Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Samhällelig framgång startar med tillväxt i offentlig sektor.

Jag ska återkomma en bit fram i inlägget till varför offentlig sektor är det bästa verktyg vi politiker har när det handlar om att fördela makt och pengar och skapa ett mer jämlikt samhälle.

Innan dess kommer jag dock att göra en kort historisk återblick till några starka uttalande som min politiska förebild Olof Palme gjort vid skilda tidpunkter.

Att jag gör denna historiska återblick beror på att den är nödvändig för att förstå den sorts politik jag vill driva – Och hur denna politik är helt i linje med våra socialdemokratiska ideologiska kärnvärden kärlek, solidaritet och alla människors lika värde.

Palme har sagt följande vid olika tillfällen:

  • Socialdemokratin är en folkrörelse som inte låter sig styras av enskilda personer. Partiets politik växer fram i en demokratisk process som ytterst beror på de enskilda medlemmarnas aktiva medverkan.
  • Vi måste lyssna på rörelsen.
  • Socialdemokratin har åt vanliga människor gett bättre sociala förhållanden än något annat system som finns eller funnits.
  • Att i dagens samhälle stå stilla betyder att med stormsteg gå bakåt.
  • Socialdemokratin måste visa att demokratin är handlingskraftig och visa att framsteg är möjliga.
  • Vi måste förhindra att den tekniska utvecklingen får orimliga konsekvenser.
  • Vi måste vidga och fördjupa demokratin i Sverige.
  • Demokratin måste finnas nära vardagen vilket uppnås genom att decentralisera så många frågor som möjligt till det kommunala planet.
  • Kampen för jämlikhet har mer än någonsin tidigare gjort oss medvetna om de starka krafter som i det moderna samhället verkar i riktning mot ökade klyftor.
  • Jämlikhet är ingen kamp som berör en minoritet – Jämlikhet gäller alla.
  • Vi måste fortsätta att bygga ut samhällets institutioner och den offentliga sektorn till stöd för jämlikhet.

Ovanstående är som sagt spridda citat ur många olika tal som har en sak gemensamt – Nämligen att de alla talar om de problem vi står inför för att hålla demokratin levande och nära människorna samt om vikten av att skapa ett jämlikt samhälle.

Jag ska i resten av inlägget försöka mig på att översätta vad dessa uttalanden betyder och hur de kan tillämpas i vår tid därför att de är lika viktiga i dag som under Palmes tid.

Med rörelsen avsåg Palme väljarna och samma ståndpunkt gäller givetvis även för mig.

Genom att lyssna på rörelsen har jag förstått att rätten till ett arbete och principen om alla människors lika värde är vad de allra flesta vill ha tillsammans med ett mer jämlikt samhälle.

Genom att lyssna på rörelsen har jag även lärt att människor känner sig vilsna med vår politik då de inte känner igen sig i de beskrivningar vi politiker ger av deras vardagssituation.

Därför handlar mitt politiska kall om att skapa ett jämlikt Sverige med minskade inkomst och förmögenhetsskillnader. Det handlar även om att återge människorna tron på att socialdemokratin faktiskt skapat det bästa system som funnits eller kommer att finnas och att detta system fortfarande fungerar.

Det handlar om att i ord och handling bevisa att demokratin är handlingskraftig och om att det fortfarande är möjligt att åstadkomma framsteg med traditionell socialdemokratisk politik och att dessa framsteg förstärks när vi politiker kan förklara politiken på ett sätt som gör att människor känner sig delaktiga i politiken.

Därför är min första konkreta åtgärd att komma med förslag som handlar om att skapa jobb och trygga människors försörjning.

Att jobben slagits ut i en allt snabbare takt därför att den tekniska utvecklingen fått orimliga konsekvenser är en reell verklighet i dagens Sverige – Därför borde det vara självklart för alla och envar att det bara är samhälleliga åtgärder och en handlingskraftig arbetsmarknadspolitik som kan skapa nya jobb.

Vart kan då dessa jobb skapas? Mitt svar är inom offentlig sektor till att börja med.

Arbetsmarknadspolitik är normalt en politik som går utanför den offentliga sektorn därför att offentlig sektor under lång tid felaktigt ansetts ligga utanför den egentliga produktionen och därför är det hög tid att ändra på detta och få människor att förstå att socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik omfattar både offentlig- och privatsektor.

Den arbetsmarknadspolitik vi socialdemokrater fört historiskt har medfört många positiva välfärdseffekter – Bland dem att arbetsmiljön blivit bättre samtidigt som människorna blivit starkare därför att de fått mer inflytande och mer att säga till om på sina arbetsplatser.

Offentligsektor är en stor arbetsplats med ännu större tillväxtmöjligheter. För mig är därför varje ansats som handlar om att skapa nya jobb eller om att förbättra innehållet i de jobb som finns på rent logiska grunder att betrakta som varande innanför den egentliga produktionen oavsett av i vilken sektor de ligger.

Förutom att den offentliga sektorn är en betydande del av arbetsmarknaden och en mycket stor arbetsplats är den även det absolut bästa verktyget vi politiker förfogar över för att skapa ett mer jämlikt Sverige.

Offentligsektor är ett bra verktyg därför att den har unika egenskaper. Det faktum att den styrs av medborgarna via den representativa demokratin och inte direkt av kapitalägare, marknad eller individers köpkraft gör den mycket användbar i strävan att skapa ett jämlikare Sverige.

Dessutom gör det att vi kan se till att demokratin ligger nära människorna i deras vardag.

I det postindustriella tjänstesamhälle som redan är här går det inte att leva av att utföra tjänster åt varandra och samtidigt ge industrin och det privata näringslivet företräde då det är just när vi ger dem företräde som de privatiserar offentligsektor och skaffar sig oskäligt stora vinster på skattebetalarnas bekostnad.

Omfördelning behövs för att minska de ökande inkomst- och förmögenhetsklyftor som Palme varnade för.

Medvetna om att det är inom service och vårdsektorerna som den stora sysselsättningsökningarna kommer att äga rum i det svenska samhället är det därför både vettigt och mänskligt att se till att dessa fortsatt drivs i offentlig regi för allas bästa.

Palme sa en gång att vi inte bör ställa varuproduktion och tjänsteproduktion mot varandra utan att vi istället bör se till helheten. Industrin kommer alltid att vara basen för vårt lands ekonomiska liv – Samtidigt blir det allt viktigare för vår välfärd att människor kan hjälpas åt att göra tillvaron bättre för varandra.

Genom att ta fasta på detta och låta den offentliga sektorn växa och samtidigt se den som en naturlig del av den egentliga produktionen har vi nu chansen att skapa nya jobb och samtidigt se till att skapa den omfördelning som leder till ett mer jämlikt Sverige.

Med ett nytt sätt att betrakta offentligsektor på kan vi säkerställa att vi slutar upp med att exploatera en stor grupp människor, företrädesvis kvinnor genom att hålla nere lönerna i offentlig sektor inom stat och kommun bara för att hålla nere avgifter och skatter.

Första åtgärden för att finansiera den offentliga sektorns tillväxt ska tas genom att säkerställa att den privata sektorn betalar de skatter och avgifter de ska göra om vi följer dagens regelverk.

Alla skatteavtal med andra länder ska omförhandlas och ändras så att dagens skatteplanering där man använder ett transitland i EU för att föra sina vinster till skatteparadis blir omöjlig att använda.

Ett jämlikt samhälle kräver att alla betalar sin del av kakan.

Nästa steg blir att använda de skatter som den offentliga sektorns arbetstagare betalar i inkomstskatt till ytterligare tillväxt. Dessutom kommer fler människor i arbete att skapa omsättningsökningar i den privata sektorn vilket gör att vi kan räkna med större intäkter i form av moms och vinstskatter från den privata sektorn som en effekt av offentlig sektors tillväxt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

24 kommentarer

  1. G-A Karlsson

    Sverige hade tydligen 250.000 mjölkproducerande småjordbruk år 1950 – inklusive ett som drevs av min egen morfar med tiotalet kor.

    Idag lär det finnas 3800 gårdar kvar och varenda en är en jätteanläggning för det är omöjligt att driva småverksamheter idag. Och Sverige är inte i närheten av självförsörjning på livsmedelsområdet.

    Som jag ser det blir du tvungen att fixa mjölken själv nu. I din offentliga sektor.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur problemen med svenska jordbruk, mjölk och övrig matproduktion ska lösas har jag skrivit specifika inlägg om G-A – Läs dessa så hittar du svaren på dina funderingar och frågor.

    • Bertil Lund

      Svar till G-A Karlsson
      Visst småjordbruk har en poäng.
      Men i en nyliberalt Sverige så är det numera en marknad som styr allt.
      Det fanns nackdelar med alla dessa bönder. De var slavdrivare nyttjade fattigt folk lät dem få mat husrum på höskullen
      Så priset för bönders girighet var lika bedrövligt som den högerpolitik vi ser formas idag, där fattiga ska bli fattigare ich rika rikare.

      Vi har sett gnället från skogsbönder på några simpla träd som brunnit ner, ingen gård har rapporterats brunnit inga omkomna. Ändå gnälls det över hur fult det ser ut i skogen och hur skogsbönder förlorat pengar. Ändå finns försäkringar och det mesta av skogen för såga till byggvirke.
      Det är mycket värre med hur skogsbönder avverkar och sedan markbereder skogen. Det går fan inte gå i den mark som vi alla faktiskt äger.

      Jag ger inte mycket för bönder giriga hänsynslösa har de alltid varit stora gårdar och välordnade liv har de levt nu när man kan köpa kött från Brasilien Irland o.s.v. Då kräver man vi ska köpa våra bönders dyra kött.
      Glöm det jag köper det jag ser bra pris och som är bra produkter.
      Bönder kan dra dit pepparn växer.

      Skogsbönder de använder inte ens svenskar som planterar plantor i deras skog. Istället nyttjar man utländsk arbetskraft som visserligen får avtalsenlig lön men sen ockrar man på mat husrum
      Transport på dessa.
      Bönder de ska ha bidrag jämt ich ständigt och ändå är de aldrig nöjda.

      Lever vi i en nyliberal värld som centerpartiet vill värna, ja då är andra länder billigare och har effektivare jordbruk och därmed är varorna kanske både bättre och framförallt billigare.

      • G-A Karlsson

        Tja, Bertil… ditt land har förlorat 98 procent av alla småbönder sen 1950 och dessa resurser kommer aldrig tillbaka, så om du ville trycka till bönder så har du lyckats alldeles förträffligt. Grattis, antar jag…

        Du kan ju alltid hjälpa Anders mjölka kor på någon av de nya offentliga kolchoser som jag utgår ifrån att Socialdemokraterna kommer att starta upp inom kort.

  2. Jonny Disenfeldt

    ”Nästa steg blir att använda de skatter som den offentliga sektorns arbetstagare betalar i inkomstskatt till ytterligare tillväxt.”

    Hmmm…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att låta offentlig sektor växa så att det gynnar jämlikheten är alltid vägen framåt Jonny – För att åstadkomma det behövs effektiv socialdemokratisk fördelningspolitik – Dvs. den sorts politik som byggde Sverige till världens ledande välfärdsland och till världens mest jämlika land historiskt.

    • G-A Karlsson

      Den rundgången där offentlig sektors skattebetalare ska betala skatt som på något vis ska täcka upp HELA kostnaden för nästa lönerunda … det är ett Ponzi-kedjebrev som bara funkar när man systematiskt devalverar valutan.

      Vilket har skett sedan 1968 och framåt.
      SEK-valutans fall har varit mycket stort.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Publicerar som G-A’s svar til Jonny med följande tillägg – Det är därför det är viktigt med en politik som säkerställer att företag och företagens ägare betalar tillräckligt med skatter för att säkerställa både välfärdens och offentlig sektors och därmed jämlikhetens tillväxt.

  3. Bertil Lund

    Bra skrivet blogginlägg Anders nu börjar du komma in på banan vad årets val handlar om.
    Jag får betrakta mig som domare nu över vad du skriver så valet går till rödas favör ????

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur valet går i slutändan vet vi först efter valet Bertil men jag kommer alltid att fortsätta mitt politiska arbete både med bloggande och på annat sätt för att nå dit jag vill – Till det jämlika samhället där alla människor har lika värde.

      • Bertil Lund

        Bra Anders. Det jämlika Samhället har lämnats istället ser vi demokratin urholkas allt mer. Vis er även hur klassklyftor ökad fattigdom ökar och med en högerregim så lär vi sjunka djupare.

        Jag är t.o.m. så negativ så jag tror vi kan hamna i Greklands situation.

        Efter åtta år av åtstramningar har Greklands ekonomi krympt med en fjärdedel. Få ekonomier har krympt så mycket utan att drabbas av krig eller andra oroligheter. Samtidigt har statsskulden vuxit från 130 till 180 procent av landets BNP.

        Detta kallar EU för ekonomisk återhämtning. Vad det egentligen handlar om är snarare ekonomisk omfördelning. Genom nedskärningar och lönesänkningar har grekiska arbetare fått betala kostnaderna för de nödlån som i själva verket har gått till att rädda de skyldiga bankerna. Allmännyttiga tillgångar har sålts till privata företag och utländska stater, bakom ryggen på landets egna demokratiska institutioner.

        Denna ekonomiska omfördelning har ägt rum genom en motsvarande omfördelning av politisk makt. Privatiseringar har genomförts utom räckhåll för landets demokratiska processer, sedan offentliga tillgångar förts över till en särskild privatiseringsfond som kontrollerats av långivarna.

        Genom att avskaffa anställningsskydd och kollektivavtal har arbetarna fråntagits möjligheten att förhindra lönesänkningar och försämrade arbetsvillkor. I januari i år infördes dessutom en lag som begränsar rätten att strejka – den enda återstående påtryckningsmetoden för arbetarna.

        Till följd av åtstramningarna lever idag en och en halv miljon greker i extrem fattigdom. Var femte grek är arbetslös och två och en halv miljoner saknar sjukförsäkring. För dem är krisen långtifrån över.
        Samma ser vi i Sverige sjuka, arbetslösa
        Garantipensionärer främst kvinnor
        Unga som är skuldsatta upp över öronen

        Jag ser inga förbättringar för arbetstagarna kommer ett jobbskatteavdrag så kommer man återigen slå mot arbetslösa sjuka och försämra trygghet. Sjukförsäkringen är idag ingen självklarhet vi får behålla i den form den är idag.
        Samma gäller sociala skydd.
        Allt ska slås sönder rika ska gödas och fattiga betala.
        Det är hur lätt som helst slå sönder saker men bygga upp den välfärd våra förfäder slitit för lär ta decennier ja kanske vi aldrig får nån välfärd värd namnet påförts mansåldrar om det ens blir nån gång innan vår planet går under.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som ett oerhört läs-och framför allt tänkvärt inlägg i debatten – Tack Bertil för din jämförelse med Grekland.

  4. Jonny Disenfeldt

    Veckorna innan valet … vad anser väljarna är de viktigaste frågorna …

    1. Flyktingar och invandring 43 procent + 7 %
    2. Sjukvård 39 procent – 2 %
    3. Lag och ordning 31 procent + 1 %
    4. Utbildning och skola 25 procent Oförändrat
    5. Miljö och klimat 24 procent + 4 %
    6. Äldreomsorgen 14 procent + 1 %
    7. Sysselsättning och jobb 13 procent – 6 %
    8. Trygghetssystemen 13 procent + 1 %
    9. Skatter 12 procent + 1 %
    10. Den svenska ekonomin 11 procent – 6 %

    https://www.aftonbladet.se/a/gPeAKB/nu-ar-flyktingar-och-invandring-valets-viktigaste-fraga

  5. Alexander

    Jonny Disenfeldt

    Listan kan inte stämma, Anders har ju sagt att invandringsfrågan är löst? Du kör med fake news..

  6. Jan

    Det där har du nog fått om bakfoten, Anders. Samhället tillväxt startar med företagens tillväxt och expansion som i sin tur genererar skatteintäkter. Allt annat är Ebberöds bank.

    • Bertil Lund

      Företag tillväxt ska vara i symbios med vår gemensamma sektor.
      Tillväxt om det ska vara till nån nytta ska alla få del av dem också.

      Så är det inte idag tillväxt tillfaller enbart välmående och medelklassen.
      För sjuka.arbetslösa, garantipensionärer
      är det fullkomligt likgiltigt.
      På de sista decenniet har inte en enda krona sv all tillväxt tillfallit den svagaste gruppen. Klassklyftor ökar och om ni tror det sker ostraffat så har ni fel.

  7. Per Kjellén

    Problemet med kommersiell verksamhet i offentlig regi är att lönsamheten inte får prioritet utan andra värderingar, som jämlikhet och fördelning.

    Bostadsmarknaden skulle på sin tid lösas genom allmännyttiga företag. Socialdemokraterna själva (hur ställde sig VPK?) förstod detta och de allmännyttiga fick vara kvar men fick kravet att vara vinstdrivna.

    De länder som ger hela befolkningen den bästa levnadsstandarden är de länder som håller en liten stat med klara uppgifter som staten skall sköta. Dessa länder ser den enskilda äganderätten så viktig, att den inte begränsar den. Den stora massan får aldrig bättre villkor av att de verkligt rika i ett land särbehandlas.

    Alltså – offentlig verksamhet begränsas till det allra nödvändigaste, försvar och rättsväsende. Resten sköter samhället och om samhället styrs av en definierad demokrati blir det bäst.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Se svar på föregående kommentar Per – En stark offentlig sektor fungerar som en motor för privat sektor.

  8. Per Kjellén

    En stat som lämnar sin grundläggande uppgift och sneglar åt investeringar och verksamheter som samhället skall sköta, den staten avstår från krav på lönsamhet och i stället motiverar med social uppgifter. Den staten dränerar samhället på riskvilligt kapital. Politiker får inget personligt ansvar och drabbas inte av olönsamhet. Däremot händer det att politikerna garanterar vinst genom att ge verksamheten koncessioner eller monopol. Det samhället blir alltid fattigare och det drabbar aldrig de 10 procent rikaste i landet. Gissa vem det drabbar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har fel i ditt initiala antagande Per – Min väg dränerar inte staten utan hjälper till att skapa tillväxt och mer pengar även i privat sektor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.