Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Apotekens skiftande priser på receptbelagda läkemedel ökar statens kostnader.

Det kan precis som följande artikel i vk.se https://www.vk.se/plus/2441178/stor-prisskillnad-mellan-olika-apotek påvisar skilja stort i prissättningen mellan olika läkemedel – Något som fördyrar både för patienten och framför allt för staten som ska betala apoteket för de delar av patientens läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet.

För mig påvisar denna prisskillnad många svagheter och uttalandet från Konsumentverkets jurist i artikeln är allt annat än smickrande då den fria prissättningen bevisligen varken gynnar patient eller staten utan endast apotekskedjan och dess ägare.

För mig påvisar detta att en avreglering av apoteksmonopolet var fel och att ännu en avregleringen som påstods förbättra och förbilliga för alla i slutändan blir en dyr affär för samhället.

Därför tycker jag att vi ska tillsätta en utredning som ser över hur kostnadsökningen slagit vad gäller de läkemedel som är förskrivna via recept och ligger inom ramen för högkostnadsskyddet – Har statens och patienternas kostnader för dessa ökat radikalt bör regelverket för apoteken ses över.

I den bästa av världar vore sannolikt det bästa att återreglera och rulla tillbaka hela apoteksverksamheten men den vägen ser jag inte som trolig eftersom så lång tid förflutit och därför att apotekskedjorna som kommit till redan är väletablerade och har burit de kostnader det kräver för att etablera sig på marknaden.

Det som behöver till är en statlig reglering av prissättningen på receptbelagda läkemedel – En prissättning som innebär att de receptbelagda läkemedlen har samma pris på alla apotek. Därutöver bör de läkemedel som det förskrivna byts ut till på grund av högre pris än kopian som erbjuds i stället prissättas enligt samma princip.

Som regeringsbärare måste vi ta det ansvaret och fatta de beslut som krävs för att så ska bli verklighet – Detta då tanken med avregleringen var att förbilliga snarare än fördyra medicineringen för medborgare och samhälle.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

44 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag håller med dig om att även dessa misslyckats och det har jag skrivit om tidigare och antyder även i detta inlägg att avregleringar och privatiseringar nästan uteslutande blir dåligt för medborgare och samhälle och bara bra för de privata intressen som nu kan stoppa vinsterna av allas våra tillgångar i sina egna fickor.

  1. Bertil Lund

    Relativt
    oväsentligt ämne i valtider.
    Alla avregleringar slår fel skapar klassklyftor och just det är mera viktigt skriva om. D.v.s omtala hur 140 miljarder i skattesänknigar som gick till de rikaste var fel.
    Hur man avreglerade i mängder privatiserade i inte minst Stockholm.
    Man kan dra upp massor ex på hur avregleringar slår mot den lilla människan.

    Man kan även dra upp hur skattesmitande gick igenom utan att folk var med.

    Ex: 2008 sattes ett skattetak på fastighetskapital, vilket ledde till att de med de högst värderade fastigheterna betalar lägst fastighetsskatt i förhållande till fastighetens värde.
    Bara genom att ta bort det taket, som egentligen inte finns i något annat land, skulle man få en förbättring för att få in inkomster till staten och verkligen få in många av dem som har möjlighet att betala mer i skatt.

    Bara ett litet ex påhittade högern är på väg ta över Demokratin på ett diktatoriskt sätt och där man menar kapitalister och egoister ska bestämma allt.

    Därför äf jag för att vi får en modern Castro som värnar kärnverksamheter
    och återskapar jämlikheten grunden för Demokratiska val.
    Nu var Castro en diktator men han var det för de fattigaste och svagaste grupperna.
    Det äf därmed synd om vi ska få det så
    Bäst är det om gemenskapen och jämlikheten kan återskapas sådana Samhällen är alltid bäst.
    Måste det till utrensning gör att så ska ske.
    Ja vad säger ni läsare??

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Detta ämne är inte oväsentligt i valtider då det är precis detta valet handlar om Bertil – Ett val mellan välfärd kontra sänkta skatter.

      • Bertil Lund

        Det du skriver om är Apoteken.

        Generellt borde det handlat om avregleringar då hade du fått kläm på hela inlägget Anders.

        Avregleringar som skapar klassklyftor
        De som har pengar betala och de som inte får några pengar trots tillväxt
        Överhettning och företag som går med stora vinster.
        Avregleringarna leder till kapitalisters fördel och vidare medför det diktatoriskt kapitalistpolitik där de rikas pengar styr vilka reformer som skapas.

        Räkna med att svaga grupper inte kommer erhålla en enda positiv reform som gynnar de,
        Skulle priset gå ner på mediciner som gynnar utsatta då sänker man sociala skydden, låglöner och därmed gynnar lägre priser enbart den välmående.

        Sp själva dyngan i den samlade politiken som tyvärr även sossarna verkar gå med på den slår mot den lilla människan hela tiden.
        Mest f-bannad blir jag över sossarna som lovade ta bort stupstocken i sjukförsäkringen sen var det bara en enda stor bluff som numera inte ens nämns i deras politik.
        Inte konstigt sossarna tappar väljare.

        Att moderater gör det är inget konstigt de vill ju bort med både stat,fattigt folk och lägga alla bördor på kommuner.
        Sen använda statens pengar för total skattefrihet för välmående.

        Topphirearkin hos sossarna har det för välbeviljat det ser man på klädseln inte minst bland kvinnorna,

        Nä mera Castro behövs han satsade på kärnverksamheter och fattigt folk

        Vill bara omtala det för de som missat det.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I detta inlägg handlar det om apoteket även om avregleringar som fenomen berörs i sin helhet – Tidigare har jag skrivit om andra avregleringar och även om avreglering och privatisering som fenomen så jag är nöjd och belåten med min approach i ämnet även om du inteser ut att vara det.

          • Bertil Lund

            Starkare focus hade du fått om du kritiserat avregleringarna i stort sedan nämnt alla möjliga ex:
            Apoteket är bara en liten fjuttig del i det hela.

            Det var även under borgartiden som de stora privatiseringarna skedde.

            Därmed inte sagt ditt inlägg är direkt fel men med större omfång hade det belyst tydligare.

            Jag kör hårt med dig nu Anders nu gäller det att du får till det annars ligger jag på igen. Tiden är kort för att fixa till sympatin
            för rött.
            Det gäller att verkligen visa vart vi är på väg med höger och vad högern gjort.

  2. Fredrik

    Vänta nu! Nu går du igång på något som du högst tvivelaktigt inte har 100 koll på.

    Högkostnadsskyddet kan inte göra det dyrare för patienter bara för att priset på medicinen varierar. Högkostnadsskyddet är detsamma.

    Att kostnaden för staten möjligen ökar är en sak, men ska inte staten ta kostnaden för medicin för sina medborgare?

    Jag tror att du saknar inkomsten Anders. Du saknar att pengarna går rakt ner i statens ficka.

    Att sedan staten ska sätta pris på medicin är att sätta sig över ett privat internationellt företags prissättning. Har du mandat för detta i världen? Troligen inte.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag avser är att högre priser in i högkostnadsskyddet fördyrar för patienterna fram tills gränsen för det är nådd – När gränsen är nådd fördyrar det bara för samhället vilket jag utgick från att du skulle förstå när du läste inlägget Fredrik.

      • Fredrik

        2250kr/år. Det är maximalt det du betalar för receptbelagda mediciner plus eventuella hjälpmedel för att kunna ta dessa mediciner. Det är 187,50kr/månaden.

        Självklart kan 187,50kr per månad vara en kraftig summa, även om jag själv anser att den är förhållandevis låg. För dessa 2250kr får du dessutom varor för ett värde av 5522kr då efter 1125kr inhandlade mediciner så får du rabatt i olika steg.

        Jag hinner personligen hinner inte upp i mer än cirka 1200kr/år, och jag löser detta genom att hoppa över att köpa pizza en gång i månaden för att istället laga mat hemma med familjen. Då sparar jag denna 100kr/månaden som mina mediciner kostar.

        Men, likt alla andra som har receptbelagda mediciner så får jag alltid ta ställning till om jag vill ha det märke som läkaren skrivit ut på receptet ELLER ett billigare alternativ med samma mängd, substans, etc. Om jag aktivt väljer det dyrare alternativet, fritt fram för alla att göra detta, men i sådana fall kan vi inte belasta apoteken eller företagen som tillverkar medicinerna – då ska vi klanka ner på patienten. Faktiskt.

        Precis som alla företag där det finns patent så kommer det att kosta dyrt att köpa en ny medicin. Så fungerar det. Då spelar det ingen roll om svenska staten inte vill betala den kostnaden eller inte. Staten har inget val. Så, det staten kan göra är att subventionera medicinen, alltså ta kostnaden från patienten – men att lägga den på tillverkaren fungerar bara i Bertils Kuba. I övriga världen fungerar det inte.

        Och, det står alla patienter fritt att välja vilket apoteket man vill. Jag väljer det som är billigast för stunden. Jag beställer i princip allt på nätet. Okej, jag är ung (47) och kan göra detta men möjligheten finns tillgänglig för alla. Och, det levereras direkt i brevlådan alternativt till en postutlämning. För alla finns denna möjlighet.

        Att hävda att man inte har bank-id, internet eller inte vill göra detta utan vill göra det själv i butik, ja det står alla fritt att göra så. Men möjligheten att beställa billigt, som mig, finns där. Då är det bara att ta chansen.

        Så Anders, vore det inte bättre att lära alla att beställa där det är billigast istället för att gå tillbaka i tiden till 1971? Övrig handel har gjort det, då borde inte dem som uppsöker apotek ha problem att göra det också.

        *Not: När jag köper medicin via internet så får jag frågan OM jag vill prata med en farmaceut i samband med köpet. Jag kan tacka ja eller nej. Ett val alltså.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Din kommentar rinner ut i ingenting Fredrik och min enda poäng är att konsumenten som omfattas av högkostnadsskyddet betalar mer för sin medicin fram tills denne nått upp till högkostnadsskyddet än innan avregleringen och att denna merkostnad efter det att man uppnått högkostnadsskyddet drabbar staten och det är det jag vänder mig emot.

          • Fredrik

            Din politiska gärning rinner ut i ingenting Anders.

            Du är ”statspolitiker”. Socialist ut i fingerspetsarna. Du vill ha statlig reglering för vilket pris som ett privat företag får ta för en produkt.

            Hur ska du kunna genomföra detta? Och vad är nästa steg? En statlig reglering för hur mycket en liter mjölk får kosta? En limpa bröd?

            Med din människosyn och samhällssyn så finns inga gränser för vad staten kan göra eller hur?

            Vilket är priset på Salures 2,5mg? Jag menar priset hos tillverkaren? För, det är ju precis detta som staten måste kunna. Utan detta pris så har staten inget material att gå på. Är priset för Salures 2,5mg samma i Sverige som i Tyskland? I Etiopien? Australien? Om inte, vilket pris ska man gå på?

            Förstår du problemet Anders? Hur ska staten veta vilket pris som tillverkaren tar, om inte staten köper in all medicin? För att sedan sälja till apoteken (med vinst) som sedan säljer till patienten (med vinst). Vilket då ger mig 100% rätt. Det handlar om inkomst. Staten vill ha mer pengar helt enkelt och ett beprövat sätt för alla socialister är att helt enkelt förespråka monopol med statens som enda aktör. Dvs tvinga alla att handla av staten.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Din uppfattning om mig och min duglighet får stå för dig Fredrik och för övriga gäller att de precis som i ditt fall själva får avgöra hur de ser på mig och mitt politiska värv.

  3. Krister

    – Det som behöver till är en statlig reglering av prissättningen på receptbelagda läkemedel.
    En prissättning som innebär att de receptbelagda läkemedlen har samma pris på alla apotek.

    Håller med.

  4. jonas

    Inte lät när folk inte tänker till och försöker förstå. Inget apotek idkar välgörenhet och när det då blir fler som skall gödas innebär detta naturligtvis att priserna totalt ökar. Apotekskarusellen startade med Göran Hägglund (C) vilket man bör tänka på i valet som kommer. För att kunna få nån rätsida på detta är ett ovillkorligt krav att det blir en S-regering i fortsättningen.

  5. Jonny Disenfeldt

    ”De flesta mediciner ingår i den så kallade läkemedelsförmånen. Det betyder att de omfattas av högkostnadsskyddet och subventioneras av staten. Då får inte apoteken själva välja vilket pris de ska sätta.”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Innan du når gränsen för högkostnadsskyddet är et precis det de får göra Jonny och även därefter debiterar respektive Apotek staten den kostnad de har för sina kunder utanför högkostnadsskyddet.

      • Erik White

        Nej, läs vad Jonny skriver. Om ett receptbelagt läkemedels pris ej är samma i alla apotek så är det på grund av att staten ej subventionerar det. Staten, alltså just nu socialdemokraterna, har valt att ej inkludera denna medicin I läkemedelsförmånen.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du har fel Erik – Jag har råkat ut för detta och beroende på vilken kopia originalet ersätts med varierar priset från apotek till apotek och sålunda även till staten när det når upp till mitt högkostnadsskydd.

          • Erik White

            Kan du inte berätta vilket apotek som tar annat pris än det av staten fastställt? Apoteket ifråga begår ett lagbrott så det tycker jag verkligen inte är för mycket begärt av en socialdemokrat som söker väljarnas förtroende.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Gör ett försök själv på ett receptbelagt läkemedel så får du se – Sist det inträffade för mig fanns prisskillnaden mellan Apoteket och Apoteket Kronan.

          • Jonny Disenfeldt

            Du får skilja på medicin som är receptbelagd och ingår i högkostnadsskyddet och medicin som är receptbelagd men inte ingår i högkostnadsskyddet.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det har jag gjort redan innan jag skrev inlägget Jonny vilket framgår om du läser det.

  6. Brorson

    Jag har debatterat och kritiserat apoteksavregleringen på S-bloggar flera år innan Anders Forss dök upp som allvetande orakel. Du drar uppmärksamheten från det som bör göras. <och därför får du finna dig i att bli kritiserad av mig. Du hindrar utvecklingen mot ett solidariskt och jämlikt samhälle, genom ditt ständiga agerande som popcorn-maskin.

    Jag brukar – till skillnad mot dig – ta reda på fakta, innan jag lägger fram egna förslag. Det grundläggande felet gjordes redan 1970 genom det helt onödiga apoteksförstatligandet. Med det sjuka argumentet att det är fel att tjäna pengar på människors sjukdomar. Jag var aktiv socialdemokrat då, och minns hur vi diskuterade. Varför förstatligades inte läkemedelsindustrin, där de stora pengarna görs och patienters liv offras i läkemedelsförsök /Ex-vis Roxiam-katastrofen 1993, där försöksledarna och involverade läkare med berått mod tog livet av åtta patienter i forskningens "intresse")?

    Apoteksförstatligandet gick till så att de privata ägarna löstes ut med så stora belopp, så att Apoterkarskocieteten, d.v.s apoteksägarnas intresseorganisation applåderade beslutet, samt att de forna apotekarna anställdes som föreståndare för sina forna apotek. Branschens borde i stället ha omreglerats, genom att privilegiebreven från 1700-talet hade ersatts med personliga tillstånd från en statlig myndighet att äga och driva apotek. Problemet var att det var mycket dyrt att starta apotek, eftersomen ny apotekare, som inte hade ärvt ett privilegiebrev från en gammal apotekare som gått i pension, måste köpa sitt privilegiebrev till högstbjudande.

    Fördelen med privilegiebrevsystemet var att detsamma motverkade överetablering och tillförsäkrade apoteken tillräckliga marginaler för att ha alla mediciner i lager, ge god service och ta socialt ansvar och ha en god affärsmoral gentemot kund. Man konkurrerade inte med kosmetikahandeln och langade inte narkotikaklassade mediciner till missbrukare. Det där med att inte tjäna pengar på sjuka människor var ett rent svepskäl. Branschen borde ha omreglerats, i enlighet med franchisemodellen, som då var nästan helt okänd i Sverige.

    Under diskussionerna på S-bloggarna föreslog jag just det, en omreglering där det statliga apoteksbolaget skulle, vara franchisegivare och privata apotekare, med adekvat utbildning och personliga tillstånd, skulle vara franchisetagare. Det statliga Apoteksbolaget skulle då. i likhet med andra franchisegivare (exempelvis McDonald Sverige AB) bestämma sortiment och priser i utbyte mot att garantera rimliga handelsmarginaler genom att motverka överetablering. Jag förstår att detta förslag var alltför "socialistiskt" i alliansens öron och alltför "kapitalistiskt" i dogmatiska socialisters öron. Men det hade varit blandekonomi i praktiken, ett sätt att kombinera fördelarna med statlig styrning och privat ägande.

    "Alla läkemedel som omfattas av högkostnadsskyddet kostar lika mycket på alla apotek. Men för receptbelagda läkemedel utanför högkostnadsskyddet får apoteken själva bestämma försäljningspriset, vilket gör att priserna varierar." Detta skrev SvD i oktober förra året med anledning av ett debattinlägg från regeringens utredare av apoteksbranschen. Forss har alltså fel om läkemedelspriserna. Apoteksbranschen måste omregleras, men med fakta om den nuvarande ordningen som grund.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag betvivlar inte att du debatterat detta ämne länge Brorson – Det har du förövrigt gjort med många ämnen om man ska tro dig och det återspeglas i dina kommentarer där du ofta kommer dragande med långa historier om vad som hänt och vad som sagts i dessa debatter.

      På min blogg jobbar jag på lösningarna på problemen och på min blogg ägnar vi åt detta och inte åt att återge gamla sätt att debattera ämnet.

    • Jonny Disenfeldt

      Brorson-
      Ditt förslag om utformande av apotek via franschising låter väldigt bra, trist att det inte realiserades.

  7. Brorson

    Det irriterar dig tydligen att andra har varit inne på samma ämne före dig. Nu föreslår du att det ska tillsättas en utredning, men det har ju regeringen redan gjort. Du försöker ge sken av att du driver regeringen framför dig, men i det här fallet är du en eftersläntrare, som borde hålla dig för god för att skriva ”vi politiker”. Du tillhör ju inte partiets inre krets, ens kommunalt.

    Det är sant att jag har debatterat ett antal ämnen under lång tid, men att det skulle vara ”många ämnen” är en lätt överdrift, eftersom jag bara debatterar ämnen som jag behärskar väl. Jag har fått min politiska skolning under Olof Palmes ordförandeskap, och har nu – många år senare – även perspektivet bakåt. Vad vi tänkte, och hur det blev.

    Som jag skrivit, var apoteksförstatligandet 1970 en helt onödig åtgärd, men resultat blev ganska bra. Apoteksmarknaden fungerade lika bra efter förstatligandet som före. Däremot måste man säga att den av alliansregeringen genomförda avregleringen blev ett rent fiasko, som i synnerhet har drabbat apotekskunder i glesbygd och småorter, t.o.m, i mindre städer. Men de problemen verkar du inte ens vara medveten om.

    När du hade chansen att kritisera alliansregeringen för ett verkligt fiasko, missade du den chansen. En intressant fråga är förstås också, varför det inte blev någon konkret resultat av regeringens översyn av läkemedelspriserna, i form av statliga subventioner att alla receptförskrivna läkemedel. Kan det bero på den enorma ökningen av antalet läkemedelsberoende patienter efter ”anstormningen” 2915, eller på att regeringen har prioriterat elcykelbidragen och andra subventioner till de unga och friska – i syfte att rädda kvar Mp i riksdagen

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det irriterar mig inte alls att ämnet varit uppe till debatt tidigare Brorson – Det enda jag säger är att vi bör koncentrera debatten på lösningar snarare än att skriva långa haranger om vilka diskussioner som funnits tidigare och varför de funnits och på vika grunder de funnits.

      Att det är alliansen och den avreglering de genomförde av apoteksmonopolet jag kritiserar torde inte undgå någon Brorson och det är därför jag rakt av föreslår att vi ska åtgärda problemen så att samhället slutar förlora på reformen.

  8. Richard

    I VK-artikeln står tydligt att prisskillnaden på receptbelagda läkemedel mellan de olika kedjorna gäller endast för läkemedel som ej subventioneras av landstinget, alltså kunden/patienten betalar hela summan själv.
    För läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet, kan subventioneras och således delfinansieras av landstinget inom högkostnadsskyddet gäller samma pris oavsett apotekskedja och apotek. Dock kan priset på ett läkemedel förändras från månad till månad vilket ibland misstolkas som att medicinen kostar mer eller mindre på olika inköpsställen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du går på apoteket själv för att hämta ut receptbelagd medicin vilket jag gör åtskilliga gånger så kommer du att finna att det är som jag påstår Richard.

      Samma pris för alla kedjor gäller inte för staten gentemot apoteken Richard och däri ligger problemet då det är just det som fördyrar för samhället.

      • Jonny Disenfeldt

        Sliuta ljuga Anders.

        För läkemedel som INGÅR i högkostnadsskyddet gäller att :
        Vilket fabrikat som ska vara det ordinarie valet och priset för det bestäms en gång per månad av myndigheterna. Detta pris måste ALLA apotek använda sig av under respektive månad..

        För läkemedel som INTE ingår i högkostnadsskyddet råder fri prissättning.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den kopia som ges istället för det original som skrivs ut varierar från apotek till apotek och det läkemedel som högkostnadsskyddet betalar är det läkemedel du som patient erhåller och då till det pris apoteket i fråga debiterar för tillfället.

          Det är här generalfelet ligger och det är därför avregleringen av apoteksmonopolet är et fiasko som fördyrar för både patient och samhälle.

          Med det sagt är det du som är lögnaren Jonny.

          Bättre att du erkänner att reformen är ett fiasko och slutligen har du helt rätt i att det är fri prissättning på läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet vilket ska vara så för att vara korrekt.

          • Jonny Disenfeldt

            Inser du nu att du hade fel?
            Jag har inte påstått felaktigheter i detta, det är DU som gjort och det är inte första gången du haft problem att förstå hur detta fungerar.

            Vidare:
            OM du väljer ett dyrare alternativ får DU själv betala merkostnaden, det belastar INTE ditt högkostnadsskydd.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Staten debiteras en högre kostnad om priset för den generiska kopian är större hos apoteket X än hos apoteket Y förutsatt att läkemedlet inhandlas hos apotek Y – Att du inte kan erkänna det Jonny förvånar och att du inte gör så betyder att du ljuger.

          • Richard

            Givetvis kan du få olika generiska kopior av ett originalläkemedel på olika apotek, förutsatt att du inhandlar läkemedlet under olika månader. Periodens vara., som är det generika apoteket i första hand ska beställa och erbjuda kunden, bestäms centralt av myndigheten TLV och skiftar varje kalendermånad. Ibland kan det vara samma generika flera månader i rad men ofta byts det varje månad. Priset sätts central och kan ej ändras på apoteket.
            Av miljöskäl får apoteken under de 14 första dagarna varje månad sälja ut de generika som var periodens vara månaden innan, detta för att minska kasseringen av läkemedel.

            Man brukar räkna med att generikareformen där kunderna erbjuds läkemedel med betydligt lägre pris än originalläkemedlet sparar runt 7 miljarder kronor varje år. Antar att det inte är det du menar med fiasko.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Om jag går till olika apotek samma dag så har de olika apoteken olika kopior som veckans/månadens kopia Richard – Detta har jag själv uppmärksammat flera gånger och att det är så och att dessa kopior dessutom skiljer i pris är ett problem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.