Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Starkt av Sara Danius att berätta sanningen om händelserna i Svenska Akademien.

Jag har med spänning följt Sara Danius uttalanden om vad som föregick hennes avgång från Svenska Akademien och sin roll som dess ständige sekreterare och utan att gå in på det hon lade fram så tycker jag att hon gjorde det mycket bra som vågade göra så och ge svenska folket en inblick i Svenska Akademiens hierarki och arbete.

Att lyfta upp jävssituationer och svågerpolitik och hur akademiens ledamöter i alla lägen ska skydda varandra även om fel och i förekommande fall misstänkta lagbrott skett är starkt då en sådan kultur inte har något berättigande i vårt moderna samhälle – Inte ens i en så föråldrad församling som Svenska Akademien.

Att Sara öppet framför hur illa hon mådde och hur mycket avsky och äckel hon kände av att inte öppet kunna prata om de 18 kvinnor som öppet i en DN-artikel som påstod att övergreppen från den så kallade kulturprofilen skett i lägenheter ägda av Svenska Akademien är fullt förståeligt.

När så sker hamnar saken rakt i knät på Svenska Akademien och som dess talesperson bör man kunna tala sanning i alla lägen vilket hon inte kunde göra i detta läge varför jag förstår hennes reaktion fullt ut.

När Horace Engdahl konfronteras med allt detta säger han något som med besked berättar hur Horace är som människa – ”Jag har ingen annan kommentar än att jag beklagar alla de brott mot Svenska Akademiens sekretessbestämmelser som jag hör talas om och att jag inte har någon önskan att bidra till den genren”, skriver han.

Vad Horace och andra män som suttit länge i Svenska Akademien ville var att Sara slaviskt skulle fortsätta att dölja de misstag de själva begått genom att ge den så kallade kulturprofilen de rättigheter denne fått och då utan att yppa ett enda ord om saken annat än att Akademien inte gjort något fel.

Att detta var mer än Sara kunde ta och det var därför hon avgick förstår jag rakt av.

Att avgå från ett förtroendeuppdrag såsom Svenska Akademien är inget lätt beslut men att avgå genom att följa sin egen vilja och sätta sin egen heder före den som säger att man ska mörka och gömma hedrar i min värld – Därför gjorde Sara Danius rätt som avgick som ständig sekreterare och dessutom begär utträde ur Svenska Akademien som som institution.

Med allt detta sagt och det som nu kommer att tilläggas efter Saras sommarprat i radion har jag bara en önskan vad gäller Svenska Akademien och det är att vi en gång för alla kan se till att de som bör avgå från denna för att modernisera dess synsätt till vår tidsanda gör så snarast möjligt – Något som givetvis inkluderar Horace Engdahl som bör vara den förste att avgå.

Därefter hoppas jag att Svenska Akademien kan välja in nya ledamöter som antar en ny och modern form av filosofi i sitt arbete i akademien utan att släppa på de rutiner som hittills gällt när det handlar om att utse värdiga pristagare till det som av de allra flesta anses vare det riktiga och mest betydelsefulla Nobelpriset – Nobelpriset i litteratur.

Görs det har Svenska Akademien en framtid – Sitter Horace och hans gelikar kvar är Svenska Akademien snart död och bortglömd och rätten att utse nobelpristagare överlåten till andra mer frisinnade organisationer.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

13 kommentarer

      • Fredrik

        Nej Anders. Du hävdar, redan i din rubrik, att det är en sanning som Sara berättat.

        Då kan man inte så enkelt vifta bort kritik mot detta genom att säga: Det är upp till läsaren och lyssnaren att avgöra.

        Du har redan avgjort detta Anders. I lagens namn har du, bortom allt rimligt tvivel, berättat vad som är sanning UTAN att ha några som helst bevis förutom EN person, med ETT perspektiv av händelser som du INTE sett/hört med egna ögon/öron.

        Att då bara vifta bort den kritiken visar på vilken man du är, en man som inte klarar av att ta kritik på allvar eftersom det går emot dina egna åsikter och din egen tro.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Som vanligt så märker du ord och det hon beskriver är sanningen såsom hon upplever den och att göra så trots alla regelverk i akademien är starkt och därtill nödvändigt.

          • Jonny Disenfeldt

            Du skriver ju ”Starkt av Sara Danius att berätta sanningen” vilket tydligt visar att du tagit ställning ATT detta ÄR sanningen och inget annat. Menar du något annat så skriv det.

            Det är oerhört noga hur man uttrycker sig om man har anspråk på att någonsin få en politisk roll.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag skriver som jag skriver Jonny och överlåter åt dig att tolka det jag skriver på ditt sätt såsom andra tolkar det jag skriver på sitt sätt.

          • Fredrik

            Nu får du skärpa dig! Jag märker inte ord. Om detta är din syn på världen så är ALLT som ALLA säger sanning – utifrån deras syn på saken. ELLER HUR?

            Det innebär att du hädanefter ALDRIG kan säga att någon har fel eller ljuger, detta eftersom ALLA talar SANNING – utifrån deras perspektiv.

            Hur ska då en t ex Tingsrätt kunna döma i ett ärende om ALLT som ALLA säger är sant?

            Här har du ditt svar Anders:

            I en rättegång t ex gäller andra regler. Ute i samhället gäller det jag, Anders Forss, talar om för andra för att jag har alltid rätt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är precis det du alltid försöker dig på Fredrik – Att märka ord.

  1. Bertil Lund

    Rätt ointressant i valtider.
    Bättre du skrivit om Hanif Bali och Sara Skyttedahls beteende där de viftar med vapen

    Det är val och då måste focus ligga på valet.

  2. Bertil Lund

    Att vara rik har sina fördelar, köper du en Tesla så behöver du inte betala vid tankning av el. Du kör helt gratis.
    Bilen är också skattebefriad de första fem åren vad jag kan förstå.
    Du får även en subvention på 60 000 om du köper en el-bil.

    Istället är det tänkt detta ska betalas genom några jobbskatteavdrag till och det blir s.k.svaga grupper som får betala priset. Även ”sänkta trösklar” eller närmare bestämt ingångslöner ska sänkas samt även alla sociala försäkringar.

    Lägre låglöner blir effekten och i gengäld kan högre höglöner utbetalas så fler köper subventionerade El-bilar, el-cyklar,
    El-gräsklippare o.s.v.

    Man kan ju fråga sig varför alla dessa förmåner bara för att du tjänar bra, har pengar på ISK, får bra avkastning, som sedan knappt beskattas.

    Ändå gnäller välmående folk att skattetrycket är högt.
    Det heter inte ens skattetryck det heter skattekvot och sen räknar man dessutom inte med alla bidragsavdrag som för en välmående kan vara flera hundratusen mer än vad en garantipensionär, arbetslös, eller sjuk har att leva på.

    Dessutom byggs det bostäder enbart för de som har stadig kassa detta så vinster för byggföretag kan gå före människors behov.

    Men sånt här får man inte omtala då kan folk börja tänka.
    Bättre skriva om Sara Danius och föra debatter med sign Alexander då kan
    Focus från viktiga livsavgörande frågor
    döljas.

    Så har socialismen blivit och nu spekuleras det i att socialdemokraterna och Moderaterna tillsammans ska styra Sverige.

    Undrar hur det då blir med stupstocken.
    Den kanske tas fram på allvar därmed,
    Den kan ju Anna Hedborg och Fredrik Reinfeldt dra fram från nåt museum i Stockholm.
    Under tiden får väl Anders Borg stå på Sergels torg och visa sin enorma snopp.
    Bevakad av Hanif Bali fullt stridsutrustad

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.