Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

I Tyskland kostar ”skatteflyktingarna” landet 10 gånger mer än flyktinginvandringen.

I Tyskland har regeringen räknat ordentligt på saken och kommit fram till att skatteplanering och de ”skatteflyktingar” den skapar kostar landet 150 miljarder euro i uteblivna skatteintäkter varje år vilket är 10 gånger mer än de 15 miljarder euro som Tysklands flyktingmottagande kostar per år.

Siffrorna i Sverige är rätt lika de i Tyskland då företag såsom SCA genom skatteplanering sedan länge undvikit att betala skatt på sina vinster i Sverige trots att vinsterna kommer från deras förädling av svenska naturtillgångar. I SCA:s fall är läget det att SCA inte betalat någon vinstskatt i Sverige sedan 1996 vilket givetvis är helt fel.

Det är rätt intressant att ställa dessa två flyktinggrupper mot varandra för att få perspektiv på flyktingfrågan likväl som på skattefrågan och för att förstå hur möjligheten att bygga och vidmakthålla en välfärdsstat ter sig i en framtid och varför välfärden är beroende av att vi kraftigt begränsar möjligheten att skatteplanera.

Den som läser siffrorna på rätt sätt kan med lätthet se att man genom att minska skatteflykten med 10% kan finansiera hela flyktingmottagandet utan att belasta statsbudgeten.

Jag har i en lång rad inlägg anfört varför debatten om att begränsa den lagliga skatteplaneringen är viktig och varför den lagliga skatteplaneringen bör stoppas för att värna demokratin och fortsatt skydda västvärldens välfärdsstater från att tvingas skära ner på nivåerna i välfärdssystemen. 

En artikel i Dagens Arena gör gällande att den lagliga skatteplaneringn varje år kostar EU-länderna 1.000 miljarder euro i uteblivna skatter och avgifter medan kostnaden för mottagandet av 1 miljon flyktingar i deras exempel landar på 12,5 miljarder euro.

Kostnaden för skatteflykten blir således närmare 100 gånger större än kostnaden för flyktingmottagandet.

Den som vill läsa artikeln i sin helhet kan göra så genom att använda följande länk: http://www.dagensarena.se/innehall/skatteflykt-hundra-ganger-dyrare-an-flyktingmottagande/

Sägas ska att artikeln anger EU-kommissionen och Tysklands regering samt Der Spiegel som källor till siffrorna.

Jag tycker att det är viktigt att lyfta skatteflykten och dess effekter därför att skatteflykt är ett betydligt större hot än det mesta annat när det gäller Europas framtida välfärd.

Kan vi helt stoppa eller i vart fall kraftigt begränsa skatteflykten och möjligheten att skatteplanera frigörs enorma summor pengar – Pengar som räcker till både välfärd, flyktingmottagande och till att få hela den europeiska ekonomin på fötter för lång tid framåt.

Det är därför underligt att vi inte är fler som öppet debatterar dessa frågor – Speciellt bland de partier som är för öppenhet och generös invandring borde ha mer intresse än andra av att lyfta frågan därför att minskad skatteflykt/skatteplanering är ett sätt att finansiera flyktingmottagande och kombinera stor invandring med en dynamisk välfärds- och fördelningspolitik.

Genom att se till att alla företag och privatpersoner betalar de skatter och avgifter de rimligen borde betala blir detta möjligt.

Frågan och debatten om skatteflykt är för övrigt under uppsegling i många länder och EU-kommissionen har i avvaktan på ny lagstiftning på området startat jakten på de som ägnar sig åt skatteplanering och skatteflykt – Detta genom att använda konkurrenskommissionen för att bötfälla skatteflyktingar för erhållande av olagliga statsstöd.

Som Socialdemokrat kommer jag att dra mitt strå till stacken genom att debattera frågan flitigt och därtill ställa min expertkunskap på området skatteplanering till förfogande genom att vara delaktig i de förändringar som måste till för att stoppa möjligheten att skatteplanera.

På samma sätt som den expertkunskap jag besitter på området kan användas för att skatteplanera kan den användas för det motsatta ändamålet så att vi helt kan stoppa och/eller kraftigt begränsa möjligheten att skatteplanera.

Europa och EU-ländernas regeringar har tröttnat på girigheten hos de som flyr undan beskattning – Svaret på deras skatteflykt blir starkare lagstiftning och starkare statlig kontroll – Något som bäst uppnås genom förändrade skatteavtal länderna emellan så att företag i en framtid alltid betalar skatt för en vinst i det land vinsten uppstått.

Om alla företag och privatpersoner betalar sin beskärda del av skatterna skulle vi alla kunna åtnjuta lägre skatter och mer och bättre välfärd.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

34 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Kostnaderna i Sverige är en bra bit över 100 miljarder om året för migrationen vilket jag redan redovisat ett flertal gånger … jag har därför svårt att tro på den siffran för Tyskland som anges ovan (150 miljarder).

    Länken till Der Spiegel är från 2015 och därmed före migrantkaoset … länken fungerar för övrigt inte …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kostnaderna presenterades just efter den stora anstormningen 2015 eller närmare bestämt i slutet av november 2015 och vad gäller Sverige så har du i vanlig ordning överdrivit kostnaderna för migrationen storligen Jonny och hänvisar till en siffra som är minst dubbelt så stor som verkligheten därför att du räknar med en anhöriginvandring i en storlek som aldrig någonsin kommer att bli verklighet.

      • Jonny Disenfeldt

        Nu fungerar Der Spiegel länken och den är ifrån 05.09.2015 …

        Jag har redan redogort för svenska kostnader för staten (kommuner och landsting har sina specifika kostnader eftersom allt inte täcks av statliga bidrag). Detta är fakta och hur det ser ut nu.

        2017 budget
        Migration ca 39 miljarder samt Nyanländas etablering ca 26 miljarder ger totalt ca 65 miljarder.

        Sedan får du lägga till merkostnader.

        Ta till exempel merkostnad i post för arbetsmarknadsåtgärder.
        Utrikes födda utgör 23 procent av befolkningen men var 58 procent av de inskrivna på arbetsförmedlingen i mars i år.
        Kostnader vad gäller arbetsmarknadsåtgärder ligger på 70 miljarder, fundera lite på hur stor andel av de arbetslösa som är utlandsfödda och hur deras andel av denna kostnad är…
        samt hur mycket mindre DEN BORDE VARA om den var i proportion till andelen utlandsfödda gentemot hela folkmängden :

        Den borde var 23% – dvs ca 16 miljarder.
        Den är 58% – dvs ca 41 miljarder

        Merkostnad : 25 miljarder … låt oss säga 20 miljarder och låta 5 miljarder vara administrativa kostnader som inte går att skala ner proportionellt …

        Liknande merkostnader finns i andra budgetposter.

        Lägg till ca 40 miljarder av det som utgår i stöd till kommuner.

        Lägg till del av det som egentligen skulle vara bistånd men som används för migrationskostnader i Sverige …

        Vi är redan där uppe i rejält över 130 miljarder, bara för staten (och allt är alltså inte inräknat)!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Försök gärna med att blanda bort korten Jonny men det går inte med mig då faktum kvarstår att skatteplanerandet kostar staten och skattebetalarna åtskilligt mycket mer än någonsin invandringen.

          • Brorson

            Jag hade två samtal med finansministern under hennes valturné och frågade då om de samtal som du påstår att du har haft med henne och givit råd om åtgärder mot skatteflykt. Hon svarade att hon inte kunde minnas något samtal med dig, men redogjorde för vad regeringen faktiskt gör för att bekämpa skatteflykt, överenskommelser med andra länder, etc. Varför har hon berättat det för mig, men inte för dig? Förra gången jag skrev om detta möte med finansministern, svarade du att det finns bildbevis för att u har talat med henne. Var det rörliga bilder, så att man kan läsa på läpparna. När jag berättade vad du har skrivit om dig själv och din kompetens, svarade hon ”En del har livlig fantasi”.

            Att du nu kallar henne ”högersosse” är skrattretande. ”Högersosse” i jämförelse med vem? I jämförelse med dig är hon definitivt en vänstersosse. Men vid en mer neutral jämförelse skulle jag nog kalla henne mittensosse. Det framgick klart av mötet med henne. Hon försäkrade att hon inte alls vill ta ifrån vårdtagare m.fl. deras valfrihet men tycker att LOV är ett dåligt sätt att organisera valfriheten, och fick på båda punkterna tydligt medhåll av det socialdemokratiska kommunalrådet.

            Apropå diskussionen mellan oss om statsministeromröstningen i riksdagen, som Löfvén med all sannolikhet kommer att förlora, så vore det ett smart drag av S att lansera Magdalena som ny socialdemokratisk statsministerkandidat. Om hon verkligen är en högersosse, som du påstår, eller uppfattas så av andra, så torde hon ju kunna räkna med några stödröster från alliansen, tillräckligt mänga för att bli vald.

            Beträffande LOV, kan det ju tänkas finnas kritik mot hur det fungerar i praktiken även vrån allianshåll. Kanske går det att hitta en bra kompromiss, när S både på riks- och lokal nivå vill behålla valfriheten för de enskilda vårdtagarna etc. Du vill däremot kasta ut barnet med badvattnet. År det vänsterpolitik, att gamla arbetare som jag inte ska få bestämma över sin egen vård, när den dagen kommer?

            Om sålunda Stefan Löfvén släpper fram Magdalena Andersson som statsministerkandidat genom att själv ta ett steg bakåt, kan ju han bli gruppledare för socialdemokraterna i riksdagen och därmed huvudansvarig för förhandlingarna med alliansen. Stefan Löfvén är ju egentligen ingen politiker, utan en fackföreningsman, förhandlare och lagom ”luddig” kompromissmakare.

            År det inte på tiden att du upptäcker att ordet ”vänster” har blivit våldsamt komprometterat bland de svenska väljarna, och i synnerhet bland socialdemokratins tidigare kärnväljare inom LO-kollektivet? Ordet vänster har blivit en synonym med en viss form av ultraliberal öfre medelklassradikalism, såsom att väcka förargelse genom att offentligien vifta med könsorganet

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vad hon påstår när hon pratar med dig kan jag inte kontrollera Brorson men det är på inget sätt ovanligt att politiker inte öppet säger vem man pratar med och inte i olika frågor .

            Att vi pratat om saken och därtill rätt ingående råder inga tvivel om och det finns partikamrater i Umeå som kan intyga åtminstone ett av de samtalen då dessa var närvarande när det skedde.

            Magdalena står för en socialdemokratisk politik som ligger till höger om mitten och att det är så råder det heller inga tvivel om varför mitt påstående om att hon är högersosse stämmer mycket bra.

            Sedan tycker jag att du bör hålla dig till ämnet i inlägget s stället för att försöka avleda debatten och ta den i en annan riktning Brorson och huvudfrågan i det jag skrivit är att skatteflyktingar kostar landet mer än invandringen.

          • Krister

            – Att vi pratat om saken och därtill rätt ingående råder inga tvivel om och det finns partikamrater i Umeå som kan intyga åtminstone ett av de samtalen då dessa var närvarande när det skedde.

            Namnen på de partikamrater?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vem jag pratar med Krister är mellan mig och den personen och om dessa lämnar sitt medgivande när jag frågar dem vid tillfälle så ska jag ge dig deras namn.

        • Jonny Disenfeldt

          Sven

          Mina angivna kostnader är givetvis i kronor.
          Svenska staten har alltså klart över 130 miljarder i kostnader per år.
          Utöver det finns det kostnader i kommuner och landsting som inte täcks av statliga bidrag.

          Ta bara exemplet med gruppen av ensamkommande 2015, där hade vi ca 30000 individer som kostade nästan 30 miljarder på ett år… De har extrema initialkostnader de första åren jämfört med andra migrantgrupper.

          1 miljon ensamkommande skulle då om vi antar samma kostnad ha hamnat på 1000 miljarder för ett år … tur att det bara kom 30000 …

  2. Anders Nilsson

    Fel i logiken. Skatteflykt har vi oberoende av invandringen. Om något
    kan migrationskostnaderna ge incitament till skatteflykt. Om vi har
    ett problem, varför skaffa oss ytterligare ett? Välkommet att du erkänner
    svårigheterna med att finansiera invandringens kostnader. Som är
    i genomsnitt 74 000 kr/år och immigrant (de flesta är inte flyktingar utan
    skyddsbehövande eller anhöriga) i Ruists material.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att stoppa skatteplaneringen är av yttersta vikt om vi ska klara framtidens välfärd och gå iland med samhällskontraktet om byggandet av ett jämlikt samhälle. Invandring är inget problem så länge den ligger på en hållbar nivå som innebär att vi effektivt kan integrera alla som kommer så att de sätts i arbete och kan försörja sig själva.

  3. Bertil

    Det finns ingen arbetslinje i fastighetsskatten och avkastningsskatten. Folk sysslar hellre med rulla tummarna istället för att jobba och bidra med skatter.
    Spekulation tär på vårt gemensamma och skattebortfallet är gigantiskt.

    Valet är dock det som intresserar mig just nu inte vad som sker i utlandet det får tas senare och hur illa skatter sköts i Sverige.

    Visste ni att: ”En regering med ett eller flera partier från Alliansen vill 29 procent av väljarna ha, medan 23 procent vill ha en regering med ett eller flera partier från de rödgröna. En blocköverskridande regering föredras av 18 procent.”

    Som jag uppfattat det vill man sossarna ska styra sen vill man ha L,C MP V eller nån av de i en regering.

    Alliansen vill bara 11% ha.

  4. Leif Andersson

    Det är väldigt konstigt att ”bostadsmagda” inte tar tag i detta när hon är snabb med att beskatta vanliga hederliga svenska löntagare. Kanske har en S en dold agenda och samarbetar med storfinansen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Magda är högersosse Leif liksom stora delar av nuvarande partiledning och det är det vi ska ändra på för att få till en politik som går åt vänster i vårt parti – Andra alternativet är ett kongressbeslut som tvingar Magda att göra som partiets medlemmar vill i frågan.

  5. Olle

    Jag förstår inget av vad skriver, tidigare har du sagt att inte flyktingar knappt kostar nåt utan rent av är lönsamma. Men nu kostar de mycket. Hur ska du ha det ???

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du blandar ihop eller vill inte förstå det jag skrivit Olle. Det jag tidigare sagt är att flyktingmottagande intre nödvändigtvis behöver inneära en kostnad i slutändan då man måste titta på hela livsspannet på den som kommer till Sverige för att kunna fastställa den saken på ett korrekt sätt.

      Det jag nämner här är att all flyktingmottagning kostar i initialskedet vilket är en helt annan sak och en helt annan diskussion.

      • Olle

        Men om du ser det som en investering på sikt vilket jag förstår att du tänker då kan du ju inte jämföra på detta sätt heller . För en investering är lönsam och går således inte att jämföra med skatteflykt. Äpple och Äpple vet du. Du velar igen !!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag jämför i högsta grad två äpplen Olle då den grundläggande saken jag förde fram i inlägget var hur olika saker påverkar skattebetalarna och landet Sverige – Att uteblivna skatter står för ett större inkomsttapp för Sverige än invandringen kostar skattebetalarna är en mycket relevant jämförelse att göra och något som behöver debatteras så att vi kan stoppa skatteplaneringen innan det blir för sent.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Det jag tidigare sagt är att flyktingmottagande intre nödvändigtvis behöver inneära en kostnad i slutändan då man måste titta på hela livsspannet på den som kommer till Sverige för att kunna fastställa den saken på ett korrekt sätt.”

        Nu finns det en studie och den visar på en kostnad på i genomsnitt 74000:- per individ och år, dvs en genomsnittlig livstidskostnad på ca 4 miljoner eftersom genomsnittlig tid de lever i Sverige nu är ca 58 år. Så jo, det är en kostnad även i slutändan och den är stor, ca 4 miljoner per individ i genomsnitt.

        En del går plus, en del plus minus noll och andra minus, i genomsnitt alltså minus 4 miljoner per individ under deras livstid.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns studier om både det ena och det andra Jonny men det betyder inte att de har rätt då vi inget vet om framtiden – Ta de som invandrade från forna Jugoslavien som exempel för det – När de kom anfördes samma skäl om kostnader som du nu anför och nu när lång tid förflutit vet vi att de integrerats mycket bra i samhället och blivit till en plusspost för landet.

          Sedan undviker du det viktigaste av allt i inlägget och det är debatten om varför det är viktigt att stoppa möjligheten att skatteplanera vilket är en större kostnad för landet än någonsin invandringen.

          • Jonny Disenfeldt

            Nu är detta en studie som överensstämmer med tidigare arbeten och man har tittat under en ganska lång period bakåt.

            Vad gäller migrationen från jugoslavien så var det lite skillnad, där rörde det sig om människor som enklare kunde kulturellt integreras, som hade betydligt bättre utbildningsnivå och arbetsmarknaden såg annorlunda ut etc.

            Att du väljer att ignorera den kunskap som finns och istället drömma ihop scenarior visar hur oinsatt och oseriös du är.

            Dina tänkta inkomster från minskad skatteflykt är bara tomt prat, kostnaderna för massmigrationen däremot är faktisk och sker nu år efter år.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det finns inget som säger att det är svårare at integrera dagens invandrare i Sverige jämfört med de som invandrat tidigare Jonny – Med rätt integrations politik kan alla integreras.

            Mina tänkta skatteintäkter om skatteplaneringen stoppas och/eller begränsad är inget tomt prat utan en realitet Jonny och därtill ett skattetillskott som kommer att ske årligen.

  6. Nils Lindholm

    OBServera att Forss anger MOTTAGNINGskostnad, alltså det som i Sverige BARA var runt 30-miljarder 2016 -2017, som nu överförs på kommunerna i form av kostnaden för husvagnar, bostadsrätter sossbidrag.
    Ruist 70-tusen där ingår INTE mottagningskostnaden o undanträngningsgrejer ex.v. en sån tanke-avlägsen grej som sjukskrivning pga. fördröjd tand – läkarvård.
    Ruist 70-tusen är ett snitt i 58,5 år där första åren ligger på i snitt 190-tusen och ända uppåt 250-tusen lite beroende på vad . . .
    Tänk 30-tusen *1900 som nu sänkts från 20 till 14-miljarder per år genom att bara slanta 1300kr per barn o dag och ställt till problem för kommunerna på då 6-miljarder, typ nån% av kommunernas budget.
    Alltså barnkostnaden har sänkts till 450-tusen per år.
    Så asyl o spec. flyktingkostnaden kan va lite knepig att räkna på, se disens, där kostnader byter konto men naturligtvis ändå finns kvar.

    Skatteflykt o planering är väl att det finns dom som anser att Lafferkurvan har hamnat på andra sidan.
    Vi har ju det kuliga att nu är skatteuttaget så högt att folk inte längre har råd att ta körkort.
    Staten stoppar ner ’grabbnäven’ så djupt ner i folkets börsar så den måste slanta tillbaka överuttaget ur folks börsar så folket kan överleva, åtminstone ta körkort men då i påstående av godvillighet, mens det sker i form av lån.
    Sen har det inte hittats så mycket pengar i Panamapapperen som det skrikits om, så . . .
    Var på Laffer är vi ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag förde upp till debatt var det faktum att skatteplanering är dyrare för Sverige och svenskarna än invandringen och den debatten försöker du liksom andra att undvika helt och hållet Nils trots att skatteplaneringen bevisligen är skadlig för landet och enskilt landet största problem om välfärden och samhällskontraktet ska kunna garanteras i en framtid.

  7. Ördög

    Hej, Anders!

    Kan du helt kort beskriva vad du tänker då du ser listan på de områden, där Socialdemokraterna fick mer än hälften av rösterna? Listan ser ut så här:

    Vivalla – 69,9% röstade S
    Rinkeby – 68,6%
    Araby – 61,1%
    Rosengård – 47,2
    Bergsjön – 61%
    Biskopsgården – 53,7%
    Hammarkullen – 55%
    Skäggetorp – 58,8%
    Gårdsten – 57,1%
    Lövgärdet – 53,7%
    Oxhagen – 51,7%
    Valsät/Gottsunda – 57,8%

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inte omöjligt att jag gör det i en framtid om jag finner det nödvändigt Ördög.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.