Sverige mer skuldsatt än t.ex. Italien. Skillnaden är att för Italien är det staten som har de stora skulderna medan någon lånebubbla hos privatpersoner medan förhållandet är det omvända i Sverige med någon form av världsrekord vad gäller privat skuldsättning. Ansvaret varför det blivit så faller tungt på ansvariga politiker senaste 25 åren som inte gjort sitt jobb med att reglera utlåningen och inte vågat ta nödvändiga beslut för att motverka utvecklingen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      30 till 50 års amortering är vettigt och att ränteavdragen ska bort genom utfasning har jag anfört många gånger och då en utfasning under 5 år så att alla hinner förbereda sig och anpassa sig på rätt sätt.

      Huruvida politikerna tagit ansvar eller inte ska jag låta vara osagt då politikerna precis som många andra gått på nyliberalismens tes om rättvisan av att inflationen ska lösa mycket av skuldproblemen. Att det nu blir av för att stoppa orättvisorna mellan de som äger bostaden och de som hyr sin bostad är därför på tiden varför vi kan enas om att kalla de politiker som inte vill agera i den riktningen för fega om beslut om saken inte fattas i början av kommande mandatperiod oavsett färg på regeringen som tillträder.

  2. Sixten jonsson

    Du glömmer det viktigaste nämligen att stora skulder o amorteringar orsakar opåverkbara driftskostnader som tränger undan verksamhet.Dagens låga räntor bidrar till ett lånesamhälle.Jag tror nog att du glömt den stora finanskrisen 1992.Det finns föredömliga kommuner i länet som lärt sin läxa och självfinansierar i hög grad ,men nu ropar andra att balanskravet ska bort och offentliga skulder ska eskalera och och driva fram en ny kris kanske redan till nästa lågkonjunktur

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte glömt vare sig finanskriser eller att amorteringar och driftskostnader påverkar offentlig verksamhet på precis samma sätt som de påverkar de privata verksamheter som lånar till sina framtidsinvesteringar.

      Min inställning är att offentlig och privat sektor ska agera på samma villkor vad gäller belåning och att göra skillnad är inte korrekt vilket jag hoppas att du kan förstå.

  3. Bertil Lund

    Blir det en högeregim så kommer man låna till skattesänknigar. Dessa skattesänknigar tillfaller så klart de med högsta löner och högsta förmögenheterna.

    Redan idag är avkastning och förmögenheter i stort sett skattebefriade.

    I gengäld kommer svaga grupper få betala priset för detta med utrotning av sociala skydd, vilket om den politiken accepteras leder till att vi får Svenskar som även de tvingas till kriminalitet och även tiggeri.

    Det är en hänsynslös politik som vuxit fram och jag tror inte Svendka folket insett vilka enorma klassklyftor som på 20 år blivit.
    Folket släpar kort sagt efter i vad som skett i Sverige. Vi är inget välfärdsland längre vi sitter på en bomb som när som helst kan explodera.

    Samhället är idag kraftigt uppdelat i två grupper. Detta jag talar om är ekonomisk utveckling.
    Vi har en grupp som ligger i en enorm skuldfälla. Alla unga medelålders som lånat till bil, bostad, övrigt.

    Motsatsen är vinnarna generellt återfinns de bland 40, 50-talister den grupp som kämpade på 60-talet var samlade i en gemenskap och ville ha del av företagens vinster och utveckling. Man ingick i starka symbiotiska fackföreningar som skapade en god maktbalans med företagen.

    Dessa har idag blivit rejält berikade
    Skuldfria bostäder, pengar i fonder kapitalförsäkringar avkastning som är närmast skattebefriad.

    Man kan säga för att göra det mer enkelt
    Föräldrarna är välmående med god ekonomi som pensionärer detta medan deras barn kan ha skulder på flera miljoner.

    Kommer en djup lågkonjuktur vilket kommer att komma, det är inte om utan när.

    Då kommer folk bli arbetslösa, bostäder sjunka i pris räntor stiga och personliga konkurser bli vardag.

    På detta har Svenska folket då röstat in en Borgelig regim som tagit bort alla sociala skydd och har man inte helt tagit bort dessa så är de så urvattnade, vilket de redan idag är så massor människor kommer bara ha enorma skulder men
    Banker har skickat ut dessa på gatan.

    Jag tror inte Svenska folket inser vilken enorma bubbla som väntar,
    Ju längre denna upphaussade lånebubbla och välfärdsutrotning får ske helt utan nån hejd på stopp.
    Ka ju värre blir framtida konsekvenser.

    Sanna mina ord alla partier blundar flr detta och högern de ser möjligheten att ta för sig medan Svenska folket sover.

    Så illa är det.
    Årets val visar en tydlig väg rakt MIT ättestupan.
    Själv kommer jag rösta på vänsterpartiet
    men inte ens de har en politik som talar om den enorma krasch som kommer ske om högern får fortsätta sin Nyliberala
    Mördarpolitik.

      • Bertil Lund

        Avsolut Anders. Många kommer skratta åt det jag skrivit och få skrattet i luftstrupen när det jag skrivit sker.

        Hur kan vi tillåta att kommuner har en enorm skuldfälla i fallskärmar och dyl till de som haft jobb och bra lön hela sitt liv.
        Än värre ser detta ut i storföretag och samtidigt kräver de lägre låglöner.
        Detta så utrymme gör girigheten etablerad.

        Motsatsen ser vi hos vanligt lågavlönat folk som inte tillåts ha nåt socialt skydd värt namnet.

        Sverige har blivit ett konstigt land
        Folket är precis som Reinfeldt skrevorna en bok -93 men metoderna han använde nyttjade han till egen fördel till de han företrädde.

        Hur många som idag är säg 50 år med villa som är nyuppsatt kommer att vara skuldfri när de är 65 år.
        De kommer tvingas jobba tills de stupar på sin arbetsplats om jobbet ens finns.

        Barnen deras kanske ärver mångmiljonskulder. Detta medan välbärgade skrattar gott när de via banker ser dessa som skattefri avkastning.

        En sak och jag är övertygad.
        Vi behöver en modern global Castro
        Som ställer ordning på klyftan mellan fattig och rik.
        Som ser till det viktiga för mänskligheten inte bara jakten efter pengar spm tillfaller fåtalet med stora grupper lever på skosulorna vi behöver ej heller allt mer

        Tekniska landvinningar som till slut kommer krascha när solstormar eller vulkanutbrott gör det mesta av det tekniska värdelöst.

        Vi är på väg åt helt fel håll,
        Framtiden är bakom oss.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att villalånen inte är färdigamorterade ser jag inte som något problem då villan förhoppningsvis är värd mer än det utestående lånet när villan ska säljas eller överlåtas till nästa generation och tack och lov så ärver vi inte skulder från den som dör då dessa är ett personligt ansvar.

          Att vi måste förändra vårt sätt att leva för att skapa ett jämlikare samhälle är vi helt överens om och för det behövs ingen Castro utan bara framsynt politik och kloka politiska beslut – Det är därför jag kämpar på för att avskaffa arbetsgivaravgifterna och ersätta dem med en produktionsavgift och det är därför jag vill ersätta de flesta av dagens bidrag med en basinkomst för att skapa mindre klyftor och ett jämlikare samhälle.

  4. Jan

    I min stad byggs det som bara den. Precis som alla städer i Sverige ska min stad bli större och större. En storstad. Det har kommunens marknadskontor bestämt. Och de kan aldrig ha fel. Förtätning kallas det. Små skyskrapor byggs mitt i city eller vid älven. Det byggs också lyxvillor i amerikansk stil runtom. Arkitektritade så klart.

    Problemet är att bara miljonärer som redan är inne i bostadskarusellen har råd att flytta in. Vem betalar annars 6,5 miljoner för en trea i en liten kuststad i Norrland? Med en hyra på 10 500 kr per månad.

    Det kommunala bostadsbolaget skänker visserligen bort 10 procent av sitt bestånd till utlänningar (nyanlända, invandrare). Där betalar kommunen också hyran. Naturligtvis. Annars är de rasister. Men hur ska vanligt folk ha råd med dessa miljonlägenheter? Eller de utan fast arbete?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att lägenheter är för dyra att bygga numera så att hyrorna låser ute de allra flesta är ett problem som kan lösas med ett återinförande av den gamla bostadsförsörjningslagens regler om att ett allmännyttigt bostadsbolag kan dela sina totala skulder med hela sitt innehav an uthyrbara kvadratmeter.

  5. Per Kjellén

    Som kommentar till dina 5 frågor som du anser vara relevanta och och att nyliberalismen därför fått genomslag i debatten. En alltför komplicerad kombination för mig och jag håller mig till

    Tillgångar = Skulder och Eget kapital.

    Är detta påstående socialism, kapitalism, nyliberalism eller klassisk liberalism? Om du inte vet kan vi inte debattera offentligt kapital mot privat kapital.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är där jag vill hålla mig när det kommer till hur företags värde ska beräknas inför det att aktiekurserna sätts Per – Till substansvärdet som är just tillgångar minus skulder.

      • Per Kjellén

        ”Att låna till att bygga bostäder, infrastruktur och andra saker som behövs inom offentlig sektor är inte en något som ska ses som en kostnad – Istället ska dessa lån ses som en investering i vår framtid på samma sätt som ett företags lån till en investering i ny teknologi gör.” Detta citat fick mig att tro att du ville att statliga investeringar skulle hanteras på samma satt som ett företags lån. Och nog har de rätt som anser att lånefinansiering i statlig/kommunal regi setts som en kostnad.

        Öresundsbron är väl ett tidigt exempel på blandad finansiering där åtminstone den privata delen behandlats enligt kapitalistiskt system där lånet alltid måste vara en vinstgivande post i en privatekonomisk verksamhet.

        Är det inte så i offentlig redovisning att investeringar alltid redovisas som kostnader och aldrig påverkar statskulden och att vinster i offentliga företag går direkt in i budgeten och aldrig påverkar statsskulden. Är det inte så att andra offentliga investeringar slipper utsättas för företagsekonomisk redovisning och räntabiliteten blir ett ogripbart moln?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är precis det jag säger Per – Att det ska ses som en investering som betalar tillbaka sig i framtiden med ränta dessutom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.